2018-01-24 172 瀏覽
今日同老婆去左尖沙咀拍拖行街,早两日book左位來呢度食飯😋呢間餐廳好有情調、燈光非常悠暗..有氣氛...餐牌既選擇都算吾少, 我地都揀左一輪, 落單後, 好快就送上我地點既MOCKTAIL, 呢杯叫做Nathan Garden  ($68)   係店員推介架, 賣相好靚店員話餐廳每天都會用吾同既鮮花襯托, 老婆好鍾意, 係甘幫佢影相, 味道清清地, 吾會過甜...仲有呢杯Peachy Coco $68有兩粒大大既荔枝肉, 飲落有淡淡的茶味, 仲有果味, 感覺清新烤西班牙黑毛豬扒伴法邊豆及燒新薯 $168份量比想像既大, 咬落肉質軟腍, 有肉汁....調味都適中.. 低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝及粟子伴嫩菠菜 $238呢個係老婆話想試, 因為見到個菜式組合好特別乳鴿外面有少少脆, 食落有粟子的甘甜, 老婆話菠菜好食,我一d都無食到🙈再叫多個黑松露醬野菌Pizza $158落單時無望清楚size,送上時先知原來都幾大個😆芝士好豐富,一條條拉絲,批底系我喜歡既簿批,而且批邊好脆口,吾錯餐牌
呢間餐廳好有情調、燈光非常悠暗..有氣氛...

餐牌既選擇都算吾少, 我地都揀左一輪, 落單後,
好快就送上我地點既MOCKTAIL,

店員話餐廳每天都會用吾同既鮮花襯托, 老婆好鍾意,
係甘幫佢影相, 味道清清地, 吾會過甜...

仲有呢杯Peachy Coco $68
有兩粒大大既荔枝肉, 飲落有淡淡的茶味, 仲有果味,
感覺清新

烤西班牙黑毛豬扒伴法邊豆及燒新薯 $168

低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝及粟子伴嫩菠菜 $238
呢個係老婆話想試, 因為見到個菜式組合好特別

再叫多個黑松露醬野菌Pizza $158
落單時無望清楚size,送上時先知原來都幾大個😆
芝士好豐富,一條條拉絲,批底系我喜歡既簿批,
而且批邊好脆口,吾錯

餐牌
2018-01-23 129 瀏覽
老公愛杯中物,有時都會過嚟赫德道啲 bar 飲嘢今次嚟彌敦左岸因為有 live band 聽就順便喺度食飯裝修係懷舊 style,但整體感覺又好 chill先飲咗杯係 mocktail Crazy Juice因為有波蘿同橙汁,酸酸哋幾好飲cocktail 就試咗 Earl Grey On Rock,好 unique一路都唔會變淡食物比起其他酒店餐廳有 heart 👍🏻海膽蟹肉意粉真係手拆蟹肉嚟㗎喎~深橙色嗰啲係蟹膏,海鮮好豐富釀咗鵝肝嘅乳鴿,都係心機菜嚟入面係塞滿哂鵝肝,好足料!suckling pig 外皮好脆整得好出色homemade sorbet 有少少 berries 碎$42 有兩球 👍🏻

老公愛杯中物,有時都會過嚟赫德道啲 bar 飲嘢
今次嚟彌敦左岸因為有 live band 聽就順便喺度食飯

裝修係懷舊 style,但整體感覺又好 chill

先飲咗杯係 mocktail Crazy Juice
因為有波蘿同橙汁,酸酸哋幾好飲

一路都唔會變淡

食物比起其他酒店餐廳有 heart 👍🏻
海膽蟹肉意粉真係手拆蟹肉嚟㗎喎~
深橙色嗰啲係蟹膏,海鮮好豐富

釀咗鵝肝嘅乳鴿,都係心機菜嚟
入面係塞滿哂鵝肝,好足料!

suckling pig 外皮好脆
整得好出色

homemade sorbet 有少少 berries 碎
$42 有兩球 👍🏻
2018-01-20 1036 瀏覽
第一次去有live band 餐廳,好有氣氛. performers 唱歌幾有水準,一邊聽住歌一邊dinner 別有一番樂趣有live band 自然唔少得cocktails/wine 啦. 我一打開cocktails menu 就被earl grey on rock吸引住. 好少見有earl grey 做cocktails 好特別. 最近愛上earl grey 香味既我難得好快make decision. earl grey on rock components 有 gin, yogurt 同apple juice. 中間浸住一卷cinnamon. 原來earl grey 係中間一舊大冰,supposed 佢愈溶earl grey 香味愈濃,但佢唔點溶😂 所以earl grey 味不太出朋友唔好酒,個order 左杯mocktail crazy juice, 以 pineapple oramge juice 做base 再加上coconut milk 同syrup,面頭再灑上椰絲. 味道幾特別,酸酸地又有椰香.menu 選擇都幾多,最後決定order 1個前菜同2個main coud

menu 選擇都幾多,最後決定order 1個前菜同2個main coude share.

香蒜辣椒虎蝦配多士$128

蝦有5隻但多士只有2片好似唔多夠,貌相好吸引.

waiter 提醒我地可以用包沾上pan 中油一齊食. 可惜底下滿滿olive oil 無味,原本expected 會有蒜香帶辣,但並未能嘗出,就只係好油. 蝦肉彈牙但唔算好鮮味,而且偏油膩. 小菜有點失望所幸主菜還不錯

燒原隻黃油春雞釀西班牙辣肉腸及意大利白豆伴薯條$238.
需要25mins, 呢個煮得唔錯,一向燒雞好易煮到肉質鞋老,但呢度timing 把握得剛好,肉質保持嫩滑juicy, 帶Rosemary 淡淡香味. 原以為會好重口味,估唔到味道唔會好濃烈,都唔錯

肉幾厚身,而且除左雞腿大部分已去骨,食落啖啖肉,中間切開係煮得軟腍白豆同少量肉腸. 食落味道就更豐富

原以為pasta 會快d,估唔到時間比雞仲耐d. 雖然一入餐廳聞到好香black truffle, 不過比限量發售同呢個特別組合吸引到. 鮮蟹肉蟹粉,西班牙辣肉腸,半乾車厘茄,鮮蟹汁自家製墨魚汁闊條麵伴三文魚籽$218

抵贊係材料都幾靚幾足. 三文魚籽滿滿好吸引,一咬開即爆出滿口鮮咸香,加埋蟹肉就更香鮮味,但可能因此整體味道偏咸。個人覺得如果有呢個份量三文魚籽,pasta 調味可相對輕手d. 而自家製闊麵睇落都幾夠墨汁,不過texture 差一點口感.
單食其實都有淡淡墨汁香,但如果同三文魚籽一齊食香味就有點被蓋下去。個人同fd 覺得有點畫蛇添足係蕃茄乾,同三文魚籽唔太match. 最後挑走先食反而味道更和諧.

2018-01-19 115 瀏覽
尖沙咀 HAPPY FRIDAY 想食下野飲下野都有好多選擇,眾多餐廳之中,心儀彌敦左岸就係因為LEE到除左野食飲品正斗之餘仲有 LIVE BAND 欣賞!BAND SHOW 9點開始,之前都會播D 流行歌曲,咁岩播果D都係我PLAYLIST內好鐘意嘅歌手作品,例如BIRDY,OH WONDER ,酒吧夾到我MUSIC TASTE 都係加分位!聽住歌食下小食先LEE個係香蒜辣椒欖油煎虎蝦多士,一上菜香蒜味撲鼻而來,令人食指大動蝦肉爽口彈牙,配香脆多士食非常惹味另外要左半份煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨好的豬肋骨只要輕輕一咬便骨肉分離,煙燻味夠香又不會蓋過肉味主菜係12小時低溫慢煮烤乳豬件伴茴香及手指薯配芥末籽蘋果燒汁,非常考功夫嘅一道菜,味道非常之好!慢煮GE烤乳豬外皮酥脆,肉質幼嫩到入口即化個蘋果燒汁味道清新,中和左乳豬的油香BAND SHOW 開始,先黎一首 Jason Mraz 的 I'm Yours 暖暖場,唱得好好聽,現場氣氛一流聽住歌飲下野傾下計,非常RELAX的一晚!

聽住歌食下小食先

蝦肉爽口彈牙,配香脆多士食非常惹味

另外要左半份煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨

好的豬肋骨只要輕輕一咬便骨肉分離,煙燻味夠香又不會蓋過肉味

個蘋果燒汁味道清新,中和左乳豬的油香

聽住歌飲下野傾下計,非常RELAX的一晚!

• 12小時低溫慢煮烤乳豬件伴茴香及手指薯配芥末籽蘋果燒汁
2018-01-15 137 瀏覽
因為聽聞有live band,所以黎一試,上到2樓都幾大,氣氛感覺也好好,而且岩岩好被安排,係舞台前面的位置,所以更好欣賞live band簡單叫左幾樣野食,係咁好的環境中,都當然叫杯cocktail試試,我叫左杯taste of life同一杯無酒精的mocktail left ice,left ice的果味好香,而且似沙冰,但沙冰中充滿果肉,而人生依杯,店員都有提示我,味道有甜酸苦澀辣,當我飲左一啖,果然係人生,齊哂,幾好飲首先黎到香煎鵝肝多士配無花果醬,好大舊的鵝肝,食落好香,而且口感有d似食蛋白,加上少少果醬味配搭,好食之後就到牛肉墨西哥烤餅,我個人都係鍾意牛油果醬的配合,加上入面的牛肉處理的十分香嫩,還有店員食前說明,可能有墨西哥辣椒,哈,食到最後一塊,另一位朋友食到最後再黎主菜,蟹汁墨魚闊條麵伴三文魚籽,肉容十分豐富,有蟹肉蟹粉,西班牙辣肉腸,半乾車厘茄,每一啖都好重蟹汁味,但我個人唔太喜歡闊條麵太硬,問店員,他解釋傳統的是偏硬,所以食唔慣的話,下次可以要求最後當然要食甜品收尾,蘋果撻配開心果雪糕,蘋果撻的撻底酥皮牛油味好出,蘋果的甜酸度剛剛好,而開心果雪糕,真的好開心,因

最後當然要食甜品收尾,蘋果撻配開心果雪糕,蘋果撻的撻底酥皮牛油味好出,蘋果的甜酸度剛剛好,而開心果雪糕,真的好開心,因為味道好濃郁,好開心

可以一路享受live band,一路食野飲酒,真係好好feel

2018-01-15 105 瀏覽
尖沙咀有好多酒吧,但其實我都未去過,今次我就提議去酒吧食嘢,最後帶左我黎間,地下係吧枱,睇住啲人來來往往,樓上仲有一層坐位簡中有闊落,氣氛都唔錯,聽講到某個時間就有現場表演睇添,可惜我地去時間尚早睇唔到待應安排左坐位比我地入座,坐位好闊,好舒服😌,同隔離枱離得都算遠,同三五知己黎傾計都唔錯我地首先點左薄切北海道鮮帶子及鮮三文魚卷伴鮮海膽伴柚子醋,送到黎賣相好吸引,顏色好鮮艷,食到海超新鮮,三樣嘢一齊放入口都唔會有沖突,各有特式,我比晒啲手指公佢,下次黎必叫再黎主菜就叫左烤西班牙黑毛豬扒伴法邊豆及燒新薯,黑毛豬火候控制得好好,唔會太熟都唔會太生,7成熟啱啱好,食落口仲有汁液,成個人覺得好滿足芝士番茄pizza,芝士十分濃厚,芝士又夠熱,咬落去仲有拉絲添,番茄又夠新鮮,番茄同芝士嘅配搭飽肚得來又唔會覺得好制甜品叫咗半熟芝士伴槤雪糕🍦,半熟芝士個名聽落幾特別,叫黎試下,點知一試愛上,如果仔未試過下次黎記得點黎試下啦

2018-01-15 129 瀏覽
今日同條女去尖沙咀行街買嘢睇戲,到左夜晚就當然要搵下好嘢食啦!尖沙咀有好多酒吧,但其實我都未同條女過這間酒吧食嘢,地下係吧枱,睇住啲人來來往往,樓上仲有一層坐位簡中有闊落,氣氛都唔錯,聽講到某個時間就有現場表演睇添,可惜我地去時間尚早睇唔到待應安排左坐位比我地入座,坐位好闊,好舒服😌,同隔離枱離得都算遠,同三五知己黎傾計都唔錯我地首先點左薄切北海道鮮帶子及鮮三文魚卷伴鮮海膽伴柚子醋,送到黎賣相好吸引,顏色好鮮艷,食到海超新鮮,三樣嘢一齊放入口都唔會有沖突,各有特式,我比晒啲手指公佢,下次黎必叫再黎主菜就叫左烤西班牙黑毛豬扒伴法邊豆及燒新薯,黑毛豬火候控制得好好,唔會太熟都唔會太生,7成熟啱啱好,食落口仲有汁液,成個人覺得好滿足芝士番茄pizza,芝士十分濃厚,芝士又夠熱,咬落去仲有拉絲添,番茄又夠新鮮,番茄同芝士嘅配搭飽肚得來又唔會覺得好制甜品叫咗半熟芝士伴槤雪糕🍦,半熟芝士個名聽落幾特別,叫黎試下,點知一試愛上,如果仔未試過下次黎記得點黎試下啦

上,如果仔未試過下次黎記得點黎試下啦

• 西班牙黑毛豬七成熟
位於尖沙咀嘅彌敦左岸,設計感覺有格調,有兩層。上面那層為酒吧餐廳,有時候還會有brand show欣賞!今晚來到聚餐,我們點了兩款主菜和一個凱撒沙律。凱撒沙律 $98蔬菜非常新鮮,實在令人驚喜!第一次能吃到味道鮮甜的沙律菜,而且非常爽脆!面層的芝士絲非常幼細,咸香十足,而且吃下去的味道感覺是用上一定質素的芝士!煙肉碎十分香脆,而且毫不油膩,吃下去滿口生香!主菜方面鹽焗去骨是令鮮魚伴蔬菜 $198這個是每天限量發售喔!今天的是鱸魚,上枱的時候看到魚上有一大塊像麵包的物體,原來這是大鹽塊!吃的時候先撥開鹽塊再切。魚肉非常嫩滑鮮美,中間已經去骨,而且還醃了一些泰式做法的青檸檸檬在裡面,檸檬汁滲入魚肉中,味道特別酸甜開胃!愛吃魚皮的朋友注意,因大鹽塊在上面焗,所以會有些咸喔!但在吃魚肉的時候偶爾會吃到一些小鹽塊,脆脆的又不會太咸,可能因為只是一小塊吧!怕不夠味道的朋友還可以點旁邊的酸辣汁,不過我覺得原本的魚肉已經非常鮮甜,整體非常滿意這個菜式!燒原隻法國黃油春雞釀西班牙辣肉腸及意大利白豆伴薯條 $238這個需要等待25分鐘,但也是值得的!雞隻的脂肪不多,肉質卻非常嫩滑,連雞胸也沒有鞋口的感覺!
位於尖沙咀嘅彌敦左岸,設計感覺有格調,有兩層。
上面那層為酒吧餐廳,有時候還會有brand show欣賞!
今晚來到聚餐,我們點了兩款主菜和一個凱撒沙律。
凱撒沙律
凱撒沙律 $98
煙肉碎十分香脆,而且毫不油膩,吃下去滿口生香!
主菜方面
鹽焗去骨是令鮮魚伴蔬菜
鹽焗去骨是令鮮魚伴蔬菜 $198
愛吃魚皮的朋友注意,因大鹽塊在上面焗,所以會有些咸喔!
燒原隻法國黃油春雞釀西班牙辣肉腸及意大利白豆伴薯條
這個需要等待25分鐘,但也是值得的!
雞隻的脂肪不多,肉質卻非常嫩滑,連雞胸也沒有鞋口的感覺!
而且雞皮也燒得帶點香脆可口,切開雞隻內裏會發現釀了很多白豆等配料,香氣十足!可以說是色香味俱全。
伴碟的薯條非常新鮮,香脆之餘,內裏的薯香十足!這款也是非常不錯。
我們另外點了兩杯飲品
Taste of Life
Taste of Life $108
這款是一杯酒精飲品,不要看輕它喔!
味道聞上去像橙汁,喝下去酒味挺濃烈的,喝完可真是會有點醉!
Sweeties Dream
Sweeties Dream $68
這杯像是咖啡制的甜品飲料,味道偏甜喔!咖啡和奶味之間,奶味較重,也是一款特別的選擇。
今晚非常滿意,服務員招呼周到,送餐上枱時會講解吃法,看見客人喝完水又會主動添水。
感覺是個家人朋友聚餐或是情侶拍拖的好地方!
凱撒沙律
鹽焗去骨是令鮮魚伴蔬菜
燒原隻法國黃油春雞釀西班牙辣肉腸及意大利白豆伴薯條
Taste of Life
Sweeties Dream
2018-01-14 106 瀏覽
約了一位新相識在尖沙咀晚飯,希望在食物以外,能為朋友帶上更多喜悅,食物美酒能賦予我們味覺享受,輕歌妙𩐳則令人耳朵滿足,故特意挑選了一家Live Band 演奏的酒吧餐廳用餐,餐廳位處尖沙咀,以彌敦兩字為首,左岸兩字相隨,相當易記。一頓飯要吃得舒暢,食物重要,對手重要,但環境亦同意重要,吃飯時鄰桌食客的手踭總會不驚意碰上你的手踭,後面桌的食客上洗手間總要你拉前櫈子,其實食物有多好,感覺也會不爽,故除了一支公快快手食完就走外,我都會選擇比較寬敞的餐廳晚飯,務求令朋友家人自己都坐得舒服,而彌敦左岸的寬敞舒適,絶對符合小弟的擇食條件。拉近人與人之間的距離,打破陌生而成的隔幕,酒精的確可讓人放鬆心情。下圖是當晚點的兩杯cocktail,都是自家創作,兩杯中小弟認為紅色的Sour Cask非當討好,充滿着覆盤子的果味,酒精濃度適中,隱隱透出美國Bourbon 威士忌的韻味。友人認為另外一杯cocktail-Break Up 亦甚有特色,很適合女士口味。我倆並不太餓,只點了三道食物。風乾時間越長的火腿,味道會顯得更為甘香馥郁,48個月為次長的風乾規格,認知的最長風乾期為60個月。下圖一碟為48個月的

我倆並不太餓,只點了三道食物。

風乾時間越長的火腿,味道會顯得更為甘香馥郁,48個月為次長的風乾規格,認知的最長風乾期為60個月。下圖一碟為48個月的,味道一如所料的馥郁。

下圖為美式煙燻醬燒黑毛豬肋骨,肋骨上的肉甚為嫩滑,肉滲透着濃香肉汁,跟骨上的煙燻醬配襯甚佳。

辣肉腸忌廉汁煮蜆用上馬來西亞蜆,蜆厚身有肉,煮的火候剛好,爽滑零渣,忌廉汁香滑鮮甜,蘸在蒜蓉包上,十分十分的滋味。

在差不多吃完所有食物之際,聽到舞台方向傳出陣陣悅耳的音樂,接着是一連串Beatles 的老歌,樂隊主音的歌聲相當悅耳,令小弟不禁多留餐廳二個小時,多點了兩杯cocktail 邊飲邊聽歌,整頓晚飯足足吃了3個小時。

2018-01-04
餐廳尾設置舞台,旁邊既櫃內都放置左好多懷舊既物件。雖然係酒吧,但食物款式多選擇,而且都幾有特色,應有盡有。🦀🍝鮮蟹肉蟹粉,西班牙辣肉腸,半乾車厘茄,鮮蟹汁自家製墨魚汁闊條麵伴三文魚籽 $218呢個一上碟要快D食,如果唔係放太耐可能會腥。蟹肉分量多,充滿鮮味。辣肉腸係一切粒,唔係平時食既一片片。半乾車厘茄食落似山楂,酸酸甜甜夠開胃。三文魚籽令整體帶出咸香味道,更提升層次感。整體咸左少許外都唔錯。🦆低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝及栗子伴嫩菠菜 $238肉質幼嫩,熟得剛剛好,自己可以KO一隻。伴碟既菠菜香又嫩,好想食多D。🍏🍨蘋果撻伴開心果雪糕 $68開心果雪糕香濃軟滑,蘋果撻果肉有口感,冷雪糕碰上熱蘋果批口感好正,味道一流。個人好鐘意,好想自己獨吞一個。🍨法式芒果拿破崙伴雲呢嗱雪糕 $68外層酥皮香脆鬆化,吉士醬質感細滑,味道不錯。雲呢拿雪糕唔會太甜又香滑。🍹Nathan Garden $68 茶味重,賣相滿佈花花,可令女士們心心眼。🍹Left Ice $68充滿雜莓味,酸酸甜甜。我們似乎過早黎食,因為賣單時候,Live Band剛好開始。表演者都係外國人唱得好好聽,真係唔想咁早走。最後滿足聽左兩首
餐廳尾設置舞台,旁邊既櫃內都放置左好多懷舊既物件。
雖然係酒吧,但食物款式多選擇,而且都幾有特色,應有盡有。

🦆低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝及栗子伴嫩菠菜 $238
低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝及栗子伴嫩菠菜

🍏🍨蘋果撻伴開心果雪糕 $68
蘋果撻伴開心果雪糕

🍨法式芒果拿破崙伴雲呢嗱雪糕 $68
法式芒果拿破崙伴雲呢嗱雪糕

🍹Nathan Garden $68
茶味重,賣相滿佈花花,可令女士們心心眼。
🍹Left Ice $68
充滿雜莓味,酸酸甜甜。

我們似乎過早黎食,因為賣單時候,Live Band剛好開始。表演者都係外國人唱得好好聽,真係唔想咁早走。最後滿足聽左兩首好聽既英文歌離場。

環境有調情,飲酒、食飯、朋友聚會、節日慶祝都好適合。而且仲有Live Band,食物質素唔錯。個人超愛呢度既甜品,所以期待抽時間再黎食,覺得物有所值丫。
2018-01-03
低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝及栗子伴嫩菠菜
蘋果撻伴開心果雪糕
法式芒果拿破崙伴雲呢嗱雪糕
2018-01-13 113 瀏覽
年尾因為想同女友食餐好的,又有氣氛,於是黎左尖咀既<<彌敦左岸>>。 地下以酒吧為主, 一樓就餐廳為主,九點仲有live show。 餐牌分開左食物同飲品,雖然係酒吧,但食物都好出色。 先來的是<<深海海螫蝦刺身牛油梨卷伴阿拉斯加皇帝蟹腳配芒果雪葩>> 賣相色彩豐富。牛油果切成片塊,配螫蝦刺身,味道都幾夾。 仲有小量芒果肉,小小酸。 而皇帝蟹腳蟹入口鮮甜。芒果雪葩,十分清新。 <<Chicken Wings Bite>> 點了半份,一碟有四隻,入口外脆內嫩,加埋泰式辣醬,確係惹味。 <<鹽焗去骨盲曹伴蔬菜>>,熱騰騰鹽焗去骨盲曹魚,上面仲有一大塊鹽。入口冇骨之餘,魚質鮮嫩。 <<法式芒果拿破崙伴云呢拿雪糕>口感鬆脆的千層酥加上芒果肉,口感豐富。配上云呢拿雪糕,清新既口感,作為飯後甜品一流。 飲品叫了BC Punch及Nathan Garden兩款mocktail。BC PUNCH ,SODA夠氣之餘,仲有檸檬味,除左飲得仲食得。N
地下以酒吧為主,
一樓就餐廳為主,九點仲有live show。
餐牌分開左食物同飲品,雖然係酒吧,但食物都好出色。
飲品叫了BC Punch及Nathan Garden兩款mocktail。BC PUNCH ,SODA夠氣之餘,仲有檸檬味,除左飲得仲食得。Nathan Garden用花黎做裝飾,非常吸晴之餘,入口有蘋果同茶味,甜道適中。
2017-12-30
2018-01-09 679 瀏覽
約了好友來尖沙咀消遣,友人屬意去酒吧街嘅「彌敦左岸」,原來佢之前曾經同朋友嚟過,覺得這間餐廳,不但菜式做得好有水準,而且晚上十時後仲會有 Live band 助慶,活像一個小型的音樂會場地,氣氛很不錯。既然友人早已有目標,又不用我傷腦筋,我當然樂意奉陪。店子分成上下兩層,下層以飲野傾偈睇波為主,而上層就係餐廳加酒吧。沿著樓梯拾級而上,環境果然唔錯,寬敞闊落,檯同檯之間有適當嘅距離,而且入面除了設有不少靠背座椅外,還有一列長長嘅梳化座位,感覺舒服,配上一室昏暗嘅燈光,情調不俗。趁時間尚早,人客不多,先在場內快速巡一轉。原來餐廳盡頭設有一個大舞台,而最入面嘅角落就放有足球機同美式桌球檯,等朋友嘅時候嚟玩番兩手 Kill Time 就最適合不過。拿起餐牌,食物選擇都唔少,由小食、沙律、餐湯、意大利飯、意粉、扒類、肉食、薄餅,以至甜品等,應有盡有。點餐後,先來的是飲品,我們每人都點了一款 Mocktail,分別有 Peachy Coco (HH $68) 同 Left Ice (HH $68)。Peachy Coco 茶味好濃,入口帶陣陣桃香,杯頂嘅荔枝串香甜多汁,非常煞食。至於 Left I

點餐後,先來的是飲品,我們每人都點了一款 Mocktail,分別有 Peachy Coco (HH $68) 同 Left Ice (HH $68)。Peachy Coco 茶味好濃,入口帶陣陣桃香,杯頂嘅荔枝串香甜多汁,非常煞食。至於 Left Ice 其實就係野莓沙冰,用咗藍莓、紅桑子再混入牛奶打成。一啖入口,味道好天然,酸甜適中,而且果香芬芳馥郁,冰涼又醒神。

食物方面,先點一款香口小食墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片 ($118/Full)  做前菜。Nachos 配咗三種唔同嘅醬,分別有酸忌廉、牛油梨醬同蕃茄莎莎。粟米片咬下脆卜卜,半溶的芝士輕易做到拉絲效果,翻開粟米片,原來入面藏著不少牛肉碎粒,入口香香辣辣,味道即時 level up。

主菜點了一客鹽焗去骨時令鮮魚伴蔬菜 ($198),時令鮮魚選用了原條盲鰽,上碟時見魚身「蓋」上一大堆鹽,揭開鹽殼細看,原來魚肉入面藏左檸檬同香草,而且大廚非常體貼,已經事先將條魚起左骨,方便客人享用!魚肉入口嫩滑得很,蘸伴碟的泰式辣汁吃,非常惹味。

鄰桌幾個後生仔柯打左客至尊比薩 ($178),大大個,用料十足,賣相吸引,所以亦立即跟風。Pizza 即叫即製,上桌時香氣撲鼻,toppings 好豐富,有烤雞肉、鮮蝦、辣肉腸、白菌、洋蔥、黑水欖同 Mozzarella Cheese。拿起咬下,每口都嘗到餅底的脆和配料的香,加上卜卜聲嘅批邊,香脆可口,非常之有特色。

甜品點左法式芒果拿破崙伴雲呢拿雪糕 ($68),外層酥皮香脆鬆化,咬下去可以聽到「咔嚓」聲,層次感十足。中間夾著的呍呢拿吉士醬,充滿呍呢拿的芳香,而且質感細滑,伴上酸甜度剛好的芒果肉及香滑嘅雲呢拿雪糕,無論味道和賣相都令人滿意。整晚氣氛不錯,服務員相當有禮,很期待下次再聚。
2018-01-08
2018-01-09 148 瀏覽
氣氛不錯當晚有live band表演但我們一行8人加上坐的位置頭頂有音響完全是嗌破喉嚨才能夠聊天食物等候時間很久一入座經理推出戰斧扒說需時要40分鐘所以我們一開始已經點了個戰斧扒之後叫了個白酒生蠔set其他就經理發板坐左20分鐘終於有個田螺到(d薯溶少得可憐)食埋2個沙津追左次個生蠔set經理行埋黎話個set本身6隻蠔而家得4隻算啦照要!再過左15分鐘都未有追啦又佢又行過黎話原來得3隻算啦都照要再等夠20分鐘先到仲要細隻到喊但d拼盤串燒係好味既Finally 個戰斧扒入座起計一個半小時先到成班朋友都已經無mood 食順帶一提個日係有朋友生日本來想比個surprise 佢已經預備好個蛋糕侍應姐姐走埋黎大嗌邊個生日要唔要唱生日歌個一刻我真係無野好講
氣氛不錯

經理推出戰斧扒說需時要40分鐘
所以我們一開始已經點了個戰斧扒
之後叫了個白酒生蠔set
其他就經理發板

坐左20分鐘終於有個田螺到(d薯溶少得可憐)
食埋2個沙津

個一刻
我真係無野好講
雖斧扒
2018-01-09 68 瀏覽
很久沒有相約朋友一起看足球比賽,前幾天大家都興致勃勃想去看看,便去了彌敦左岸吃個晚飯,看個比賽。餐廳的氣氛不錯,每個座位都保留一定的空間,坐得蠻舒服。炸日本甜蕃薯條點了一份細的,但份量也十分多,蕃薯炸得滿酥脆,帶一點甜甜的蕃薯香味,不需要加任何醬汁作點綴,停不了口。黃金龍蝦粟米法邊豆意大利飯龍蝦烤得剛剛好,龍蝦肉爽口彈牙,外層微軟裡面仍保持點硬身的意大利飯,吃起來富有嚼勁,醬汁稠而不膩。低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝及栗子伴嫰菠菜,用上意大利白豆茸配黑松露燒汁有驚喜的菜式,鵝肝及粟子釀入乳鴿裡都是第一次見,兩者吸收乳鴿精華後令味道更豐富,鵝肝口感細滑也不感油膩。乳鴿經慢煮後,肉身較軟滑,乳鴿的味道也得而保存,吃起來更原汁原味。Peachy Coco微微的桃子味,清香順口,甜甜地,不錯。

餐廳的氣氛不錯,每個座位都保留一定的空間,坐得蠻舒服。

炸日本甜蕃薯條

黃金龍蝦粟米法邊豆意大利飯
起來富有嚼勁,醬汁稠而不膩。

Peachy Coco
微微的桃子味,清香順口,甜甜地,不錯。
2018-01-07 667 瀏覽
之前同朋友聚餐食過一次,覺得質素唔錯,所以今次帶埋老公黎食,佢覺得環境氣氛好好,此酒吧嘅格調,食物質素高質。豬肋骨全份$218,份量勁多,旁邊仲有薯條,係我最鍾意嘅厚切,仲見到薯仔皮添,熱辣辣好好食豬肋骨好易切開,味道甜中帶辣,醬汁均勻查喺豬肋骨上面,好夠味道,而且肉質唔錯,不會鞋口至尊Pizza $178,上面鋪滿芝士,仲有大蝦,薄餅係薄底,我估係餐廳自己整,厚度剛好,配埋上面勁多芝士,又有辣肉腸,其實都幾多了,好滿足啊!朱古力心太軟配雲呢拿雪糕$68,雖然食到勁飽,但係都想叫個甜品,上次食過芝士撻都已經好好食,今次就試新野。雲呢拿雪糕食得出係靚野,上面仲見到細細的雲呢拿籽,真係好想叫多球。心太軟入邊嘅朱古力苦中帶甜,老公覺得呢個最好食,鍾意朱古力帶點苦味,而且重點係不會太甜。nathan garden $68,一見到個賣相,真係唔會覺得係一杯飲品,但係飲落帶點花味,又幾好飲喎,如果分量在多啲就更好。left ice $68,呢個係雜莓Milk shake,飲得出真係用莓打出嚟的,好Fresh

豬肋骨全份$218,份量勁多,

配埋上面勁多芝士,又有辣肉腸,其實都幾多了,好滿足啊!