2015-02-12
2088 瀏覽
尖沙咀山林道素來餐廳美食多,要食盡呢度既美食實在不易,今次筆者就同朋友揀左食日式放題,到平成二十二呢間獲獎無數的餐廳盡情食。雖然係平日,但呢度非常爆滿,八點鐘已開始聚滿排隊浪潮,筆者與友人都慶幸自己七點半入座,可以一入黎就有位。呢度的刺身部好有心思的貼滿了刺身的中日譯名,為此料理店份外增添和風。所以我地就決定先試刺身,一嘗呢間放題的功夫。刺身不外三文魚、帶子、希靈魚、油甘魚和呑拿魚等。呢度既刺身就有幾項特別值得欣賞:先講罕見食材,有特大甘海老刺身任點,全部大大隻而下單數量不限份量,食落鮮甜之餘,滑滑的膠質係喉嚨纏綿。另外份量方面亦值得提,刺身非常厚切,無諗到每片都咁大而厚,比起出面食放題的薄片或粒狀唔同,淨係望已經覺得滿足。此外,食材亦好新鮮,帶子食到有好香甜的鮮味,而三文魚油甘魚等亦非常新鮮。羊架 熱愛羊架的筆者聞到已經流哂口水。食落去肉質綿軟,每啖都係肉,脂質雖肥但膏脂連肉食實為享受,微羶更添食羊風味。壽司選擇都唔少,玉子是一眾朋友食壽司必試之選,因為一食就知呢度既功夫同心思。幸運地呢度係自家製玉子,內層滑嫩,食落微甜,不帶油燒的肥膩感。花之戀的制作亦不吝成本,肥美三文魚腩配以酸酸
羊架
壽司
花之戀的制作亦不吝成本,肥美三文魚腩配以酸酸的沙律醬,加上大量蟹籽,鍾意花之戀的朋友一定要試。
呢度的壽司料多飯少,造出的份量剛好一口一件,啱哂重儀態的女生。
炸物天婦羅
食放題第二個目的就係要名正言順食炸物,呢度的天婦羅款式都幾多,筆者見到平時少見的炸蠔簡直著魔。
炸粉唔算多,咬落先係脆卜的聲音,入口卻是極為鮮甜的蠔味,呢度巧妙地將生蠔炸得香脆,又不失生蠔原有的鮮味,咬開見到生蠔欲流又凝的,一啖將其吸入口中是不二之選。
南瓜餅
有豐富的南瓜蓉,食落似薯餅的感覺,但濃厚的南瓜纖維和甜味令人欲罷不能,筆者吃上了三塊才願停手。
芝士年糕
食過出面放題的芝士年糕就知呢樣簡單小食好難整得好食,但係平成二十二的卻有著流心的芝士,趁熱食更吸引啊