2017-07-17 82 瀏覽
因為實在太驚喜 , 所以尋晚食完, 今日就要即刻寫食評。男友生日 , 一早BOOK 定枱試呢間酒吧~? 定叫餐廳? 睇到好多食評都讚不絕口 , 都好期待。赫德道5-9號德裕中心B1層 , 最初仲以為係地庫 , 原來響地面既 , 一去到係見到酒吧格局, 高櫈座椅~旁邊有條樓梯上一層~ 上到去有陣香薰味, 環境都比較暗, 全晚有音樂聽住 , 不過就唔知點解呢晚無live band~ 成個FEEL 好RELAX , 好岩黎飲野傾計~上層就坐得好舒服 , 好闊落~ 不過冷氣有d 凍, 坐成晚傾計就最好帶件外套啦~一睇menu , 花多眼亂, 估唔到選擇都好多, 無論酒, 食物,小食~ 多到唔知揀咩食好, 樣樣都好吸引。呢個時候, 應該係經理!? 就行埋黎, 問我地係咪第一次黎~ 仲介紹我地可以試d 乜~都好nice~62度溫泉蛋帶子好特別, 成個配搭好match , 綠色既係豆味既醬, 帶子煎得岩岩好, 表面少少脆, 內裡又唔會un. 煎煙肉又係脆身, 溫泉蛋好滑~ 安格斯牛扒, $348 六成熟 咬落都唔un 而且無話有太多血水 唔錯海膽蟹意粉好驚喜 , 海膽好鮮, 完全無苦味, 而且份量
因為實在太驚喜 , 所以尋晚食完, 今日就要即刻寫食評。

旁邊有條樓梯上一層~
成個FEEL 好RELAX , 好岩黎飲野傾計~

62度溫泉蛋帶子
煎煙肉又係脆身, 溫泉蛋好滑~

安格斯牛扒, $348
六成熟 咬落都唔un 而且無話有太多血水 唔錯

海膽蟹意粉
好驚喜 , 海膽好鮮, 完全無苦味, 而且份量都唔少,
蟹膏勁勁勁多, 成碟好香蟹味~
呢個下次必定再食

值得一讚係侍應都好有禮貌 , 收碟都好快手, 會留意客人需要。
唯一有點點彈既係原來甜品寫字要加~$30 , 但當時侍應無提及過, 到埋單睇到甜品收$92 , 再問一問, 先知道~ 原來煙花就free 既, 寫字就加30蚊。但成個過程我覺得都值得丫, 好驚喜。最後仲有小禮物送添

我地叫左芝士撻伴榴連雪糕
正呀! 估唔到呢類地方都有榴連雪糕食 而且味道唔錯
2017-06-28
慶祝紀念
生日
  • 蟹肉蟹粉海膽意粉
2017-06-21 180 瀏覽
#3 六月係生日月, 實在太多飯局喇😆😆上個星期有朋友約食飯話不如試下赫德道間Nathan Left "好似唔錯喎" 適逢我呢排迷上左啲淡酒味既cocktails 所以bar & restaurant 絕對開正我個瓣個日返工忙到喊 做足12 個鐘 book 左19:00 變21:30 先去到, 沿路實在太肚餓 所以不斷爬文諗住一坐低就即落order 最後target 左個串燒拼盤加蟹黃海膽手拉意粉(好似係咁既名 如果冇記錯🙈) 一坐低即嗌野食 但可能係即整即燒所以都等左20-25 分鐘先有野食終於黎喇 個海膽意粉真心冇令我失望個汁我好鐘意 蟹黃味好濃 仲要有賣飛佛海膽係面 (份量仲要唔小) 滿足晒我又鍾意食蟹黃又鍾意食海膽既兩個願望唔知係咪食完意粉飽飽地, 跟住黎既拼盤反而冇乜驚喜 (本來好期待 因為睇相係十個吸引)黎到一如所料個賣相好wonderful, 但味道就真心冇乜特別,同埋冇話邊樣特別出色 個串和牛唔係好咬得開, 黑毛豬又好肥同埋冇乜味最後我哋食淨左好多 差不多半份成個拼盤我諗最好味係個兩串牛油粟米同埋吉係和牛到既彩椒😅不過值得一讚係個環境同service 雖然好暗但係坐得好
#3
六月係生日月, 實在太多飯局喇😆😆

終於黎喇 個海膽意粉真心冇令我失望

蟹黃海膽意粉

個串和牛唔係好咬得開, 黑毛豬又好肥同埋冇乜味
最後我哋食淨左好多 差不多半份
成個拼盤我諗最好味係個兩串牛油粟米同埋吉係和牛到既彩椒😅
串燒拼盤

不過值得一讚係個環境同service
雖然好暗但係坐得好舒服 空間感又夠大同隔離枱唔會好貼
加上啲Staff嘅態度好好 有求必應 又主動幫手影相 加分位

如果下次有機會再嚟我好想試下傳說中好好飲嘅龍蝦湯
到時再update過份食評啦
strawberry  surprise
蟹黃海膽意粉
strawberry  surprise
2017-06-01 91 瀏覽
之前黎過1次 覺得野食好有驚喜 今次再encore 水準依然保持 今次叫左雞肉凱薩沙律 汁好夠味 再叫左個牛 非常好食 熟度適中 我地叫左7成熟 肉質好稔 根位唔多 好香 Cery Good 再叫左個牛肝菌意大利飯配63度溫泉蛋 呢個都好味 不過飯粒唔夠硬身 汁可以再咸少少再叫左個Ribs 肉就唔夠稔身 不汁辣辣地 好正

再叫左個Ribs 肉就唔夠稔身 不汁辣辣地 好正

2017-05-20 104 瀏覽
今天下午5點到,上網見開4點,我地book咗位5:00,餐廳有兩層,樓下係酒吧!男侍應話開6點,但見我地來了,叫我地坐樓下先原來佢係執緊枱,怕嘈到我地,真的細心❤️。我們說不怕,我地都選擇坐樓上,因有冷氣。佢話可以食到7點半(ᵔᴥᵔ)我地點餐後,竟然係即刻做,我仲以為要等到6點添😅熱騰騰呢😋 👍🏻👍🏻👍🏻這裏環境有氣氛,仲有live band 👏🏻👏🏻(但好似10:00才開始,唯有下次)服務周到,隨傳隨到👍🏻👍🏻服務很好,食物也很好,最後飽到連甜品也吃不下

原來佢係執緊枱,怕嘈到我地,真的細心❤️。

服務周到,隨傳隨到👍🏻👍🏻

服務很好,食物也很好,最後飽到連甜品也吃不下
2017-05-20
2017-05-19 862 瀏覽
朋友打來話好耐冇見我(個仔),話好掛住我(個仔),約我出來食飯,見佢咁有誠意,當然應約啦,好難得,原來佢仲約咗兩個好耐冇見的朋友出來,大家約在尖沙咀,一條酒吧林立的小街之中,行經一家記得幾年前喺度睇過波嘅酒吧位置,現在已經面目全非,成為一間格調高尚的酒吧餐廳,而且仲改了一個幾特別的名字「彌敦左岸」,在附近街道之中,有茶餐廳,有粥麵店,當然最多係酒吧,有呢一間幾有格調的西餐廳置於其中感覺別具一格。看看menu,嘢食好多選擇香煎北海道鮮帶子青蘋果羅馬菜沙律:最先出現嘅呢個沙律,已經令人眼前一亮,我自己就好鍾意食青蘋果嘅,而且都好鍾意食菜,清脆的生菜之中加一片片青蘋果,帶來爽甜中帶甜酸的味道,呢種清新喚醒了味蕾,而呢個時候就可以切上一塊旁邊煎得香香的帶子肉,感覺特別鮮美。香烤西班牙黑毛豬扒,本來其中有朋友話on緊diet,停食牛肉,於是我哋試吓個豬扒啦,我仲覺得好可惜,冇得食牛扒,但試咗個豬扒之後大家都大讚!豬扒的肉質超乎我哋想像之外的彈,肉香撲鼻,見中間的肉未熟晒,職員解釋中間未熟透可令肉汁留着,避免太乾,而且西班牙的黑毛豬係可以未熟透而進食的,叫我哋放心食用。燒澳洲羊架比較少見咁肥大肉厚

看看menu,嘢食好多選擇

香煎北海道鮮帶子青蘋果羅馬菜沙律:

香烤西班牙黑毛豬扒,

燒澳洲羊架

比較少見咁肥大肉厚的羊架,食落份外juicy!

脆香雞翼配泰式辣汁

雞翼熱辣辣的上碟,外皮炸得十分之香脆,點啲泰式辣汁,酸may may 嘅泰式辣汁令到雞翼嘅油膩感完全被覆蓋,而且好開胃,辣味仲為舌頭添了多份刺激!

小食拼盤:
一個小食拼盤有咁多嘢食真係幾抵:香芒吞拿魚墨西哥卷、薯條、牛肉串、香蒜辣椒橄欖油煎大蝦、巴馬火腿蜜瓜、炸雞鎚。 特別欣賞那煎大蝦,小小一隻蝦,集齊左香蒜辣椒同埋橄欖油的香味,味道勁多層次,而且肉質爽口!

北海道鮮帶子煙肉香蘆筍香辣蒜片汁扁意粉

整體來說,我哋對呢餐真係十分滿意,唔單止環境舒服,嘢食又夠份量,而且又好食,好少餐廳可同時集齊呢三個元素。
2016-12-18
  • 香烤西班牙黑毛豬扒
朋友約了今晚去尖沙咀短聚這裏環境不錯燈光昏暗,適合聊天飲品都有好多唔同選擇,我朋友叫咗呢杯賣相非常好,但不一會,冰還冰、糖水還糖水而且味道一般,過甜店員極力推介我飲荔枝口味的這杯cocktail 三粒荔枝我欣賞,上面有椰絲,好甜前菜點左最貴嘅沙拉半熟帶子味道鮮嫩,羅馬生菜新鮮,份量適中然後這個是店員極力推介的自家製手拆蟹肉海膽意粉味道不錯,不過意粉煮得太淋海膽亦唔夠新鮮,過得去啦呢個算係全晚最好味:西班牙黑毛豬低溫處理10幾個鐘,出菜前會焗一焗配菜特別揀咗新薯,特別好味!黑毛豬偏肥,喜愛肥豬肉的人會十分喜歡一到十點現場的live Band起哄我們就開始吃甜品這是綠茶拿破倫,極甜我點嘅檸檬撻好好味媲美得上Pacific Coffee嗰個(檸檬撻上面嗰個雪糕味道就非常一般)三個人埋單1158,經理見我哋咁好傾,最後on top俾咗九折我哋,即係每人$350尖沙咀、有飲酒、有沙律、有主菜、有甜品雖然唔係特別好好味,不過整體嚟講算係唔錯$350性價比高
朋友約了今晚去尖沙咀短聚
這裏環境不錯
燈光昏暗,適合聊天
飲品都有好多唔同選擇,我朋友叫咗呢杯
賣相非常好,但不一會,冰還冰、糖水糖水
而且味道一般,過甜
店員極力推介我飲荔枝口味的這杯cocktail
三粒荔枝我欣賞,上面有椰絲,好甜
前菜點左最貴嘅沙拉
半熟帶子味道鮮嫩,羅馬生菜新鮮,份量適中
然後這個是店員極力推介的
自家製手拆蟹肉海膽意粉
味道不錯,不過意粉煮得太淋
海膽亦唔夠新鮮,過得去啦
呢個算係全晚最好味:西班牙黑毛豬
低溫處理10幾個鐘,出菜前會焗一焗
配菜特別揀咗新薯,特別好味!
黑毛豬偏肥,喜愛肥豬肉的人會十分喜歡
一到十點現場的live Band起哄
我們就開始吃甜品
這是綠茶拿破倫,極甜
我點嘅檸檬撻
好好味
媲美得上Pacific Coffee嗰個

(檸檬撻上面嗰個雪糕味道就非常一般)
尖沙咀、有飲酒、有沙律、有主菜、有甜品
雖然唔係特別好好味,不過整體嚟講算係唔錯
性價比高
2017-03-30 4444 瀏覽
從小好像跟各式夜生活都絕緣, 一向不勝酒量, 在昏暗環境下亦容易昏昏欲睡, 都令我對夜蒲一直提不起勁. 酒吧也是我甚少涉足之地. 今次友人發辦, 竟選了赫德道的酒吧, 心想酒吧有什麼好吃呢? 酒又不會喝, 這個約會一開始並不讓我期待. 因為遲了一點, 從K11走來, 整條酒吧街人流不絕, 心想只是7時多, 為何已聲色犬馬, 活色生香? 找到了入口, 原來分了兩層, 友人早已到埗, 店員帶領我上一樓餐廳. 一進來已立即被一種昏暗情調包圍着, 時間尚早, Live Band聽聞要10時才開始. 友人剛好坐在舞台前的高椅上, 酒吧給人一種老派Rock n Roll情懷, 佈置, 氣氛也不像屬於時下年青人的, 反而很配合我們這一群"中青" 來懷緬一下那些年在老蘭, 尖東的年少輕往, 感慨時光飛逝.未到八時, 入座率也不低, 朋友多番強調食物不錯, 看來所言非虛, 再翻開餐牌, 食物供應種類多, 也頗吸引, 對這次飯局又重燃期待.Mexican Spicy Ground Beef Nachos ($118) 墨西哥脆片一向是我的至愛, 能夠同時提供酸忌廉, 牛油果醬, 蕃茄莎莎醬如此傳統的卻不

墨西哥脆片一向是我的至愛, 能夠同時提供酸忌廉, 牛油果醬, 蕃茄莎莎醬如此傳統的卻不多, 難得這次可回味一客十分傳統的Nachos已令我十分驚喜. Nachos 配以牛肉粒, 和很多芝士, 吃起來芝味十足, 配以惹味牛肉粒和點醬, 啖啖都有豐富的味覺和口感, 脆而不油, 分量又夠多, 很有誠意.
Supreme Pizza ($168)

沒有大驚喜, 卻勝在夠穩陣, 一共8件薄餅, 薄餅底, 很香脆. 饀料有辣肉腸, 雞肉, 蝦, 野菌, 黑水欖, 配上大量Mozzarella cheese, 味道濃郁口感豐富.
芝士有拉絲, 要趁熱食, 軟滑香濃加上脆餅底, 整體好惹味.
Sous Vide Roasted Roasted Spanish Suckling Pig ($208)

西式乳豬, 用上低温慢煮方法, 而且是原隻慢煮48小時, 然後再入爐烤香表皮. 慢煮能保留肉味和令肉質軟稔嫩滑, 跟中式乳豬不同, 表皮並非卜卜脆的, 但仍不失惹味, 肉質也夠稔滑, 只是味道有點過鹹, 要跟旁邊的法國豆角伴吃才能中和.
Grilled 40days Dry Age Australian Black Angus Sirloin Steak ($348)

10安士厚安格斯西冷, 點了五成熟, 沒有過頭, 控制得剛剛好. 配以香草牛油醬, 慢慢溶化在牛肉上, 增加香味. 肉質稔軟, 肉味香濃突出, 伴以芥末, 牛肝菌汁, 兩者跟西冷十分配合, 能吃出肉的鮮味, 並有提鮮作用. 伴菜還有薯角和豆角, 豐富又消減肉氣.
Linguine Pasta with Hokkaido Scallops ($158)

看似清淡的帶子扁意粉, 加入了蘆筍和蒜片香辣汁, 辣度竟然讓愛辣之人喜出望外, 配料還有煙肉, 原隻帶子2隻, 很爽鮮, 亦沒有縮水, 這個意粉十分開胃, 同枱幾位友人都大嘆很辣, 最後由我這辣媽包底.

甜品選擇不算多, 最吸引是朱古力心太軟.

Chocolate Pudding with Vanilla Ice-cream ($68)

切開真的有流心效果, 外皮可見挺身和實淨, 帶點微脆和軟爽, 中心是高濃度朱古力漿, 再伴以雲尼拿雪糕, 天衣無逢的組合.
飲品也不獨獨是酒, Mocktail選擇也不少.

Strawberry Temple ($58)

以士多啤梨和鮮菠蘿汁加奶打成的飲品, 好清甜好fresh, 味道亦天然, 十分解喝解膩.

四位中青聚首彌敦左岸, 那懷舊的氣氛, 再加上10時後的Live Band演出, 輕快優美的歌聲, 腦海中彈出天與地的塲面. 這裡跟年青人有點脫節, 卻又是30+緬懷昔日的聚腳地, 從來沒有不認老, 這種氛圍才是屬於我們. 以酒吧來說, 食物質素是很不俗, 今次在沒期望下, 反而有驚喜.

2017-02-25
2017-03-24 711 瀏覽
繼我生日朋友帶我去食the captain's house之後,佢生日我梗係要帶反佢去食好野!間間我介紹既佢都食過,到最後都係佢揾呢間彌敦左岸我地去試!真係好耐好面無去赫德道,成條街唔同哂咁,去到彌敦左岸,好在有訂枱食飯,唔係既話經過一定會以為佢只係一間bar,原來上樓先係餐廳!餐廳暗暗地好有情調,要求坐卡位店員都無托手爭!我地叫左支Germany resling,味道偏甜但喉底仍留有少少酸味,after taste係酸味帶岀既果甜!配食物去享用係perfect, 太dry既白酒又一定要配食物,太甜如moscato又遮蓋食物味道,呢支酒屬於中間地帶,既唔會遮蓋食物味道,又可以唔配食物都易入口,幾時飲都得!我地嗌左份無花果醬配鵝肝多士,鵝肝配多士不嬲都係perfect match,加左無花果醬實在係一流!鵝肝多岀泥既油份可以比多士吸走,唔會浪費珍貴食材,而無花果醬既清新甜味可以中和鵝肝既肥膩感,平時食一件已經覺得好膩,加左無花果醬之後食多幾件都得呀!另外嗌左豬手配薯角,其實不過不失,豬手既皮夠脆,但可能我喺大角咀間漁小館食左人生中最好味既豬手後,其他豬手都不外如是,不過有點失望既係佢既芥
間間我介紹既佢都食過,到最後都係佢揾呢間彌敦左岸我地去試!
餐廳暗暗地好有情調,要求坐卡位店員都無托手爭!

另外嗌左豬手配薯角,其實不過不失,豬手既皮夠脆,但可能我喺大角咀間漁小館食左人生中最好味既豬手後,其他豬手都不外如是,不過有點失望既係佢既芥末醬唔係honey mustard,但茄汁偏甜既味道好啱我!如果豬手可以有店員幫手切就一定會加分!兩個女仔姐手姐腳真係搞佢唔掂!
仲有一份海膽麵,唔記得左佢個名係咩,但實在太驚喜太好食!海膽好鮮甜,個麵既汁認真一流!食到好多粒蟹膏同蟹肉,好新鮮,食唔到雪藏味,個汁好creamy,成個感覺好夾,好好食!
早在訂枱時同店員夾好左訂左份甜品寫朋友生日快樂,喺甜品上到泥時,幾個店員連同經理都一齊唱生日歌,連我都覺得好surprise好開心,之後主動上前幫我地影相,再送多支煙花比我地影相!好體貼,呢啲細微既動作絕對係我會再去幫襯既原因!竟然仲有份小禮物送比我朋友!雖然係幾份memo紙,但已經比其他餐廳做得更加多,值得加分!
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 無花果醬配鵝肝法包
  • 海膽麵
2017-02-22 609 瀏覽
星期五晚放工同朋友嚟到尖沙咀食少少野同飲杯酒,一入到黎有live Band唱緊歌,其實我哋就唔係好想嘅,因為都想靜靜地傾吓計,不過既然都黎到喇,就試下啦。我哋特別叫咗個黑松露薯條,薯條上面仲有隻溫泉蛋添。薯條黎到都唔覺眼有黑松露,不過食落引真係有黑松露味喎😯,我估係落咗黑松露油啦,再加埋'督'穿隻溫泉蛋,有啲蛋汁,冇咁乾,都幾好食。本身我地張枱好近band,但我地又想傾下計喎,所以就叫侍應睇下有無枱可以俾我地調,侍應都好快手👍🏼

2017-02-19 417 瀏覽
宵夜想飲酒加食野,又要係尖沙咀第一時間都係諗到呢間,其實之前已經幫襯過一次啦!上次食過D野食都幾不錯!FOOD MEUN欴酒少不了要煎炸野送口,呢個黑松露薯條就最好不過上面仲有隻溫泉蛋但黑松露味唔算太濃,食到中間某D位先食到有黑松露味卡邦尼意粉 - 普通..雞翼好失望,比麥當勞還要差..當晚有live band如果想同朋友傾計,建議坐遠D
宵夜想飲酒加食野,又要係尖沙咀

第一時間都係諗到呢間,

其實之前已經幫襯過一次啦!上次食過D野食都幾不錯!
FOOD MEUN
欴酒少不了要煎炸野送口,呢個黑松露薯條就最好不過

上面仲有隻溫泉蛋

但黑松露味唔算太濃,食到中間某D位先食到有黑松露味
卡邦尼意粉 - 普通..
雞翼
雞翼好失望,比麥當勞還要差..
STELLA
LONG ISLAND
當晚有live band

如果想同朋友傾計,建議坐遠D
2017-02-17
10 分鐘 (堂食)
$250 (宵夜)
2017-02-19 306 瀏覽
星期五輕鬆下,又想搵個地方有嘢食有酒飲,咁我哋就揀咗係赫德道嘅依間酒吧。黎到11點幾,已經聽到有隊band喺度唱緊歌,一開始唔夠位,所以佢哋安排左我哋坐喺台嘅前邊,坐喺枱前邊真係嘈到乜嘢都傾唔到計,好彩過咗一陣,佢就幫我地轉左遠啲嘅sofa位。咁我哋就開始傾計呀嘢食嗌左意粉,雞翼,同薯條,最鍾意係個薯條,係有芝士同埋溫泉蛋係面,係一樣好好嘅送酒小食。雞翼同埋意粉都係普通水平,最好但係呢間酒吧都算係一個好好嘅傾計地方。

2017-02-09 281 瀏覽
This was a place I always went with my boyfriend. The tables had enough space between, also with live band and snooker. I ordered pork knuckle. The outer skin was very crispy. Inside is soft to cut. It had some taste of wheat maybe from beer sauce when baked.
2017-01-14
2017-02-08 265 瀏覽
今天主要同朋友慶祝生日 揀左黎Nathan Left 酒吧形式既餐廳 這次都幾意外 食物水準比預期好 服務又好 侍應很風趣 環境很有feel 餐廳入面仲有live room 指定時間有music live 表演 再入面仲有VIP Room 整體黎講呢間餐廳係可以encore

整體黎講呢間餐廳係可以encore
凱薩沙律
豚肉Pizza
凱薩沙律
豚肉Pizza
2017-01-21 4336 瀏覽
個人推介指數分8 (10分為滿分) - 這裡的氣氛甚有香港80年代的情懷, 就是很難去形容給現在的年青人, 就是特別有親切感.. 食物方面, 份量頗足夠, 些微偏向濃味, 是本人的愛好, 整体水準不錯,  價錢以位於TST中心來說更是便宜. 十大老友曾多番推介有間坐落在TST, 感覺懷舊的西餐廳, 還說有LIVE BRAND, 今晚終於有機會和他去品嘗. 店內的地方非常寬敞, 有長長的枱, 即使十數人聚會也沒問題了.時間還早, 要懷舊到底, 我和老友選了靠近舞台的高椅, 等待LIVE BAND 出場.現在是胃部開動的時間了. 先來一個我最愛的MEXICO小食墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米卡片配酸忌廉 牛油梨醬及蕃茄莎莎名字實在有點長, 但是我敢說是我近年吃過最好食的NACHOS, 芝士溶度剛好,芝味十足, 中間的肉碎更是非常惹味, 再沾上厚厚的酸忌廉和牛油果醬, 實在停不了手, 停不了口. 主菜分別是以下兩道菜至尊比蕯材料十足, 有辣肉腸, 鮮蝦, 白菌, 莫蕯里拉芝士, 最出色是脆薄的批底, 熱辣辣放竹木入口, 上層是軟綿綿的芝士, 中間是各式肉和配料, 下層是脆卜卜的批底, 改變了我一向

現在是胃部開動的時間了.

先來一個我最愛的MEXICO小食
墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米卡片配酸忌廉 牛油梨醬及蕃茄莎莎

主菜分別是以下兩道菜
至尊比蕯

材料十足, 有辣肉腸, 鮮蝦, 白菌, 莫蕯里拉芝士, 最出色是脆薄的批底, 熱辣辣放竹木入口, 上層是軟綿綿的芝士, 中間是各式肉和配料, 下層是脆卜卜的批底, 改變了我一向認為芝心批底是最好的想法.
香烤40日說,風乾熟成澳州黑安格斯西冷牛扒

本人一向也喜歡西冷, 喜歡它肉質結實, 肉味濃郁. 這道熟成西冷倒也沒讓我失望. 雖然對比其他菜色略略貴了一點, 但份量當真不少, 味道又原汁原味, 也是值得. 外層焦香, 把肉汁封存得很好. 切開嫩肉還是五成熟的粉紅色, 充滿肉汁. 本人建議不沾任何醬汁, 更能品嚐到肉的香甜.
吃到這裡, 當真有隊東南亞的樂隊出場, 唱着中快板的英文歌, 我和老友在美妙輕快的歌聲下, 再品嚐意大利芝士餅, 替今晚懷舊之旅劃上完美句號. 回頭一看, 雖然已九點多, 但坐無虛席, 原來不止我, 還有那麼多知音人呢
2017-01-19 404 瀏覽
今天再訪彌敦左岸,上次是和朋友happy hour 因緣際會來到,發現原來這裡不只是酒吧,而且東西蠻好吃,環境也很寬敞,所以今天帶著家人,一行三人勇闖酒吧街。首先點的appetizer是凱撒沙拉配熏三文魚($118)。分量比我們想像中要多呢。首先上面是一層芝士,接著下面是已經加入沙拉醬的沙拉菜和熏三文魚。我個人最滿意的就是裡面沙拉醬的分量,感覺不會很膩,而且配上新鮮的沙拉菜、脆蒜蓉粒粒和煙肉,口感豐富,但重要的是,感覺真的很fresh 呢!接著點了兩個main course。燒德國豬手($208)可以說是這裡的名品之一,上次吃過之後,今天再來還是決定encore,哈哈。店員會將原只豬手在你面前切成一片片,不消一會就可以完全骨肉分離(笑)。我最喜歡吃帶皮的部分,嫩嫩的,而且更是女生恩物,超豐富的骨膠原啊啊啊啊。燒德國豬手還會配上一筒超有誠意的炸薯角。這個炸薯角完全是做到外脆內軟,送酒一流!至尊pizza($168)裡面包括烤雞肉、鮮蝦、辣肉腸、白菌等材料,再用上mozzarella、洋蔥、黑水欖等作為seasoning。當店員送上pizza時,濃鬱的Cheese 香味讓人食慾大振,而且上

凱撒沙拉配熏三文魚

接著點了兩個main course。
燒德國豬手
至尊pizza

當店員送上pizza時,濃鬱的Cheese 香味讓人食慾大振,而且上面真的是鋪上滿滿的topping,完全沒有偷工減料的哦。Pizza 吃起來不算是厚批的那種,但是質感很鬆化,好吃!
2016-12-01
凱撒沙拉配熏三文魚