2021-11-22 264 瀏覽
居美嘅師兄留港已近兩年,因打算聖誕節回鄉,走前決意相約小肥試新野,於銅鑼灣仍在試業中嘅「御鐵」晚聚。佔用面積全層嘅鐵板燒專門店開揚光猛,以木為主嘅間隔清爽潔淨,木架及牆上簡單擺出帶有潮味嘅藝術品,足以散發出時尚嘅色彩。全店嘅散座均圍繞著鐵板爐,右方為開放式廚房及十二個高櫈吧位。左方正常高度嘅則為可容納九人嘅方形鐵板舞台。銀光閃閃嘅鐵板近師傅嘅一邊有個強勁嘅抽氣系統,師傅邊燒煮食物時,煙霧即被吸入去,堅有料到!每組客人均以透明膠板隔開,席上擺有齊備嘅自用餐具、乾濕紙巾及口罩套。印於散點餐牌嘅飲品項目共有三頁之多,主要為日本清酒、樽裝啤酒、果汁、汽水等。嘻嘻,食鐵板燒咁熱氣,埋位當然係要啤一啤佢啦!晚市主推四款一人及二人海陸套餐,兩口子就點咗有龍蝦食嘅「Otetsu Special Set」($2,288/二人)。季節沙律:沙律新鮮爽脆,伴配酸酸甜甜嘅柚子醋尤其醒胃。季節魚:師傅每煮好一道餸都會由專人呈上並續一講解,詳盡得很。節令鱸魚嘅魚肉及魚皮係分開煎嘅,當中薄薄嘅魚皮一啲都唔油,食落好似薯片咁脆卜卜。香煎鱸魚魚肉軟熟,配上甜甜嘅香橙汁及輕盈嘅檸檬泡泡感覺十分清新。龍蝦:龍蝦源自澳洲,據
,於銅鑼灣仍在試業中嘅「御鐵」晚聚。
左方正常高度嘅則為可容納九人嘅方形鐵板舞台。
銀光閃閃嘅鐵板近師傅嘅一邊有個強勁嘅抽氣系統
,師傅邊燒煮食物時,煙霧即被吸入去,堅有料到!
嘻嘻,食鐵板燒咁熱氣,埋位當然係要啤一啤佢啦!
三得利啤酒
季節沙律沙律新鮮爽脆,伴配酸酸甜甜嘅柚子醋尤其醒胃
香煎鱸魚
龍蝦龍蝦源自澳洲,據悉足一斤重,睇住大廚手勢純熟地以布包住用力咁斬,再喺鐵板上邊切邊煮,刀法認真犀利
澳洲龍蝦
紅邊白肉嘅龍蝦爽厚彈牙,點上以龍蝦膏煮製嘅調味汁更覺鮮濃,墊底嘅雞冠草清爽脆潤,簡單美味。
澳洲龍蝦
和牛厚燒:鮮紅潤澤嘅靚肉熊本A5和牛,師傅於燒煮前先確認細佬真係要三成熟,非常細心。
厚燒熊本A5和牛
厚切和牛厚潤鬆軟,肉汁豐腴,輕輕黏上黑色嘅竹炭鹽粉,再夾上碟邊金黃香脆嘅炸蒜片即倍添惹味
厚燒熊本A5和牛
吸物:帆立貝清湯清澈暖胃,湯料中嘅本菇水菜極為芳香。
帆立貝清湯
炒飯:如相所示,二人份量嘅海鮮炒飯用上兩隻靚蛋炒製,而且比起其他鐵板燒專門店,師傅於烹調食物時所用嘅牛油或油份量絕對超級輕手
海鮮炒飯
海鮮炒飯熱辣香口,舖面晶瑩剔透嘅三文魚籽於舌上爆裂,鮮味即洋溢口腔。
海鮮炒飯
雪糕芝麻雪糕芳香軟滑,混入墊底嘅紅豆粒粒即令口感更富層次
芝麻雪糕
結尾一杯香濃嘅黑咖啡,腸胃特別舒暢。
黑咖啡
銅鑼灣新店「御鐵」環境簡潔,時尚闊落,服務生友善體貼,晚市海陸晚餐用材優質,少油嘅菜式健康味佳,新開張期間可享八折優惠及免開瓶費
,大家不妨襯機一試!
2021-10-26
三得利啤酒
帆立貝清湯
黑咖啡
2021-11-19 57 瀏覽
聽朋友介紹銅鑼灣新開左間日式鐵板燒,放工完成左一日工作決定要好好慰勞自己,於是就同朋友去左試呢間新開既餐廳。雖然新開,但去到都見到即使係平日都有唔少人黎食,應該口碑唔錯。我同朋友見到餐牌有鮑魚、龍蝦、鱈場蟹,當然仲有鐵板燒唔少得既和牛厚燒,樣樣都想試! 最後我地分別叫左一個Premium Set ($988)同一個Chef’s Special Dinner Set ($2,488),食完好滿足呀!以下呢幾樣係重點推介:帆立貝頭盤食左個柚子汁沙律之後好開胃,第一道上既係燒帆立貝,平時好鍾意食帶子,所以都幾期待,試左之後完全冇失望,帆立貝質地厚實之餘仲好鮮甜,再加上有三文魚籽同紫色小花既點綴,即時覺得心情愉悅,放工咩攰都唔記得晒!大虎蝦接住既燒大虎蝦個賣相又係好靚,影相影左一輪,好彩食個陣仲感覺到鐵板燒既餘溫,蝦肉爽滑,搭配少少岩鹽即時提升滋味,值得推介。南非鮑魚鮑魚真係好新鮮!除左係南非新鮮鮑魚,師傅係我地面前準備,見到鮑魚仲識郁,好生猛,食既時候唔洗點醬汁,可以試到鮑魚既鮮味,唔只好鮮甜仲好有咬口!鱈場蟹不得不讚呢度既擺盤都幾精緻,好岩打卡。鱈場蟹蟹肉鮮甜,食落有少少焦香,又唔會燒到乾

帆立貝

大虎蝦

南非鮑魚

鱈場蟹
不得不讚呢度既擺盤都幾精緻,好岩打卡。鱈場蟹蟹肉鮮甜,食落有少少焦香,又唔會燒到乾晒,加上少少岩鹽調味,好滋味。

和牛厚燒
鐵板燒點少得食牛,佢地既和牛厚燒大大粒,肉質嫩滑厚實,一食肉汁出晒黎,食到停唔到口!

食完滋味鐵板燒,仲有蟹肉帶子湯,清清甜甜好岩食完鐵板燒之後飲,加埋甜品呢餐叫做大滿足!平均每人兩千令蚊可以食到咁多貴價食材,侍應服務好貼心,餐廳環境又優雅乾淨,好適合下次同另一伴黎慶祝生日,順便打下卡!

2021-11-19 53 瀏覽
今晚和朋友吃晚飯慶祝生日,於是選了一家銅鑼灣剛新的日本鐵板燒餐廳 御鐵,鐘情其精緻的美食和有格調的環境。晚餐套餐有分一人餐和二人前,我和朋友都選了每位$988的Premium Set。蟹肉無花果野菜沙律 伴酸蕃茄汁擺碟和賣相很精緻,沙律菜新鮮爽脆,清甜多汁,配有小蕃茄,無花果,青瓜粒等,味道清甜而豐富,是開胃之選。南非鮑魚鮑魚即撈即劏,很新鮮,大隻而厚肉。煎得剛好熟,肉質嫩滑清甜,帶有淡淡的海水味,配有忌廉海藻汁和三文魚籽一起吃,味道很配搭。越南蝦越南蝦特別大隻而多肉,紮實飽滿富彈性,蝦味濃郁,多汁鮮甜。連蝦頭殼也煎得很香脆,惹味香甜。A5熊本黃和牛選了上乘的非急凍的新鮮熊本黃和牛,五成熟,肉質很嫩滑多汁,入口即溶的感覺,油脂香味散發,牛肉味濃郁。炸蒜片香脆惹味,伴有煎啡菇等。鰹魚湯 以京蔥,帆立貝,本菇,水菜作配料,配料很豐富,爽脆清新。湯底鮮甜美味,暖和的熱湯很清甜。海鮮炒飯炒飯香氣撲鼻,飯粒爽滑香甜,乾身而入味,有帶子,蛋絲,蝦肉等,味道層次豐富。紅豆雪糕冰凍可口,奶香滑溜,配有香甜的紅豆蓉等,紅豆味道濃郁。

蟹肉無花果野菜沙律 伴酸蕃茄汁

南非鮑魚

越南蝦

A5熊本黃和牛

鰹魚湯

紅豆雪糕
冰凍可口,奶香滑溜,配有香甜的紅豆蓉等,紅豆味道濃郁。
2021-11-19 58 瀏覽
好耐冇食過鐵板燒,去左新開既御鐵食晚飯😋,食左鮑魚、帶子、牛肉簿燒、豬同埋海鮮炒飯、 象拔蚌,每道菜都好有特色,好清好好好味。最尾食左個芝麻味雪糕作結~🍦除左野食好味,佢地既staff都好細心同態度好,幫我地開埋濕紙巾又主動比多個籃仔我放袋,驚我放係背後坐得唔舒服,見我杯茶冇乜又即刻添,真係成晚講左好多次唔該。😂
最尾食左個芝麻味雪糕作結~🍦
2021-11-17 390 瀏覽
環境5分:西餐廳格局,一啲都唔迫,所有人都係面對住個鐵板燒同廚師,一目了然,非常悅目,滿分。衛生5分:成間舖頭都非常之乾淨,衛生一樣畀滿分。 服務5分:服務員好friendly,加茶快,落單爽,每樣餸上時都會解釋清楚,都係滿分。味道5分:1)      季節沙律D菜非常新鮮,當中包括蘆筍,蕃茄,青瓜,多種外國生菜,配上番茄沙律汁零舍開胃。2)      廚師將塊魚皮切開,煎到好似薯片咁脆,鱸魚魚肉非常嫩滑。3)      超級大隻澳洲龍蝦,廚師先將佢切開一半,然後慢慢响客人面前煎熟佢,非常賞心悅目,半隻龍蝦切成3至4塊,啖啖肉非常爽口好味。4)      大大塊薄嘅和牛入面鋪滿蒜同蔥,捲起黎煎,非常嫩滑同埋香口,和牛油脂非常好味。5)      清湯有粒帶子响入面吊下味,非常滿足。6)      鐵板燒嘅炒飯非常好食,最特別係之後飯上面放滿好多新鮮嘅魚子,又凍又熱非常特別。7)      甜品芝麻雪糕跟紅豆食,又甜又健康。8)      跟餐要杯熱檸水最消滯。抵食5分:由頭食到尾有八款,一千蚊左右食齊龍蝦同和牛,乜都抵番哂。
環境5分:
衛生5分:
成間舖頭都非常之乾淨,衛生一樣畀滿分。
服務5分:

味道5分:
季節鱸魚
和牛薄燒
5)      清湯有粒帶子响入面吊下味,非常滿足。
帶子清湯
炒飯
7)      甜品芝麻雪糕跟紅豆食,又甜又健康。
芝麻雪糕
8)      跟餐要杯熱檸水最消滯。
熱檸水
抵食5分:
由頭食到尾有八款,一千蚊左右食齊龍蝦同和牛,乜都抵番哂。
2021-11-16
季節鱸魚
帶子清湯
熱檸水
2021-11-17 52 瀏覽
每次一到年尾,消費慾就上升😛食飯都想食得好啲,潛意識係要獎勵一下自己!所以今日就搵左間鐵板燒😍魚缸裡有活海鮮的👍🏻「季節沙律」沙律好大兜,選擇左柚子醋,味道非常清新!「白松貝」即係日本象拔蚌,切成條狀,口感爽脆鮮甜,旁邊仲有芥末胡椒醬汁,不過個人覺得原味已經好好食😋「廣島蠔」師傅先煎香蠔隻嘅兩面,煎到金黃色,中間仍然保留軟滑嘅口感,唔會overcooked😍完全係外脆內滑!再嚟「和牛厚燒」油花分怖得好平均,肉質柔軟細滑,入口有種牛油香,但又唔會好膩😍「帶子海帶湯」「海鮮炒飯」炒飯粒粒分明,食到一半已經肚皮脹爆😃食完呢餐心情都大好!
每次一到年尾,消費慾就上升😛
食飯都想食得好啲,潛意識係要獎勵一下自己!
所以今日就搵左間鐵板燒😍
魚缸裡有活海鮮的👍🏻
「季節沙律」
沙律好大兜,選擇左柚子醋,味道非常清新!

「白松貝」

「廣島蠔」

再嚟「和牛厚燒」
「帶子海帶湯」
「海鮮炒飯」
炒飯粒粒分明,食到一半已經肚皮脹爆😃
食完呢餐心情都大好!
2021-11-17 262 瀏覽
鐵板燒真係好正呀可以一邊望住師傅烹製美食嘅過程,一邊繼續品嚐美食,好有視覺享受!餐廳主要以日本木調色系為主,簡潔而有格調呢張椅子坐得好舒服我哋分別揀左兩個一人套餐先嚟個沙律,有3款沙律汁我就揀左芥末醋,芥末味道香而不嗆喉!沙律菜非常新鮮,日本車厘茄好大粒,好清甜隻南非鮑魚大隻到呢而且仲郁緊!好新鮮師傅沒有特別調味,而食到嘅咸味,主要來自鮑魚本身海水嘅咸香味加埋啲三文魚籽更有提鮮效果越南大虎蝦虎蝦肉質爽彈勁度十足,每舊都好厚肉蝦頭仲有好多蝦肉蝦膏,夠哂香煙燻西班牙黑毛豬柳睇住師傅整個煙燻,到開蓋時就唔記得影低呢個豬柳勁好食,豐富嘅油脂香,非常juicy,肉質好軟滑彈口師傅將海鮮炒飯炒到粒粒飯,而且仲好大碗!海苔帶子湯帶子係刺身級別的最後以抹茶雪糕作結
鐵板燒真係好正呀

餐廳主要以日本木調色系為主,簡潔而有格調

呢張椅子坐得好舒服

我哋分別揀左兩個一人套餐

先嚟個沙律,有3款沙律汁

我就揀左芥末醋,芥末味道香而不嗆喉!
沙律菜非常新鮮,
日本車厘茄好大粒,好清甜

隻南非鮑魚大隻到呢
而且仲郁緊!好新鮮

師傅沒有特別調味,
而食到嘅咸味,主要來自鮑魚本身海水嘅咸香味

加埋啲三文魚籽更有提鮮效果

越南大虎蝦
虎蝦肉質爽彈勁度十足,每舊都好厚肉

蝦頭仲有好多蝦肉蝦膏,夠哂香

煙燻西班牙黑毛豬柳
睇住師傅整個煙燻,到開蓋時就唔記得影低

呢個豬柳勁好食,豐富嘅油脂香,
非常juicy,肉質好軟滑彈口

師傅將海鮮炒飯炒到粒粒飯,而且仲好大碗!
海苔帶子湯
帶子係刺身級別的

最後以抹茶雪糕作結
2021-11-15
  • 越南大虎蝦
  • 南非鮑魚
  • 前菜沙律
在銅鑼灣逛街時得知駱克駅13樓開了一間新的鐵板燒餐廳, 便和朋友預訂了今晚來吃吃。季節沙律今晚師傅安排了的是這款蟹肉無花果野菜沙律, 蟹肉碎新鮮鮮甜, 海洋礦物味重, 配上清新的沙律菜, 味道恰到好處。鮑魚這個是活的南非鮑魚, 師傅剛從水缸撈起, 便立即處理, 去除內臟放在鐵板上煎, 令鮑魚肉質的彈性得以充分保留下來, 加上配了清新的忌廉海藻汁, 吃起來鮮味感進一步提昇。大虎蝦來自越南的大蝦, 蝦肉鮮甜美味, 富有彈性, 師傅擺碟很精美, 開邊大蝦向上展開。和牛厚燒來自熊本的A5和牛, 師傅說它是新鮮直送, 無經過急凍的, 不會破壞了和牛原本的味道, 師傅爐火純青的動作把厚燒和牛的肉汁都緊緊鎖在裡面, 吃的時候牛香肉嫩, 肉汁豐富。和牛薄燒薄燒也是來自熊本的A5和牛, 混入爆香了的碎蔥及碎蒜, 香氣四溢, 非常惹味, A5級的薄燒更加是入口即融, 餘韻持久, 食過原味後, 還可以試試點一些竹炭鹽及獨子蒜來吃, 層次感更豐富。吸物今晚飲的這碗湯是鰹魚湯, 用料十足, 湯裡面有一顆鮮甜的帆立貝, 京蔥, 本菇及水菜, 令湯更清新鮮甜之外, 亦令賣相更討好。炒飯這碗是海鮮炒飯, 日本珍珠米粒

鮑魚

大虎蝦

和牛厚燒

吸物

炒飯
這碗是海鮮炒飯, 日本珍珠米粒粒分明, 口感一流, 配料完全不會馬虎, 有新鮮的大蝦及魷魚, 令整碗炒飯生色不少。

朱古力雪糕
最後甜品部分有幾款可以選擇, 我最愛吃的是朱古力雪糕, 所以便點了這款, 口感香滑味道不會過甜。

2021-11-15 281 瀏覽
約朋友去銅鑼灣食野, 一定岩, 因為交通方便.  今晚食鐵板燒, 已預先訂位, 食鐵板燒我們必準時,  餐廳氣氛好熱鬧.共有兩張鐵板檯, 分 8 至 10 人一檯, 師傅可以和我們溝通, 跟得更好.餐廳裝飾也講究,  用了 靚靚日本畫,插花也見日本風. 這裡有我們喜歡的海產, 活龍蝦, 鮑魚, 象拔蚌, 海蝦, 松葉蟹...........  看見師傅即席好細清洗龍蝦,今晚我們點了時令蟹套餐, 好豐富,  除了蟹, 還有豬和牛, 甜品, 茶.  首先點酒,  碰碰杯,   柚子檸檬酒及梅酒,  口感各有不同, 配合互相愛好.  Cheers   !!季節沙律 ~   先來開胃頭盤,   沙律由時令生果開始,   蔬菜新鮮爽脆,  顏色明亮, 龍瓊珠果好好味, 露筍, 青瓜, 車厘茄, 我地都仲意.師傅開始在鐵板檯工作, 第一道燒物 ~   北海道帆立貝. 師傅慢煎帆立貝及黃瓜, 這個北海道帆立貝好大個, 來朵紫色食用花和泡沫陪襯,  色, 香, 味都齊,  帆立貝鮮甜無比, 好享受啊.北海道鱈場蟹.   師傅細心拆蟹, 再烹調加點牛油, 海鹽,  烤蟹味道濃郁, 肉厚扎實飽滿, 肉質帶
餐廳裝飾也講究,  用了 靚靚日本畫,
插花也見日本風.
看見師傅即席好細清洗龍蝦,
季節沙律 ~   先來開胃頭盤,
師傅開始在鐵板檯工作,
第一道燒物 ~   北海道帆立貝
北海道鱈場蟹.
師傅細心拆蟹, 再烹調加點牛油, 海鹽,  烤蟹味道濃郁, 肉厚扎實飽滿, 肉質帶有彈性,
蟹肉爽甜, 非常滋味 口感綿密. 食出蟹的原汁原味.
西班牙豬西冷柳,  份量足, 西冷柳夠大件, 師傅把西冷柳底面慢慢香煎,
切件, 再放上碟, 擺設好.
原來師傅做得好有技巧, 用煙燻機焗約十分鐘,
帶出煙燻豬香味,  伴有烤時蔬及蒜片, 真是活色生香.
厚燒和牛   日本和牛, 油脂分佈均勻, 肉質軟腍, 滿滿油脂香味, 不須沾醬汁也很好吃.  夾炸蒜片一起吃,  超好味. 伴碟有 日本大啡菇, 青椒仔, 茄子及蕃茄, 幫助減低油膩感.  真貼心.
吸物   來個熱湯,  蟹腳加元貝, 足料,  加上海帶, 湯頭鮮味足, 心裏又一陣温暖.
海膽炒飯
賣相相當悅目, 是個令我們喜出望外之作, 估不到用高腳玻璃酒杯盛載,  三文魚籽和海膽, 特別亮麗.
炒飯有雞蛋,  粟米, 蘿蔔粒, 香蔥, 混合珍珠米飯, 好食又靚絕.
日本綠茶雪糕,綠茶味道香濃, 口感滑, 伴有紅豆, 更滿足.
餐後飲杯 熱檸檬茶,   暖心又幫助消化,  茶 匙也很美.

今晚去了這間樓上日本鐵板燒餐廳,   禦鐵 , 食材新鮮有質素食野食味道,  禦鐵. 鐵板燒做得到.  新店11月有優惠,  晚市有 八折.  真是好吸引.
  • 北海道鱈場蟹
  • 北海道帆立貝
  • 西班牙豬西冷柳
  • 厚燒和牛
  • 吸物
  • 海膽炒飯
2021-11-14 200 瀏覽
著重生活品味的朋友邀請我到一間開業不久的日式食肆「御鐵」共進午餐。 店內環境簡潔的呈現和式風味,座位設計是面向廚師的席前料理---鐵板燒。看着廚師在面前烹調美食,真的令人垂涎欲滴。 季節沙律         有三款醬汁以供選擇-柚子汁,芥末醬或蕃茄蒜汁。以無花果、櫻桃蘿蔔、蘆筍、車厘茄等新鮮蔬菜食材,添加了我選擇的柚子汁,清新爽口,可品嚐到原材料的清甜。  凡立貝 原粒北海道凡立貝,新鮮肉厚。烹調後放在黃瓜上,加入菠菜忌廉汁。凡立貝之上添上三文魚籽、金箔和食用花,碟旁為味道帶微酸的青檸菠菜泡沫。凡立貝本質口感彈牙,味道鮮美,配以醬汁令味道層次提升。 龍蝦 活生生的龍蝦從魚缸拿出來,經處理後放在鐵板上。廚師以純熟的手法起出龍蝦肉烹調。廚師更把龍蝦頭膏烹調成醬汁。 龍蝦肉球伴以白、紅和綠色的雞冠草,龍蝦肉質爽嫩,味道鮮美,沾上龍蝦頭膏醬汁,令味道更濃郁,真的令人念念不忘。 美國牛肉薄燒 美國牛肉薄片捲着葱和蒜,伴以美國大啡菇和大番茄、日本小青椒、意大利青瓜和獨子蒜脆片,碟旁添加了喜馬拉粉紅鹽,隨客人各自口味會否添上。美國牛肉薄片牛肉味濃,加上葱和蒜,更添香氣。  西班牙豬柳 這道菜最後加上

看着廚師在面前烹調美食,真的令人垂涎欲滴。

西班牙豬柳
這道菜最後加上櫻桃木煙熏。當廚師拿開煙燻罩,即聞到撲鼻的香氣。

西班牙豬柳肉質非常鬆嫩,味道甘香,還添加上煙熏味道,令菜式更多變化。不但令食物味道層次提昇,亦能為客人帶來視覺感官享受。

吸物

豆腐麵鼓湯真材實料,味道濃淡適中,健康美味。
吸物 - 豆腐麵鼓湯

炒飯

以蝦肉、元貝和蛋等材料跟飯一起炒,每粒飯均呈現金黃色,最後添加三文魚籽和蔥花,色香味美。

雪榚

飯後甜品,有四種口味可供選擇,紅豆、 綠茶 、芝麻和朱古力。我喜愛的綠茶雪糕之下,還有紅豆蓉。順滑的綠茶雪糕不苦澀,還帶點回甘,加上微甜的紅豆蓉,配搭完美。

飲料

我選擇了凍檸檬茶。茶底順喉不澀,加入新鮮檸檬帶來消爽。
飲料 - 凍檸檬茶

食材新鮮,廚師的烹調不用太多的調味料,盡量保持食物的原汁原味,每一道菜式都一絲不苟,呈上時更會向客人介紹菜式內的食材。服務優質,每道菜後更換餐具,也經常添茶,為客人帶來高級款待。
2021-11-02
午餐
吸物 - 豆腐麵鼓湯
飲料 - 凍檸檬茶
  • 飲料-凍檸檬茶
  • 吸物-豆腐麵鼓湯
2021-11-13 77 瀏覽
朋友介紹新開的鐵板燒,我和太太中午去試一試。 太太喜歡吃龍蝦,就點一個龍蝦兩人餐。 沙律前菜用玻璃碗上,有無花果,車厘茄,配芥末酸汁,好開胃清新。 鐵板帆立貝用上超大粒的刺身款帆立貝,不用全熟透才吃。師傅用上菠菜忌廉汁 + 三文魚籽 + 金箔 + 青檸味foam, 裝飾得十分漂亮而且吃下去外層煎得很香,內裡還有刺身的嫰滑度。 鐵板龍蝦配日本青椒仔,意大利青瓜和大啡菇。每一樣都燒得剛剛好,不會太乾。 龍蝦是活的,在魚缸中拿出來立即切開煮的,十分新鮮,亦吃出重重的龍蝦味。 份量來說也不少,足夠二人吃。 鐵板薄燒牛肉,薄牛肉包著葱花乾蒜,點綴了牛肉味。 鐵板海鮮炒飯,師傅炒出功架,炒飯內飯都是一粒粒的,不過黏左旁邊的飯,再加上蛋,把每一粒飯都包裹著蛋汁,濃濃的飯香。 再加上豆腐麵豉湯,清甜可口,滑滑的豆腐還有菇在裡面, 熱呼呼的暖暖胃。和太太過了一個愉快的下午,十分享受。
朋友介紹新開的鐵板燒,我和太太中午去試一試。

太太喜歡吃龍蝦,就點一個龍蝦兩人餐。

鐵板薄燒牛肉,薄牛肉包著葱花乾蒜,點綴了牛肉味。

2021-11-13 91 瀏覽
鐵板燒一向是我喜愛的菜式,原因有二,第一:可以看著廚師怎樣處理食材,如何烹調食物,夠不夠細心地為你準備食物。第二,每樣食物由煮好,到送到你面前只不過10秒或以下,最重要是夠熱,熱的食物入口的味道跟冷了絕對是兩碼子的事。這家餐廳絕對做到這兩點。 午餐鐵板燒,好好地享受 沙律前菜很新鮮,有蓮芋,特別的食材,我第一次吃,清新爽口。 鐵板帆立貝 - 賣相很漂亮,紫色的食用花、橙色的三文魚籽 、金色的金箔和青檸味的泡沫,所有顏色配撘出來, 簡直像藝術品一樣,捨不得吃下去。入口味道鮮甜嫰滑。 澳洲龍蝦非常新鮮,當師傅在鐵板上烹煮時,龍蝦腳還在動,師傅用上蝦膏做醬汁,濃濃的蝦膏味爽滑彈牙的龍蝦肉,不需其他任何調味,已經是絕配。 美國牛肉薄燒,師傅輕輕灸過,夾雜著香葱和蒜,特別香爽。 最後送上三文魚籽海鮮炒飯, 三文魚籽帶出的鹹香,配熱熱的炒飯,滿足了整個胃。紅豆雪糕,不過過甜,不錯。整體來說是間高質鐵板燒,而且服務十分好,師傅和店員都很有禮貌,讚!

午餐鐵板燒,好好地享受

沙律前菜很新鮮,有蓮芋,特別的食材,我第一次吃,清新爽口。

美國牛肉薄燒,師傅輕輕灸過,夾雜著香葱和蒜,特別香爽。

最後送上三文魚籽海鮮炒飯, 三文魚籽帶出的
鹹香,配熱熱的炒飯,滿足了整個胃。

紅豆雪糕,不過過甜,不錯。

2021-11-13 140 瀏覽
今日好開心, 相約為食友齊齊圍爐開心下, 今日揀咗位於銅鑼灣地鐵站的鐵板燒~御鐵, 貪佢就腳, 地鐵站出口行過隔離街就係御鐵。御鐵屬於小型日本鐵板燒餐廳格局, 只有兩張鐵板燒bar枱, 一張較大, 目測應該可以坐約十多人。我哋坐呢張較細, 可以坐到六人, 特別鳴謝今日大廚, 佢整啲嘢食火候控制得宜, presentation又靚正常我地係會食set的, 因為唔使逐樣諗, 而且相對散叫會抵食好多, 御鐵有一人前及二人前多個套餐供選擇, 不同海鮮及肉類主食都有, 我哋今日反其道, 各自散叫自己鍾意食嘅東西, 見人家好食的, 就飛象過河, 不客氣地夾過嚟食。白桃果汁($48)開餐前先嚟乾杯, 今日唔飲酒, 改飲日本白桃果汁, 白桃汁冰涼清香, 散發著新鮮白桃嘅香氣, 甜甜地又帶點生果嘅酸咪咪。鐵板象拔蚌 ($388)隆重介紹, 我的頭炮選擇.....活象拔蚌, 入到嚟餐廳已經瞄到大枱內的海鮮魚缸裏面遊緊水嘅生猛活海鮮, 有生猛龍蝦、鮑魚及象拔蚌等, 基於已經坐左人客, 上前影相好似冇乜禮貌, SO 算吧啦。活象拔蚌被廚師解體後, 只係輕輕略炒及輕輕調味, 配日本海澡及山葵忌廉汁擺設得美美的奉

白桃果汁($48)

鐵板象拔蚌 ($388)

活象拔蚌被廚師解體後, 只係輕輕略炒及輕輕調味, 配日本海澡及山葵忌廉汁擺設得美美的奉客。

先嚟一條免醬象拔蚌, 簡單三個字….鮮、爽、甜, 有輕微闢腥作用嘅味淋酒香及甜味, 新鮮食材越簡單嘅調味越能食出真味, 第二條當然要試試御鐵嘅自家配醬, 鮮山葵忌廉汁, 鮮山葵磨蓉後混入忌廉, 聰明在忌廉能中和鮮山葵的攻口辣味, 醬汁只有輕微的山葵香, 辣味很輕, 餘下的象拔蚌, 我全部走醬食, 享受來自海洋新鮮象拔蚌本身的鮮甜爽脆

擺得靚靚的....眼睛食完再嚟一口食, 口腔內充斥著爽甜的象拔蚌, 脆口的海澡及玫瑰花瓣的清香。

象拔蚌肝比鵝肝硬少許, 亦有少許粉棉, 甘香而無鵝肝咁油滑。

鱈場蟹腳配蟹膏醬 ($488)
呢期系食蟹季節, 好多餐廳酒樓都做緊大閘蟹, 原隻鱈場蟹, 蟹癡當然唔執輸

蟹肉剛剛熟, 蟹肉爽口鮮甜。

蟹膏醬以蟹膏為主要材料, 超級特濃的蟹膏, 鹹鹹鮮鮮, 甘香非常, 用嚟點蟹肉略嫌搶走蟹肉的鮮甜, 最後都係留返嚟拈海澡食。

蟹鉗一梳梳的蟹肉甜美多汁, 很新鮮。

日本A5厚切鐵板和牛 ($498)
遠望這件和牛非常靚仔, 紅白紋理清晰可見

配菜附著和牛的牛油香, 特別係大啡菇, 爽口又多汁。

厚切牛肉粒配煎香的蕃茄、茄子、大啡菇、紫蘇葉、青辣椒仔、炸獨子蒜片及竹炭鹽, 最後加上一朵紫色的紫蘇花襯托, 幾咁靚呀。

先來一口原味和牛, 和牛煎得皮脆肉嫩, 夠曬香口, 和牛入口香而不膩, 肉質鬆軟無根, 咬幾口隨喉嚨慢慢落肚, 美味到呢

另一件和牛放幾粒竹炭鹽及配獨子蒜片, 炸過的獨子蒜片, 蒜香突出又脆口, 配肥美的和牛又是另一番風味及口感。

海鮮炒飯 ($98)
食到咁上下.....硬係爭緊啲嘢, 日式鐵板炒飯也, 散叫一個炒飯大大碗的, 一條友冇可能食得晒,  謝謝師父肯畀我同朋友share一人前海鮮炒飯, 多蔥吖, 唔該師父。

海鮮飯炒得香噴噴奉上, 除咗雞蛋外, 還有蝦仁、洋蔥及蔥花等配料, 非常豐富, 最後加埋一堆鮮橙色的鹹鮮醬爆魚籽襯托。將魚籽同炒飯撈混食, 多蔥多蛋嘅炒飯零舍香口, 加埋鮮鹹魚籽, 很豐富的味道, 半碗炒飯剛剛好, VERY FULLED

謝謝師父企左成晚用心地為我哋烹調美味的鐵板食物, 火候控制得好好, 同埋謝謝不斷為我哋加好好飲的熱綠茶服務員姐姐, 非常滿足的一餐晚飯。
  • 日本A5厚切鐵板和牛
  • 鱈場蟹腳配蟹膏醬
上星期六行經駱克道, 駱克駅.  見到一張大型廣告.  御鐵 , 駐進 13 樓.   新店11月有優惠,  晚市有 八折.  好吸引.   我們是日式鐵板燒擁躉,  開心又多一個鐵板燒蒲點.  立即訂位.  排了期星期二 晚.餐廳裝修好踏實, 共有兩張鐵板檯,  L 型 及方型, 每個位置也直接對住師傅. 可以欣賞師傅的廚藝, 也可以和他們直接溝通.服務員安排妥善, 送上熱茶及餐牌, 並有食品, 酒品介紹.我們喜歡吃時令蟹,  選了 Chef's  Special - Dinner Set,   有沙律, 海產,  和牛, 湯, 炒飯, 甜品, 茶. 好豐富, 接著點了梅酒,  梅子的香氣好順喉, 色澤漂亮的香檳色, 口感甜美, 配燒物至正.頭盤:    Daily Salad  季節沙律用上金邊巨形玻璃盛器, 初時以為二人份量.  原來侍應通知, 沙律可以食多些, 更健康.沙律菜好新鮮, 還有龍瓊珠果, 露筍, 青瓜, 車厘茄, 加上柚子醬, 清新開胃.我們在吃沙律時, 師傅們已在忙碌準備其他食物, 燒海產,  Scallop  北海道帆立貝.北海道帆立貝超巨形,   師傅把黃瓜也
服務員安排妥善, 送上熱茶及餐牌, 並有食品, 酒品介紹.
頭盤:    Daily Salad  季節沙律
我們在吃沙律時, 師傅們已在忙碌準備其他食物,
產,  Scallop  北海道帆立貝.
北海道帆立貝超巨形,   師傅把黃瓜也一起慢慢香燒, 我們欣賞之餘, 好期待食物上碟.

擺設好有藝術感, 中央是巨形帆立貝, 煎得香香的帶點微焦, 上面放了金箔和魚籽,  閃閃生光.   帆立貝下面是黃瓜, 伴有綠色菠菜忌廉汁.
加了可食用的花, 再伴以輕盈泡沫.  帆立貝 有質感,  鮮味十足.

主角出場, King Crab  北海道帝王鱈場蟹.
巨型鱈場蟹腳和蟹箝令我們看見也心動, 師傅把蟹腳 蟹箝細心切件, 再剪開,
加點牛油, 海鹽及酒,  烤蟹味道濃郁, 蟹肉香氣上升,
師傅擺碟有心思, 顏色配搭好悅目, 大家好想食.

蟹肉真不少, 肉質非常甜美, 好鮮香,  多麼回味啊.
Thick Cut Grilled Wagyu  厚燒和牛
和牛好厚切,  師傅控制生熟度非常好,  準五成熟, 伴碟有蒜片,  蘑菇,  蕃茄, 同青椒仔,  全部都好新鮮.
厚燒牛肉油香十足 , 一啖食勁滿足.
Spanish Pork Tenderloin 西班牙豬西冷柳
今晚的食物好夠份量, 厚切豬西冷柳好大塊,
師傅把香煎後的西班牙豬柳, 切件再 放入煙燻罩內焗,
西班牙豬柳肉質嫩,  肉味濃香,  煙燻後更添加了迷人香氣. 配菜蒜片好香脆.  Yummy.
Soup  湯
有元貝, 蟹腳及海帶, 的清湯,  鮮甜又美味, 好暖胃.
Fried Rice  海膽炒飯
以雞蛋,  蘿蔔粒, 香蔥, 混合珍珠米飯, 炒至金黃色, 色澤和味道不錯.  用了高腳杯玻璃盛器, 賣相好矜貴, 再舖上三文魚子及海膽在面, 令我們眼前一亮,
侍應又送上碟, 給我們把炒飯轉出來, 服務好貼心.  海膽好滑, 可以慢慢食, 魚子粒粒晶瑩,
今晚大家肚子已非常飽滿, 仍努力吃Ice Cream  雪糕甜點
我選了紅豆雪糕,雪糕口感非常滑, 紅豆味道香濃, 好滿足.
Coffee/Tea  套餐包飲品,
平常我愛熱咖啡, 今晚點了熱檸檬茶,  因為檸檬茶可以幫助消化.  鐵板套餐跟茶, 稱心滿意.

餐廳食材優質, 師傅細心,  帶給我們視覺, 味覺高享受.  價位相宜,  地點方便, 大家盡興而歸.  我們會再來.
  • 帆立貝
  • 鱈場蟹
  • 厚燒和牛
  • 西班牙豬柳
  • 海膽炒飯
2021-11-10 102 瀏覽
鐵板除了可以吃到海鮮原味,還加了點煎香味道,此外還有美味自家調製醬汁,以及精美賣相,絕對是色香味俱全的一種菜色。御鐵就能提供到如此風味,讓入座食客帶著滿足地離開。******************************御鐵位於銅鑼灣區,從地鐵站前來也很就腳。電梯而出,就已到門前,進入餐廳,就分為2區而坐,都是以吧枱形式,看著主廚而製成美食,食物由味道較清淡先食,最後才吃濃郁味道的食物,讓食客能吃飽,滿足地離開。餐牌以1人或2人前太餐為主,包了沙律、餐湯、2款海鮮和1款肉類,還有炒飯,飲品和甜品。套餐此外,還有散點海鮮或肉類、漬物小食。飲品有汽水、果汁、啤酒和不同酒類選擇,難怪入座率非常之高。這夜就不想食套餐,決定來個散點,食自己想食的美食。淮山漬 HKD48,滿滿醬汁味道淮山漬非常爽口,作為開胃小食或送酒小食,確實一流。蠔 HKD168,廣島蠔煎香,配上櫻花蝦、蒜粒、蔥粒和,自家調味西京麵鼓醬。廣島蠔蠔味濃郁,還有煎香的香氣,直接食就能感受到蠔原本的鮮味。配上櫻花蝦和蒜香,而麵鼓醬帶點甜味,更能又帶出更濃厚鮮味。虎蝦 HKD198,用上越南虎蝦,配了三色雞冠草和蝦膏醬,虎蝦大大隻,

虎蝦 HKD198,用上越南虎蝦,配了三色雞冠草和蝦膏醬,虎蝦大大隻,吃上口肉質爽脆,配上蝦膏醬,蝦鮮味完全在口中徘徊,無論口感和味道都非常豐富。

西班牙黑毛豬鞍 HKD498,把黑毛豬煎香,最後煙薰後可以吃,所以吃上口時帶點煙薰香味。在煎製過程簡單調味,又能保存豬鞍肉汁,所以伴了竹炭鹽作自家調味,把黑毛豬肉味更能突出。配上蒜片,又多了蒜香味,再吃配菜,非常滿足。

白桃果汁 HKD48,清香的桃味道,清甜無比又非常潤喉,吃了一頓美味食飯,再配上甜美白桃汁,確實不錯。

• 虎蝦
  • 西班牙黑毛豬鞍