2019-11-02 1078 瀏覽
三年前和哥哥們跟爸媽一起慶祝結婚50週年還記憶猶新!眨眼間已過了三年光景,這次我又再次為50週年慶祝,但是主角換成了Hugo's 希戈餐廳而已! 在10月29-11月12日期間,餐廳更推出了希戈餐廳您知多少的5周挑戰!成為5周挑戰中回答最多正確答案的粉絲,即有機會贏取豐富禮品!像這週的挑戰是巴伐利亞籍小說人物Hugo Ludwig Wilhelm von Gluckenstein,現在他每天還穿着金屬盔甲站立在餐廳門前,歡迎每位賓客的到訪,大家知道他有多少米高呢?我已交了答案大家一起參與贏取豐富禮品啦詳情請按此!  這次品嚐的希戈50周年金禧4道菜的周年餐單設計盡顯廚師心機,以經典名菜配秋冬的時令野味及食材奉客,晚餐收費為$1388/位由即日起至11月30日供應,菜式揉合了古今經典絕對令您目不暇給之餘更必定滿意滿足。 侍應先送上誘人的麵包籃,內裡的香脆法包、酥皮麵包和超美味的蒜蓉多士依舊相當吸引,配那香滑的牛油好吃真的沒法能抵擋,最後三件中只吃剩半個小法包(掩面中)!! 頭盤可選焗新鮮生蠔,菠菜、香草、香芹,熟蠔不是我杯茶留待好友細意品嚐吧! 而我則選了

而我則選了席前的凱撒沙律,廚師會在桌前即弄這沙律,汁醬用上多樣材料混合而成,口感跟味道也比坊間的層次感更豐富!

特調的沙律醬配上爽脆鮮嫩的羅馬生菜,伴以鬆脆的麵包粒、巴馬臣芝士、煙肉碎來吃十分清爽可口,太美味的關係我將之全部清掉呢!

秋冬起野味肥是吃它們的好時機了!第二道菜是準備時間良久的經典名菜酥皮鴿子清湯,皆因功夫甚多所以坊間罕有喔!

個子不少的酥皮渾圓地依附在湯碗上,匙羹一下卡嚓的清脆聲傳到耳畔!吃下酥脆非常最重要一點也不油膩!

相信大家也會以為酥皮湯應該大多是Creamy的!但這個酥皮鴿子是清湯來的,內裡加入了根芹菜、甘筍及雪利酒同燉製,入口非常之清甜鮮美令人回味無窮。

主菜二選一好友揀了斯華洛夫燴山雞是法國家傳戶曉的野味,以時令的黑松露及肥美鵝肝一同烹煮,出來的賣相真的色香味俱全而且係超級大隻呢!

溫馨提示吃時要留心吃著子彈,皆因山雞是打獵得來喔!甜魔媽媽客氣的送我一腿和鵝肝,吃下咬口十足的山雞真的很狂野,而鵝肝亦香口非常成件事很補身還很邪惡呢!

而我則選了希戈的招牌香煎原條英國鰈魚,這條鰈魚亦是非常巨型,絕對可完全蓋過我的蛋臉呢!

廚師以香煎的烹煮方法炮製這條美味的鰈魚,弄得香脆不已連裙邊的魚骨亦可吃盡,而且魚肉結實味濃十分合我口胃!

每位客人可選兩款伴菜!上檯時更以小火爐熱暖著奉來很貼心,我選了香口的乾蔥炒法邊豆,和清甜的青蘆筍,而甜魔媽媽亦選上法邊豆另點了香滑不膩的薯蓉,坦白講主菜大份得驚人配菜真的未能完成啊!!

滿足還滿足别忘記我們還有甜品喔!! 可在三款甜品中選擇其一,我跟甜魔媽媽選了出名的招牌橙酒煮班戟,和朱古力梳乎厘配金萬利橙酒汁及朱古力干邑汁來分享!

先到來的是朱古力梳乎厘、金萬利橙酒汁及朱古力干邑汁,高嵩入雲的朱古力梳乎厘上佈滿濃稠的朱古力干邑汁,吃時傾下雲尼拿汁加添香氣,梳乎厘空氣感十足吃下鬆軟又濕潤真的很好吃喔!

而我則選了堂弄的橙酒煮班戟!廚師會在客人面前即席烹煮,過程可先用眼睛鼻子來欣賞,烹煮時已經聞到酒燒的香氣很誘人!

法式經典火焰甜品橙酒煮班戟,由廚師即場以火焰炮製,將橙汁及香橙肉加入法式班戟煎煮,淋上橙酒及白蘭地燃燒便得出軟綿又充滿果香的班戟,配上一球雲尼拿雪糕冷熱交融好吸引。

最後還有酥香脆口的美極蝴蝶酥和Chocolate Bon Bon作完美的終結!!吃罷這頓激滿足的50週年金禧經典晚餐,鹹甜胃也表示十分滿意,希望有機會再來祝賀餐廳55、60、65、70..........週年紀念!

2019-10-29
用餐優惠
試食活動
2019-10-29 1160 瀏覽
結婚週年黎左呢間法國餐廳食午餐,感覺非常舒服,非常寫意,服務員非常有禮,入座時會主動幫忙推開餐枱,比客人坐底!餐牌同其他餐廳差不多,都係一啲set lunch !但又有其特別之處!頭盤可以選擇餐湯或餐車!餐車係有好多小食可選擇!侍應會推一架好似摩天輪咁嘅餐車過黎,然後逐介紹有咩食物,一邊介紹一邊轉,好有趣架!客人可以隨便選擇自己鐘意嘅!份量都唔限制!有ham、沙律、長腳蟹、凍蝦......多到講唔晒!我地就食左份牛扒同埋一份魚!侍應知道我地想share黎食,仲主動幫我地將件扒分成兩份,一邊熟啲,一邊生啲,配合晒我地兩個唔同嘅要求!真係服務周到到甜品時間,亦係我最期待嘅!餐車又出動!一盤盤蛋糕放係眼前,就好似去左食自助餐咁!好多件都想食!拿破崙好好味呀!最驚喜係送左一件伯爵茶蛋糕比我地!件糕都好好味!唔算好甜!好啱口味!好香伯爵茶味!食到我好飽!真係好回味!如揸車人士可以有免費泊車兩小時

如揸車人士可以有免費泊車兩小時
2019-10-18
2019-10-21 1252 瀏覽
歷史悠久嘅Hugo’s,位於尖沙咀K11嘅凱悅酒店,以前嘅凱悅酒店嘅地址就係依家嘅iSquare。呢啲咁歷史悠久嘅地方,帶啲阿爸阿媽嚟懷緬一下就最啱,所以今日帶咗阿媽食咗個lunch。佢啲lunch係3個course,有頭盆、主菜同甜品。頭盤可以揀湯或者沙律,我推介食佢啲沙律,因為佢會有一架車仔推過嚟任你揀,有起碼10幾款嘢,老人家會揀得好開心(除非老人家唔食凍嘢啦,如果係咁其實帶去飲返茶算🤣)。主菜有魚、龍蝦同埋要預留嘅燒牛肉,佢個燒牛肉非常好食,好淋,好juicy,有牛味,脂肪比例好好,個肉汁調得好好味,配埋佢個yorkshire pudding,係絕配,因為有啲地方整呢舊嘢會好重油益味。甜品都係推一架車仔埋來俾你揀,我覺得拿破崙係佢哋咁多個最好食嘅。除咗以上嗰啲,都有叫多咗少少,想試多啲,叫咗生蠔同生牛肉他他,生蠔好新鮮,生牛肉他他係會出嚟即場喺你面前整,調味調到你滿意為止,低讚👍🏻整體來講,以一個食物咁有質素,招呼又咁好嘅午餐來講,算係唔太貴,咁酒店餐廳差唔多都係呢啲價,最緊要老人家食得開心!

佢啲lunch係3個course,有頭盆、主菜同甜品

• 燒牛肉
  • 龍蝦湯
  • 自選沙律
Haven’t been to Hugo’s for long after it moved from the old Hyatt Regency to the new place at K11. My friend and I celebrated our birthday here with a 6-course dinner and ordered a bottle of Gewurtztraminer to pamper ourselves. it’s a bit disappointed that it’s premium service standard has significantly declined despite the tables are only half full. The lobster bisque is good as it was. The foie gras was too muscular that we were unable to chew part of the tissue. To our surprise, the foie

it’s a bit disappointed that it’s premium service standard has significantly declined despite the tables are only half full. The lobster bisque is good as it was. The foie gras was too muscular that we were unable to chew part of the tissue. To our surprise, the foie gras and the pork were not hot enough when they were served, can’t imagine how long they have been sitting on the chef’s bench.

Guess there are other better choices to enjoy a good dinner....it’s pity that I am not coming back to Hugo’s with the disappointment this time.

6  course
2019-09-07
生日
2019-10-01 1228 瀏覽
老牌享負盛名既扒房,見visa 有個buy one get one offer,咁啱又有位,所以就去try try 希戈餐廳 (Hugo’s) 於1969年開業,歷史悠久,昔日位於彌敦道的前香港凱悅酒店,其後在河內道的香港尖沙咀凱悅酒店重新開業...門口有一個大大既盔甲武士,入到去装修典雅時尚不得不說,這裡的蒜茸包質素非常好,利苑已經聞到濃濃嘅麵包香,令你即刻感到肚仔餓,連我這個對蒜茸極度抗拒嘅人,都忍不住想再吃名一件,質素超卓。但酥餅有點油及法包唔夠脆,食佐一半放棄留肚Starter 係法式松露鵝肝醬配無花果開心果source ,以為佢會唔太你但食到一半已經覺得好油膩,如果伴小多士吃感覺更加好。就是有點膩到個main US Prime Sirloin 老老實說我是有點失望的牛嘅份量非常足夠,廚師火喉很準,沒有overcook。 但就是一吃再想吃的感覺,沒有牛香味,就是一舊肉,有點un . 只可以說很一般唯一全晚最滿意係個拿玻崙, 香脆甜度都剛好,每一粒berry 都好明顯有filter過,好fresh ,再飽都想繼續食曬🥰,如果大家下次去,記得要試ending 送上Chocolate

蒜茸包

法式松露鵝肝醬

US Prime Sirloin

拿破崙

ending 送上Chocolate Bon Bon ,得點既,但已經太full 無肚再食lu

總括已言,甜品不錯,牛扒好一般
2019-09-30
用餐優惠
信用卡優惠
蒜茸包
拿破崙
2019-09-25 810 瀏覽
Hugo's位置好方便,係k11,尖沙咀地鐵站出就去到門口嘅陳設好有古典風格,有一個騎士嘅盔甲入面燈光昏暗,樓底好高,好有氣派用餐期間仲有樂師演奏音樂,好有情調好適合戀人黎食飯,紀念日、情人節果d環境又優靜,喁喁細語啱曬😍我哋兩個人,佢哋安排係一個卡位度坐,好舒服蜜運中嘅戀人更適合坐半圓形嘅座位,痴埋一齊啱曬🥰🥰🥰餐廳提供嘅包有三款,法包、蒜蓉包,仲有一款好鬆化嘅酥皮包其中我覺得蒜蓉包最香脆,所以忍唔住encore咗一次頭盤叫左醃藍龍蝦($545),做法係原隻藍龍蝦做成他他剁碎左嘅藍龍蝦好鮮甜,新鮮程度無庸置疑藍龍蝦他他入面仲有三文魚子、青瓜仲有粉紅胡椒、薄荷、手指青檸同埋橄欖油調味恰度好處,好開胃我哋好中意飲湯,所以都各自叫左一人一碗我叫左佢哋嘅招牌龍蝦湯,幾乎每枱都總會叫有個廚師黎到你席前烹調,加入軒尼詩後有熊熊嘅火光,好富娛樂性!不過龍蝦湯唔止睇得,仲好飲得湯底係用龍蝦殼同膏餚好多個鍾而成,所以龍蝦湯好濃郁第一啖入口,充滿酒香,再細味濃濃嘅龍蝦味襲來再黎有爽口鮮甜嘅龍蝦肉!真係好有層次,唯一要彈嘅係調味有點重手,顯得太咸而Jacky好喜歡菇菌類,所以佢就要咗個牛肝菌湯Waitre
Hugo's位置好方便,係k11,尖沙咀地鐵站出就去到
門口嘅陳設好有古典風格,有一個騎士嘅盔甲
入面燈光昏暗,樓底好高,好有氣派
用餐期間仲有樂師演奏音樂,好有情調
好適合戀人黎食飯,紀念日、情人節果d
環境又優靜,喁喁細語啱曬😍
我哋兩個人,佢哋安排係一個卡位度坐,好舒服
蜜運中嘅戀人更適合坐半圓形嘅座位,痴埋一齊啱曬🥰🥰🥰

餐廳提供嘅包有三款,法包、蒜蓉包,仲有一款好鬆化嘅酥皮包
其中我覺得蒜蓉包最香脆,所以忍唔住encore咗一次
頭盤叫左醃藍龍蝦($545),做法係原隻藍龍蝦做成他他
剁碎左嘅藍龍蝦好鮮甜,新鮮程度無庸置疑
藍龍蝦他他入面仲有三文魚子、青瓜
仲有粉紅胡椒、薄荷、手指青檸同埋橄欖油
調味恰度好處,好開胃

我哋好中意飲湯,所以都各自叫左一人一碗
我叫左佢哋嘅招牌龍蝦湯,幾乎每枱都總會叫
不過龍蝦湯唔止睇得,仲好飲得
湯底係用龍蝦殼同膏餚好多個鍾而成,所以龍蝦湯好濃郁
第一啖入口,充滿酒香,再細味濃濃嘅龍蝦味襲來

而Jacky好喜歡菇菌類,所以佢就要咗個牛肝菌湯
Waitress會拎一壺湯黎到席前
俾你望下壺入面嘅兩隻牛肝菌餃子
之後慢慢加入牛肝菌湯,湯又係好香濃
可惜牛肝菌餃子唔係太合我口味

我嘅主菜係藍龍蝦半隻拼澳洲A4和牛西冷($850)
另一位廚師又黎到堂前燒扒,又一次充滿火焰!
仲整左個Bourbon Whiskey herb butter source
我原本以為呢個main course個重點係隻藍龍蝦
但係原來和牛西冷先至係重點!我叫左medium rare
一吋半嘅和牛外面煎封左個面
切開真係medium rare,係好靚嘅粉紅色
食落好香好油潤,勁juicy架!火候同時間都掌握非常好!

老公就叫左豬, 因為塊西冷真係好好食
所以我完全唔記得咗嗰兩塊豬到但係咩味道
真係好對唔住塊豬😭

Anyway 食到呢度我已經好飽啦
本身想叫多個甜品都食唔落
Waitress拎咗一個圓形嘅器皿黎,一打開就有一陣陣夢幻嘅白煙
其實係乾冰做出嚟嘅效果 雲霧散開之後就見到幾支朱古力bom bom
薄脆嘅朱古力脆皮包住雲呢拿雪糕
食落口脆香軟滑! 呢個朱古力bom bom為呢一餐法國晚餐畫上完美嘅句號!
  • 龍蝦湯
2019-09-10 7284 瀏覽
又來補記8月之星生日聚會這趟跟完美的好朋友們一同到尖沙咀Hyatt Regency內的希戈餐廳慶祝,過了一個超愜意的午餐生日聚。 車媽媽這次首訪Hugo's即留下超美好印象,不論是輕鬆優雅的格調、招呼到位的服務、和超級優惠也令我十分歡喜,我氣勢必要跟車爸爸同來用享再一次! 甫進餐廳經過木製大門有希戈盔甲勇武歡迎我們,場內用美美的天花吊燈、長槍和盾牌等來作裝飾,營造優雅而不失輕鬆的用餐氣氛。 大廚在預備廚房為客人安排美味的餐點,很喜歡這互動的開放式設計,色香味俱全的意思盡在不言中!! 侍應先送上超美味麵包籃除了香脆法包外,更有美味度超高的蒜蓉多士和酥皮麵包,配襯香滑牛油好吃得出事!! 三道菜的午餐收費是隨選擇的主菜而訂!第一道菜可選餐湯,或可在自選頭盤Trolley中隨意選擇,看見五花八門的開胃菜心花怒放我當然選上它吧! 我選了多樣前菜如我從來喜歡的菠蘿雞肉沙律、牛油果,另外更有清新的水牛芝士番茄、新鮮的沙律菜、紅菜頭沙律,另外更有鮮嫩的蟹腳、煙鴨胸和我愛吃的風乾火腿! 光吃過麵包和頭盤其實已經很滿足,我認我真的細食了不少要保持良好的體

光吃過麵包和頭盤其實已經很滿足,我認我真的細食了不少要保持良好的體重和健康,是要行動的不能光說不做啊!

喜愛豐富點可像我們一樣另加$68享用海上牛奶,兩隻時令生蠔肥美飽滿的生蠔充斥海水鮮味,只須加點檸檬汁足教人陶醉不已。

醉醒後便是我們享用主菜時間足有七款選擇之多!大廚以殿堂級品牌Christofle的餐車,為好友送來他們的主菜燒美國牛肋骨肉$595,看到牛肋肉粉嫩Juicy連不吃牛的我也垂涎三尺呢!還襯托上Yorkshire Pudding成件事也變得更完美。

另一好友的原隻波士頓龍蝦拼盤$595,半邊龍蝦烤至焦香以原始味道來俘虜人心,另外半邊則配襯松露忌廉汁、蘑菇放在酥皮盒內共享,從而帶出香口滋味的食法。

而我則選上慢燒豬柳$435,配菜有酸香開胃的紅椰菜及清甜的無花果,還有香口不羶的焗麵包格呂耶爾芝士餃子!

厚身的慢燒豬柳可選熟成度從而知道用料上乘,我選上7成熟切開後最中心點還帶少許粉紅,吃下肉質軟淋口感豐富肉味亦不俗挺合我意呢!

未享用第三道菜前侍應端來好友安排的精彩生日甜品!有火辣辣的火焰雪山和鮮氣十足美味的Chocolate Bon Bon,為我們仨8月之星慶祝生辰真的多謝好友悉心安排!

火焰雪山在日間真的不夠美但味道則十分之吸引!原來Visa Infinite和Visa Signature的持卡人可在11月30日前以$1088/位享用Hugo's晚餐買一送一優惠菜單按此,那麼晚上再來便可欣賞多一次啦!又有借口叫車爸爸請我來多吃一次了嘻嘻!

大家別走住因為未完喔!還有酥香胞口的美極蝴蝶酥,好吃得我差點失口想多吃兩件!!

當然不能夠多吃兩件蝴蝶酥吧!因為還有這頓午餐最後的一道菜自選甜品車!

我們已經滿足到頂點的這刻只有能力吃飯後果健康又消滯嘛!有我至愛的菠、清甜的蜜瓜、哈密瓜、酸香的士多啤梨和香甜的芒果,選擇不算十分多但全部也新鮮又可口正正是貴精不貴多啊!

最後分享一件大家激讚的酥脆美味拿玻崙,這頓生日飯便完滿快樂地結束。

2019-09-09 5015 瀏覽
「有返咁上下年紀」的朋友,對 Hugo's 的回憶可能會留在彌敦道67號的舊凱悅酒店。返看歷史,該酒店是凱悅酒店集團旗下於香港的一座酒店,亦是集團在海外的首間凱悅酒店,份外有歷史意義。不經不覺,酒店搬到河內道18號名鑄內已經十年,也推出了十周年免費早餐住宿禮遇、凱悅軒周年紀念套餐等;而甜魔媽媽也由待嫁少女成為人妻繼而變成兩孩之母,慢慢與酒店也連結了不少回憶,而 Hugo's 是個人最喜歡的一間餐廳。  這天再度步入古典氣派的大門,越過掛滿古劍的走廊,來到傳統典雅的環境中與一眾親愛的院友再來品嚐三道菜午餐,坐下不久就有香噴噴的麵包籃迎接我們。不得不說,這裡的蒜茸包是頂級質素的,以前還年輕時總會吃上2-3件,現在學會了忍口,但一件過後還是要多添一件酥餅及法包,因為真的太好吃!同樣質素超卓的蒜茸包,也可以在灣仔君悅酒店的 Grand Hyatt Steakhouse 找到。$395 起的三道菜午餐以 Selection from the Hors d'Oeuvres Trolley 自選頭盤,或 Soup of the Day 精選餐湯 開始,望到那充斥蟹腳、海鮮沙律、蜜瓜、上乘芝士、優質番

$395 起的三道菜午餐以 Selection from the Hors d'Oeuvres Trolley 自選頭盤,或 Soup of the Day 精選餐湯 開始,望到那充斥蟹腳、海鮮沙律、蜜瓜、上乘芝士、優質番茄、誘人火腿、煙三文魚、牛油果、新鮮沙律菜的精緻古典餐車,大家都一致選頭盤棄餐湯。
頭盤的多寡及款式都可以自定,有點像 buffet 但品質高多了;而惠顧午市加$68,就可享時令生蠔兩隻,這天也點了兩份來共享。碩大的生蠔肉質爽嫩、海水味鮮濃,質素很好,再加上豐富高質的頭盤,簡直吃得人心花怒放!
去到主菜有七款選擇之多,其中最受歡迎的是 Roasted US Prime Rib of Beef 燒美國牛肋骨肉 ($595),由廚師推著法國殿堂級 Christofle 銀餐車出來,按照食客的生熟喜好席前切肉。日光之下可清晰看到肉質之粉嫩迷人,水準絕對是全港三甲之列;再配上完美的 Yorkshire Pudding,牛魔能忍得住嗎?

我是忍不住的,還幸多得清麗村姑分甘同味,這天可以改試 Whloe US Boston Lobster Variation 原隻波士頓龍蝦拼盤 ($595):碟中一邊是啖啖肉的香草牛油扒龍蝦,另外半邊的龍蝦則已起肉,並加上松露忌廉汁、蘑菇等置放在酥皮盒內,帶來另一種濃郁新鮮美好滋味!
午餐最後應該以 Selection from the Dessert Trolley 自選甜品 來結束,不過中途卻加插了香氣四溢的火焰雪山蛋糕,來為另外兩位8月之星慶祝!日光下火花不算明顯,如是夜晚到訪會另有一番風味;得知 Visa Signature 信用卡持有人可享 Hugo's 晚餐買一送一,也有心動再來呢!
這天除了火焰雪山,還有店內經典的 Chocolate Bon Bon -- 包著雪糕的朱古球拌著輕煙效果上檯,真的帶來無盡甜蜜驚喜,謝謝大家的安排!
與 Chocolate Bon Bon 一樣上檯的,還有清脆美味的蝴蝶酥,都是我喜歡吃的經典甜點!但大家千萬別忘了,午餐的甜品車還未上呢......
還記得許多年前,就對這裡的拿玻崙一試傾心,這天當然也不會放過重溫美味;由於吃得太飽,之後再多加幾件水果,已經非常的滿意滿足了~其實尚有兩篇生日飯未寫,慢慢再找機會幸福回帶吧!
2019-08-29
終於來到 HUGO'S! 隨著一股蒜蓉香氣,慢慢步進 HUGO'S 的歐式空間!最能觸動心弦的是高樓底下樸質的深木柱子、天花與橫樑,還有大吊燈,一遍自然溫䁔的絢麗及舒適的氣氛!如勾魂般的蒜香,一下子從容不迫地落在桌上,卻看不出勾魂者的一點歉疚!麵包籃內備有三款麵包,忍不住第一時間將「疑凶」抽出,馬上將它「處決」!法包洋溢純而不辣的蒜香,口感綿柔又不油膩,且蒜香分佈均勻,是我吃過最好的蒜蓉包!另外兩款麵包也不俗,喜愛麵包的朋友可以逐一細嚐,而我這小胃子則需預留空間,留侍享用即將展開的三道菜午餐!三道菜午餐包含前菜、主菜和甜品!一看到 Hors d'Oeuvres Trolley 琳瑯滿目的前菜,相信大部分人也會自動放棄餐湯,繼而選擇 Trolley 上的自選前菜。況且前菜點選款式不設上限,換句話大可一次過試勻所有前菜,要滿足有多滿足!同時亦可滿足貪心的慾望,備有追加 2 Pcs of Seasonal Oyster (Additional HK$85/Person) 的選擇。當天的時令生蠔來自紐西蘭,個子不大卻十分鮮美!大家的前菜也備好了,可以開動!我的碟子盛有鮮甜爆汁的鱈場蟹腳,鹹香的
終於來到 HUGO'S!

大家的前菜也備好了,可以開動!

我的碟子盛有鮮甜爆汁的鱈場蟹腳,鹹香的沙甸魚、香甜的香芒蝦沙律、滋味的車厘茄伴海鮮,還有清爽的沙律菜,每一款前菜也很好吃!

多謝友人提示,讓我沒錯過 HUGO'S 的名物 — Whole US Prime Rib of Beef !當我看到巨大的牛肋骨,和大廚全情專注地切開每一片牛肉的畫面,我仿佛已感到牛肋骨肉的美!

我的主菜 — Whole US Prime Rib of Beef (HK$595) 來了!桃紅的燒美國牛肋骨肉淋上肉汁,搭配了 Yorkshire Pudding、焗薯、迷你甘筍和法邊豆,非常豐富!

牛肋骨肉十分嫩腍,滿滿牛香伴著香濃肉汁,發送出令味蕾震動的滋味,大廚將整塊牛肋骨肉的魅力表露無遺,早前在中環吃過令我改觀的 Prime Rib,想不到一山還有一山高,現在 HUGO'S 已成為我的 Number One Prime Rib 了!我的胃納本應不大,但當碰上這絕佳的牛肋骨肉,彈性就來了, 牛肋骨肉、 Yorkshire Pudding 和蔬菜都一一清掉,我的大碟子,最後只盛下部分焗薯。

朋友點的 Whole US Boston Lobster (HK$595) 主菜,是原隻美國波士頓龍蝦拼盤,包括酥皮盒磨菇松露忌廉汁扒龍蝦香草牛油。我試了一點龍蝦肉,味道很豐富,十分美妙!

若吃不了牛、也不愛龍蝦的話,主菜還有手工製南瓜意式餃子 (HK$395)精選鮮魚 (HK$435)紙包焗法國海鯛魚 (HK$435) 慢燒美國豬柳 (HK$520) 的選擇!

吃過超美味的主菜,眨眼又來到甜品的時刻!Dessert Trolley自選甜品要出場了,好漂亮的蛋糕,底層放有數款水果!

我們要來了大量的水果和必試的芒果千層酥共享,甜品也沒有讓我們失望,HUGO'S 的三道菜午餐實在太美滿了!

除了食物,我也喜歡 HUGO'S 不拘謹的 Fine Dinning 氣氛,在平日可以給自已放鬆,以高質的食物來療癒一下,當週末緊張焦燥不安時刻到來的時候,也有力量面對!

正所謂進有時、退有時,希望我們的特首也明白時機該掌握的關鍵!

題外話/補充資料: 若是 Infinite 或 Visa Signature 信用咭持有人,於星期日至星期四的非公眾日,更可享買一送一 HUGO'S 每位 HK$1,088 的晚餐優惠,供應期至今年十一月三十日,簡直是令人震驚的超級大優惠! 餐牌 / Menu: https://www.buys.hk/best-offers-2019/hyatt-regency-tst/uploads/pdf/visa-hyatttst-20190530.pdf 訂購網站 / Booking Page: https://www.buys.hk/best-offers-2019/hyatt-regency-tst/html/3-course-dinner-checkout-zh.html
  • Whole US Prime Rib of Beef
  • 芒果千層酥
  • Hors d'Oeuvres Trolley
2019-08-27 979 瀏覽
餐廳環境好有浪漫情調,各方面好正,有啲貴…間中嚟一次半次就好呢間老牌西餐廳有好多招牌菜,有Lobster Bisque、燒牛肉、龍蝦湯、煎鵝肝、Steak au Poivre、Bread basket、朱古力梳乎厘、Cappuccino等。即叫即製嘅燒牛肉好正!生熟程度可自己揀,好Juicy好有肉汁,仲要好夠份量!愛爾蘭咖啡/魔鬼咖啡都係推介嚟,喺我哋面前準備朱古力梳乎厘即叫即製,甜美香滑仲有火燄橙酒班㦸,喺面前即刻整,火光熊熊好吸引眼球,聞到橙酒香氣

愛爾蘭咖啡/魔鬼咖啡都係推介嚟,喺我哋面前準備

朱古力梳乎厘即叫即製,甜美香滑
2019-08-26 871 瀏覽
之前老公生日去左hugo食晚飯。之前聽同事講呢間餐廳好高質,所以係差唔多一個月前已經through openrice book左。一去到環境都唔錯,燈光昏暗再加埋音樂都幾浪漫。可能因為早book,所以安排左坐窗邊位。本身諗住叫個set dinner,不過又唔係好肚餓所以最後決定散叫。頭盤叫左黑松露薄切牛肉沙律。牛肉入口即溶,加埋一片片黑松露咁食好夾。主食叫左魚同羊扒。條魚煎到外脆內軟,岩岩好,肉質鮮嫩。羊扒唔會太蘇,加埋醬汁好好味。另外我地加左個薯蓉,好滑好creamy。食到一半有註場樂手過左黎俾我地點歌,好好聽好有feel。甜品係有好多種莓既千層酥加紅莓雪葩。莓味略嫌有d酸。整體品錯而且服務態度非常好。
之前老公生日去左hugo食晚飯。
一去到環境都唔錯,燈光昏暗再加埋音樂都幾浪漫。
可能因為早book,所以安排左坐窗邊位。
頭盤叫左黑松露薄切牛肉沙律。
牛肉入口即溶,加埋一片片黑松露咁食好夾。
另外我地加左個薯蓉,好滑好creamy。
食到一半有註場樂手過左黎俾我地點歌,好好聽好有feel。
甜品係有好多種莓既千層酥加紅莓雪葩。
莓味略嫌有d酸。
整體品錯而且服務態度非常好。
2019-08-04 4260 瀏覽
先來礦泉水,再上自家製麵包,麵包有鬆脆蒜蓉包、依依韌靱和鬆化的都有。各種口感都喜歡。精選餐湯是露筍湯或自選頭盤,選了自選頭盤後,接著便推來有旋轉盤的餐車,分兩層,每層有9種頭盤,共18款,包括有煙三文魚、焗三文魚、巴拿馬火腿、牛油果、哈密瓜、羊奶芝士、沙律菜、牛舌、牛膀絲、凍蝦、青瓜、薯仔沙律等。你可自選幾款自己喜歡的,但第一次來,可以叫每種都要亦得,即全部試晒。總括來說,各食材新鮮度不用置疑,調的味和濃稠度亦恰到好處。精選鮮魚:盲鰽魚,配小紅蘿白、法國邊豆、薯角,魚是新鮮,但味道一般,魚皮煎得太硬。燒美國牛肋骨肉,又一次推餐車在你旁即切牛肋骨肉,淋上燒汁。Order 是medium well,似乎生咗啲,雖紅但沒有血色滲出,仍是附合要求。牛肋骨肉味唔太濃,肉質有咬口但無渣。侍應隨著托上芥末醬、葱、忌廉、辣培根醬、煙肉粒任選。配 Yorkshire Pudding 約克夏熟布丁,好似個凹咗的炸麵粉球,撕開吃,像油炸鬼的味道但不油膩。另配焗薯,淋上忌廉醬和炸煙肉粒。如此份量都很大呢!自選甜品,又一次甜品餐車推來,上兩層為甜品,可選2款。下層為生果,可選3款。甜品畧為甜了些,如果可細件些而
先來礦泉水,

燒美國牛肋骨肉,又一次推餐車在你旁即切牛肋骨肉,

牛肋骨肉味唔太濃,肉質有咬口但無渣。

侍應隨著托上芥末醬、葱、忌廉、辣培根醬、煙肉粒任選。

撕開吃,像油炸鬼的味道但不油膩。

另配焗薯,淋上忌廉醬和炸煙肉粒。
如此份量都很大呢!

自選甜品,又一次甜品餐車推來,

上兩層為甜品,可選2款。
下層為生果,可選3款。

甜品畧為甜了些,如果可細件些而可選4款,也是不錯的選擇。

最後奉上飲品,完成豐富的一餐。
  • 自選頭盤
  • 燒美國牛肋骨肉
2019-07-27 1330 瀏覽
讚:1. 樓底高,有氣派,今時今日,香港好多餐廳都做唔到呢點2. 好多菜式都係檯邊示範比客,視覺效果一流3. 相當多老派歐陸菜,橙酒班戟、黑椒牛都真係好少見4. 火喉幾準噃,牛扒羊肉龍蝦既生熟度都剛好5. 有樂手表演,好懷舊彈:1. 上菜速度其實有啲慢2. 醬汁味道唔太準,沙律芥末太重手,牛扒又甜左少少
讚:

彈:
1. 上菜速度其實有啲慢
2. 醬汁味道唔太準,沙律芥末太重手,牛扒又甜左少少
2019-07-18 1327 瀏覽
結婚5周年,掉低阿仔比奶奶🤫我地去拍拖💖當初揀餐廳都三心兩意㗎,係呢度同鬼佬名廚之爭,但睇comment話鬼佬名廚book咗7點幾都要8:30先有得食,唔符合我地趕住返去湊仔嘅時間,就book咗呢度喇叫咗2個6 course tasting menu, 再加2杯香檳🥂平時我唔飲酒的,但結婚週年飲小小慶祝吓啦~頭盤係愛爾蘭(左)同法國(右)生蠔,一向嗜蠔嘅我地就覺得有小小失望,因為啲蠔只係微冷,不過都好鮮味,配紅酒醋就好好味喇本身tasting menu係香煎鵝肝,但基於人道理由,我地都盡量避免食鵝肝,餐廳好細心,知道我地唔食鵝肝,就幫我地安排轉其他食物,轉咗ham and melon同埋焗田螺Ham比平時食開嘅偏咸,但由於廚師很慷慨比咗好多我,配搭嘅哈蜜瓜份量就唔係好足夠焗田螺係喜出望外地鮮嫩,仲好好肉地~ 而且配埋特製嘅香草蒜蓉牛油,搞到我想追加一份~ 忌廉白蘭地龍蝦湯~ 超級好飲!廚師推埋架餐車去你個位度,即煎龍蝦再煮埋個湯,勁勁勁濃龍蝦味!而且湯本身非常濃厚,加埋龍蝦肉仲有場蘭地嘅香味,真係好想再飲呀🤤🤤主菜本身係香煎野生太平洋多寶魚,但server話今日多寶魚唔係咁靚,幫我地u
結婚5周年,掉低阿仔比奶奶🤫我地去拍拖💖

忌廉白蘭地龍蝦湯~ 超級好飲!

主菜
本身係香煎野生太平洋多寶魚,但server話今日多寶魚唔係咁靚,幫我地upgrade咗做sea bass, 配籚筍黑松露忌廉汁
魚身滑溜,但魚皮略欠香脆,反而配菜籚筍令我覺得好驚喜~ 好爽脆,加埋黑松露忌廉汁,正~~

食完魚,來一杯檸檬雪葩清一清喉嚨~
酸酸甜甜,正好為下一道主菜 - 牛柳 醒一醒胃

套餐本身有法式黑胡椒牛柳,server話可以加$140 upgrade做slow cook肉眼,慢煮6個鐘再grill,為咗2樣都有得試,就upgrade咗其中一份牛喇~
法式黑胡椒牛柳,竟然有小小呈❤️形~
成件同黑胡椒cover晒,對於唔食辣嘅我嚟講就太辣喇~ 即刻同老公交換😝 薯蓉超滑,不過牛油味過盛,食咗幾啖就放棄咗

慢煮肉眼 配蘆筍同gravy, 仲有唔記得叫咩名嘅包🤣
肉味比黑胡椒肉眼濃,而且仲有grill嘅獨特香味

都有配薯蓉㗎~ 仲有個爐仔慶住~ 幾時食都暖笠笠(但牛油味著實太勁,食咗2啖就放棄咗)

甜品時間~ 我地都揀咗橙酒梳乎厘配金萬利橙酒汁同朱古力干邑汁~
訂位時講咗係慶祝結婚週年,所以上枱時其中一份甜品就有朱古力牌同蠟燭~

橙酒梳乎厘好香甜,一路食一路即場有歌手响我地隔離唱歌比我地聽,老公都一齊唱,好冧呀~🥰
最後就係餐廳送嘅甜品~ 呍呢嗱雪糕朱古力波波~ 成晚都响好舒服好浪漫嘅氣氛下食飯~

• lobster bisque
2019-07-06 1336 瀏覽
到不同酒店用餐的次數都不少,但去過之後最令我期待,想再去的應該就係佢喇— Hugo . 今次都係食set lunch, appetizer ( 可揀湯 or trolley) + Main + Dessert + Drink, 仲有面包任食。呢到d 面包真係好好食,淨係面包都有3款,每人每款都有一件,食完想再食可以問佢加。本人推介佢既蒜蓉包,包面好多蒜,仲要熱辣辣新鮮出爐,外脆內軟。另外就係有一款丹麥包都好好食。真係如果無留肚來食既話,分分鐘可能食包都食飽 頭盤就揀左trolley, 有成10幾款吾同既cold cut, salad etc. 任你揀。印象最深刻係佢既芒果蝦,好香既芒果味,令味蕾感覺好清新。Main dish 就揀左牛柳他他,生熟程度可自選,我就叫左medium。食落口剛剛好,無 overcooked. 其實食完個Main 都已經好飽,但個set 都仲未完,仲有自選甜品 🍰 & 生果 & 飲品。 甜品而且吾係只可以點一件咁少,除左點左兩件cake, 仲有macaroons, 生果都有幾款任你揀。成個set來講,由一開始食到落尾都係係咁食。每次來食由身體到心靈都有一種大滿

成個set來講,由一開始食到落尾都係係咁食。
每次來食由身體到心靈都有一種大滿足既感覺,真係好開心
2019-06-19