2018-01-14 106 瀏覽
約了一位新相識在尖沙咀晚飯,希望在食物以外,能為朋友帶上更多喜悅,食物美酒能賦予我們味覺享受,輕歌妙𩐳則令人耳朵滿足,故特意挑選了一家Live Band 演奏的酒吧餐廳用餐,餐廳位處尖沙咀,以彌敦兩字為首,左岸兩字相隨,相當易記。一頓飯要吃得舒暢,食物重要,對手重要,但環境亦同意重要,吃飯時鄰桌食客的手踭總會不驚意碰上你的手踭,後面桌的食客上洗手間總要你拉前櫈子,其實食物有多好,感覺也會不爽,故除了一支公快快手食完就走外,我都會選擇比較寬敞的餐廳晚飯,務求令朋友家人自己都坐得舒服,而彌敦左岸的寬敞舒適,絶對符合小弟的擇食條件。拉近人與人之間的距離,打破陌生而成的隔幕,酒精的確可讓人放鬆心情。下圖是當晚點的兩杯cocktail,都是自家創作,兩杯中小弟認為紅色的Sour Cask非當討好,充滿着覆盤子的果味,酒精濃度適中,隱隱透出美國Bourbon 威士忌的韻味。友人認為另外一杯cocktail-Break Up 亦甚有特色,很適合女士口味。我倆並不太餓,只點了三道食物。風乾時間越長的火腿,味道會顯得更為甘香馥郁,48個月為次長的風乾規格,認知的最長風乾期為60個月。下圖一碟為48個月的

我倆並不太餓,只點了三道食物。

風乾時間越長的火腿,味道會顯得更為甘香馥郁,48個月為次長的風乾規格,認知的最長風乾期為60個月。下圖一碟為48個月的,味道一如所料的馥郁。

下圖為美式煙燻醬燒黑毛豬肋骨,肋骨上的肉甚為嫩滑,肉滲透着濃香肉汁,跟骨上的煙燻醬配襯甚佳。

辣肉腸忌廉汁煮蜆用上馬來西亞蜆,蜆厚身有肉,煮的火候剛好,爽滑零渣,忌廉汁香滑鮮甜,蘸在蒜蓉包上,十分十分的滋味。

在差不多吃完所有食物之際,聽到舞台方向傳出陣陣悅耳的音樂,接着是一連串Beatles 的老歌,樂隊主音的歌聲相當悅耳,令小弟不禁多留餐廳二個小時,多點了兩杯cocktail 邊飲邊聽歌,整頓晚飯足足吃了3個小時。

2018-01-04
餐廳尾設置舞台,旁邊既櫃內都放置左好多懷舊既物件。雖然係酒吧,但食物款式多選擇,而且都幾有特色,應有盡有。🦀🍝鮮蟹肉蟹粉,西班牙辣肉腸,半乾車厘茄,鮮蟹汁自家製墨魚汁闊條麵伴三文魚籽 $218呢個一上碟要快D食,如果唔係放太耐可能會腥。蟹肉分量多,充滿鮮味。辣肉腸係一切粒,唔係平時食既一片片。半乾車厘茄食落似山楂,酸酸甜甜夠開胃。三文魚籽令整體帶出咸香味道,更提升層次感。整體咸左少許外都唔錯。🦆低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝及栗子伴嫩菠菜 $238肉質幼嫩,熟得剛剛好,自己可以KO一隻。伴碟既菠菜香又嫩,好想食多D。🍏🍨蘋果撻伴開心果雪糕 $68開心果雪糕香濃軟滑,蘋果撻果肉有口感,冷雪糕碰上熱蘋果批口感好正,味道一流。個人好鐘意,好想自己獨吞一個。🍨法式芒果拿破崙伴雲呢嗱雪糕 $68外層酥皮香脆鬆化,吉士醬質感細滑,味道不錯。雲呢拿雪糕唔會太甜又香滑。🍹Nathan Garden $68 茶味重,賣相滿佈花花,可令女士們心心眼。🍹Left Ice $68充滿雜莓味,酸酸甜甜。我們似乎過早黎食,因為賣單時候,Live Band剛好開始。表演者都係外國人唱得好好聽,真係唔想咁早走。最後滿足聽左兩首
餐廳尾設置舞台,旁邊既櫃內都放置左好多懷舊既物件。
雖然係酒吧,但食物款式多選擇,而且都幾有特色,應有盡有。

🦆低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝及栗子伴嫩菠菜 $238
低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝及栗子伴嫩菠菜

🍏🍨蘋果撻伴開心果雪糕 $68
蘋果撻伴開心果雪糕

🍨法式芒果拿破崙伴雲呢嗱雪糕 $68
法式芒果拿破崙伴雲呢嗱雪糕

🍹Nathan Garden $68
茶味重,賣相滿佈花花,可令女士們心心眼。
🍹Left Ice $68
充滿雜莓味,酸酸甜甜。

我們似乎過早黎食,因為賣單時候,Live Band剛好開始。表演者都係外國人唱得好好聽,真係唔想咁早走。最後滿足聽左兩首好聽既英文歌離場。

環境有調情,飲酒、食飯、朋友聚會、節日慶祝都好適合。而且仲有Live Band,食物質素唔錯。個人超愛呢度既甜品,所以期待抽時間再黎食,覺得物有所值丫。
2018-01-03
低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝及栗子伴嫩菠菜
蘋果撻伴開心果雪糕
法式芒果拿破崙伴雲呢嗱雪糕
2018-01-13 113 瀏覽
年尾因為想同女友食餐好的,又有氣氛,於是黎左尖咀既<<彌敦左岸>>。 地下以酒吧為主, 一樓就餐廳為主,九點仲有live show。 餐牌分開左食物同飲品,雖然係酒吧,但食物都好出色。 先來的是<<深海海螫蝦刺身牛油梨卷伴阿拉斯加皇帝蟹腳配芒果雪葩>> 賣相色彩豐富。牛油果切成片塊,配螫蝦刺身,味道都幾夾。 仲有小量芒果肉,小小酸。 而皇帝蟹腳蟹入口鮮甜。芒果雪葩,十分清新。 <<Chicken Wings Bite>> 點了半份,一碟有四隻,入口外脆內嫩,加埋泰式辣醬,確係惹味。 <<鹽焗去骨盲曹伴蔬菜>>,熱騰騰鹽焗去骨盲曹魚,上面仲有一大塊鹽。入口冇骨之餘,魚質鮮嫩。 <<法式芒果拿破崙伴云呢拿雪糕>口感鬆脆的千層酥加上芒果肉,口感豐富。配上云呢拿雪糕,清新既口感,作為飯後甜品一流。 飲品叫了BC Punch及Nathan Garden兩款mocktail。BC PUNCH ,SODA夠氣之餘,仲有檸檬味,除左飲得仲食得。N
地下以酒吧為主,
一樓就餐廳為主,九點仲有live show。
餐牌分開左食物同飲品,雖然係酒吧,但食物都好出色。
飲品叫了BC Punch及Nathan Garden兩款mocktail。BC PUNCH ,SODA夠氣之餘,仲有檸檬味,除左飲得仲食得。Nathan Garden用花黎做裝飾,非常吸晴之餘,入口有蘋果同茶味,甜道適中。
2017-12-30
2018-01-09 679 瀏覽
約了好友來尖沙咀消遣,友人屬意去酒吧街嘅「彌敦左岸」,原來佢之前曾經同朋友嚟過,覺得這間餐廳,不但菜式做得好有水準,而且晚上十時後仲會有 Live band 助慶,活像一個小型的音樂會場地,氣氛很不錯。既然友人早已有目標,又不用我傷腦筋,我當然樂意奉陪。店子分成上下兩層,下層以飲野傾偈睇波為主,而上層就係餐廳加酒吧。沿著樓梯拾級而上,環境果然唔錯,寬敞闊落,檯同檯之間有適當嘅距離,而且入面除了設有不少靠背座椅外,還有一列長長嘅梳化座位,感覺舒服,配上一室昏暗嘅燈光,情調不俗。趁時間尚早,人客不多,先在場內快速巡一轉。原來餐廳盡頭設有一個大舞台,而最入面嘅角落就放有足球機同美式桌球檯,等朋友嘅時候嚟玩番兩手 Kill Time 就最適合不過。拿起餐牌,食物選擇都唔少,由小食、沙律、餐湯、意大利飯、意粉、扒類、肉食、薄餅,以至甜品等,應有盡有。點餐後,先來的是飲品,我們每人都點了一款 Mocktail,分別有 Peachy Coco (HH $68) 同 Left Ice (HH $68)。Peachy Coco 茶味好濃,入口帶陣陣桃香,杯頂嘅荔枝串香甜多汁,非常煞食。至於 Left I

點餐後,先來的是飲品,我們每人都點了一款 Mocktail,分別有 Peachy Coco (HH $68) 同 Left Ice (HH $68)。Peachy Coco 茶味好濃,入口帶陣陣桃香,杯頂嘅荔枝串香甜多汁,非常煞食。至於 Left Ice 其實就係野莓沙冰,用咗藍莓、紅桑子再混入牛奶打成。一啖入口,味道好天然,酸甜適中,而且果香芬芳馥郁,冰涼又醒神。

食物方面,先點一款香口小食墨西哥香辣牛肉芝士焗粟米片 ($118/Full)  做前菜。Nachos 配咗三種唔同嘅醬,分別有酸忌廉、牛油梨醬同蕃茄莎莎。粟米片咬下脆卜卜,半溶的芝士輕易做到拉絲效果,翻開粟米片,原來入面藏著不少牛肉碎粒,入口香香辣辣,味道即時 level up。

主菜點了一客鹽焗去骨時令鮮魚伴蔬菜 ($198),時令鮮魚選用了原條盲鰽,上碟時見魚身「蓋」上一大堆鹽,揭開鹽殼細看,原來魚肉入面藏左檸檬同香草,而且大廚非常體貼,已經事先將條魚起左骨,方便客人享用!魚肉入口嫩滑得很,蘸伴碟的泰式辣汁吃,非常惹味。

鄰桌幾個後生仔柯打左客至尊比薩 ($178),大大個,用料十足,賣相吸引,所以亦立即跟風。Pizza 即叫即製,上桌時香氣撲鼻,toppings 好豐富,有烤雞肉、鮮蝦、辣肉腸、白菌、洋蔥、黑水欖同 Mozzarella Cheese。拿起咬下,每口都嘗到餅底的脆和配料的香,加上卜卜聲嘅批邊,香脆可口,非常之有特色。

甜品點左法式芒果拿破崙伴雲呢拿雪糕 ($68),外層酥皮香脆鬆化,咬下去可以聽到「咔嚓」聲,層次感十足。中間夾著的呍呢拿吉士醬,充滿呍呢拿的芳香,而且質感細滑,伴上酸甜度剛好的芒果肉及香滑嘅雲呢拿雪糕,無論味道和賣相都令人滿意。整晚氣氛不錯,服務員相當有禮,很期待下次再聚。
2018-01-08
2018-01-09 148 瀏覽
氣氛不錯當晚有live band表演但我們一行8人加上坐的位置頭頂有音響完全是嗌破喉嚨才能夠聊天食物等候時間很久一入座經理推出戰斧扒說需時要40分鐘所以我們一開始已經點了個戰斧扒之後叫了個白酒生蠔set其他就經理發板坐左20分鐘終於有個田螺到(d薯溶少得可憐)食埋2個沙津追左次個生蠔set經理行埋黎話個set本身6隻蠔而家得4隻算啦照要!再過左15分鐘都未有追啦又佢又行過黎話原來得3隻算啦都照要再等夠20分鐘先到仲要細隻到喊但d拼盤串燒係好味既Finally 個戰斧扒入座起計一個半小時先到成班朋友都已經無mood 食順帶一提個日係有朋友生日本來想比個surprise 佢已經預備好個蛋糕侍應姐姐走埋黎大嗌邊個生日要唔要唱生日歌個一刻我真係無野好講
氣氛不錯

經理推出戰斧扒說需時要40分鐘
所以我們一開始已經點了個戰斧扒
之後叫了個白酒生蠔set
其他就經理發板

坐左20分鐘終於有個田螺到(d薯溶少得可憐)
食埋2個沙津

個一刻
我真係無野好講
雖斧扒
2018-01-09 68 瀏覽
很久沒有相約朋友一起看足球比賽,前幾天大家都興致勃勃想去看看,便去了彌敦左岸吃個晚飯,看個比賽。餐廳的氣氛不錯,每個座位都保留一定的空間,坐得蠻舒服。炸日本甜蕃薯條點了一份細的,但份量也十分多,蕃薯炸得滿酥脆,帶一點甜甜的蕃薯香味,不需要加任何醬汁作點綴,停不了口。黃金龍蝦粟米法邊豆意大利飯龍蝦烤得剛剛好,龍蝦肉爽口彈牙,外層微軟裡面仍保持點硬身的意大利飯,吃起來富有嚼勁,醬汁稠而不膩。低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝及栗子伴嫰菠菜,用上意大利白豆茸配黑松露燒汁有驚喜的菜式,鵝肝及粟子釀入乳鴿裡都是第一次見,兩者吸收乳鴿精華後令味道更豐富,鵝肝口感細滑也不感油膩。乳鴿經慢煮後,肉身較軟滑,乳鴿的味道也得而保存,吃起來更原汁原味。Peachy Coco微微的桃子味,清香順口,甜甜地,不錯。

餐廳的氣氛不錯,每個座位都保留一定的空間,坐得蠻舒服。

炸日本甜蕃薯條

黃金龍蝦粟米法邊豆意大利飯
起來富有嚼勁,醬汁稠而不膩。

Peachy Coco
微微的桃子味,清香順口,甜甜地,不錯。
2018-01-07 667 瀏覽
之前同朋友聚餐食過一次,覺得質素唔錯,所以今次帶埋老公黎食,佢覺得環境氣氛好好,此酒吧嘅格調,食物質素高質。豬肋骨全份$218,份量勁多,旁邊仲有薯條,係我最鍾意嘅厚切,仲見到薯仔皮添,熱辣辣好好食豬肋骨好易切開,味道甜中帶辣,醬汁均勻查喺豬肋骨上面,好夠味道,而且肉質唔錯,不會鞋口至尊Pizza $178,上面鋪滿芝士,仲有大蝦,薄餅係薄底,我估係餐廳自己整,厚度剛好,配埋上面勁多芝士,又有辣肉腸,其實都幾多了,好滿足啊!朱古力心太軟配雲呢拿雪糕$68,雖然食到勁飽,但係都想叫個甜品,上次食過芝士撻都已經好好食,今次就試新野。雲呢拿雪糕食得出係靚野,上面仲見到細細的雲呢拿籽,真係好想叫多球。心太軟入邊嘅朱古力苦中帶甜,老公覺得呢個最好食,鍾意朱古力帶點苦味,而且重點係不會太甜。nathan garden $68,一見到個賣相,真係唔會覺得係一杯飲品,但係飲落帶點花味,又幾好飲喎,如果分量在多啲就更好。left ice $68,呢個係雜莓Milk shake,飲得出真係用莓打出嚟的,好Fresh

豬肋骨全份$218,份量勁多,

配埋上面勁多芝士,又有辣肉腸,其實都幾多了,好滿足啊!

年尾年頭整個人都還在放假MOOD,晚餐都想找個能好好放鬆的地方。寶寶提議到尖沙咀彌敦左岸,因為餐廳經常有LIVE BAND表演,聽住音樂食晚餐,人自然更能放鬆。彌敦左岸有兩層,樓下是以酒吧為主,有大電視可讓客人睇波。而二樓則是餐廳跟酒吧一起的,用上昏暗的燈光,加上兩旁的擺設,環境很舒服。當然還有LIVE BAND的音樂伴著,讓氣氛更好。MENU兩大張紙,每種都很吸引似的。先點了小食法式焗田螺($98),餐廳還很細心附上田螺專用的夾子,方便食客把螺肉叉出來。田螺不算大隻,肉質很軟,加上香草﹑和橄欖油的香味,味道蠻不錯的。只是肉有點小,而且薯蓉份量又很小。鮮蟹肉蟹粉﹑西班牙辣肉腸﹑半乾車厘蕃茄鮮蟹汁自家製墨魚汁闊條麵伴三文魚籽(限量發售)($218)因為自家製墨魚汁闊條麵已經賣光,所以只好轉成普通的意粉,不過意粉硬度控制得很好,保持彈牙口感,個人很喜歡。而材料都很豐富很足料,除了大大粒三文魚籽外,還有新鮮蟹肉,及金黃色蟹粉,蟹粉份量還不少呢。半乾車厘蕃茄的微酸,令濃味的蟹汁更多元化。燒德國咸豬手($228)份量很大,除了燒豬手外還有炸薯條和德國豬手常配搭著的酸蘿蔔絲。豬手外皮燒得很乾身很脆

MENU兩大張紙,每種都很吸引似的。

法式焗田螺

半乾車厘蕃茄的微酸,令濃味的蟹汁更多元化。

燒德國咸豬手($228)
燒德國咸豬手

豬手外皮燒得很乾身很脆口,皮下面還有軟嫩的一層薄筋膜及脂肪,食落一點都不漏。

肉質依然軟嫩,切開後看到粉紅色的豬手肉一絲絲的,一點都不會韌。

最喜歡的是將豬手沾上一點芥末醬,這個芥末醬一點都不辣不會刺鼻,反而是淡淡的酸和辣帶起豬手肉的香味。

HIGHLAND ORANGE($138)
飲落就像加了很高濃度酒精的橙汁,雖然飲落會有點刺喉,但味道帶甜,易入口。
HIGHLAND ORANGE(

CRAZY JUICE($88)
用上椰汁和波蘿汁混在一起,但又配搭得到,兩種味道都很鮮明又不會搶過對方的香味。
CRAZY JUICE

聽著輕鬆的LIVE BAND,食一個豐富美味的晚餐,心情愉快地談天說地,已經是跟寶寶一起,很美好的時光。
燒德國咸豬手
CRAZY JUICE
2018-01-06 365 瀏覽
作為2018年的第一頓晩餐又怎能馬虎呢?本來一心來 Nathan Left 聽 live band 輕鬆下,真可惜今晩無樂隊表演呢。但也沒阻我倆心情,來酒吧首先就當然要喝杯酒吧。我的 Earl Grey on Rock ($128) 的伯爵茶味非常濃郁,特别之處是用了一舊大的伯爵茶冰,所以不怕味道變淡。這杯雞尾酒也不設飲管,所以把唇邊放在杯上時,便可聞有很香的肉桂味,確是色香味俱全。而寶寶的 Sour Cask ($128) whiskey 味很濃烈,但同時紅桑莓的味道也很重,一苦一甜,相當刺激。西班牙黑毛豬火腿比薩 ($148) 邊皮焗得薄身而香脆,而上面放了火箭菜令整體更清新,吃完也不覺膩。雖然沒有芝士拉絲效果,但用了 Mozeralla 和 Parmesan 芝士,芝士味也很夠。唯一美中不足的就是黑毛豬火腿的份量太小了。墨魚柳Bb菠菜芝士煙肉忌廉汁意粉 ($128) 非常 creamy,汁多到有點像湯意粉,吃完有點膩口。而魷魚份量有很多,爽口彈牙很好味。然後便是我最喜愛的雞肉墨西哥烤餅 ($128)了。Quesadilla 是我以前在美國常吃的食物,所以每次在香港吃也會懷念年輕時

然後便是我最喜愛的雞肉墨西哥烤餅 ($128)了。Quesadilla 是我以前在美國常吃的食物,所以每次在香港吃也會懷念年輕時的自己。這裡除了雞肉還可選牛肉,在熱騰騰的烤餅內看到焗到半溶的芝士快湧岀來了,再塗上滿滿的酸忌廉、牛油果醬和蕃茄莎莎,放在口裡真是美味到極點。必吃推介!

牛肝菌意大利飯伴63度温泉蛋 ($148)
意大利飯煮得煙韌有嚼感,每口也帶著濃郁的牛肝菌味,可惜味道就偏鹹了些少,幸好有温泉蛋搭救。

餐廳也頗浪漫,看到很多情侶一雙一對來。

2018-01-01
2018-01-05 64 瀏覽
呢間餐廳係見到朋友ig而發掘出來嘅~今日一於帶屋企人試下先!💁🏻眼見以為係街鋪嘅酒吧,原來行上二樓先係餐廳我哋一行4人,侍應安排我哋坐卡位店內環境好有mood,非常舒適,每張枱上都設有獨立嘅小枱燈~🕯而係我哋嘅左手邊就有live band即場演奏首首歌都好好聽,好正!「法式焗田螺 $98」🐌餐廳好細心咁提供咗專食田螺嘅餐具比我哋每粒田螺上有一層香草作調味🌿田螺肉熱辣辣又大大粒,配埋下面香濃細滑嘅薯蓉,一碟得6粒真係唔夠食呀~「手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配鮮海膽 (限量發售) $218」🦀來到《見到個名都知道係必叫》嘅系列!碟上嘅橙色係由海膽,蟹粉同埋蟹膏組成~自家製意大利粉較為硬身,有啲似日式拉麵多過一般嘅意大利粉🍝海膽+蟹呢個配搭從來都唔會有錯,除咗面頭果舊大海膽,食落每啖都有唔少嘅蟹肉同埋蟹膏。加上佢啲汁係完全足夠拌麵,唔會食食下無晒汁,好鮮味!👍🏻「燒德國鹹豬手 $228」🐷一舊貌似普通嘅鹹豬手,完全估唔到一切開,舊舊都係啖啖肉不特止,仲熱到出煙!豬皮燒到脆卜卜,但肉質仍保持到嫩滑,唔會乾爭爭喜歡嘅可以點埋旁邊嘅芥辣,酸酸辣辣刺激下味蕾😝建議叫咗呢個鹹豬手可以唔洗另外再叫多個薯
呢間餐廳係見到朋友ig而發掘出來嘅~
今日一於帶屋企人試下先!💁🏻

眼見以為係街鋪嘅酒吧,原來行上二樓先係餐廳
我哋一行4人,侍應安排我哋坐卡位
店內環境好有mood,非常舒適,
每張枱上都設有獨立嘅小枱燈~🕯
而係我哋嘅左手邊就有live band即場演奏
首首歌都好好聽,好正!

「法式焗田螺 $98」🐌
餐廳好細心咁提供咗專食田螺嘅餐具比我哋
每粒田螺上有一層香草作調味🌿
田螺肉熱辣辣又大大粒,配埋下面香濃細滑嘅薯蓉,
一碟得6粒真係唔夠食呀~

來到《見到個名都知道係必叫》嘅系列!
碟上嘅橙色係由海膽,蟹粉同埋蟹膏組成~
自家製意大利粉較為硬身,有啲似日式拉麵多過一般嘅意大利粉🍝
海膽+蟹呢個配搭從來都唔會有錯,
除咗面頭果舊大海膽,食落每啖都有唔少嘅蟹肉同埋蟹膏。
加上佢啲汁係完全足夠拌麵,唔會食食下無晒汁,好鮮味!👍🏻

「燒德國鹹豬手 $228」🐷
一舊貌似普通嘅鹹豬手,
完全估唔到一切開,舊舊都係啖啖肉不特止,仲熱到出煙!
豬皮燒到脆卜卜,但肉質仍保持到嫩滑,唔會乾爭爭
喜歡嘅可以點埋旁邊嘅芥辣,酸酸辣辣刺激下味蕾😝
建議叫咗呢個鹹豬手可以唔洗另外再叫多個薯條,
因為薯條嘅份量都唔算少啊🍟

「煙三文魚pizza $158」🍕
一塊塊嘅煙三文魚鋪咗係滿滿嘅芝士上面
由於唔係厚底pizza,所以餅底更加脆(我好鍾意)
味道唔係話好驚喜,但勝在成個組合都正合我意
下次來都好可能會再叫🤤

總括而言,
餐廳環境,地點,食物質素,服務都屬中上程度
必定會再次光顧!👍🏻
2017-11-07
2018-01-03 84 瀏覽
今日和姊妹在尖沙咀買結婚用品,行到咁上下已經8:00 ,想找過坐得舒服又可以傾計既地方,行到嚇德道有很多酒吧餐廳~隨便地揀了這家餐廳~這店分兩層,地下的有小許座位的,上了一層 氣氛不錯,有live band在場 ,表演音樂!不過我們想傾計,所以要求較入的近房的位置~一坐底店員給了餐牌~我地兩個唔算大食,所以點左幾款加甜品~炸雞拼盤~4款香脆可口美食,炸雞和雞翼皮脆內嫩,薯條是日本甜薯炸成的凱撒沙律~份量大西班牙黑毛豬扒,我們點了7成熟~肉汁勁多~飲品點了peachy coco, break up~小妹酒力不好,所以果汁是我的~沒想到這裏的心太軟正合我囗味,較濃的朱古力帶點苦,配上雪糕一流~沒想到酒吧餐廳的食物款式有這麼多,水準亦很高~朋友巳經說了,兄弟姊妹團要在這見面會了~

一坐底店員給了餐牌~

我地兩個唔算大食,所以點左幾款加甜品

炸雞拼盤~
4款香脆可口美食,炸雞和雞翼皮脆內嫩,薯條是日本甜薯炸成的

凱撒沙律~份量大

西班牙黑毛豬扒,我們點了7成熟~肉汁勁多~

飲品點了peachy coco, break up~
小妹酒力不好,所以果汁是我的~

• 香烤西班牙黑毛豬扒
2018-01-03 48 瀏覽
今日同朋友行過 偶爾就去咗呢間食 意外地覺得好食 氣氛都唔錯 店分為兩層 上下層都可以坐 而我地揀咗上層 上層先有接待處 因為臨近聖誕 放咗適量既裝飾 亦有聖誕樹 燈光較暗 但營造既氣氛不錯 幾安靜同舒適 可以好好咁享受晚餐 佢地有台在店既前方 會有band表演 當日我地睇到既表演唔錯 係值得聽 唔會令你覺得煩擾 我地叫咗蝦多士 黑毛豬扒 pizza 墨西哥餅 同埋2杯佢推介既cocktail 首先到既係蝦多士 佢用小鐵板用裝飾 幾精緻 味道都唔錯 而蝦殼都細心咁幫你分開咗 食起上黎好方便 都唔會整污糟 之後墨西哥佢3個醫各有特色 而餅皮都特別好食 再加上佢地既疏菜都好鮮甜 黑毛豬扒好易咬開 佢都有2個汁比你沾 個人應為唔沾都好味 最後到pizza 餅薄又脆 雖然芝士味唔算濃 但係佢有辣醫 都別有一番風味 我認為呢間確實值得一食 性價比都高 係會番轉頭再食既店
2017-12-29 69 瀏覽
又到聖誕,一年一度的歡樂時光,我特地約了這間有情調的餐廳和友人慶祝一番。第一次去,按著Google map找到了那大廈,傻傻的進了電梯但卻找不到B1 樓,於是上了一樓,發現原來是後門。走的時候看見原來正門就在大廈的旁邊,門面是地鋪位......我們六點半就到,被安排坐高枱,可以清楚地看見全餐廳。它有不少舒服的梳化枱,還有大張枱可以一大班人聚餐。餐廳有個小小的舞台,每晚入夜都會有live band表演。我們只吃到八點半,沒來得及欣賞live band 呢!舞台前方都是些吧枱,放便入夜飲野。我們就被安排坐在其中一張吧枱上。友人的野飲,crazy juice。個底係橙汁、菠蘿汁,再加上椰奶,椰奶粉絲的好選擇。我試了一口,椰味太濃了。我點的Nathan garden。上面的假花擺放得很可愛。有洋甘菊、蘋果汁、茉利香味。我喜歡這清淡的味道,但友人就說像飲五青汁。真是各人各口味!Appetiser 係脆香雞翼配酸辣汁。我喉嚨痛,淺嘗了兩件,友人三件。雞翼上盤時熱辣辣的,咬下肉質嫩滑,外層的粉比較厚身,但香脆。我們沒有用那酸辣汁,因為本身已經幾濃味。嚐了少少酸辣汁,酸度和辣度都挺強。烤春雞:製作需要

我點的Nathan garden。上面的假花擺放得很可愛
。真是各人各口味!

烤春雞:製作需要20-30分鐘,我個人並不喜吃雞,但友人說全雞比扒類吸引,所以點了來吃。伴碟還有薯條和沙律。

雞的表面烤得金黃,很多油從碟底不斷滲出。伴有醬油汁用來沾雞肉、茄汁薯條用。

雞中間釀了西班牙辣肉腸和意大利白豆。釀物非常好吃!吸收了雞肉的油和鮮味
。但雞肉就偏乾身,不過份量挺多。

伴碟的薯條也要一讚
。外層偏脆硬,但內餡入口即化,炸得很有功夫!友人很喜愛,不停吃。可惜我喉嚨痛不能吃太多

這道菜是我全晚最滿意!手拆蟹肉蟹粉自家很意大利粉配鮮海膽。的確有一大塊鮮海膽,入口鮮甜,質素不亞於日本料理。一眼望去滿滿的蟹肉蟹粉亦相當足料。侍應上菜時還特地分付要趁熱拌勻吃才好吃!

自家製的意大利粉我倒是吃不出甚麼特別。不過煮得好吃,是我最愛的有咬口的味道

雖然我們欣賞不到live band,但這美味的一餐已足夠給我們一個愉快的晚上了
2017-12-26
慶祝紀念
聖誕節
期待已舊既姊妹聖誕飯局+交換禮物終於到了,今次揀左間有氣氛既酒吧餐廳,位於方便既尖沙咀,玩夜左都唔怕無車反~暗暗既燈光加埋大大棵聖誕樹,好有氣氛~仲有live band,氣氛升華~真心正~咁開心唔少得一人一杯~黑松露油薯條 $78(大)薯條控既我,每次食飯見到menu有黑松露薯條係諗都唔諗即點,無睇清楚原來呢個係"黑松露油",粗薯外脆內綿,充滿薯味,勁正,可能係"黑松露油"既關係,黑松露味唔太重,但食得出~估唔到咁誇張大份,建議可點細size~香烤腸拼盤 $198其中一位姊妹勁中意食腸,為佢而點,一客有六大條腸,再配薯角,姊妹就話d腸好正,食到津津樂道,而我就好欣賞個薯角,熱辣辣十分香口~燒德國咸豬手 $228外層脆卜卜,豬手肉鬆化有肉汁,膠質好豐富~配埋墊底既酸菜同黃芥末食就好味又可減輕膩感~燒原隻法國黃油春雞 $238切開有驚喜,入面釀入左香噴噴既材料,睇反menu原來裡面釀入左西班牙辣肉腸同意大利白豆同薯蓉,仲有陣陣香草味,而雞肉嫩滑多汁,雞皮薄而脆~最後就係交換禮物環節,今晚真係好盡興,期待下次再聚~

暗暗既燈光加埋大大棵聖誕樹,好有氣氛~

仲有live band,氣氛升華~真心正~

咁開心唔少得一人一杯~

黑松露油薯條 $78(大)

香烤腸拼盤 $198

燒德國咸豬手 $228

燒原隻法國黃油春雞 $238

最後就係交換禮物環節,今晚真係好盡興,期待下次再聚~

2017-12-27 214 瀏覽
慶祝聖誕節,友人相約晚飯飲野一條龍餐廳(因為怕人多要轉場等位嘛),建議到「彌敦左岸」用餐,以為是單純飲酒小食的BAR,原來二樓是面積寬敞有LIVE BAND的餐廳。餐廳分了幾個區域,有二人餐桌、多人圍坐的圓台,也可選擇坐在BAR 枱位置,邊欣賞調酒師調製美酒,邊欣賞美食餐廳深處較寧靜的坐位,還隱藏著一張桌球枱呢~以為價錢會有番咁上下,但收到MENU一看卻又很親民來到酒吧餐廳,又點少得飲番杯慶祝聖誕節呢~ 雖然很少喝酒,Moctail還是可以喝啊!點了以餐廳為名的Nathan Garden,花系賣相已俘虜少女心,加入了甘菊茶、乳酪、茉莉花糖漿和蘋果汁,甜蜜清香,一試難忘!! Passion Fit 加入熱情果的、蔬果汁、西柚汁、梳打水的Mocktail,帶點清新的苦澀味道低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律 $148-HKD低溫慢煮三文魚很有特色,賣相很美;採用健康的粒粒藜麥配合帶點酸甜的新鮮芒果,一流開胃配搭手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉海鮮海膽 (限量發售) $218-HKD食物很有水準,而且用料不馬虎,海膽入口超RICH! 要是較「稀身」的意粉汁濃一點會更滋味~烤西班牙黑毛豬扒伴法邊豆及燒新薯

餐廳深處較寧靜的坐位,還隱藏著一張桌球枱呢~

以為價錢會有番咁上下,但收到MENU一看卻又很親民
Nathan Garden
Passion Fit

Passion Fit

低溫慢煮三文魚藜麥香芒沙律 $148-HKD

手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉海鮮海膽 (限量發售)

食物很有水準,而且用料不馬虎,海膽入口超RICH!
要是較「稀身」的意粉汁濃一點會更滋味~

烤西班牙黑毛豬扒伴法邊豆及燒新薯 $168-HKD
烤西班牙黑毛豬扒伴法邊豆及燒新薯

建議七乘熟的黑毛豬肉質鮮嫩有咬口,而且烹煮時間到位,不會「鞋口」,二人吃得很滿足!
2017-12-21
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節