餐廳: 彩福皇宴 (置富都會)
資訊:

2014-01-05 3072 瀏覽
一家五人食完LUNCH,準備去街街。把最好味的拍下來。紅米蛋白飯,炒得OK,也DRY身,不會一PAT PAT. 7/10內有姑片既鮑汁雞腳,正,試好膠質。8/10XO醬腸粉,熱騰騰,超正,少評辣,不會OVER 8/10呢個春卷,內有菇同脆口,下次再食。8/10呢個整得好脆同林,不會食唔到,又不是過份拿個,還有少許魷魚味。呢個芝士卷,起脆,外面的不是炸米粉,係咪會炸到一絲絲,BY THEWAY內裡的芝士好好味。腐皮,不過不失,對比之前,呢個比較差D,食落比賽散,同凍左D。服務一般,還記得上次差點不見IPHONE事件,對佢地既服務有D介心。
一家五人食完LUNCH,準備去街街。

把最好味的拍下來。
內有姑片既鮑汁雞腳,正,試好膠質。8/10
XO醬腸粉,熱騰騰,超正,少評辣,不會OVER 8/10
呢個春卷,內有菇同脆口,下次再食。8/10

炸芝士卷
2014-01-04
15 分鐘 (堂食)
炸芝士卷
呢間彩福我同屋企人都黎過好多次 ....吾知點解d服務一日差過一日我不嬲都覺得彩福d點心好好味 ....但係d侍應態度就真係好差話說我同我阿媽朝早八點幾黎飲早茶, 一黎到見無人帶位, 咪我地自己揾位囉!咁我都明白咁早未必真係夠人serve我地兩個。 之後我地見細枱坐滿哂, 咁我地咪坐左係一張五至六人枱 ,但係當個侍應知道我地得兩個人.... 態度就勁差 ...佢死死氣咁收番哂枱上餘下既杯杯碟碟, 仲要係勁操魯 ,咁我心諗你地無人帶位丫嘛, 我地自己揾位坐有咩問題?後來,我發覺原來呢度d員工靜係對d熟客好nice,吾熟果d就行埋一邊。仲有,吾單只咁,員工佢地自己成日圍埋傾計,都吾係做野既?!好似我地問佢攞個袋裝d點心,見住個侍應揸住個袋係度同另外一個侍應傾計,遲遲都未比我地,於是我阿媽忍吾住行埋去拎個袋,跟全同佢地講:「你地慢慢傾!」(暗串佢地)但係佢地一句吾好意思都無囉! 當d點心黎到,個傳菜只仲要將d點心擺到無雷工咁遠... 食物整體黎講,尚算吾錯。我不嬲都中意食呢度既煎紅棗糕,不過今次呢d就比較硬。  我覺得就算一間餐廳既食物有幾好食都好,服務質素差都係無用!!!

當d點心黎到,個傳菜只仲要將d點心擺到無雷工咁遠...
2013-12-31
$40 (早餐)
晚上和爸爸媽媽傑少一同吃晚飯 我們到了紅磡國際都會商場的彩福皇宴首先要讚讚 這裡每碟菜都很大碟 份量非常足夠 很適合家庭聚會梨香牛肋條煲($98) 雪梨和啤梨很清新 想不到和牛肋條配搭都不錯 牛肋條煮得頗腍頗入味京式賽螃蟹($68) 這是傑少每次外出吃飯必點的菜式 又是大大份的 蛋白味很重 頗美味龍鳳蒜香泡時菜 ($78) 龍鳳即是龍躉斑球和雞肉粒 雖然是泡的 但龍躉斑球沒有腥味 而雞肉粒亦很滑 這菜清清的最合適水太太雙鮮蒸百福豆腐 豆腐上的是xo醬帶子和蒜蓉象蛂蚌 豆腐很滑 但帶子和象蛂蚌則不算得上是鮮的 可能蒸得過久了 沒有鮮甜味每人消費$100 其實算抵食的 食物質素就一般吧
晚上和爸爸媽媽傑少一同吃晚飯
我們到了紅磡國際都會商場的彩福皇宴

首先要讚讚
這裡每碟菜都很大碟
份量非常足夠
很適合家庭聚會
梨香牛肋條煲($98)
雪梨和啤梨很清新
想不到和牛肋條配搭都不錯
牛肋條煮得頗腍頗入味
京式賽螃蟹($68)
這是傑少每次外出吃飯必點的菜式
又是大大份的
蛋白味很重
頗美味
龍鳳蒜香泡時菜 ($78)
龍鳳即是龍躉斑球和雞肉粒
其實算抵食的
食物質素就一般吧

2013-11-05
2013-09-13 1468 瀏覽
有親友從韓國回來,找個機會跟她來個午飯,地點就找了方便就腳的火車站。豉油雞是冰鮮貨,雞味當然若有若無,但浸得總算香滑;海蜇伴鴨舌當然不能跟阿鴻小吃級數比較,不過鴨舌入味而海蜇爽口;海鮮什菜煲材料十足,有花枝片、蝦仁及蟹柳,蘸點一下蠔油,用來伴飯最好;清蒸青班仔剛剛熟,魚是養魚,又是無可豈何之事,魚汁又是撈飯上品。其實食物都是其次,最開心就是能跟親友共聚。
豉油雞是冰鮮貨,雞味當然若有若無,但浸得總算香滑;
2013-06-22 1247 瀏覽
和家人飲茶,一共四人。一共點了9碟點心及小菜,分別是 (菜式名只是大概,當時沒有抄下菜式名。)七味粉炸雞 : 十分油,而家沒有七味粉的味道,雖然雞肉頗滑,但明顯是雪雞。青蘋果炸鮮奶: 最難食的一味點心,賣相差劣,味道只有小許的甜味。 "蘋果皮" 是用糯米製,與內裡的餡並不配合。叉燒腸: 正正常常流心包: 推介,奶黃的確十分流心。叉燒米粉:正常釀虎皮淑:賣相十分精緻,一碟4隻,魚肉沒有魚腥味。但價錢是$28, 有點貴。賽膀蟹餃:推介,頗鮮甜,而家有原隻鮮蝦。煎羅白糕:正常紅棗糕:推介,有很香濃的紅棗味,而且味道不太甜。埋單一共$278。
和家人飲茶,一共四人。

叉燒腸: 正正常常

流心包: 推介,奶黃的確十分流心。

叉燒米粉:正常

賽膀蟹餃:推介,頗鮮甜,而家有原隻鮮蝦。

煎羅白糕:正常

紅棗糕:推介,有很香濃的紅棗味,而且味道不太甜。
青蘋果炸鮮奶
青蘋果炸鮮奶
叉燒米粉
埋單一共$278。
2013-06-21
$69.5 (午餐)
2012-01-08 818 瀏覽
  今天有一對朋友從深圳過來短聚,我們於是就選在這裏吃點心。  這家酒樓給我的感覺是蠻高貴的,是設婚宴的理想場所,它整個禮堂都有白色的浪漫感。  午膳時間,我們很快就找到座位,由於同桌的有台灣人和內地人,口味不同,我主要是讓他們點菜。  我們點了普洱茶和以下的點心:  1:豆苗蝦餃:透明的餃皮十分晶瑩通透,看起來很精緻,包裹著豐滿的豆苗和蝦,吃起來蝦夠爽,豆苗夠嫰,正好平衡了,值得推介,可惜一籠只有三隻,我們四個人,不夠分。  2.燒賣:燒賣不會太鹹,最特別的是不會太油膩,恰到好處。  3.燒肉燒鵝拼盤:燒肉和燒鵝的上面都鋪上了一層油,我看著油膩,所以不想吃了。燒鵝本來不是太肥的,但因為醬汁的緣故,我不是太喜歡。  4.奶黃包:不夠熱是敗筆,因為不夠熱,所以包有點硬了,而餡卻不夠飽滿,奶黃的味道卻是不俗的。  5.叉燒腸粉:粉皮夠嫰滑,而叉燒也夠多,不錯。  6.乾炒牛河:夠大碟,夠鑊氣,牛肉炒得夠香脆,夠熱,大家都吃得飽飽的。  7.豉汁鳳爪:以油浸得很軟稔,我就嫌太油膩了,但味道卻不錯。  由於內地人和台灣人都很喜歡吃飯時拌以醬料,服務生對我們不同的醬料要求都很有耐性,值得一讚。
  今天有一對朋友從深圳過來短聚,我們於是就選在這裏吃點心。

我們點了普洱茶和以下的點心:

2.燒賣:燒賣不會太鹹,最特別的是不會太油膩,恰到好處。

5.叉燒腸粉:粉皮夠嫰滑,而叉燒也夠多,不錯。

2012-01-08
2011-12-20 578 瀏覽
第一次黎到呢度飲茶, 事關阿媽生日, 要帶佢出去威~ 所以首站先到尖咀飲茶一行4 人, 叫左好多野...估唔到又幾好食~ 樣樣都好快上菜~!阿媽最中意食山竹牛肉, 第一時間叫左~ 大大粒, 熱上~好香牛肉味, 又夠林, 唔錯唔錯跟住就叫左阿媽最中意既香口野~ 炸春卷同埋蘿蔔絲蘇. 又唔錯喎~! 春卷好脆, 蘿蔔絲蘇就咸左D阿爸叫左佢最中意既奶皇包, 真係流沙的. 勁最後仲叫左個鮑汁鳳爪! 好香, 蚊到岩岩好. 林林地. 岩晒兩老食. 侍應都尚算OK. 酒樓黎講又唔算貴. 食物質素都幾高. 可以再黎呀!

阿爸叫左佢最中意既奶皇包, 真係流沙的. 勁

侍應都尚算OK.

酒樓黎講又唔算貴. 食物質素都幾高.

可以再黎呀!
2011-12-18
慶祝紀念
生日
2010-12-18 310 瀏覽
時近新年,找間酒家飯聚,看看餐牌來來去去都是千篇一律的菜色,反正無要求,亦無所謂,簡簡單單要份套餐算了.鴻運燒味併盆 : 有油雞,叉燒,燒腩仔,燒鵝及海蜇,雖然說是十至十二人餐,但每款都未夠十件,有少許搵笨 feel, 講真集團式出品,差極有個譜,油雞算嫩滑,海蜇韌了點,麻味亦不夠香,叉燒太乾身,燒鵝啖啖肉,而腩仔皮脆肉爽,算是幾款中最喜歡的了.翡翠炒鴛鴦蚌 : 所謂鴛鴦蚌是指貴妃蚌及珊瑚蚌配西蘭花,勁大路的菜色,幸好蚌類泡油不俗,而西蘭花亦夠嫩綠,玻璃茨亦夠薄.椒鹽海生蝦 : 汆油時間不長,所以肉質比較鮮嫩.椒鹽落得不夠重手,應該霸道一點.原盅燉湯 : 今次是准山燉雞腳,花菇及瘦肉等,都係果一句,肯花時間,自然就好味.清蒸海斑 : 一定是養斑,身段比較肥圓,魚味輕,而由於蒸得過火,所以肉質結實.生財好市大利 : 新年菜一定要好意頭,蠔士夠大粒,入口帶煙韌,可惜玻璃茨多到似湯.又是新一年,大家食多d好野.

又是新一年,大家食多d好野.
汁多到似湯
2010-02-13
1 分鐘 (堂食)
午餐
2010-11-30 210 瀏覽
來過這里吃飯幾次了﹔ 每次都很滿意。 最喜歡吃這裡的叉燒 - 又嫩又甜﹗ 還有愛吃這裡的豆腐做的菜。 也來過這裡喝茶。 特的下午茶也很不錯﹐ 不貴﹐ 點心味道很新鮮。 服務也挺好。
2010-11-30
2010-09-16 227 瀏覽
太開心了, 食完乳豬才發現唔記得影相,乳豬D皮好脆,又香口,, 還有(原鼎招牌雞燉鮑翅)及(菓盤)都唔記得影,因為閒談得太開心,好久不見的舊同事,難得一敍, 選這間酒樓的原因是, 我的舊同事篇佈港九及新界,食完全席,$1980.-我地只有十人,所以每人比200大元,真味又底食。
2010-09-09
上湯焗生猛龍蝦,非常鮮味,還有很多肉
富貴蚌片炒蝦仁,唔多油,蝦仁好新鮮。
翡翠玉環瑤柱脯
清蒸游水大海斑,好新鮮及蒸得剛剛好。
碧綠金錢扣海鮑片 ,D冬菇好大隻,好林。
當紅脆皮燒雞,皮脆肉滑,非賞有水準。
薑米雞粒炒飯,我本人比較喜歡楊州炒飯。
添福大壽桃,全部旦黃都漏油,勁好味。
  • 鮑翅龍蝦感謝宴
2010-08-23 126 瀏覽
雖然今天是農曆7月14日, 但亦不減食好嘢的興致(酒家亦坐滿7成客人, 難道餓鬼也出籠?). 晚上和家人到紅磡的彩福皇宴晚膳, 點了以下食品:1. 上湯焗龍蝦 - 2隻, 每隻約1斤重, 每斤特價$68元, 便宜抵食2. 蒜蓉粉絲蒸聖子 - $98元4隻, 每隻約7寸長(差不多1隻筷子的8成長度), 好味!3. 上湯浸時蔬 - 幾大碟, 抵食4. 豉油雞 - $38元半隻, 幾嫩滑, 好抵食5. 豆腐斑腩煲 - 味道與其他酒家相若, 不算突出, 但也不俗平時都有到這酒家飲茶食飯, 酒家環境(裝潢)不錯, 服務也不錯, 而且久不久有特價食品推出. 今次$68元斤龍蝦可以話好抵食, 差不多每枱客人都會點, 實在值得去試一試!
雖然今天是農曆7月14日
). 晚上和家人到紅磡的彩福皇宴晚膳, 點了以下食品:

的8成長度), 好味!
3. 上湯浸時蔬 - 幾大碟, 抵食
4. 豉油雞 - $38元半隻, 幾嫩滑, 好抵食

上湯焗龍蝦,抵食!
蒜蓉粉絲蒸聖子, 好味!
上湯浸時蔬, 幾大碟
豉油雞, 又平又好食
豆腐斑腩煲
2010-08-23
上湯焗龍蝦,抵食!
蒜蓉粉絲蒸聖子, 好味!
豉油雞, 又平又好食
  • 上湯焗龍蝦
  • 蒜蓉粉絲蒸聖子
2010-07-15 513 瀏覽
星期二的早上, 相約友人飲早茶, 為遷就友人方便工作, 選擇於紅磡都會廣場內的彩福皇宴。時間約早上十時, 仍是早茶時段, 酒樓大廳滿是茶客, 幸好, 等了一會, 便有位。我們點了兩份孖寶套餐, (@$13.80) 並選以下配搭: 蘿蔔絲腸粉 拼 馬拉糕 及 南瓜排骨蒸飯 拼 豆苗餃。等了一陣, 點心陸續上枱, 先來的是蒸飯 - 南瓜排骨飯, 南瓜加進排骨飯內, 小弟第一次食, 感覺新鮮。再來蘿蔔絲腸粉, 可能自己吃慣了味濃的鮮蝦腸, 牛肉腸, 今次來的是蘿蔔絲腸粉, 味道比較清淡, 及帶有少許澀味。之後來的豆苗餃及馬拉糕則屬一般。多得酒樓的特價點心, 平均每人二十元便可以於早茶嘆一盅兩件, 跟外面茶餐廳的早餐價錢相約, 有時間真的要多多幫襯, 慢慢嘆個早茶啊!!
滿是茶客, 幸好, 等了一會, 便有位。

馬拉糕 及 南瓜排骨蒸飯 拼 豆苗餃。

許澀味。之後來的豆苗餃及馬拉糕則屬一般。

馬拉糕
豆苗餃
2010-07-14
3 分鐘 (堂食)
$20 (早餐)
馬拉糕
豆苗餃
2010-01-10 148 瀏覽
每天辛勞工作,所為的只是一餐安樂茶飯,跟家人說說笑笑,看看小朋友成長,整年的鬱結都能一掃而空.同外母家族食冬至飯,差不多打半人,家中煮是沒可能,要找就要找就腳一點的地方.怎說在火車站附近,北區可以有東鐡,港島區有隧巴,東區亦有巴士,地點可以話不作他選.一早已預訂大檯,剛好安排在大堂禮檯前,有點擺酒的感覺.高湯灼海生蝦 : 雖然是養蝦,但夠新鮮,至少霉肉蝦都只係四五隻,算好啦.鴻運乳豬全體 : 始終酒樓出品,要好好又未到,差又無可能,皮脆是做足功夫,不過就幾厚肉,豬耳奇怪地給人切去,講求美觀又唔須要吖.碧綠炒鴛鴦蚌 : 所謂鴛鴦蚌,是指象拔蚌及珊瑚蚌炒西蘭花,其實兩者都無乜味,好多時都要靠師傅或蠔油之類幫手,幸好玻璃茨出手輕,反而賣相仲好少少.帶子脆皮海鮮卷 : 皮是炸得夠鬆化,已經合格一半,海鮮餡料加入帶子肉粒,講到底,咪又係海鮮.紅燒花膠海皇翅 : 食過鹿鳴春雞湯翅,你會完全接受唔到豆粉水,呢碗豆粉茨,仲要勁到無朋友,皆因食完你會覺得想害你,再勁少少可以當漿糊,師傅又重,唔得.清蒸石班 : 老問題,酒樓好少會食到啱啱好既魚,當然地老火,肉質變得粗糙.鐘意食魚既人會好失望生財花菇好市

一早已預訂大檯,剛好安排在大堂禮檯前,有點擺酒的感覺.

生財花菇好市 : 好明顯係意頭菜,蠔士及花菇扣在生菜上,再用蠔油開玻璃茨,汁液是多,好彩比較稀,蠔士一口一隻,味濃夠淋,其實處理得好好.

醬皇脆皮燒雞 : 皮薄肉嫩,而且真係有點脆,骨位唔見血絲,食都食得安心.

腊味糯米飯 : 油份足,粒顆分明,腊味粒夠香,夠煙韌,可惜並非生炒.

大家能齊齊整整食餐飯,是莫大的福氣,但願大家能有健康愉快的一年.

menu
2009-12-21
午餐
慶祝紀念
團年飯
menu
2010-01-08 111 瀏覽
我不嬲有味精敏感, 如果大家都有味精敏感, 去彩福就要小心喇。尋晚去紅磡彩福食飯, 我地先叫個雞煲鮑翅飲再點菜,我飲左2小碗, 大約15分鐘後, 當我食緊第二樣餸燒腩仔時就開始黎料。 先係兩手臂冇力, 跟住就成日背脊痺晒, 個人好攰好攰, 再痺埋上面。我只係飲左兩細碗, 而且當時D菜都未黎, 所以肯定係個湯出事。而以我味精中毒多次經驗黎講, 彩福都算好犀利下!以於其他菜, 我中毒之後已經冇晒心機食了, 只係不停飲水食白飯, 所以NO COMMENT.

2010-01-07
2009-10-05 109 瀏覽
上次係大埔彩福食完, 又有一張乳豬劵出現, 我們相信上次係大埔, 服務差只是一個個別事件. 見味道其實不差, 姨丈生日飯, 就黎多一次彩福. 本來想佐敦彩福的, 但當日有人 book 了擺酒, 所以, 改選紅磡彩福.地方, 說好找其實不是, 因為商場冇乜指示. 是日, 到埗時, 原來另有一個生日酒. 雖是小型, 但係都係感覺上, 人手調哂去serve酒席....沒有錯吧.安排了坐 2213號檯, 落單阿姐, 竟然奇怪起黎, 怎麼會有這麼大的檯號. 這時臨時加檯既臨時number, 事前竟然沒有同員工開過會, 告知門口加檯的特別檯號, managemet 確實有點亂.出菜, 同樣是比較慢, 不過, 總算沒有漏單. 特價的雞要了半隻. 斬料嘛, 預左最早到, 雞, 只是皮有味, 肉就一食就知, 你是冰鲜雞. 乳豬, 今次有9個人, 所以送一隻. 不過, 感覺上, 一樣咁細隻, 皮燒得夠脆, 不過油多了少少. 食完感覺上熱氣, 而且, 味道上就普通不過, 及而覺得大埔果半隻好食過佢. 兩個比較肉既小菜, 一個什麼牛柳粒同橙香排骨, 香口就夠. 在出這兩碟野時, 再要投訴一下服務, 傳菜員來

兩個比較肉既小菜, 一個什麼牛柳粒同橙香排骨, 香口就夠. 在出這兩碟野時, 再要投訴一下服務, 傳菜員來到, 連她也等侍應, 等到不耐煩, 叫了, 揮了手幾次才有人來.

說是晚比較好食的, 就是特價的蒸魚了, 人多, 就叫足兩斤重. 果然足秤足斤兩, 上次的一斤裝就好似失禮左少少. 今次夠大條, 肉夠鮮甜. 火候同時間都控制得好好.

中間其實夾著素菜的, 椒絲腐乳通菜食得多, 今次改成唐生菜, 一樣咁惹味. 素食方面, 味道有濃有淡, 而且好難得, 此等酒樓有純素既菜牌. 味道都OK. 不過眾人之意不在享受美食, 而是大家歡暢地聚會一番.

味道, 其實都係不過不失, 但服務, 真的耍改善下.