2019-12-21 143 瀏覽
係觀塘揾野食揾到呢間巧得鍋,就約左fd去食飯呢度個場都幾大,下午茶時間黎唔洗等位可以即刻入去見到呢到居然有花膠食,仲要只係$68,毫不猶豫咁叫左黎食佢係湯飯黎,個湯除左花膠仲有冬菇桂圓同杞子,好啱女人食另外叫左個海鮮湯烏冬,唔好睇佢咁白,佢其實係魚湯黎,d烏冬仲要吸哂魚湯既精華,唔係就咁淥熟佢放落去🤗個湯有蕃茄,黑木耳,八爪魚仔…跟餐叫左杯奶茶,呢個佢應該係偏重奶味,冇咁多茶味,唔係好中意飲茶既我就覺得幾好,但中意飲茶既可能會覺得淡左d埋單$126,唔貴但飲到高質湯,又食到花膠,加上份量都算多,佢午市仲有好多選擇未食,可以再試🤗
係觀塘揾野食揾到呢間巧得鍋,就約左fd去食飯

呢度個場都幾大,下午茶時間黎唔洗等位可以即刻入去

見到呢到居然有花膠食,仲要只係$68,毫不猶豫咁叫左黎食
花膠冬菇雞湯飯

佢係湯飯黎,個湯除左花膠仲有冬菇桂圓同杞子,好啱女人食
海鮮湯烏冬

海鮮湯烏冬
2019-12-17 132 瀏覽
這間巧得鍋設於一座舊式工廈中,門口不起眼,外在環境雖然不吸引,但勝在星期六的下午人流不多,可以坐得舒服。這裡雖然主打是食火煱的,但都設有午餐套餐的,價錢相宜,一個午餐已經配有前菜及麥茶,仲要免加一的。午餐選擇頗多,連魚生飯都有供應。我選了一個比較健康清淡的竹笙魚片養生清雞湯飯,湯底用上杞子圓肉,感覺很滋潤養生吧。竹笙及魚片份量都頗多,竹笙吸收了湯底精華,更好味,魚片厚肉,但如果是脆肉鯇就更好了。另一碗相反比較濃味,大大碗的黑柏葉鵝腸蔴辣紅薯粉,黑柏葉及鵝腸都很爽脆,鵝腸清潔得乾淨,蔴辣湯底有點兒似酸辣,辣度對我來說剛好。兩點後點任何正價午餐,仲奉送咖啡/茶,巧抵食。

竹笙魚片養生清雞湯飯

黑柏葉鵝腸蔴辣紅薯粉

兩點後點任何正價午餐,仲奉送咖啡/茶,巧抵食。
2019-12-14
竹笙魚片養生清雞湯飯
黑柏葉鵝腸蔴辣紅薯粉
2019-12-14 3217 瀏覽
心情靚,找朋友去吃火鍋,知道觀塘有好多火鍋店,但上網見這間幾近地鐵站,食評不錯,所以選擇這間。由地鐵行去五分鐘左右,很易找到,它位於一座工廈內,門口用上木條裝飾,內裡地方算大,我們安排入座後,侍應遞過餐紙給我們看,朋友看見一個滋補花膠燉竹絲雞鍋就好有興趣要選這個做湯底,跟著我就看看其他火鍋配料,但我在擔心兩個人如果散叫一碟碟,恐怕吃不完,和吃不到太多款式,忽然見餐紙有一個餐,可以兩位起,又有花膠燉竹絲雞鍋,又可以有多種牛肉部位吃,又有海鮮,價錢相宜,兩個人吃就最好不過,套餐還有前菜,甜品和飲品呢。就一於揀選這款套餐。前菜有兩款,第一款是涼拌蓮藕,蓮藕很脆口,有一點點麻香味,好好吃。第二款是麻辣雲耳,所以話麻辣,但不是那麼辣,不吃得辣的人都可以吃到,麻香味很香,少少辣,雲耳很爽,前菜一絕!滋補花膠燉竹絲雞鍋上枱,上枱後,侍應很細心幫我們將竹絲雞剪開,我們見湯滾了都急不及待得每人端一碗來喝,真的很真材實料,湯味濃郁,又大大隻花膠,竹絲雞都有半隻,正!巧得鍋牛肉拼盤,拼盤裡有牛的不同部位,一看便知不是普通貨色,色擇均勻,肥瘦分佈有序,又新鮮,除左牛肉,還有牛展,牛舌,牛肉粒等等,牛肉鮮味又不

涼拌蓮藕

麻辣雲耳

滋補花膠燉竹絲雞湯

巧得鍋牛肉拼盤,拼盤裡有牛的不同部位,一看便知不是普通貨色,色擇均勻,肥瘦分佈有序,又新鮮,除左牛肉,還有牛展,牛舌,牛肉粒等等,牛肉鮮味又不靱,果然是靚料!

巧得牛肉拼盤

巧得大拼盤材料有大扇貝,鑽石蜆,日本廣島蠔,日本蟹柳,蜂巢豆腐,手打蝦丸,手打墨丸,韮菜安格斯牛肉餃,牛肝菌羊肉餃等等,大扇貝很大隻,很咁,鑽石蜆爽口,廣島蠔鮮味,手打蝦丸,墨丸彈牙,牛肉餃和羊肉餃都很惹味。

牛肝菌羊肉餃

巧得蔬菜盤有幾多款蔬菜及菇菌,蔬菜很新鮮,很甜。

巧得蔬菜盤

我們吃完後,店員提我們有兩杯飲品未叫,我朋友就點了一杯檸檬青蘋果,而我見有一款叫麻辣特飲好特別,就問問店員會不會很辣,他告訴我不會辣,只是杯入面會有一絲絲的辣椒絲,但不會覺辣的。我就覺得幾特別,所以就選了這杯飲品。

檸檬青蘋果好有蘋果味,微微酸,朋友很喜歡。
檸檬青蘋果

而我的麻辣特飲,入面有很多辣椒絲,但真的不辣,其實入面還有鳯梨蓉,檸檬和薄荷葉,感覺很清新可口。

麻辣特飲+檸檬青蘋果

飲完飲品,最很是甜品了,侍應每人端上一小碟蛋糕做,蛋糕是朱古力忌廉蛋糕,吃完甜品已經非常滿足!
甜品
檸檬青蘋果
麻辣特飲+檸檬青蘋果
甜品
2019-12-12 174 瀏覽
今次是第一次來到隱身在工業大廈的火鍋店,餐廳所在的位置很方便,從地鐵站走過來只需要5分鐘。餐廳的裝潢和大廈完全不同風格,燈光柔和舒適,很適合下班後,一班朋友同事歡聚。今天點了他的招牌雞鍋做湯底,雞肉甜中帶辣,甚是開胃。我們先吃完雞肉,再加湯做鍋底。雞鍋的辣度選擇很貼心,設有BB辣,特別適合我這類,不能吃辣但又愛吃辣的人。除了雞鍋,今天最愛的是安格斯牛頸脊和手打鮮蝦滑︰安格斯牛頸脊超有牛味,厚薄度適中,一級棒。手打鮮蝦滑就用材料十足,每一口都是鮮蝦,彈牙香甜,是火鍋的必點之選。

除了雞鍋,今天最愛的是安格斯牛頸脊和手打鮮蝦滑︰
安格斯牛頸脊超有牛味,厚薄度適中,一級棒。
鮮蝦水餃
2019-12-11
  • 安格斯牛頸脊
  • 手打鮮蝦滑
2019-12-07 185 瀏覽
好耐無黎呢間巧得鍋打邊爐啦,今次再食過,味道及服務都係一流!服務夠好已經個人好開心,好熱情好細心地幫小朋友拎bb凳👍👍👍我地叫左花膠烏雞做湯底,d湯真係好滋補!我同屋企人都飲左幾碗😛d花膠都係大大舊,真係落重本,好足料d牛肉係好推介大家食既,份量又多,d牛都好新鮮,唔會係個d雪左好耐!食落去又嫩又好有牛味🥰毛肚同牛百葉好鬼爽口 同埋最緊要係夠新鮮。竹笙我個人都好推介,索曬d湯既精華🥰🥰🥰一定會再黎系列😋

一定會再黎系列😋
2019-12-02 215 瀏覽
天氣開始凍凍地當然就梗係搵間雞煲暖一暖身啦,今日嚟咗觀塘嘅呢一間巧得鍋, 如果唔想逐樣嘢揀 簡到頭都痕既話呢,係仲有set叫既,而每位只係268包嘢飲仲有甜品,海鮮方面都尚算新鮮而且牛肉質素都唔錯,最值得讚嘅係食完雞煲之後餐廳會令上一盤清湯再打邊爐,比起以往直接用雞煲再一直滾落去冇咁油膩, 另外上雞煲嘅時候餐廳有附上三枝好似試管嘅辣椒,如果試過鍾意仲可以另外買添,最後一提餐廳嘅服務非常之好啊,又係一個滿足嘅晚上!
2019-11-29 195 瀏覽
好耐無同朋友出黎打邊爐啦,黎到呢間好多朋友都推介既呢間火鍋店!😋😋😋一黎到 呢度既侍應就好有禮貌好好服務安排我地入座,真係服務好係會留住d客既,心情都好d😬我地叫左個好滋補既湯底有烏雞有花膠,店員都推介我地飲左d湯先,真心好飲又滋補,花膠都係大大舊🥰🥰🥰即飲左幾碗同埋佢d牛肉,羊肉都係好鬼正,呢d價錢,份量足,又大大舊!好好食,特別佢d牛肉,好好食👍👍👍毛肚 蝦滑都好正,最緊要係新鮮呀d嘢食!絕對會再黎呢間打邊爐😋😋😋

2019-11-28 187 瀏覽
天氣涼涼地又到打邊爐既季節,近近地觀塘附近試試這間巧得鍋。可能由於佢係工廠區,舖面幾大幾舒服,我地2個人坐張枱都幾大張,傾計都差啲聽唔到對方講野。爐方面原來除左火鍋爐外仲可以有燒烤。 巧得鍋招牌雞鍋 $208(一隻),份量好多建議多人先好叫一隻,花椒、八角、芫荽、洋蔥等香味完全滲透雞肉中,不能錯過。即炸響鈴拼長城午餐肉 $63 ,響鈴熱辣辣,索左湯汁真係不得了、午餐肉厚切,火鍋係我必食既配料。手打蝦滑拼墨魚滑$88,蝦滑加入左蟹子,既彈牙又爽口。 鮮淮山拼鮮枝竹$53,淮山鮮嫩爽脆,枝竹香滑。不得不提佢個調味料架,有好多選擇,但重點竟然有XO醬,外面火鍋店極少有咁野味既XO醬。還有火鍋店係有啤酒供應,不過需要同侍應order先有,大約$20支。有個侍應服務好周到,我地見個雞煲痴底,他立即幫我們轉煲。我們要求加水,他又會細心提示加太多水會溝淡味道。

手打蝦滑拼墨魚滑$88,蝦滑加入左蟹子,既彈牙又爽口。

鮮淮山拼鮮枝竹$53,淮山鮮嫩爽脆,枝竹香滑。

2019-11-28 119 瀏覽
天氣漸漸有涼意,這樣的天氣打邊爐才有氣氛。今晚約朋友便特地選了打邊爐,天氣轉涼的第一餐邊爐。一桌桌三五成群,看來大家都挺喜歡來打邊爐。一般進入打邊爐店都是煙霧彌漫,出來滿身都是打邊爐的味道,這裏當然不會了,因為他在打邊爐旁邊加了抽煙器,非常貼心。這次來選了冬瓜瑤柱豬骨湯,一整鍋都是滿滿的材料,大大的鹹肉骨頭,高壓把軟骨跟骨頭熬到分離,還有大大塊的冬瓜和瑤柱,十足的材料令湯底非常鮮甜,不知不覺喝了幾碗濃湯,平時在家裏很難有這樣的濃湯。澳洲和牛:紅中帶少量雪白,肥而不膩,肉質嫩滑,就算煮完也不會縮水。竹笙:顏色正常,不像漂白過,爽口沒有沙。

竹笙:顏色正常,不像漂白過,爽口沒有沙。
2019-11-19 209 瀏覽
呢間巧得鍋,真係唔話得!服務好,價錢抵,嘢食好味,性價比好高👍👍👍湯底已經有花膠同埋烏雞黎煲!打邊爐前飲多幾碗先,好鬼滋補🤩d花膠真心好大舊,女仔真係可以食多幾舊😬打邊爐一定要叫牛同羊啦,個人特別鍾意呢度既牛肉,d牛既質感好好,份量都好足!呢個價錢黎講,好抵!😬鵝腸同埋毛肚都好新鮮,配埋d醬汁,好惹味!鵝腸好爽,好有口感👍👍👍呢度既老細仲送一碟生蝦比我地,真係唔話得!服務態度又好,d嘢食都高質,一定會再黎🥰

2019-11-18 118 瀏覽
近日在觀塘成業街,發現了一間比較隱蔽的食店,就係位成運工業大廈既「巧得鍋」。用得巧得做店名,相信對自己既食物都非常有信心。 巧得鍋係一間雞煲火鍋與烤肉合拼的餐廳,客人可選擇自己想要的食法,甚至兩樣一齊食都可以,而我今次就只選擇了雞煲火鍋。雞煲黎講絕對係「巧得」,醬汁非常入味,而且辣度適中,係香港人既口味,而且還有大量雞肉,認真抵食。配料既洋蔥亦都非常香甜,隨著時間越煮越入面,越食越好食,個個都食到比晒like。去到火鍋環節,食完雞煲其實都有六分飽,點都要試試佢地既火鍋料係咪都係咀得。叫左一大份牛肩胛,份量賣相已經唔洗講,入口濃濃既牛脂香湧過黎,對起住咁靚既雪花紋理。飲品黎講都好多選擇,連沙冰都有,而我就叫左士多啤梨沙冰,香甜又開胃,推介

2019-11-13 134 瀏覽
晚上放工相約了兩位朋友去觀塘巧得鍋吃雞煲,雖然是工作天的晚上,但是適合也不少。安坐後第一時間點了一煲雞鍋,材料包括彩椒、洋蔥、香茜,配上以香辣醬爆炒雞塊。雞肉香辣肉嫩,非常可口。吃完雞煲後,侍應幫我們加湯底,打邊爐。先上菜的是豬頸肉拼脆肉鯇魚片。鯇魚片放落在火星湯底裡煮兩分鐘撈上來就食得,魚片肉厚鮮味,而豬頸肉的肉質爽滑,口感一流。再來是火鍋必吃的炸魚皮,魚皮厚身大塊,放在火鍋湯撈一撈就可以食,半脆身,非常滿足。百花油炸鬼,用鮮蝦打成膠用油炸鬼包住來炸。油炸鬼炸得非常香脆,蝦膠彈牙,再點上草莓醬汁,口感豐富美味。熱情果沙冰,味道清爽,酸酸甜甜,非常開胃解渴,搭配火鍋雞煲最合適。

2019-10-29
  • 巧得招牌雞鍋
2019-11-11 3754 瀏覽
吃得多火鍋,發現與其吃任食,不如吃高質素一點,反正自己又吃得不多,所以這天約了觀塘朋友到這精巧的火鍋店吃晚飯~這裡的桌子很大,所以不會很擠,可以放很多食物,火鍋爐是下凹狀態,所以不會淺到滿桌都髒髒的,因為我們兩人都喜歡吃比較清淡的味道,所以選擇了清一點的冬瓜瑤柱豬骨鍋。牛肩胛(小) $98雖然這不是最貴的牛肉選擇,但這款已經很高質,薄薄的一片牛肉紋理分明,沒有太多餘的油脂,下鍋後很快便可以吃,肩胛肉肉質彈牙,吃多也不會覺得膩,如果不想花太多錢的話這款也是不錯的選擇。手打三色丸 $98這裡的手打系列是推薦產品,因為是新鮮手打,所以丸子的彈力超乎想像,每一口都感受到新鮮的口感,完全沒有腥味,三款丸味道鮮明,不點醬汁也很入味,吃過就知道物有所值。日本水飼豬腩片拼手打鮮蝦滑 $88平常火鍋不怎麼吃豬腩肉的我因為配搭關係選擇了豬腩片,入口發現它沒有很肥膩,豬肉味道濃郁,很有嚼勁,至於蝦滑和三色丸一樣充滿口感和海鮮鮮味,配清清的豬骨湯把其鮮味更強烈地帶出來,吃完很飽足。鮮枝竹拼蜂巢豆腐 $53這次我最驚喜的是這個鮮枝竹,每一片都夠薄,所以很快便可以吃,撈起來的時候枝竹超級滑,豆味濃,清淡之餘素食的

牛肩胛(小) $98

手打三色丸 $98

日本水飼豬腩片拼手打鮮蝦滑 $88
手打鮮蝦滑

鮮枝竹拼蜂巢豆腐 $53
鮮枝竹拼蜂巢豆腐

這次我最驚喜的是這個鮮枝竹,每一片都夠薄,所以很快便可以吃,撈起來的時候枝竹超級滑,豆味濃,清淡之餘素食的鮮味不斷散發出來,作為草食系的我完全迷上了它,其他可以不點,但這個絕對比豆腐更值得吃,相當有驚喜的食材。

2019-11-05 139 瀏覽
好朋友就快生日,今晚俾個驚喜佢偷偷地接佢放工請佢食佢好鐘意嘅烤魚🐟巧得招牌烤魚鍋/中辣($168):魚肉好滑,湯底會愈煮愈辣,所以中辣已經好夠辣🌶因為用湯煮嘅所以會比平時嘅烤魚無咁濃味,唔會因為太鹹要飲好多水👍🏻三文魚腩刺身($78):好新鮮同肥美🤤百花油炸鬼($58):熱辣辣好香口,配埋士多啤梨醬酸酸甜甜好開胃 👍🏻安格斯牛肉拼盤(安格斯牛頸脊/安格斯牛肩胛/安格斯牛柳粒/牛脷/金錢牛展)($308):牛頸脊,牛肩胛同牛柳粒牛味勁濃,入口軟滑唔會韌,仲要份量好多好有驚喜👍🏻👍🏻手打芝心三色丸($108):蝦丸彈牙中間仲有芝心流心🤤(因為太飽每人食左一粒丸已經要打包🤣🤣)萵筍+唐生菜(雙拼/$43):蔬菜新鮮翠綠✌🏻Asahi啤酒($20):勁冰凍👍🏻因為冇諗到食物份量咁大份所以都食淨咗好多牛肉同埋丸,可以留番第二日嘅午餐😋1餐嘅價錢可以食到2餐,都幾抵食🤣🤣

三文魚腩刺身($78):好新鮮同肥美🤤

萵筍+唐生菜(雙拼/$43):蔬菜新鮮翠綠✌🏻

Asahi啤酒($20):勁冰凍👍🏻

• 安格斯牛柳粒
  • 安格斯牛肩胛
  • 安格斯牛頸脊
  • 百花油炸鬼
2019-11-02 120 瀏覽
觀塘工廈選擇多, 今次選左巧得鍋。7點到達, 坐低一陣已差不多滿坐。 座位寬躺舒適。13個湯底花多眼亂, 最後選左BB辣雞煲。😋揀好湯底, 侍應隨即奉上9宮調味格, 當中發現有中芹粒,加入自己的混醬,帶來陣陣芹菜香味, so fresh雞煲滾起即刻試味, BB辣味道比較甜,但唔食辣既朋友就覺得辣度剛剛好。主角黎啦,為左滿足我地可以一次過試哂咁多款牛, 我哋叫左個牛拼盤上: 牛頸脊中:牛粒, 牛肩胛, 牛舌下: 牛展𦟌牛粒同牛肩胛最為出色, 牛粒食到牛肉甜味, 牛肩胛肥瘦適中又鮮嫩。 相對牛頸脊就韌左少少但仍然牛味濃。牛舌軟軟滑滑好好味。除左牛拼盤,我地仲叫左響玲拼午餐肉, 豬腩片拼墨魚滑同埋嫩鴨血。對於牛魔王的我倆, 是晚滿足得很。 不得不提, 每次加湯服務員都會用手擋一擋, 以免熱湯濺彈到客人,要一讚服務的細心。
觀塘工廈選擇多, 今次選左巧得鍋。
7點到達, 坐低一陣已差不多滿坐。 座位寬躺舒適。
13個湯底花多眼亂, 最後選左BB辣雞煲。😋

上: 牛頸脊
中:牛粒, 牛肩胛, 牛舌
下: 牛展𦟌

對於牛魔王的我倆, 是晚滿足得很。