2017-11-19 66 瀏覽
星期五放工後,約下朋友飲嘢、吹下水,輕鬆下,迎接愉快週末赫徳道有很多間酒吧,彌敦左岸喺其中一間,樓下喺酒吧,而樓上喺餐廳酒吧中央設有舞台,侍應姐姐話一陣有Live Band 表演, 暫時播放著輕快音樂,配上柔和燈光,令人好relaxEarl Grey on Rock 喺餐廳signature cocktail 自己調製出來的酒,earl grey 味道好香,冰塊唔喺普通既𣲙,用左earl gray 做basic, 所以可以保持茶茶,酒份量適中,加埋肉桂條,味道特別,客易入囗辣肉腸白洒忌廉汁煮刀貝蜆刀貝蜆新鮮肥美,味道鮮甜,辣肉腸切成碎粒粒,令到刀貝味道更為突出西班牙黑毛豬好厚身,表面烤到好香,裡面依然幼嫰多汁,唔會靱想吃埋心太軟甜品,不過,實在太飽,唯有下次再試啦
星期五放工後,約下朋友飲嘢、吹下水,輕鬆下,迎接愉快週末
酒吧中央設有舞台,侍應姐姐話一陣有Live Band 表演
, 暫時播放著輕快音樂,配上柔和燈光,令人好relax

辣肉腸白酒忌廉汁煮刀貝蜆
辣肉腸白洒忌廉汁煮刀貝蜆
烤西班牙黑毛豬
西班牙黑毛豬好厚身,表面烤到好香,裡面依然幼嫰
多汁,唔會靱

想吃埋心太軟甜品,不過,實在太飽,唯有下次再試啦
辣肉腸白酒忌廉汁煮刀貝蜆
烤西班牙黑毛豬
  • 香烤西班牙黑毛豬扒
  • 辣肉腸白酒忌廉刀貝蜆
2017-11-19 52 瀏覽
呢度一大班朋友gathering ,拍拖甜蜜,慶祝生日,都非常適合而且仲有樂隊live表演,超值最重要係啲野食全部都好好味!溫馨提示,呢度既食物份量都幾大架叫左個沙律開開胃先,凱撒沙律$98菜夠新鮮,配埋凱撒醬,已經無得輸呢個非常抵食,必叫!烤西班牙黑毛豬扒配法邊豆及燒新薯 $158塊黑毛豬好大塊,烤到個面有少少脆,而且將啲肉汁鎖住,就咁食或者點醬食都好好味配料都一樣咁新鮮,我連薯仔都食晒呢碟用料十足!手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽$208請注意,係限量發售架海膽有兩層架,仲要係鮮海膽,再加埋大量蟹肉蟹粉,已經超值啦!啲蟹粉汁都幾濃味架,配埋啲意粉特別正甜品出場心太軟,$68一切開,中間朱古力既流心就不停湧出,配埋雲呢嗱雪糕就最夾一定俘虜唔少女仕既胃叫左兩杯mocktail $68@BC punchPeachy coco賣相吸引,唔會太甜兩杯都可以試下!呢度坐得好舒服架,服務態度都好好仲要喺尖沙咀咁方便下次約朋友食飯都要揀呢度!
而且仲有樂隊live表演,超值

最重要係啲野食全部都好好味!
溫馨提示,呢度既食物份量都幾大架
叫左個沙律開開胃先,凱撒沙律$98
菜夠新鮮,配埋凱撒醬,已經無得輸

呢個非常抵食,必叫!
烤西班牙黑毛豬扒配法邊豆及燒新薯 $158
配料都一樣咁新鮮,我連薯仔都食晒

呢碟用料十足!
手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽$208
請注意,係限量發售架
啲蟹粉汁都幾濃味架,配埋啲意粉特別正

甜品出場
心太軟,$68
一切開,中間朱古力既流心就不停湧出,配埋雲呢嗱雪糕就最夾
一定俘虜唔少女仕既胃

叫左兩杯mocktail $68@
BC punch
Peachy coco
賣相吸引,唔會太甜
兩杯都可以試下!

呢度坐得好舒服架,服務態度都好好
仲要喺尖沙咀咁方便
下次約朋友食飯都要揀呢度!
2017-11-19 716 瀏覽
甫踏進彌敦左岸,就覺得呢度係非一般酒吧。除左有酒吧應有嘅小食同酒精類飲品外,仲有西餐食物供應,例如意粉、扒類及pizza...除此之外,仲有live band坐陣,可惜當晚有function...冇得聽live band表演添!原來柳暗花明又一村,行入少少仲有桌球檯,食客都可以玩!Mocktail類有好幾款,我地揀左BC Punch ($68)及Peachy Coco($68) (Happy Hour價)先來一個小食拼盤($298),嘩!好豐富呢!有澳洲和牛串,德國腸,香蒜辣椒橄欖油煎虎蝦,法式焗田螺,炸雞槌,脆炸軟殻蟹及Parma ham 配蜜瓜。咁多樣小食,啱晒樣樣都想食少少嘅我,最好食係德國腸,炸雞槌同Parma ham呢!另外一個主食係限量發售嘅手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽($208),超濃郁蟹粉味道,蟹肉蟹膏份量都頗多,自家製意粉好有特色,第二度都食唔到呢!
甫踏進彌敦左岸,就覺得呢度係非一般酒吧。

原來柳暗花明又一村,行入少少仲有桌球檯,食客都可以玩!

• 小食拼盤
  • 手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽
彌敦左岸單看呢個餐廳嘅名字,起初以為係食中菜,點知原來係赫德道其中一間酒吧。平時經過都唔會留意到呢一間酒吧,原來酒吧嘅一樓別有洞天,係一間西餐廳,情調非常好,餐廳嘅座位好寬敞,傾計傾得好舒服。餐廳設有一個舞台,令一邊仲有一張snoker檯,好適合放工來輕鬆一下。食物方面,有set dinner亦有其他沙律、小食、主菜、pizza……等等西班牙辣肉腸白酒忌廉汁煮紐西蘭刀貝蜆$168白酒忌廉汁煮得香滑,配上切成小方塊的西班牙辣肉腸,出奇地配搭,而刀貝蜆鮮味肉嫩,最好係一粒沙都無,而且肉厚兼大大隻❤此菜還配上烘香的蒜蓉包,將蒜蓉包沾滿香滑的白酒忌廉汁,好滿足,好味。西班牙黑毛豬火腿蜜桃BB菠菜沙律配芥末籽蜜糖油醋汁$118呢個沙律個名真係好長,但係真材實料,好有驚喜,所有嘅食材都好新鮮,桃嘅份量都好多,亦都係新鮮嘅蜜桃,略嫌有少許生,不過都算甜,並唔係罐頭桃,而菠菜都係好嫩綠,配合埋個汁好醒胃,呢一個沙律真係唔錯。 手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽呢一個菜式混合左西式同日式,配搭幾新鮮,係一間西餐廳食到海膽意粉,雖然有啲奇怪,但係味道未去到好驚喜嘅質素,但係都唔太差。不過值得一讚係蟹肉
彌敦左岸

西班牙辣肉腸白酒忌廉汁煮紐西蘭刀貝蜆$168

西班牙黑毛豬火腿蜜桃BB菠菜沙律配芥末籽蜜糖油醋汁$118

手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽
呢一個菜式混合左西式同日式,配搭幾新鮮,係一間西餐廳食到海膽意粉,雖然有啲奇怪,但係味道未去到好驚喜嘅質素,但係都唔太差。不過值得一讚係蟹肉份量都幾多,海膽就不過不失。

自家制開心果雪糕$45
呢個雪糕亦都係有驚喜,一食落口,就覺得係自家製,好天然嘅口感,最欣賞雪糕唔太甜,亦都唔會好硬。雖然唔算十分幼滑,但係真材實料,每一啖都食到有開心果碎呢。

埋單嘅時候,侍應仲主動問我地對菜式同埋餐廳意見,睇吓有咩可以改善,值得一讚。

呢間餐廳最特別係有一個舞台,逢星期一至六都有live Band嘅表演,星期一同星期五同big big Channel合作,有唔同嘅KOL會上台唱歌,由9點鐘唱到12點左右,係一個飲嘢嘅好地方。
2017-11-16
2017-11-15 60 瀏覽
好開心有機會嚟到呢間尖沙咀佐敦附近嘅西餐廳因爲一直都想食,叫左個好正嘅墨西哥嘅黑毛豬,肉質柔嫩。再嚟多士蝦,好野味,大大隻蝦,好想再食。Pizza d 芝士拉曬出嚟,唔會孤寒。呢邊好大間環境好優雅 , 估唔到裏面有酒吧又有桌球,可以一邊用膳一邊玩,係一個好快樂嘅地方 , 下次有外國朋友嚟都可以帶佢哋嚟呢間餐廳另外仲有樂隊表演,好有氣氛,又浪漫。然後同我朋友每人叫杯雞尾酒, 雖然我我唔太飲酒嘅, 但係因為呢度氣氛實在太好喇,又見到隔籬飲飲得好滋味咁,所以都屈服左。服務員好有禮貌,仲會主動問我有咩需要。今次令我流連忘返 , 好地方!!!
再嚟多士蝦,好野味,大大隻蝦,好想再食。
Pizza d 芝士拉曬出嚟,唔會孤寒。
另外仲有樂隊表演,好有氣氛,又浪漫。
服務員好有禮貌,仲會主動問我有咩需要。
今次令我流連忘返 , 好地方!!!
2017-11-15 70 瀏覽
約咗朋友出嚟飲杯野敍舊想搵靜靜地,嘢食又好味嘅地方暢談即刻諗起呢間之前已經嚟過兩次嘅酒吧餐廳印象中佢哋嘅食物好好味,分量又足,成日都好想介紹朋友黎同朋友都唔係太好飲酒,所以叫左兩杯mock tail 朋友果杯係紅色既left ice, 我果杯啡色既sweetie dream,有espresso 啱哂我因為時間尚早大家都唔係好肚餓所以只係輕食上次黎叫咗個小食拼盤令我念念不忘!今次推介朋友一定要食強烈推薦!一次過滿足六個願望!二人份量剛剛好!有牛肉、軟殻蟹、蝦、田螺、炸雞鎚同Parma ham!上次來最令我難忘就係呢個牛肉串!肉質嫩滑!真係好好味好juicy我個人鐘意再生啲,但朋友話啱啱好呢款蝦好爽好新鮮,食既時候再沾下啲油,更加香口焗田螺又係我真心推介,夠哂入味,下面薯蓉都好正!得兩粒真係好唔夠喉!下次要獨立叫一碟田螺慢慢食!Parma ham! 本身自己冇特別鍾意食風乾火腿,但係呢個真係不得不讚佢個哈蜜瓜好甜,完全同火腿非常配合!我仲食埋我朋友果份軟殻蟹外脆內軟,點隔離個他他醬好開胃!成個小食拼盤真係冇得彈,下次黎都必點另外叫咗一個手拆蟹肉意大利粉伴鮮海膽!同朋友都係海膽忠實fans!
約咗朋友出嚟飲杯野敍舊
想搵靜靜地,嘢食又好味嘅地方暢談

即刻諗起呢間之前已經嚟過兩次嘅酒吧餐廳
印象中佢哋嘅食物好好味,分量又足,成日都好想介紹朋友黎

同朋友都唔係太好飲酒,所以叫左兩杯mock tail

因為時間尚早大家都唔係好肚餓所以只係輕食

上次黎叫咗個小食拼盤令我念念不忘!今次推介朋友一定要食

我個人鐘意再生啲,但朋友話啱啱好

呢款蝦好爽好新鮮,食既時候再沾下啲油,更加香口

佢個哈蜜瓜好甜,完全同火腿非常配合!我仲食埋我朋友果份

另外叫咗一個手拆蟹肉意大利粉伴鮮海膽!同朋友都係海膽忠實fans! 一見到咁大塊海膽已經被融化

意大利粉口感好特別,原來係餐廳自己手打嘅!所以唔會好似一般意粉咁好粉好硬身,而會索哂啲湯汁
加上仲有啖啖的蟹肉,同朋友好快清晒呢碟!

好開心朋友都話我冇介紹錯

話要介紹屋企人嚟食,我都一定再有下次

2017-11-14 72 瀏覽
呢度同我想像中有少少唔同,最吸引嘅可以講係個live band,成晚好似轉咗三場,有唔同嘅人唱! 我好鍾意佢彌敦左岸嗰個霓虹燈!好有feel 重點係啲live band嘅質素都唔差!有啲地方嘅live band係完全可以破壞曬個地方嘅氣氛!但呢到係為佢加左分既!本身諗住同friend入嚟飲下嘢。諗住呢啲地方又有live band,裝修都唔錯,應該都會幾貴。所以無諗住食嘢。但結果發現佢啲嘢食嘅價錢都好reasonable!而且上左菜後發現啲份量都好大分添呀!所以就忍唔住食咗幾樣嘢呀首先叫嘅係海膽天使麵, 黎之前有冇諗過佢係呢個texture,冇諗過佢啲汁咁多。 我發現天使麵都真係要咁樣有啲咁樣嘅汁先至好食,而且海膽好新鮮呢個火箭菜pama ham pizza簡直就係我嘅最愛! 佢做得好好呀!雖然係薄批,但係個餅底都好好食!而且芝士嘅分量落得好足!再估唔到嘅係,我諗唔到佢個pizza原來咁大個!呢個又係另外一個驚喜!我影嘅時候已經得番半條ribs㗎啦!無諗過個ribs咁大條!而且幾好食! 佢個配菜都係實好新鮮㗎!薯條啱啱炸起上嚟熱辣辣,正呀!喺出面以為呢度係酒吧setting,入到黎先發現

喺出面以為呢度係酒吧setting,入到黎先發現係一間餐廳多啲。佢哋食物質素真係比我想像中高好多!而且性價比都好高
值得再同friend weekend嚟聽下歌,傾下計。不過因為有live band,所以都真係有少少嘈。但都ok講到野既。

咁啱呢期做緊halloween嘅佈置,餐廳真係好有心思呀!唔知聖誕節,佢又會變成點呢?好期待!
2017-11-14 534 瀏覽
當一班人要去Bar嘅時候.....想起嘅感覺....都應該只係飲下酒聽下歌....又或者訂下飛鏢等等.....今晚老友帶咗我去尖沙咀....一間名為彌敦左岸既特色餐廳....尼度吾單止喺比人飲洒談心既Bar...仲喺定期有不同樂隊現場表現添...更勁的事情...喺佢地仲同big big channel合作偶然會有歌聲黎唱歌....真系名副其實.....又有歌聽又有野食又有洒飲添尼間餐廳特別之處....就係連樓下門前也可以同朋友把洒談心我和老友入到去已經比佢地環境吸引住四周圍都有不同枱既陳設....有食野既枱...有飲洒既枱.......喺咁有氣氛既底下把洒當歌....的確喺人生一大快事而且又有得打桌球...或者成大班人包房唱卡都仲得不過今晚我和老友選擇嚟食一個豐富嘅晚餐首先嚟咗一個....阿拉斯加皇帝蟹肉牛油黎卷伴芒果雪芭....淨係聽個名都夠曬勁👍🏻👍🏻👍🏻個冷盤超級好味唔單止阿拉斯加皇帝蟹肉夠曬鮮甜.....而且冰凍嘅牛油果裡邊亦都夾雜咗好味嘅吞拿魚....味道配合得天衣無縫之後,再嚟一個美式芝士煙肉焗薯皮食落去好有濃郁嘅芝士味....再加少少煙肉碎...真係相當入味然後再來多一個
尼間餐廳特別之處....就係連樓下門前也可以同朋友把洒談心
我和老友入到去已經比佢地環境吸引住
而且又有得打桌球...或者成大班人包房唱卡都仲得
不過今晚我和老友選擇嚟食一個豐富嘅晚餐
之後,再嚟一個美式芝士煙肉焗薯皮
然後再來多一個....手拆蟹肉蟹粉汁自家製義大利粉拌鮮海膽
真系絕到飛起
衹能夠四個字嚟形容....相當好味
唔單止海膽鮮甜....而且個意粉都好彈牙
最後嚟多一個.....煙三文魚披薩.....老實講真系好大個,份量又足....一個披薩足夠四個人份量....仲要吾駛140元個....所以真的好抵食
尼個甜都好脆脆
黎得呢度一定要叫佢哋嘅特飲啦.....
我嗰杯叫做熱情果特飲....上邊會有一個熱情果....畀你自己食完之後先再飲佢哋嘅飲品...所以酸酸地嘅感覺都幾得意
我老友就叫咗一杯荔枝特飲
2個人食到超飽....仲要有歌聽
又真係幾正
話要feel有feel,呢度有得督波(用裝修間開左個area,唔怕有人企到近一近咁睇,好尷尬咁。)不過無玩,所以唔知幾錢live band,又係good既。老闆話平日會係菲律賓人or香港人,今日係香港人,幾好,快慢歌又有,廣東話普通話英文又有。幾好feel既,平均一個鐘轉一隊,今晚聽左四隊,都唔差既,見得人!到環境啦,幾闊落。枱同枱之間夠空間。因為萬聖節就到,現場整左d蜘蛛網咁,搞搞氣氛!蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配海膽寫明係限量發售,唔知堅唔堅蟹肉蟹粉汁唔會好膩,意粉較硬身,個人幾喜歡!而個海膽都幾大件,兩個人share都唔覺得少,幾鮮幾甜!cocktail都唔平,不過難得開心下,一人叫左一杯。前者叫earl grey on rock,甜甜地幾易入口。後者叫break up, vodka味重d,不過叫得break up都要勁d酒精啦!黑毛豬火腿pizza個pizza整體幾出色,pizza邊同底無燶,芝士夠多,好夾個黑毛豬。上面既火箭菜亦好新鮮!羊架配bb菠菜及薯蓉羊架好少有人問整幾熟,呢度會問,叫左medium,可能因為厚切,骨位稍為生左少少。肉質細嫩,羊味濃!Bb菠菜好嫩滑,個薯蓉都

live band,又係good既。

到環境啦,幾闊落。枱同枱之間夠空間。
因為萬聖節就到,現場整左d蜘蛛網咁,搞搞氣氛!

蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配海膽
寫明係限量發售,唔知堅唔堅

黑毛豬火腿pizza

羊架配bb菠菜及薯蓉
Bb菠菜好嫩滑,個薯蓉都記住唔好錯過,非常creamy濃厚!
2017-10-31
  • 燒羊架
  • 黑毛豬火腿pizza
2017-11-14 42 瀏覽
餐廳環境算係優美,坐得舒服, 比較西式!燈可以自行調光度~ 算係幾好玩!要講最正一定係ribs , 佢整得好靚之外, 仲要味道好特別,好似加左d 秘制汁既感覺.. 薯條本身都好脆, 又熱辣辣感覺係2樣野都整得好好,大廚功力應該有返咁上下..ribs d肉都係偏易切落黎, 所以整體食落都算易食..呢到pizza ,個底比較厚身, cheese 都比較多, 所以都比較香小小. 份量大, 肉類料落得唔太多,主要食落感覺比較鬆厚. 同埋好易飽因為cheese同底都厚.再者一齊呢到d特飲mocktail + cocktail 都係唔錯, 除左樣子幾精緻之外, 調出黎既味都係唔錯,入落既口感係會有小小變化, 所以算係好飲! 值得一試既!
餐廳環境算係優美,坐得舒服, 比較西式!
燈可以自行調光度~ 算係幾好玩!
呢到pizza ,個底比較厚身, cheese 都比較多,
所以都比較香小小. 份量大, 肉類料落得唔太多,
除左樣子幾精緻之外, 調出黎既味都係唔錯,
入落既口感係會有小小變化, 所以算係好飲! 值得一試既!
2017-11-14
之前聽朋友介紹過呢間餐廳,話食物同氣氛都好好,今日黎開尖沙咀就黎試下!兩個人叫左三個主菜同兩杯飲品。Home-made Spaghetti Crab $208當晚侍應特別推介了墨魚汁手造Spaghetti, 話今日特別新鮮打製,可以免費升級,當然唔放過呢個機會啦!麵條非常彈牙,軟硬適中,再加上手拆鮮甜蟹肉,十分美味。Roasted Lamb Rack $298然後叫了medium熟的羊架,睇個樣就知吸引啦!有兩大舊,羊肉煎熟邊位,好香,將肉汁鎖住,食落好有羊味,夠晒淋。嫩滑的羊肉配上三款不同的醬汁,可以享受三種不同的味道。Roasted Spare Rib (Bite size) $128原本以為bite size的份量會較少,但原來份量都充足,可以足夠兩人食。rib好香口,時間配合得好好,剛剛離骨!肉味香濃再配以薯條,口感一流。Earl Grey on Rock $98雞尾酒配上伯爵茶和肉桂枝,原本以為會有點奇怪,但實際上配搭亦不錯,飲完口中亦留有甘甜的肉桂味。Highland Orange $108這杯Highland Orange, 可看到有不少果肉,有點像果汁的氣味,酒和橙互相

兩個人叫左三個主菜同兩杯飲品。

Home-made Spaghetti Crab $208

Roasted Lamb Rack $298

肉味香濃再配以薯條,口感一流。

Earl Grey on Rock $98

Highland Orange $108
這杯Highland Orange, 可看到有不少果肉,有點像果汁的氣味,酒和橙互相發揮,喜歡橙味的就不要錯過了。

Live Band
在晚上大約九點左右,會有Live Band表演,唱出流行歐美歌曲等等,在享受美食之餘,亦可以滿足聽覺。好正!

呢度既食物同氣氛真係唔錯!好適會情侶黎!滿足晒你味覺、視覺同聽覺!好鍾意呢度,等聖誕節再約朋友黎先得!

上網見到呢間餐廳有酒飲又有live band就比佢吸引左過黎決定要搵個Friday night一試一去到個環境都幾暗幾有feel另一邊就有live band jam下歌 勁有feel野食方面我地叫左bite size既焗薯皮 炸雞翼同埋皮蝦多士焗薯皮真係好欣賞 上面既芝士同煙肉勁多熱辣辣超好食!虎蝦多士都好美味 雖然個鍋有一大隻辣椒但完全唔會話好辣架 大家可以放心叫!Main course方面叫左個羊架佢份量都幾多而肉質都好鮮嫩 無陣羊羶味架!另外仲有3個醬比我地點 有芥末醬 薄荷醬同燒汁伴菜既薯蓉都好creamy好好食!最後叫個半熟芝士撻伴雪糕!個芝士撻真係好好食 好想再encore入面啲芝士勁香 而個撻底又勁脆好重牛油味最後我地叫左兩杯mocktail 可以邊飲邊傾下計 聽住歌享受美好既星期五!
決定要搵個Friday night一試

一去到個環境都幾暗幾有feel
另一邊就有live band jam下歌 勁有feel

焗薯皮真係好欣賞 上面既芝士同煙肉勁多
熱辣辣超好食!

虎蝦多士都好美味 雖然個鍋有一大隻辣椒
但完全唔會話好辣架 大家可以放心叫!

Main course方面叫左個羊架
佢份量都幾多
而肉質都好鮮嫩 無陣羊羶味架!
另外仲有3個醬比我地點 有芥末醬 薄荷醬同燒汁
伴菜既薯蓉都好creamy好好食!

最後叫個半熟芝士撻伴雪糕!
個芝士撻真係好好食 好想再encore
入面啲芝士勁香 而個撻底又勁脆好重牛油味

最後我地叫左兩杯mocktail
可以邊飲邊傾下計 聽住歌享受美好既星期五!
2017-11-10
2017-11-12 59 瀏覽
今晚好友帶我食西餐, 位置係尖沙咀赫德街. 餐廳有2層, 環境都幾舒服~一開始,未諗食咩前,先點左2杯mocktail, 我要左荔枝, 朋友要左sweeties dream (奶味重), 2杯都幾好飲.之後點左2個小食, 一個湯. 雜菜湯有蒜蓉包送,nice!小食有松露油薯條,好香脆,食完一條又一條;香煎蝦多士,蝦肉非常彈牙~最後一人一個main, 有:北海道鮮帶子煙肉蘆筍香辣蒜片汁意粉, 帶子超大粒, 而且意粉份量極多, 食落好香!而烤西班牙黑毛豬配法邊豆+燒薯仔,黑毛豬煮至7成熟已經岩岩好, 唔會過生,亦唔會過老,值得一試。overall 環境唔錯, 價錢亦合理, 下次會再黎!

之後點左2個小食, 一個湯. 雜菜湯有蒜蓉包送,nice!
小食有松露油薯條,好香脆,食完一條又一條;
香煎蝦多士,蝦肉非常彈牙~

最後一人一個main, 有:

overall 環境唔錯, 價錢亦合理, 下次會再黎!
2017-11-11
2017-11-08 796 瀏覽
一向都有留意開有live band演唱的餐廳, 最近就睇中左彌敦左岸, 知道它幾乎晚晚都有live band演唱, 是一間酒吧餐廳, 甚有氣氛, 選了星期一前來, 八點就開show, 可以邊吃晚餐邊看。來酒吧, 有這麼好的氣氛, 一定要飲杯酒, 邊喝酒邊吃邊聊天邊睇show是人生一樂也。Earl Grey On Rock h.h.$98是餐廳的signature cocktail自己調出來的酒, 由earl grey tea做基底, 好有茶香, 越飲越有, 加左肉桂糖漿, 乳酸, 蘋果汁 GIN酒, 入口有甜味但唔太甜, 幾討好易入口, 最有誠意是將酒雪成冰塊, 不會越飲越淡又可以keep著冰凍。Break up $108相比起Earl Grey On Rock, 這一杯就較有性格, 由vodka, 青檸, 檸檬, rosemary等組成, 入口有幾濃的酒味, 散發著酒苦味和淡淡的酸, 和標題很對得上, break up的心情就是如此吧。美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨$128知道這個是餐廳推介菜式, 有半份, 價錢不貴, 份量卻一點也不少, 二人分享夠滿足, 還有新鮮的沙律菜和大大份炸薯

Earl Grey On Rock h.h.$98

Break up $108

美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨$128
知道這個是餐廳推介菜式, 有半份, 價錢不貴, 份量卻一點也不少, 二人分享夠滿足, 還有新鮮的沙律菜和大大份炸薯條, 值得一試。
豬肋骨醬汁酸酸甜甜, 咬下去是鮮嫩多汁, 用手拿著吃是最方便最好的, 沙律夠新鮮, 不只是陪襯, 薯條也是新鮮炸起熱辣辣, 厚切口感佳, 薯味十足。

手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽$208
夾起意粉, 已經聞到好蟹肉
香味, 汁料豐富, 味道調較得剛好, 不要太重手調味, 保留蟹和海膽的鮮味, 用蕃茄帶起那鮮香, 意粉和平時吃的有點不同, 多點綾角, 似麵條多點, 或許這樣會比較掛汁, 海膽大大塊放在最上面, 原來有兩種不同海膽, 顏色較橙的味道較鮮甜。

低溫慢煮燒原隻法國黃油春雞釀西班牙辣肉腸及意大利白豆配薯條$238
本想食乳鴿可惜今晚沒有供應, 唯有轉食黃油春雞, 以低溫慢煮的方法, 令整隻雞保留鮮味和肉汁, 皮薄薄的帶酥脆, 肉質細嫩, 連雞胸部分也不粗糙, 裡面更釀有意大利白豆和辣肉腸, 再配有薯條, 此主菜十分豐富飽足, 看得出其手工和心機之多, 以此價錢是相當值得。

通常對酒吧出品的食物不予期望, 但卻發現彌敦左岸的食物水準很高, 比一般西餐廳都高, 在尖沙咀區價錢相當合理, 無論和情人或友人來, 都很適合。

今晚live show前半部分共有三名表演者, 我最喜歡其中的一名16歲小女生,
人靚聲甜, 聲音很清脆清新, 他們主要唱國語和英文歌, 都不是好pop的歌, 後半部分應該有別的演出者, 但我們沒時間繼續欣賞了。
早前同男朋友行街,行經到尖沙咀這條街特別多酒吧,發現原來呢間酒吧樓上是有餐廳的,這裡是以西餐為主,上網睇原來都幾多好評,愛好周圍試新餐廳的二話不說就走左上去~可以時間尚早,人流不算多,唔洗等位就可以入座!樓上的餐廳好有情調,燈光比較昏暗,而且座位之間都幾闊落~這間餐廳主要以西餐為主,款式多樣化,有前菜、沙律、意粉、意大利飯、扒類、PIZZA等,價錢屬中上的價位,而這裡也領有酒牌,可以點不同款式的酒精飲品,當然也有無酒精飲品的選擇!Passion Fit(HK$68)這杯是無酒精的Mocktail,主要是以西柚汁作為基底,加入了新鮮熱情果肉及梳打水混合而成,味道酸澀得黎又幾清新,沒有甜點,幾開胃!上面仲有半個新鮮熱情果肉,可以混合一拼飲用,味道十分配搭!香蒜辣椒欖油煎虎蝦配多士(HK$88)這款前菜是最令我們驚喜,以小鍋上碟,旁邊有兩片脆脆多士~入面有4隻連殼的虎蝦,以一整條辣椒、蒜蓉及蔥作調味,首先虎蝦十分新鮮彈牙,醬汁特別惹味,加上有辣椒及蒜蓉,醬汁又香又惹味,仲帶一點辣度,十分刺激惹味,伴上多士食用覺得多士不夠,因為醬汁太好吃,好驚喜!低溫慢煮三文角藜麥香芒沙律(HK$130)藜麥

可以時間尚早,人流不算多,唔洗等位就可以入座!
樓上的餐廳好有情調,燈光比較昏暗,而且座位之間都幾闊落~

Passion Fit(HK$68)

上面仲有半個新鮮熱情果肉,可以混合一拼飲用,味道十分配搭!

香蒜辣椒欖油煎虎蝦配多士(HK$88)

這款前菜是最令我們驚喜,以小鍋上碟,旁邊有兩片脆脆多士~

低溫慢煮三文角藜麥香芒沙律(HK$130)

藜麥是Super Food,一般的沙律菜都食左好多次,見有唔同款的沙律就一於試試~

藜麥香芒沙律弄成一磚的,上面鋪上低溫慢煮三文魚,三文魚味濃郁,肉質淋身易入口!

以藜麥為主,入面混入芒果等配料,口感十分豐富,而且芒果酸甜好開胃~

手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽(HK$208)

這份超級邪惡的意粉,上面有一份超大份的伴鮮海膽,而意粉就拌上手拆蟹肉,每一啖意粉都食到蟹肉,蟹肉好鮮甜,而且醬汁以蟹粉汁製成,成個意粉都好有新鮮的蟹肉味!

而意粉的軟硬度適中,好有口感!

黑松露菌醬野菌比薩(HK$148)

Pizza是即叫即焗製的,內有黑松露菌醬、野菌、莫薩里拉芝士、白松露油、洋蔥、火箭菜及俄勒岡,上枱時有好香的黑松露野菌味,薄身的Pizza焗得好香脆!

而上面的芝士分佈平均,唔會太膩,不錯!
題外話/補充資料: 後記: 整體食物水準十分高,即叫即製,而且款式多樣化又創新,味道又配搭得好好~ 原來酒吧樓上有間隱世的高質餐廳,下次都再食過!
2017-09-24