2017-09-05 475 瀏覽
最近食左好多餐放題....真係想搵返餐特別啲嘅菜式嚟食吓....我老友話想食私房菜...我哋上網搵來搵去都唔太啱心水....之後有個同事介紹我哋...話觀塘有間工業區隠世私房菜...我哋真係走去訂位試吓....點知真係堅有驚喜食到你耳仔都郁埋碟碟都係廚師細心炮製亦都為我地細心設計因為我同朋友都好鍾意食海鮮私房菜負責人會首先同我地定好菜譜....而且我哋想食乜都可以話比佢哋知呢種細心嘅服務真係香港少有真係估都估唔到..係一個平平無奇嘅觀塘工業區..竟然有一間咁好食嘅私房菜....而且佢哋亦都攞咗最優秀廣東菜館裏面嘅格局....完全適合一家大細...三五知己黎擺返幾圍...就算兩個人黎....都冇有怕....一定會令你有賓至如歸嘅感覺今晚嘅菜單全部都係廚師為我地精心設計因為我講到明鍾意食海鮮第一道菜先來....雜菌大蜆豆腐湯我同我朋友一人都有隻大蜆....除咗鮮嫩....最緊要啖湯非常清甜之後來個冷凍青瓜手撕雞....食落去好有麻油味...係一個理想級嘅前菜然後廚師上咗一道....大大隻蒜蓉粉絲蒸蟶子皇嗰啲聖子非常彈牙爽口而且啲粉絲索晒啲聖子汁真係不得了之後戲肉黍喇係我最鍾意食嘅...上湯
點知真係堅有驚喜
真係不得了
之後戲肉黍喇
係我最鍾意食嘅...上湯花龍蝦脆bob bob炒麵
淨係睇到都得人驚
因為成隻龍蝦肉超口感....而且配埋佢揸出嚟脆bob bob炒麵....真係令你回味無窮
跟住再嚟一個...花雕蛋白蒸龍躉球
嗰啲蛋白滑個BB仔塊面
我仲一個人成碟食晒
去到中段...又來一個....白胡椒爆炒南非鮑魚.....唔單止肉質煙韌.....而且只鮑魚仲大隻過匙羹
食落去非常彈牙
仲有一個士多啤梨骨
冇諗過水果配鮮肉嘅味道配合得天衣無縫
而且冇乜肥肉食落去剛剛好
最後來買呢一個甜品中嘅甜品....極盡奢華...當中係有青椰汁糕配埋水芒果士多啤梨
真係好味到不得了
仲有多個豉油王蟹油炒麵
做一個happy ending
真心講...今晚我同老友都食得好開心而且好滿足...因為食到廚師細心嘅安排...貼心嘅服務...超班嘅品質....我可以好肯定咁講...我一定會一嚟再嚟
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
  • 蟹油銀芽炒麵
  • 士多啤梨骨
2017-09-03 143 瀏覽
上星期在面書找私房菜的餐廳,剛好找到觀塘御膳,於是就電話聯絡,決定去開餐喇!店鋪沒特別裝修,簡單平實。當日為平日晚上8點半左右,80% 滿座,全部人也跟我一樣是預先訂位的。麻醬手撕雞為冷盤,為這餐飯剪開序幕,麻醬雞絲配青瓜絲,雞肉冰涼清甜,青瓜清甜輕爽,與濃郁的麻醬混合,非常醒胃。什菌大蜆豆腐湯,以白魚熬成的湯基底,配大蜆,味道鮮甜到不得了!亦加入了才滑嫩的豆腐與多款野菌,海陸清甜互相輝映,停不了一碗的添碗!招牌菜,避風塘炒肉蟹,可見蟹鉗油色澤橙紅,金黃澄亮, 單看外表已經夠吸引奪目。肉蟹先走油,再用正宗避風塘材料炒香,避風塘的惹味浸透蟹肉之中,蟹肉吃起來味道惹味鮮甜, 且爽口,豐腴惹味!佐料入口甘香,絕對是啤酒伴侶!這個招牌菜,真的會令人再三回味,好吃!必吃!黃金蝦,咸蛋黃緊緊包著大蝦,吃時帶著咸蛋的咸香惹味!蝦肉鮮甜,口感結實爽彈,橙色的蝦膏更加juicy ,口感與味道的層次亦更豐富,值得一讚。第一次吃用白胡椒煮的鮑魚,鮮鮑魚肉質彈牙,帶著天然海產的鮮甜,配上白胡椒煮制,醬汁濃稠中帶着細滑的口感,吃起來有白胡椒香,亦有著鮑魚的爽鮮,味道非常的搭!我跟朋友也超喜歡吃!平常的咕嚕肉會用

平常的咕嚕肉會用米醋茄醬所成,今次改用士多啤梨醬汁,入口帶士多啤梨的天然甜香,酸酸甜甜,比平常吃的咕嚕肉更清新健康。而排骨亦被炸至香脆,名符其實的外脆內嫩,與士多啤梨醬汁混合,絕對可口美味。

從少我就不太喜歡吃豉油王炒麵,因為出面的炒面不是太油膩就是麵條太乾,有的什至是太咸。這裡的炒面令我有驚喜,首先是味道夠,不太咸不太淡,味道剛剛好,單香麵條顏色均勻,每一條麵條都平均沾上醬汁,亮而不油,口感適中,一種實而不華的享受。豉油王炒麵看似普通,但卻考功夫的菜式!

個人認為,吃的食物或者比較平凡,但味道絕對有驚喜,我會推薦各位一試。
2017-09-01 216 瀏覽
早幾日契媽係加拿大返黎香港,我知佢中意食中菜,尤其是海鮮,所以就book左喺觀塘敬業街嘅“御膳”,佢地係屬於私房菜,最出名就係海鲜蒜子蟹-----好香蒜味,蟹好新鲜,肉質鮮甜,配以蒜頭-齊爆,蟹肉提鲜不少蒜蓉粉絲蒸蟶子皇----蟶子新鲜,好大隻,配埋粉絲一齊蒸非常入味。|金華玉樹雞---雞肉好滑,唔嚡 配埋金華火腿飯後果,西瓜盎----師傅將西瓜切粒 ,方便進食,且相當清甜合時令,再配以西瓜整個上,令人食指大動。

蒜子蟹

金華玉樹雞

金華玉樹雞---雞肉好滑,唔嚡 配埋金華火腿

蒜子蟹
金華玉樹雞
到觀塘的御膳跟屋企人一起吃飯,預先在網上蒐集了一些資料,這是私房菜來的,以人頭計算價錢,並且一早安排菜單,不用當場苦惱叫什麼好, 對選擇困難症的人來說是一個福音^^,都適合同親戚OR一大班人一齊食我哋總共六位,點了套餐 2.首先嚟嘅係頭盤麻辣鹵水大拼盆,包括有麻辣牛肚,青瓜拌手撕雞和鹵水豬腸。麻辣牛肚非常入味,相信唔少鍾意食辣嘅人都會喜歡食。青瓜拌手撕雞嘅青瓜非常多水分,口感非常清爽,雞又好食,一絲絲咁。豬腸正常,唔臭。呢個拼盤的的確係開咗我哋嘅胃口。芙蓉蛋白老虎班,老虎斑被工整的切成一舊舊長方形,方便我們進食,食落去非常厚肉,連埋脂肪好重嘅老虎班皮一齊食,特別香滑。不過講到尾最好食係魚頭同埋魚尾嘅部分,因為魚肉特別香滑林身。底下有一些十分香滑的芙蓉蛋白,帶點淡淡的魚香味, 估計在清蒸的過程流下一些魚汁。大肉蟹2只 可選花雕雞油蛋白蒸,避風塘炒,薑沖炒,胡椒炒,四川香辣炒 我們選擇了薑蔥炒蟹和避風塘炒蟹,這兩隻都特別惹味,都是肉肉的,特別夾嘅位置,食到我哋啖啖肉。避風塘炒蟹好重蒜蓉味,仲有一啲脆脆地嘅乾蒜,而薑蔥炒蟹就比較油和充滿薑蔥香氣,好夠鑊氣, 大家嘅口味都好重和濃,冇得頂。超大

我哋總共六位,點了套餐 2.

超大!!!!!!

蒜蓉粉絲蒸大蟶子皇6只  即是蒜蓉蓋過曬啲聖子,但係聖子味一啲都唔輸蝕,仍然係非常鮮甜和爽口,真係好重海鮮味,食得出海鮮的一份鮮甜,仲證明材料好新鮮添XD

通常生炒骨咕嚕骨就食得多,士多啤梨骨可能大家係第一次聽,佢嘅醬汁係加入咗士多啤梨醬,旁邊亦有啲士多啤梨粒粒作裝飾。食落去酸酸甜甜又啲似咕嚕肉再加士多啤梨醬,能夠將豬肉肋骨嘅鮮味帶出來,提升到另一層次,不過有個缺點係骨多肉少,認真小食多滋味吖嘛!

蒜蓉炒時菜 今次嘅係西蘭花,面頭有啲蒜蓉,食落去比較清淡,只係似白烚多啲。

招牌御膳炒飯 食落去味道淡淡地,唔會話過鹹,雖然個色好重,但係一啲都唔濃味,中間夾雜著唔少海鮮,例如魷魚片和一些海蝦,平淡的同時帶點矜貴,飯嘅口感淋淋地,同時帶一點的彈牙,但係食得出好夠火喉。

西瓜盅,最後呢個甜品真係大陸有啲驚人,原因係原個西瓜,把入面嘅肉刮出嚟整成波波,非常考功夫。西瓜嘅色澤唔錯仲要好多肉,口感唔錯,西瓜肉鮮嫩多汁 ,旁邊仲有明目嘅藍莓提子,仲有手指咁長嘅士多啤梨顏色,紅豔豔的非常吸睛。

最後埋單 每位$385,6位用,免加一,整體嚟講算好好食,貨色都係上等,收得呢個價錢絕對唔會用差嘢^_^
2017-08-29 166 瀏覽
觀塘真係今時唔同往日, 今日朋友帶我去食私房菜, 是位於在一個豪不起眼, 一個舊式工廠大廈內的, 不過食過這私房菜的出品, 你會驚嘆, 原來工廠大廈內竟是卧虎藏龍之地! 我們入到私房菜館見到裝修不算豪華, 始終它是位於舊式工廈內, 但整潔干淨. 我們入座落了order後不久, 首先上來的是一道花甲豆腐湯, 白色的湯裡面飄浮著唔少已孖大口的花甲, 有雪白的豆腐, 有綠油油的中國芹菜及芫茜及散發著淡淡的海鮮味, 飲一啖, 哇, 新鮮滾熱辣, 好鮮甜, 仲有胡椒香味, 非常香, 就算是炎炎夏季, 飲呢個熱辣辣的海鮮湯, 一D都唔會覺得熱, 仲帶起了人的食欲, 開了胃口, 非常唔錯! 之後, 涼菜上枱, 賣相相當吸引, 因為涼拌菜的中間摆放了看上去很新鮮的沙律菜, 涼拌菜是有三款放在一長型的碟上, 分別有手撕雞, 卥水豬腸及卥水牛肚, 唔好小看卥水菜, 一道睇似簡單的卥水菜, 好唔好食主要是看它的卥料, 這豬腸及牛肚卥出來的顏色是一樣的, 相信是用同一卥水汁, 先食了一塊牛肚, 味道不咸不淡, 卥味香而不澴, 牛肚有牛香, 非常好食. 而豬腸, 夾一塊看到豬腸中間都有白色透明的豬腸油, 千萬不

之後, 涼菜上枱, 賣相相當吸引, 因為涼拌菜的中間摆放了看上去很新鮮的沙律菜, 涼拌菜是有三款放在一長型的碟上, 分別有手撕雞, 卥水豬腸及卥水牛肚, 唔好小看卥水菜, 一道睇似簡單的卥水菜, 好唔好食主要是看它的卥料, 這豬腸及牛肚卥出來的顏色是一樣的, 相信是用同一卥水汁, 先食了一塊牛肚, 味道不咸不淡, 卥味香而不澴, 牛肚有牛香, 非常好食. 而豬腸, 夾一塊看到豬腸中間都有白色透明的豬腸油, 千萬不要剔除這豬腸油, 它是豬腸的精華, 食落口, 哇, 豬油的香味在口中徘徊, 豬腸特有的香味經卥水精制後, 好食到無得頂, 好耐無食過咁香咁好食的卥水豬腸了, 而且它處理得非常干淨, 一D豬腸的騷味都無, 正! 而手撕雞就香辣爽口, 青瓜絲的爽脆, 雞絲的嫩滑加上醬汁的香辣, 涼涼地, 辣辣地, 相當開胃!

跟住落來這道菜式, 是我食過的最好味的芝士龍蝦脆面, 記得, 是脆面, 而且一D都唔夸張, 是超好味! 龍蝦開了邊, 已炸到脆卜卜, 面頭淋了少少粉紅色的芝士汁, 顏色與平時我們食開的那種芝士汁有小小不同(平時食開的芝士龍蝦伊面是黃黃地色的芝士汁, 這間是略帶粉紅色的芝士汁), D龍蝦肉鮮甜爽口, D汁帶有香濃的芝士味, 食到尾仲有來自龍蝦鮮甜味, 應該是用龍蝦汁加芝士調吁而成, D汁超好味, 而最值得贊的, 不是這芝士汁, 雖然芝士汁我已覺得是好好味, 但食過的面才會發覺, D面才是精髓, 一大餅炸過的面炸得很鬆化, D面脆而不油膩, 脆面上淋了芝士汁, 夾一扎脆面再加上D芝士汁, 從未試過食咁好味道的面條, 多重口感在口腔中, 牙齒咬到是脆卜卜的, 味蕾充滿龍蝦的鮮甜, 芝士的香滑, 咸咸地又香又脆的幼面, 哇, 說不出的好味! 真的突顯了私房菜大廚的真功夫!

之後食的菜式, 不用講都是超水準的, 招牌菜士多單梨骨不愧是招牌菜, 比香港人熱愛的生炒骨都要好食, 又香又脆, 酸酸甜甜, 每條豬骨都均勻的沾上紅色的士多啤梨汁, 再伴上新鮮的士多啤梨上枱, 又好睇又好食, Good good!

食完非常滿足的一餐飯, 由衷的多謝我朋友帶我來食這工廈內的私房菜, 認識了這間抵食又好食的超水準中菜.
2017-08-27 699 瀏覽
阿囡就黎生日,又有藉口食餐好嘅今晚我地揀咗觀塘呢間御膳,地點唔算方便,但有好幾個同事食過都話正,於是我哋就黎試吓。私房菜要預早聯絡餐廳,揀定菜式,我哋今晚個餐好豐富架打頭陣嘅係野菌龍骨湯,個湯味道都幾濃但又唔會太鹹喎,入面有好多菇菇同滑溜嘅豆腐。頭盤係一個拼盤,同事話麻辣拼盤好味,但我哋全家都唔係好食得辣,於是就叫咗個唔辣嘅拼盤!拼盤有三樣嘢:豬腸、涼拌雞絲、牛肚。豬腸最好食,又腍又入味中間嘅涼拌雞絲撈咗啲青瓜,感覺幾fresh!牛肚都煮得好腍,不過我就嫌佢味道重左少少。之後到菊子魚,好睇又好食!條東星班起晒肉變咗一球球菊花,上面淋咗好清新嘅柚子味醬汁,酸酸甜甜咁,中和左炸魚嘅油膩感,大人細路都好欣賞呢個菜式蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,一人一隻!聖子落咗生蒜熟蒜一齊蒸,一上枱已經聞到好香嘅蒜味!聖子皇大大隻,用料新鮮,口感爽彈墊底嘅粉絲仲正,吸晒聖子嘅鮮味同埋蒜蓉嘅味道之後嚟咗個金絲翡翠鳳尾蝦呢個餸擺得好精緻,鳳尾蝦肉質爽口,而且去咗蝦殻,食起上嚟好方便。呢個餸嘅顏色睇落好清淡,但食起上嚟味道都幾濃,特別係墊底嗰件瓜,吸收晒高湯嘅味道,略為鹹咗少少。跟住就到左今晚另一個最正嘅菜式:花雕蛋白蒸大肉
阿囡就黎生日,又有藉口食餐好嘅

私房菜要預早聯絡餐廳,揀定菜式,我哋今晚個餐好豐富架

野菌龍骨湯

拼盤有三樣嘢:豬腸、涼拌雞絲、牛肚。

豬腸最好食,又腍又入味

中間嘅涼拌雞絲撈咗啲青瓜,感覺幾fresh!
牛肚都煮得好腍,不過我就嫌佢味道重左少少。

之後到菊子魚,好睇又好食!
菊子魚

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,一人一隻!

聖子落咗生蒜熟蒜一齊蒸,一上枱已經聞到好香嘅蒜味!
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

聖子皇大大隻,用料新鮮,口感爽彈
墊底嘅粉絲仲正,吸晒聖子嘅鮮味同埋蒜蓉嘅味道

之後嚟咗個金絲翡翠鳳尾蝦

跟住就到左今晚另一個最正嘅菜式:花雕蛋白蒸大肉蟹

花雕蛋白蒸大肉蟹

大肉蟹蝦蝦霸覇咁坐喺碟花雕蒸蛋白上面
蛋白有淡淡嘅酒香,老公就最欣賞!

蟹肉味道鮮甜,口感細嫩,識食一定係咁樣成隻蟹鉗食,非常滋味

食咗咁多肉點都要食番啲蔬菜
碧綠炒花枝

西蘭花同花枝一向都係理想配搭!碧綠嘅西蘭花新鮮爽口,花枝片口感有彈性,成個餸健康又好味

其實食到呢度已經好飽

不過我哋仲有兩個餸、炒麵同埋甜品
我哋成日都係咁,點餸嘅時候眼闊肚窄。。

poon Jan金華玉樹雞

半隻金華玉樹雞味道清清地,金華火腿可能浸過蜜糖,鹹鹹甜甜咁,味道好特別
最後食唔晒啲雞,但金華火腿就食晒囉

不過金華火腿味道好突出,掩蓋左雞嘅味道。

呢個士多啤梨骨係阿囡女全晚最鍾意嘅餸,味道酸甜,食到佢lam lam脷

本身我覺得士多啤梨同排骨呢個配搭好奇怪,但點知出到嚟效果都唔錯,味道新奇,排骨食落又唔會好滯

最後仲有蟹油炒麵同甜品
不過飽得滯,差唔多成碟麵打包咗,一啲都冇浪費

臨走同侍應傾咗幾句,原來兩個人都可以book佢地嘅私房菜,菜式當然無四人餐咁豐富,不過勝在人小小都OK,而且又係免開瓶費,下次兩公婆拍拖食飯都得
2017-08-25
慶祝紀念
生日
野菌龍骨湯
花雕蛋白蒸大肉蟹
poon Jan金華玉樹雞
1K
儘管是十號風球來臨的前夕,我們不怕! 其他大量食客也不怕,反正現在只是三號波。私房菜不一定是高不可攀,位於觀塘的御膳也是收取$300餘元,當然可平可貴,看你吃甚麼啦。私房菜當然是做booking客,菜單和價錢事先談好,二人三人四人也能享中式私房菜,正啊!今晚吃的4人餐total是$1358,$340/位,八餸一湯一甜品,有海鮮,有魚有肉有雞,還吃得非常飽。砂鍋什菌龍躉骨湯: 用上龍躉骨、豆腐、什菌淆製而成,奶白色的魚湯味道如豆腐魚湯一樣,但因用上龍躉骨,鮮甜而不膩,還有數件龍躉肉。麻辣滷水拼盤(例): 包括麻辣牛肚、麻辣雞絲青瓜、麻辣滷水大腸 - 牛肚最為入味,香口惹味; 大腸really depends,喜歡吃的絕無問題,不喜歡的有可能覺得羶。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇: 蠻新鮮,無沙,用上大量蒜蓉蒸煮,非常入味,火候掌控方面可謂剛剛好,肉質爽彈。菊子魚(東星斑): 就是把魚肉𠝹花後落鑊炸,由於工序不簡單,家中怎能吃到。醬汁用上柚子,酸酸甜甜微澀,像韓國風味,年輕人喜愛,但年長應該較喜歡traditional的。士多啤梨骨: 就如京都骨一樣,但以士多啤梨汁入饌,酸酸甜甜,非常濃郁,整體okay

士多啤梨骨: 就如京都骨一樣,但以士多啤梨汁入饌,酸酸甜甜,非常濃郁,整體okay但味道偏重,肉不夠鮮。

上湯浸時蔬 & 西蘭花炒花枝片: 前者沒甚麼好說,兩者較清淡,吃完油膩的吃點清淡也是必須,味道也是能想像的。

金華玉樹雞(半隻): 雞件極為滑嫩,鮮味十足,根本不會留有任何冰鮮雞的痕跡。蜜汁金華火腿更有畫龍點睛的作用。

富瑤炒飯: 用上鮑魚、瑤柱 、金華火腿、大量蔥花及秘製醬汁所製成,用料之奢華令簡單的炒飯更為變得不簡單,飯粒顆顆分明,excellent!
紫米奶凍

2017-08-22
2017-08-23 308 瀏覽
慶祝紀念日,同老婆大人食好D。以前好少食私房菜,因我倆很多嘢都唔食,但在網上知道這間是可改餐單,就試吓啦!鋪頭用Whatsapp 傳來菜單,都有很多選擇,不個我就覺得好似變咗食Set menu而唔係私房菜,結果我哋揀咗3號餐,因全部咁啱都食到,不過碟數就驚太多食唔晒,菜單如下:香芒沙律大蝦球2件東星(養魚)二食(椒鹽骨,起肉炒球)什菌豆腐大蜆湯白胡椒爆炒南非鮑魚2只蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2只士多啤梨骨富瑤炒飯碧綠炒花枝甜品全單$968(兩位)當日掛了3號波,還以為唔會多人,結果到達才知兩個單位(在工廈內)也已fully-booked,不過我倆亦有張4人檯坐,唔算逼,但環境就嘈咗D。上菜上得好快(因大家大部份菜式都一樣),以下是我的評語;蝦外的脆漿已淋咗,唔夠脆,但蝦肉仍暖。魚肉有醃過,夠味。由於是養魚,內身唔夠爽口,算係咁啦!隻蜆真係好大隻,不過湯底唔夠味。這是今日最好味的一道菜,胡椒能帶出鮑魚的鮮味,也無霸道奪走晒其他味道,一人一隻好似唔夠喉!蟶子未算『皇』級,我嫌落得大多油。最初對此道菜期望好高,所以有D失望,因肉未醃得夠,而且出水不充未夠淋,不過醬汁真是一流!但是點解兩個人得3條骨食,
慶祝紀念日,同老婆大人食好D。

香芒沙律大蝦球2件
東星(養魚)二食(椒鹽骨,起肉炒球)
白胡椒爆炒南非鮑魚2只
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2只
甜品
全單$968(兩位)

上菜上得好快(因大家大部份菜式都一樣),以下是我的評語;
香芒沙律大蝦球
蝦外的脆漿已淋咗,唔夠脆,但蝦肉仍暖。
東星一食之椒鹽骨
魚肉有醃過,夠味。
東星二食之起肉炒球
由於是養魚,內身唔夠爽口,算係咁啦!
什菌豆腐大蜆湯
隻蜆真係好大隻,不過湯底唔夠味。
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
蟶子未算『皇』級,我嫌落得大多油。
士多啤梨骨
最初對此道菜期望好高,所以有D失望,因肉未醃得夠,而且出水不充未夠淋,不過醬汁真是一流!但是點解兩個人得3條骨食,點分呀?
富瑤炒飯
菜單話係鮮南非鮑魚, 瑤柱 ,金華火腿,沖花,加上秘製醬汁製作而成,坦白講,我或老婆炒D飯都好食過佢,飯完全唔夠乾身(就算是所謂醬汁多都唔會搞到連飯身都淋晒),唯一好就是鮑魚比想像多,不過就唔見火腿喇。
碧綠炒花枝
花枝肉身夠厚,亦好似有醃過,夠味道
芒果布甸
好唔掂,唔似用新鮮芒果,布甸仲食食吓出水!

總體來講,哩餐唔算好滿意,75分到啦,因原諗住成五百蚊一個人質素應該要好D,今次當見識吓啦!
2017-08-22
東星一食之椒鹽骨
東星二食之起肉炒球
2017-08-20 838 瀏覽
想食住家飯,但又唔想洗碗,私房菜一定係首選。早前來過觀塘敬業大廈玩過工作坊,得知呢度有間私房菜,所以來試一試。來到門口,見到大大個單位號碼,都好易認的。入到店內,環境比較簡潔,枱與枱之間的空位都很寬敞,所以坐落都感覺舒服,很有空間感。什菌大蜆豆腐湯湯味很清新,帶點點微辣,碗入面的材料可不少,十分開胃。手撕雞平時食的手撕雞只係得肉無皮,食落會有點鞋口。而這個雞連皮撕,感覺更香更滑,而且雞皮唔多,所以唔會太肥,加上洒了些白芝麻响面,更添香口。蟶子用了大量的蒜來蒸,所以海水味唔會太勁,反而食得到肉的爽甜。大肉蟹其實店內提供了多種不同的製法,而我們就選了避風塘炒。不但肉質夠厚,而且炒得好夠火喉,不失避風塘風味。花雕蛋白蒸龍躉球今次係第一次食以花雕入饌的餸菜,無論係蒸蛋或者龍躉球,滑得來都有濃濃的花雕味,對於不善飲烈酒的人也不會感覺抗拒。金絲翡翠鳳尾蝦蝦肉很鮮味彈牙,加上一點點 XO 醬味,把之前吃過濃味食物的口腔清新一下。蒜片牛柳粒牛柳粒炒得很入味,而且很有嚼口,配搭炒香了的蒜片,很乾身而且帶點脆口。蟹油炒麵一邊吃著 蒜片牛柳粒,一邊吃這個炒麵,相比平時食到的炒麵更軟更滑。甜品甜品就係有多款水
想食住家飯,但又唔想洗碗,私房菜一定係首選。
來到門口,見到大大個單位號碼,都好易認的。

什菌大蜆豆腐湯
湯味很清新,帶點點微辣,碗入面的材料可不少,十分開胃。

手撕雞
平時食的手撕雞只係得肉無皮,食落會有點鞋口。

蟶子
用了大量的蒜來蒸,所以海水味唔會太勁,反而食得到肉的爽甜。

大肉蟹
其實店內提供了多種不同的製法,而我們就選了避風塘炒。
不但肉質夠厚,而且炒得好夠火喉,不失避風塘風味。

花雕蛋白蒸龍躉球

蒜片牛柳粒

蟹油炒麵

甜品
甜品就係有多款水果伴著的布丁,布丁上鋪上一層紅豆,感覺涼涼又有紅豆粒的咬口,食完一舊又一舊。
2017-08-15
2017-08-20 404 瀏覽
自有Openrice,第一次寫食評,因為見識過這種做生意手法,唔想再有人中伏。位於東九龍新發展區最邊皮既一棟最舊式工廈既私房菜,樓上樓下環境都唔提,未上去心諗一定會有驚喜。結果係~裡面格局: 舊式工廈飯堂,冷氣極微弱,風扇無力整潔及設備: 一般茶記水平或以下食物種類: 極少,套餐為主,需預訂價格: 最近10年見過性價比極低,平均400蚊一位服務: 親切全無,茶記服務,可能大家心知肚明,根本無可能會有人會返轉頭《菜式亮點》:蒜蓉粉絲蒸蟶子: 雖然蟶子味道一般,亦不算大,但下面粉絲爽口有口感,值得一讚魚和雞: 唔新鮮,全無鮮味,煮法亦不見突出其他菜式: 一般茶記水準,酒家水平未達甜品: (相片由食店提供)咁既賣相都影得出黎,幾有心做可想言知重點: 我已經覺得由頭中伏到尾喇,都仲要收我2蚊一位茶,好心啦~唉總結: 由環境,服務,菜式, 食材選料及新鮮,食物質素,價錢……色香味都無……實在係難得……有心創業既朋友可以見識下點樣一次性以低成本賺到客人既錢……Facebook俾like, 仲要《被迫Share》可獲汽水每人一枝

裡面格局: 舊式工廈飯堂,冷氣極微弱,風扇無力
整潔及設備: 一般茶記水平或以下
食物種類: 極少,套餐為主,需預訂
價格: 最近10年見過性價比極低,平均400蚊一位

《菜式亮點》:

魚和雞: 唔新鮮,全無鮮味,煮法亦不見突出
其他菜式: 一般茶記水準,酒家水平未達

色香味都無

我們一行四人,點了個價值hkd1,548嘅套餐!我們改了少少, 下面嘅餸如下:1)麻辣滷水拼盤: 因為味道一般所以冇人食, 有食剩的情況出現,第一道菜已經食剩了,可想而知味道很一般,而且當中有豬腸,豬腸內有很多的肥膏沒有去淨,我想知道有幾多人願意食肥膏呢?根本就係慳功夫,唔去清理啲肥膏。2)砂鍋雜錦龍躉骨湯:其實即是白菜豆腐魚骨湯,再加少少菇菌,我們完全飲唔到任何鮮甜味,只係飲到胡椒粉味!3)蒜蓉粉絲蒸聖子皇: 每人一隻, 但十分細小。味道偏鹹及油。4)菊子魚, 東星斑 12兩,養魚: 我們覺得應該係雪藏魚,完全沒有甜味和魚味,煮法衹是炸完因為無味, 再用少許柚子蜜加味道, 完全唔好食, 我們還食剩, 你推我讓也不打算再吃。5)原先本應是今次翡翠鳳尾蝦但我們改了黃金蝦: 呢個餸算系比較好的,總共有五隻,四大一小,份量太少了!即每人一隻多少少!6)士多啤梨骨: 得五件,骨大肉少,味道可以!7)金華玉樹雞半隻:是全晚最差啲餸,雞肉鞋口, 無味,完全係一隻雪藏雞,我阿媽在超市買只冰鮮雞都好食過佢, 在街上買一隻冰鮮雞,阿媽話都是30蚊左右,何況佢得半隻,仲要系冇味的雪藏雞,而且嗰啲火腿,食落
3)蒜蓉粉絲蒸聖子皇: 每人一隻, 但十分細小。
味道偏鹹及油。
6)士多啤梨骨: 得五件,骨大肉少,味道可以!
7)金華玉樹雞半隻:是全晚最差啲餸,雞肉鞋口, 無味,完全係一隻雪藏雞,我阿媽在超市買只冰鮮雞都好食過佢, 在街上買一隻冰鮮雞,阿媽話都是30蚊左右,何況佢得半隻,仲要系冇味的雪藏雞,而且嗰啲火腿,食落口完全唔覺得佢係中華火腿,只係覺得佢系街邊一啲無牌嘅無味火腿。
8)原本系蟹油銀芽炒麵的,我朋友話想食飯,所以改了個富柱炒飯,你估佢加了我們多少錢,加了我們$130, 我們原先打算食好野,以為個飯會好好味,所以一早再訂臺時,就同意他們用我們的蟹油銀芽炒麵再加百三蚊去更改富柱炒飯:點知個飯來到同豉油炒飯冇乜分別,衹是少許珍珠鮑魚和珍珠瑤柱,幾乎冇餸的情況下嘅炒飯, 但夠鑊氣和少少香, 不過你要接受發來嘅餸好似頭皮那麼細片的, 餸嘅量極之少。
9)碧綠炒花枝片: 花枝片得5片左右再加西蘭花和少許薄片紅蘿蔔炒,味道尚可。
10)甜品一般
看落個餐好似有十樣餸咁多,但每樣得一件左右,而且有啲味道根本難食,食多件都嫌多!
再者他們在工廠大廈,本應租金已經較其他食肆地鋪嘅租金平,成本可以放返多啲落食材度, 不過他們沒有這樣做, 環境亦十分一般,空調冷氣更十分差,我們個個都食到好熱!
我們覺得呢間鋪食水深之餘,提供的食物及服務根本連一般酒樓都好過佢,我朋友說,這間食肆是她近五年來食過服務及食物最差的一間,我唔會介紹朋友嚟,自己亦都不會再來,我本來都好少寫食評的, 但呢間餐廳, 收得我們呢個價錢, 提供的食物質素, 我估全部夾夾埋埋食物嘅成本都不過二百蚊, 我看不過眼太多食評話佢好食, 我唔想再有第二條水魚好似我們這樣, 所以才公開寫食評!
本來今次食飯時和朋友慶祝生日的, 本應諗住食得開開心心會食到好野的, 點知完全沒有驚喜和感覺自己係一條水魚😫😭😒
我哋一家人,經常都會出吃晚飯,最喜歡食私房菜!昨晚我哋又一家出動嚟到觀塘區,這間吃私房菜的地方,服務非常細心,你只要打電話定位,講出你喜歡吃的種類,不想吃那一些,他會幫你安排一個,為你訂造 的餐 單,由頭盤至甜品,會安排得很貼心。首先,先來一個香芒沙律大蝦球,芒果熟得剛好,香甜,加上大大隻的蝦球,爽脆,新鮮,配搭著 大量不同品種的鮮果,吃完頭盤會令你胃口大增,第二道 菜式,係一個很惹味的,避風塘炒蟹,呢一個菜你一定要試,因我見周邊隔鄰枱 的客人,每枱都會點的,當 你還未見到呢碟炒蟹真身來的時候,遠處 就已經聞到 鑊氣十足,濃濃的蟹味,一見到已經很想吃,一隻非常巨大的大肉蟹伏在你跟前,色、香、已經被佢吸引住 ,食落更加冇得頂,味道鮮甜,蟹鉗雖然大,但炒得得非常嫩口,啖啖肉,蟹身當然係好吃啦,蟹汁豐富,就連蟹腳都好有肉,我哋連佢炒啲蒜蓉配料,都冇放過,雖然佢嘅炒法係用避風塘式,但都係微辣,每個人都係很啱吃!跟住就係到蒜蓉蒸聖子皇,他的體積比我的手掌還要大,真係絕不欺場,廚師控制的火路上,恰到好處,肥大的聖子皇,鮮甜無比,選料非常好 。再嚟一條生煎12両嘅東星斑煎得 嫩滑無比,加上佢自家製嘅

我哋一家人,經常都會出吃晚飯,最喜歡食私房菜!

再嚟一條生煎12両嘅東星斑煎得 嫩滑無比,加上佢自家製嘅豉油,相得益彰 。

再嚟係一個非常矜貴嘅,啫啫鮑魚㷛,鮑魚好大隻,放在瓦煲內,將大量嘅蒜蔥,爆得香氣四溢,一打開蓋整間舖都聞到佢嘅香氣!

方便客人進食,還將鮑魚切片,切開的鮑魚,還見到潤澤的鮑魚汁 流出來似的,又林,又鮮甜 得嚟彈牙可口。

有一味百花雞,廚師打造得彈牙啲蝦膠,釀在鮮嫩的雞肉上,配合得美味無比 。就連一個蔬菜絕不馬虎,係用一個上湯來浸製 的。

跟住呢一個御膳炒飯,雖然食到尾後,已經覺得飽飽,但呢個炒飯,炒得 令你停不住口,師傅放了 很多,鮮蝦 、元貝、多種素材,鑊氣甚佳 。

最後還體貼地,幫你預備了精美嘅甜品,芒果布甸,連甜品佢得做到清甜香滑 。我哋一家人 吃得很開心,過了一個愉快的晚上。
  • 避風塘炒肉蟹
  • 招牌御膳炒飯
2017-08-17 128 瀏覽
今天細佬和台灣妹小純很想很想吃私房菜,我同事們都很喜歡去觀塘敬運工業大厦12樓F室的御膳私房菜吃海鮮,也知道御膳的海鮮也是每天新鮮運來,而再安排餐單,果然是誠意之作!今天我們訂了七時三位入坐,首先我們來了一份手撕雞,手撕雞又香辣,而且雞肉真的十分鮮甜,我們真的胃口大開!什茵大蜆豆腐湯喝了一口,已經覺得十分鮮甜,豆腐什菌加上很多大蜆,加上胡椒,真的很清甜!菊子魚,用東星班12兩去做,東星班炸得好像朵朵菊花般漂亮,可見刀工十分厲害,而吃下去魚炸得又香又鮮甜,賣相一絕!大肉蟹伴花雕蛋白煮得很香,我看到大肉蟹而十分開心,首先搶了蟹殼來吃,而殼裏面的膏真的又香又甜,小純最喜歡吃蟹鉗,因為裏面的肉蟹又多又甜,而花雕蛋白真的巧巧好,蛋白又香又滑,真的很有水準!金翡翠鳳味蝦很精緻,賣相一流,而且蝦很鮮甜!聖子皇真的很大隻,有三隻,剛好我們每人一集,聖子又香又爽口,我們一下子吃光光了!士多啤梨骨很大碟,而且排骨又脆又香,我們滿口子士多啤梨味,真開心!蟹油炒麵,很香的蟹油味而麵炒得又香又有火喉,真的不錯呀!最後甜品是椰汁糕,,上面伴上紅豆的清香,又絲絲甜甜的感覺!難怪這間御膳私房菜真的客似雲來!

金翡翠鳳味蝦很精緻,賣相一流,而且蝦很鮮甜!

蟹油炒麵,很香的蟹油味而麵炒得又香又有火喉,真的不錯呀!

最後甜品是椰汁糕,,上面伴上紅豆的清香,又絲絲甜甜的感覺!

難怪這間御膳私房菜真的客似雲來!
2017-08-17 254 瀏覽
一個月前到個 這間私房菜 ,覺得 餸菜質素ok, 所以和家人再來嘗試。在色跟上次有些分別。 大蝦沙律作頭盤 ,另外加了胡椒鮑魚。這兩道菜式 令人有失望嘅感覺。 大蝦沙律 蝦唔夠新鮮 亦很細隻, 沙律 啲生果 和沙律醬調較得唔係咁好, 有啲水稀稀嘅感覺。 鮑魚十分 靭, 不容易吞入口, 胡椒味的太重。甜品芒果布丁更是不知所謂,稀!另外服務態度亦很 不理想。那位姐姐表現得很不專業 ,叫佢攞濕紙巾,佢求其攞幾張比我哋(其實,我哋有八人!)分湯D湯水四圍滴!未食完又想收嘢!叫佢攞花奶又求其攞D一句講曬以後唔會再幫襯。平均三百七十元-個人的消費,可以有其他更好的選擇!
在色跟上次有些分別。 大蝦沙律作頭盤 ,另外加了胡椒鮑魚。
另外服務態度亦很 不理想。
分湯D湯水四圍滴!
未食完又想收嘢!叫佢攞花奶又求其攞D

2017-08-11 836 瀏覽
今日Team Dinner,好鍾意食海鮮嘅大佬今次話唔去鯉魚門喇,揀左嚟御膳食私房菜(隔嚟Team阿姐極力推介)。成Team裁左一半人,即係剩低嘅人要做雙份野,OT無間斷,唯一保持嘅就係Team Dinner。有得食,總好過冇得食!今次交俾我負責,打電話去訂位,講低日期、時間、人數、電話同食物要求,店員就話會WhatsApp個餐單我睇睇,第二日收到餐單,Forward去Team個Whatsapp Group,冇人有意見就扑鎚決定!我哋都冇人食過御膳,因為佢冇做午市,只做晚市!全店只有六張枱,今晚全場滿座。香芒沙律大蝦球四人份炸蝦球配新鮮芒果、青提子、藍莓、紅蘋果、青蘋果、士多啤梨,蝦球即炸熱辣辣,生果新鮮,梗好食,作為頭盤最啱!大肉蟹一隻,約一斤。可以揀花雕雞油蛋白蒸、避風塘炒、薑蔥炒、胡椒炒、四川香辣炒,我哋一致揀左花雕蒸,皆因大家未食過。一上枱就好香花雕味,仲成隻蟹型擺返出嚟,好有氣勢!肉蟹好厚肉,彈牙,下次要加錢要夠兩隻或要隻斤半先得,好正!花雕味香,但味道唔會過濃,蟹肉中散發出啖啖酒香味!唔單止隻蟹出色,連蛋白好嫩滑,滑到似豆腐花,仲有啲蟹味酒味滲左入去,但雞油就唔多覺喇!我哋

香芒沙律大蝦球四人份

花雕雞油蛋白蒸大肉蟹

唔單止隻蟹出色,連蛋白好嫩滑,滑到似豆腐花,仲有啲蟹味酒味滲左入去,但雞油就唔多覺喇!我哋極速食晒,連一啲蛋白都冇剩!

生煎東星班12兩(養魚),唔算大條,魚皮煎得好香脆,肉質係結實彈牙,我自己鍾意蒸魚嘅嫩滑口感,同事們就鍾意煎魚味香濃。

生煎東星班

白胡椒爆炒南非鮑魚4隻,用鮑魚殼伴碟,美觀又環保。
白胡椒爆炒南非鮑魚

鮑魚新鮮潔白,白胡椒味香,惹味而不辛辣不嗆喉,亦無搶走鮑魚鮮味。一口一隻,彈牙而滿足。

蒜蓉粉絲蒸蟶子王4只,蟶子王size幾大隻。

蒜蓉粉絲蒸蟶子王

用左生蒜蓉同炸蒜去蒸,雙重滋味。蒜香味更帶出蟶子本身嘅爽甜味道。

而下面加左粉絲,吸盡精華。又

江南百花雞半只,雞肉去骨,釀上蝦滑,一軟一彈牙,口感十足。面頭加上玻璃芡,更添幼滑。
江南百花雞
雞肉都好嫩滑。

上湯浸時菜,時菜係西蘭花,西蘭花偏硬,再煮耐啲會好啲。
上湯浸時菜

招牌御膳炒飯,好大碟,材料足,有蝦、蛋、帶子、魷魚、肉粒、菜粒,最正係炒得好有鑊氣。
招牌御膳炒飯
甜品 - 芒果布甸,一人一杯。
芒果布甸

有新鮮芒果肉,特別香甜,仲配有花奶,落少少食落更香滑。
芒果布甸

全單$1748,有齊魚蝦蟹,材料都落重本,又食到飽飽,「滿足」
! 而且部份菜式嘅烹調方法都係第一次試,感覺新鮮。全晚店員不斷換碟換碗,仲不斷加水,收碟爽快,服務唔錯架。 睇返餐牌,仲有好多想食嘅菜式。原來兩個人都有套餐,又可以即場散點,希望下次我哋team可以多返啲人,可以食多啲開心啲