2018-09-28 164 瀏覽
今次黎到深水埗就試下呢間食芋圓為主既糖水鋪,見到有好多唔同款式既芋圓糖水,就試下特色仙草百配,個糖水好有台灣feel ,好足料有芋圓、小丸子、綠豆、雜豆,仲有唔少得既仙草。仙草既味道真係同台灣食既差唔多,而且成個糖水都唔會好甜,甜度拿捏得好好。今次我係拎走既,所以就有位奶仔分開上,唔會因爲擺得耐而變質,呢點真係好細心,唔似其他糖水鋪咁將d奶呀放埋一齊。下次可以坐底食,整體上呢間都係值得食既糖水鋪價錢亦都非常合理。

2018-09-27
5 分鐘 (堂食)
2018-09-27 117 瀏覽
哩間芋圓店人龍真係超誇張,堂食起碼要等1個鐘,我買左碗外賣,因為唔使等好耐,價錢平,材料十足,味道清涼,好好味呀,性價比絕對超值,其實唔介意排隊,一定要黎食一次。
2018-09-26 282 瀏覽
突然想食芋圓,便上網搜尋有什麼店推介,然後便發現了這間小店店內環境舒適,叫了桂棗雪耳湯底配芋圓(凍食)和酒釀桂花配芋圓(熱食)先說桂棗雪耳湯底,非常清新,不會過甜,而且非常足料,內有珍珠、芋圓、蕃薯丸,那當然不少得雪耳跟桂棗。至於酒釀桂花,有淡淡的酒香不會過濃或太淡,酒味剛好,而且內有蛋花、桂花、小丸子、芋圓跟蕃薯丸,也是非常足料。如果想食芋圓的朋友真的值得起一試啊!
突然想食芋圓,便上網搜尋有什麼店推介,然後便發現了這間小店
如果想食芋圓的朋友真的值得起一試啊!
桂棗雪耳湯底配芋圓
酒釀桂花配芋圓
2018-09-25
$25 (宵夜)
桂棗雪耳湯底配芋圓
酒釀桂花配芋圓
  • 酒釀桂花
2018-09-26 91 瀏覽
週末同男朋友係D2 place 行完街 知道深水埗既呢間芋圓好出名 於是話近唔近 讓遠唔遠咁 同男友係d2 place 行度黎呢到 當個下午茶咁食下糖水 [特色仙草百配 $25] 配料: 芋圓 地瓜圓 小丸子 珍珠 薏米 紅豆 西米 仙草 首先$25黎講 咁多配料 仲有得堂食 其實都真係幾親民價,食完一整碗 都已經好大滿足之後就係講下佢既芋圓 細心咀嚼 芋圓既味道雖然唔係好濃,但係 口咁煙韌 ,同埋其他配料一齊食,都真係幾清又爽又甜,係一個好唔錯既甜品。佢既其他甜品都好有傳統特色,例如桂棗雲耳甜湯, 酒釀桂花又可以配芋圓 等等 幾有特色,絕對值得一試

[特色仙草百配 $25]
配料: 芋圓 地瓜圓 小丸子 珍珠 薏米 紅豆 西米 仙草

2018-09-19 175 瀏覽
朋友黎開呢邊揾我食飯 想傾多陣計於是我就帶朋友黎試下康瑞啦 佢話聽就聽得多不過就未食過🤣黎到8點鐘左右都不算太多人 我次次黎都係叫呢個特色仙草百配🤗次次食親都覺得好滿足 因為夠晒多料,包括有珍珠,薏米,紅豆同仙草等 而且芋圓有咬口👍🏻👍🏻朋友就試左桂花酒釀芋圓 呢個都不錯 有淡淡既桂花香味 起初朋友擔心桂花會唔會同芋圓會唔會不太夾 但食落就大讚😂女人果然係善變😂咁既價錢可以食到咁足料既甜品 朋友都話大滿足呀☺️

咁既價錢可以食到咁足料既甜品 朋友都話大滿足呀☺️
2018-09-18 129 瀏覽
【勁勁勁足料抵食芋圓🍧】➖➖➖➖➖相信好多人都聽過康瑞甜品 呢間係深水埗好出名嘅甜品鋪🤔啲人對呢間野嘅評價一直都係好壞參半💁🏻‍♀️ 呢間野主打自家製芋圓💁🏻‍♂️ 有人話佢嘅芋圓係香港數一數二好食😣 亦有人話佢只係勝在夠平夠大碗又咩都有齊🤔 咁今次我地就特登去試下佢地嘅招牌 ❗️睇吓佢嘅廬山真面目🤤➖➖➖➖➖特色鮮草百配(芋圓地瓜圓小丸子) ➡️ $25➖➖➖➖➖偏私主觀評價💁🏻‍♂💁🏻‍♀💁🏻‍♀️WI: 呢碗野真係好抵$25 好足料! 😳有芋圓 地瓜圓 仙草 小丸子紅豆等等等。。。我覺得呢到嘅配料係唔錯 尤其係地瓜圓同仙草 😛!地瓜圓夠煙韌 仲要有地瓜味 唔係就咁食一舊面團咁🤢 如果鐘意食仙草更加係一定要黎!呢到嘅仙草真係好滑!❤️ 但可惜嘅係佢嘅花奶底有啲失色 太過淡口 令到味道有啲寡 雖然好普通但係真係好抵 $25絕對係可以一試的😛😛 (其實我我覺得來來好食好多🤔)➖➖➖💁🏻‍♂️Wu: 係呀 又冇我份喇 🙁唔洗望喇🙁不過我都係覺得自己整嘅芋圓係最好🤤可以自已選擇囗感🤤(冇份食梗係咁講)(死都要加把嘴\(T∇T)/)
【勁勁勁足料抵食芋圓🍧】
特色鮮草百配(芋圓地瓜圓小丸子) ➡️ $25
偏私主觀評價💁🏻‍♂💁🏻‍♀
➖➖➖
(死都要加把嘴\(T∇T)/)
  • 特式仙草百配
一班朋友聚會完,下場就搵到芋圓始祖食甜品一行7人夜晚9點來到都唔需要等位,門口有一張大檯自成一角,傾計好開心時值大學生re u同ocamp日子,門口好多人排隊等位甜品選擇不算好,多以芋圓為主配上其他比較中式既糖水,可以選擇熱食冬天來也可以酒釀桂花配芋圓 $25桂花好香!上面有滿滿的蛋花,都幾幼滑!芋圓份量頗多,可以味道不突出,食唔到芋圓/地瓜圓的味道碗內仲有小丸子,不過都係無味只求口感桂棗雪耳湯底配芋圓 $25呢個比上一個好味!湯底十分清甜!而且配料十足,可以見到大大朵雪耳糖不甩 $18好吃😋花生味好香濃,湯圓係芝麻餡甜度適中,柔軟細膩免費的jelly哈哈 咁啱我地唱生日歌比老闆聽到 佢就好好人送左7個jelly俾我地味道還不錯呢!
一班朋友聚會完,下場就搵到芋圓始祖食甜品

時值大學生re u同ocamp日子,門口好多人排隊等位

甜品選擇不算好,多以芋圓為主
配上其他比較中式既糖水,可以選擇熱食
冬天來也可以

酒釀桂花配芋圓 $25
桂花好香!上面有滿滿的蛋花,都幾幼滑!
芋圓份量頗多,可以味道不突出,食唔到芋圓/地瓜圓的味道

碗內仲有小丸子,不過都係無味
只求口感

桂棗雪耳湯底配芋圓 $25
呢個比上一個好味!湯底十分清甜!
而且配料十足,可以見到大大朵雪耳

糖不甩 $18
好吃😋花生味好香濃,湯圓係芝麻餡
甜度適中,柔軟細膩

免費的jelly
哈哈 咁啱我地唱生日歌比老闆聽到
佢就好好人送左7個jelly俾我地
味道還不錯呢!
2018-09-10
$25 (宵夜)
慶祝紀念
生日
2018-09-13 144 瀏覽
仙草涼粉配芋圓(熱)食過咁多間芋圓,始終最愛康瑞,仙草涼粉可有熱有凍選擇,𥚃會配有芋圓,地瓜圓,黑白珍珠、西米,紅豆和薏米,材料都幾豐富,鍾意食呢度嘅和芋圓和地瓜圓,因為佢既大細適中,除左夠QQ之外,仲好滑,仙草既糖水唔會過甜,最怕有些店鋪會放大量糖漿,甜爺爺,其實本身有奶,不過我唔鐘意落奶,所以走左奶
仙草涼粉配芋圓(熱)
食完晚飯~就行去了附近的康瑞~好似芋圓好出名9點幾我地都預左要排隊~點知d人都去得幾快~一到就已經有一台人要走,我都唔洗等2就直接入得了!不過係坐係門口位!有少少逼叫左個糖不甩~有糖、花生同椰絲~ 量好多~ 湯丸入面有黑芝麻餡~ 好QQ同好香~因為要插蠟燭唱生日歌~ 老闆(?)聽到歌,都好nice~ 走過來講左生日快樂~送左碟啫喱比我地~朋左叫左個桂棗雪耳湯配芋圓同地瓜圓~ 個湯好清甜~唔係死甜~唔會膩~ 芋圓幾煙韌,有淡淡既芋頭味~整體味道幾好,唔價~ 不過坐得麻麻地舒服~ 不是比你傾計的~因為好多人~ 要吃完就走~ 可能早點去會好d~~
叫左個
啫喱比我地~

朋左叫左個

2018-09-10
不少「煙韌控」都為芋圓瘋狂,香港的台式甜品店遍地開花,只可惜我還未找到一間一試傾心。康瑞也算是一間既「就腳」、品質也不俗的選擇。.位置深水埗荔枝角道,A2出口直走五分鐘至第四個街口,過馬路轉右便可到達。很多人或學生在深水埗覓完寶,食完晚飯就來吃上一碗芋圓,我和朋友久遺其滋味,也去湊湊熱鬧。.雖然康瑞晚上總是高朋滿座,但很多人吃完也不會久坐,所以我們數人等了五分鐘就有位了。.餐牌一目了然,就是不同的傳統中式糖水,配上芋圓、地瓜圓和小丸子。最出名莫過於特式仙草百配,但我總覺得它比其他糖水遜色,因為太多元素,又珍珠、西米、紅豆⋯⋯,遮蓋了主角芋圓、地瓜圓的味道,而且康瑞的傳統糖水很清爽,不會太甜,頗為養生,值得一試。我們點了桂棗雪耳糖水和糖不甩。糖水是清澈的金黃色,配上幾粒碩大的紅棗。用勺子翻了翻,看到如杜丹花般的雪耳壓著一粒粒紫色、黃色的丸子,色彩繽紛,甚是吸引。入口清甜,嘗得出紅棗和桂圓天然的甜味,不膩口,滋潤喉嚨。雪耳足足有兩大朵,爽脆非常。芋圓、地瓜圓比珍珠大一點點,大小一致,起碼有二十多顆,異常慷慨!.入口十分有嚼勁,煮的時間剛好,但嚼了一會卻發現只嘗到淡淡的芋頭和地瓜味,明顯比以

我們點了桂棗雪耳糖水糖不甩糖水是清澈的金黃色,配上幾粒碩大的紅棗。用勺子翻了翻,看到如杜丹花般的雪耳壓著一粒粒紫色、黃色的丸子,色彩繽紛,甚是吸引
桂棗雪耳甜湯

入口十分有嚼勁,煮的時間剛好,但嚼了一會卻發現只嘗到淡淡的芋頭和地瓜味,明顯比以前遜色了許多
,地瓜粉的比例過多,反而糖水更為出色。
糖不甩也是用心之作,把花生、芝麻、砂糖炒得香口,微焦,入口香脆可口
。包住圓滾滾的糖不甩,大小剛好,一口一粒,口感豐富。
糖不甩

吃完見到門外有一大堆人等候。可不是嘛!廿元就可吃碗沒啥負擔又足料的糖水,性價比甚高!雖然退步了,但還是會回頭的小店
2018-09-10
5 分鐘 (堂食)
$20 (宵夜)
桂棗雪耳甜湯
糖不甩
2018-09-05 153 瀏覽
之前读书的时候一直看到这家店,可是当时一直没有专门去找,后来这次想去吃芋圆,结果常吃的一家关门了就专门找着去了,不过我点了两个一个芋圆的仙草的,一个酒酿的,完全不好吃,以后不会再去了,人倒是挺多的啦!
2018-09-05 221 瀏覽
吃畢晚飯有點耳猶未盡,和家人駕著車來到深水埗吃芋圓去。早年店還在醫局街時曾拜訪過一次,對於其味道印象模糊,今次再來店已遷往荔枝角道,更添了堂食的坐位,寬敞舒適。 特式仙草百配 $25雖有凍熱可選,但並巧熱的頂多也是室溫,倒不如吃透心涼的更為過癮。滿心期待的芋圓個子小小,微微煙韌,一般;反而仙草滑溜有涼茶的甘香,小丸子也做得軟糯好吃,如整體甜度能減低一點會更合意。 再訪也是覺得普普通通,不過出了名後還只售二十五塊錢,倒是划算。

特式仙草百配 $25

2018-08-26
2018-09-04 97 瀏覽
早已聞說這裡的芋圓很出名,今日終於一試!叫左特式仙草百配,好多配料,有仙草,芋圓,紅豆,薏米,細珍珠,小丸子,超豐富!芋圓,小丸子,同珍珠都好煙韌,連仙草都好有口感,QQ地!整體唔會太甜,叫凍既,只係比常溫凍少少,岩曬怕生冷既女仕!腐竹蓮子蛋糖水,鐘意佢無將腐竹煮爛曬,如果蛋花再多d口感會更豐富,入面都有蓮子同芋圓ga!!! 整體係價錢平,全部甜品不過$30,材料豐富,下次黎深水埗,一定再幫襯!

2018-09-04
2018-09-04 71 瀏覽
之前去台灣,每晚都要食碗芋圓,番到香港,好多甜品舖都有賣芋圓,但想揾好食既芋圓真係好難今次比我發現深水埗呢間康瑞既芋圓帶到台灣既味道比我喎‼️注重養生既當然要叫桂圓紅棗雪耳湯底配芋圓,地瓜圓同小丸子芋圓同地瓜圓好煙韌,又食到淡淡既芋頭同蕃薯味,我鍾意呀湯底清甜,唔會好膩,唔錯特色仙草百配一上枱唔記得影就忍唔住食左,濃濃椰汁味配埋滑滑仙草,絕配! 料都好多,仲有西米,紅豆同珍珠等,口感一流岩晒鍾意𡁻野既你!

今次比我發現深水埗呢間康瑞既芋圓帶到台灣既味道比我喎‼️

注重養生既當然要叫桂圓紅棗雪耳湯底配芋圓,地瓜圓同小丸子

芋圓同地瓜圓好煙韌,又食到淡淡既芋頭同蕃薯味,我鍾意呀

湯底清甜,唔會好膩,唔錯

特色仙草百配

2018-09-03 102 瀏覽
前排因迷上食芋圓所以周圍搵,咁岩行過附近當然要黎試下呢間野!!我已經知道呢間野好出名日日排晒大隊果日夜晚十點幾去到出面真係勁多人不過我地因為少人,兩個人等左十分鐘到就有得入啦因為同朋友兩個都鍾意食芋圓當然叫左佢地招牌啦黎到望落果然同想像一樣足料,廿零蚊其實係勁抵食!不過食左一啖之後發現。。。其實都味道普普通通,冇想像中濃味如果係想食口感豐富既可能會好鍾意,但我同同行朋友就覺得一啖有太多唔同種類既質感其實都唔太知自己果啖食左D咩野不過以價錢黎講,晚飯行過去食一個都幾滿足!如果奶可以更加濃味就更好~
我已經知道呢間野好出名日日排晒大隊
果日夜晚十點幾去到出面真係勁多人
不過我地因為少人,兩個人等左十分鐘到就有得入啦

因為同朋友兩個都鍾意食芋圓當然叫左佢地招牌啦
黎到望落果然同想像一樣足料,廿零蚊其實係勁抵食!
不過食左一啖之後發現。。。其實都味道普普通通,冇想像中濃味

如果係想食口感豐富既可能會好鍾意,
但我同同行朋友就覺得一啖有太多唔同種類既質感
其實都唔太知自己果啖食左D咩野
不過以價錢黎講,晚飯行過去食一個都幾滿足!
如果奶可以更加濃味就更好~
2018-06-06
10 分鐘 (堂食)