2019-05-01 240 瀏覽
味道不錯!我們平日晚上來,稍微等了一下就有位置。客人滿滿的。我的生魚飯很香,生魚片很新鮮!朋友平時食量不大,也把鰻魚飯清空了總得來說很美味!之前試過尖沙咀的德分店,但我還是比較喜歡黃埔的這間
我認為德美係紅磡黃埔區入邊最啱team lunch嘅地方,因為佢有lunch set,好多選擇,有熱食亦都有壽司類,而且價錢就中價啦,$5x-9x不等。一行八人佢安排咗我地坐個包箱,最好訂定位,如果Walk in有機會要等。我哋叫咗唔同款嘅set lunch,包括貴價啲有炸軟殼蟹彩虹飯嘅set,炙燒三文魚飯,角切魚生飯,滑蛋雞扒定食同壽喜燒燒牛肉煱。佢基本上全部Set都會配沙律,麵豉湯同茶碗蒸(呢個好好食啊!!!)仲有糯米磁~每哋有Share來食。首先炸軟殼蟹配沙律醬好食,如果再多d就食,刺身就唔錯啦,但呢個Set偏貴。至於炙燒三文魚飯,我覺得好好食,五六片厚厚的三文魚燒到啱啱好,仲有隻溫泉蛋撈飯,最正係佢啲飯唔係普通壽司飯,係有菇喺入面,即刻正好多。👍🏻推介👍🏻👍🏻👍🏻角切魚生飯就無咩特別,但好快Sold Out~丼飯嘅Size一啲都唔細啊!不過侍應態度麻麻,而且上菜有啲慢。佢有2間舖,主舖果邊會好啲感覺乾淨啲,左面個舖位多人會開埋,但有時入到位先開冷氣,有陣潮濕味一陣先散到~

炙燒三文魚飯
櫻花角切魚生飯

2019-03-14
炙燒三文魚飯
櫻花角切魚生飯
2019-04-22 151 瀏覽
朋友去德美壽司,一定會叫魚生飯定食。因為怕有魚生有蟲的原故,以前見日本新聞有人天天吃魚生,腦內有養活了一條很長很長的蟲,實在太可怕了,雖然魚生確是很美味,但因為太害怕了,所以已經沒有吃魚生很多年了。雖然德美主打魚生,但不吃魚生的朋友仍然有很多選擇的啊。今日我點了一份饅魚飯定食($84),有沙律、味噌湯、茶碗蒸蛋和甜品。因為太肚餓的緣故,都忘了影相,就只有饅魚飯一張相,哈哈。先來的是味噌湯,味道稍為咸了些。茶碗蒸蛋一流!! 饅魚飯雖然外表細細盒,但其實份量不少,饅魚肉質嫩滑,會有些骨,饅魚汁很香,配白飯一流!! 甜品則是維記的雪米滋! 饅魚飯一般價錢都不便宜,這份定食份量足,味道夠,價錢算是合理的了。

2019-02-27
10 分鐘 (堂食)
2019-04-06 182 瀏覽
對他們的壽司,手卷抱有期望,一直經常來幫襯,但少有叫壽司,因老人家不吃。日前終於一試雜錦壽司,三百多元,但只是一般,但伴碟的紫薑卻是最好食。昨晚再試最基本的Salmon Temaki,竟像小學雞學整壽司的模樣。問問店員,她說是根據她們傳統的做法。🙄 恕我才疏學淺,就算是,可否做一個新鮮啲,似樣啲。其實觀察了很久,熟客是真的不同。差別就只是我們不是熟客,亦非order 貴價品的客。但看著這 pet 手卷,真的沒有胃口 ....非常.... 非常失望 .... 大家請看看照片, looks horrible ....
非常.... 非常失望 ....
大家請看看照片, looks horrible ....
2019-04-05
5 分鐘 (堂食)
2019-04-06 159 瀏覽
今日到黃埔花園游水後,肚皮開始聲聲作響了! 經過村德民街巷時看見 《德美壽司》,記得壽司挺不錯評語!門口用了日式風格也用了燈籠🏮擺設~ 感覺舒服! 職員有禮帶位,環境很大,多人也可安排獨立房子用餐! 沙津 及昆佈湯先來一個前菜, 有酸酸甜甜柚子味沙津 有蔬菜、蕃茄、栗米等. 口感爽口而不會過酸! 德美海膽魚生飯 HKD 172 點了招牌盛宴 —- 有豐富材料 海膽、蝦、三文魚、帶子、甜蛋、墨魚等等。。。。。。很有份量! 味道很。鮮。甜,感不到雪藏味! 金目鯛壽司 HKD 45近來喜愛其! 是時令魚之一,味道鮮甜,肉質細嫩!

門口用了日式風格也用了燈籠🏮擺設~ 感覺舒服!

職員有禮帶位,環境很大,多人也可安排獨立房子用餐!

沙津 及昆佈湯

德美海膽魚生飯 HKD 172
味道很。鮮。甜,感不到雪藏味!

金目鯛壽司 HKD 45
近來喜愛其! 是時令魚之一,味道鮮甜,肉質細嫩!
2019-03-23 150 瀏覽
係黃埔行下街 有d餓就周圍搵下嘢食啦心血來潮就想食日本嘢行過德民街 見到好大間既德美wo個門面都幾靚 ♪───O(≧∇≦)O────♪同一條街既餐廳都比下去呀 haha😂😂我地見到都幾多人食就排隊啦大概都要等30分鐘 仲要因爲我地唔介意坐吧枱先無咁耐咋所以溫馨提示 book左會好d囉不過有得望住d壽司師傅整住黎食都係一種享受黎既 haha😆😆我地2個人嗌左 一個刺身拼盆一份餃子一份油甘魚魚餃同埋少少壽司咁啦WoW 個刺身拼盆真係好好吃喔!仲有個油甘魚魚餃好大份 同三文魚好唔同我覺得仲抵食d tim 下次大家可以try try我地食左餃子覺得好好食 所以不禁再encore😆😂都真係大滿足!不過呢多d人先可以叫多d嘢食呀下次約多d人一齊黎先
係黃埔行下街 有d餓就周圍搵下嘢食啦
心血來潮就想食日本嘢
行過德民街 見到好大間既德美wo
個門面都幾靚 ♪───O(≧∇≦)O────♪
同一條街既餐廳都比下去呀 haha😂😂

一個刺身拼盆
一份餃子
一份油甘魚魚餃
同埋少少壽司咁啦

WoW 個刺身拼盆真係好好吃喔!
仲有個油甘魚魚餃好大份 同三文魚好唔同
我覺得仲抵食d tim 下次大家可以try try

我地食左餃子覺得好好食 所以不禁再encore😆😂

都真係大滿足!
不過呢多d人先可以叫多d嘢食呀
下次約多d人一齊黎先
2019-02-27
30 分鐘 (堂食)
  • 餃子
  • 油甘魚魚鮫
2019-03-21 4399 瀏覽
德美壽司放假又係食好西嘅時候~今次決定又係發掘紅磡有啲咩好嘢食嘅時候喇!今次決定試吓日本菜!一入去就見到精緻充滿日本風情嘅裝修!最特別係佢和室設計嘅包廂!好特別!首先我點左一個鰻魚飯~鰻魚飯用木盒盛著~精緻而且可以完美保持鰻魚香氣,鰻魚汁及醬油的鮮香實在是完美的配搭!鰻魚外層烤得帶點脆脆及焦香,鰻魚醬汁亦都滲入下層的飯粒💕實在非常幸福豚肉生姜燒定食:呢個餐包括好多嘢甜品、沙律、湯仲有個主菜☺️又滿足又大份~超級抵食!甜甜帶少少薑味的醬汁,令到肉質被燒得柔嫩有味~非常好送飯🙈好味好味噌湯味噌湯鹹淡適中內有海帶蔥和豆腐~材料豐富蕃茄沙律甜甜酸酸極之開胃燒帶子~調味恰到好處而且非常大隻!啖啖肉呢白飯煮得晶瑩剔透粒粒均勻~值得一讚牛奶布丁🍮:估唔到跟餐附送的布丁有如此水準!攞嚟獨立開舖都得!牛奶味香濃~質感柔滑細緻!但不會過淋~正☺️唯一唔好嘅就係太細份💕唔夠喉
德美壽司

味噌湯鹹淡適中內有海帶蔥和豆腐~材料豐富
蕃茄沙律甜甜酸酸極之開胃
燒帶子~調味恰到好處而且非常大隻!啖啖肉呢
白飯煮得晶瑩剔透粒粒均勻~值得一讚

• 活鰻魚朴葉飯
2019-03-18 145 瀏覽
今日放工同朋友搭兩個站, 去黃埔食好出名既德美😍聽講黃埔有兩間德美, 我地就左依間近a出口少少既~6:30pm左右去到都開始多人, 好彩朋友有book位唔使等~入到去我地揀左幾樣野share食!首先有個牛油果軟殼蟹卷, 一共有4件, 又另外有仲有兩件軟殼蟹。依個真係好好味, 軟殼蟹炸得唔油, 好脆口, 連埋牛油果一齊食唔會太熱氣, 一脆一軟口感好好。因為今日肚唔太舒服, 所以唔敢食生冷野, 朋友唯有自己order一碟三文魚刺身, 佢話好新鮮, 下次等我好番再試下先!之後叫左個我至愛既南瓜天婦羅, 依度d炸物最出色係炸得唔油膩, 脆卜卜, 而且南瓜本身都好鮮甜, 炸完仲好食!最後叫左個鰻魚扑葉飯定食, 有湯同沙律跟埋。本身唔太知咩係扑葉, 原來係類似中式荷葉飯咁, 令成個飯有少少葉香。而主角鰻魚既份量都幾足, 大大條, 而且夠彈牙, 唯一美中不足係今次烤得有少少燶, 扣左少少分, 不過整體都有90/100分!
今日放工同朋友搭兩個站, 去黃埔食好出名既德美😍

聽講黃埔有兩間德美, 我地就左依間近a出口少少既~

2019-03-11
2019-03-18 115 瀏覽
去紅磡睇演唱會梗係要食日本野啦揀咗去德美食壽司店舖都算幾多人 六點鐘去到冇訂位嘅話都要坐吧枱💁🏻‍♀️叫咗海膽三文魚海鮮刺身丼啲刺身全部厚切 超級新鮮好大件特別係玉子只真係整得非常軟滑鮮甜🤩另外仲帶咗軟殼蟹牛油果卷上碟個時實係嘩一聲因為真係好足料好大碟🥑隻軟殼蟹真係好大隻 絕無欺場配埋軟滑嘅牛油果真係Perfect match🤘🏻最後叫咗流心蛋天婦羅啲蛋真係做到流心蛋嘅效果🍳生熟程度啱啱好配埋一層好薄嘅天婦羅漿全部嘢食價錢都唔貴 性價比非常高😋
去紅磡睇演唱會梗係要食日本野啦

全部嘢食價錢都唔貴 性價比非常高😋

• 牛油果軟殼蟹卷
  • 海膽魚生丼
2019-03-18 146 瀏覽
今晚約咗友人去紅磡,一於睇吓有咩食先!! 行下行下見到ㄧ個個紅色日式燈籠掛在門口,餐牌上食物又多選擇,好吸引😍。ㄧ於入去食餐飽。入到店內有好多日式擺設,座位不算太寬敞,但還可以。 餐桌上擺上有 「德美」字眼的餐具,都幾靚。至於餐牌內真係好多選擇,刺生、夀司、定食、串燒、天婦羅、包羅萬有……見到佢地D壽司好吸引,我就點咗壽司盛合,內包括有甜蛋、青瓜卷和八件壽司分別係(三文魚、章紅魚、呑拿魚、熟蝦、八爪魚、帆立貝、三文魚子、鰻魚) 。壽司雖然細細粒,不過刺生就好新鮮, 尤其是嗰粒帆立貝壽司,帆立貝肉質肥厚鮮甜,真係好好味😚😋友人就點了ㄧ客安格斯牛扒定食,定食包括有沙律、 麵豉湯、白飯同埋一件大大塊安格斯牛扒。 件牛扒好有肉味,亦不會過熟,淋上甜甜香香的醬汁,配上日本米白飯,令人一口接一口食過不停。其實我哋已經食到好飽,但係見到啲串燒又好吸引,忍唔住都係要叫咗兩隻鹽燒雞翼,雞皮燒得好香脆,肉質嫩滑,用簡單的鹽作調味,已是送酒嘅佳品!最後埋單時, 侍應拿出兩粒芝麻雪米糍畀我哋作飯後甜品,真係一個完美嘅句號。總括嚟講呢間日本居酒屋係唔可以咁少人嚟食嘅!!因為我想食嘅嘢太多啦……下次一定要叫多D朋

1936 瀏覽

德美壽司盛合

沙律和麵豉湯

安格斯牛扒定食

鹽燒雞翼

甜品-芝麻雪米糍

總括嚟講呢間日本居酒屋係唔可以咁少人嚟食嘅!!因為我想食嘅嘢太多啦……下次一定要叫多D朋友嚟食!!
2019-03-13
德美壽司盛合
安格斯牛扒定食
鹽燒雞翼
甜品-芝麻雪米糍
2019-03-15 168 瀏覽
聽人講左好耐,今次終於有機會試吓!入到去地方好大,位置都算寬敞舒適,好在我哋一早book咗位,如果唔係都有排等~睇咗Menu都有好多選擇最後揀咗個「豐富二人餐」再另外加小食同鍋物由於前菜枝豆同沙律已經俾人秒速食晒,所以影唔到相🤷🏻‍♀️之後有麵豉湯同合桃炒鰹魚,個湯有蜆肉係入邊,味道濃郁,一啲都唔hea芝士焗蠔,味道唔錯~呢個牛油果軟殼蟹卷超好食超正,值得推介之後係另加嘅韓式部隊鍋,yummy!呢個鵝肝多士都好正,個麵包焗到脆脆地,配合埋個鵝肝顯得唔太油膩,正大蝦天婦羅,新鮮出爐,正!遲到既刺身拼盤和牛櫻花蝦炒飯,唔飽食完呢個就一定飽最後仲有個奶凍做甜品~總括嚟講呢間野都幾好食,款式好多,而且個套餐好豐富,價錢中等唔算好貴,唔錯唔錯!

由於前菜枝豆同沙律已經俾人秒速食晒,所以影唔到相🤷🏻‍♀️

芝士焗蠔,味道唔錯~

呢個牛油果軟殼蟹卷超好食超正,值得推介

之後係另加嘅韓式部隊鍋,yummy!

大蝦天婦羅,新鮮出爐,正!

遲到既刺身拼盤

和牛櫻花蝦炒飯,唔飽食完呢個就一定飽

最後仲有個奶凍做甜品
2019-03-14 116 瀏覽
尋日去紅磡見客,客戶推薦了這間餐廳。一進去,全日式風格,以為很貴,一看menu,lunch時段一點都不貴。叫了一個魚生飯,奉送了一個焗蛋和沙律,魚生非常新鮮,而且分量非常足夠,初頭還介意吃不飽,到最後有點過飽呢!性格比真得很高的一間餐廳。
2019-03-12 129 瀏覽
餐廳位置並唔係大街大巷,要google map幫手先搵到。一入到去就見到爆晒場,侍應做到無停手等咗一陣終於有位!枱與枱之間無咩空位,無咩私人空間,仲有少少壓迫感,不過香港地少人多,餐廳想做多d生意就自然要咁做,都明嘅~德美海膽魚生丼($172)丼飯配有味噌湯同沙律,細細碗但都算有心。個丼飯一上我同媽媽就眼睛發亮好大碗!好豐富!勁多款刺身,多到見唔到飯底,而且望落好新鮮我同媽媽一路食面頭嘅刺身,完全忘記食飯。不過佢嘅飯係有味飯唔係白飯,本身有醬汁同醃菜,再加少少豉油已經好好味。牛油果軟殼蟹卷($78)呢個卷係餐廳熱門,見好多枱都有order。用上一整隻軟殼蟹,岩岩炸起非常香脆,牛油果包滿整舊飯卷,清新感去掉咗炸物嘅油膩。成碟壽司賣相好澎拜,而且都好飽肚再叫多一份大蔥燒秋刀魚睇個賣相就知師傅幾有心機魚肉燒得剛好,魚油甘香,大蔥可以去油又香口,做下酒菜一流!
餐廳位置並唔係大街大巷,要google map幫手先搵到。
一入到去就見到爆晒場,侍應做到無停手
德美海膽魚生丼($172)
丼飯配有味噌湯同沙律,細細碗但都算有心。
個丼飯一上我同媽媽就眼睛發亮
好大碗!好豐富!勁多款刺身,多到見唔到飯底,而且望落好新鮮

牛油果軟殼蟹卷($78)

再叫多一份大蔥燒秋刀魚
睇個賣相就知師傅幾有心機
魚肉燒得剛好,魚油甘香,大蔥可以去油又香口,做下酒菜一流!
2019-03-11 81 瀏覽
上次食過尖沙咀德美,老公係紅磡番工就去接佢收工一齊食,呢間裝修環境好有日本特式,地方大仴得舒服,我地叫左兩個晚餐set都跟左沙律同麵豉湯麵豉湯熱辣辣味道濃郁,沙律新鮮開胃德美海膽魚生丼$172有海膽,八爪魚,蟹籽,帶子,油甘魚,三文魚,玉子燒,蝦,蟹棒,吞拿魚和三文魚籽,份量好多,一個人食哂已經好飽,魚生新鮮,魚生飯已經調味,味道有別其他餐廳豚肉生薑燒定食$78洋葱炒到好香,豚肉份量不少,碟上有沙律醬可以跟豚肉一齊食好特別,從未試過,仲有一球薯蓉吸哂豚肉汁,呢個用黎送飯一流

麵豉湯熱辣辣味道濃郁,沙律新鮮開胃

德美海膽魚生丼$172

豚肉生薑燒定食$78
2019-03-07 104 瀏覽
晚上約左朋友去紅磡食飯,行左幾間鋪頭,終於決定試下德美。平日既晚上去食係唔需要等位可以直接入座。點左個二人套餐,總共有九個餸,包括麵豉湯、枝豆、合桃、沙津、三文魚刺身、牛肉鍋、炸天婦羅、炒飯、鯖魚。麵豉湯入面有蜆肉幾甜幾好飲。三文魚刺身厚身都幾肥美。牛肉鍋唔太甜味道剛剛好,菜同牛肉既數量都多。炸天婦羅炸得幾脆,炸粉唔會太厚。鯖魚都幾大條,味道唔錯唔算太多骨。由於實在太飽,炒飯無乜點食就打包拎走。Total 唔使$400,有咁多野食都真係好抵!重點係可以坐得耐慢慢傾計