年尾年頭整個人都還在放假MOOD,晚餐都想找個能好好放鬆的地方。寶寶提議到尖沙咀彌敦左岸,因為餐廳經常有LIVE BAND表演,聽住音樂食晚餐,人自然更能放鬆。彌敦左岸有兩層,樓下是以酒吧為主,有大電視可讓客人睇波。而二樓則是餐廳跟酒吧一起的,用上昏暗的燈光,加上兩旁的擺設,環境很舒服。當然還有LIVE BAND的音樂伴著,讓氣氛更好。MENU兩大張紙,每種都很吸引似的。先點了小食法式焗田螺($98),餐廳還很細心附上田螺專用的夾子,方便食客把螺肉叉出來。田螺不算大隻,肉質很軟,加上香草﹑和橄欖油的香味,味道蠻不錯的。只是肉有點小,而且薯蓉份量又很小。鮮蟹肉蟹粉﹑西班牙辣肉腸﹑半乾車厘蕃茄鮮蟹汁自家製墨魚汁闊條麵伴三文魚籽(限量發售)($218)因為自家製墨魚汁闊條麵已經賣光,所以只好轉成普通的意粉,不過意粉硬度控制得很好,保持彈牙口感,個人很喜歡。而材料都很豐富很足料,除了大大粒三文魚籽外,還有新鮮蟹肉,及金黃色蟹粉,蟹粉份量還不少呢。半乾車厘蕃茄的微酸,令濃味的蟹汁更多元化。燒德國咸豬手($228)份量很大,除了燒豬手外還有炸薯條和德國豬手常配搭著的酸蘿蔔絲。豬手外皮燒得很乾身很脆

MENU兩大張紙,每種都很吸引似的。

法式焗田螺

半乾車厘蕃茄的微酸,令濃味的蟹汁更多元化。

燒德國咸豬手($228)
燒德國咸豬手

豬手外皮燒得很乾身很脆口,皮下面還有軟嫩的一層薄筋膜及脂肪,食落一點都不漏。

肉質依然軟嫩,切開後看到粉紅色的豬手肉一絲絲的,一點都不會韌。

最喜歡的是將豬手沾上一點芥末醬,這個芥末醬一點都不辣不會刺鼻,反而是淡淡的酸和辣帶起豬手肉的香味。

HIGHLAND ORANGE($138)
飲落就像加了很高濃度酒精的橙汁,雖然飲落會有點刺喉,但味道帶甜,易入口。
HIGHLAND ORANGE(

CRAZY JUICE($88)
用上椰汁和波蘿汁混在一起,但又配搭得到,兩種味道都很鮮明又不會搶過對方的香味。
CRAZY JUICE

聽著輕鬆的LIVE BAND,食一個豐富美味的晚餐,心情愉快地談天說地,已經是跟寶寶一起,很美好的時光。
燒德國咸豬手
CRAZY JUICE
2018-01-06 365 瀏覽
作為2018年的第一頓晩餐又怎能馬虎呢?本來一心來 Nathan Left 聽 live band 輕鬆下,真可惜今晩無樂隊表演呢。但也沒阻我倆心情,來酒吧首先就當然要喝杯酒吧。我的 Earl Grey on Rock ($128) 的伯爵茶味非常濃郁,特别之處是用了一舊大的伯爵茶冰,所以不怕味道變淡。這杯雞尾酒也不設飲管,所以把唇邊放在杯上時,便可聞有很香的肉桂味,確是色香味俱全。而寶寶的 Sour Cask ($128) whiskey 味很濃烈,但同時紅桑莓的味道也很重,一苦一甜,相當刺激。西班牙黑毛豬火腿比薩 ($148) 邊皮焗得薄身而香脆,而上面放了火箭菜令整體更清新,吃完也不覺膩。雖然沒有芝士拉絲效果,但用了 Mozeralla 和 Parmesan 芝士,芝士味也很夠。唯一美中不足的就是黑毛豬火腿的份量太小了。墨魚柳Bb菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉 ($128) 非常 creamy,汁多到有點像湯意粉,吃完有點膩口。而魷魚份量有很多,爽口彈牙很好味。然後便是我最喜愛的雞肉墨西哥烤餅 ($128)了。Quesadilla 是我以前在美國常吃的食物,所以每次在香港吃也會懷念年輕時

然後便是我最喜愛的雞肉墨西哥烤餅 ($128)了。Quesadilla 是我以前在美國常吃的食物,所以每次在香港吃也會懷念年輕時的自己。這裡除了雞肉還可選牛肉,在熱騰騰的烤餅內看到焗到半溶的芝士快湧岀來了,再塗上滿滿的酸忌廉、牛油果醬和蕃茄莎莎,放在口裡真是美味到極點。必吃推介!

牛肝菌意大利飯伴63度温泉蛋 ($148)
意大利飯煮得煙韌有嚼感,每口也帶著濃郁的牛肝菌味,可惜味道就偏鹹了些少,幸好有温泉蛋搭救。

餐廳也頗浪漫,看到很多情侶一雙一對來。

2018-01-01
2018-01-05 64 瀏覽
呢間餐廳係見到朋友ig而發掘出來嘅~今日一於帶屋企人試下先!💁🏻眼見以為係街鋪嘅酒吧,原來行上二樓先係餐廳我哋一行4人,侍應安排我哋坐卡位店內環境好有mood,非常舒適,每張枱上都設有獨立嘅小枱燈~🕯而係我哋嘅左手邊就有live band即場演奏首首歌都好好聽,好正!「法式焗田螺 $98」🐌餐廳好細心咁提供咗專食田螺嘅餐具比我哋每粒田螺上有一層香草作調味🌿田螺肉熱辣辣又大大粒,配埋下面香濃細滑嘅薯蓉,一碟得6粒真係唔夠食呀~「手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配鮮海膽 (限量發售) $218」🦀來到《見到個名都知道係必叫》嘅系列!碟上嘅橙色係由海膽,蟹粉同埋蟹膏組成~自家製意大利粉較為硬身,有啲似日式拉麵多過一般嘅意大利粉🍝海膽+蟹呢個配搭從來都唔會有錯,除咗面頭果舊大海膽,食落每啖都有唔少嘅蟹肉同埋蟹膏。加上佢啲汁係完全足夠拌麵,唔會食食下無晒汁,好鮮味!👍🏻「燒德國鹹豬手 $228」🐷一舊貌似普通嘅鹹豬手,完全估唔到一切開,舊舊都係啖啖肉不特止,仲熱到出煙!豬皮燒到脆卜卜,但肉質仍保持到嫩滑,唔會乾爭爭喜歡嘅可以點埋旁邊嘅芥辣,酸酸辣辣刺激下味蕾😝建議叫咗呢個鹹豬手可以唔洗另外再叫多個薯
呢間餐廳係見到朋友ig而發掘出來嘅~
今日一於帶屋企人試下先!💁🏻

眼見以為係街鋪嘅酒吧,原來行上二樓先係餐廳
我哋一行4人,侍應安排我哋坐卡位
店內環境好有mood,非常舒適,
每張枱上都設有獨立嘅小枱燈~🕯
而係我哋嘅左手邊就有live band即場演奏
首首歌都好好聽,好正!

「法式焗田螺 $98」🐌
餐廳好細心咁提供咗專食田螺嘅餐具比我哋
每粒田螺上有一層香草作調味🌿
田螺肉熱辣辣又大大粒,配埋下面香濃細滑嘅薯蓉,
一碟得6粒真係唔夠食呀~

來到《見到個名都知道係必叫》嘅系列!
碟上嘅橙色係由海膽,蟹粉同埋蟹膏組成~
自家製意大利粉較為硬身,有啲似日式拉麵多過一般嘅意大利粉🍝
海膽+蟹呢個配搭從來都唔會有錯,
除咗面頭果舊大海膽,食落每啖都有唔少嘅蟹肉同埋蟹膏。
加上佢啲汁係完全足夠拌麵,唔會食食下無晒汁,好鮮味!👍🏻

「燒德國鹹豬手 $228」🐷
一舊貌似普通嘅鹹豬手,
完全估唔到一切開,舊舊都係啖啖肉不特止,仲熱到出煙!
豬皮燒到脆卜卜,但肉質仍保持到嫩滑,唔會乾爭爭
喜歡嘅可以點埋旁邊嘅芥辣,酸酸辣辣刺激下味蕾😝
建議叫咗呢個鹹豬手可以唔洗另外再叫多個薯條,
因為薯條嘅份量都唔算少啊🍟

「煙三文魚pizza $158」🍕
一塊塊嘅煙三文魚鋪咗係滿滿嘅芝士上面
由於唔係厚底pizza,所以餅底更加脆(我好鍾意)
味道唔係話好驚喜,但勝在成個組合都正合我意
下次來都好可能會再叫🤤

總括而言,
餐廳環境,地點,食物質素,服務都屬中上程度
必定會再次光顧!👍🏻
2017-11-07
2018-01-03 84 瀏覽
今日和姊妹在尖沙咀買結婚用品,行到咁上下已經8:00 ,想找過坐得舒服又可以傾計既地方,行到嚇德道有很多酒吧餐廳~隨便地揀了這家餐廳~這店分兩層,地下的有小許座位的,上了一層 氣氛不錯,有live band在場 ,表演音樂!不過我們想傾計,所以要求較入的近房的位置~一坐底店員給了餐牌~我地兩個唔算大食,所以點左幾款加甜品~炸雞拼盤~4款香脆可口美食,炸雞和雞翼皮脆內嫩,薯條是日本甜薯炸成的凱撒沙律~份量大西班牙黑毛豬扒,我們點了7成熟~肉汁勁多~飲品點了peachy coco, break up~小妹酒力不好,所以果汁是我的~沒想到這裏的心太軟正合我囗味,較濃的朱古力帶點苦,配上雪糕一流~沒想到酒吧餐廳的食物款式有這麼多,水準亦很高~朋友巳經說了,兄弟姊妹團要在這見面會了~

一坐底店員給了餐牌~

我地兩個唔算大食,所以點左幾款加甜品

炸雞拼盤~
4款香脆可口美食,炸雞和雞翼皮脆內嫩,薯條是日本甜薯炸成的

凱撒沙律~份量大

西班牙黑毛豬扒,我們點了7成熟~肉汁勁多~

飲品點了peachy coco, break up~
小妹酒力不好,所以果汁是我的~

• 香烤西班牙黑毛豬扒
2018-01-03 48 瀏覽
今日同朋友行過 偶爾就去咗呢間食 意外地覺得好食 氣氛都唔錯 店分為兩層 上下層都可以坐 而我地揀咗上層 上層先有接待處 因為臨近聖誕 放咗適量既裝飾 亦有聖誕樹 燈光較暗 但營造既氣氛不錯 幾安靜同舒適 可以好好咁享受晚餐 佢地有台在店既前方 會有band表演 當日我地睇到既表演唔錯 係值得聽 唔會令你覺得煩擾 我地叫咗蝦多士 黑毛豬扒 pizza 墨西哥餅 同埋2杯佢推介既cocktail 首先到既係蝦多士 佢用小鐵板用裝飾 幾精緻 味道都唔錯 而蝦殼都細心咁幫你分開咗 食起上黎好方便 都唔會整污糟 之後墨西哥佢3個醫各有特色 而餅皮都特別好食 再加上佢地既疏菜都好鮮甜 黑毛豬扒好易咬開 佢都有2個汁比你沾 個人應為唔沾都好味 最後到pizza 餅薄又脆 雖然芝士味唔算濃 但係佢有辣醫 都別有一番風味 我認為呢間確實值得一食 性價比都高 係會番轉頭再食既店
2017-12-29 69 瀏覽
又到聖誕,一年一度的歡樂時光,我特地約了這間有情調的餐廳和友人慶祝一番。第一次去,按著Google map找到了那大廈,傻傻的進了電梯但卻找不到B1 樓,於是上了一樓,發現原來是後門。走的時候看見原來正門就在大廈的旁邊,門面是地鋪位......我們六點半就到,被安排坐高枱,可以清楚地看見全餐廳。它有不少舒服的梳化枱,還有大張枱可以一大班人聚餐。餐廳有個小小的舞台,每晚入夜都會有live band表演。我們只吃到八點半,沒來得及欣賞live band 呢!舞台前方都是些吧枱,放便入夜飲野。我們就被安排坐在其中一張吧枱上。友人的野飲,crazy juice。個底係橙汁、菠蘿汁,再加上椰奶,椰奶粉絲的好選擇。我試了一口,椰味太濃了。我點的Nathan garden。上面的假花擺放得很可愛。有洋甘菊、蘋果汁、茉利香味。我喜歡這清淡的味道,但友人就說像飲五青汁。真是各人各口味!Appetiser 係脆香雞翼配酸辣汁。我喉嚨痛,淺嘗了兩件,友人三件。雞翼上盤時熱辣辣的,咬下肉質嫩滑,外層的粉比較厚身,但香脆。我們沒有用那酸辣汁,因為本身已經幾濃味。嚐了少少酸辣汁,酸度和辣度都挺強。烤春雞:製作需要

我點的Nathan garden。上面的假花擺放得很可愛
。真是各人各口味!

烤春雞:製作需要20-30分鐘,我個人並不喜吃雞,但友人說全雞比扒類吸引,所以點了來吃。伴碟還有薯條和沙律。

雞的表面烤得金黃,很多油從碟底不斷滲出。伴有醬油汁用來沾雞肉、茄汁薯條用。

雞中間釀了西班牙辣肉腸和意大利白豆。釀物非常好吃!吸收了雞肉的油和鮮味
。但雞肉就偏乾身,不過份量挺多。

伴碟的薯條也要一讚
。外層偏脆硬,但內餡入口即化,炸得很有功夫!友人很喜愛,不停吃。可惜我喉嚨痛不能吃太多

這道菜是我全晚最滿意!手拆蟹肉蟹粉自家很意大利粉配鮮海膽。的確有一大塊鮮海膽,入口鮮甜,質素不亞於日本料理。一眼望去滿滿的蟹肉蟹粉亦相當足料。侍應上菜時還特地分付要趁熱拌勻吃才好吃!

自家製的意大利粉我倒是吃不出甚麼特別。不過煮得好吃,是我最愛的有咬口的味道

雖然我們欣賞不到live band,但這美味的一餐已足夠給我們一個愉快的晚上了
2017-12-26
慶祝紀念
聖誕節
期待已舊既姊妹聖誕飯局+交換禮物終於到了,今次揀左間有氣氛既酒吧餐廳,位於方便既尖沙咀,玩夜左都唔怕無車反~暗暗既燈光加埋大大棵聖誕樹,好有氣氛~仲有live band,氣氛升華~真心正~咁開心唔少得一人一杯~黑松露油薯條 $78(大)薯條控既我,每次食飯見到menu有黑松露薯條係諗都唔諗即點,無睇清楚原來呢個係"黑松露油",粗薯外脆內綿,充滿薯味,勁正,可能係"黑松露油"既關係,黑松露味唔太重,但食得出~估唔到咁誇張大份,建議可點細size~香烤腸拼盤 $198其中一位姊妹勁中意食腸,為佢而點,一客有六大條腸,再配薯角,姊妹就話d腸好正,食到津津樂道,而我就好欣賞個薯角,熱辣辣十分香口~燒德國咸豬手 $228外層脆卜卜,豬手肉鬆化有肉汁,膠質好豐富~配埋墊底既酸菜同黃芥末食就好味又可減輕膩感~燒原隻法國黃油春雞 $238切開有驚喜,入面釀入左香噴噴既材料,睇反menu原來裡面釀入左西班牙辣肉腸同意大利白豆同薯蓉,仲有陣陣香草味,而雞肉嫩滑多汁,雞皮薄而脆~最後就係交換禮物環節,今晚真係好盡興,期待下次再聚~

暗暗既燈光加埋大大棵聖誕樹,好有氣氛~

仲有live band,氣氛升華~真心正~

咁開心唔少得一人一杯~

黑松露油薯條 $78(大)

香烤腸拼盤 $198

燒德國咸豬手 $228

燒原隻法國黃油春雞 $238

最後就係交換禮物環節,今晚真係好盡興,期待下次再聚~

2017-12-27 219 瀏覽
慶祝聖誕節,友人相約晚飯飲野一條龍餐廳(因為怕人多要轉場等位嘛),建議到「彌敦左岸」用餐,以為是單純飲酒小食的BAR,原來二樓是面積寬敞有LIVE BAND的餐廳。餐廳分了幾個區域,有二人餐桌、多人圍坐的圓台,也可選擇坐在BAR 枱位置,邊欣賞調酒師調製美酒,邊欣賞美食餐廳深處較寧靜的坐位,還隱藏著一張桌球枱呢~以為價錢會有番咁上下,但收到MENU一看卻又很親民來到酒吧餐廳,又點少得飲番杯慶祝聖誕節呢~ 雖然很少喝酒,Moctail還是可以喝啊!點了以餐廳為名的Nathan Garden,花系賣相已俘虜少女心,加入了甘菊茶、乳酪、茉莉花糖漿和蘋果汁,甜蜜清香,一試難忘!! Passion Fit 加入熱情果的、蔬果汁、西柚汁、梳打水的Mocktail,帶點清新的苦澀味道低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律 $148-HKD低溫慢煮三文魚很有特色,賣相很美;採用健康的粒粒藜麥配合帶點酸甜的新鮮芒果,一流開胃配搭手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉海鮮海膽 (限量發售) $218-HKD食物很有水準,而且用料不馬虎,海膽入口超RICH! 要是較「稀身」的意粉汁濃一點會更滋味~烤西班牙黑毛豬扒伴法邊豆及燒新薯

餐廳深處較寧靜的坐位,還隱藏著一張桌球枱呢~

以為價錢會有番咁上下,但收到MENU一看卻又很親民
Nathan Garden

低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律 $148-HKD

手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉海鮮海膽 (限量發售)

食物很有水準,而且用料不馬虎,海膽入口超RICH!
要是較「稀身」的意粉汁濃一點會更滋味~

烤西班牙黑毛豬扒伴法邊豆及燒新薯 $168-HKD
烤西班牙黑毛豬扒伴法邊豆及燒新薯

建議七乘熟的黑毛豬肉質鮮嫩有咬口,而且烹煮時間到位,不會「鞋口」,二人吃得很滿足!
2017-12-21
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
Nathan Garden
2017-12-26 67 瀏覽
尖沙咀嚇德道到有很多餐廳酒吧 ,今晚就同閨蜜黎Nathan Left chill一下。餐廳有兩層,上到去係有live band 表演。今晚坐的位置係廂房附近,比較清靜,可以靜靜談心。我幾鐘意呢度啲Signature cocktail 幾特別。Earl Grey on Rock 即Earl Grey and Cinnamon Syrup + yogurt + apple juice + gin ,肉桂味頗重, 冰是用earl grey 做的, 隨著茶冰塊溶掉,伯爵茶味更香濃,杯上還附有一枝肉桂棒攪拌雞尾酒。Passion Fit即Passion fruit & veggie fruit mixed + grapefruit juice + passion fruit syrup+ soda water,沒有酒精成分, 味道非常小甜而且都幾酸, 杯上仲有半個熱情果比食客食用,名符其實夠曬Fit。呢度除咗飲品特別,食物質素都唔錯。美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨$218豬肋骨BBQ調味不錯,燒得幾嫩。薯條厚切鮮炸好香脆。西班牙黑毛豬$168同店員要求七成熟,肉嫩多汁,唔錯。甜品方面今次試半熟芝

今晚坐的位置係廂房附近,比較清靜,可以靜靜談心。

Earl Grey on Rock

Passion Fit

呢度除咗飲品特別,食物質素都唔錯。

美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨$218
豬肋骨BBQ調味不錯,燒得幾嫩。薯條厚切鮮炸好香脆。

西班牙黑毛豬$168
同店員要求七成熟,肉嫩多汁,唔錯。

甜品方面今次試半熟芝士撻伴開心果雪糕$65,芝士撻滿滿芝士香,中間更有微微拉絲效果!

2017-12-23 82 瀏覽
上次黎過,全部都係食d好邪惡o既嘢,今次食返個沙律先~西班牙黑毛豬火腿蜜桃BB菠菜醋沙律芥末籽蜜糖油醋汁 $118好清新~ 當你有一大堆邪惡食品時候,呢個沙律剛剛好清一清黑毛豬火腿唔會太咸,食多多都唔怕~BB菠菜新鮮,唔會有苦味蜜桃爽脆,加上有芥末籽蜜糖油醋汁,超開胃~炸松露油薯條 $58有我喜愛的粗薯條~ 黑松露味好香~~~唔點茄汁都已經好好味牛肉墨西哥烤餅 $118有牛肉同雞肉揀,外面烤得香脆,裡面有好多芝士,有牛油果醬、莎莎醬同酸忌廉另上,鍾意點咩醬都得~ good~至尊pizza超濃厚芝士!!! 邪惡拉絲~~ 配埋裡面d鹹香莎娜美腸,正呀!!!Peachy Coco荔枝紅茶,唔會好假好甜,ok~Left Ice雜莓 yogurt 沙冰
上次黎過,全部都係食d好邪惡o既嘢,今次食返個沙律先~

好清新~ 當你有一大堆邪惡食品時候,呢個沙律剛剛好清一清
黑毛豬火腿唔會太咸,食多多都唔怕~
BB菠菜新鮮,唔會有苦味
蜜桃爽脆,加上有芥末籽蜜糖油醋汁,超開胃~
炸松露油薯條 $58
有我喜愛的粗薯條~ 黑松露味好香~~~唔點茄汁都已經好好味

牛肉墨西哥烤餅 $118

至尊pizza

Peachy Coco
荔枝紅茶,唔會好假好甜,ok~

Left Ice
雜莓 yogurt 沙冰
2017-12-23 80 瀏覽
Pre-Christmas night with my girlsss!終於到左一年一度嘅聖誕節飯局了當然要同姐妹們食餐好好嘅慶祝一下啦今晚呢間餐廳 有live band表演 氣氛一流啊簡簡單單一棵聖誕樹 已經帶動聖誕mode了咁開心 當然要飲返杯賀一賀佢啦先黎烤腸拼盤 有成4-5款腸仔 分量一啲都唔少 聖誕當然要食燒春雞啦 外表已經好吸引雞皮烤得十分香脆 雞肉保持嫩滑又juicy中間重要釀左一啲雜豆 味道好好最後重有辣肉腸香辣牛肉pizza 餅底夠薄夠脆勁多芝士 配上厚厚嘅辣肉腸 好正
終於到左一年一度嘅聖誕節飯局了

Sausage  Platter
Spring  Chicken
Chorizo  Beef Pizza
2017-12-21 77 瀏覽
唔經唔覺2017年已經來到12月了,聖誕的氣氛漸濃,又係時候去尖咀行街街。晚飯食乜好??隱約記得朋友介紹過彌敦左岸,適逢天時、地理之利,一於去試試。凱撒沙律(配烤雞肉),份量不輕,賣相吸引,咁味道呢??都係果句“清碟等於一切”,對嗎?炸日本甜蕃薯條 (BITE),有大有小,有薯條和蕃薯條俾你揀,冇可能揀唔到。蕃薯條上枱熱辣辣,入口外脆內甜,兩、三個人,小份量的就剛剛好。墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片(配酸忌廉、牛油梨醬及蕃茄莎莎),賣相有幾吸引??上枱時連其他客人都詢問是什麼東西,就知道有幾吸引。爆濃的雙色芝士厚厚的覆蓋了粟米片上,再加上三款配醬,絕對是一個大滿足。鹽焗去骨時令鮮魚伴蔬菜(限量發售),有乜好講??魚肉的極級鮮嫩,配上魚肚中的調味配料和上層的厚厚鹽扒,大家請務必一試!!Nathan Garden和Left Ice ,前者是清新,後者是醒神,你喜歡那一款?法式芒果拿破崙伴雲呢嗱雪糕,我的最愛拿破崙,作為今晚的閉幕,真的對得起自己。
2017-12-02
2017-12-20 85 瀏覽
上個禮拜同男朋友紀念日,經朋友介紹去左尖沙嘴呢間NATHAN LEFT 慶祝去到門面好懷舊既設計,上樓上又有少少西式FEELWAITER安排我地坐高枱,好有FEEL啊店員有介紹聖誕早鳥優惠,可惜太早未有得食>< 我地叫左個GRILLED US BLACK ANGUS PRIME BEEF SIRLOIN STEAK配有荷蘭豆,辣肉腸,薯蓉7成熟 切開仲見到有紅色,無OVERCOOK,都幾LUM,唔UN既薯蓉上面好似有少少芝士,好CREAMY既感覺如果可以加少少鹽,牛扒既味會仲出~之後既串燒拼盤完全係驚喜,有大蝦,三文魚,帶子,和牛,五花腩,雞翼,辣肉腸,粟米同脆玉瓜有3款汁比我地點,沙嗲汁,泰式蘸汁,泰式生蝦汁仲有薯條跟,份量好大份最驚喜係帶子,JUICY唔乾又大粒~ 大蝦燒到好香,入哂味粟米又甜又多汁><   2個人食超飽飲品叫左EARL GREY ON ROCK,店員推介呢款COCKTAIL酒味有D重,舊EARL GREY冰係每晚雪既,愈飲愈濃另一杯NATHAN GARDEN就無酒既,落左YOGURT,仲有花花配係上面易入口,女仔又岩影相又岩飲
去到門面好懷舊既設計,上樓上又有少少西式FEEL
WAITER安排我地坐高枱,好有FEEL啊
店員有介紹聖誕早鳥優惠,可惜太早未有得食><

配有荷蘭豆,辣肉腸,薯蓉
薯蓉上面好似有少少芝士,好CREAMY既感覺
如果可以加少少鹽,牛扒既味會仲出~
有3款汁比我地點,沙嗲汁,泰式蘸汁,泰式生蝦汁
仲有薯條跟,份量好大份
最驚喜係帶子,JUICY唔乾又大粒~ 大蝦燒到好香,入哂味
粟米又甜又多汁><   2個人食超飽
酒味有D重,舊EARL GREY冰係每晚雪既,愈飲愈濃
易入口,女仔又岩影相又岩飲
2017-12-16 119 瀏覽
位於尖沙咀赫德道呢間餐廳相信好多人都聽過,所以今日就同朋友嚟咗呢間餐廳慶生。由地下行一層樓梯先到達餐廳裏面嘅環境其實幾浪漫,無論飲酒調情,朋友聚會或者係節日慶祝感覺都幾適合。食物種類好多,而且都幾有特色。如果係鍾意食肉嘅人應該好鍾意呢間餐廳,因為羊架、牛扒、黑毛豬等應有盡有。小食拼盤( $308 )呢度嘅小食拼盤好出名,我地點左呢個$308嘅小食拼盤,裏面有澳洲和牛串、德國腸、香蒜辣椒欖油煎虎蝦、法式焗田螺、炸雞鎚、脆炸軟殼蟹以及巴馬火腿蜜瓜。上面影落嚟更加靚,每樣食物都好高質素。法式焗田螺配上薯蓉口感更加嫩滑,煎虎蝦味道好似係油浸嘅,啲蒜蓉係炸過嘅,所以味道好香雞鎚啖啖肉,而且唔會油膩。和牛串牛味好香, 而且燒得幾諗。軟殼蟹外脆內軟,非常好食。法式龍蝦湯($68)好足料,蒜包味道一般。野菌濃湯( $58 )同樣係好足料,每一啖都飲到野菌,味道濃滑低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝野菌意大利白豆茸BB菠菜配黑松露燒汁($218 )由於乳鴿係慢煮嘅,所以肉身比較諗,配上鵝肝白豆茸味道好creamy埋單每人約$300,性價比頗高。

由地下行一層樓梯先到達餐廳

食物種類好多,而且都幾有特色。

小食拼盤( $308 )

上面影落嚟更加靚,每樣食物都好高質素。

雞鎚啖啖肉,而且唔會油膩。

和牛串牛味好香, 而且燒得幾諗。

軟殼蟹外脆內軟,非常好食。

法式龍蝦湯($68)好足料,蒜包味道一般。

埋單每人約$300,性價比頗高。
2017-12-15 111 瀏覽
約左差唔多3年無見既朋友飲嘢,吹下水,見網上介紹呢間彌敦佐岸唔錯,決定黎一試。餐廳環境頗有情調,燈光灰暗,仲有隊BAND係到唱歌,氣氛好好,我地唔經唔覺暢談左4粒鐘🙈首先叫左個法式焗田螺,餐廳一早準備好食田螺既工具, 好細心。田螺好新鮮, 以香草同牛油釀入田螺內,田螺肉滲出淡淡的香草味道,伴隨嫩滑既薯蓉一同進食,完美。手折蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配海膽用新鮮蟹肉加上自家製意大利粉配上特製醬汁而成,最上層鋪上邪惡嘅海膽, 意粉煮得剛好,仲要係餐廳自己手打,軟硬適中,好有口感。煙煙韌韌既意粉配以爽口鮮甜既新鮮蟹肉同嫩滑鮮香既海膽,意粉索哂特製蟹粉湯汁,唔會過份creamy,呢個合璧既菜式太正啦😋😋推介!餐廳有好幾款自己調製出來既cocktail,望落好特別,連唔飲酒既朋友都忍唔住叫左杯Earl Grey on Rock 黎飲,伯爵茶味道好香,冰塊仲要係用伯爵茶整嫁,酒份量適中,客易入囗,加埋肉桂條,味道更為濃郁突出,好特別。而我就飲mocktail - Left Ice, 混合莓沙冰, 酸酸甜甜,入面blueberry, raspberry ,仲加入左milk等飲品更香滑細嫩。烤西班牙黑毛

手折蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配海膽

烤西班牙黑毛豬
黑毛豬好厚身,表面烤到好香,裡面依然幼嫰多汁,唔會靱
黑毛豬肉質很嫩,肉汁亦都好JUICY。味道烤得剛好,好好食。

芝士蛋撻配開心果味雪糕,芝士撻都好足份量,都好大件,用上曲奇餅底,裏面係滿滿嘅流心芝士,好香濃,配上開心果味濃郁芳香既雪糕,甜度適中,2人雖然已經好飽,但不消一會就清哂😆。
  • 香烤西班牙黑毛豬扒