2018-08-31 119 瀏覽
一直好鍾意食康瑞嘅芋圓,經過深步埗就會心思思去食一碗~平時都叫慣佢嘅特色仙草百配,今次想試試新嘢!假日下晝去到都係一樣多人,但其實都唔洗等好耐,通常D人食完好快就會走,等咗10分鐘就有位。今次揀咗養顏之寶~甜品2號—「桂棗雪耳甜湯配芋圓」:平平哋不過廿幾蚊,但好足料!雪耳爽口,桂棗甜湯滋潤清甜,仲有兩大粒紅棗。地瓜圓同芋圓好有咬口,不過同仙草百配相比,佢哋同呢個湯底就冇咁夾喇,不過整體都係好味嘅下次叫返特色仙草百配!康瑞嘅芋圓真係好抵食,難怪長期都咁多人幫襯!
一直好鍾意食康瑞嘅芋圓,經過深步埗就會心思思去食一碗~
平時都叫慣佢嘅特色仙草百配,今次想試試新嘢!

今次揀咗養顏之寶~甜品2號—「桂棗雪耳甜湯配芋圓」:

下次叫返特色仙草百配!
康瑞嘅芋圓真係好抵食,難怪長期都咁多人幫襯!
2018-08-26
10 分鐘 (堂食)
2018-08-28 90 瀏覽
同朋友們食完飯但係又唔想咁快返屋企,於是走左去食甜品。我地大部分人都係點仙草百配。入面有好多料,有芋圓、西米、薏米,珍珠、仙草、紅豆等等,每一啖都好豐富,有唔同口感,成個搭配感覺都幾夾。芋圓、珍珠等等都好Q彈,不過感覺比以前差左少少,芋圓無左應該有的芋頭味。
2018-08-27 103 瀏覽
因為知正常晚飯後嘅時間要排隊所以我地選擇左食飯前去食其實最主要原因食晚飯間野要排2X個籌先到所以先糖水再晚飯 咁因為我都好食芋圓我地一人一碗椰奶紅豆沙芋圓及熱桂棗雪耳芋圓 我個人覺得榔奶紅豆沙好味過桂棗雪耳但就芋圓份量就比較少芋圓味道正常但個人覺得味道唔濃上次食紅磡果間濃味一些
因為知正常晚飯後嘅時間要排隊

芋圓味道正常
但個人覺得味道唔濃
上次食紅磡果間濃味一些
2018-08-21 158 瀏覽
對上一次去台灣已經兩三年前, 台灣有好多小吃都好得我歡心, 至於芋圓就係其中一樣, 香港要食芋圓地方好多, 但好多都甜到飲緊糖水咁, 依一間我朋友大推介, 襯星期六日就去試下, 下午開門已經要排隊, 不過等都唔係好耐, 15-20分鐘都入座同老公share就叫一碗仙草百配, 勝在咩都有唔使諗貌似幾靚仔, 料都幾多, 不過就好細碗..食落都好似一般般, 可能期待有點過高, 講唔出有咩唔好但又唔係話好食到要排隊, 不過不失, 我自己就覺得唔使有下一次啦
同老公share就叫一碗仙草百配, 勝在咩都有唔使諗
2018-08-20 144 瀏覽
由舊時醫局街幫櫬到依家了, 嗰陣雖然只能外帶但每碗只係廿蚊🤣 依家岀左名搬到大街又裝修過, 加價亦是無可避免吧~ 唔使諗!每次都叫一號仔仙草百配.. 有芋圓, 地瓜丸, 小丸子, 西米, 見到都覺得豐富, 好足料呀 !最鐘意芋丸咬落煙煙韌韌嘅口感, 而仙草好滑, 配上花奶啖啖滿足感 ❤ $25實在超值, 岀面求其糖水店食碗涼粉都要吧 ,雖然未至於食到飽肚, 但當三點三or飯後甜品真係超推薦 👍🏻依家入夜就開始見人龍, 還是懷念舊日未岀名前的涼茶小店....

特式仙草百配

特式仙草百配
2018-08-12 228 瀏覽
上次自己嚟試咗個仙草百配,今次帶老公嚟試吓其他嘢。佢要咗仙草百配,我就要椰汁西米露配芋圓。一如果以往,芋圓有咬口煙煙靭靭,西米露有淡淡嘅椰香。但味道略為比甜圓坊嘅甜,份量都較少,返而糖水比較多。一樣嘅價錢,識食嘅應該知點揀啦😜
上次自己嚟試咗個仙草百配,今次帶老公嚟試吓其他嘢。

椰汁西米露配芋圓

2018-08-12
2018-07-31 231 瀏覽
以前的康瑞是涼茶店,吃過一次後久久不能忘懷那種老店的甜點味道,想不到事隔數年,竟然搬了到新位置,連名稱也改了成[甜品]店,叫康瑞甜品。是夜8點來到吃一些飯後甜品,門口依舊人山人海,看來還是非常受客人歡迎呢。既然已經吃了正餐,甜品只是用來慰勞一下自己,所以2人只點了一份,有些寒酸吧?選擇比以前多了一些台式食品的踪影,什麼芋圓呀,地瓜圓,小丸子那些富含澱粉質的台式飲品必有的東西。感覺近來經常吃仙草跟芋圓,所以點了薑汁加改配的(芝麻湯圓)。薑汁辣中帶些微清甜不死甜,蛋花為簡單的薑汁帶出了些口感跟層次,最喜歡的是芝麻湯圓,滑漏不死實,亦沒有過硬的麵粉團出現,芝麻的份量剛好,每一顆都沒有破開爆出,全部都渾圓剔透,一口咬下芝麻醬四濺,很是好吃!

題外話/補充資料: $25能嘗到地道老店的傳統甜品,值了。
2018-07-27 311 瀏覽
行街見到呢間糖水舖,好有舊式感覺,門口掛住一對紅燈籠😊再望一望餐牌,見到有我近期大愛嘅粉圓,所以決定試吓。糖水款式唔算好多,揀咗仙草百配試吓,裏面有芋圓、地瓜圓,小丸子,當然仲有仙草啦...我見仲有啲西米同薏米咁,好足料,好Q彈😋值得一讚嘅係佢唔會太甜,清清哋幾好👍🏻

2018-07-14
2018-07-26 322 瀏覽
小弟一直以黎對芋圓都唔太喜歡,好大原因係成日都食到口感唔好而又冇咩味道既芋圓,但自從上次友人帶我黎呢間康瑞甜品之後我就完全改觀了!一黎比餐牌大家睇一睇先之後係我最愛既酒釀桂花芋圓,我愛佢有好多原因,一係佢上面既蛋花好滑,二係佢個糖水本身唔會好甜令人好膩,三係佢個酒釀充滿米香,最後當然因爲佢既芋圓比平時食既有芋頭香同埋口感好Q彈,完全冇粉同實既口感~綠豆沙相對普通,都唔係好特別起沙,但凍既芋圓一樣保持到水準係值得一讚!總結我覺得呢到既酒釀桂花係我最驚喜既一道甜品,佢美中不足係只有熱既,但其實我食左兩次都係暖既感覺,係夏天都可以食到

一黎比餐牌大家睇一睇先
酒釀桂花配芋圓
酒釀桂花

綠豆沙配芋圓

酒釀桂花配芋圓
2018-07-26 174 瀏覽
康瑞絕對係我最鍾意既甜品店!試過幾次下午去到已經排晒長龍外賣又係好多人每次黎到都一定要必食佢個特式仙草百配真材實料,重點係好好好足料!以我記得既好似有黑珍珠,小丸子,西米,紅豆,仙草,幾隻味既芋圓,d芋圓真系冇得輸,好彈牙好入味,比起其他舖頭既芋圓佢真係贏成條街!小丸子又係好彈牙,仙草好滑,再加埋西米同紅豆,每啖都超有口感!仲要好平!!一碗賣$25咋!終於明白點解會排晒長龍鍾意食芋圓既人一定要去試!!!佢個糖不甩都係極力推介,好軟滑,又唔會好膩
康瑞絕對係我最鍾意既甜品店!
試過幾次下午去到已經排晒長龍
外賣又係好多人

每次黎到都一定要必食佢個特式仙草百配

鍾意食芋圓既人一定要去試!!!

佢個糖不甩都係極力推介,好軟滑,又唔會好膩

2018-07-25 133 瀏覽
同呀媽出深水埗強烈推薦一定要食康瑞因為之前同朋友食過 食過番尋味大概傍晚6點入去唔算多人 有幾枱客我叫咗凍椰汁西米露+芋圓地瓜圓小丸子呀媽唔係好餓 就要咗個熱綠豆沙一叫完 隔咗兩三分鐘就有得食侍應仲好貼心叫我小心枱面部電話 驚整污糟芋圓地瓜圓都好Q好彈牙咬咬下就會分別食到芋頭同蕃薯嘅味而熱綠豆沙溫度恰當好處唔會太熱亦唔會太凍一上枱食就啱啱好埋咗單之後 呀媽都話呢間真心抵食一嚟價錢平 二嚟又夠哂大碗唔似啲連鎖糖水店 又貴又細碗
同呀媽出深水埗

一上枱食就啱啱好
埋咗單之後 呀媽都話呢間真心抵食
一嚟價錢平 二嚟又夠哂大碗

唔似啲連鎖糖水店 又貴又細碗
熱綠豆沙(左)、凍椰汁西米露+芋圓地瓜圓小丸子(右)
2018-07-25
熱綠豆沙(左)、凍椰汁西米露+芋圓地瓜圓小丸子(右)
2018-07-21 183 瀏覽
永遠食完飯都想食甜品😳😳😳😳今次除左叫仙草百配,仲叫多左個芋圓西米露同薑汁湯圓~~~~~仙草百配 $25入面有芋圓、地瓜圓、小圓子、西米、薏米、珍珠、紅豆同仙草等~成個配搭好豐富而且好夾,芋圓軟糯淡靭,仙草滑溜☺️無可奈何康瑞確實比以前差左,以前會覺得芋圓同地瓜圓都帶有芋頭同蕃薯味,而家就反而好淡味😣不過算啦,我都係會繼續食🤣薑汁湯圓 $25薑味好香👍🏻👍🏻不過都係仙草配係最好🤣🤣 芋圓西米露 $25 康瑞甜品地址:深水埗荔枝角道323號地舖
永遠食完飯都想食甜品😳😳😳😳

仙草百配 $25

薑汁湯圓 $25

薑味好香👍🏻👍🏻不過都係仙草配係最好🤣🤣

芋圓西米露 $25

康瑞甜品
地址:深水埗荔枝角道323號地舖

2018-07-21 92 瀏覽
康瑞呢個名成日都聽到,我身邊都有好多朋友都鍾意食,個個都係芋圓控😂😂😂.....而今晚就同朋友食完串燒,諗起附近有康瑞,所以我哋過咗嚟食甜品❤️❤️星期五嘅晚上都好多人等位,不過都好快入座,餐牌嘅選擇唔算太多,當然要點呢個仙草百配☺️☺️☺️入面有好多嘅材料啦,有人見人愛嘅芋圓,珍珠紅豆,美顏嘅薏米,同西米等,亦都好豐富,不過我就覺得芋圓唔夠味,比起以前水準好似下降了***** 不過價錢好平😊😊😊

2018-07-17 145 瀏覽
經朋友介紹後,當天晚飯過後便到了康瑞甜品吃糖水。入到店內便點了一客特式仙草百玩和一客暖胃薑汁配。兩款糖水都是配上芋圓、地瓜圓和小丸子。吃下也紮實軟糯,十分彈牙。當中芋圓和地瓜圓更可以吃到一絲絲芋頭和蕃薯的甜味。而特式仙草百配的味道較甜,仙草就跟涼粉差不多,配上淡奶和西米露。吃下也跟芋圓等東西很匹配。至於薑汁配則薑味濃郁,糖水是熱的,能起到暖胃的效果。相信冬天來吃效果會更舒服。值得一提的便是兩款糖水的芋圓地瓜圓份量也很足夠,是一間性價比高的糖水鋪。
經朋友介紹後,當天晚飯過後便到了康瑞甜品糖水。入到店內便點了一客特式仙草百玩和一客暖胃薑汁配。兩款糖水都是配上芋圓、地瓜圓和小丸子。吃下也紮實軟糯,十分彈牙。當中芋圓和地瓜圓更可以吃到一絲絲芋頭和蕃薯的甜味。

薑汁暖胃配
2018-07-16 111 瀏覽
通常同朋友係深水埗飲飽食醉臨走前都會來食一食康瑞甜品依間係深水埗係好出名既糖水鋪日日幾乎都有長長既人龍係到排隊但大家都知多人等所以都好快有位坐次次來親我都必點特色仙草百配$25入面包括在芋圓、地瓜圓、小丸子、西米露、薏米同埋仙草店家再係上面淋左椰奶實在太好味!而且可以食得出店家既芋圓、地瓜圓都係自家製可以食到淡淡既芋香同埋蕃薯味而且係比市面上食到既更加黏韌!係我食過香港做得最好既一間~不枉我每次來深水埗都要探一探佢T^T
通常同朋友係深水埗飲飽食醉臨走前都會來食一食康瑞甜品
依間係深水埗係好出名既糖水
日日幾乎都有長長既人龍係到排隊
但大家都知多人等
所以都好快有位坐

次次來親我都必點
特色仙草百配$25
特色仙草百配
入面包括在芋圓、地瓜圓、小丸子、西米露、薏米同埋仙草
店家再係上面淋左椰奶
實在太好味!
而且可以食得出店家既芋圓、地瓜圓都係自家製
可以食到淡淡既芋香同埋蕃薯味
而且係比市面上食到既更加黏韌!
係我食過香港做得最好既一間~

不枉我每次來深水埗都要探一探佢T^T
2017-06-10
15 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
特色仙草百配