2018-03-01 274 瀏覽
聽朋友話佢去過一間西餐唔錯,吃貨P 又要帶住CHICKEN 出動食食食。不過去到附近先發現朋友所指既西餐廳係位於尖咀酒吧地帶,少去酒吧既我地黎到有少少突兀,不過我信佢既味覺~下層係酒吧,上到黎就係另一番景象,上黎到環境寬敞,別具格調,周圍擺放左好多樂器,應該會有LIVE BRAND SHOW,但我地果日就未有野睇XP唔講咁多,都係食飯最緊要~餐牌選擇之多,好多都好想試試,而且圖文並茂令我流晒口水!!幾經挑選下就揀下以下幾款,果然冇一款令我失望~牛肉墨西哥烤餅,另外配上酸忌廉 · 牛油梨醬 · 蕃茄沙沙三種醬汁,一碟有四塊烤餅,烤餅餡料包括有芝士、牛肉、蕃茄等,烤餅煎至微脆金黃,入口鬆軟,芝味濃郁,配上三款醬料,為味道帶黎唔同感受。牛油梨醬口感軟滑,味道帶微酸;而蕃茄沙沙帶著香草味,加上蕃茄既酸香,令人異常開胃。最後係酸忌廉,酸中帶奶油香,令烤餅更香更吸引。燒原隻法國黃油春雞釀西班牙辣肉腸及意大利白豆伴薯條,呢個燒春雞可以話係製作需時,即叫即製,差唔多等左20分鐘左右,不過等待係值得~雞皮燒到金黃,香脆可口,雞肉亦好嫩身,食落去油份都唔多。切開裹面會見到釀左好多白豆等配料,伴菜既薯條香脆
聽朋友話佢去過一間西餐唔錯,
吃貨P 又要帶住CHICKEN 出動食食食。
不過去到附近先發現朋友所指既西餐廳係位於尖咀酒吧地帶,
少去酒吧既我地黎到有少少突兀,不過我信佢既味覺~

唔講咁多,都係食飯最緊要~
餐牌選擇之多,好多都好想試試,而且圖文並茂令我流晒口水!!
幾經挑選下就揀下以下幾款,果然冇一款令我失望~
牛肉墨西哥烤餅
入口鬆軟,芝味濃郁,配上三款醬料,為味道帶黎唔同感受。
最後係酸忌廉,酸中帶奶油香,令烤餅更香更吸引。
燒原隻法國黃油春雞釀西班牙辣肉腸及意大利白豆伴薯條

燒原隻法國黃油春雞釀西班牙辣肉腸及意大利白豆伴薯條,
雞皮燒到金黃,香脆可口,雞肉亦好嫩身,食落去油份都唔多。
切開裹面會見到釀左好多白豆等配料,伴菜既薯條香脆可口,唔錯!
整體食落去口感較乾,其他都好滿意~
手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配鮮海膽

手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽,意粉口感彈牙,每條意粉都充滿海膽蟹粉汁,
手拆既蟹肉蟹膏份量十足,蟹膏鮮香濃郁,配搭埋鮮甜不澀既加拿大海膽,味道出色,令人欲罷不能~
Sweeties Dream

Sweeties Dream,奶香味濃,再帶淡淡咖啡香,奶泡口感亦好細滑,本人幾中意。
Sweeties Dream
  • 手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽
2018-02-18 4604 瀏覽
新年前同屋企人行街, 喺尖沙咀行咗好耐之後,終於要搵處地方坐低休息下食下嘢,屋企人要求高,當然要搵間高質西餐,滿足下佢哋嘅敏銳的味蕾, 見openrice有好多人推薦呢間彌敦左岸, 見啲食評寫呢度有live band, 又有特色飲品, 決定嚟呢度試一試!前菜有好多選擇, 真係眼花繚亂 ,我哋揀咗Healthy Selection嘅低溫慢煮三文魚香芒藜麥沙律。食過咁多間西餐,冇見冇見過呢款咁特別嘅前菜, 煮得卜卜脆的藜麥混合了芒果粒, 當中有加了些少香醋, 味道酸酸甜甜十分開胃, 配合上面新鮮嫩滑的煙燻三文魚, 完全是絕配, 啖啖清新!之後就嚟mains喇!雞羊豬肉食得多, 好少喺西餐廳食到燒乳鴿, 呢隻低溫慢煮嘅乳鴿肉質非常鮮嫩, 係悉心烹調下, 每一啖肉都輕易咬開, 而且乳鴿味濃, 最特別嘅係乳鴿裏面釀咗鵝肝和栗子, 意想不到鵝肝的甘香和乳鴿的肉味是這樣配襯, 十分有驚喜💖💖乳鴿的伴碟也認真準備, 白豆泥打得十分幼滑, 配菜亦選用菠菜苗👍接住呢個手打意粉係鮮味嘅匯聚, 蟹粉蟹子海膽精華全部索曬喺意粉裏面, 食得出餐廳落足料,完全唔需要額外嘅人工調味, 係簡單而有層次嘅海鮮甜味!原來手

之後就嚟mains喇!

原來手打嘅意大利麵,同普通市面上買到嘅口感截然不同, 呢種麵爽口彈牙,又有濃厚蛋味, 混合海鮮汁後, 味道一流。

唔食甜品點算食完晚餐, 半熟芝士撻新鮮 焗製, 所以要畀啲耐心等候。

呢款甜品有兩大亮點, 第一樣係手打開心果雪糕有滿滿的果肉, 啖啖都係開心果粒~ 另外就係熱辣辣半流心芝士撻, 欣賞個撻皮使用嘅牛油份量適中, 口感唔會太油膩, 反而將味道集中於濃郁的芝士餡料中, 口感creamy, 真令人回味。

2018-02-14 2237 瀏覽
到咗餐廳樓上,餐廳燈光較暗,有啲浪漫嘅格調,而且到9點仲有live band 演唱歐美歌曲, like JB, Sam Smith, Bruno Mars...氣氛十足我嗌咗個德國咸豬手,Nathan garden 作為飲品,同埋蘋果撻配開心果雪糕做甜品。首先介紹咗飲料 Nathan Garden,係由乳酪,蜜糖,同埋洋甘菊茶調配而成嘅,洋甘菊味道非常突出,而且配合乳酪酸酸甜甜嘅味道非常特別,而蜜糖亦令到整杯飲品酸甜適中,三種材料嘅配合係意想不到既絕配組合,飲落去清新又開胃。跟住講下德國咸豬手啦。份量十分大,三至四個人嘅份量 ,有一隻手臂咁長。用隻烤落表皮卟卟聲,非常脆,切落去肉質鮮嫩,非常腍, 肉質呈一絲絲而且係誘人嘅粉嫩顏色。 食落去味道適中,唔會太鹹,配芥末醬同埋茄汁都非常好食。而德國鹹豬手嘅豬皮真係好脆,肥膏亦都唔多,係一陣薄薄嘅脆皮,配嫩滑嘅豬肉。 依家諗返起都流口水...最後當然唔少得甜品啦。餐廳嘅雪糕全部都係自家製, 所以呢個開心果雪糕真係落足料, 咬落去啖啖開心果肉,開心果味異常突出。而蘋果撻係用酥皮做餅底,配合一片片薄切青蘋果,口感清新,感覺一啲都唔肥膩。蘋果撻同埋開

跟住講下德國咸豬手啦。

份量十分大,三至四個人嘅份量 ,有一隻手臂咁長。

食落去味道適中,唔會太鹹,配芥末醬同埋茄汁都非常好食。

最後當然唔少得甜品啦。

蘋果撻同埋開心果雪糕一齊食,係一個出色嘅組合。

整體而言,餐廳食物質素幾高,分量算多,價錢適中, 如果得閒想食西餐,聽下歌,不妨可以嚟呢度試下。
2018-02-14 230 瀏覽
話說三五知己想輕輕鬆鬆食個飯聽下歌, 因為實在太多選擇, 結果經同事介紹了這間試試, 反正都沒有頭緒~~上樓的一間酒吧感覺既西餐廳, 仕應大多都是外國女子, 服務有禮, 場內有分高椅或正常餐桌!場內其中時間會有LIVE 唱歌, 大家都非常享受, 但如果要傾計談心既就不合適了, 因為聲音就像你在演唱會前聽歌~雖然格調格局吸引,但略嫌環境音樂比較大,射燈有點兒刺眼.炸物拼盤炸日本甜蕃薯條 ,甜甜的 , 炸雞, 香脆可口.......香煎伊比利黑毛豬本身自己好喜愛食伊比利黑毛豬, 因為牠們都是食果實生活, 非常健康, 還有這款豬可以不用全熟透, 像牛一樣生生地食都很好味的, 這裡也做我很出色, 不論食物外觀同味道都係有花心思,而且價錢同份量都合理!帶子沙律大大粒既日本帶子配上新鮮的羅馬生菜, 帶子輕輕煎香, 質感軟滑!配埋杯啤就岩岩好了~~食物~~ 整體出色好味服務~~員工有禮環境~~燈光略為昏暗

雖然格調格局吸引,但略嫌環境音樂比較大,射燈有點兒刺眼.

炸物拼盤

香煎伊比利黑毛豬

帶子沙律
配埋杯啤就岩岩好了~~
食物~~ 整體出色好味
服務~~員工有禮
環境~~燈光略為昏暗
2018-02-04
  • 香煎伊比利黑毛豬
平時慳慳地,大時大節都想食餐好慰勞一下自己~上次同男朋友食過呢間樓上西餐廳,好掛住個蝦就決定再次來光顧!可以時間尚早,人流不算多,唔洗等位就可以入座~但到食飯時間座位就開始爆滿啦~好彩早到左,唔係要等位啦~樓上的餐廳好有情調,燈光比較昏暗,而且座位之間都幾闊落,這裡有個半開放式酒吧枱,幾有格調!這間餐廳主要以西餐為主,款式多樣化,有前菜、沙律、意粉、意大利飯、扒類、PIZZA等,價錢屬中上的價位,而這裡也領有酒牌,可以點不同款式的酒精飲品,當然也有無酒精飲品的選擇!法式龍蝦湯(HK$68)這碗法式龍蝦湯有好濃郁的龍蝦味,味道比較偏重口味,不過尚可接受,唔會太過咸,上面加上一點忌廉同香草作調味~入面也有粒粒龍蝦肉,口感十足,好似在食緊一隻新鮮龍蝦般落肚咁!正!CP Punch(HK$78)這杯是無酒精的Mocktail,主要是以青檸果汁及梳打水作為基底,中間加入了新鮮李子及雜莓混合而成,加入了一點糖漿,所以味道微酸帶甜,好開胃易入口的飲品!香蒜辣椒欖油煎虎蝦配多士(HK$128)這款虎蝦配多士是我們Encore的,因為實在太好味,以小鍋上碟,配上脆脆多士!入面有5隻連殼的虎蝦,以一整條辣

平時慳慳地,大時大節都想食餐好慰勞一下自己~

法式龍蝦湯(HK$68)

CP Punch(HK$78)

香蒜辣椒欖油煎虎蝦配多士(HK$128)

入面有5隻連殼的虎蝦,以一整條辣椒、蒜蓉及蔥作調味,首先虎蝦十分新鮮彈牙,醬汁特別惹味,加上有辣椒及蒜蓉,醬汁又香又惹味,仲帶一點辣度,十分刺激惹味,伴上多士食用覺得多士不夠,因為醬汁太好吃,好驚喜!

烤西班牙黑毛豬扒伴法邊豆及燒新薯(HK$168)

這份烤西班牙黑毛豬扒份量都幾大份厚身,黑毛豬扒烤得好香,肉質鮮嫩多汁,一食落口其汁都充斥著口腔內,之後醃得幾香,又易咬口!

旁邊也伴有不少配菜,豆、蕃茄仔及薯仔~沾上旁邊的黃芥辣及秘製醬汁又有令一翻風味!

黑松露菌醬烤海鱸魚柳, 煙肉, 燒南瓜, 車厘茄, 芥蘭苗, 帕馬臣芝士汁捲紙通粉(HK$158)

這款意粉好特別,上面有兩大塊烤海鱸魚柳,上面配上黑松露菌醬,海鱸魚柳肉質嫩滑易入口~

而捲紙通粉配上帕馬臣芝士汁,加入煙肉, 燒南瓜, 車厘茄, 芥蘭苗配料,芝士味剛好,唔會太重口味,唯獨黑松露菌醬的黑松露香味不算太明顯有點失望!

捲紙通粉形狀好特別,口感好特別!
2017-12-30
2018-02-10 207 瀏覽
尖沙咀一向多酒吧餐廳,今次去到比較熱鬧同埋人流多嘅寶勒巷,去到一間幾有特色嘅酒吧餐廳叫做《彌敦左岸》用餐。餐廳分為兩層,而且更可以私人包場,入面有房間同埋桌球枱等等嘅活動設施供客人使用。酒吧餐廳裝修以浪漫情調為主,特別係燈光富有神秘感,適合情侶同埋朋友談心嘅好地方。估唔到酒吧餐廳提供嘅食物多元化,有多種選擇,唔係剩係得啤酒、酒精飲品等。臨近聖誕節,餐廳佈置成富有聖誕節氣氛,樓梯位已有一棵好大嘅聖誕樹,牆上面更有很多聖誕燈飾同埋吊飾。首先每人叫咗一杯飲品,我就叫左一杯Crazy Juice,價錢亦都非常抵$68一杯,飲到有好濃郁嘅椰子味道,而且入面有椰子絲添,果然係新鮮鮮榨。朋友們都叫咗Left Ice、Peachy Coco同埋Earl Grey on Rock。前菜中,我比較鍾意阿拉斯加皇帝蟹配芒果雪芭,呢一款菜式好少係出面西餐廳食到,而且有我最鍾意嘅皇帝蟹腳,食落去蟹肉非常鮮甜,而且配以芒果雪芭,味道好match。仲有我最鍾意嘅Suckling pig 🐖 🐷 ,外皮燒得好香脆可口,而且肉質鮮嫩香滑,真係非常滋味。除此之外,牛魔王嘅朋友最鍾意食烤美國特級安格斯西冷牛扒10安士配荷蘭

除此之外,牛魔王嘅朋友最鍾意食烤美國特級安格斯西冷牛扒10安士配荷蘭豆辣肉腸薯蓉。牛肉七成熟,切落去入面呈現粉紅色的,半生熟嘅口感好彈牙,而且有非常新鮮濃郁嘅牛肉味道,好正。
另外仲有至尊Pizza。

甜品方面,餐牌上面有六款選擇,估唔到佢啲自家製雪糕仲好食過出面嘅大牌子雪糕,食落去有好濃郁嘅味道之餘,而且好香滑。

最後埋單都只係1600左右,四個人每人平均消費$400,而且食物質素高,餐廳坐得好舒服,地點非常方便,經過一定要試吓。
2018-02-09 187 瀏覽
今次係第2次黎哩到食啦.. 水準依然KEEP住不變.. 仍然都有LIVE BAND聽🎷~今次又試左D新既野食又可以介紹下俾大家去試~~同朋友1人叫左1杯野飲, 1邊傾下計1邊飲下食下哩個黑松露薯條, 真係好CHILL~~~係新鮮炸起咖 全部熱辣辣!!!跟住又係叫左哩個餡餅黎食啦~~ 真係好推介, 朋友食完都話正.. 另外主食就叫左個意粉.. 係新鮮拆既蟹肉意粉🍝.. 好香既蟹味呀真係.. 個汁都好好食..... 重點係哩條燒魚呀!!! 原先我地都以為你1小舊仔既魚.. 點知原來係成條咖... 條魚肉好嫩好甜呀....
今次又試左D新既野食又可以介紹下俾大家去試~~

2018-02-09 317 瀏覽
尖沙咀赫德道,一個酒吧林立的地段,以前每逢大球賽盛事或三五之己Happy hour,都會到此區暢飲一番。最近再次來到,發覺一間之前常去的酒吧已搖身一變為裝潢別具氣派的酒吧西餐廳。店舖佔地兩層,單看名字還以為是一間中菜館。樓下是開放式的酒吧,供客人望著街景摸下酒杯底歡樂時光,樓上則採用了較古典書卷氣的裝修,深啡色的傢俬枱櫈配上柔和暗黃的燈光,書櫃裡放滿了古舊書藉裝飾,滿有文青味道;另一邊廂卻又設有一個舞臺,每晚都有Live Band演唱,情調醉人,還記得童年時,間中會一家大細到歌廳酒廊,一邊食西餐一邊聽現場歌唱表演,這裡的氣氛就有點相類似,那懷舊的情操徐徐湧出,令人細味著舊日的足跡。入座後細閲餐牌,除了有一般酒吧應有的酒精類飲品外,還會有多款精緻小食,自家製意粉和意大利飯,慢煮肉類和燒烤扒類,自家製 Pizza和甜品等等的西式食品供應,選擇豐富,感覺專業,確是一間非一般的酒吧。首先先來一杯餐廳的Signature Cocktail - Earl Grey On Rock,這是由小店自家設計調製出來的雞尾酒,以伯爵茶作基底,加上肉桂糖漿、乳酸、蘋果汁和氈酒調配而成。起初入口微甜酒味較嗆喉,

Earl Grey On Rock

首先先來一杯餐廳的Signature Cocktail - Earl Grey On Rock,這是由小店自家設計調製出來的雞尾酒,以伯爵茶作基底,加上肉桂糖漿、乳酸、蘋果汁和氈酒調配而成。起初入口微甜酒味較嗆喉,陣陣的肉桂香夾雜著淡淡茶香,味道特色,而最特別的是酒裏的冰塊也是以伯爵茶雪凍而成,所以不會越飲越淡,而是隨著茶冰融化,茶香越來越突出,很有心思。
香煎鵝肝多士配無花果醬

接著輪到小食登場,香煎鵝肝多士配無花果醬,多士以牛油烘得香脆,上面放上大大塊煎得焦脆軟嫩的鵝肝,面頭再放上無花果醬和火箭菜,賣相簡單而吸引。鵝肝多士嫩滑即溶中帶香口,無花果醬的酸甜正好中和了油膩感,吃完滿口甘香,令人回味。
牛肉墨西哥烤餅配酸忌廉 · 牛油梨醬 · 蕃茄沙沙

牛肉墨西哥烤餅配酸忌廉 · 牛油梨醬 · 蕃茄沙沙,一碟有四大塊烤餅,薄薄的餅皮夾著牛肉、蕃茄、芝士和墨西哥辣椒,煎得微脆,入口鬆軟多汁,滿有芝味,酸香刺激,配上隨碟的三款醬料,牛油梨醬軟滑中帶微酸,蕃茄沙沙帶著香草香,清新開胃,而個人最喜歡的是佐上酸忌廉,酸滑中帶奶香,最能吃到烤餅的原有風味,口感味道俱佳。
美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨

美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨(半份),這款豬肋骨有Bite size或Full size可供選擇。由於我們想多試幾款小食,所以只選擇了Bite size ,但其實都有4-5支骨,加上伴碟的薯條和沙律菜,份量也算不少。豬肋骨肉質鬆軟嫩滑,醬汁酸甜醒胃,煙燻味頗為突出;豬肋肉的份量雖不是太多,但每一啖都吃到那濃郁的滋味,骨頭啜得乾乾淨淨,吃豬肋骨就是要這樣才痛快吧?!伴碟的粗薯條炸得十分香脆,沙律菜亦很鮮爽,配上簡單的油醋汁已很清新美味。

手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配鮮海膽

接著是今日的主角登場,手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉配鮮海膽,餐廳每日限量製作,意大利麵是自家新鮮即製,跟平時吃到的有點不同,口感較為彈牙滑溜。而蟹肉蟹粉汁更是無話可說,廚師手拆的蟹肉蟹膏份量十足,蟹香濃郁,一絲絲的蟹肉夾雜著勁多橙黃色的蟹膏,配上滿有海洋風味的加拿大海膽,以清香的蕃茄帶起了整份鮮香美味,每一條意粉都掛滿了海膽蟹粉汁,甘香鮮甜,馥郁芳香,這道西日融合料理配搭得宜,實在非常出色。

整晚的菜式都很有驚喜,想不到在酒吧裡可以找到這麽有質素的出品,而且還有手工即製意粉供應,實在是讓人意想不到,加上還有現場Live Band 伴餐,聽著靚歌食好西,感覺很特別和Relax,難怪用餐當天雖是平日也都高朋滿座,而且當中不少更是斯文的OL女士,整個氣氛休閒中帶點典雅,三五知己來到淺嘗聚餐就最適合不過。
2017-11-23
3 分鐘 (堂食)
香煎鵝肝多士配無花果醬
牛肉墨西哥烤餅配酸忌廉 · 牛油梨醬 · 蕃茄沙沙
美式煙燻醬燒西班牙黑毛豬肋骨
2018-02-07 1469 瀏覽
第二次黎彌敦左岸食,夠大又坐得舒服,星期六都唔難搵位。不過如果想來聽live Band就可能要夜少少。雞肉墨西哥烤餅$128雞肉墨西哥烤餅入面用咗芝士同埋蘑菇去配雞肉,出面煎得好香脆,裏面熱辣辣好濃郁,另外中和左酸忌廉醬,可以中和返個流嘅感覺,如果都係嫌酸忌廉肥,仲可以揀蕃茄他他添,再唔係仲有我最愛嘅牛油果醬。蟹粉墨魚汁撥闊條麵$218個闊條麵用咗好多蟹肉同蟹粉,好新鮮,仲有啲海水鹹鹹地嘅味道,另外仲有西班牙臘肉腸同埋車厘茄做配料,酸酸鹹鹹咁幾好味,個闊條麵用咗蟹汁同墨魚汁去煮,入晒味,上面仲加左啲三文魚子,同樣都係好新鮮,鹹而甘香嘅味道。美式煙燻醬配西班牙黑毛豬肋骨半份$128半份有四條骨,其實兩個人夠晒食,而且作隔離仲有大大兜薯條,個煙燻質問起上嚟好香,食落唔會過甜,好襯個豬肋骨,最重要係用咗黑毛豬,食落唔覺得肥。Earl grey on rock$98真係有伯爵茶嘅味道,但酒味都幾重,可能因為上面加左肉桂嘅關係,肉桂更更能帶出個酒味,整體來講我覺得配濃口嘅嘢食幾適合。Highland orange$108呢個相對地清新d,酒味都重既,不過配埋橙汁一飲個人就醒一醒。2個人食左800

雞肉墨西哥烤餅$128

蟹粉墨魚汁撥闊條麵$218

美式煙燻醬配西班牙黑毛豬肋骨半份$128

Earl grey on rock$98

Highland orange$108

2個人食左800𡃁蚊,慢慢食傾下計都坐左2個鐘。

2018-01-06
2018-02-06 158 瀏覽
三五知己去到尖沙咀寶勒巷尋找美食,見到有間酒吧餐廳燈光好昏暗,好有情調,好奇入咗去試吓晚餐。上一層樓梯就到達餐廳,座位有沙發位置,更有高枱吧枱位置,另外後面仲有live Band睇。餐牌上太多食物選擇,而且圖文並茂,樣樣都想試吓。首先叫咗啲餐前小食,包括香煎鵝肝多士配無花果醬同埋阿拉斯加皇帝蟹配芒果雪芭。鵝肝煎得好香脆,食落去有入口即溶嘅口感,配以卜卜脆嘅多士,真係好match。主菜方面分別係Suckling pig 🐖 🐷 、燒烤美國特級安格斯西冷牛扒10安士配荷蘭豆辣肉腸薯蓉同埋至尊Pizza。Pizza好大份,而且個底好厚,面頭嘅配料非常多,包括有烤雞肉、鮮蝦辣肉腸最後甜品-朱古力心太軟配雲呢拿雪糕Share一齊食,為呢一餐畫上完美嘅句號,正。

餐牌上太多食物選擇,而且圖文並茂,樣樣都想試吓。

2018-02-05 1253 瀏覽
同朋友相聚,梗係想搵個好氣氛的地方!呢度有美食之餘,氣氛也很好,正正今日係星期四,接近九點還有樂隊表演,唱一些耳熟能詳的英文歌,好有feel!Peachy Coco呢個主要係蜜桃茶底,加上少許的荔枝醬,味道不會太濃厚,配料還有一些椰果碎,令整杯飲品不單調!Left Ice呢杯主要係用雜莓,牛奶攪拌而成,入口啖啖綿綿沙冰,濃郁的雜莓味道,味道新鮮不太甜!凱撤沙律配63度溫泉蛋沙律菜新鮮又嫩綠,脆卜卜,芝士海量的在沙律菜上,還有一些脆包,豐富了整個沙律的口感,再加埋隻溫泉蛋,更添滋味!手拆鮮蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽呢個意大利粉係「限量供應」的菜式,甘一定係要試下啦~~店員講,呢隻意大利粉係homemade 的,日日新鮮整,口感果然不一樣!一定要試下!具有蛋味之餘,又爽口彈牙,有嚼感,也特別掛上醬汁!頂層有厚厚而鮮甜的海膽,甘甘甜甜,還有大量蟹膏、蟹肉,鮮甜又有咬口,份量豐富,與意大利粉混在一起,味道配合,又有不同層次的口感!正!西班牙黑毛豬火腿比薩米仔口痕話要食pizza,我地就點個基本簡單的pizza。就係黑毛豬火腿比薩,配料包括有西班牙火腿,莫薩里拉芝士,巴馬臣芝士,火箭菜,俄
同朋友相聚,梗係想搵個好氣氛的地方!
peachy coco
Peachy Coco
手拆鮮蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽
呢個意大利粉係「限量供應」的菜式,甘一定係要試下啦~~
西班牙黑毛豬火腿比薩
米仔口痕話要食pizza,我地就點個基本簡單的pizza。
就係黑毛豬火腿比薩,配料包括有西班牙火腿,莫薩里拉芝士,巴馬臣芝士,火箭菜,俄勒岡,很豐富!特別係我喜愛的火箭菜,中間有特別多!Pizza 邊非常脆口,簡單配料而又能做到美味,真不容易!
炸日本甜薯條
熱騰騰的炸甜薯條,外皮炸得脆脆的,食落很香甜軟糯,個人較鍾意蕃薯條!
唔使成日都只係點薯條!
2018-01-18
peachy coco
2018-01-30 862 瀏覽
今日姐妹淘聚會,揾間chill既餐廳食飯談天。依度酒吧營式,有音樂環境ok,大家都可以relax下食餐啦。我地Spanish ibérico ham pizza 西班牙火腿 薩里拉芝士 巴馬臣芝士 火箭菜同俄勒岡。$148,熱辣辣好薄皮外脆,芝士多到拉絲,但又好好唔流!皮同芝士是1:1, crazy!火箭菜上俄勒岡去去甘味。d pasta名勁長,哈哈!烤海虎大蝦 西班牙辣肉腸 茄子plus車厘茄配羅勒蕃茄汁扭捲粉。$178扭捲粉好Q彈,好好食,非常有口感。海虎大蝦x2,一人一隻,彈肉又處理好蝦腸!西班牙辣肉腸比例都多,微辣野味。茄子好吸羅勒蕃茄汁,少少酸多甜。鮮蟹肉蟹粉 西班牙辣肉腸 半乾車厘茄配鮮蟹汁自家墨魚汁闊條麵,仲有三文魚籽。$218,抵!勁多蟹肉蟹粉。墨魚汁闊條麵爽口唔腥,但可以多d呀!半乾車厘茄增加健康,三文魚籽好油creamy。西班牙辣肉腸比例少d,但蟹肉蟹粉同三文魚籽每口都食到,真係好鮮好滿足味覺呀!環境好feel有點書卷味crossover紅酒會所咁。20:30有live band enjoy!Cocktail x2 chill huh~Earl grey on r

d pasta名勁長,哈哈!

環境好feel有點書卷味crossover紅酒會所咁。

20:30有live band enjoy!

Cocktail x2 chill huh~
Earl grey on rock included gin, home made earl grey syrup, cinnamon syrup, yoghurt and apple juice。依杯件圓冰都是茶 很濃Earl grey味,gin都厚味。一飲係烈,兩性互相配合,放埋肉桂落去更提香氣。

Taste of life included home made gin infused with camomile, herbal liqueur, Cointreau, elderflower syrup, lemon juice, bitter and red grapefruit honey。elderflower係我至愛味之一,菊花味一飲好甜蜜。依杯比earl grey甜,更岩女仔飲呀。

餐廳近k11,地鐵一出就揾到,食完就落去搭車,凍少幾秒都好呀,科科!
  • 鮮蟹肉蟹粉墨魚汁闊條麵
  • 烤海虎大蝦扭捲粉
2018-01-30 140 瀏覽
能夠與真摯的朋友一同享受美食,並一同聆聽悅耳的音樂,是一件最賞心悅目的事。這天我們來到彌敦左岸,一邊享受現場音樂,一邊享用了美味的晚餐。我們一邊等待美食,一邊享用精美的飲品。我們點的飲品分別是Crazy Juice及Nathan Garden。Crazy Juice 混合了橙汁、菠蘿汁及椰奶。椰奶的味道比較重,配搭很新鮮、有趣。而Nathan garden彷彿就是一個能握在掌心的花園,看着鮮花,品嚐着清爽的味道,真是一件樂事。我們的主菜是烤豬肋骨 $128。它的味道很出色,肉質亦算不錯。最後是甜品芝士撻配雪糕。這個甜品本來是配榴槤雪糕的, 但剛好當日榴槤雪糕缺貨,因此配了開心果雪糕。其實我更想吃開心果雪糕,真是錯有錯着!
2018-01-29 174 瀏覽
Live Band演出嘅歐美名曲,令呢餐飯生色不少。而且音響調較都幾出色,每樣樂器聲都樂平均,又唔會太搶聲,主音聲線又幾獨特,成件事唔吵耳,好舒服。個酒吧位其實幾靚裝修得,遠遠望過去都幾有格調。加埋呢杯Nathan Garden,清雅脫俗,用camomile Tea, yoghurt, jasmine syrup 同 apple juice調配而成。又靚歌又靚酒,唔好週女仔,男仔都搭晒糖。Sausage Platter 都好出色,腸類多,烤煎時間剛好,配埋炸薯,賞心悅目!豬手皮脆肉嫩,份量十足,芥末醬夠晒甜口解膩。帶子大大隻,意粉時間剛好,正!
主音聲線又幾獨特,成件事唔吵耳,好舒服。

個酒吧位其實幾靚裝修得,遠遠望過去都幾有格調。

又靚歌又靚酒,唔好週女仔,男仔都搭晒糖。

豬手皮脆肉嫩,份量十足,芥末醬夠晒甜口解膩。

帶子大大隻,意粉時間剛好,正!
2018-01-24 1182 瀏覽
位於尖沙咀赫德道既彌敦左岸 看似係一間酒吧但其實有酒吧之餘同時亦係一間德國餐廳開頭見到舖頭既門面都遲疑左一下 諗左一諗係咪真係有好野食咖點知上完條樓梯又係另一番境象餐廳環境典雅 好適合同友人或者情人共進晚餐平日既晚上都有live band食晚飯之餘可以欣賞下音樂法式焗田螺$98小編既朋友好喜歡吃焗田螺所以就點左呢個田螺本身無咩味道 當加入牛油同香草放入焗爐焗 牛油同香草既香味湛入田螺 成件事唔同哂小編最欣賞既係呢道既田螺係即叫即焗唔怕放涼左影響食物既美味手拆蟹肉蟹粉汁自家製意大利粉伴鮮海膽$208呢個意粉可以話係集合左小編最喜歡食既食物元素手拆蟹肉加蟹粉汁仲有鮮海膽只係聽個名已經令人垂涎三尺餐廳將海膽汁加入忌廉汁 放入意大利粉口味creamy得黎 不失海膽既鮮味菜式名既蟹肉唔係得個講字真係有大大粒蟹肉 仲要有蟹膏 甚是驚喜!自家製既意大利粉口感似拉麵整個組合小編都覺得好特別煙三文魚比薩$138Pizza最岩係三五知己一齊分享食用呢道既pizza屬於薄批 口感鬆脆煙三文魚比薩配料有煙三文魚 Mozzarella Cheese 燈籠椒 白菌 木瓜榴 洋蔥 俄勒岡多種配料放埋一齊使賣相吸引之

位於尖沙咀赫德道既彌敦左岸 看似係一間酒吧

只係聽個名已經令人垂涎三尺
餐廳將海膽汁加入忌廉汁 放入意大利粉
口味creamy得黎 不失海膽既鮮味
菜式名既蟹肉唔係得個講字
真係有大大粒蟹肉 仲要有蟹膏 甚是驚喜!
自家製既意大利粉口感似拉麵

大大朵玫瑰花係飲品上面 唔飲得都睇得
論味道方面 係由洋甘菊茶 乳酪 茉莉花糖漿 蘋果汁混合製成
味道似花茶加果汁 適合女士口味

Crazy Juice $68

講明係Crazy Juice剩係睇個配料組合都知有幾crazy
Crazy Juice係由菠蘿汁 橙汁 椰子糖漿 椰奶混合而成
果汁加椰奶聽落好似好怪
但其實飲落去果汁反而為椰汁帶出一點清新 不妨一試!

總括而言 小編覺得餐廳情調十分適合情侶約會共進晚餐 而且食物質素高
情人節晚餐可以考慮一試

2017-12-16