2012-07-29 77 瀏覽
唔駛講多,一個字「差」。第一次食咁難食既放題:魚生唔新鮮;前菜無特別;壽司舊飯大D魚都係無味(我呢個魚生怪第一次食日本野唔番check佢既刺身壽司);炸物D野全部無味,連基本既醬汁都無提供;燒物同和食全部平庸無特別,好彩未去到難食入唔到口既地步,總括而言,加埋一成2舊幾,得到D咁既質素,你有咩仇家就叫佢黎食啦^~^PS:順帶一提,D服務都係麻麻地,針水針到倒瀉成碟鼓油,就知佢地幾有心做啦^_^
唔駛講多,一個字「差」。
午餐
2012-07-29 24 瀏覽
以下評論係無圖既話說3個朋友想去食野吹水,點知打去BOOK唔到檯就轉左BOOK啦!!一入去個格局真係有少少日本feel,但坐位真係好(big)下.去到服務一般,不過野食都算快到.講下D野食先刺身真係幾新鮮同幾肥,不過三文魚就細左少少.同埋第一碟有wasabi之外,跟手黎果D都係要問佢地拎/依賴之前既吊命,係檯係無wasabi比你自己加既.sushi就真係唔好試啦,因為師傅驚你食放題唔夠飽,又"大件又實"之餘仲無刺身咁新鮮.(我講到咁,閣下去到真係要自己試試.可能你去到唔同呢)食食下中途上左4個好似"碗仔翅"既物體.清淡有少少海鮮味.炸物試左7-8成,都OK既(都係果D).炸南瓜餅真係唔錯推介比大家.串燒雞翼串燒有少少咸,好似去完地獄咁乾.野飲幾快到,杯裝雪糕無食.到最後講既緊係服務啦!!服務有位五十左右既姐姐真係好禮貌,真係要比呢位小姐5粒星服務質數.其他果D妹妹仔不提也罷.
以下評論係無圖既

話說3個朋友想去[大喜屋]食野吹水,點知打去BOOK唔到檯就轉左BOOK[平成22]啦!!

去到服務一般,不過野食都算快到.

講下D野食先

刺身

sushi

食食下中途上左4個好似"碗仔翅"既物體.清淡有少少海鮮味.

炸物

串燒

雞翼串燒有少少咸,好似去完地獄咁乾.

野飲幾快到,杯裝雪糕無食.

到最後講既緊係服務啦!!

2012-07-20 22 瀏覽
生日少不免都會去食下放題....今次去既係平成二十二去之前都未知食邊間..某人玩神秘 [(laughing)]比開始時間早左到..好在都可以入去坐陣先 (讚)其實第一round感覺好似好d..起碼早到了有得坐下..張又貌似整潔d(心理是覺得..哈哈)第二round就要等人地走左先入得了..有時間影下相...哈哈哈第一時間睇下有咩食先.....全日式選擇^^..我最愛刺身同燒物環境比較暗..用手機影d相好多noise..剛開始..人未滿..野食好返就到了~~平成二十二既刺身選擇多..有甜蝦..三文魚..八爪魚等大路野外..仲有貝柱..翡翠螺..讚~~刺身..三文魚睇落唔算肥美..但食落都有油脂香..八爪魚都有dd鮮味..馬刀貝則得個爽字..無咩味道..仲有一般放題少有既翡翠螺..最愛燒物中..羊架都係頭三名架啦..一開頭黎既羊架都幾好食..唔會太鹹..亦無燒焦..(會有苦味.....)..燒得剛剛好..肉都算嫩燒蝦係我燒物第二至愛..燒過既蝦好香口..雖然d殼好難meet而且d蝦夠大隻又爽口彈牙..好好味~~第三樣燒物至愛...牛舌~~牛舌既爽配濃濃牛味..加上鹽花同油脂溶合....呢
生日少不免都會去食下放題....今次去既係平成二十二
去之前都未知食邊間..某人玩神秘 [(laughing)]
比開始時間早左到..好在都可以入去坐陣先 (讚)
有時間影下相...哈哈哈
環境比較暗..用手機影d相好多noise..
剛開始..人未滿..野食好返就到了~~
平成二十二既刺身選擇多..
刺身..三文魚睇落唔算肥美..但食落都有油脂香..
八爪魚都有dd鮮味..馬刀貝則得個爽字..無咩味道..
仲有一般放題少有既翡翠螺..
而且d蝦夠大隻又爽口彈牙..好好味~~
第三樣燒物至愛...牛舌~~
牛舌既爽配濃濃牛味..加上鹽花同油脂溶合....呢個係我第一次食牛舌後令我著迷既感覺.......
可惜呢個牛舌都係一般~有d韌
黎到飽肚既壽司..一般食放題我唔會叫的..但呢度d壽司又係有d平時少野既野..於是點黎試試
天使假..yummy!! 霜降牛就一般..始終唔慣咁生
一向都鐘意芝士年糕.....外脆內軟滑...加埋d芝士真係好正架..
刺身第二round....甜蝦係原隻上....超甜美丫......帶少少creamy口感.....唔識形容.....係有d藍藍黑黑既色
籽另到我初初有d驚....encall左好幾次,, [(drooling)]
軟殼蟹.......一般啦..無咩印象..

牛粒....有牛味.....但太碎了.......口感同賣相都欠佳....切大粒少少會好d

天婦羅海老.....d皮厚左d

總括黎講..平成二十二質素都ok..而且無漏單..而且刺身都ok..應該會有下次的^^~
2011-09-27
  • 甜蝦
  • 牛舌
2012-07-15 21 瀏覽
想與家人再食放題,見平成二十二食評不錯, 加上當天在食店附近完成工作,於是決定試下一如以往, 先點刺身,刺身款式較多, 欣賞其刺身下放滿冰碎(唔知其他有質素嘅地方是咪都係咁)由於夠凍,亦令刺身特別好食亦鍾意佢地擺到啲刺身靚靚咁個人黎講特別鍾意佢嘅醋青魚同劍魚,甜蝦都唔錯再試炸物, 串燒, 熱食,,,平平穩穩,沒什大特別其中特別受歡迎嘅牛腸, 個人覺得牛腸嘅配菜吸左啲味好食,牛腸本身就只係一般罐裝飲品任飲,甜品有幾款雀巢雪糕,還好啦

由於夠凍,亦令刺身特別好食
亦鍾意佢地擺到啲刺身靚靚咁
個人黎講特別鍾意佢嘅醋青魚同劍魚,甜蝦都唔錯

再試炸物, 串燒, 熱食,,,平平穩穩,沒什大特別

罐裝飲品任飲,甜品有幾款雀巢雪糕,還好啦
2012-06-27
10 分鐘 (堂食)
2012-07-12 14 瀏覽
今日同朋友經過山林道見到呢間平成二十二係門口睇D雜誌相,原來係食放題既好似幾好咁..於是就走入去試試佢勒~~是日收費6點半開始就178一位加一.我地6點2.3個字到但係都比我地入去坐坐先..唔錯(因為出面就係超超超熱..)間舖既間隔都好日本FEEL下~~~~~我地一坐低就睇下有咩食先~~原來都幾多野食~~刺身有三文魚,間八,甜蝦,花螺,劍魚腩,吞拿魚,八爪魚,貝柱,北寄貝,烏賊,馬刀貝,希靈魚,醋青魚~我地當然係叫左個雜錦樣樣都試下啦~我地都無諗過放題會擺得咁靚~~同埋都好新鮮....甜蝦超正...雖然要自己脫壳..但係好甜..同埋有D藍綠色既蝦籽!!!新鮮~馬刀貝又爽又甜~試完刺身之後開始放低戒心~~開始...瘋狂叫嚕..嘿嘿嘿....壽司就知道有飯..所以叫左幾樣食下牛肉壽司幾好味...玉子係自己煎既~~~好甜.正呀~~和食D串燒又係要推介一下~~~燒物又有十幾樣,天婦羅又十樣...煮炒又有十幾樣...加加埋埋其實真係好多野食~只係無D扮貴既野囉~~好似鵝肝呀果D啤酒汽水都係任飲雪糕係雀巢既杯裝都係任食唔錯唔錯....下次一定會再黎~
燒得乾身.香口~~~
正~~~
嘩......就咁睇個樣都知佢正啦~~嘻
好似幾好咁..於是就走入去試試佢勒~~

間舖既間隔都好日本FEEL下~~~~~
我地一坐低就睇下有咩食先~~
原來都幾多野食~~
我地當然係叫左個雜錦樣樣都試下啦~
我地都無諗過放題會擺得咁靚~~

壽司就知道有飯..所以叫左幾樣食下
牛肉壽司幾好味...玉子係自己煎既~~~好甜.正呀~~
和食D串燒又係要推介一下~~~
燒物又有十幾樣,天婦羅又十樣...
煮炒又有十幾樣...加加埋埋其實真係好多野食~
只係無D扮貴既野囉~~好似鵝肝呀果D
啤酒汽水都係任飲
雪糕係雀巢既杯裝都係任食
唔錯唔錯....下次一定會再黎~
2012-07-09
嘩......就咁睇個樣都知佢正啦~~嘻
正~~~
燒得乾身.香口~~~
2012-07-03 22 瀏覽
今天媽媽生日,我地四兄弟去慶祝係雜誌見到平成二十二,於是去試試,發覺d食物質素有點喜出望外😁先講講刺身:款式比起旺角放題多有十幾款差唔多大部分都幾新鮮的特別馬刀貝要試下,又爽又甜甜蝦係原隻連壳上雖然就麻煩要自己脫壳,不過真係鮮甜好多,我地食左勁多,嘿嘿😜壽司就無乜特別,霜降牛肉同天使蝦都ok,不過舊飯就大左少少,小食推介:芝麻豆腐沙律,日本番茄都唔錯😁😁和食:雞冀塊皮超脆又香口羊架就有點兒堅韌麻麻地😰粟米天婦羅幾特別,因為未食過至於甜品就係雀巢雪糕,無乜特別其實開頭係openrice見到頭幾篇食評真係有點兒驚,不過阿哥話黎食過都幾好所以先會照黎,好彩都唔係咁差,如果真係樣樣都難食既話應該食唔到餐飯就嬲到起身唔食嚕大概黎講200幾蚊真係幾抵食囉我覺得😁😁
款式比起旺角放題多有十幾款
差唔多大部分都幾新鮮
的特別馬刀貝要試下,又爽又甜
小食推介:芝麻豆腐沙律,日本番茄都唔錯😁😁
和食:
雞冀塊皮超脆又香口
羊架就有點兒堅韌麻麻地😰
粟米天婦羅幾特別,因為未食過
至於甜品就係雀巢雪糕,無乜特別
大概黎講200幾蚊真係幾抵食囉我覺得😁😁
  • 甜蝦,雞翅,馬刀貝,味增煮舉腸
2012-07-01 20 瀏覽
同老公好似增肥似的,又去搵食,本身想食大喜屋,可惜即日BOOK 位,FULL 左了,就試下新野先!!!上OPENRICE ,SEARCH 到"平成二十二" ,個名好似聽過, 幾出名似的,名字已經帶到我去日本了!!!我地BOOK 左6:30, 佢分6:30 及8:30 兩ROUND!!我地一入去,覺得比預料中算大, 我地被安排到唯一一間房子裡, I LIKE IT!!因為會比較靜,雖然出面有卡位,有椅背的椅子,但我感覺好似去到日本的居酒屋呢!!!急不及待看看有什麼吃, 驟眼看有很多項目,但發覺一樣沙律已經有幾款, 再看不是全部合我口味!!唯有揀最愛的食物!!因為不太餓,點知侍應已經放低一碗送的海膽翅, 味道不錯,有點似栗米湯加了翅,好彩不是太大碗,免得食唔落其他!!一來當然是刺身, 失望呢, 我之前上網見是冰震,所以我覺得刺身一食應該是凍凍的,可惜一點也不新鮮, 而且少家左d, 每樣刺身都好細塊,吞拿魚是厚切,但是一粒,不是一片 最緊要是原隻甜蝦,原來是連殼上,最可怕是佢有藍色的春,任誰看都有點怕,加上它不是大隻, 又要用手剥, 感覺不好呢,剥完太細隻, 吃不到甜蝦味道!!再來, 壽司

再來, 壽司,我看著點菜紙, 每樣壽司好吸引,於是叫了4款,
慶幸我地叫了4款, 縱然壽司上的美食很吸引, 雪降牛, 松腳蟹柳, 火灸三文魚, 海鰻..可惜海鰻不好吃, 蟹柳是不是太特別, 牛肉好味,但連壽司飯一起吃, 飯已經蓋過一切, d 飯太大舊了,好可怕,難道佢怕我不夠飽
前菜是放題必點,不會食得飽,又好吃,可惜這裡d 前菜不凍,好似放了很久呢, 為何這樣不用煮的東西,也令我失望呢!!蟹子沙律,一來已經出水,又沒有酸味,直情是沒有味道!!!
串燒推介, 不會太咸,有新鮮感,鹽燒豬腸, 好似街邊的豬大腸,不過這裡肥很多!!炸魷魚, 很硬,又細條...
唯一要講點解串牛舌,一大一細, 這裡每一串也是這樣...............俾人感覺好少家呢!!
自家煮牛腸,有驚喜,羅白入味,似是關東煮, 牛腸好味,但有辣椒油配上就一流!! 餃子就普通一般!!

食完之後,再點刺身,今次無冰震,又漏單, 點了五款來了三款, 失望!!
還有點了炒豚肉, 這些又比較大碟,兩個人吃未免太多!!而且很滯口, 不過味道很香口,連洋蔥一起吃,不錯!!
自家制南瓜餅,好似吉列, 熱辣辣,好吃!!

最後,眼闊肚窄,見到有雪糕,還要寫著一球球, 我地估是日本雪糕, 正!!味道有紅豆,芝麻,朱古力, 芒果, 雲利拿....
我地點了兩個朱古力,一紅豆,一芝麻.....
一來令我地突眼,竟然是雀巢雪糕,杯裝, 這樣為何張紙寫( )球.........

雀巢沒有不好,但我地知道的話,不叫甘多, 最後還了一個俾侍應!!!!

埋單: $392
題外話/補充資料: 我地訂座忘了問幾多錢一位,以為$220 一位, 但現在$189 一位, 有雪糕食,任飲汽水啤酒, 這樣的放題可以一試!! 6:30 的一轉已經滿座, 記得訂位,但可是一到步,已經有兩組人同侍應理論座位安排, 我估最好訂座講清楚坐邊度!!
2012-06-28
  • 串燒
2012-06-17 10 瀏覽
是日雖為父親日,但鄙人與兩位好友皆早已與父慶祝,故有空與友人共聚於此店。我們一行三人,因見此網對平成讚賞不少,故早已萌生食意,特訂位今日,食番夠本。甫入店,店員安排我們坐到一小房間裡。小房間不大,位處店之最入,只能容納三組共十二位客人。而且此處電話完全接受不到,仿如密室。不過鄙人對此無特別意見,畢竟其他食肆環境再惡劣也有,食物質素才是最重要。食物質素︰(圖片因其他文已有大部分,因此不貼)店內有八張點菜紙,一張甜品,其餘皆以食物煮法分類,如刺身、壽司、燒物等等。以下對我們叫了的食物評價。冷盤︰大部分冷盤都無甚麼特別,事實上也不見得可以,或會怎樣特別。刺身︰款款刺身都覺得,算吧啦……惟烏賊刺身甚爽口,不俗。而劍魚腩則入口苦,肉散,口感甚差。甜蝦太腥。每件刺身都相當細小,厚度、長度不足,感覺寒酸而且入口質感甚差。壽司︰飯的部分太大而且飯粒太黏,入口難咬而章住O係口。表面的刺身或肉則太薄,而且味道極感不足,若蒙眼而食,則不知為何肉也。炸物︰天婦羅,獨上而無汁伴。海老天婦羅,極像美國之炸熱狗,雖咬下無蝦之味道,但仍有蝦之樣貌,故應該是蝦來的。炸蠔則過分油膩,盛載之碟彷彿塗上了一層油一樣。如本頁其

食物質素︰(圖片因其他文已有大部分,因此不貼)

店內有八張點菜紙,一張甜品,其餘皆以食物煮法分類,如刺身壽司、燒物等等。以下對我們叫了的食物評價。
冷盤︰
大部分冷盤都無甚麼特別,事實上也不見得可以,或會怎樣特別。

刺身

壽司

炸物︰
天婦羅,獨上而無汁伴。海老天婦羅,極像美國之炸熱狗,雖咬下無蝦之味道,但仍有蝦之樣貌,故應該是蝦來的。炸蠔則過分油膩,盛載之碟彷彿塗上了一層油一樣。如本頁其他文所指︰「軟殼蟹,生蠔,水汪汪,放入口即想吞出感覺」(引自http://www.openrice.com/restaurant/review/search.htm?inputstrreview=%e5%b9%b3%e6%88%90%e4%ba%8c%e5%8d%81%e4%ba%8c®ion=0) 芝士年糕一樣水準,不食也罷,不明何以為人推介。若此為必食之物,則此店可結業矣。

燒及煮物︰
因為兩者皆多為肉食,故一併而論。鄙人點了牛肉粒、炒肥牛、燒羊鞍、燒雞翼、燒菇、豬軟骨等等,其所烹調之肉類皆無味,且肉質甚嚡,燒物無汁,極乾,入口難食,下下之品也。惟燒鯖魚油份充足,甚香,可食;炒飯,飯粒粒粒分明,有香味,不錯。

飲料及甜品
飲料有氣,甘甜可口;甜品雪糕軟滑,入口即融。不過二者皆非其店出品,而是外購自生產雪糕汽水的某大型公司。

服務︰
只有結賬找錢的那位較年老的侍應有笑容,其餘從樣子可見其心中極度不滿。而且本人有幸見一女侍應大聲責罵其他侍應︰「你幫手執下碟好唔好呀﹗……」本人無意評論是非對錯,但對客人而言,此況甚為失禮。

整體來說,不食也罷。本人之收費為218加一,我們三人行,每位$239。以此價格來說,此店食物質素惡劣,服務又不見特別殷勤,絕不值回票價。以價格相約之食店而言,其水準為五月、和味、松屋等之下。欲前往者,宜多加考慮﹗

對此店之建議是︰若水準不改善,則結業之期不遠矣﹗
題外話/補充資料: 鄙人首次寫食評,因未有餐廳值得去寫。今日之文,本人也感意外,望各位多多指教。
2012-06-17
  • 雪糕,汽水
又係本身想去漁屋, 但一個星期前BOOK都FULL. 唯有轉埸. 係雜誌見到呢間嘢...睇廣告好似幾好咁, 最後廣告終歸廣告,不可儘信.本次5人聚餐.一去到見到D位, 好日本仔格局- 咪窄囉~~~總評: (食大喜屋好過食呢間啊!!) 食嘢唔儘興,但朋友吹水都吹得7788. -_-!!俾咗錢,當然叫咗想食嘅食咗, 都食到幾飽下.但嘢食真係普通.食1830~2030. 我第一轉1830落咗單, 有D隔咗成個鐘D嚟, 而有D根本無嚟到.好在刺身都快嚟.任飲嘅都係罐裝汽水!! 甜品只有NESTLE迷你杯裝雪糕.D員工多數企係度, 態度唔差, 但唔主動嚟加茶!!------------------------------D刺身都幾新鮮~~之前見到話咩牡丹蝦, 但人哋食評D相係嘅蝦無連殼架, 我食個D有.係咪服務下降??每位都送嘅海膽翅, 海膽同翅味都食唔到...燒物好難唔好食嘅..返啅咗2次嘅燒牛舌,燒雞翼,燒蕃茄......仲有無影到嘅燒豬腸....

總評:

好在刺身都快嚟.

任飲嘅都係罐裝汽水!! 甜品只有NESTLE迷你杯裝雪糕.
D員工多數企係度, 態度唔差, 但唔主動嚟加茶!!

D刺身都幾新鮮~~
係咪服務下降??
每位都送嘅海膽翅, 海膽同翅味都食唔到...
只係一碗無咁濃味嘅碗仔翅味道
燒物好難唔好食嘅..
2012-05-02 15 瀏覽
好友生日話想去食日本放題, 大部份嘅日本放題佢都食過晒, 於是上openrice搵下睇下有冇好食嘅日本放題, 無意之中, 發現這間日本餐廳不錯,見到好多食評都是笑的, 一於同好友去試下先! 我預早一星期訂檯, 幸好都有位! (收費每位$208 + 10%)我們一行三人, 本來訂了六時30分, 但是我們早了一些, 餐廳侍應都好好, 提早安排我們入座, 入到餐廳, 見到好多人已經開始進食中. 環境闊落, 一d都唔迫. 我們一坐下, 急不及待點菜, 首先點選了剌身, 款式很多,有三文魚, 吞拿魚,墨魚,希靈魚, 障紅魚, 鮑片,螺肉,日本 牡丹蝦 有蝦籽呀, 超好味!食過咁多間日本放題, 唯獨是這家是用上日本牡丹蝦, 仲要係有蝦籽, 都係第一次食有蝦籽嘅牡丹蝦, 蝦籽味道是咸的, 比海膽清淡, 幾特別! 所有刺身都好新鮮, 正呀! 前菜更不可不吃, 款式多又好味壽司方面, 排列整齊, 絕不馬虎, 誠意之作! 至於小食, 值得推係"芝士年糕", 好香濃嘅芝士味, 同埋"蒲燒鰻魚"都好好味!甜品方面, 係"牛奶公司"雪糕. 另外, 每人送一客海謄翅, 不過冇咩特別! 我們三人食得唔算多, 但係
蒲燒鰻魚, 正!
芝士年糕, 正!
大大件!!!
前菜款式多, 味道正!
有蝦籽呀, 超好味!
刺身好新鮮!

前菜更不可不吃, 款式多又好味
壽司方面, 排列整齊, 絕不馬虎, 誠意之作!

甜品方面, 係"牛奶公司"雪糕. 另外, 每人送一客海謄翅, 不過冇咩特別! 我們三人食得唔算多, 但係都捧住個肚走, 勁飽! 下次會再去!

2012-03-24
刺身好新鮮!
前菜款式多, 味道正!
大大件!!!
芝士年糕, 正!
蒲燒鰻魚, 正!
  • 日本牡丹蝦
  • 正!
2012-04-05 11 瀏覽
上個星期2個人諗唔到食咩,去山林道望吓,見到呢間平成二十二,無食過就試吓啦。入到去先知食放題,食物都幾選擇,環境一般啦。刺身幾新鮮,第一次全部都剔兩份,就係黎足晒,砌得幾靚,但甘蝦實在太細隻,一口氣食四五隻都唔夠。之後每次落order,都係照足數量,難得無扮漏單或自行扣數,抵讚。炸物我覺得幾好,尤其係南瓜餅、炸蠔同炸蕃薯,值得一試。但串燒就令人有些小失望,幾鞋口,味道一般。羊鞍好大件,朋友食完羊鞍就被ko,飽晒,建議唔算大食的人唔好叫,否則食唔落其他食物。服務方面,可能當晚人多,成日都無人主動斟茶。到埋單時,朋友望一望牆上個牌,原來汽水免費,我地兩個傻人居然無叫到。
入到去先知食放題,食物都幾選擇,環境一般啦。
刺身幾新鮮,第一次全部都剔兩份,就係黎
炸物我覺得幾好,尤其係南瓜餅、炸蠔同炸蕃薯,值得一試。
但串燒就令人有些小失望,幾鞋口,味道一般。
2012-03-17
2012-04-03 11 瀏覽
因有朋友試過這間店話不錯,所以相約了一班喜愛吃日本野的同事,一齊去食這間店的放題。可能因為我們人多所以給了我們坐房,我們當然覺得唔錯,但當然食過之後,你不會再想來食多次,點解我會咁說....看看吧!!服務 : 1.) 眼看店員(深藍色衫)大約5個,不知道是否坐房的原固,沒店員主動過來,我們只好將點好的點菜紙行出去找個店員交給他。 2.) 日本芥辣不夠(一丁點的芥辣點夠12份呀),就問店員拿,但是久久不見芥辣蹤影,我們都吹了2-3次先有人拿過來。 3.) 想向店員詢問一些事情,她好像炸聽不見,完全不理你,有D見到你都轉頭走,幾次都是這樣(幾個店員都是這樣)。這樣的服務態度,還真是我們唔好彩預到還是這間店本身就是以這個態度來服務客人呢???食物 : 選擇方面並不多,但是點菜紙上顯示份量單位方面認真有誤度成份及每張點菜紙上都要填上人數,但我看來沒什麼用(因食物數量都沒變)。我們在第一輪中點了餃子2客,點知上菜時得2隻餃子,我們詢問店員之下,原來點菜紙上的"客"份"都是指1件的份量。試過這個後,也明白字眼的意思,之後我們所點的份量就會將它加大去寫,但都係沒用,一樣少得可憐

試過這個後,也明白字眼的意思,之後我們所點的份量就會將它加大去寫,但都係沒用,一樣少得可憐。

有同事點了個炸南瓜餅1份,點知上菜時見到只得半邊。(有沒搞錯呀
邊到有人將個炸南瓜餅切了一半,將個一半給你就等於一份的份量)

大家如果想去這間店食放題的話,最好點菜的份量加大去好過。

差!個個食了都話超蘇的。
送得海膽魚翅湯
2012-04-02
  • 調魚刺身
2012-03-21 14 瀏覽
今日我地4個朋友仔黎到(平成二十二)...環境都ok~~~~至於食物呢............嘿嘿首先我地講講刺身先~~賣相唔駛講有眼睇..勁靚~款式係放題黎講都算多.有成十幾樣..而且都幾新鮮..壽司方面霜降牛同天使蝦真係必試....正而且我覺得佢地好有心機...因為d擺設牙~自家製既野都幾多...至於和食@.@雞翼---又脆又香口...羊胺---一d都唔(蘇)仲好食過小肥羊~~煮牛腸又係一定要試下...天婦羅就不過不失啦..無乜特別至於服務方面...都ok既.........不過有一樣野特別深刻就係當我地張張紙都寫幾件以為樣樣都一人幾件都ok既時候~~侍應姐姐就黎同我地講我地應該食唔到...我問佢:你又知我地唔得?佢就話因為佢每日都見到呢d情況所以提一提我地..可以唔夠再叫~好彩我地聽佢講..唔係就浪費晒d食物...呢方面我覺得幾好..因為平時去食放題如果你寫得多多地都會成張單唔出比你..等你係到呆等=.=所以我覺得呢到各方面都幾好...
今日我地4個朋友仔黎到(平成二十二)...
環境都ok~~~~
至於食物呢............嘿嘿

首先我地講講刺身先~~賣相唔駛講有眼睇..勁靚~
款式係放題黎講都算多.有成十幾樣..而且都幾新鮮..
壽司方面霜降牛同天使蝦真係必試....正

而且我覺得佢地好有心機...因為d擺設牙~
自家製既野都幾多...
至於和食@.@
雞翼---又脆又香口...
羊胺---一d都唔(蘇)仲好食過小肥羊~~
煮牛腸又係一定要試下...
天婦羅就不過不失啦..無乜特別
就係當我地張張紙都寫幾件以為樣樣都一人幾件都ok既時候~~
所以我覺得呢到各方面都幾好...
正...視覺享受夠了...新鮮...
2012-03-20
正...視覺享受夠了...新鮮...
  • 牛腸
  • 雞翼
  • 甜蝦
2012-03-15 24 瀏覽
經常周圍食野,但好少上黎比食評!今次就用呢間開刀,希望日後我既良心食評,會係各位食之前既考慮望一望啦上個評價2012-02-05,睇下2012-03-14的我,會有什麼評價呢好啦,,入正題,,,今日係我地成班同事(10人)約埋請假食飯,本身去大喜屋(同事吃過,說刺身無得頂),不過要比500訂金,上黎望一望又唔見其他食家有提訂金呢個情況,所以我地考慮過後就轉黎呢個<平成二十二>食之前當然有上黎睇下大家評價如何啦!有好有唔好,有人話差左,都有話進步左,同keep住水準!(當然唔會抱住比200蚊多d既價錢,會去食到500幾蚊既野心態啦xd)一去到環境不錯,雖然人同台都唔多,望落唔叫爆場,因為我遲到關係,所以唔知帶位等位既情況!坐底之後大家緊係畫畫畫畫畫,因為有好幾個吉左成日肚唔食等呢餐當然一黎就刺身,,畫畫畫畫畫,每樣50件啦,10個人一人5件先,見人話燒/炸物要等好耐,都係咁畫畫畫,爆台先算xd~~~~~~~~~~~~~惡夢開始~~~~~~~~<刺身>時間好快,唔洗一陣刺身就先打頭陣,嘩.....好令丫...個盤,刺身排列,裝飾!一堆大路既刺身外,都有其他特

~~~~~~~~~~~~~惡夢開始~~~~~~~~

<刺身>
一堆大路既刺身外,都有其他特色刺身(翡翠螺,劍魚南,等)不過尖咀區食的話,款式一定比外面多點
緊記多唔代表好食,最緊要質數,umumum..三文魚可以接受,其他......
劍魚南 - 10個食到都覺得酸!可能本身係咁既味道?
吞拿魚 - 嘩,,好似食緊一pet爛魚肉,完全無魚味同質感
甜蝦 - 完隻上的定義?方便師傅唔洗整?代表新鮮?以食客的角度黎講,,,十分麻煩,要自己處理弄得一手腥味
螺 -沙沙沙沙沙............=.=

<炸/燒/煮物/壽司>
果然,同之前食評所講,要第一段時間先會上,不過都係因為即做,所以食落熱辣辣(部份=,=)

壽司舊飯真係可以啃死人,好大舊,又無咩味,所以無特別!!(包括火炙,牛肉未見特別)
天婦羅類真係大失敗,食得出d用過次既炸油味,(軟殼蟹,生蠔,水汪汪,放人口即想吞出感覺)

大家熱烈堆介的食物,當然有試,什可錯過,,但,,
芝士年糕 - 大家一致地說點解咁苦既?點解點解呢?(;仲好油)
雞wing - omg...你到底用左幾多鹽丫?師傅

煮物真係無樣好食,無論牛,豬,雞,都係一味..咸!!不論咩整法配合都係咸,好咸..好濃醬油味!!肉質欠佳

唯一我喜歡吃的只有炸豆腐!!!因為幾滑,同燒冬姑,因為灑滿大量木魚才吃-.-

最後想講既係服務: 0分,失敗

10個人,刺身上的芥末當然不夠分,但我們祝祝好有禮地講左5次...係5次先識拎!!d侍應完全唔得掂,扮傻扮豬一流
last order 也太快了吧?830-1030!10點要cut,但之前問一問人有無order 要落都沒有!想追/補單都一律say no(咪剩係得個半中食囉?=,=未計等)
好多日式地方走都會同客人講多謝哂..88)日文)但呢間完住係當你透明,直行直過,完全無禮失敗!!

我們踏出門口,都異口同聱,今餐到底吃過什麼?沒有印象,,只知一肚都是食物,但是什麼名字味道?全忘記=,=
本來想打算上載相片,但真的沒什麼特別要加以詳說..! 圖片就參考之前的評家吧,沒什麼差別
2012-03-14
2012-02-05 21 瀏覽
同事生日飯,十人走去吃日式放題。分了6:30pm & 8:30pm時段。被安排坐在全店最後的枱子,感覺又迫又焗。安頓好,立刻tick紙仔。大家也知道,tick紙仔,通常也未必會給你真的tick了的份量和東西,心急,未送來,又tcik。任食,一定勁吃魚生。今次我們tick了三四round的魚生,每次也雙位數字份量,忘形下,根本至尾聲,再來一盤,大家根本已乏力了。最後也浪費。魚生,當然是夾夾壽司店貨式。純緒滿足「豪吃」魚生心態,除了三文魚外,其他的,也比預期的好吃。其他食物,炸蠔、炸軟殼蟹、花之戀、芝麻冷豆腐、日式麻醬番茄、難吃中華沙律&榮螺、etc,有好有不好吃,那我就在相片中給評吧。最後是雪糕時間,之前同事來吃過,是一小碗一小碗滔出來,不知是什麼”品牌”雪糕。現在是牛記雪糕杯囉,有芒果、朱古力、芝麻、紅豆。你要什麼就給你。很無mood的完成了。吃完,去洗手間,人多在走廊排隊,見走廊放滿這round,人客用完的碗碟、食物,走廊濕立立,走進廁所,有點像在國內餐廳似的。原本覺得日式放題來說,這裡食物算ok了。但走到來此走廊,我發覺我真的不喜歡在香港吃放題。但說實話,在一班人聚會下,這一餐,有
被安排坐在全店最後的枱子,感覺又迫又焗

但說實話,在一班人聚會下,這一餐,有些食物是做得不太差的。
creamy的海膽,腍的紫菜、炸南瓜餅
天婦羅粟米:) (好吃)、漿粉幼蝦:( (沒味)
生蝦(鮮甜,一人吃罷,很腥)、刺身盤、鹽燒中蝦:)
壽司飯很不滯, 火炙三文魚(好香,魚肉滑!)
芝士年糕(兩者mix埋,不好吃,很溜)、京蔥牛肉(好吃)
燒鰻魚一份 (肉質腍腍)
燒雞翼 (大家讚好)
再來一round (加了希靈魚,和油甘魚<--gd)
沒蔥的吞拿魚蓉手卷、餃子
面醬青瓜(好吃)、京燒雞肉(不入味,冰雞味,難吃)、燒牛舌
炸豆腐(外脆內軟)
炒烏冬
2012-01-18
creamy的海膽,腍的紫菜、炸南瓜餅
燒雞翼 (大家讚好)
炸豆腐(外脆內軟)
炒烏冬
  • 火炙三文魚壽司、雞翼、炸豆腐