2021-06-03 43 瀏覽
下午路過灣仔✨突然想食生蠔😋搵到呢間有廣島蠔沾麵,所以就黎試試!-沾麵口感剛剛好,唔會太淋!湯方面好濃郁,仲有幾粒生蠔係入面🤤個人覺得就算加左拉麵都係咸左少少😖整體好好味,而且好大碗🙈超滿足✨-同埋服務好好員工都好有禮貌👍🏼
下午路過灣仔✨突然想食生蠔😋
搵到呢間有廣島蠔沾麵,
所以就黎試試!
沾麵口感剛剛好,唔會太淋!
湯方面好濃郁,仲有幾粒生蠔係入面🤤
個人覺得就算加左拉麵都係咸左少少😖
整體好好味,而且好大碗🙈超滿足✨
同埋服務好好員工都好有禮貌👍🏼
2021-06-03 44 瀏覽
門外見到呢間餐廳似小店,睇真啲個Menu又有幾多選擇,不同湯底、配料、辣度、要求,為自己「度身訂造」拉麵!魚介醬油沾麵湯底好厚身,好香魚鮮味,食得出廚師落足心思熬製!加上有醬油,多咗一重滋味!叉燒御屋好厚,鬆化肉滑!粗麵條更加係飽上加飽!胡麻拉麵朋友好鍾意好重芝麻味的湯底!夠曬霸道!佢好驚喜有1隻温泉蛋,外面多數得半隻!幼麵都幾Q彈~芝士年糕特別軟熟!內心仲有少少流心嘅芝士。非常邪惡~炸蠔外脆內暖!一口蠔,雖然係迷你版,但係都不失蠔嘅鮮味!服務態度好親切,食完真係有幸福、家嘅味道🤪

魚介醬油沾麵

胡麻拉麵

芝士年糕
特別軟熟!內心仲有少少流心嘅芝士。非常邪惡~

炸蠔
外脆內暖!一口蠔,雖然係迷你版,但係都不失蠔嘅鮮味!

服務態度好親切,食完真係有幸福、家嘅味道🤪
2021-05-23 50 瀏覽
星期六 約會友人一起晚飯,大熱天時,熟了,都唔想食飯,不如去吃拉麵灣仔小小巷,機利臣街,終於揾到啦,「幸屋拉麵」,店舖細細,日式裝潢有小食、拉麵、沙律可供選擇特濃味噌廣島蠔🦪 $108 (冷/熱)第一次吃沾麵,睇睇食法:拉麵放進濃湯沾一下,享受沾了濃湯嘅拉麵,大廣島🦪,有4隻,肥美 鮮甜美味😋紫菜、椰菜、芝麻、木耳、蔥粒、洋蔥、半個流心蛋🤗滋味 蛋香彈牙拉麵份量多,飽飽再來小食:日本芝士年糕 $38

有小食、拉麵、沙律可供選擇

特濃味噌廣島蠔🦪 $108 (冷/熱)
第一次吃沾麵,睇睇食法:
拉麵放進濃湯沾一下,享受沾了濃湯嘅拉麵,
大廣島🦪,有4隻,肥美 鮮甜美味😋
紫菜、椰菜、芝麻、木耳、蔥粒、洋蔥、半個流心蛋🤗滋味 蛋香
彈牙拉麵份量多,飽飽

再來小食:
日本芝士年糕 $38

2021-05-22
3K
2021-05-22 42 瀏覽
週末的灣仔比起平日寜靜得多,逛街起來也舒服輕鬆。入夜了,找間餐廳食晚飯才回家,忽然好想食拉麵之類,友人提議了一間日式拉麵店,位於機利臣街一角落裡。店員親切的服務,感覺好!黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 $83湯底濃稠不膩,山藥的漿口感非常滿足。拉麵掛湯,有濕潤感。豚肉軟腍,流心蛋,一流!特濃味噌廣島蠔沾麵 $108友人吃沾麵,喜歡其濃厚的湯汁,每條麵沾上湯汁,滋味無窮。廣島蠔非常肥美,口腔內充滿甘香。汁煮牛舌 $32牛舌有嚼口,入味十足,不錯的小吃。日本芝士年糕 $38外面脆脆,內層軟糯,友人特別喜愛。
週末的灣仔比起平日寜靜得多,逛街起來也舒服輕鬆。

黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵 $83
湯底濃稠不膩,山藥的漿口感非常滿足。
拉麵掛湯,有濕潤感。
豚肉軟腍,流心蛋,一流!

特濃味噌廣島蠔沾麵 $108
友人吃沾麵,喜歡其濃厚的湯汁,每條麵沾上湯汁,滋味無窮。
廣島蠔非常肥美,口腔內充滿甘香。

汁煮牛舌 $32
牛舌有嚼口,入味十足,不錯的小吃。

日本芝士年糕 $38
外面脆脆,內層軟糯,友人特別喜愛。
2021-05-22
2021-05-21 43 瀏覽
今次就試灣仔區呢間沾麵 午市唔算多人排隊除左沾麵仲有拉麵同丼飯.🎈魚介沾麵 ($98)呢款叉燒就set好左係豚角煮叉燒燒得幾香 食落會食到微微燒焦嘅味道😋沾麵湯底一般會較咸 呢到就有得比你揀濃度有特濃 濃 同正常 我哋選擇左濃覺得剛剛好唔會太咸又做到掛湯👏評分: 7/10.🎈總括而言如果口痕好想食沾麵呢間都係一個唔錯嘅選擇🤣麵同醬汁都屬於中規中矩 叉燒味道不錯性價比ok 唯一要挑剔就係座位麻麻地舒服🤣評分: 7/10

今次就試灣仔區呢間沾麵 午市唔算多人排隊
除左沾麵仲有拉麵同丼飯
魚介沾麵

🎈魚介沾麵 ($98)
呢款叉燒就set好左係豚角煮

評分: 7/10
魚介沾麵
  • 特濃魚介醬油沾麵
2021-05-18 120 瀏覽
今日介紹既係灣仔一間拉麵小店👅 店舖位於街市街 唔算好顯眼 但係入座率好高😏食物選擇都算多 有辣有唔辣 仲有湯麵沾麵🍜 仲有飯同各款小食😋 我哋今次就試左黑武士同味噌廣島蠔沾麵 黑武士湯底好特別 係用山藥湯底 加上黑蒜油 好惹味👍🏻 最特別既係肉可以揀叉燒 豚角煮或者各一件 岩哂唔同人口味🥰味噌廣島蠔沾麵麵底除左可選粗幼度 仲可以揀冷熱麵😎 個人口味鐘意口感較彈牙既粗麵同熱麵 咁個湯汁就唔會凍得咁快😜 食落果然好彈牙 4隻蠔都好鮮好好味😋小食方面我哋就食左和風豆腐同汁煮牛舌👅 和風豆腐好高質 外層香脆 入面既豆腐好滑☺️ 個汁好開胃👍🏻 汁煮牛舌無論係牛舌定蘿蔔都好入味好腍架🌟
今日介紹既係灣仔一間拉麵小店👅

汁煮牛舌無論係牛舌定蘿蔔都好入味好腍架🌟
味噌廣島蠔沾麵
和風豆腐
2021-05-17 169 瀏覽
很久沒吃拉麵,來到灣仔這間小店嚐嚐。我和男朋友兩人點了一個蝦武士($88)、一個黑武士($83),加$20可以轉套餐,配小食和罐裝飲品,我們要了一個套餐,小食要炸雞,另外再點了一客和風餃子($38)。這店提供熱茶而不是冰水,如果喜歡冰水的可以跟店員說,他們也可以提供的。桌上有大豆芽作前菜,我們吃了一點,很開胃。「蝦武士」是海老蝦味噌拉麵,一上枱,就聞到濃濃的蝦湯味,還有很多櫻花蝦,賣相非常吸引,我們選了豚角煮和叉燒混合,各有一件,份量很足,配溏心蛋一隻,配料有椰菜、蔥,麵的軟硬度、湯底濃淡、配料多少都可以自己選擇的。選了特濃的湯和最多濃香油,本來擔心會否太濃味,結果我們都很喜歡這種口味香濃的湯底(可能是我們重口味吧),加上櫻花蝦,每一口都充滿著蝦湯的香氣。「黑武士」是黑蒜濃厚山藥豚骨拉麵,也是很期待的,同樣選了豚角煮和叉燒混合。豬骨湯味非常突出,吃得出真材實料,但是因為我們選了少濃香油的關係,黑蒜油味就不太明顯,如果喜歡清淡的可以這樣點,但是如果想吃濃濃的黑蒜油味就要點多濃香油了。(我們還是太重口味吧)豚角煮肥瘦分明,厚厚的一大片,一層瘦肉一層肥肉,喜歡吃腩肉的應該會覺得很美味,但我不
很久沒吃拉麵,來到灣仔這間小店嚐嚐。

桌上有大豆芽作前菜,我們吃了一點,很開胃。

),加上櫻花蝦,每一口都充滿著蝦湯的香氣。

蝦武士

豚角煮肥瘦分明,厚厚的一大片,一層瘦肉一層肥肉,喜歡吃腩肉的應該會覺得很美味,但我不太好肥豬肉,就覺得吃多有點膩,叉燒就較合適我,肥瘦均勻。
黑武士

另外一提,麵條份量也挺多的,如果胃口小的可以要少一點麵條。

小食方面,炸雞有三大件炸得香脆但不油膩,配沙律醬。和風餃子的樣子很吸引,煎成一個圓形麵餅,上面鋪滿木魚碎、燒汁、沙律醬和蔥,吃起來口感豐富,麵餅脆卜卜的,但餃子很軟,一點也不會太乾身,很好吃。
炸雞
和風餃子

下次再來,要再吃香濃湯底的拉麵和嚐嚐其他小食!
2021-05-15
蝦武士
炸雞
和風餃子
2021-05-13 104 瀏覽
早幾日同friend去咗「幸屋」食沾麵👭🏻.鹿兒島赤雞沾麵(熱)🍜雞胸肉用慢煮方式烹調後🔥肉質鮮嫩,雞味重🐓幼麵沾上帶蜆味嘅味噌湯底,鹹中帶鮮😋麵條爽身彈牙😆掛湯力十足,溏心蛋亦非常高質🥚輕輕調味過,充滿蛋香😗.特濃味噌廣島蠔沾麵(冷)🥢三大隻廣島蠔鮮甜🦪煙韌麵條沾上濃郁味噌豬骨湯底🐖加上有齊紫菜🖤溏心蛋、木耳、筍、洋蔥🧅檸檬🍋蔥等,非常滿足🥰.明太子手羽🐔雞翼超juicy,外脆肉嫩🤤.汁煮牛舌👅牛舌同蘿蔔都燉到好腍同入味🥕味道偏甜😉.茶(2 客)🍵店員送上熱水及煎茶包
早幾日同friend去咗「幸屋」食沾麵👭🏻
明太子手羽🐔雞翼超juicy,外脆肉嫩🤤
汁煮牛舌👅牛舌同蘿蔔都燉到好腍同入味🥕味道偏甜😉
茶(2 客)🍵店員送上熱水及煎茶包
  • 特濃味噌廣島蠔沾麵
  • 汁煮牛舌
2021-05-12 49 瀏覽
哩間餐廳嘅拉麵和丼飯真係正。首先小食先上,嗌左芝麻手羽和汁煮牛舌,牛舌炆得好淋,入哂味。成碟味道好好。老闆好有心,牛舌切一塊塊,一口一啖,好方便。手羽啲外皮炸得金黃酥脆,但又不會油膩,內裡啲雞肉好嫩滑。主食嗌左醬燒牛肉丼,分量好足,牛肉有成10塊咁多,牛肉味濃郁,每塊牛肉都淋上日式照燒醬汁和芝麻,總有小小燒烤味道,好正。溏心蛋啲蛋黃半流動,口感香甜,綿滑。另外一份係海老蝦味噌拉麵,湯底都好正,味道香濃,麵條嗌左粗麵,軟硬適中,好彈牙。配料有大量櫻花蝦和木耳,豬肉好厚身,分量還好多。總有紫菜和溏心蛋點綴。
哩間餐廳嘅拉麵和丼飯真係正。
手羽啲外皮炸得金黃酥脆,但又不會油膩,內裡啲雞肉好嫩滑。
2021-05-11
  • 海老蝦味噌拉麵
每次去開灣仔,都心思思想去幸屋吃碗拉麵。這小店有人情味,食物質素好,服務佳,價錢合理。這店每個月都有限定拉麵,有特色和新鮮感。我和媽媽都愛吃雞。今次我們選了限定的熟成味噲蜆湯拉麵配慢煑赤雞胸肉,還有鹿兒島赤雞沾麵。日本鹿兒島赤雞飼養要求嚴格,飼料是純天然穀物,喝天然河水,需有足夠活動空間,雞肉質富彈性,脂肪少而味道特別濃郁。熟成味噲蜆湯拉麵很好吃。湯鮮甜惹味,蜆鮮味。幼拉麵彈牙,配菜分量多。慢煑赤雞胸肉尤其出色,肉質甜,口感佳,易消化又有營,媽媽讚不絶口。糖心蛋也出色。鹿兒島赤雞沾麵也很美味和有特色。沾麵的湯熱辣辣很濃郁,將拉麵放入熱湯內,粗麵掛滿湯汁大口大口吃好暢快。赤雞慢煑調製,保持肉質鮮嫩,好正。配菜我好欣賞味付竹荀,木耳絲和糖心蛋。雖然兩碗拉麵份量算大餸又多,我們仍忍不住吃埋小食。媽媽愛吃的汁煑牛舌保持水準,肥美稔身,必食。牛舌香軟配蘿蔔清甜。炸雞即叫即炸,香口好味。煎茶清淡解渴。店員殷勤主動添茶,抵讚。我們吃得很滿意,推介這良心小店。

煎茶清淡解渴。店員殷勤主動添茶,抵讚。

我們吃得很滿意,推介這良心小店。

• 鹿兒島赤雞沾麵和熟成味噲蜆湯拉麵
2021-05-09 34 瀏覽
今日突然想食拉麵,放工約咗朋友一齊食,原來公司附近都有一間好味嘅拉麵店,好方便又就腳,我哋叫咗特濃味噌港島蠔沾麵、海老蝦味噌拉麵、炸雞、接骨木花啤酒。兩個麵都好正,夠濃但唔會太咸,配料又多,而且麵質有咬口,我比較愛粗麵,值得推介另外炸雞都讚,唔會粉,好難得,好薄嘅脆漿,食落香而啖啖肉!我十分欣賞佢嘅啤酒,加上係我好鍾意嘅接骨木花,飲落帶少少甜味,略過哂啤酒本第帶嘅澀味,店內仲有其他味,要再黎試試佢!

另外炸雞都讚,唔會粉,好難得,好薄嘅脆漿,食落香而啖啖肉!

• 特濃味噌廣島蠔沾麵
  • 海老蝦味噌拉麵
  • 接骨木花啤酒
朋友話想食拉麵,即刻去開飯啦睇下附近有邊間係食拉麵既先,最後揀左幸屋,近灣仔港鐵站😃 店舖雖然唔算大,但選擇都算多,有飯,拉麵,沾麵,小食提供。 🔸️黑武士 拉麵可自選軟硬程度,湯底濃郁度,香油濃度,配菜有青蔥同椰菜都可以揀多少,連叉燒都有得揀,配合唔同口味人士👍湯底濃,但黑蒜味唔重,內有紫菜,木耳絲,溏心蛋,肉揀御屋 ,可以試晒2款,仲有辣肉碎,拉麵既份量相當之多,麵質彈牙,非常飽 🔸️燒牛丼 好多燒牛肉呀,仲有隻溏心蛋,再加上甜甜既醬汁,好快ko一碗飯🔸️芝麻手羽 佢既炸物真係做得幾好,非常香口,雞翼夠入味,再多🤏芝麻更加好味 🔸️紫薯餅外層鬆脆,加上爆多既紫薯餡料,每一啖都食到濃郁既紫薯味道,鍾意紫薯既朋友唔好錯過😋

店舖雖然唔算大,但選擇都算多,有飯,拉麵,沾麵,小食提供。

🔸️黑武士

🔸️燒牛丼

🔸️芝麻手羽

🔸️紫薯餅
2021-05-07
  • 芝麻手羽
2021-05-07 23 瀏覽
同朋友去開灣仔,大家都突然間好想食日本嘢,行行吓見到呢間充滿和風嘅小店,睇完餐牌都幾啱食就決定嚟試一試!😊餐廳樓底非常之高,但係位置唔算好多我哋七點到入座好彩唔使排隊,落完order之後都已經滿晒座!我同朋友都心諗咁多捧場客應該唔會中伏掛🤣特濃魚介醬油沾麵 $98呢度有得揀沾麵同埋拉麵,今次就決定試吓沾麵!面底仲有得揀熱/凍添😃呢碗麵非常之足料,分別有木耳絲、糖心蛋、生洋蔥同埋筍!意欲個方面亦都非常之貼心可以揀叉燒或者豚肉甚至係雙拼添🤩拉麵我揀咗粗麵非常之掛湯,湯底飲落非常之濃郁而且豚肉嘅油脂分布亦都好平均😋 好食!蒲燒鰻魚丼 $98同行朋友唔想食麵佢就揀咗食鰻魚飯。呢個鰻魚飯都可以話非常之抵食有兩大塊鰻魚,仲有得揀要糖心蛋或者溫泉蛋添😜 我試咗一啖鰻魚汁撈埋飯食非常之惹味芝麻手羽 $36 ; 日本芝士年糕$38小食方面就叫咗一份芝麻雞翼同埋芝士年糕!兩款小食都不過不失同平時食嘅冇大分別,同埋係新鮮滾熱辣炸出嚟嘅所以一食落口仲好熱辣辣👍🏻仲有一點要讚嘅就係呢度嘅姐姐服務態度非常之好,見到我哋一袋二袋就提我哋下面有勾可以掛袋,而且沾麵上枱嘅時候亦都好窩心咁提我地隻碗好熱叫我哋小心啲唔好辣

特濃魚介醬油沾麵 $98

蒲燒鰻魚丼 $98

芝麻手羽 $36 ; 日本芝士年糕$38

仲有一點要讚嘅就係呢度嘅姐姐服務態度非常之好,見到我哋一袋二袋就提我哋下面有勾可以掛袋,而且沾麵上枱嘅時候亦都好窩心咁提我地隻碗好熱叫我哋小心啲唔好辣到,呢一點大大幫餐廳加分😻
2021-05-06 31 瀏覽
幸屋係一間好日式裝修嘅拉麵店,樓面姨姨好有禮貌好細心~赤武士辛辣拉麵$83豚肉方面簡左豚角,豚角好厚身,肥瘦分佈剛好~辛辣湯底可以揀唔同嘅辣度,我簡左2,有少少辣味吊味~揀咗幼身拉麵,食落好彈牙而且好掛湯,好正特濃味增廣島蠔沾麵(熱湯)$108沾麵湯底濃厚且蠔味香,新鮮整出嚟熱辣辣,見到都流曬口水。餸果方面有一隻隻大粒既廣島蠔,配料有齊曬紫菜、荀同糖心蛋,所有餸沾一沾滾熱既豬骨蠔湯個感覺唔同曬,味道變到比平時更豐富、更濃郁~和風餃子$38比出面餃子唔同⋯樣貌加分,識落有啲似日式小丸子嘅配料!係白菜豬肉餃子,好足料、餃子皮唔厚,好好食呀!日本芝士年糕$38上枱熱辣辣、外皮炸到好脆,芝士好足 好creamy,配合埋煉奶好夾,更加帶出咗芝士嘅香味
幸屋
係一間好日式裝修嘅拉麵店,樓面姨姨好有禮貌好細心~

赤武士辛辣拉麵$83

特濃味增廣島蠔沾麵(熱湯)$108

和風餃子$38

日本芝士年糕$38
2021-05-05 8194 瀏覽
今日收工經過灣仔,醒起好耐無黎幸屋食沾麵,於是即刻call友人一齊黎食過晚飯先返歸!呢間拉麵舖位於灣仔一條街市街入面,入口唔易見到。入到拉麵舖入面,就發現裏面高樓底,裝修非常日式拉麵舖,感覺別有洞天!幸屋既菜單有幾款拉麵,3款沾麵,仲有幾款丼飯,同埋幾款前菜,小食,沙律,串燒,飲料同甜品。你可以揀拉麵既粗幼同硬度,湯既濃度,香油多少,辣度,連叉燒,葱同椰菜分量都有得揀。任何飯餐或拉麵餐加 $15就可以配細沙律或湯餃子及汽水。鹿兒島赤雞沾麵 $108呢個鹿兒島赤雞沾麵係期間限定,見到梗係試吓先。餐牌寫明慢煮調製。慢煮赤雞胸肉有四塊,顏色粉嫩,的確瘦但唔韌。其他配料豐富,包括軟稔糖心蛋一隻,梛菜,爽脆黑木耳條,甜爽竹筍條,爽脆洋蔥條,蔥花,藏紅花,檸檬,紫菜同白芝麻粒。沾麵硬度適中,唔會過硬或軟,掛汁能力都幾好,沾一沾已經好夠味。沾麵汁係雞湯黎架,滾住咁上枱,整得好濃厚,食落有d似豬骨濃湯。特濃味噌廣島蠔沾麵 $108呢個沾麵真係必叫。麵底可揀熱或凍,唔想個汁越食越凍,一定要好似我地咁揀熱麵底。配料有3隻蠔,新鮮肉質實在而且蠔味濃。另有糖心蛋半隻,軟稔好味。菜量足,有不少新鮮椰菜,黑木耳條

鹿兒島赤雞沾麵 $108

特濃味噌廣島蠔沾麵 $108

特濃味噌廣島蠔沾麵

配料有3隻蠔,新鮮肉質實在而且蠔味濃。另有糖心蛋半隻,軟稔好味。菜量足,有不少新鮮椰菜,黑木耳條,竹筍條同洋蔥條。仲有香蔥碎,白芝麻粒同一塊紫菜加添香味。另加一塊檸檬自己加汁。
特濃味噌廣島蠔沾麵

個沾麵汁好香蠔味,濃淡適中,唔會過咸。食完仲可以免費加一次湯飲埋。呢個沾麵汁比鹿兒島赤雞沾麵既沾麵汁更加濃厚,個人更鍾意呢款沾麵。
特濃味噌廣島蠔沾麵

麵條硬度適中,而且好掛汁,沾左汁食好味,份量足,食極都有。
特濃味噌廣島蠔沾麵

另外叫左兩份小食分享。
芝麻手羽

芝麻手羽 $36

兩隻芝麻手羽新鮮熱辣炸起,皮脆肉嫩,面頭層皮加左d白芝麻粒,好香口!

汁煮牛舌 $32

牛舌大大細細有十舊左右,煮得好稔。其他配料仲有白同紅蘿蔔粒,個汁甜甜地,上面灑上蔥花,健康又好味。

辣芽菜

辣芽菜

好鍾意食呢度既辣芽菜 ,有一大瓶放係桌上任你加。辣芽菜脆口,酸酸辣辣又唔會太辣,幾好味!

試過其他拉麵店既沾麵,呢度既沾麵都算幾好味。小食都做得唔錯。
2021-05-05
芝麻手羽