2020-02-29 96 瀏覽
今日夜晚去左呢間日式餐廳,平時都要等位而今日竟然唔需要就即刻入左去。我就叫左個活鰻魚朴葉飯定食,跟餐有沙律,湯同埋甜品。個鰻魚飯非常夠熱,而且比較特別嘅係因為用朴葉包住d飯,所以食d飯嘅時候會有d葉嘅味道,而鰻魚亦非常肥美,每一淡咬落去都感受到鰻魚嘅個種油香,而且唔會膩。之後我仲叫左一份海膽蒸蛋,蒸蛋入面仲有其他海鮮,而d蛋亦非常滑,再配埋海膽嘅鮮味真係一流。而最好嘅甜品就有奶凍,再配上乳酪醬好搭。
2020-02-26
好耐冇去食日本菜 🇯🇵於是尋日夜晚捉咗我個friend去德美食🍣大約7:30到 全埸爆滿👭👫👬💥我嗌咗德美特選海鮮丼- 海膽魚生丼$158晚餐會送沙律🥗甜品🍮魚生丼材料非常豐富!!有海膽,三文魚🐟油甘魚🐠帶子 熟蝦🦐蟹柳蟹籽🦀 三文魚籽🟠青爪絲🥒 海帶刺身份量比飯仲多🍚😂真心抵食👍🏻👍🏻👍🏻另外加多個什錦天婦羅同friend share🍤什錦天婦羅🍤$78有2件大蝦🦐魚🐟茄子🍆南瓜番薯🍠冬菇天婦羅魚幾特別 唔係度度有😝 而天婦羅茄子就好好食😋一個人係食唔晒嘅 最好就share啦👯‍♂️

好耐冇去食日本菜 🇯🇵

於是尋日夜晚捉咗我個friend去德美食🍣

大約7:30到 全埸爆滿👭👫👬💥

我嗌咗德美特選海鮮丼- 海膽魚生丼$158

晚餐會送沙律🥗甜品🍮

魚生丼材料非常豐富!!

刺身份量比飯仲多🍚😂

而天婦羅茄子就好好食😋

一個人係食唔晒嘅 最好就share啦👯‍♂️

2020-02-26
2020-02-24 86 瀏覽
耐唔耐都會想食刺身壽司,因為日本菜較清新,冇咁heavy,新鮮美味。今晚選擇咗將軍澳嘅德美壽司位於商場嘅地下 門面紅室內都用上淺色嘅木係報紙有日本壽司店嘅氣氛。選擇咗呢度嘅招牌德美海膽魚生飯,賣相精緻,刺身嘅款式份量多,有赤蝦,三文魚籽,飛魚子,海膽,油甘魚等,仲有印上德美名字嘅玉子。壽司就試下瀨尿蝦壽司同鰻魚壽司,瀨尿蝦好新鮮,放入口鮮味出曬黎。串燒就點咗雞軟骨串同免治雞肉串,烤得有碳香。值得一讚,呢度每位客人都會獲贈一客甜品,芒果奶凍牛奶味濃,口感滑嘟嘟。

2020-02-18 93 瀏覽
德美的位置很隱蔽,就在新都城中心一期地下商店的轉角處,通常唔熟路,都未必會搵到,今日嚟食午餐定食,估唔到有驚喜。餐廳地方不大,有少少迫迫地,但感覺乾淨、舒服,佢有個開放式嘅壽司吧枱,可以睇到師傅喺度整壽司,仲有個玻璃櫃擺滿刺身,未食已經食指大動😋午餐套餐大概$60-$150+10%左右,不過內容好豐富,有杯熱茶俾你,有蒸蛋、前菜、麵豉湯、主菜、仲有甜品,今日叫咗個雜錦角切刺身飯套餐,刺身非常新鮮,分量亦都適中,辛苦半日,可以好好酬勞自己。

前菜蒸蛋及沙律
角切魚生飯
前菜蒸蛋及沙律
角切魚生飯
2020-02-15 59 瀏覽
我之前係尖沙咀厚福街都食過呢間餐廳,超級多人排隊。今日嚟到將軍澳,竟然唔使排隊即刻入到去食✌🏼✌🏼✌🏼上次去淨係食過刺身和壽司,今次要試下佢哋嘅晚餐定食。🧡銀雪魚西京燒定食 $118我對上一次覺得西京燒好食,係喺日本東京的居酒屋🏮估唔到今次可以食返日本嘅味道。銀雪魚非常嫩滑,配上西京燒煮法,入口甜甜的,非常惹味。不用點沙律醬已經味道濃郁,私心推介👍🏻👍🏻👍🏻🧡活鰻魚朴葉飯定食 $108定食配有前菜🥗麵豉湯🥣和甜品🍮鰻魚定食用一個木盒上碟,開蓋時帶有一陣陣好熱香氣。鰻魚飯切件上,肉身厚,入口肥美,配上秘製的醬汁更加好味。甜品方面都幾特別,係芒果🥭奶凍,我覺得很像蛋黃哥🤣🤣🤣
我之前係尖沙咀厚福街都食過呢間餐廳,超級多人排隊。今日嚟到將軍澳,竟然唔使排隊即刻入到去食✌🏼✌🏼✌🏼上次去淨係食過刺身壽司,今次要試下佢哋嘅晚餐定食。

🧡銀雪魚西京燒定食 $118

🧡活鰻魚朴葉飯定食 $108
定食配有前菜🥗麵豉湯🥣和甜品🍮
甜品方面都幾特別,係芒果🥭奶凍,我覺得很像蛋黃哥🤣🤣🤣
  • 銀鱈魚西京燒定食
2020-02-14 2381 瀏覽
屋主請朋友在家打邊爐,但現在高危情況,不適宜參與,故決意一人落街食,需要都不太想出街,但無辦法....去邊好?當然又是能讓我舒適自在的「德美」。維持着一樣裝潢,舒適!但在此時期,如枱與枱之間多些距離會更適合。枱上同放齊三份餐牌和一本厚餐簿。餐牌分別有飲品、晚巿定食和二人餐,而餐簿就是單點菜式,同樣有薄切、刺身、壽司、軍艦、火炙、花之戀、三色壽司、大盛、五點盛合、卷物、小卷、手卷、丼物、前菜、沙律、漬物珍味、串燒、燒物、天婦羅、炸物、一品料理、碗物、鍋物、麵類、御飯、飲品和甜品。******************************一人來就必揀晚巿定食,有魚生丼和定食可選,均配湯、沙律和甜品,又豐富又經濟。晚巿定食有十五款,今日突然好想好想食烏冬,故選了配有烏冬的便當三段 Tripet Bento ($88),同樣附有沙律、味噌湯和甜品。湯和沙律齊上,清爽的雜沙律菜拌入酸咪咪的醋汁,開胃醒神,還配片柔軟的煙三文魚,添些煙燻鹹鮮,跟清新的沙律同吃就剛好。味噌湯暖笠笠,味道剛好,內有香滑的豆腐、爽滑的昆布,清甜的紅白蘿蔔,簡單而美味。迷你烏冬都唔簡單,有肥牛、日式魚片、粟米和昆布,都算
枱上同放齊三份餐牌和一本厚餐簿。餐牌分別有飲品、晚巿定食和二人餐,而餐簿就是單點菜式,同樣有薄切、刺身壽司、軍艦、火炙、花之戀、三色壽司、大盛、五點盛合、卷物、小卷、手卷、丼物、前菜、沙律、漬物珍味、串燒、燒物、天婦羅、炸物、一品料理、碗物、鍋物、麵類、御飯、飲品和甜品
便當三段
迷你烏冬都唔簡單,有肥牛、日式魚片、粟米和昆布,都算挻豐富。每片牛肉帶一丁點油脂,相當腍嫩,不錯!烏冬好滑,連湯大羹吃最美味。
便當三段
便當以一個長形和風盒盛載,吃起來更有風味。一格放有五件炸雞、椰菜絲、蘿蔔漬和他他醬;另一格是刺身和玉子,好豐富。每件炸雞大小相若,炸得金黃,色澤平均,一咬開就霧出熱煙,熱辣辣最滋味!外層的炸漿薄而香脆,雞肉仲挺嫩滑,存有肉汁,加埋蘸上他他醬就更滋味。
便當三段
刺身有三文魚和油甘魚,配厚燒玉子,各兩件。三文魚肥美油潤、油甘魚充滿魚油香,兩者都肉質柔軟,味道鮮美;印上「德美」的玉子就一層層,香甜好吃!
*************************
蟹子沙律
多吃蔬菜健康有益,就選客蟹子沙律 Flying Fish Roe Salad ($50)。嘩!滿滿一大碗,堆成一座小山丘,灑滿大量晶瑩亮麗的蟹籽,份量好足,令人吃得滿足。唔想太多沙津醬,所以下單時指明另上,邊吃邊加就岩。
蟹子沙律
大量清爽的青瓜絲拌入柔軟的蟹柳絲,再加上爆脆鮮味的蟹籽,吃前先拌勻,口感豐富,只添加少許沙律醬,能保持清新的感覺,岩晒!簡直又好味又豐富又抵食。
*************************
鹽燒油甘魚餃
還未到時間回家,就繼續坐下食下,就點一客鹽燒油甘魚餃 Grilled Yellowtail Joint w/salt ($90)慢慢等。待一會,嘩!魚鮫份量十足,相信這條魚挺大。熱辣辣上枱,散出陣陣燒香,底面同樣燒得金黃,吃起來既香脆可口,亦相當油潤。
鹽燒油甘魚餃
把其挾開,魚香四溢,魚肉好嫩滑,啖啖魚油,味道鮮美,且弄得鹹鮮有致。又試試蘸上所配備的蘿白蓉醋汁和唧些鮮青檸,有助中和其油膩感,配搭更合宜。
點解唔見我提飯後甜品呢?因為是日是奶凍,不太合我口味,別浪費,留給懂得欣賞它的人。其實我心只有抹茶蕨餅,來了這麼多次都未能遇上,是我們無緣?還是考驗我呢?我必定會繼續堅持!下次再來時希望可遇上....
2020-02-13
2020-02-12 62 瀏覽
同朋友家人都好鍾意食一間喺寶琳嘅日本野,次次推薦人去試完大家都會再黎食,佢嘅魚生好生鮮,熟食亦做得好😍難怪小區之中偏偏得佢要成日排隊今日算比較快,等左10分鐘就帶位。店內唔算大,所以今日等10分鐘算係咁。晚餐都有套餐,因為大家都喜歡食魚生飯,所以大家決定每人叫一個魚生飯套餐再另叫小食。三色飯$138有三文魚、帶子、魚、蟹子同溫泉蛋。睇落已唔止三色咁簡單,仲好足料,唔會唔夠魚生送飯。而且每樣都好生鮮,$138的確抵食,套餐仲配有湯同沙律吞拿蓉卷啲吞拿魚好多,幾新鮮,有埋蔥花同芝麻香。炸雞軟骨好惹味,炸得好香,兩個人都好夠食燒魷魚筒燒得幾香,仲好大隻好彈牙,兩個人真係食唔晒🤤

三色飯$138

有三文魚、帶子、魚、蟹子同溫泉蛋。

吞拿蓉卷

啲吞拿魚好多,幾新鮮,有埋蔥花同芝麻香。

炸雞軟骨

好惹味,炸得好香,兩個人都好夠食

燒魷魚筒

燒得幾香,仲好大隻好彈牙,兩個人真係食唔晒🤤
2020-02-06 130 瀏覽
喺寶琳一講起想食日本野,同朋友都會一齊想食德美。本來係朋友介紹食,點知一食愛上😍店舖唔算好大,通常都要等位,但野食好食令人等都等得甘心啲。今日好好彩,等左10分鐘有得入,除左普通枱都有吧枱,不過同朋友想傾計多啲,普通枱就岩晒有set dinner,因為佢啲魚生好靚好生鮮,所以我地各自都叫左魚生飯三色飯$138魚生飯份量好足!無論飯同魚生都係😍有三文魚、帶子、魚、仲有蟹子同溫泉蛋。全部都十分生鮮,好多料👍🏻仲有湯同沙律送,沙律仲有幾片三文魚🤤吞拿蓉卷啲吞拿魚多到瀉😲冇腥味幾新鮮,仲加埋蔥,一口一件好滿足🤗炸雞軟骨兩人食好足夠,炸得好香脆,加上檸檬汁同點埋蛋黃醬好惹味🤤

店舖唔算好大,通常都要等位,但野食好食令人等都等得甘心啲。

三色飯$138
仲有湯同沙律送,沙律仲有幾片三文魚🤤

吞拿蓉卷
啲吞拿魚多到瀉😲冇腥味幾新鮮,仲加埋蔥,一口一件好滿足🤗

炸雞軟骨
兩人食好足夠,炸得好香脆,加上檸檬汁同點埋蛋黃醬好惹味🤤

2020-02-06
10 分鐘 (堂食)
  • 三色魚生丼
2020-01-25 74 瀏覽
媽咪愛食魚生飯 就同佢去了一間為住寶琳的壽司店 - 德美當日等位人數都比較多 都要等幾個字先入席入席後第一時間被feature wall吸引左好日系小清新再黎被隔離台既丼吸引係德美特選海鮮丼 套餐 (麵豉湯 沙律 甜品)海鮮丼材料非常豐富, 海膽、帶子、三文魚 、油甘魚、蟹柳、玉子和三文魚籽三文魚子粒粒脹卜卜, 咬落帶重魚鮮味三文魚和油甘魚亦非常厚肉, 啖啖滿足帶子鮮甜厚實海膽鮮甜 係飯小偷呀!再散叫了一些壽司:蟹膏、海膽魷魚、海膽、三文魚子、蔥拖羅茸 基於太中意食海膽,而哩間店既海膽都尚算新鮮而由為特別既係洋風鰻魚班戟 幾特別,又好味,材料仲有我鐘意食既牛油果最後既甜品一般壽司店送的雪糕糯米糍而係自家製的布甸,加柚子蜜 口感滑溜,為這一餐帶來完美的句號。真係好飽既一餐
媽咪愛食魚生飯 就同佢去了一間為住寶琳的壽司店 - 德美

當日等位人數都比較多 都要等幾個字先入席
入席後第一時間被feature wall吸引左
好日系小清新

再黎被隔離台既丼吸引
係德美特選海鮮丼 套餐 (麵豉湯 沙律 甜品

三文魚子粒粒脹卜卜, 咬落帶重魚鮮味
三文魚和油甘魚亦非常厚肉, 啖啖滿足
帶子鮮甜厚實
海膽鮮甜 係飯小偷呀!

再散叫了一些壽司:蟹膏、海膽魷魚、海膽、三文魚子、蔥拖羅茸
基於太中意食海膽,而哩間店既海膽都尚算新鮮

而由為特別既係洋風鰻魚班戟
幾特別,又好味,材料仲有我鐘意食既牛油果

最後既甜品一般壽司店送的雪糕糯米糍
而係自家製的布甸,加柚子蜜

口感滑溜,為這一餐帶來完美的句號。
真係好飽既一餐
2020-01-24 57 瀏覽
***晚上8點來到,德美壽司依舊是人頭湧湧,也難怪,始終將軍澳的美食實在不多。等了約15分鐘,順利進入店內,看一看菜單,它的晚餐也是挺優惠的,一百多元一個套餐,有湯有前菜,我還以為店員把午市菜單拿錯了給我。不過,最後也是沒有點選晚市套餐,單點了些壽司和熱食。我們點了壽司盛合 - 德 ($398),有三文魚子軍艦、海膽軍艦、吞拿魚蓉手卷、池魚壽司、帆立貝壽司、赤貝壽司、油甘魚壽司、牧丹蝦壽司、大拖羅壽司、海鰻壽司、赤身壽司、熟蛋等,11件壽司,每件都是高質素,特別喜歡它們的大拖羅壽司和赤身壽司。點了一個鰻魚芝士卷物和燒油甘魚頭鮫,燒油甘魚頭鮫算是我必點的其中一個菜式,都很不錯。將軍澳好吃的日本菜真不多,而且價錢大眾化,推介大家去試一下。
壽司盛合  德
鰻魚芝士手卷
油甘魚頭鮫
2020-01-22
15 分鐘 (堂食)
2020-01-18 65 瀏覽
星期一晚,想係屋企附近食餐清清地又簡簡單單的家常便飯,放工就黎到新都城一期呢間日式餐廳,以為係細細間既居酒屋,原來裡面都幾大,有不少座位!店員好快就送上茶和餐牌,主餐牌內食物選擇都幾多,刺身,壽司,燒物,天婦羅一應俱全;另外仲有不同價位既會席料理套餐;但我地今晚想食得簡單d,就選擇了每人一份晚市定食套餐!而套餐包括湯,沙律,白飯和甜品,其實都好豐盛!先黎的是銀鱈西京燒定食($118),銀鱈魚很香滑,不得不說甜甜的燒汁好岩送飯,而日本米也煮得軟硬適中!之後係朴葉鰻魚飯($108)用竹籠盛著上台,一打開蓋傳出朴葉的香味,再看到肥美的鰻魚,一開始已帶來視覺和嗅覺的享受,鰻魚也是入口即溶化的鬆軟口感!最後每人一個柚子芝士甜品!吃飽飽就回家了。

店員好快就送上茶和餐牌,主餐牌內食物選擇都幾多,刺身壽司,燒物,天婦羅一應俱全;另外仲有不同價位既會席料理套餐;但我地今晚想食得簡單d,就選擇了每人一份晚市定食套餐!

而套餐包括湯,沙律,白飯和甜品,其實都好豐盛!

最後每人一個柚子芝士甜品!吃飽飽就回家了。
2020-01-16 58 瀏覽
德美壽司居然開左係幾軍澳omg👅每晚都勁多人排晒隊,我今晚都拉埋屋企人一齊離trytry🤟🏻8:00離到已經好多人,好彩等左一陣就入到,meun好多種類野食,日本食到既依到都有,我地叫左一個丼飯、一個鍋物同一碟壽司,埋單都係$250左右,超抵食🤩必食既炙燒三文魚丼好大碗,有大大塊三文魚、蟹子、流心蛋,三文魚燒過嚟所以比起平時嘅三文魚有一陣炙燒味,好香好鮮😍而且仲可以配住流心蛋汁同埋蟹子食👍🏻和牛鍋物鍋物熱辣辣啱晒冬天食,裏邊材料豐富,有粉絲、娃娃菜、生菜、牛肉,牛肉好香牛味,肉質鮮嫩👏🏻三文魚親子丼親子丼一啲都唔吝嗇,裏便嘅三文魚係後設,而且包住青瓜絲、牛油果,味道層次勁豐富😍總括嚟講呢間餐廳環境好,而且食物樣樣都大大碟,刺身又鮮甜,性價比極高,將會成為我以後嘅晚餐🤩

必食既炙燒三文魚丼

和牛鍋物

三文魚親子丼
2020-01-13 93 瀏覽
自從唔再食元氣之後 想食壽司第一時間就諗起德美因為佢有幾間分店 之前都成日係佢度食lunch😙今次就近近地去咗新都城依間😝-🍣德美海膽魚生丼 $158講真佢俾嘅刺身份量好多 全部都好厚切🤤睇相都睇到連海膽都有一大舊真係好滿足🥰刺身好鮮甜 特別鍾意帶子同魚子😍-🍗安格斯牛扒定食 $118牛扒係半肥瘦咁好邪惡🤣肉質好嫩 一咬就咬得開 而且充滿油香味😙個人覺得唔點醬都已經好好味🤤-晚餐黎講百幾蚊有個set真係幾唔錯👍🏻有哂湯沙律甜品😛 絕對夠飽重點係 佢個沙律入面有帶子!!!!!好癲呀🤪🤪🤪🤪-📍將軍澳貿業路8號新都城中心1期地下99-100號舖
自從唔再食元氣之後 想食壽司第一時間就諗起德美

肉質好嫩 一咬就咬得開 而且充滿油香味😙
個人覺得唔點醬都已經好好味🤤

晚餐黎講百幾蚊有個set真係幾唔錯👍🏻
有哂湯沙律甜品😛 絕對夠飽
重點係 佢個沙律入面有帶子!!!!!
好癲呀🤪🤪🤪🤪

📍將軍澳貿業路8號新都城中心1期地下99-100號舖
2020-01-08
2020-01-11 58 瀏覽
要數香港人其中一樣最鍾意嘅外國料理,日本料理一定榜上有名!而當中最為人所喜愛嘅就係魚生、壽司啦!香港近年興起食比較「高檔」路線嘅日本野,當中不乏中價位高質素嘅壽司餐廳,今日黎嘅德美就係其中之一分店唔多,呢間位於將軍澳新都城嘅分店可以話係將軍澳居民為數不多嘅日本嘢嘅選擇,晚上6點開始做晚市,未夠15分鐘都已經入座咗8成,可見香港人對壽司嘅熱愛程度今次叫咗一客壽司盛合 - 「美」同一個海膽茶碗蒸蛋。一個人食嘅份量剛好。呢度係落左柯打然後吧台有師傅即刻整手握壽司,新鮮度up! 魚生都食得出係新鮮貨!只係紫菜有少少唔夠脆度,可能我食得太慢🤣 海膽蒸蛋除左有海膽外,蒸蛋入面仲有冬菇同少量海鮮配料,香口滑溜!最後有個甜品,雖然賣相麻麻,但食落原來係奶味香濃嘅奶凍!一個完美句號!

2020-01-09 67 瀏覽
在除夕的這一天可以提早收工是多麼高興的事 所以一回到公司已在選擇去哪裡食飯好。 我們不想食得太濃味或者食放題 。於是就決定食壽司🍣 腦海就浮現了德美壽司的名。 我們兩人一放工逛了一陣街 5點50分來到將軍澳德美門外等候。等到6點正式入坐。壽喜燒的湯底真是非常好味 加上不錯的肥牛 我地差不多把這鍋的食物清光!壽司質素很好 保持一貫的水準牛舌串燒好正! 夠厚身!

壽喜燒

壽司質素很好 保持一貫的水準

牛舌串燒好正! 夠厚身!

2019-12-31
壽喜燒