2015-10-10 1215 瀏覽
我地一班舊同事,過一段時間,也會約埋一齊聚一聚, 今次聚會由我選地點, 那就提意到這間以私房菜形式經營的御膳食海鮮,皆因香港人一向都愛吃海鮮, 而且也就近大部份人的工作地點, 經大家同意下便落實了這個飯局。環境方面是實而不華,主要以圓形桌子為主, 由店員我們引領入座,安排在店子的其中一席, 自成一角, 私隱度也較高。在訂位時已選定了所有菜色,待人齊後飯局便正式開始。先來一大窩湯品芫茜魚頭豆腐湯,整窩湯呈淡黃色, 由店員來招呼,給每人盛湯。湯本身用大魚頭來熬製,味道濃郁而鮮甜十足,魚味亦十分香濃,而且醇香夠火侯,再加上嫩滑的豆腐,也充滿芫茜的香味, 湯水已預先去了油份, 所以不太油膩,個人極之欣賞此湯品, 本人也忍不住喝了兩碗。再來麻辣鹵水大拼盆, 以長形碟子奉上, 分別有麻辣豬大腸、麻辣手撕雞翼和麻辣金錢肚,豬大腸食落爽口; 雞絲用了雞翼來拆肉,肉質嫩滑, 味道唔錯; 金錢肚也同樣是爽口彈牙,雖說是麻辣,但實際上辣度適中,很易入口。正式進入了海鮮環節, 打頭陣的避風塘大肉蟹, 肉蟹的份量十足,整隻肉蟹被金黃色的蒜粒埋沒了,看起來是頗吸引,炸蒜粒本身炸得乾身脆口, 還跟紅尖椒同炒,是頂級
正式進入了海鮮環節, 打頭陣的避風塘大肉蟹, 肉蟹的份量十足,整隻肉蟹被金黃色的蒜粒埋沒了,看起來是頗吸引,炸蒜粒本身炸得乾身脆口, 還跟紅尖椒同炒,是頂級香口,食落啖啖肉,肉質鮮甜嫩滑之餘, 還又香又好吃,出色之作。
椒鹽特大瀨尿蝦皇不容錯過, 驟眼看上去瀨尿蝦已有相當份量, 用上了椒鹽炒,先將瀨尿蝦走油,再用紅椒及淮鹽炒香,表面鋪了些炸蒜粒,但在拆肉起殼方面是較花工夫, 蝦肉味道卻鮮甜無比, 肉質肥厚啖啖肉,椒鹽味令到瀨尿蝦肉更加香口, 個人吃得心花怒放的。
原條連殼上的蒜蓉粉絲蒸蟶子, 是晚的蟶子也算大條而厚肉, 用了蒜蓉去蒸蟶子, 蟶子本身是新鮮的,每隻蟶子都鮮甜而肉質脆爽口, 吃起來蒜蓉香味十足, 粉絲也索滿蟶子的鮮味, 也可以收貨。
也試試這裡的花雕蛋白蒸龍躉球, 將龍躉起肉,再用花雕蛋白來蒸,龍躉肉鮮甜嫩滑,魚皮也爽滑甘腴,而且已起肉,完全無骨,件件食落都啖啖肉, 當然不可錯過底下的蒸蛋白, 蛋白蒸得剛剛熟, 所以非常嫩滑。
較特別的是白胡椒香爆南非鮑魚, 鮑魚已去了殼, 單看外觀已見大隻而肉厚, 用了白胡椒來調味偏向香口惹味,而鮑魚本身仍維持嫩滑,因鮑魚夠肉厚, 吃起上來口感較佳, 是非常不錯的一道菜。
極之有睇頭的大蜆燉蛋, 蜆隻是真正的大蜆,蜆肉飽滿而且非常的肥美, 每隻蜆都已經開口, 證明粒粒蜆都是熟透, 每隻蜆都鮮嫩甜味, 肉質爽滑,最重要是蜆內走沙粒的功夫做得唔錯,入口全無沙粒, 嫩滑的燉蛋和鮮味的蜆肉, 也是合拍。
另一味流沙黃金大海蝦,海蝦都算大隻,做法是將鹹蛋黃推散再舖在走了油的大海蝦上,海蝦是出乎意料的新鮮, 蝦肉鮮嫩爽口,沒有霉味, 鹹蛋黃的份量落得啱啱好, 夠惹味之餘卻沒影響海蝦的鮮味, 有水準。
這個士多啤梨骨幾創新,賣相也唔錯,用士多啤梨來煮排骨的確別具風味,整碟排骨伴上了士多啤梨肉,排骨做得肉質鬆化, 加上醬汁酸酸甜甜,很開胃。
再來一味金華玉樹雞,師傅把一件件雞件整齊排列好, 每件雞件都配上金華火腿,再以菜心伴碟, 雞肉嫩滑,肉汁充盈也夠雞味,加上金華火腿的鹹香味, 滋味好吃。
這個招牌御膳炒飯, 份量比想像中多, 飯粒炒得乾身不油膩, 米飯粒粒飽滿晶瑩,混合了嫩滑的肉粒更是美味,因為太大碟和各人已吃到很飽的關係, 所以未能清碟, 最後由好友打包回家吃。
看到菠蘿鳥的賣相較創新, 相信師傅花了不少心思來設計這個甜品, 把菠蘿起肉再放回菠蘿內, 加上士多啤梨、提子和奇異果等伴碟, 在賣相和色彩方面確實提升了, 看上去添上一份貴氣, 吃了一晚濃郁的食物,此時來一點清甜涼快的甜品,是最適合不過。
吃完是日的菜式,平均水準甚高, 在味道、賣相和創意上同樣出色,真的不枉此行。
2015-10-09 728 瀏覽
以前想吃海鮮多數會到屯門三聖邨,可惜我們常去的海鮮加工店水準每況愈下,看過網上食評,發現觀塘區的御膳私房菜的海鮮菜色賣相吸引,評價也相當正面,也就與家人預約來訪.私房菜位於觀塘工業區某座工廠大廈內,頗有尋有探袐之感. 我們準時6:30pm到達餐廳,內部陳設簡單,放置數張大圓桌,而我們只有3人,安坐於6人餐桌中,相當舒適. 內裡冷氣很充足,從地鐵站步行到店的我頓時感到涼快極了.麻辣鹵水拼盤 包括麻辣金錢肚、麻辣手撕雞翼& 麻辣豬大腸. 金錢肚很有嚼勁,細嚼下滲出濃濃的麻辣味,辣度很強,相當惹味; 已去骨的手撕雞翼則很嫩滑,個人很喜歡. 至於內臟豬大腸,我是不吃的,但家人的回應是味道不錯呢!蒜蓉粉絲蒸蟶子蟶子相當巨型,不過略嫌蒸得過火了一點,肉質偏韌,底下的粉絲吸收了蟶子的鮮味,很美味呢!避風塘炒大肉蟹最愛吃避風塘炒大肉蟹,肉蟹相當大隻,以乾蒜、辣椒等來爆炒,香氣十足. 蟹鉗大大隻的,啖啖蟹肉,鮮味十足,非常惹味,很出色的一道炒蟹!流沙黃金蝦以鹹香的蛋黃包隻大大隻的鮮蝦,外層甘香,加上新鮮富彈性的蝦肉,好令人回味! 金湯鮮松葉蟹肉翅 ($145/盅)這款松葉蟹肉翅內裡有大量蟹肉,相當鮮味.
麻辣鹵水拼盤

蒜蓉粉絲蒸蟶子

流沙黃金蝦

金湯鮮松葉蟹肉翅 ($145/盅)

這款松葉蟹肉翅內裡有大量蟹肉,相當鮮味. 雖然魚翅份量不多,但是食得出是真魚翅,啖啖真材實料,濃郁美味.
白胡椒爆炒鮑魚

鮑魚鮮味十足有彈性,以白胡椒來炒,每口鮑魚也滲出胡椒的辛辣,香氣撲鼻,水準出眾.
士多啤梨骨

鮮紅色的士多啤梨骨,單看賣相已經相當吸引. 士多啤梨醬酸酸甜甜與排骨實在很夾,不過碰巧我吃的一件排骨肥肉偏多,而且排骨也太大件,進食不太方便.
蒜蓉炒芥蘭

吃晚飯又怎少得一碟時蔬呢! 芥蘭嫩綠爽脆,以蒜蓉來炒芥蘭,簡單又美味.
御膳炒飯

炒飯餡料很多,包括牛柳粒、帶子、鮮蝦&菜粒等,特別之處用上珍珠米來炒,但是飯粒很有咬口,粒粒分明又夠乾身,鑊氣十足,回味無窮.
菠蘿鳥

這個水果拼盤名為菠蘿鳥,以菠蘿弄成鸚鵡的模樣,實在很有心思. 內裡的水果種類多不勝數,鮮甜多汁的菠蘿、酸甜鮮紅的士多啤梨、補眼的藍莓以及爽甜的布冧,飯後以這個果盤作結,實在太圓滿了.

這晚各款菜式都在水準以上,而且店員服務亦很好,經常替我們換餐碟,我和家人都感到很滿意. 本來沒想過在工廠區也有如此出色的食府,親身一試就愛上了,要推介給身邊的為食好友呢!

觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈12樓F室

• 金湯鮮松葉蟹肉翅
  • 白胡椒爆炒鮑魚
  • 菠蘿鳥
2015-10-07 1072 瀏覽
有時大時大節想食好d,就捐窿捐la搵左間私房菜,仲要係工廈入面。估唔到咁難搵,都有好多walk-in客!花膠響螺煲雞湯($680)好大煲湯,足夠10個人飲有餘。湯渣另上,見到好多雞好足料,雞料已經去哂d湯度,所以湯渣就冇咩味,響螺係切片煲,更加入味,花膠就好多溶左所以唔係幾食到。但咁都證明到所有精華都去哂個湯度,飲多d都唔覺膩好味指數:8/10蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇($195/六隻)超級大隻蟶子,逐隻計既蟶子係勁抵。將超級多蒜同適量蔥放係面清蒸,粉絲擺底。蟶子既鮮味輕鬆帶出好味指數:7.5/10大蜆燉蛋($198/5至6位用)好特別既一味,擺哂d大蜆係隻巨碟,大約有十幾隻啦,再淋上蛋漿,將大蜆半浸。隻蜆既時候吸埋入面d燉蛋,勾出鮮味,令大蜆更滑,呢個combination的確唔錯好味指數:8.5/10江南百花雞($580/隻)又一特別菜式,先將雞去骨切厚片,再將蝦打成蝦滑搽係雞塊上面,厚厚地唔會太薄,亦唔會打得太爛,整完仲要夾住d菜心擺得靚靚。呢味係食過返唔到轉頭,唔使lur骨,啖啖蝦+雞,原來想食好野功夫真係唔少得。同埋一隻雞其實好多,6至8個人食都ok好味指數:9/10避風塘炒大肉蟹
花膠響螺煲雞湯
花膠響螺煲雞湯($680)
好大煲湯,足夠10個人飲有餘。

好味指數:8/10
蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇
蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇($195/六隻)
好味指數:7.5/10
大蜆燉蛋
大蜆燉蛋($198/5至6位用)
江南百花雞
江南百花雞($580/隻)
好味指數:9/10
避風塘炒大肉蟹
避風塘炒大肉蟹($399/隻)
究竟呢味菜用左幾多粒蒜頭?將無數咁多粒蒜頭切粒炸起,再加d香料加d辣,就非常惹味。好大隻肉蟹,唔知點食既時候不妨叫店員姐姐拎個鉗黎整整去,食到十分香口開胃,d「避風塘」用黎送飯其實係冇得輸
好味指數:8/10
白胡椒香爆南非鮑魚
白胡椒香爆南非鮑魚($65/隻)
海鮮其實唔一定係清蒸,鮑魚都唔一定係就咁燉。俾d創意,加白胡椒爆香原隻大鮑魚,充分發揮到隻鮑魚彈牙既本性。鮑魚整得夠稔,中間「的」位會較有咬口
金銀蒜蒸龍躉腩
金銀蒜蒸龍躉腩($198)
龍躉腩係切開一舊舊,但係都幾多骨下,食落有d唔太方便。但似相當滑,金銀蒜既意思係炸蒜同生蒜,鍾情蒜頭既都可以一試既
好味指數:7.5/10
士多啤梨骨
士多啤梨骨($88)
好特別,偏紅色仲見到d士多啤梨果肉,同平時食偏橙食個d比較,係多左一分fresh既感覺。酸酸味味比較young,唔係調出黎個d酸味咁死,但士多啤梨味可以再出d
好味指數:7/10
蒜蓉炒時菜
蒜蓉炒時菜($60)
食咁多大魚大肉就梗係要返碟菜中和下…好大碟,清炒菜都其實冇咩好講。呢間店既印象係:好多蒜呀正呀!
好味指數:7/10
大西瓜盅
大西瓜盅($350)
食完餐好既通常都問:有冇果盤呀?sorry果盤咁hea呢度係冇既,要唔要試過個大大大西瓜盅?因為好重要所以要講3次,個西瓜盅真係好大大大,肉眼所見既每一個西瓜波波,其實都有手心咁大,好甜,8個人都食唔哂一個
好味指數:8.5/10
窮遊指數:7/10(酒樓價錢,私房菜質素)
蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇
大西瓜盅
2015-10-03 816 瀏覽
喺fb/開飯 見到咁多正評滿懷希望去試,早兩日点左個10人晚餐,每位440,結果失望而回!😩雖則知道位於工廠區,但冇諗過十二樓一出門口衛生環境咁差,即時影響心情同食欲,但仍寄望食品出色,點知蒸聖子皇同黃金大蝦太過油,士多啤梨骨味過濃個汁太傑,就連西瓜盅都唔掂,每件西瓜球大過水晶梨,食得辛苦又唔甜,完全冇用心製作。
2015-09-30 1001 瀏覽
就算平時多忙, 中秋佳節也要抽時間跟家人吃飯, 這次就來個新嘗試!餐廳離地鐵站有點遠, 但OPENRICE的"前往方法"指示清晰, 不難找。餐廳跟一般的工廈食堂很相似, 没有華麗裝修, 以實力示人。餐廳枱不多, 多數是大枱, 空間寬闊。才7點多, 已經9成滿座。餐廳有熱茶/水供應, 但只收$2/位, 不像別的中菜借機收多你10蚊8蚊。有套餐也可散叫, 6位的套餐價錢約$320~$380/位, 已包湯、海鮮、飯、甜品~非常足料的芫茜魚頭豆腐湯, 鮮甜又夠火喉~ 濃郁的魚湯味, 很有家的感覺!! 湯的份量不少, 差不多每人有2碗!飲完湯, 來個前菜拼盤吧~ 以麻辣為主題, 三種前菜的辣度不同, 雞>豬腸>金錢肚。麻辣味適中, 很惹味、開胃! 主打的海鮮來了~~以花雕蛋白墊底, 賣相特別之餘, 口感更豐富。龍躉球起了骨, 吃得方便, 肉質結實。但蒸久了一點, 蛋白和魚肉也不夠嫩滑。蒜蓉毫不吝嗇, 鋪滿蟶子表面。但本人認為蒜蓉太多, 蓋過了蟶子的鮮味..而且蒸過頭, 有點韌。超大堆頭的避風塘炒蟹!! 蟹鉗有手掌心大, 肥大肉厚, 肉質非常嫩滑! 避風塘炒得很有鑊氣, 少少

砂鍋大魚頭湯
湯的份量不少, 差不多每人有2碗!

飲完湯, 來個前菜拼盤吧~
麻辣滷水拼盆 (大)

主打的海鮮來了~~
蒜蓉粉絲蒸蟶子
避風塘大肉蟹
超大堆頭的避風塘炒蟹!!
 蟹鉗有手掌心大, 肥大肉厚, 肉質非常嫩滑!
 避風塘炒得很有鑊氣, 少少辣, 很惹味。但略嫌不夠鮮味, 蟹味不足。
流沙黃金大海蝦
黃金蝦的SIZE不少, 炸完後比掌心還要大一點~ 肉質亦頗結實、爽口。

喜歡它那一層薄薄的咸蛋黃, 一點也不油膩, 感覺比平時吃的健康。咸蛋黃薄但充滿黃香!!
 一人一隻也不為過。

吃飽海鮮, 要吃番一點肉來中和一下。
士多啤梨骨
甜甜的, 士多啤梨味還可以, 但骨多肉少。
金華玉樹雞
應該是雞本質的關係吧? 没有雞味。但雞肉蒸得頗嫩滑, 調味也不錯。 金華火腿味不夠濃郁, 未夠「金華」。
招牌御膳炒飯
還是炒的夠鑊氣!! 炒飯粒粒分明, 乾身。明明已經很飽, 但還是忍不住吃了一半碗~

還有蒜蓉炒白菜仔, 清淡一番。
哈密瓜盅
最後的甜品毫不馬虎!! 除了哈密瓜盅考功夫外, 每粒生果也經過精心雕琢, 非常精緻!!還有星星楊桃來應應中秋~

哈密瓜果凍味道清甜而且甜度適中、味道天然、感覺清新。連平時不太愛吃甜品的爸爸也讚不絕口~ 這餐豐富的晚餐就以哈密瓜盅畫上完滿句號。

這裡的菜式較健康, 適合帶老一輩來, 有得吃又不用擔心超標! 推介!!

2015-09-29
砂鍋大魚頭湯
避風塘大肉蟹
招牌御膳炒飯
  • 避風塘炒大肉蟹
2015-09-27 689 瀏覽
睇到咁多正評,所以試下,點知中伏,好懷疑咁多正評點得黎!最過分係滑蛋蝦仁點解變成炒蛋蝦仁...炒飯點解用珍珠米炒😔最憎食珍珠米!風沙雞原來係沙疆雞....味道都差差差!
媽咪生日,帶佢去搵啲好嘢食!知道觀塘有好多隱蔽的食肆,今次,就搵上了樓上舖的中菜館。有一種「私房菜」的感覺!麻辣卥水拼盤HK$120 例牌HK$220 大我們四人,點了個例牌的拼盤。想不到,有點驚喜,食的可不是一般的卥水蛋之類的卥水拼盤。當中包括了麻辣金錢肚、麻辣豬大腸、煙燻糖心蛋以及麻辣手撕雞翼。我自己就不食內臟的,男友食過,說是不錯,也夠惹味。當中,麻辣手撕雞翼不錯,去埋骨,夠是辣及麻。過癮!蒜蓉蒸蟶子時價這個可以說是蟶子王,夠晒大隻!而且,爆香了的炸蒜蓉,令蟶子夠晒香!還有底下的粉絲,可以說是入晒味!大大隻的蟶子,夠是鮮甜味美!新鮮絕對就是皇道!爽口鮮甜非常!流沙黃金大海蝦HK$186這個,可以說是我食過的黃金蝦類入面,最最最大的一碟了!比我的手掌還要大呢~~外層是香脆的蛋黃醬包著去炸的,起晒沙的蛋黃,食起上黎更有口感。香濃、脆口,就是回味!而大蝦用上海蝦作癬材料,肉質更為結實,就算醃制後,依然爽口彈牙!花雕蛋白雞油蒸大肉蟹時價平時食開的,是重口味的避風塘炒大肉蟹、或者是薑蔥大肉蟹。今次跟媽媽食生日飯,就清淡一點,改食這個「花雕蛋白雞油蒸大肉蟹」。肉蟹的Size,真的可不是講少的
麻辣卥水拼盤

HK$120 例牌

HK$220 大

蒜蓉蒸蟶子

時價

HK$186

花雕蛋白雞油蒸大肉蟹

時價

平時食開的,是重口味的避風塘炒大肉蟹、或者是薑蔥大肉蟹。今次跟媽媽食生日飯,就清淡一點,改食這個「花雕蛋白雞油蒸大肉蟹」。肉蟹的Size,真的可不是講少的!很大的一隻呢~~而且,在蒸的時候,蟹的鮮甜肉汁,流到了蛋白上,令蒸蛋更多了一份蟹的鮮甜。
看,肉蟹的蟹鉗可真大呢!而且啖啖肉的感覺,真的很爽!發現這樣的清蒸,感覺更能食到蟹的鮮味!蛋也蒸得很滑溜呢~~
這個鮑魚,可以說是這一家秘製的吧?個醬汁,很是特別,用上鮮鮑魚去 整,感覺很特別。鮑魚肉質夠嫩呢~~
荷香龍蠆球蒸飯

HK$198

很大的一碟蒸飯,用上荷香作底去蒸,加上啖啖肉的龍躉,更特別了吧?!還有炒香了的炒飯,多重享受!

HK$88

呵,女孩子總是抗拒不了士多啤莉了吧?這個士多啤莉骨,賣相可是一流了!不會太酸,甜甜香香的,食起上黎,更加開胃了!
哈蜜瓜布丁

這個甜品,是這裡獨創的,用上原個哈蜜瓜,把肉起了之後,炸汁再做成了這個很特別,很重哈味瓜味的布丁。
如果多點哈蜜瓜肉粒,就更加有咬口了!

御膳

觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈12樓F室

5 分鐘 (堂食)
2015-08-16 2929 瀏覽
自觀塘重建計劃之後,以前近街市果邊啲鋪頭都收回清拆,有啲就光榮結業有啲就係附近搵鋪搬,果邊都可以話無啖好食。但又因為舊工廠區早期重嘅商業大廈落成,開源道一帶都開多左好多樓上店,做得較為出色嘅café同西餐都有好幾間。最近發現一間做私房菜嘅餐廳,距離觀塘廣場步行約5分鐘,雖然地方無咁就腳,但見口碑都幾唔錯,就約埋三五知己去試下。白胡椒香爆南非鮑魚拆左殼嘅鮑魚爽口彈牙,口感帶點煙韌,用白胡椒去爆香,傳出陣陣嘅胡椒香,但胡椒太過惹味,好似搶去左鮑魚嘅鮮味。古法蒜子炒大肉蟹蟹可算係海鮮之中我最愛嘅頭幾位,買到隻靚嘅蟹就算自己係屋企清蒸都好好食。不過出得黎食,當然試下啲經典煮法啦。將蒜同埋薑爆香,再同蟹一齊炒,鑊氣十足﹗而且蟹肉鮮嫩,濃味得黎又唔會蓋過鮮味,必食之選﹗江南百花雞把雞去皮起骨再釀上蝦膠,考廚師功夫之外仲配搭新穎,入口啖啖肉,唔使吐骨,方便進食,味道比較清淡,唔油,岩曬老人家同小朋友。御膳炒飯粒粒分明嘅炒飯,飯嘅形狀圓圓地,入口有點似珍珠米,煙煙韌韌。材料都好豐富,有帶子,冬菇,食完好飽,非常滿足。地方雖然細,放得5-6張中檯,但食物質素的確有水準,唔係要食環境嘅話,絕對真得推介﹗

2015-08-05 2875 瀏覽
今次在御膳與親友聚餐,在餐廳外等了15分鐘就可以進去坐。入面裝修OK,坐得幾舒適。叫了菜等10分鐘就有得食,第一道菜係蒸 虫聖 子,味道很鮮甜,又很大隻,令人食唔停口,很值得推介。第二道則是炒蟹2隻,餐廳會給你一個鉗方便食用。入口時還是熱騰騰的,啲肉十分彈牙,亦有很多蟹肉,非常好吃。中間有些菜式就較普通,例如士多啤梨排骨、大拼盤(很辣)等。最後亦是最好吃的就是西瓜盅了。他們把整個西瓜的肉整成一球球,把瓜肉搾汁倒在瓜殼內,再把藍莓、提子放在裹面,又放了士多啤梨在碟上。西瓜真是很清爽,又很甜。西瓜汁更是超好喝!其他水果也很好吃。儘管價錢不便宜,但也值。

中間有些菜式就較普通,例如士多啤梨排骨、大拼盤(很辣)等。

儘管價錢不便宜,但也值。
2015-08-02
15 分鐘 (堂食)
  • 西瓜盅
2015-07-31 2848 瀏覽
為慶祝巨蟹座的朋友生日,於是就到她家附近的觀塘吃私房菜了。香芒沙律大蝦球炎炎夏日,來一個香芒沙律作開胃前菜就最適合不過。鋪滿香芒醬及芒果肉的沙律,再配上爽口的蝦球,非常清新。金銀蒜蒸龍躉腩用炸蒜及生蒜去蒸的龍躉腩,略嫌有點蓋過魚的鮮味,蒜味有點霸道。而魚皮充滿膠質,質感豐腴,魚肉夠厚而且肉嫩細滑。蒜蓉粉絲蒸蟶子王有如手臂般長的蟶子王份量十足,蟶子王肉質鮮美,口感爽口,而粉絲更是精華所在,口感軟稔沒有結塊,配上蒜蓉更是惹味。古法蒜子炒大肉蟹來到我最喜歡的大肉蟹了,如果一頓海鮮餐沒有蝦或蟹就太失色了。一梳梳的蟹肉口感厚實,而且充滿鮮味,而蒜子經過炒後,充滿鑊氣,蒜子味充分地滲入到蟹肉當中,非常惹味,我超喜歡。哈密瓜盅甜品時間,大家看到哈密瓜盅都不停拍照,因為造型太可愛了,那朵士多啤梨玫瑰花更是非常美麗。哈密瓜盅的材料非常豐富,有士多啤梨,青提,藍莓,當然少不了由哈密瓜肉打製成的布丁,布丁內充滿清甜的哈密瓜肉,甚有口感,而且健康,這個甜品多吃一點也不怕。材料非常新鮮,整體都非常美味,朋友都說沒有介紹錯。以我的認識,巨蟹座的性格都是善良,而且很有愛心,喜歡小朋友或小動物,很重視家庭,是十二星座
為慶祝巨蟹座的朋友生日,於是就到她家附近的觀塘吃私房菜了。
香芒沙律大蝦球

哈密瓜盅

材料非常新鮮,整體都非常美味,朋友都說沒有介紹錯。

以我的認識,巨蟹座的性格都是善良,而且很有愛心,喜歡小朋友或小動物,很重視家庭,是十二星座中最具有母性的。不過他們很害怕孤獨,尤其是陷入愛情就會想要時時刻刻跟對方黏在一起,有時太黏人會把對方迫得太緊,還是學會留一點空間給對方吧。如果你的另一伴是巨蟹座,請多給他們一點安全感,不要嫌他們長氣,其實他們是一位把你照顧得很好的太太/老公。

祝所有巨蟹座的朋友生日快樂﹗

慶祝紀念
生日
2015-07-30 2685 瀏覽
胡椒蟹一隻,HK$399,略嫌貴,賣相欠佳,味道尚可。蟶子六隻,HK$198,蟶子幾新鮮,不過有沙;粉絲質素一般,太腍,欠口感。當周遭多人談話時,感到很嘈吵。
胡椒蟹一隻,HK$399,略嫌貴,賣相欠佳,味道尚可。
胡椒蟹一隻
蟶子
當周遭多人談話時,感到很嘈吵。
慶祝紀念
生日
2015-07-22 2813 瀏覽
一家人很久沒有出街吃飯,在觀塘逛逛,探親之後就來到吃私房菜。觀塘有所私房菜要早幾天預約才會在通訊工具送出菜單!價錢方便有平民價也有高級享受價!若要到來必定要預約啦!砂窩大魚頭豆腐湯$155/窩 什菌,魚頭,豆腐,加了走過油的龍躉腩。湯頭濃郁帶鮮,魚頭沒有泥味,魚頭肉頗滑嫩。豆腐硬中帶軟,不是入囗即溶的豆腐,是要滾湯的水豆腐!麻辣鹵水大拼盆 辣度是左至右增加的,鹵水大腸豬鹵很軟淋又入味。辣度屬於微辣帶香的程度。手撕雞肉撈青瓜 ,雞肉不算嚡身,青瓜軟身,撈過後雞肉也變得入味,芝麻可以提升香味,麻油也頗香!鹵水牛肚 ,辣度最重的一個。花椒八角通通滲入了牛肚內,每口的麻辣味也會刺激到舌尖!花雕雞油蛋白蒸大肉蟹 花雕酒隱約在蛋白中透出香味,雞油蛋白又有點水汪汪的感覺,這花雕酒不會醉的,令大肉蟹的鮮味更提升一層,肉質鮮甜又嫩口!士多啤梨骨 炸酥脆的豬肋骨條,加上士多啤梨醬裹起,士多啤梨醬糖份很重,肋骨的肉汁不多,有新鮮的士多啤梨配搭,士多啤梨不甜,可能季節不合吧!金銀蒜蒸龍躉腩 金銀蒜即炸蒜及生蒜,龍躉腩的魚皮膠質十足,魚皮帶點爽彈的口感!金銀蒜有點蓋住魚的鮮甜味,蒜的
2076 瀏覽

士多啤梨骨:chopstick::bowl:
士多啤梨醬糖份很重

金銀蒜蒸龍躉腩:chopstick::bowl:
金銀蒜蒸龍躉腩

金銀蒜即炸蒜及生蒜,龍躉腩的魚皮膠質十足,魚皮帶點爽彈的口感!金銀蒜有點蓋住魚的鮮甜味,蒜的份量很足夠!魚質很紮實滑嫩,細嚼下魚汁不少!上菜時,魚肉還有白煙散出,蒸熟得妥當!
大蜆燉蛋:chopstick::bowl:
大蜆燉蛋

這家的大蜆燉蛋是真材實料的滑溜,大蜆蒸熟的海鮮甜味流進滑蛋,令滑蛋更香更惹味,蒸燉火候剛好,兩者也留有鮮味,每道菜也熱騰騰,令人胃口大開!蜆肉的鮮味一流,不過不算大一顆! 御膳
蒜蓉粉絲蒸蟶子王

蟶子王份量已是巨人級,蒸過後可以保留肉質的鮮美,把鮮甜的肉汁鎖在內,肉質爽口彈牙。粉絲吸收精華,加上辣椒蒜蓉更是開胃又飽肚!
避風塘炒大肉蟹:chopstick::bowl:
避風塘炒大肉蟹

避風塘炒蟹是香港有名的菜式,主要有三大元素香,辣,惹味!主要材料包括肉蟹、由乾蒜頭,辣椒混合而成的醬料。肉蟹也頗為大隻又炒得香辣,蒜香味很足夠!肉蟹又啖啖鮮甜,蟹肉一梳梳的肉,又有蟹的肉汁,油膩感不重!
御膳炒飯$129

材料有帶子,蝦子,牛柳粒,冬菇,咸蛋蓉,蔥花。炒蛋炒到粒粒分明,金黃色的炒飯, 米粒形狀比較圓。這種米帶點韌性,帶子又爽彈,蝦子頗鮮的,牛柳粒又軟淋。這個御膳炒飯又香又熱燙燙,簡直是有鑊氣。這個炒飯在尾聲才上,有點飽!幸好外帶家,可以當早餐!!
哈密瓜盅

原本小妹見網上的西瓜盅很受歡迎,但訂位時店家說有個新的哈密瓜盅。家人就點了哈密瓜盅,也頗具份量的!水果包括士多啤梨,青提子,藍莓,哈密瓜肉打製成布丁!哈密瓜布丁有點清淡,哈密瓜不夠甜味。士多啤梨也頗大一顆,甜味依舊不足!這個造型也頗吸睛的,連小朋友也說為何哈密瓜打直了!!
什菌,魚頭,豆腐,加了走過油的龍躉腩
士多啤梨骨:chopstick::bowl:
金銀蒜蒸龍躉腩:chopstick::bowl:
大蜆燉蛋:chopstick::bowl:
避風塘炒大肉蟹:chopstick::bowl:
2015-07-20 1893 瀏覽
由出黎做野後,屋企人都無特別去慶祝生日,最多只係係屋企食下蛋糕,不過今年細佬生日唔知做咩大家都想出去食飯慶祝下,可能人大左各有各忙,小左見面!呀妹收工收最夜咁就佢翻工地區啦,最後決定左去觀塘食,六位用既菜單係事前已經確定左。麻辣鹵水大拼盆 $120,金錢肚,豬大腸,手撕雞,款款都好入味,特別係個豬大腸,食落又唔肥又夠稔。花雕蛋白蒸龍躉球$198,媽媽中意食魚,點都要叫一個,見openrice 既人都大讚呢個花雕蛋白蒸龍躉球,魚肉同蛋都夠滑,當要要試啦,好好食,不過分量好似唔太夠。梅子果皮蒸肉蟹$398,大約1斤,蟹殻好硬,不過勁大舊蟹肉,好鮮甜,超正!蒜蓉粉絲蒸大元貝6隻,$58蚊一隻,每人一隻, 好大粒既元貝,而且腸既位置已經清整好,元貝上既蒜好香,而最下層既粉絲吸收晒元貝既鮮味仲有蒜香味。金華玉樹雞半只$170,個名好得意,雞好嫩,加上咸咸既金華火腿,一流。蒜蓉炒時菜$60,媽媽選了西蘭花,蒜味夠!西瓜盅350,見好多人都有食,我當然都要試,賣相好好,但其實都係水果盤。哈哈全家人都好滿意呢餐,太好了,私房餐既好處係唔會太嘈,可以細心品嚐食物。

梅子果皮蒸肉蟹

蒜蓉粉絲蒸大元貝

金華玉樹雞半只

蒜蓉炒時菜$60,媽媽選了西蘭花,蒜味夠!

蒜蓉粉絲蒸大元貝
金華玉樹雞半只
西瓜盅
媽媽生日,當然要食多d啦,我地六個人,佢堆介我地叫set, 但set 最平都300以上一位,咁散叫好似仲抵食wo, 雖然每份少d, 但可以試多d, 最後叫左以下:拼盆麻辣鹵水 (例)$120好野味,但堅幾辣,食完好開胃花雕蛋白蒸龍躉球$198 我睇住佢係個魚江到拎條龍躉出來,未食都知新鮮士多啤梨骨$88呢味,係我既最愛,好甜好入味,剛剛好一人一條,唔會好膩金華玉樹雞半只$170長輩都好喜歡,d雞去晒骨,金華火腿切得厚度剛好招牌御膳炒飯$129如果招牌菜來講,呢個就普通左d,流沙黃金大海虾$188好正既咸蛋黃味,連虾殼我地食埋壽包$15一個全晚最唔掂的,但唔貴lor西瓜盅$350呢個就太唔抵食啦,但外型係好吸引既野食係比酒樓抵同有質素,而且仲免收加一,但環境就真係大排檔咁

拼盆麻辣鹵水 (例)$120
好野味,但堅幾辣,食完好開胃

花雕蛋白蒸龍躉球$198
我睇住佢係個魚江到拎條龍躉出來,未食都知新鮮

士多啤梨骨$88
呢味,係我既最愛,好甜好入味,剛剛好一人一條,唔會好膩

金華玉樹雞半只$170
長輩都好喜歡,d雞去晒骨,金華火腿切得厚度剛好

招牌御膳炒飯$129
如果招牌菜來講,呢個就普通左d,

流沙黃金大海虾$188
好正既咸蛋黃味,連虾殼我地食埋

壽包$15一個
全晚最唔掂的,但唔貴lor

西瓜盅$350
呢個就太唔抵食啦,但外型係好吸引既

2015-07-16 1991 瀏覽
跟家中大人一起食飯,當然要選擇返一些較中式的食肆,但是去酒樓閒閒地每人都要五百元落樓,如果想要私人些去廂房又要再加錢,消費實在不低。經朋友介紹下,找到這間工廈中的私房菜館,事先聯絡訂座,臨近時會再確認菜式,安排非常貼心。屋企習慣食野前先飲湯,原來有根據:食主菜前飲少少湯個肚會有飽足感,之後就不會食太多,那就不會太發胖了,希望這個理論是真的,因為爸爸成日都吹水唔抺嘴魚湯芫茜味較重,我個人來說可以接受,但如果真的很怕芫茜味的最好先跟店舖說清楚豆腐非滑溜,完全是不經咀嚼便直滑入喉嚨再來是涼盤前菜:大腸、雞絲、牛肚大腸我不食的就不說了,雞絲及牛肚都很入味,特別是牛肚非常軟熟,一咬就開,非常正!!正式來到主菜,這次叫了2款蟹,首先出場的是花雕蒸蟹,蟹肉非常鮮味,而且蟹拑超巨大,一口咬下啖啖鮮味的蟹肉,實在太幸福了雖然是用花雕作調味,但其實不太有花雕味,所以不喜歡酒味的朋友亦可一試蟹的底下還有白滑的蒸蛋白,不過要趁熱食才好食,凍了就變硬不好食好辣家族當然還要來一道避風塘炒蟹,乾蒜炒得非常香口,香味都逼入蟹里,整隻蟹都很入味惹味加香口,一下就清了成碟另一款惹味香口的一定要算上流沙黃金蝦,外皮包滿鹹蛋
砂窩大魚頭豆腐湯

豆腐非滑溜,完全是不經咀嚼便直滑入喉嚨
前菜大拼盆
再來是涼盤前菜:大腸、雞絲、牛肚

避風炒蟹
惹味加香口,一下就清了成碟
流沙黃金蝦
另一款惹味香口的一定要算上流沙黃金蝦,外皮包滿鹹蛋黃,一定要連皮放進口食,外層的蝦殼惹味、內裡的蝦肉彈牙鮮味,絕對是perfect match、必食之選!
士多啤梨骨
這碟本來期望較高,但可能期望越高失望越大吧,其實還在合埋水準內,但因為前幾道實在做得太好了,因此食士多啤梨骨時便感覺較為普通,菜式亦算入味,但不算太有特式
金華雞 (半隻)
反而這道看來平平無奇的金華雞卻很有驚喜,雞肉非常鮮嫰,完全沒有鞋口的感覺
而金華火腿仍保留很香的鹹香味,與雞肉搭配得很好
西瓜
最後來個大大個的西瓜盅,再加上各式生果,視覺效果非常豐富
西瓜超巨大,每個都足足有一個酒樓碗大,吃下很多汁,不過甜味不太夠,清涼消熱之選還可以接受
2015-06-04
前菜大拼盆
避風炒蟹
流沙黃金蝦
金華雞 (半隻)