2012-01-27
全家習慣新年期間食次放題,今年本來諗住幫襯既唔係呢間,不過遲左book位結果full左,係「後補」中揀左呢間「平成二十二」,睇最近幾篇食評有d擔心,其中一篇更加指「下次唔會再幫襯」,但係試過之後,會發覺呢間放題真係與眾不同。好在即日訂位仍有位,6點半開始既放題我地6點已經早早到達。即使店員仍忙於準備,見到門外有客人仍請我地入去先坐,免受「吹風之苦」平時食開既放題一入去間鋪既感覺就係逼同暗,呢間「反其道而行」,光線充足,感覺一啲都唔逼,坐位舒適之餘仍難得地有活動空間。提早入席,當然即刻寫紙仔,好在人多,可以大包圍全部都叫啲黎試。呢間有提供任飲啤酒及約十款任飲汽水選擇,亦可另外購買清酒。首先到埗既餃子,一份兩隻,食落並不內脆外軟,有些失望之餘亦為接著的食物擔心接著食物逐一上枱,這盤刺身可見細心,用冰墊底,並沒有很多放題能這麼細心,吃的時候刺身還帶淡淡冰涼,不如其他放題沒有用冰墊底,刺身入口是帶微溫的可怕。剌身十分新鮮,實在不怕再點幾回。wasabi隨剌身上枱,如上剌身後仍沒有需另外問侍應。豆腐應是炸過的,並沒有油膩的感覺,外面微脆,內裡嫩滑沒有酸味。芝士年糕並不很大舊,一口一小件,中間濃郁
今年本來諗住幫襯既唔係呢間,
不過遲左book位結果full左,
係「後補」中揀左呢間「平成二十二」,
睇最近幾篇食評有d擔心,
其中一篇更加指「下次唔會再幫襯」,
但係試過之後,會發覺呢間放題真係與眾不同。
好在即日訂位仍有位,6點半開始既放題我地6點已經早早到達。
平時食開既放題一入去間鋪既感覺就係逼同暗,
呢間有提供任飲啤酒及約十款任飲汽水選擇,亦可另外購買清酒。
剌身十分新鮮,實在不怕再點幾回。
wasabi隨剌身上枱,如上剌身後仍沒有需另外問侍應。
芝士年糕並不很大舊,一口一小件,中間濃郁的芝士香味和年糕恰到好處。
憑記憶再推薦,鹽燒鯖魚是必吃之選,
隨燒魚奉上檸檬,加上檸檬汁正好中和帶點油膩的鯖魚,
新鮮的肉質無疑為燒鯖魚加了不少分數。
自己也再叫了兩三次來吃,臨走時還意猶未盡
炸大腸不如街邊的紅色大腸,微脆十分可口。
吃著吃著以為吃了很久,家人都紛紛停了手口,原來只吃了半小時!
因為我們早到,最快下單,食物也來得較快。
大食的朋友早到早下單,說不定能吃幾轉。
另一可顯誠意之處,是不少放題做不到的,就是從不漏單。
真正點多少來多少,並不吝嗇,
有少數食物可能會遲一些才到,但從沒有漏單。
侍應的服務態度亦很好:相比不少的放題下,這裡看不到有黑面不耐煩趕客的侍應。
最後吃了雀巢杯袋雪糕作結,本來是按球計算的雪糕,想必品質比雀巢好,
但回想一下,新年期間每人$198加一,
有新鮮食物,友善服務,從不漏單,可見誠意的放題,不用勞氣追單,早已值回票價。
雖然食物並不是吃過之中最好吃,
但來這裡吃的除了是新鮮,好服務,誠意等等,已為食物加分。
「良心料理」,價廉物美的放題,希望能繼續保持下去。值得再試。