2017-12-26 67 瀏覽
尖沙咀嚇德道到有很多餐廳酒吧 ,今晚就同閨蜜黎Nathan Left chill一下。餐廳有兩層,上到去係有live band 表演。今晚坐的位置係廂房附近,比較清靜,可以靜靜談心。我幾鐘意呢度啲Signature cocktail 幾特別。Earl Grey on Rock 即Earl Grey and Cinnamon Syrup + yogurt + apple juice + gin ,肉桂味頗重, 冰是用earl grey 做的, 隨著茶冰塊溶掉,伯爵茶味更香濃,杯上還附有一枝肉桂棒攪拌雞尾酒。Passion Fit即Passion fruit & veggie fruit mixed + grapefruit juice + passion fruit syrup+ soda water,沒有酒精成分, 味道非常小甜而且都幾酸, 杯上仲有半個熱情果比食客食用,名符其實夠曬Fit。呢度除咗飲品特別,食物質素都唔錯。美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨$218豬肋骨BBQ調味不錯,燒得幾嫩。薯條厚切鮮炸好香脆。西班牙黑毛豬$168同店員要求七成熟,肉嫩多汁,唔錯。甜品方面今次試半熟芝

今晚坐的位置係廂房附近,比較清靜,可以靜靜談心。

Earl Grey on Rock

Passion Fit

呢度除咗飲品特別,食物質素都唔錯。

美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨$218
豬肋骨BBQ調味不錯,燒得幾嫩。薯條厚切鮮炸好香脆。

西班牙黑毛豬$168
同店員要求七成熟,肉嫩多汁,唔錯。

甜品方面今次試半熟芝士撻伴開心果雪糕$65,芝士撻滿滿芝士香,中間更有微微拉絲效果!

2017-12-23 82 瀏覽
上次黎過,全部都係食d好邪惡o既嘢,今次食返個沙律先~西班牙黑毛豬火腿蜜桃BB菠菜醋沙律芥末籽蜜糖油醋汁 $118好清新~ 當你有一大堆邪惡食品時候,呢個沙律剛剛好清一清黑毛豬火腿唔會太咸,食多多都唔怕~BB菠菜新鮮,唔會有苦味蜜桃爽脆,加上有芥末籽蜜糖油醋汁,超開胃~炸松露油薯條 $58有我喜愛的粗薯條~ 黑松露味好香~~~唔點茄汁都已經好好味牛肉墨西哥烤餅 $118有牛肉同雞肉揀,外面烤得香脆,裡面有好多芝士,有牛油果醬、莎莎醬同酸忌廉另上,鍾意點咩醬都得~ good~至尊pizza超濃厚芝士!!! 邪惡拉絲~~ 配埋裡面d鹹香莎娜美腸,正呀!!!Peachy Coco荔枝紅茶,唔會好假好甜,ok~Left Ice雜莓 yogurt 沙冰
上次黎過,全部都係食d好邪惡o既嘢,今次食返個沙律先~

好清新~ 當你有一大堆邪惡食品時候,呢個沙律剛剛好清一清
黑毛豬火腿唔會太咸,食多多都唔怕~
BB菠菜新鮮,唔會有苦味
蜜桃爽脆,加上有芥末籽蜜糖油醋汁,超開胃~
炸松露油薯條 $58
有我喜愛的粗薯條~ 黑松露味好香~~~唔點茄汁都已經好好味

牛肉墨西哥烤餅 $118

至尊pizza

Peachy Coco
荔枝紅茶,唔會好假好甜,ok~

Left Ice
雜莓 yogurt 沙冰
2017-12-23 80 瀏覽
Pre-Christmas night with my girlsss!終於到左一年一度嘅聖誕節飯局了當然要同姐妹們食餐好好嘅慶祝一下啦今晚呢間餐廳 有live band表演 氣氛一流啊簡簡單單一棵聖誕樹 已經帶動聖誕mode了咁開心 當然要飲返杯賀一賀佢啦先黎烤腸拼盤 有成4-5款腸仔 分量一啲都唔少 聖誕當然要食燒春雞啦 外表已經好吸引雞皮烤得十分香脆 雞肉保持嫩滑又juicy中間重要釀左一啲雜豆 味道好好最後重有辣肉腸香辣牛肉pizza 餅底夠薄夠脆勁多芝士 配上厚厚嘅辣肉腸 好正
終於到左一年一度嘅聖誕節飯局了

Sausage  Platter
Spring  Chicken
Chorizo  Beef Pizza
2017-12-21 77 瀏覽
唔經唔覺2017年已經來到12月了,聖誕的氣氛漸濃,又係時候去尖咀行街街。晚飯食乜好??隱約記得朋友介紹過彌敦左岸,適逢天時、地理之利,一於去試試。凱撒沙律(配烤雞肉),份量不輕,賣相吸引,咁味道呢??都係果句“清碟等於一切”,對嗎?炸日本甜蕃薯條 (BITE),有大有小,有薯條和蕃薯條俾你揀,冇可能揀唔到。蕃薯條上枱熱辣辣,入口外脆內甜,兩、三個人,小份量的就剛剛好。墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片(配酸忌廉、牛油梨醬及蕃茄莎莎),賣相有幾吸引??上枱時連其他客人都詢問是什麼東西,就知道有幾吸引。爆濃的雙色芝士厚厚的覆蓋了粟米片上,再加上三款配醬,絕對是一個大滿足。鹽焗去骨時令鮮魚伴蔬菜(限量發售),有乜好講??魚肉的極級鮮嫩,配上魚肚中的調味配料和上層的厚厚鹽扒,大家請務必一試!!Nathan Garden和Left Ice ,前者是清新,後者是醒神,你喜歡那一款?法式芒果拿破崙伴雲呢嗱雪糕,我的最愛拿破崙,作為今晚的閉幕,真的對得起自己。
2017-12-02
2017-12-20 84 瀏覽
上個禮拜同男朋友紀念日,經朋友介紹去左尖沙嘴呢間NATHAN LEFT 慶祝去到門面好懷舊既設計,上樓上又有少少西式FEELWAITER安排我地坐高枱,好有FEEL啊店員有介紹聖誕早鳥優惠,可惜太早未有得食>< 我地叫左個GRILLED US BLACK ANGUS PRIME BEEF SIRLOIN STEAK配有荷蘭豆,辣肉腸,薯蓉7成熟 切開仲見到有紅色,無OVERCOOK,都幾LUM,唔UN既薯蓉上面好似有少少芝士,好CREAMY既感覺如果可以加少少鹽,牛扒既味會仲出~之後既串燒拼盤完全係驚喜,有大蝦,三文魚,帶子,和牛,五花腩,雞翼,辣肉腸,粟米同脆玉瓜有3款汁比我地點,沙嗲汁,泰式蘸汁,泰式生蝦汁仲有薯條跟,份量好大份最驚喜係帶子,JUICY唔乾又大粒~ 大蝦燒到好香,入哂味粟米又甜又多汁><   2個人食超飽飲品叫左EARL GREY ON ROCK,店員推介呢款COCKTAIL酒味有D重,舊EARL GREY冰係每晚雪既,愈飲愈濃另一杯NATHAN GARDEN就無酒既,落左YOGURT,仲有花花配係上面易入口,女仔又岩影相又岩飲
去到門面好懷舊既設計,上樓上又有少少西式FEEL
WAITER安排我地坐高枱,好有FEEL啊
店員有介紹聖誕早鳥優惠,可惜太早未有得食><

配有荷蘭豆,辣肉腸,薯蓉
薯蓉上面好似有少少芝士,好CREAMY既感覺
如果可以加少少鹽,牛扒既味會仲出~
有3款汁比我地點,沙嗲汁,泰式蘸汁,泰式生蝦汁
仲有薯條跟,份量好大份
最驚喜係帶子,JUICY唔乾又大粒~ 大蝦燒到好香,入哂味
粟米又甜又多汁><   2個人食超飽
酒味有D重,舊EARL GREY冰係每晚雪既,愈飲愈濃
易入口,女仔又岩影相又岩飲
2017-12-16 119 瀏覽
位於尖沙咀赫德道呢間餐廳相信好多人都聽過,所以今日就同朋友嚟咗呢間餐廳慶生。由地下行一層樓梯先到達餐廳裏面嘅環境其實幾浪漫,無論飲酒調情,朋友聚會或者係節日慶祝感覺都幾適合。食物種類好多,而且都幾有特色。如果係鍾意食肉嘅人應該好鍾意呢間餐廳,因為羊架、牛扒、黑毛豬等應有盡有。小食拼盤( $308 )呢度嘅小食拼盤好出名,我地點左呢個$308嘅小食拼盤,裏面有澳洲和牛串、德國腸、香蒜辣椒欖油煎虎蝦、法式焗田螺、炸雞鎚、脆炸軟殼蟹以及巴馬火腿蜜瓜。上面影落嚟更加靚,每樣食物都好高質素。法式焗田螺配上薯蓉口感更加嫩滑,煎虎蝦味道好似係油浸嘅,啲蒜蓉係炸過嘅,所以味道好香雞鎚啖啖肉,而且唔會油膩。和牛串牛味好香, 而且燒得幾諗。軟殼蟹外脆內軟,非常好食。法式龍蝦湯($68)好足料,蒜包味道一般。野菌濃湯( $58 )同樣係好足料,每一啖都飲到野菌,味道濃滑低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝野菌意大利白豆茸BB菠菜配黑松露燒汁($218 )由於乳鴿係慢煮嘅,所以肉身比較諗,配上鵝肝白豆茸味道好creamy埋單每人約$300,性價比頗高。

由地下行一層樓梯先到達餐廳

食物種類好多,而且都幾有特色。

小食拼盤( $308 )

上面影落嚟更加靚,每樣食物都好高質素。

雞鎚啖啖肉,而且唔會油膩。

和牛串牛味好香, 而且燒得幾諗。

軟殼蟹外脆內軟,非常好食。

法式龍蝦湯($68)好足料,蒜包味道一般。

埋單每人約$300,性價比頗高。
2017-12-15 109 瀏覽
約左差唔多3年無見既朋友飲嘢,吹下水,見網上介紹呢間彌敦佐岸唔錯,決定黎一試。餐廳環境頗有情調,燈光灰暗,仲有隊BAND係到唱歌,氣氛好好,我地唔經唔覺暢談左4粒鐘🙈首先叫左個法式焗田螺,餐廳一早準備好食田螺既工具, 好細心。田螺好新鮮, 以香草同牛油釀入田螺內,田螺肉滲出淡淡的香草味道,伴隨嫩滑既薯蓉一同進食,完美。手折蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配海膽用新鮮蟹肉加上自家製意大利粉配上特製醬汁而成,最上層鋪上邪惡嘅海膽, 意粉煮得剛好,仲要係餐廳自己手打,軟硬適中,好有口感。煙煙韌韌既意粉配以爽口鮮甜既新鮮蟹肉同嫩滑鮮香既海膽,意粉索哂特製蟹粉湯汁,唔會過份creamy,呢個合璧既菜式太正啦😋😋推介!餐廳有好幾款自己調製出來既cocktail,望落好特別,連唔飲酒既朋友都忍唔住叫左杯Earl Grey on Rock 黎飲,伯爵茶味道好香,冰塊仲要係用伯爵茶整嫁,酒份量適中,客易入囗,加埋肉桂條,味道更為濃郁突出,好特別。而我就飲mocktail - Left Ice, 混合莓沙冰, 酸酸甜甜,入面blueberry, raspberry ,仲加入左milk等飲品更香滑細嫩。烤西班牙黑毛

手折蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配海膽

烤西班牙黑毛豬
黑毛豬好厚身,表面烤到好香,裡面依然幼嫰多汁,唔會靱
黑毛豬肉質很嫩,肉汁亦都好JUICY。味道烤得剛好,好好食。

芝士蛋撻配開心果味雪糕,芝士撻都好足份量,都好大件,用上曲奇餅底,裏面係滿滿嘅流心芝士,好香濃,配上開心果味濃郁芳香既雪糕,甜度適中,2人雖然已經好飽,但不消一會就清哂😆。
  • 香烤西班牙黑毛豬扒
老公是音樂發燒友,總是對有live band 演奏的餐廳情有獨鐘,勾起他當年夾band的青蔥歲月,上個週末我就帶他來到尖沙咀的彌敦左岸度過浪漫一夜。分開兩層,下層感覺是casual 一點,最適合和朋友happy hour 把酒談歡。上層面積廣闊,每張枱之間留有不少空間,坐得舒服寬敞。配合昏暗柔和的燈光,氛圍確實浪漫得令人沉醉,氣氛悠閒,很適合情侶來約會呢!星期六大約九點開始就有live band 演出,滿足味蕾之餘,同時欣賞現場演唱,從悠揚悅耳的樂聲中,放慢生命步伐,靜聽醉人旋律,令氣氛更加輕鬆熱鬧,這天以Unplugged形式為主,聲浪不會過大。餐牌選擇很多,小食更分有大細size。美式芝士煙肉焗薯皮 $58薯皮焗得金黃,外面脆卜卜, 濃郁的芝士鋪滿整塊薯皮,煙肉焗得香脆,惹味又香口。裡面的薯仔口感綿軟,以芝士煙肉和酸忌廉配上熱騰騰薯皮,滿是鹹香滋味,作為薯仔控的我表示無法抗拒!炸雞拼盤 $128一個拼盤就可試齊雞翼、雞槌、雞寶、日本甜蕃薯條四款小食,而且份量頗多,足夠三四個人分享。炸雞翼和雞槌的粉漿稍為厚了點,反而這個像是麥樂雞的雞寶卻有驚喜,外皮炸得酥脆金黃,吃起來還滿有肉汁。蕃

上層面積廣闊,每張枱之間留有不少空間,坐得舒服寬敞。

餐牌選擇很多,小食更分有大細size。

美式芝士煙肉焗薯皮 $58

炸雞拼盤 $128

炸雞拼盤

蕃薯條十分脆口,蕃薯味道天然香甜,相比起薯條沒那麼油膩。

芝士蕃茄比薩 $128
pizza 大大個,份量也不少,即點即烤熱辣辣,pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,不像美式般厚實,入口香脆,不會吃得飽飽滯滯。
芝士蕃茄比薩

舖滿厚厚的芝士,可以造出拉絲效果,芝香濃郁,又是一道惹味的邪惡美食。

墨魚柳BB菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉 $128
雖然墨魚柳略嫌不夠爽口,不過忌廉醬汁調較得香滑濃稠,帶出墨魚肉的鮮味。
墨魚柳BB菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉

意粉煮出Al dente輕微韌度的口感,濃郁的醬汁份量剛好掛在每條意粉上,入口份外creamy嫩滑。

蘋果撻伴開心果雪糕 $68
蘋果經烤焗後,散發出濃香的果味,在剛出爐的酥脆蘋果撻上,置放一球開心果雪糕,一冷一熱,除了挑戰口感,在食味上層次分明。
蘋果撻伴開心果雪糕

Nathan Garden $68
賣相優雅迷人,完美結合了蘋果的清甜和茉莉的芳香。
Nathan Garden

Crazy Juice $68
椰子味濃郁甘甜,冰涼解渴。
Crazy Juice
2017-12-09
Nathan Garden
2017-12-12 1611 瀏覽
以前明明路過呢間餐廳好多次,但都不以為意。直到朋友話有間正野,要帶我去試!我先發現咗原來呢度係一間餐廳仲要係有live Band唱歌嘅餐廳餐廳樓高兩層,下面果層係吸煙區,啱晒啲平時有需要嘅朋友落嚟抖氣餐廳環境都唔錯,旁邊仲放咗好多酒樽!一見到就引起我鋪酒癮啦所以無理由唔飲番杯我地叫咗兩杯signature cocktail 一杯係taste of life $138,另一杯係Highland Orange$138,兩杯味道都係比較甜,幾易入口!啱晒我地呢啲想飲,但又唔係好識飲酒嘅人叫完飲品無耐就有live band 表演啦!勁有氣氛好啦!講番嘢食先,朋友誠意推介呢個西班牙辣肉腸白酒忌廉汁煮紐西蘭刀貝蜆$178話好好味!好彩,佢無介紹錯刀貝蜆又大又鮮甜,蜆肉肥美豐腴,配埋個忌廉汁一齊食,正!如果想口感再豐富啲,仲可以夾埋個蒜蓉多士一齊食,係另一種滋味之後就係烤海虎大蝦羅勒番茄汁卷扭粉$178,卷扭粉軟硬度適中,食落幾好咬口如果你同我一樣,食厭咗意粉或者長通粉呢啲傳統Pasta,不妨試吓呢隻卷扭粉,都幾過癮蝦大大隻,口感鮮味爽口,對得住個價錢!哈哈之後再叫咗半份西班牙黑毛豬肋骨$128薯條
仲要係有live Band唱歌嘅餐廳

餐廳環境都唔錯,旁邊仲放咗好多酒樽!一見到就引起我鋪酒癮啦
所以無理由唔飲番杯

我地叫咗兩杯signature cocktail

叫完飲品無耐就有live band 表演啦!勁有氣氛

話好好味!好彩,佢無介紹錯

蝦大大隻,口感鮮味爽口,對得住個價錢!哈哈

之後再叫咗半份西班牙黑毛豬肋骨$128
薯條即叫即炸,上枱是仲係熱辣辣
唔沾茄汁都已經好味!至於豬肋骨就外脆內軟,輕輕一切就已夠骨肉分離,水準唔錯

成餐飯好滿意,而且一路食一路有人唱live,絕對係加分位
佢聖誕仲出咗啲特別餐,如果有興趣嘅朋友不妨可以參考吓,都係一個唔錯選擇
2017-12-07
2017-12-11 111 瀏覽
閨蜜朝早俾左個地址我,話要黎個閨蜜約會店家有2層,坐樓下既就多外國人偏多,Happy Hour飲吓野~我地上一層食西餐,燈光暗暗,好有氣氛啊!服務員帶我地坐近吧枱既一張枱可以望住調酒師調較飲品, 唔錯喎~我地一人選左一樣,1) 炸雞拼盤雞翼;雞膇;雞寶;日本甜薯條) $178 --Full size2) 烤西班牙黑毛豬扒配法邊豆及燒新薯 $1583) 烤美國特級安格斯西冷牛扒10安仕配西蘭花椰菜花及薯條 $348炸雞拼盤一流呀~炸雞全部熱辣辣軟軟滑,甜薯粗條厚肉甜到好似加左蜜糖咁,好味啊!烤西班牙黑毛豬扒 好厚身,啱啱熟,好多肉汁,鮮嫩無羶味~ 好味啊! 我食左2/3件西冷扒叫左medium well,閨蜜係勁鍾意食牛肉既人,但佢話如果以價錢黎講,質量就麻麻地,反而件黑毛豬好味啲~到大概9點仲會有LiveBand唱歌,好熱鬧~
閨蜜朝早俾左個地址我,話要黎個閨蜜約會

店家有2層,坐樓下既就多外國人偏多,
Happy Hour飲吓野~
我地上一層食西餐,燈光暗暗,好有氣氛啊!
服務員帶我地坐近吧枱既一張枱
可以望住調酒師調較飲品, 唔錯喎~
我地一人選左一樣,
1) 炸雞拼盤:
(雞翼;雞膇;雞寶;日本甜薯條) $178 --Full size
2) 烤西班牙黑毛豬扒配法邊豆及燒新薯 $158
3) 烤美國特級安格斯西冷牛扒10安仕
配西蘭花椰菜花及薯條 $348

炸雞拼盤一流呀~炸雞全部熱辣辣軟軟滑,
甜薯粗條厚肉甜到好似加左蜜糖咁,好味啊!
烤西班牙黑毛豬扒 好厚身,啱啱熟,好多肉汁,
鮮嫩無羶味~ 好味啊! 我食左2/3件

西冷扒叫左medium well,閨蜜係勁鍾意食牛肉既人,
但佢話如果以價錢黎講,質量就麻麻地,
反而件黑毛豬好味啲~
到大概9點仲會有LiveBand唱歌,好熱鬧~
2017-12-10 146 瀏覽
今日第一次出糧,請爸爸去睇好戲同埋請佢食飯。行過赫德道見到有間彌敦左岸。係一間酒吧+西餐廳。我地當時只係6:00樓上餐廳剛剛開。樓下酒吧就有好幾枱客人。我地上到樓上。環境燈光比較暗。但感覺舒服。餐廳播放一d外語歌。聽住音樂食飯。Relex...其實餐廳8:30會有live brand。好可惜我地今日太早食完。所以等唔到。下次再嚟一定要聽埋live brand 至得首先叫咗一個龍蝦湯。龍蝦湯配一件蒜蓉包。龍蝦湯味道濃郁。龍蝦味濃。蒜蓉包香脆。法式焗田螺~香濃蒜蓉加香草。田螺肉大大粒好味烤西班牙黑毛豬伴法邊豆及燒新薯~黑毛豬7成熟。肉汁鎮住,咬落肉汁豊富。豬味香濃。法邊豆青綠爽脆。新薯有咬感。手拆鮮蟹肉蟹粉汁自家制意大利粉伴鮮海胆。呢個意粉係限量發售架。所以一定要試。初初食落口時覺得有d腥。但再細味一下。就越食越好味。食到蟹粉甘香味。食到蟹肉鮮味。由於係人手拆肉。所以會有少少蟹壳,但絕對冇影響的。最後,我地仲叫咗2杯飲品。Passion Fit ~百香果 / 梳打汽水。Peach Coco ~ 水蜜桃/荔枝。

法式焗田螺~香濃蒜蓉加香草。田螺肉大大粒好味

最後,我地仲叫咗2杯飲品。
Passion Fit ~百香果 / 梳打汽水。
Peach Coco ~ 水蜜桃/荔枝。

2017-12-09 112 瀏覽
間餐廳環境氣氛好好,有live Band ,又有Bar,雖然佢D歌可以好聽啲,有時仲有啲客人可以自己上去唱,但都可以係一個特別嘅服務。果次四個女仔,叫咗一個燒烤拼盤,pizza,同一碟鱈魚焗飯,個拼盤燒得好好食,啲食材都感覺係新鮮嘅,而且有唔同嘅種類,最鍾意食佢嘅三文魚同埋雞肉。個Pizza都好有芝士味,加埋火腿雖然有啲鹹,但係都係高質。呢度嘅服務都好好,問佢可唔可以連埋個蛋糕一齊比我個朋友一個驚喜,會連埋啲煙花蠟燭一齊擺上台,一齊唱埋生日歌,一晚我呢其實都見到五六枱係咁。最後埋單一人二百幾,生日飯來講都差唔多啦。下次會再嚟嘅。
最後埋單一人二百幾,生日飯來講都差唔多啦。下次會再嚟嘅。
  • 串燒拼盤
2017-12-06 1396 瀏覽
美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨最先黎到既係黑毛豬肋骨。雖然我地只係叫左一個bite size,但係黎到既時侯我地都己經覺得都大份。煙燻醬既調味好好,同燒豬助骨好夾。而黑毛豬肋骨本身亦非常juicy,燒得平均之餘一啲都唔會覺得太乾,味道非常好。薯條都好夠薯仔味,口感都好好。成個小食就算好似有啲重口味,但係就算我地空肚食佢都唔會覺得太heavy,仲食慾大增添! 烤海鱸魚柳燒南瓜半乾車厘茄西蘭花松露醬捲紙通粉烤海鱸魚柳既味道非常好,烤得好香,同松露醬非常夾,鮮味十足平時少食魚既友人都十分enjoy。小妹好鍾意入面既半乾車厘茄──佢既咸味將味道加入更多既層次,同南瓜既淡淡既甜味作一個對比,一啲都唔會覺得單調。再加人上捲紙通粉特別既口感,一定可以帶到surprise比大家,唔會令大家失望。 手拆鮮蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽 (limited)另一個pasta係限量既蟹肉海膽意大利粉,試唔試到就睇大家好唔好彩嗱。一黎到侍應仲非常之細心咁提我地要快啲食,如果唔係就會無再意粉口感同海鮮既鮮味,服務非常好。成個意粉都好鮮甜,好有海鮮既香氣。入面亦都好足料,唔單止有鋪喺面既海膽,入面都好多蟹肉,配合其
美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨

烤海鱸魚柳燒南瓜半乾車厘茄西蘭花松露醬捲紙通粉

手拆鮮蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽 (limited)

另一個pasta係限量既蟹肉海膽意大利粉,試唔試到就睇大家好唔好彩嗱。一黎到侍應仲非常之細心咁提我地要快啲食,如果唔係就會無再意粉口感同海鮮既鮮味,服務非常好。成個意粉都好鮮甜,好有海鮮既香氣。入面亦都好足料,唔單止有鋪喺面既海膽,入面都好多蟹肉,配合其他調味絕對令人耳目一新,但又唔會搶過海鮮本身既味道。

法式綠茶拿破崙伴紅莓雪葩

甜品我地揀左綠茶拿破崙。拿破崙既口感好好,餅皮既脆口同軟滑既綠茶醬平衡得好好。入面既綠茶醬唔單止唔會太甜,仲有好香既綠茶味,絕對適合各位「綠茶控」。雖然係拿破崙,但係一啲都唔會太油膩。再加埋酸酸甜甜既紅莓雪葩,味道滿足到鍾意食唔同甜品既人,係一個perfect ending!

Earl Grey on Rock Passion Fit

我地各叫左一杯cocktail同mocktail。Earl Grey on Rock雖然係cocktail,但絕對唔驚酒味太重好易飲醉,平時少飲酒既朋友同可以一試。慢慢溶化既伯爵茶冰令到飲品愈飲愈有香濃既荼香,微微既變化非常適合同朋友促膝長談既時候飲,味道亦唔唔變淡。Passion Fit 酸酸甜甜既味道同soda water令人食慾大增,香味同食物既味道都好夾。
2017-11-12
2017-12-04 282 瀏覽
今日和太太往尖沙咀彌敦左岸食晚餐, 我們點了烤西班牙黑毛朱伴法邊豆及燒新薯, 墨魚柳BB菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉、野菌濃湯、法式龍蝦湯和sweeties dream。烤西班牙黑毛朱伴法邊豆及燒新薯我點了七成熟, 黑毛朱賣相吸引,烤得香脆乾身之餘又能鎖住肉汁, 食落入口鮮嫩, 而黑毛朱配上燒汁和芥茉醬一起食, 食落更加惹味醒胃, 而法邊豆食落新鮮爽口, 能中和黑毛朱的油膩;車厘茄食落甜度適中, 十分開胃;燒新薯食落好香, 入口爽脆, 整份烤西班牙黑毛朱伴法邊豆及燒新薯材料豐富, 口感不足,;墨魚柳BB菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉上桌是好香熱辣辣, 有濃香忌廉汁, 墨魚柳食落彈牙醒胃, 意粉食落爽口,菠菜芝士煙肉食落香濃之餘而不油膩, 食落美味之餘很有層次, 很美味的墨魚柳BB菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉;法式龍蝦湯味道香濃, 忌廉好濃香、龍蝦肉好彈牙, 飲落口感豐富;sweeties dream一入口有濃香的咖啡味, 杯面上有好美味和好香的白朱古力, 口感豐富, 甜度適中, 好好飲的sweeties dream。餐廳座位舒適, 很有格調, 食物美味一流, 尤其烤西班牙黑毛朱, 食落香脆惹味, 好美味, 值得推介;餐廳除適合情侶談心晚膳外, 餐廳亦有提供桌球, 適合朋友或三五知己聚會好地方
sweeties dream
法式龍蝦湯
烤西班牙黑毛朱伴法邊豆及燒新薯
2017-12-03
2017-12-04 1069 瀏覽
之前黎過,覺得呢度既食物同環境都唔錯!估唔到呢個星期六晚朋友再約我黎呢度食野,話要chill返晚上到餐廳,環境氣氛依舊唔錯,漸藍既燈光下播放住輕快既歐美音樂朋友話明今晚要chill下,所以我地一坐低就即刻order兩杯drinks先朋友要左杯signature cocktail“Taste of Life”HKd$138+10% 我就無叫cocktail,要左杯無酒精既“Left Ice”HKd$88+10%我呢杯mocktail係用雜莓打成既,飲落微酸帶甜,味道天然,感覺好fresh跟住就慢慢睇下食咩先我地一開始已經俾呢個“限量發售”既墨汁闊條麵HKd$218+10%吸引住呢碟pasta的確無令我地失望爽彈既墨汁麵中混合左蟹粉、蟹肉、蟹膏、西班牙辣肉腸同大量咸鮮脆口既三文魚籽材料配搭得宜,味道既惹味又鮮味之後我地同樣俾所吸引,點左呢個“鹽焗去骨時令鮮魚伴蔬菜”HKd$198+10%個晚既鮮魚係海鱸魚,味道不錯但肉質鮮度不足,可有進一步既改善空間。反而當中伴碟既蔬菜帶有驚喜,份量不少之外,每款蔬菜都新鮮清甜更帶有蒜香食下傾下又飲下咁都好似唔夠喉咁,見個墨汁闊條麵咁出色,所以我地就叫多個
之前黎過,覺得呢度既食物同環境都唔錯!
估唔到呢個星期六晚朋友再約我黎呢度食野,話要chill返晚

跟住就慢慢睇下食咩先

呢碟pasta的確無令我地失望

材料配搭得宜,味道既惹味又鮮味

之後我地同樣俾[限量發售]所吸引,點左呢個“鹽焗去骨時令鮮魚伴蔬菜”HKd$198+10%

食下傾下又飲下咁都好似唔夠喉咁,見個墨汁闊條麵咁出色,所以我地就叫多個pasta“墨魚柳BB菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉(轉捲紙通粉)”HKd$128+10%一齊share食

最後黎既捲紙通粉口感同味道同樣唔錯,墨魚柳食落唔韌,而忌廉汁香濃得黎唔膩口

呢晚就係咁樣同好朋友食下飲下,輕輕鬆鬆咁渡過左個週六夜嚕
2017-12-02