老公是音樂發燒友,總是對有live band 演奏的餐廳情有獨鐘,勾起他當年夾band的青蔥歲月,上個週末我就帶他來到尖沙咀的彌敦左岸度過浪漫一夜。分開兩層,下層感覺是casual 一點,最適合和朋友happy hour 把酒談歡。上層面積廣闊,每張枱之間留有不少空間,坐得舒服寬敞。配合昏暗柔和的燈光,氛圍確實浪漫得令人沉醉,氣氛悠閒,很適合情侶來約會呢!星期六大約九點開始就有live band 演出,滿足味蕾之餘,同時欣賞現場演唱,從悠揚悅耳的樂聲中,放慢生命步伐,靜聽醉人旋律,令氣氛更加輕鬆熱鬧,這天以Unplugged形式為主,聲浪不會過大。餐牌選擇很多,小食更分有大細size。美式芝士煙肉焗薯皮 $58薯皮焗得金黃,外面脆卜卜, 濃郁的芝士鋪滿整塊薯皮,煙肉焗得香脆,惹味又香口。裡面的薯仔口感綿軟,以芝士煙肉和酸忌廉配上熱騰騰薯皮,滿是鹹香滋味,作為薯仔控的我表示無法抗拒!炸雞拼盤 $128一個拼盤就可試齊雞翼、雞槌、雞寶、日本甜蕃薯條四款小食,而且份量頗多,足夠三四個人分享。炸雞翼和雞槌的粉漿稍為厚了點,反而這個像是麥樂雞的雞寶卻有驚喜,外皮炸得酥脆金黃,吃起來還滿有肉汁。蕃

上層面積廣闊,每張枱之間留有不少空間,坐得舒服寬敞。

餐牌選擇很多,小食更分有大細size。

美式芝士煙肉焗薯皮 $58

炸雞拼盤 $128

炸雞拼盤

蕃薯條十分脆口,蕃薯味道天然香甜,相比起薯條沒那麼油膩。

芝士蕃茄比薩 $128
pizza 大大個,份量也不少,即點即烤熱辣辣,pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,不像美式般厚實,入口香脆,不會吃得飽飽滯滯。
芝士蕃茄比薩

舖滿厚厚的芝士,可以造出拉絲效果,芝香濃郁,又是一道惹味的邪惡美食。

墨魚柳BB菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉 $128
雖然墨魚柳略嫌不夠爽口,不過忌廉醬汁調較得香滑濃稠,帶出墨魚肉的鮮味。
墨魚柳BB菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉

意粉煮出Al dente輕微韌度的口感,濃郁的醬汁份量剛好掛在每條意粉上,入口份外creamy嫩滑。

蘋果撻伴開心果雪糕 $68
蘋果經烤焗後,散發出濃香的果味,在剛出爐的酥脆蘋果撻上,置放一球開心果雪糕,一冷一熱,除了挑戰口感,在食味上層次分明。
蘋果撻伴開心果雪糕

Nathan Garden $68
賣相優雅迷人,完美結合了蘋果的清甜和茉莉的芳香。
Nathan Garden

Crazy Juice $68
椰子味濃郁甘甜,冰涼解渴。
Crazy Juice
2017-12-09
Nathan Garden
2017-12-12 1611 瀏覽
以前明明路過呢間餐廳好多次,但都不以為意。直到朋友話有間正野,要帶我去試!我先發現咗原來呢度係一間餐廳仲要係有live Band唱歌嘅餐廳餐廳樓高兩層,下面果層係吸煙區,啱晒啲平時有需要嘅朋友落嚟抖氣餐廳環境都唔錯,旁邊仲放咗好多酒樽!一見到就引起我鋪酒癮啦所以無理由唔飲番杯我地叫咗兩杯signature cocktail 一杯係taste of life $138,另一杯係Highland Orange$138,兩杯味道都係比較甜,幾易入口!啱晒我地呢啲想飲,但又唔係好識飲酒嘅人叫完飲品無耐就有live band 表演啦!勁有氣氛好啦!講番嘢食先,朋友誠意推介呢個西班牙辣肉腸白酒忌廉汁煮紐西蘭刀貝蜆$178話好好味!好彩,佢無介紹錯刀貝蜆又大又鮮甜,蜆肉肥美豐腴,配埋個忌廉汁一齊食,正!如果想口感再豐富啲,仲可以夾埋個蒜蓉多士一齊食,係另一種滋味之後就係烤海虎大蝦羅勒番茄汁卷扭粉$178,卷扭粉軟硬度適中,食落幾好咬口如果你同我一樣,食厭咗意粉或者長通粉呢啲傳統Pasta,不妨試吓呢隻卷扭粉,都幾過癮蝦大大隻,口感鮮味爽口,對得住個價錢!哈哈之後再叫咗半份西班牙黑毛豬肋骨$128薯條
仲要係有live Band唱歌嘅餐廳

餐廳環境都唔錯,旁邊仲放咗好多酒樽!一見到就引起我鋪酒癮啦
所以無理由唔飲番杯

我地叫咗兩杯signature cocktail

叫完飲品無耐就有live band 表演啦!勁有氣氛

話好好味!好彩,佢無介紹錯

蝦大大隻,口感鮮味爽口,對得住個價錢!哈哈

之後再叫咗半份西班牙黑毛豬肋骨$128
薯條即叫即炸,上枱是仲係熱辣辣
唔沾茄汁都已經好味!至於豬肋骨就外脆內軟,輕輕一切就已夠骨肉分離,水準唔錯

成餐飯好滿意,而且一路食一路有人唱live,絕對係加分位
佢聖誕仲出咗啲特別餐,如果有興趣嘅朋友不妨可以參考吓,都係一個唔錯選擇
2017-12-07
2017-12-11 111 瀏覽
閨蜜朝早俾左個地址我,話要黎個閨蜜約會店家有2層,坐樓下既就多外國人偏多,Happy Hour飲吓野~我地上一層食西餐,燈光暗暗,好有氣氛啊!服務員帶我地坐近吧枱既一張枱可以望住調酒師調較飲品, 唔錯喎~我地一人選左一樣,1) 炸雞拼盤雞翼;雞膇;雞寶;日本甜薯條) $178 --Full size2) 烤西班牙黑毛豬扒配法邊豆及燒新薯 $1583) 烤美國特級安格斯西冷牛扒10安仕配西蘭花椰菜花及薯條 $348炸雞拼盤一流呀~炸雞全部熱辣辣軟軟滑,甜薯粗條厚肉甜到好似加左蜜糖咁,好味啊!烤西班牙黑毛豬扒 好厚身,啱啱熟,好多肉汁,鮮嫩無羶味~ 好味啊! 我食左2/3件西冷扒叫左medium well,閨蜜係勁鍾意食牛肉既人,但佢話如果以價錢黎講,質量就麻麻地,反而件黑毛豬好味啲~到大概9點仲會有LiveBand唱歌,好熱鬧~
閨蜜朝早俾左個地址我,話要黎個閨蜜約會

店家有2層,坐樓下既就多外國人偏多,
Happy Hour飲吓野~
我地上一層食西餐,燈光暗暗,好有氣氛啊!
服務員帶我地坐近吧枱既一張枱
可以望住調酒師調較飲品, 唔錯喎~
我地一人選左一樣,
1) 炸雞拼盤:
(雞翼;雞膇;雞寶;日本甜薯條) $178 --Full size
2) 烤西班牙黑毛豬扒配法邊豆及燒新薯 $158
3) 烤美國特級安格斯西冷牛扒10安仕
配西蘭花椰菜花及薯條 $348

炸雞拼盤一流呀~炸雞全部熱辣辣軟軟滑,
甜薯粗條厚肉甜到好似加左蜜糖咁,好味啊!
烤西班牙黑毛豬扒 好厚身,啱啱熟,好多肉汁,
鮮嫩無羶味~ 好味啊! 我食左2/3件

西冷扒叫左medium well,閨蜜係勁鍾意食牛肉既人,
但佢話如果以價錢黎講,質量就麻麻地,
反而件黑毛豬好味啲~
到大概9點仲會有LiveBand唱歌,好熱鬧~
2017-12-10 146 瀏覽
今日第一次出糧,請爸爸去睇好戲同埋請佢食飯。行過赫德道見到有間彌敦左岸。係一間酒吧+西餐廳。我地當時只係6:00樓上餐廳剛剛開。樓下酒吧就有好幾枱客人。我地上到樓上。環境燈光比較暗。但感覺舒服。餐廳播放一d外語歌。聽住音樂食飯。Relex...其實餐廳8:30會有live brand。好可惜我地今日太早食完。所以等唔到。下次再嚟一定要聽埋live brand 至得首先叫咗一個龍蝦湯。龍蝦湯配一件蒜蓉包。龍蝦湯味道濃郁。龍蝦味濃。蒜蓉包香脆。法式焗田螺~香濃蒜蓉加香草。田螺肉大大粒好味烤西班牙黑毛豬伴法邊豆及燒新薯~黑毛豬7成熟。肉汁鎮住,咬落肉汁豊富。豬味香濃。法邊豆青綠爽脆。新薯有咬感。手拆鮮蟹肉蟹粉汁自家制意大利粉伴鮮海胆。呢個意粉係限量發售架。所以一定要試。初初食落口時覺得有d腥。但再細味一下。就越食越好味。食到蟹粉甘香味。食到蟹肉鮮味。由於係人手拆肉。所以會有少少蟹壳,但絕對冇影響的。最後,我地仲叫咗2杯飲品。Passion Fit ~百香果 / 梳打汽水。Peach Coco ~ 水蜜桃/荔枝。

法式焗田螺~香濃蒜蓉加香草。田螺肉大大粒好味

最後,我地仲叫咗2杯飲品。
Passion Fit ~百香果 / 梳打汽水。
Peach Coco ~ 水蜜桃/荔枝。

2017-12-09 114 瀏覽
間餐廳環境氣氛好好,有live Band ,又有Bar,雖然佢D歌可以好聽啲,有時仲有啲客人可以自己上去唱,但都可以係一個特別嘅服務。果次四個女仔,叫咗一個燒烤拼盤,pizza,同一碟鱈魚焗飯,個拼盤燒得好好食,啲食材都感覺係新鮮嘅,而且有唔同嘅種類,最鍾意食佢嘅三文魚同埋雞肉。個Pizza都好有芝士味,加埋火腿雖然有啲鹹,但係都係高質。呢度嘅服務都好好,問佢可唔可以連埋個蛋糕一齊比我個朋友一個驚喜,會連埋啲煙花蠟燭一齊擺上台,一齊唱埋生日歌,一晚我呢其實都見到五六枱係咁。最後埋單一人二百幾,生日飯來講都差唔多啦。下次會再嚟嘅。
最後埋單一人二百幾,生日飯來講都差唔多啦。下次會再嚟嘅。
  • 串燒拼盤
2017-12-06 1396 瀏覽
美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨最先黎到既係黑毛豬肋骨。雖然我地只係叫左一個bite size,但係黎到既時侯我地都己經覺得都大份。煙燻醬既調味好好,同燒豬助骨好夾。而黑毛豬肋骨本身亦非常juicy,燒得平均之餘一啲都唔會覺得太乾,味道非常好。薯條都好夠薯仔味,口感都好好。成個小食就算好似有啲重口味,但係就算我地空肚食佢都唔會覺得太heavy,仲食慾大增添! 烤海鱸魚柳燒南瓜半乾車厘茄西蘭花松露醬捲紙通粉烤海鱸魚柳既味道非常好,烤得好香,同松露醬非常夾,鮮味十足平時少食魚既友人都十分enjoy。小妹好鍾意入面既半乾車厘茄──佢既咸味將味道加入更多既層次,同南瓜既淡淡既甜味作一個對比,一啲都唔會覺得單調。再加人上捲紙通粉特別既口感,一定可以帶到surprise比大家,唔會令大家失望。 手拆鮮蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽 (limited)另一個pasta係限量既蟹肉海膽意大利粉,試唔試到就睇大家好唔好彩嗱。一黎到侍應仲非常之細心咁提我地要快啲食,如果唔係就會無再意粉口感同海鮮既鮮味,服務非常好。成個意粉都好鮮甜,好有海鮮既香氣。入面亦都好足料,唔單止有鋪喺面既海膽,入面都好多蟹肉,配合其
美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨

烤海鱸魚柳燒南瓜半乾車厘茄西蘭花松露醬捲紙通粉

手拆鮮蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽 (limited)

另一個pasta係限量既蟹肉海膽意大利粉,試唔試到就睇大家好唔好彩嗱。一黎到侍應仲非常之細心咁提我地要快啲食,如果唔係就會無再意粉口感同海鮮既鮮味,服務非常好。成個意粉都好鮮甜,好有海鮮既香氣。入面亦都好足料,唔單止有鋪喺面既海膽,入面都好多蟹肉,配合其他調味絕對令人耳目一新,但又唔會搶過海鮮本身既味道。

法式綠茶拿破崙伴紅莓雪葩

甜品我地揀左綠茶拿破崙。拿破崙既口感好好,餅皮既脆口同軟滑既綠茶醬平衡得好好。入面既綠茶醬唔單止唔會太甜,仲有好香既綠茶味,絕對適合各位「綠茶控」。雖然係拿破崙,但係一啲都唔會太油膩。再加埋酸酸甜甜既紅莓雪葩,味道滿足到鍾意食唔同甜品既人,係一個perfect ending!

Earl Grey on Rock Passion Fit

我地各叫左一杯cocktail同mocktail。Earl Grey on Rock雖然係cocktail,但絕對唔驚酒味太重好易飲醉,平時少飲酒既朋友同可以一試。慢慢溶化既伯爵茶冰令到飲品愈飲愈有香濃既荼香,微微既變化非常適合同朋友促膝長談既時候飲,味道亦唔唔變淡。Passion Fit 酸酸甜甜既味道同soda water令人食慾大增,香味同食物既味道都好夾。
2017-11-12
2017-12-04 287 瀏覽
今日和太太往尖沙咀彌敦左岸食晚餐, 我們點了烤西班牙黑毛朱伴法邊豆及燒新薯, 墨魚柳BB菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉、野菌濃湯、法式龍蝦湯和sweeties dream。烤西班牙黑毛朱伴法邊豆及燒新薯我點了七成熟, 黑毛朱賣相吸引,烤得香脆乾身之餘又能鎖住肉汁, 食落入口鮮嫩, 而黑毛朱配上燒汁和芥茉醬一起食, 食落更加惹味醒胃, 而法邊豆食落新鮮爽口, 能中和黑毛朱的油膩;車厘茄食落甜度適中, 十分開胃;燒新薯食落好香, 入口爽脆, 整份烤西班牙黑毛朱伴法邊豆及燒新薯材料豐富, 口感不足,;墨魚柳BB菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉上桌是好香熱辣辣, 有濃香忌廉汁, 墨魚柳食落彈牙醒胃, 意粉食落爽口,菠菜芝士煙肉食落香濃之餘而不油膩, 食落美味之餘很有層次, 很美味的墨魚柳BB菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉;法式龍蝦湯味道香濃, 忌廉好濃香、龍蝦肉好彈牙, 飲落口感豐富;sweeties dream一入口有濃香的咖啡味, 杯面上有好美味和好香的白朱古力, 口感豐富, 甜度適中, 好好飲的sweeties dream。餐廳座位舒適, 很有格調, 食物美味一流, 尤其烤西班牙黑毛朱, 食落香脆惹味, 好美味, 值得推介;餐廳除適合情侶談心晚膳外, 餐廳亦有提供桌球, 適合朋友或三五知己聚會好地方
sweeties dream
法式龍蝦湯
烤西班牙黑毛朱伴法邊豆及燒新薯
2017-12-03
2017-12-04 1071 瀏覽
之前黎過,覺得呢度既食物同環境都唔錯!估唔到呢個星期六晚朋友再約我黎呢度食野,話要chill返晚上到餐廳,環境氣氛依舊唔錯,漸藍既燈光下播放住輕快既歐美音樂朋友話明今晚要chill下,所以我地一坐低就即刻order兩杯drinks先朋友要左杯signature cocktail“Taste of Life”HKd$138+10% 我就無叫cocktail,要左杯無酒精既“Left Ice”HKd$88+10%我呢杯mocktail係用雜莓打成既,飲落微酸帶甜,味道天然,感覺好fresh跟住就慢慢睇下食咩先我地一開始已經俾呢個“限量發售”既墨汁闊條麵HKd$218+10%吸引住呢碟pasta的確無令我地失望爽彈既墨汁麵中混合左蟹粉、蟹肉、蟹膏、西班牙辣肉腸同大量咸鮮脆口既三文魚籽材料配搭得宜,味道既惹味又鮮味之後我地同樣俾所吸引,點左呢個“鹽焗去骨時令鮮魚伴蔬菜”HKd$198+10%個晚既鮮魚係海鱸魚,味道不錯但肉質鮮度不足,可有進一步既改善空間。反而當中伴碟既蔬菜帶有驚喜,份量不少之外,每款蔬菜都新鮮清甜更帶有蒜香食下傾下又飲下咁都好似唔夠喉咁,見個墨汁闊條麵咁出色,所以我地就叫多個
之前黎過,覺得呢度既食物同環境都唔錯!
估唔到呢個星期六晚朋友再約我黎呢度食野,話要chill返晚

跟住就慢慢睇下食咩先

呢碟pasta的確無令我地失望

材料配搭得宜,味道既惹味又鮮味

之後我地同樣俾[限量發售]所吸引,點左呢個“鹽焗去骨時令鮮魚伴蔬菜”HKd$198+10%

食下傾下又飲下咁都好似唔夠喉咁,見個墨汁闊條麵咁出色,所以我地就叫多個pasta“墨魚柳BB菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉(轉捲紙通粉)”HKd$128+10%一齊share食

最後黎既捲紙通粉口感同味道同樣唔錯,墨魚柳食落唔韌,而忌廉汁香濃得黎唔膩口

呢晚就係咁樣同好朋友食下飲下,輕輕鬆鬆咁渡過左個週六夜嚕
2017-12-02
2017-12-04 109 瀏覽
我成日去食野,但就我第一次寫食評,平時實在太懶~有幾次食到差/好既餐廳都準備寫但放棄。Li間餐廳令到我都願意花d時間打下~之前都睇到openrice好評唔錯都想去食下,咁0岩今日行行下攰無野做就走左上去試。叫左杯Nathan Garden(好靚,有鮮花)不過我最想讚下個拼盤,味道係好食既,我最欣賞個五花腩~~~要彈既係蝦有少少「梅」扣左d分~Anyway, 我一定會再去~我滿意!
我成日去食野,但就我第一次寫食評,平時實在太懶~
有幾次食到差/好既餐廳都準備寫但放棄。
Li間餐廳令到我都願意花d時間打下~
之前都睇到openrice好評唔錯都想去食下,
咁0岩今日行行下攰無野做就走左上去試。
叫左杯Nathan Garden(好靚,有鮮花)
不過我最想讚下個拼盤,味道係好食既,
我最欣賞個五花腩~~~
要彈既係蝦有少少「梅」扣左d分~
Anyway, 我一定會再去~我滿意!

Nathan  Snack  Platter
2017-12-04
Nathan  Snack  Platter
2017-12-03 309 瀏覽
彌敦道的左岸有一個好地方今夜和你又相聚於此牛肉墨西哥烤餅配上三款醬汁酸忌廉牛油梨醬及蕃茄莎莎各有性格各有風味芝士牛肉烤餅超美味芝士味濃呈半溶狀態恰到好處可以輕鬆拉到長長芝士絲牛肉肉嫩入口輕快伴上三種醬料一次滿足三個願望有驚喜的前菜我們都極力推薦接著是黑松露菌醬野菌比薩薄餅帶有濃郁松露香伴有各種素菜十分可口薄餅批底是薄批批邊脆口表面鋪上你最愛芝士就是好吃然後是手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配鮮海膽海膽蟹肉夾雜於意粉中海膽肥美有海水味餘韻無窮麵條質感偏硬但口感不錯Crazy juice是混合各種果汁的一道飲料當中以椰子味最突出味道香甜帶有淡淡微酸十分開胃Left ice紅莓沙冰整體偏酸喝下冰涼若甜度稍稍加強一點味道會更佳最後追加松露油炸薯條薯條帶有松露香吃下去香口脆卜卜伴上海鹽和蕃茄醬食用不消片刻就清理掉作為小吃十分不錯一邊享受美食一邊聽LIVE BAND好幸福
彌敦道的左岸有一個好地方
牛肉墨西哥烤餅
黑松露菌醬野菌比薩
手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配鮮海膽
2017-12-03 85 瀏覽
周末當然想放鬆身心,最好的方法當然是當吃貨吃晚飯。朋友較早前已預約了彌敦左岸的晚餐,想不到酒吧餐廳如此受情侶歡迎,起碼六至七雙情侶預約。最近不知為何身邊的朋友愛吃pizza已到瘋狂的程度,今晚也不例外,朋友點了芝士蕃茄比薩來吃。Pizza上鋪滿莫薩里拉芝士和巴馬臣芝士讓人食指大動,咬下前可得有心理準備,蕃茄與芝士交織出與眾不同的風味。Pizza餅皮掌握得恰到好處,脆不可擋。美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨選用份量厚實的豬肋骨,以美式燒燻醬燒後,色澤均勻,當我們大口豪邁啃食,肉汁與油脂滿口奔放,調味單純卻非常汁多。薯條亦很出眾,以新鮮薯仔油炸,脆而不膩,可口非常。手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽極之出色,新鮮的蟹肉蟹粉汁拌炒爽口彈牙的意大利粉,暖橘色的醬汁緊緊包附著麵條,而海膽在口中爆發無窮的海味。蘋果撻伴開心果雪糕熱騰騰的上桌,香氣瞬間撲鼻而來,沒有任何潤飾的配角,就是撻皮與蘋果,再以開心果雪糕點綴。撻皮酥香不油,配搭開心果雪糕一起吃讓整體口感更滑順,雪糕不會搶走蘋果的風采,喜歡蘋果撻的一定要來嚐嚐看。Nathan Garden這杯mocktail猶如其名很有花園的感覺,清幽的甘菊茶配

Nathan Garden這杯mocktail猶如其名很有花園的感覺,清幽的甘菊茶配上淡雅的茉莉香,氣味上仿如在清新的花花世界,蘋果汁的甜味也不會太過搶戲,給人溫柔的感覺。

Peachy Coco杯上掛上一串甜美的荔枝,增添精緻度,飲品裡還添加了椰果,咬起來爽甜有咬勁,滿嘴的荔枝蜜桃茶清香,出乎意料的好喝不死甜,結果不到一下子就把Peachy Coco喝完了。
約了很久沒見的朋友出來聚聚,知道公司同事之前去過,分享說不錯,我就跟朋友試試!餐廳好大,下面是酒吧,樓上是餐廳,還有幾間房,可以讓客人預先訂房!還有一張桌球枱!客人真的可以吃喝玩樂!我們先點飲品!餐廳不時播著音樂,很有氣氛!我點了Crazy Juice,裡面有菠蘿汁、橙汁和椰汁,比較重椰子味,很清甜,非常解渴!朋友的Left Ice重莓味,他都幾中意!先點前菜,想食得健康些,點了阿拉斯加皇帝蟹肉牛油果伴芒果雪葩,蟹腳的肉質結實鮮甜!牛油果好creamy,牛油果下面有好多一絲絲的蟹肉,配搭起來味道好夾!芒果雪葩酸酸地好開胃!主菜點了手拆蟹肉蟹粉汁自家製意粉伴鮮海膽,賣相還不錯呢!先嚐一點麵條,吃得出麵條和一般吃到的有點不同,較有麵粉質感,帶一點點煙韌,這種麵質就是可以吸更多的汁使麵更入味!醬汁很鮮味!再加上蟹肉和海膽就是天衣無縫的配搭!再點了黑松露菌醬野菌pizza,都是滿滿濃郁的芝士,撲鼻的黑松露味令人垂涎!薄批挺香脆的,所以不會太膩!當然要點個甜品才滿足,很喜歡這個法式綠茶拿破崙伴紅莓雪葩,綠茶醬不會太甜,帶牛油香的拿破崙很鬆化!

還有一張桌球枱!客人真的可以吃喝玩樂!

我們先點飲品!餐廳不時播著音樂,很有氣氛!

朋友的Left Ice重莓味,他都幾中意!

芒果雪葩酸酸地好開胃!

主菜點了手拆蟹肉蟹粉汁自家製意粉伴鮮海膽,賣相還不錯呢!

醬汁很鮮味!再加上蟹肉和海膽就是天衣無縫的配搭!

2017-11-28
2017-11-30 93 瀏覽
由於餐廳9點先有Live Band聽,所以先點了兩個小食填填肚。分別係「墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片配酸忌廉、牛油梨醬及蕃茄莎莎」同「美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨」本人不嬲對脆脆片情有獨鍾,哩款脆脆片就配有有三種醬 : 酸忌廉、牛油梨醬及蕃茄莎莎。本人最鐘意紅色,雖然微(好少好少)辣,但好清新而綠色-牛油梨醬,酸酸地 食落較開胃。而白色嘅酸忌廉就最creamy 而美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨就燒到外脆內嫩,配菜連汁好好味之後仲點咗個限量發售嘅手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽,不過我覺得個海膽好腥。麵條雖帶有海膽味但質感較膩(食完有種好飽嘅感覺)好口渴就要點杯嘢飲,em~~就點杯BC Punch啦可惜要飲到底先有梅味,面嗰浸都係飲緊梳打水到9點終於可以享受下live band,不過其實餐廳好嘈最後梗係要食埋個甜品先至滿足啦!法式芒果拿破崙伴雲尼拿雪糕,可能餐廳都係肉類為主打,所以我覺得哩個甜品反而冇乜特別囉特別一讚職員嘅服務態度真係好好,事緣係因為點咗飲品之後,好耐都未到。我同個經理講 : 我好口渴可唔可以幫我催催杯飲品,佢即刻俾咗杯水我,而點咗嘅飲品亦都隨之送上!

好口渴就要點杯嘢飲,em~~就點杯BC Punch啦
可惜要飲到底先有梅味,面嗰浸都係飲緊梳打水

到9點終於可以享受下live band,不過其實餐廳好嘈

最後梗係要食埋個甜品先至滿足啦!

2017-11-30
2017-11-29 1211 瀏覽
台慶日亦係我同小胖男友既紀念日 梗係要去食餐好 撐枱腳啦朋友話尖沙咀有一間野食同環境都ok既西餐叫我哋去試下 去到見到 原來係餐廳+酒吧黎 但係佢唔同一般嘅酒吧 環境好舒服又唔會好嘈Menu都好多選擇 叫左個好特式既低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律, 美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨, 同龍蝦銀魚柳辣椒蕃茄水瓜榴捲纸通粉真係冇揀錯 個三文魚藜麥沙律真係好靚慢煮三文魚既肉好滑 藜麥又唔會好硬 再加黑醋同芒果 配埋一齊真係好好味食完個沙律 跟住就係黑毛豬肋骨 原來半份已經好大份 好彩我地只係揀咗半份開頭選擇嘅時候都驚煙燻會變乾 但啲肉煙燻完都juicy好多肉汁另外要讚一讚佢嘅薯條 真係做得好好 乾身香脆唔油膩 連平時唔算好鐘意食薯條既小胖男友都食咗半兜跟住再上個龍蝦捲紙通粉 隻龍蝦真係好新鲜同幾多肉 通粉硬度適中 啲汁仲啱啱好 唔會太辣同太酸黎得酒吧當然要試下d野飲啦 叫左一杯Left Ice同Peachy Coco小妹杯Left Ice其實係mix berry黎 酸酸甜甜 好滑好好飲呢一餐唔算好貴 朋友真係無介紹錯小胖男友週年快樂again
台慶日亦係我同小胖男友既紀念日 梗係要去食餐好 撐枱腳啦

紀念日
  • Left Ice
  • 低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律
2017-11-29 90 瀏覽
行到尖沙咀見呢間餐廳前身係酒吧,但似乎轉咗形,做咗music bar restaurant, 正正fit晒想搵啲嘢食然後去飲嘢吹水嘅呢一刻,一間搞掂晒。樓下係Bar枱,上一層係食野嘅,而且仲有live music,成隊band又唔會嘈生晒果隻,幾好feel。環境明顯比以前舒服咗,眼見客路以情侶,家庭為主。之後我哋就點咗以下食物:1、西班牙辣肉腸白酒忌廉汁煮紐西蘭刀貝蜆,蜆肉肥美爽口,而且入晒忌廉汁味,味道濃郁,。份量都唔少,辣肉腸為呢道菜調味,令個汁增加風味。2、黑松露菌醬野菌比薩,未上枱就已經聞到超香芝士松露味,連隔離啱啱坐低嘅情侶都忍唔到問下呢個pizza係邊一款!Pizza一開八塊,面層舗上厚厚嘅芝士,芝士裏都混合松露嘅香味,流心嘅芝士,脆脆嘅餅底,極度邪惡。3、12小時低溫慢煮烤乳豬件配茴香手指薯及芥末籽蘋果燒汁,乳豬脾外皮香脆又保持肉嫩多汁,係慢煮嘅好處。而且一啲都無豬騷味,點埋芥未就相當一流。將佢砌成散件時都幾容易,肉質唔會散“收收”。至於手指薯亦不過不失。最後點咗兩杯呢度嘅Signature cocktail~Earl grey on rock 肉桂味超出,好中意呢個。T

之後我哋就點咗以下食物:

1、西班牙辣肉腸白酒忌廉汁煮紐西蘭刀貝蜆,

最後點咗兩杯呢度嘅Signature cocktail~
Taste of life 就著重果香,會清新一點。
一邊嘆酒一邊傾計一邊聽歌,呢度係唔錯嘅選擇,而且轉形後嘢食質素亦出奇地高,實在難得。