2017-05-13 1210 瀏覽
戀上吃海膽,新鮮刺身放題,是完整的標題,平成二十二從以前沒有放題開始,已經是友人蠻喜歡的日式料理店,當然因爲食物好味、食材新鮮,和友善店員,雖然環境沒有很光鮮,但座位卻是蠻寬敞,餐單選擇沒有很多,但該有的都有。燒物、揚物、麵飯粥品、刺生、壽司、手卷,放題收費$268+10%,2小時用餐時間,飲料是自取的,啤酒汽水烏龍茶任飲,有清酒及生啤,岩曬酒鬼朋友~食物方面~每枱送一板新鮮海膽,附上紫菜,鮮味十足,勁鮮甜~刺生~絕對厚切,油脂肥美,強烈推薦活象拔蚌,一定要食~好鮮好甜,又彈牙!帶子大大隻,鮮味十足~甜蝦要自己剝殼,比較特別,但非常鮮味~熟食方面,特別推薦清酒煮石蠔,蠔身肥美鮮甜~好味!日式小甜薯亦係我近年最愛~甜品也是自取,最令我喜歡的有焦糖布甸,不會太甜,布甸亦很滑,好好味!Tiramisu亦係另一推薦,不會太甜和苦,適合不吃苦的我~雪條種類有幾種,都是雀巢牛奶公司品牌。食到勁飽勁滿足~
戀上吃海膽,新鮮刺身放題,是完整的標題,
平成二十二從以前沒有放題開始,
已經是友人蠻喜歡的日式料理店,
當然因爲食物好味、食材新鮮,和友善店員,
雖然環境沒有很光鮮,但座位卻是蠻寬敞,
餐單選擇沒有很多,但該有的都有。
燒物、揚物、麵飯粥品、刺生、壽司、手卷,

放題收費$268+10%,2小時用餐時間,
飲料是自取的,啤酒汽水烏龍茶任飲,
有清酒及生啤,岩曬酒鬼朋友~
食物方面~
每枱送一板新鮮海膽,附上紫菜,
鮮味十足,勁鮮甜~
海膽

熟食方面,特別推薦清酒煮石蠔,蠔身肥美鮮甜~好味!
象拔蚌

日式餃子

清酒煮石蠔

日式小甜薯亦係我近年最愛~
日式小甜薯

甜品也是自取,最令我喜歡的有焦糖布甸,
不會太甜,布甸亦很滑,好好味!

雪條種類有幾種,都是雀巢牛奶公司品牌。
食到勁飽勁滿足~

2017-04-23
HK$280 (晚餐)
象拔蚌
  • 串燒
  • 象拔蚌刺身
小公主開心DAY 焦點食評
2017-05-06 908 瀏覽
由紅磡站行去山林道都唔算遠,大約20分鐘就到,今天帶著女兒去科學館玩完,就去左同太太一齊食放題,女兒1歲免費,抵食。我地揀左最早的時段,$268再加一,六點開始,人不多人,食物也來得快,上次來都不見有清酒,今天沒有揸車,就試下清酒。清酒有熱有凍,我就凍熱都有試,我比較喜歡熱,熱的入口沒有那麼嗆喉,較易入口,味道比啤酒重,人家韓國啤酒配炸雞,我覺得清酒配炸雞也不錯!刺身必點吧?太太最喜歡北海道帶子,當然有叫,帶子小小的,但好滑沒有雪味,三文魚厚切,厚實又肥美,仲食到三文魚腩,Fatty又充滿魚油味!特大甘海老都好出色,拉長隻蝦還比我的手板長,蝦肉鮮甜好味,比一般的甜蝦更鮮甜,我覺得不用點豉油和Wasabi,否則會蓋過鮮味。(原諒我只顧吃,相片拍得不好)壽司我們都點了很多,先有三文魚,火灸三文魚,霜降牛肉,花之戀等。火灸三文魚因為燒過,加上有少量芝士,所以入口即融,花之戀的三文魚比普通三文魚的出色,厚厚肥美的三文魚把醋飯包得實實的,壽司飯醋味香,點埋Wasabi味道更好!霜降牛肉帶有一點un,我還是喜歡熟牛肉呢!刺身沙律雖然只有三文魚,但沙律菜都很新鮮,菜上的醬也是不錯,有一點辣味,但是很

刺身沙律雖然只有三文魚,但沙律菜都很新鮮,菜上的醬也是不錯,有一點辣味,但是很開胃,我吃上馬上吃熟食!牛蒡豬軟骨和苦瓜炒蛋都很特別,牛蒡味重,像是平日飲的牛蒡茶一樣,豬軟骨也是淋身,牛蒡汁用來送飯也不錯!苦瓜太太一向麻麻,怕苦,雖然這個炒蛋也是很苦,但是苦到盡頭卻有一點甘味,而且苦瓜又富有營養,太開心了可以迫使太太吃苦瓜!

吃到最後我還拿了泡芙,有三種味道,雲呢拿,朱古力向草莓。草莓味較甜,小弟不好,反而雲呢拿味道很好,甜而不膩,朱古力味也不錯。吃泡芙時剛巧隔離枱在唱生日歌,小公主還拍著手一起玩,哈!小公主開心我就開心了!

HK$280
再來平成二十二 焦點食評
2017-05-06 423 瀏覽
2017年是平成幾多年?原來是平成二十九年,記得上年已經來過一次,一年一次之約,今年又來了!價錢沒有什麼改變,但係二人同行送一板海膽喎!海膽配上紫菜,加左紫菜係好食d架,紫菜帶有少少咸味,包住有d嗆鼻既海膽,可以中和左個味道,海膽每粒都細細粒,方便入口,仲帶有嗆鼻既馬冀腥味,刺激到味蕾喎!刺身不是叫了很多,三文魚、油甘魚、特大甘海老、希靈魚。油甘魚甜中帶d腥,仲有d甘口,入口幾得意。特大甘海老無花無假架,頭同身一拆就分離了,甘海老鮮甜,肉多又厚肉,叫兩隻真係唔夠!壽司方面特別一提霜降牛肉壽司,初時睇佢個樣生咁,放入口都唔知有無菌,入口後初時感覺怪怪,覺得好靱,咬來咬到都好似咬唔爛咁,但再慢慢細嚼就會咬得開,之後既感覺無入口即融,仲有d牛味飄出來tim!牛蒡豬軟骨:煮得幾林,骨都幾碎,仲帶有好多汁,夠晒Juicy!唔知係咪我lucky,碗內仲有兩條牛蒡,牛蒡有d似菇味,味道有點甘香。雞軟骨一份既份量唔係好多,兩人份量岩岩好,油份唔係好多,軟骨中都帶點爽脆。日式炸豆腐:一向都覺得炸豆腐既難度好高,呢個不錯,不鬆散!燒物方面,我叫左燒菠蘿,燒雞翼同牛舌,先講牛舌,薄切牛舌,吸收了滿滿的鹽味,

燒物方面,我叫左燒菠蘿,燒雞翼同牛舌,先講牛舌,薄切牛舌,吸收了滿滿的鹽味,味道鹽得黎易入口!燒菠蘿唔使講,燒得岩岩好,夠晒甜。
最令我加分既係海鮮味噌湯,唔好以為只係用粉沖咁簡單,好有heart架!湯內有一大片三文魚腩同蜆肉,令湯更加鮮甜!
最後,食埋我心愛既紅豆豆豆樂做甜品~
HK$280
  • 霜降牛肉壽司,
  • 特大甘海老
瘋狂放題月 (上) 焦點食評
2017-04-15 3278 瀏覽
自問屬饞嘴一族,向來出名愛吃,尤其是用一個價錢就可以任飲任食的自助餐和日式放題,貪其選擇夠多,能符合不同人的口味。繼早前去長沙灣吃了一頓價錢非常經濟的和食放題後,這晚又再次出動,而目標就是這間位於山林道,人氣旺盛兼且網評不俗的《平成二十二日本料理》。原來店子做緊七週年酬賓大優惠,2 人同行,奉送原板海膽一客。至於價錢方面,成人每位由 $268 起,視乎不同時段而定,而小童就全部時段一律 $138,如果於 8:30pm 時段俾多 $60,更會加送清酒任飲,適合酒鬼。入座後,先拿起桌上的點菜紙仔,細心研究,項目不多,共有 8 張,包括小食、刺身、壽司、卷物、揚物、燒物、和食、飯/麵。另外汽水、生啤、小甜點及雪糕等,就全部任飲任食,客人可以自己到雪櫃或凍櫃自取。先由刺身開始,選了特大甘海老、日本油甘魚、北海道帶子、三文魚、八爪魚、吞拿魚、活象拔蚌和北寄貝,另外餐廳更加送咗一客原板海膽及紫菜。刺身大部份水準都唔錯,相當新鮮,入口無腥味,尤其喜愛三文魚同吞拿魚,前者色澤亮麗、肉質細嫩柔軟;而後者就艷麗嫣紅、肥美甘香。筆者雖然唔算係海膽粉絲,不過這客原板海膽,質素都唔錯,雖則味道略淡,但口感都幾
先由刺身開始,選了特大甘海老、日本油甘魚、北海道帶子、三文魚、八爪魚、吞拿魚、活象拔蚌北寄貝,另外餐廳更加送咗一客原板海膽及紫菜。刺身大部份水準都唔錯,相當新鮮,入口無腥味,尤其喜愛三文魚同吞拿魚,前者色澤亮麗、肉質細嫩柔軟;而後者就艷麗嫣紅、肥美甘香。
筆者雖然唔算係海膽粉絲,不過這客原板海膽,質素都唔錯,雖則味道略淡,但口感都幾 Creamy,以紫菜包捲著來吃,食落亦不失鮮味。不過要數最回本的,則非特大甘海老莫屬,蝦肉肉質鮮嫩彈滑,用來做刺身就最合適不過。
壽司方面,貴精不貴多,只揀咗 5 款,包括有火炙三文魚、甘海老、霜降牛肉、北寄貝鰻魚。火炙三文魚好有水準,入口即溶,有油脂又唔油膩;甘海老蝦肉明亮,壽司飯軟糯煙韌;而霜降牛肉雖則切得比較薄身,但牛肉脂肪入口慢慢融化,食落亦鮮香味美。
揚物只選了軟殼蟹天婦羅、炸蝦天婦羅、芝麻雞翼、日式炸豆腐 4 款。軟殼蟹天婦羅即叫即炸,口感鬆脆;炸蝦天婦羅反而有點失準,炸漿較厚,而且咬下腍身咗一點,略欠酥香;雞翼外皮加有白芝麻,而且新鮮炸起,食落皮脆肉嫩,相當可口。日式炸豆腐唔似得一般豆腐咁軟身,外層多咗一點脆度,但卻入口即化。
一向愛吃燒物,所以點得最多,有鹽燒雞翼、鹽燒牛舌、鹽燒海蝦、日本冬菇、羊鞍燒菠蘿。雞翼燒得剛好,肉質軟熟,邊位很脆口,而且比一般燒雞翼沒那麼油膩;鹽燒牛舌咬下爽口,無臊味,質素也不錯。日本冬菇夠厚身,質感緊緻,加上菇味濃郁,咬下香氣怡人。羊鞍雖然好 Juicy,但羊騷味勁濃,不大合我口味,幸好燒菠蘿甜美多汁,可以用來一清味蕾。
和食方面,揀咗五目炒菜、蒜片牛柳粒、海鮮味噌湯、和風炒鱿魚。五目炒菜有椰菜、冬菇同洋蔥絲,而面頭就灑上木魚碎;蒜片牛柳粒肉質嫩滑,咬下夠曬軟腍,而且蒜味濃郁又能吃出肉味;海鮮味噌湯用料豐富,有魚、紅蘿蔔同白蘿蔔,味道非常鮮美,一下子就被喝光,極推薦。
吃甜品前,最後一擊,於飯/麵一欄選了這碗和風蟹粥,蟹粥粥底非常之稀,當然不能夠跟之前在灣仔吃過的招牌蟹粥相比,不過如果大家想吃碗清清地又暖胃嘅粥水,點一客試試,亦未嘗不可。
甜品櫃選擇不多,只有草莓泡芙、木糠布甸和朱古力慕絲幾款,反而雪糕較吸引,有紅豆樂、Mega 脆皮雪糕條等供應,揀了兩、三款一起分嘗,吃得挺愜意。瀏覽過餐廳網頁,原來四人入座即送日式火鍋任食,等兒子考完試,一於帶埋兩隻年青小鬼來擦番餐。
2017-04-11
HK$295 (晚餐)
2017-04-07 2570 瀏覽
【服務】 靚女,有位喇,跟我黎啦! 靚女,飲品自己去雪櫃攞啦! 靚女,仲有甜品個喎! 食埋先啦!成晚俾人叫左好多次靚女,啲店員真係有禮貌。久違嘅兩個字一入坐,枱上面已經擺咗一個大碗,原來係俾我擺垃圾嘅。咁都好,唔駛將啲垃圾放喺餐墊上面,整齊啲!不得不讚,成餐飯每個店員都有求即應!雖然佢哋好忙,但係每次擺低啲嘢食時都會即刻收走啲舊碟。客人有咩要求,佢地都會即時安排同回應。做野好爽手!!!【刺身】每兩位就送一板海膽,雖然唔係大粒,但係粒粒飽滿分明,而且顏色橙黃有光澤,唔係暗沉,都幾新鮮。八周年限定嘅象拔蚌刺身,梗係要試吓。出手毫不吝嗇,點幾多有幾多,真係任點任食,好鮮甜。北海道帶子,確係好大粒,好爽彈吞拿魚同日本油甘魚,睇顏色都知新鮮。特大甘海老,比我手掌更大,膠質豐富,必點之選!【壽司】食左少少壽司咋,太飽肚。個人推介霜降牛肉壽司,顏色鮮艷,油脂豐富,未食都已經知係高質素。  如果將佢火炙,牛油咇晒出嚟,相信會更香濃美味【熱食】呢度啲熱食,我係超級滿意,因為佢真係熱辣辣,溫度必需配合味道。我覺得所有熱食一凍左就好難食,而呢度應該係即整,唔係一早整定!榴槤炸彈,外層的極脆,一放入去啲漿就湧
【服務】

靚女,有位喇,跟我黎啦!

靚女,飲品自己去雪櫃攞啦!

靚女,仲有甜品個喎! 食埋先啦!

成晚俾人叫左好多次靚女,啲店員真係有禮貌。久違嘅兩個字

不得不讚,成餐飯每個店員都有求即應
做野好爽手!!!

【刺身】

海膽
八周年限定嘅象拔蚌刺身,梗係要試吓。
八周年限定
出手毫不吝嗇,點幾多有幾多,真係任點任食,好鮮甜。
象拔蚌刺身
北海道帶子,確係好大粒,好爽彈
北海道帶子
吞拿魚同日本油甘魚,睇顏色都知新鮮。
吞拿魚,日本油甘魚
特大甘海老,比我手掌更大,膠質豐富,必點之選!
特大甘海老
【壽司】

霜降牛肉壽司
【熱食】

榴槤炸彈,外層的極脆,一放入去啲漿就湧嚟,味道超級濃!
榴槤炸彈
朋友唔食榴槤,佢就話: 「臭」到冇朋友!!!
 我就一個字: 「香~」
榴槤炸彈
仲新加左炸秋葵,好少地方有得食! 秋葵又貴,營養豐富,仲可以減肥同延緩衰老,好有益,要食多啲先
鹽燒雞翼,好熱好熱好熱,好脆皮,鹹味適中,而且已經剪開攤平,好易食。雖然又熱氣又飽肚,但我叫左三次
鹽燒雞翼
燒菠蘿係完全香甜嘅,yummy
燒菠蘿
和風炒魷魚好軟好腍,大舊又彈牙。
和風炒魷魚
和風蟹粥,夠熱,有蟹肉,但個粥底就冇乜蟹味,有啲失準
和風蟹粥
海鮮味噌湯,唔係熱,係滾嘅
 有海帶有蘿蔔仲有三文魚一齊煲。我一個人飲咗三碗
海鮮味噌湯
【甜品】

有甜品同雪糕:
廣告熱賣中嘅榛子味,幾好食喎:
整體食物同服務都好滿意,我地當晚食8:30嗰轉,就算夠120分鐘都冇話催人走。有班客人慶祝生日,都可以慢慢坐,飲埋野,食埋個生日蛋糕先走,喺放題店好少見。
2017-04-06
燒菠蘿
和風炒魷魚
海鮮味噌湯
  • 海鮮味增湯
尖沙咀山林道一直是美食的集中地。 聽講有間放題有巨型厚切鵝肝食? 我有無聽錯?! 鵝肝都有任食?放題? 快快約齊腳同家人飯聚啦~ 來到平成二十二日本料理。 店舖的光線較暗,玩情調嘛~~ 坐Bar 台好有日式居酒屋的感覺。 昏暗的燈光, 增加客人的隱隱度,增加情調。 由於Bar 台“爆棚”, 我們就坐4人枱啦~ 餐單的種類比坊間普通的放題更多。 飯麵、壽司、刺身和海鮮蒸氣鍋等... 肚餓了,等蒸汽鍋時先點了必食鵝肝。 大大件的鵝肝,還要是厚切的!? 實在太慷慨! 棉軟香滑的口感,入口即溶! 滿口脂香四溢,令我忍不住食了三大件~ 先來個蒸氣鍋。 店員端上一大盤海鮮。 簍子裡的是新鮮龍躉塊。 有數隻新鮮鮑魚、元貝和大蠔。 水滾未...流得我遍地口水了。 哇...剛熟了,千萬別打翻元貝的殼, 它滲出的水可是鮮甜到不行的! 蒸汽鍋裡傳來陣陣海鮮香味。 龍躉肉質嫩滑。 鮑魚的肉質爽甜。 蠔遇熱縮小了點,不過鮮味依然。 再來一客自選刺身拼盤。三文魚、帶子、螺等,款款都好食。 只是我個人不愛食北寄貝,頗韌。 赤蝦是焦點! 牠不但肉質鮮味爽甜, 尺寸還尺型得驚訝。 有整瓶汽水那麼長
尖沙咀山林道一直是美食的集中地。

聽講有間放題有巨型厚切鵝肝食?
我有無聽錯?!
鵝肝都有任食?放題?
快快約齊腳同家人飯聚啦~

來到平成二十二日本料理。

店舖的光線較暗,玩情調嘛~~

坐Bar 台好有日式居酒屋的感覺。
昏暗的燈光,
增加客人的隱隱度,增加情調。
由於Bar 台“爆棚”,
我們就坐4人枱啦~

餐單的種類比坊間普通的放題更多。
飯麵、壽司、刺身和海鮮蒸氣鍋等...

肚餓了,等蒸汽鍋時先點了必食鵝肝。
大大件的鵝肝,還要是厚切的!?
實在太慷慨!
棉軟香滑的口感,入口即溶!
滿口脂香四溢,令我忍不住食了三大件~

先來個蒸氣鍋。

店員端上一大盤海鮮。

簍子裡的是新鮮龍躉塊。
有數隻新鮮鮑魚、元貝和大蠔。

水滾未...流得我遍地口水了。

哇...剛熟了,千萬別打翻元貝的殼,
它滲出的水可是鮮甜到不行的!

蒸汽鍋裡傳來陣陣海鮮香味。

龍躉肉質嫩滑。

鮑魚的肉質爽甜。

蠔遇熱縮小了點,不過鮮味依然。

再來一客自選刺身拼盤。
三文魚、帶子、螺等,款款都好食。
只是我個人不愛食北寄貝,頗韌。

赤蝦是焦點!

牠不但肉質鮮味爽甜,

尺寸還尺型得驚訝。

有整瓶汽水那麼長...

温提:記得用牙籤挑走蝦腸。

最後到我至愛的“香口野”。
推介鹽燒牛舌,牛肉汁加上鹽香超惹味。

炸物最愛食雞軟骨夠鬆脆。

鹽燒雞中翼等,

(Encore)安哥了兩Round 。

壽司點了牛肉壽司等,普通啦~

來個烏冬清清喉~

口乾了。飲品櫃的汽水款式算多。

雪糕櫃內有乾坤!
好少放題的雪糕櫃
有脆皮朱古力MEGA 雪糕!
糟糕!完全無為意!無留肚!蝕章...

總評,平成是會回頭的餐廳,
因為種類比一般放題多,
最大的心癮是鵝肝,
吃過一次會念念不忘!!
2017-05-16 126 瀏覽
朋友間一伙兒聚會有時去決定吃什麼都是一個難題這次舊同學聚會,有位同學就提議到這𥚃吃放題平常吃放題都是在旺角吃的多要不是同學提議,我都不知道在山林道原來有放題吃因為預先訂了檯,所以我們一伙兒去到就有位了我們首先就是點刺身原來每兩位就送一板海膽刺身海膽每片都很分明旁邊還有紫菜可以用來夾海膽一起吃另外這裡的特大甘海老非常之大隻仲要是任點,感覺很超值漲卜卜的蝦頭亦是我最愛喜愛吃榴槤的我當然會點榴槤炸彈一咬開就流心的榴槤炸彈非常好吃如果不是怕熱氣,都會再點除此之外還點了蟹腳天婦羅、酥炸多春魚、自家制南瓜餅南瓜餅亦比想像中大件,外層炸得很香脆,好好吃燒物就點了鹽燒牛舌、鹽燒鯖魚、鹽燒海蝦、燒一口蕃薯其中海蝦朋友都說很好吃,說要encore 整體這裡的蝦都是很好吃,必點菜色
朋友間一伙兒聚會有時去決定吃什麼都是一個難題
這次舊同學聚會,有位同學就提議到這𥚃吃放題
平常吃放題都是在旺角吃的多
要不是同學提議,我都不知道在山林道原來有放題吃

因為預先訂了檯,所以我們一伙兒去到就有位了

我們首先就是點刺身
原來每兩位就送一板海膽刺身
海膽每片都很分明
旁邊還有紫菜可以用來夾海膽一起吃

另外這裡的特大甘海老非常之大隻
仲要是任點,感覺很超值
漲卜卜的蝦頭亦是我最愛

喜愛吃榴槤的我當然會點榴槤炸彈
一咬開就流心的榴槤炸彈非常好吃
如果不是怕熱氣,都會再點

除此之外還點了蟹腳天婦羅、酥炸多春魚、自家制南瓜餅
南瓜餅亦比想像中大件,外層炸得很香脆,好好吃

燒物就點了鹽燒牛舌、鹽燒鯖魚、鹽燒海蝦、燒一口蕃薯
其中海蝦朋友都說很好吃,說要encore
整體這裡的蝦都是很好吃,必點菜色
2017-05-15
2017-05-16 37 瀏覽
轉眼間又到爸爸的生日,身為女兒的我當然要為爸爸慶祝,於是就帶喜歡吃放題的他去了山林道這間放題店慶祝,因為放題可以吃到蟹粥及大蝦不是到處都有因為要配合收工時間,所以我們選擇了八點半那個時段食物方面,第一時間當然要叫這個風味蟹粥,一玩一人份量剛剛好,十分足料,所以粥的味道很鮮味刺身我地點左特大甘海老、北海道帶子、三文魚、八爪魚、活象拔蚌、北寄貝特大甘海老不愧沒有改錯名,真的是特大有手掌那麼大,非常之大隻平常放題很少有這樣的大蝦任食非常滿足炸物入面既日式炸豆腐,鍾意食清淡既爸爸亦都十分喜歡,外層輕輕炸過,配以日式醬汁一齊食,一點也不覺得熱氣另外再點了苦瓜炒蛋食,這個苦瓜炒蛋用了沖繩苦瓜煮,所以苦瓜一點都不苦且帶點甘,好好味最後再食甜品作為一個完滿的終結

因為要配合收工時間,所以我們選擇了八點半那個時段

特大甘海老不愧沒有改錯名,真的是特大
有手掌那麼大,非常之大隻
平常放題很少有這樣的大蝦任食
非常滿足

最後再食甜品作為一個完滿的終結
2017-05-08
2017-05-09 119 瀏覽
個日去開佐敦,想食個間餐廳竟然無開,百無聊賴就同朋友求其入左去間食放題既日本餐廳食個lunch 啦,反正見佢又唔收加一,價錢30幾蚊就有個餐。朋友話屋企人食過呢間既放題,話質素都算ok 架。睇價錢做人,我當然係揀平價$30幾蚊既炸雞烏冬啦。佢d 炸雞,係幾有誠意架,價錢平還平,但佢係新鮮熱辣辣炸起,份量都唔算細,加埋個烏冬仲包埋飲品,又唔收加一,lunch 真係食得過。朋友就點左個貴d 既帶子拼鰻魚飯。呢個就無咁抵食啦,份量明顯比較細,價錢都比較貴,而食刺身就食得出佢唔係屬於靚刺身。所以平平地求其食個lunch, 都係揀普通熱食安全d 好,性格比高d嘛

朋友話屋企人食過呢間既放題,話質素都算ok 架。

睇價錢做人,我當然係揀平價$30幾蚊既炸雞烏冬啦。

朋友就點左個貴d 既帶子拼鰻魚飯。

2017-04-18
HK$40 (午餐)
2017-05-05 139 瀏覽
放左工之後約埋同事一齊食飯,同事個個都好食得,所以揀左食放題!因為有個同事可以早d到,所以佢一早就拿拿聲叫定成枱野食等我地到,我地一到就即刻5客氣開餐喇!果日餐廳咁岩做緊promote, 如果一枱有兩個人就送一板海膽,4個人就送兩板,如此類推!呢間野有得自由酙啤酒!d刺身好正,同埋佢個三文魚勁厚切,一食落去就feel到勁滿足!其實佢最正ge係個象拔蚌,可惜我5記得左影相😭壽司方面,有我最中意ge花之戀😍😍😍😍個炙燒三文魚都5錯,但個牛肉壽司就略為失色,d味5係好夠。食到最尾,梗係要食返條雪條啦(因為食5落甜品,但好出奇地雪條可以食到兩條。

呢間野有得自由酙啤酒!

2017-04-29
2017-05-04 146 瀏覽
前排試左一間放題,啲蝦都大得幾誇張,所以有咁荀嘅野,當然係要益下大家!登登,就係位於尖沙咀嘅平成二十二日式料理放題喇!咁好彩當日做緊七周年酬賓大優惠,二人同行送一板海膽,今次發達了~~話明食放題,當然每樣野都叫下啦。呢樣點啲,個樣點啲。等食嘅期間,周圍睇下先。啱啱隔離就擺咗個飲品雪櫃,呢度嘅飲品係任你飲咖,飲完自己拎,非常自助!再望吓隔離個雪條櫃,眼利嘅朋友無睇錯,係朱古力樂啊!已經幾多個世紀無食過呢,今日走前一定要回味下。除咗汽水雪條,行一啲仲擺咗個甜品櫃。參觀完畢之後,一啲小菜到喇,留意番想啤啤嘅朋友仔,只要加錢清酒都可以任飲咖!食物陸續上菜,每樣都試啲係我地推薦嘅攻略,因為重頭戲終於黎喇,刺生盆!一啲都無花假,擺得相當心思,份量都非常多!望下隻蝦,同我手掌嘅尺寸若干,去咗殼後都仲係超大隻,啖啖肉啊!再拎塊紫菜包海膽食,呢個價錢又送海膽,覺得乜都抵番哂,除咗蝦同海膽,其實帶子同象拔蚌都好好食。不妨再安哥幾次啊!除咗刺生都仲有幾款小食同壽司,話兩個鐘任食,其實都真係相當飽!重點刺身,其次蔬菜小食,少少熱食會推介你叫碗粥,暖暖個胃再繼續。大概都食咗兩三輪真係極限,最後食番個甜品就作結今
除咗汽水雪條,行一啲仲擺咗個甜品櫃。
除咗刺生都仲有幾款小食同壽司,話兩個鐘任食,其實都真係相當飽!重點刺身,其次蔬菜小食,少少熱食會推介你叫碗粥,暖暖個胃再繼續。大概都食咗兩三輪真係極限,最後食番個甜品就作結今日,真係相當滿足啊。