2018-03-28 65 瀏覽
睇完展覽後打算係灣仔食埋飯先歸家,剛巧路經呢間冰室,地方好大,好似坐得幾舒服。冰室裝修不錯,很現代的感覺。新鮮出爐麵包酥皮蛋撻$7,酥皮真係好鬆脆,暖暖的。是日例湯南瓜忌廉湯,南瓜味道ok,湯都好滑。晚餐蜜汁黑椒牛仔骨配白飯$82,牛仔骨唔係細一塊塊個種,係一塊扒過,幾有趣,值得一讚餐刀夠鋒利,很容易切開食物; 蜜汁黑椒味道唔錯,超多汁。熱檸茶是日甜品木糠布甸,一層一層的,淡淡的木糠香氣,不太甜,幾好食。香辣咖哩餐咖喱雞球飯 $62,香料很印度,有紅蘿蔔、薯仔,雞肉也很多,應該係雞腿肉,很嫩,食食下都幾辣。凍檸茶 +$3

冰室裝修不錯,很現代的感覺。

新鮮出爐麵包酥皮蛋撻$7,酥皮真係好鬆脆,暖暖的。

是日例湯南瓜忌廉湯,南瓜味道ok,湯都好滑。

熱檸茶

凍檸茶 +$3

2018-03-26 84 瀏覽
湾仔的廉記冰室有別於其它的茶餐廳,有着新派的風格,但又保留傳統的特色,位置很好,一点多己人山人海,但仍有很多客人在輪候,這樣更引起我的好奇心,更想吃一個特色的午餐!雖然有很多人,我和家明很幸運,排到一個卡位,我第一時間叫了一客叉燒蛋飯,再加上餐肉,不到五分鍾已到,我覺得叉燒半肥瘦很有口感而且燒得很香,一啖一啖停不了口!家明要了一個黑柳牛扒鈑,熱辣辣的牛扒烤得很香,而且有2塊的,家明說牛扒很香而且肉汁鍞住,真的很有水準!最重要的是服務生態度很好,難怪人山人海要等位!

最重要的是服務生態度很好,難怪人山人海要等位!
2018-03-25
1 分鐘 (堂食)
午餐
2018-03-26 157 瀏覽
比起一些異國風的西餐廳我更愛本地的冰室吃早午餐今天來到這家裝潢新穎的冰室點了招牌芝士鮮茄焗豬排飯上面鋪了一層芝士很香口茄汁味道比較甜豬排已切開成數件配以蛋炒飯作基底一碟好的焗豬排飯就那麼簡單剛好到下午茶時段我們追加吉列豬排薯條豬排體積大得非常恐怖配合港式粗薯條是飽肚感十足的下午茶餐看到有新鮮麵包出爐點了菠蘿油和酥皮蛋撻邪惡的波蘿油有極酥脆的外層冰火的感覺令人欲罷不能蛋撻剛出爐熱得燙口下午的美好時光就在冰室渡過
比起一些異國風的西餐廳
吉列豬排薯條
菠蘿油
酥皮蛋撻
2018-03-21 96 瀏覽
今次嚟到灣仔呢間茶記😚呢到真係有好多選擇,睇menu都睇到眼都花🧐最搞笑係啲名,竟然有個叫頹飯餐😂呢度仲有好多新鮮出爐嘅麵包,見到好多人買🍞😚#白汁雞皇奄列 ($56)😋好味指數:(7/10)配飲品、多士同麵🍜原本打算食沙爹牛肉麵可惜已經冇曬😭諗住飲朱古力樽裝奶又賣曬😭多士烘得有小小燶😫奄列唔會太過熟,入面有幾舊雞同小小蘑菇🍄雞肉有啲都幾大舊,唔會韌😚白汁都幾稠😚叫咗肉丁麵,加咗4蚊轉出前一丁🍜五香肉丁嘅份量都幾多🤔#鮮茄芝士焗豬扒飯 ($68)😋好味指數:(8/10)配飲品☕個飯一黎到已經聞到香噴噴既味道😍飯既份量都幾多,食落去係好濃郁既鮮茄味🍅😝另外個飯上面鋪滿咗芝士🧀,所以每啖都食到芝士(超滿足超幸福🤣)而豬排既份量都唔少,豬排仲係要炸過黎,食落又脆脆地😋🔹下午茶餐 (咖啡或茶)#菠蘿油 ($24)😋好味指數:(7/10)見到一盤盤嘅麵包真係好吸引😍菠蘿油雖然好邪惡,但引唔住叫咗個嚟食😳牛油唔算好大塊,都ok嘅🤔熱熱地嘅包加埋凍冰冰嘅牛油真係冇得輸🤤👍🏻 .#蒜香脆雞翼跟薯條 ($40)😋好味指數:(6/10)由於有啲飽既關係,所以嗌咗小薯條🍟但係薯條都唔少😂食落好多都好脆,食到
最搞笑係啲名,竟然有個叫頹飯餐😂
呢度仲有好多新鮮出爐嘅麵包,見到好多人買🍞😚

#白汁雞皇奄列 ($56)
😋好味指數:(7/10)
配飲品、多士同麵🍜
多士烘得有小小燶😫
叫咗肉丁麵,加咗4蚊轉出前一丁🍜五香肉丁嘅份量都幾多🤔

#鮮茄芝士焗豬扒飯 ($68)
😋好味指數:(8/10)
配飲品☕

🔹下午茶餐 (咖啡或茶)
#菠蘿油 ($24)
😋好味指數:(7/10)
見到一盤盤嘅麵包真係好吸引😍
菠蘿油雖然好邪惡,但引唔住叫咗個嚟食😳

#蒜香脆雞翼跟薯條 ($40)
😋好味指數:(6/10)
由於有啲飽既關係,所以嗌咗小薯條🍟但係薯條都唔少😂食落好多都好脆,食到索索聲🤭而雞翼方面,就唔算太脆,而且味道亦偏咸😢所以喱個位就較為失色😟

⭐溫馨小提示
📌下午茶餐供應時段為2pm-6pm🕑🕕
📌餐廳門口有一級,有啲人都睇唔到kick親😨大家小心啲😘
📌焗飯好熱,食既時候小心掂到😣
2018-03-21 68 瀏覽
那天去了灣仔取文件, 原本是想坐回家才食野, 點知經過這家懷舊濃厚的餐廳, 忍不住便想入去試試. 係門口小隊等了十多分鐘便入去.入去見都大大隻字寫著"廉而有信", 應該是較得住了其實佢下午茶都有好多選擇, 為左更懷舊感重, 我們都點了撈公仔麵餐兼且可以飽D 我地點了兩款下午茶餐 : 豉油王雞脾撈公仔麵餐" 和 "吉列魚柳撈公仔麵餐".吉列魚柳撈公仔麵餐 -大大塊魚柳, 夠厚身又味道幾好, 下午茶份量都好足不過芝士汁要快D食因為涼左就會漿狀. 豉油王雞脾撈公仔麵 - 這個豉油王雞脾就有待改善了, 味道本身唔差但肉質比較"鞋", 可以再好D的.  另外, 咖啡就真係差, 唔香, 真的要好好改善才得.講抵食就真係抵了.......................

入去見都大大隻字寫著"廉而有信", 應該是較得住了

不過芝士汁要快D食因為涼左就會漿狀.

2018-02-04
10 分鐘 (堂食)
2018-03-20 55 瀏覽
約了朋友在利東街等,在附近「找吃」,路過這間冰室,覺得裝修得好靚,又光猛,就決定幫襯。很欣賞這裡很有「地方色彩」的食物名稱:女人的浪漫、男人最愛和頹飯餐等,真的是土生土長的香港人才有會心微笑!有是日晚餐,價錢由$78起,包甜品及飲品。我選了歡樂時光推介的脆炸龍脷柳配酸菜及薯仔,連熱飲$78。炸魚大大件,最意想不到的是連酸菜的份量也很多,朋友說酸菜能解熱氣,不知真與假,但濕濕地的酸菜配煎炸食物一起吃,又真的不會太dry!朋友為了「留肚」吃她至愛西多士,就單點了吉列炸魚,與我點的粉醬炸魚有所不同。朋友最期待的西多士超大件!看來根本是一碟有兩件!單點價$22我們也覺得是超值!而因為要陪吃甜品,我除了偷吃西多士外,還叫了一個蛋撻!雖然明知晚上不會是新鮮出爐,但仍然是暖的,酥皮的蛋撻正正就是香港人的至愛口味!

有是日晚餐,價錢由$78起,包甜品及飲品。

我選了歡樂時光推介的脆炸龍脷柳配酸菜及薯仔,連熱飲$78。

而因為要陪吃甜品,我除了偷吃西多士外,還叫了一個蛋撻!

2018-03-16
2018-03-20 61 瀏覽
我最鐘意覓食的知道最近灣仔新開左一間荼餐廳 !燈.燈.燈.櫈。。。就係廉記冰室啦一入環境乾淨舒服,仲見到最愛顏色Tiffany Green啊大愛到不得了!!一見到午餐餐牌個名字好特別, 女人的浪漫就試下點浪漫法!!前菜忌廉波菜溫泉蛋 ,波菜煮得剛剛好 溫泉蛋做到流心,我自己再加啲鹽提升味道,仲有我至愛嘅蒲燒鰻魚讚岐烏冬 蒲燒鰻魚配讚岐烏冬好惹味仲叫左杯熱咖啡 ,茶葉香濃到再想叫多一杯另一午餐叫男人最愛豬扒腸仔福字麵 個豬扒好入味又軟腍,配福字麵一流啊加火腿奄列配波菠蘿油..火腿奄列 蛋夠囇濃夠滑最後唔夠飽再度叫多一個奶油西多士,炸到金黃香脆 ,牛油加煉奶,食到停唔到口呀
我最鐘意覓食的

知道最近灣仔新開左一間荼餐廳 !

燈.燈.燈.櫈。。。就係廉記冰室啦

大愛到不得了!!
一見到午餐餐牌個名字好特別,
女人的浪漫
就試下點浪漫法!!

前菜忌廉波菜溫泉蛋 ,波菜煮得剛剛好
蒲燒鰻魚配讚岐烏冬好惹味

仲叫左杯熱咖啡 ,茶葉香濃到再想叫多一杯

另一午餐叫男人最愛
豬扒腸仔福字麵

個豬扒好入味又軟腍,配福字麵一流啊
加火腿奄列配波菠蘿油..火腿奄列 蛋夠囇濃夠滑
最後唔夠飽再度叫多一個奶油西多士,

炸到金黃香脆 ,牛油加煉奶,食到停唔到口呀

2018-03-20 3248 瀏覽
今日灣仔做完嘢,順便食埋晚飯返屋企。經過春園街有間廉記冰室。入去座低望望餐牌。果然冇改錯名。價廉。一個晚餐$80~82不等。有餐湯/主菜/餐飲及甜品。而且主菜好有份量。我地叫咗2個晚餐+一份小食。餐湯-甜薯忌廉湯, 好好味呀. 好想再嚟一碗. 晚餐B~煎比目魚扒忌廉汁配意粉$80比目魚扒有2大件,煎到金黃色,魚皮好脆,魚油香魚肉又滑。意粉份量好多。意粉質地剛好,唔會過淋。但我覺得忌廉汁奶味比較濃。晚餐C~紅酒燴牛尾配飯$82牛尾有大概5-6件,件件大大件的。炆到好淋又冇渣。飯香柔軟。醬汁有輕微五香味。招牌香脆燒豬肘$108。豬皮香脆,肉淋,喊味適中。但要襯熱食。因為有2件放耐咗,皮已變硬了但肉質保持軟滑。配上薯角及酸菜。(個人意見:如配上沙律就會更加吸引)加$12仲有啤酒飲. 比埋個公雞碗比你戴啤酒. 餐飲叫咗熱檸水及凍檸茶。每一杯都有34塊檸檬(一般只有2-3塊)甜品:木糠布丁。唔太甜,好味最後見到有綠茶菠蘿包$8~忍唔住叫咗一個, 第一次食。麵包鬆軟。但綠茶味不太夠兩個人食咗3個餐加一個菠蘿包, 唔洗加一, 都係$290. 抵食.

我地叫咗2個晚餐+一份小食。
餐湯-甜薯忌廉湯, 好好味呀. 好想再嚟一碗.

晚餐B~煎比目魚扒忌廉汁配意粉$80

晚餐C~紅酒燴牛尾配飯$82

甜品:木糠布丁。唔太甜,好味

2018-03-19 58 瀏覽
今日和太太往利東街逛街, 之後往廉記餐室食lunch, 我們點了女人的浪漫, 火腿奄列茶餐和豉油雞脾。女人的浪漫有忌廉菠菜溫泉蛋, 蒲燒鰻魚讚歧烏冬和熱杏仁霜。忌廉菠菜溫泉蛋忌廉味香濃, 菠菜食落爽口, 溫泉蛋很有蛋香, 入口即熔;蒲燒鰻魚讚歧烏冬蒲燒鰻魚入口即熔, 鰻魚汁鮮甜味美, 讚歧烏冬食落爽口, 菇食落爽口鮮甜, 整份蒲燒鰻魚讚歧烏冬食落美味鮮甜, 口感豐富;火腿奄列茶餐除火腿奄列外, 還有多士,叉燒出前一丁配熱lemon water, 火腿奄列蛋煎得香滑, 火腿絲食落惹味;多士焊得香脆美味, 配上牛油一起食, 口感豐富美味;叉燒出前一丁叉燒肥瘦適中, 肉質均勻, 口感十足, 出前一丁食落爽口, 麻酒味香;熱lemon tea溫度適中,lemon酸度適中, 份量十足的火腿奄列茶餐;最後豉油雞脾豉油汁味道香甜, 雞脾肉肉質鮮嫩, 食落啖啖肉。餐室座位舒適,而且有很多懷舊的擺設, 例如舊雜誌, 火水燈和電視機等, 餐室食物美味, 價錢合理, 我和太太食了一頓美味足料的午餐。
火腿奄列和多士
豉油雞脾
忌廉菠菜溫泉蛋和蒲燒鰻魚
叉燒出前一丁
讚歧烏冬
2018-03-18
2018-03-19 71 瀏覽
今日放工,老公話同我去廉記食野,我呆左一呆,老公即話因為要去春園街同事家拎文件,佢樓下有間廉記冰室,食過好味,今晚就帶我去試試。紅豆冰:紅豆林甜,奶味香,冰凍好飲!藍妹啤酒:用懷舊碗飲啤酒,老公話别有一番風味。香燒嫩羊架(2支骨)十酸菜、薯條:名符其實香嫩,厚切的羊架又香又嫩,7成熟度中間程粉紅色,肉質鮮嫩,配黑椒汁甚惹味!招牌香脆燒豬肘十酸菜、薯條:豬肘入味,,燒過的豬皮要熱食,否則會不脆,還有脆口的薯條,用來送啤酒一流。芝士鮮茄 焗豬扒飯:焗得夠火喉,金黃色的賣相令人唾涎欲滴,豬扒不硬,芝士也可拉絲,飯軟硬適中,份量都好大碟!炸雞翼薯條:啤酒的好配搭,雞翼皮脆肉嫩,薯條香脆,令人食不停口!西多士:厚厚的西多炸到金黃色,中間有花生醬更添美味,加牛油、糖漿。雖然邪惡,但甘好味,真忍不住食多左!

紅豆冰:紅豆林甜,奶味香,冰凍好飲!

藍妹啤酒:用懷舊碗飲啤酒,老公話别有一番風味。

2018-03-08
  • 紅豆冰
  • 西多士
  • 炸雞翼薯條
  • 芝士鮮茄焗豬扒飯
  • 香燒嫩羊架
2018-03-18 78 瀏覽
星期六又出到黎灣仔做野,搞掂後黎左利東街行下,順便食埋野啦。到左隔離街嘅冰室食晚餐,地方大乾淨又光猛,感覺唔錯。店內有兩層高,裝修幾正。廉而有信店員先送上水,亦示意餐牌在枱上,食物選擇都算幾多,最後決定點一份晚餐,一份焗飯。熱奶茶&凍檸茶(+$3)餐茶熱飲不用加錢,凍飲就加3蚊,一般價位啦。奶茶幾香滑,檸茶茶夠濃,兩杯都ok。是日餐湯係南瓜湯,好creamy好濃南瓜味,微微甜好飲。燒羊扒黑椒汁($80)羊扒有兩塊,燒得香口juicy,有羊味又不太酥。黑椒汁微辣幾好下飯,整體份量也算多,正常人都夠飽。白汁鮮菌焗海皇飯($68)面層加了大量芝士十分香口,飯炒底幾正喎,海鮮有魷魚同蜆肉,不過餐牌上寫的鮮菌就欠奉,白汁調味略甜,整體只可說是合格。晚餐會有甜品送,不過示意後都沒有送上,就懶得追問了。
店內有兩層高,裝修幾正。
廉而有信

熱奶茶&凍檸茶(+$3)
是日餐湯係南瓜湯,好creamy好濃南瓜味,微微甜好飲。
燒羊扒黑椒汁($80)
白汁鮮菌焗海皇飯($68)

晚餐會有甜品送,不過示意後都沒有送上,就懶得追問了。
2018-03-10
2018-03-18 51 瀏覽
前幾天去了這間在灣仔的廉記冰室,地方環境都唔錯,樓底比較高而且環境都算乾淨的!最重要係食物質數都有水準wo叫了這個晚餐A香燈燒豬排骨,有2大排豬排骨!仲熱辣辣剛整起的,份量真係夠哂多。骨與骨之間既肉好嫩滑唔乾的!仲滲出陣陣既香燈味道都幾惹味wo旁邊既薯條係曲紋薯條,口感層次比較正同朋友share呢個豉油皇雞髀撈公仔麵,雞脾完全入哂味嫩嫩既雞肉幾正呀味道又唔會過咸還叫了蛋牛治烘底,香脆既麵包太正了吧雞蛋咸牛肉比例剛好!夠哂咸香呀晚餐還有甜品送的喔,是這個好立克味的甜品味道不會死甜!不錯

都幾惹味wo
旁邊既薯條係曲紋薯條,口感層次比較正

同朋友share呢個豉油皇雞髀撈公仔麵,雞脾完全入哂味
嫩嫩既雞肉幾正呀
味道又唔會過咸

還叫了蛋牛治烘底,香脆既麵包太正了吧
雞蛋咸牛肉比例剛好!夠哂咸香呀

晚餐還有甜品送的喔,是這個好立克味的甜品

味道不會死甜!不錯

2018-03-17 61 瀏覽
行過見到新開的冰室,所以決家入黎試試,見裝修都幾新幾乾淨,由其入左小房仔坐,感覺更好點左兩個set dinner,另外因為口痕想,食下多士,就決定再叫西多士同介映多士,dinner就選擇了燒羊扒同紅蝦白汁芝士帶子,羊扒都幾嫩,鍾意羊膻味應該都會鍾意,而蝦都有3隻同2隻帶子,份量都岩岩好,不過我最鍾意都係d薯條,真係炸得幾脆所以這間冰室的小食,我覺得都幾好,西多士同介映多士都大大份,炸就又岩岩好,本身set 其實問左姐姐,今日甜點係朱古力撻,但因為趕時間,我唔記得左食,走左先醒起仲未食甜品

3K
2018-03-17 54 瀏覽
茶餐㕔真係好有香港特色。菠蘿油,西多士,沙嗲公仔麵,甚至乎飛沙走奶呀⋯⋯高級餐廳點會有,又點會聽到吖。灣仔利東街改裝後,由於好有特色,吸引了不少遊客 ,人流也多了,有見及此,一間茶餐廳無懼貴租,都要分一杯羹。晚上有套餐,一百元左右,好抵食。是日餐湯是南瓜濃湯,質感濃稠,綿滑味道濃郁。香橙燒豬排骨份量頗大,每啖充滿橙香,肉質軟熟,面層又有少許蜜糖,惹味。主食可選擇飯,意粉或薯菜。我揀了意粉。不知為何完全沒有汁,比較奇怪。紅豆冰不知幾耐末飲過了,紅豆煮得綿綿好滋味,好彩不太甜溜。套餐送甜品,今晚是木糠布甸,味道不錯有意外驚喜。

晚上有套餐,一百元左右,好抵食。

是日餐湯是南瓜濃湯,質感濃稠,綿滑味道濃郁。

紅豆冰不知幾耐末飲過了,紅豆煮得綿綿好滋味,好彩不太甜溜。

套餐送甜品,今晚是木糠布甸,味道不錯有意外驚喜。

2018-03-16
2018-03-16 2333 瀏覽
曾幾何時懷舊冰室大行其道, 港式茶記絕對是不能缺少的餐飲環節。 今晚來到春園街的廉記冰室。 灣仔本身都有頗多有歷史有實力冰室,茶記。 廉記冰室能提供多樣化餐款。 過咗五點半後會有happy hour, happy hour餐加12蚊可轉細嘅藍妹。 呢點未算劲, 晚市時間仲可以吃到茶餐同新鮮熱辣出爐的麵包和奄列, 唔係一定要你硬食晚餐, 好適合食無定時冇固定格局嘅朋友仔。餐廳都裝修得充滿香港懷舊feel, 牆上掛有很多火水燈和舊式鐵皮信箱,內籠樓底極高打通仲有兩層招牌香脆燒豬肘+酸菜及薯仔 $98豬手烤到外皮脆卜卜, 肉質結實唔韌。 分量不少, 配啤酒吃一流。 旁邊的酸菜酸酸甜甜, 開胃醒神, 中和一下肉類, 比一般普通烚菜或雜菜伴碟更有誠意。 薯仔角切后炸得香口 ,個心軟熟香甜。 唔吃白飯就是最佳電粉質。香燒嫩羊架(兩支骨)+酸菜及薯仔羊架很嫩滑, 帶少少肥膏, 焗黑椒汁做得唔錯,香濃惹味,黑椒味很出,配搭同樣重味的羊架絕配。 不過黑椒汁可放少一點, 羊架被很多黑椒汁鋪上。是日晚餐香煎比目魚扒忌廉汁$78餐湯是南瓜忌廉湯。 南瓜湯香濃幼滑。 而這個忌廉汁更加香甜带忌廉湯味, 和輕輕煎香

招牌香脆燒豬肘+酸菜及薯仔

招牌香脆燒豬肘+酸菜及薯仔 $98
唔吃白飯就是最佳電粉質。

是日晚餐香煎比目魚扒忌廉汁

是日晚餐香煎比目魚扒忌廉汁$78
餐湯是南瓜忌廉湯。 南瓜湯香濃幼滑。 而這個忌廉汁更加香甜带忌廉湯味, 和輕輕煎香的比目魚扒很夾。 比目魚扒煎得很香,魚油豐富又美味。

茶餐廳晚餐都有甜品, 仲係做得唔錯嘅木糠布甸, 奶凍布甸做得滋味,唔算太甜。
男人最愛

男人最愛$58
個餐好豐富有齊我想食嘅嘢。 豬扒腸仔福字麵。 因為很久沒有吃出前一丁所以加四蚊轉了丁麵。 個面好爽喎,煑的時間掌握得啱啱好, 好欣賞丁麵都可以煑得專業。豬扒煎得好香, 唔係嗱到D肉霉哂嗰種,但偏鹹一點。
菠蘿包焗得好香外皮酥脆。 個包仲好鬆軟, 配上冰凍牛油又看見即將溶化在熱辣辣的菠蘿飽內的情景, 幾邪惡都唔理咁多, 畢竟實在太滋味了, 唔叫番杯奶茶又虧欠了菠蘿包! 奶茶茶味甘香有茶香,正!

原來茶餐廳都可以好豐富, 仲可以坐低慢慢歎,仲有happy hour。 實在有別於平日午飯趕頭趕命。
招牌香脆燒豬肘+酸菜及薯仔
是日晚餐香煎比目魚扒忌廉汁