同老公好似增肥似的,又去搵食,本身想食大喜屋,可惜即日BOOK 位,FULL 左了,就試下新野先!!! 上OPENRICE ,SEARCH 到"平成二十二" ,個名好似聽過, 幾出名似的,名字已經帶到我去日本了!!! 我地BOOK 左6:30, 佢分6:30 及8:30 兩ROUND!! 我地一入去,覺得比預料中算大, 我地被安排到唯一一間房子裡, I LIKE IT!!因為會比較靜,雖然出面有卡位,有椅背的椅子,但我感覺好似去到日本的居酒屋呢!!!
急不及待看看有什麼吃, 驟眼看有很多項目,但發覺一樣沙律已經有幾款, 再看不是全部合我口味!! 唯有揀最愛的食物!!因為不太餓,點知侍應 已經放低一碗送的海膽翅,
味道不錯,有點似栗米湯加了翅,好彩不是太大碗,免得食唔落其他!!
一來當然是刺身 , 失望呢, 我之前上網見是冰震,所以我覺得刺身 一食應該是凍凍的,可惜一點也不新鮮, 而且少家左d, 每樣刺身 都好細塊,吞拿魚是厚切,但是一粒,不是一片
最緊要是原隻甜蝦,原來是連殼上,最可怕是佢有藍色的春,任誰看都有點怕,加上它不是大隻, 又要用手剥, 感覺不好呢,剥完太細隻, 吃不到甜蝦味道!! 再來, 壽司 ,我看著點菜紙, 每樣壽司 好吸引,於是叫了4款,
慶幸我地叫了4款, 縱然壽司 上的美食很吸引, 雪降牛, 松腳蟹柳, 火灸三文魚, 海鰻..可惜海鰻不好吃, 蟹柳是不是太特別, 牛肉好味,但連壽司 飯一起吃, 飯已經蓋過一切, d 飯太大舊了,好可怕,難道佢怕我不夠飽
前菜是放題 必點,不會食得飽,又好吃,可惜這裡d 前菜不凍,好似放了很久呢, 為何這樣不用煮的東西,也令我失望呢!!蟹子沙律,一來已經出水,又沒有酸味,直情是沒有味道!!!
串燒推介, 不會太咸,有新鮮感,鹽燒豬腸, 好似街邊的豬大腸,不過這裡肥很多!!炸魷魚, 很硬,又細條...
唯一要講點解串牛舌,一大一細, 這裡每一串也是這樣...............俾人感覺好少家呢!!
自家煮牛腸,有驚喜,羅白入味,似是關東煮, 牛腸好味,但有辣椒油配上就一流!! 餃子就普通一般!! 食完之後,再點刺身 ,今次無冰震,又漏單, 點了五款來了三款, 失望!! 還有點了炒豚肉, 這些又比較大碟,兩個人吃未免太多!!而且很滯口, 不過味道很香口,連洋蔥一起吃,不錯!! 自家制南瓜餅,好似吉列, 熱辣辣,好吃!! 最後,眼闊肚窄,見到有雪糕,還要寫著一球球, 我地估是日本雪糕, 正!!味道有紅豆,芝麻,朱古力, 芒果, 雲利拿....
我地點了兩個朱古力,一紅豆,一芝麻..... 一來令我地突眼,竟然是雀巢雪糕,杯裝, 這樣為何張紙寫( )球.........
雀巢沒有不好,但我地知道的話,不叫甘多, 最後還了一個俾侍應 !!!! 埋單: $392
題外話/補充資料:
我地訂座忘了問幾多錢一位,以為$220 一位, 但現在$189 一位, 有雪糕食,任飲汽水啤酒, 這樣的放題可以一試!!
6:30 的一轉已經滿座, 記得訂位,但可是一到步,已經有兩組人同侍應理論座位安排, 我估最好訂座講清楚坐邊度!!