巧得鍋

How Awesome
2020-11-28 816 瀏覽
今天來了觀塘的成業街工作,同事帶了我去巧得鍋開餐,說這裡的午市套餐非常超值,就一於試下啦我們叫了兩個套餐,一個是花膠冬菇養生清雞湯飯,及海鮮濃湯烏冬,跟餐還有一個前菜沙律,及高原野生蕎麥茶。我們還叫了兩杯特飲,只需半價便可以飲到。沙律好fresh,味道清新高原野生蕎麥茶茶味濃郁,一飮便愛上了花膠冬茹養生清雞湯飯一定要比個大Like上枱時熱辣辣,雞湯入口很清淡,亦帶著濃濃的雞味,配料非常矜貴,不單有大大隻的花膠,冬菇非常厚肉,圓肉及杞子也是養生的食材,但價錢只需$68,確是超值之選大大隻的花膠,非常滋補,確是女性恩物冬菇亦不遑多讓,厚肉大隻,咬落好有口感海鮮濃湯烏冬也很不錯,湯底好濃及超鮮甜,配料亦豐富,有大大隻蜆、蝦及墨魚,海鮮非常新鮮,配烏冬一起吃,令人回味無窮呢檸檬青蘋果梳打特飲好正,份量很大杯,味道酸咪咪,飲下透心涼士多啤梨沙冰真材實料,口感好rich,士多啤梨迷一定很喜歡價錢非常相宜,不用加一,而且性價比亦高

沙律好fresh,味道清新
高原野生蕎麥茶茶味濃郁,一飮便愛上了
花膠冬茹養生清雞湯飯一定要比個大Like
大大隻的花膠,非常滋補,確是女性恩物
冬菇亦不遑多讓,厚肉大隻,咬落好有口感
檸檬青蘋果梳打特飲好正,份量很大杯,味道酸咪咪,飲下透心涼
士多啤梨沙冰真材實料,口感好rich,士多啤梨迷一定很喜歡
價錢非常相宜,不用加一,而且性價比亦高
2020-11-26
朋友話放工帶我食好嘢 🙆😄北風起,又係烚烚下🥘的好時光😋 好易找,在觀塘成業街投注站直行,亞媽話行路要昅住地下🔽哈嘻,見到地下有牌指引,直上1樓又或轉入去乘電梯啦😄望住個餐牌甘多好嘢,真係好腦塞 🤹所以慳番d腦力,就選"巧得 Set"💁 先有前菜:😝麻辣雲耳,涼拌蓮藕 🧆先涼快一下舌頭👅2樣食材的調味都很到位👍而且咬落爽爽的,就算疫情下,大家都要心情爽爽喔😉滋補花膠燉竹絲雞🐤鍋 (半隻)又係養生🧘時段,2大舊花膠浮在湯面,真係相當吸引, 它的好處真不用我說🧖 總之就係"好" 而且"貴" 😄再伴以半隻大竹絲雞🐥,好落本,真係性價比甚高🍲啖湯好甜好甜👍😘又係落足藥材,黨参、龍眼乾 (又稱圓肉)、杞子等,味道無得嘆, 喝完再喝翻尋味💯😻巧得牛肉拼盤🥓🥩🍖有幾種不同款式,有牛肉片🥓一口牛肉粒、牛脷👅和金錢牛展😄 除咗睇到d牛牛個個外表紅卜卜,像哂了太陽的美女👸,皮膚靚靚,見到就想咬😁哈 🤭吃落又真係款款有濃郁牛味,嫩嫩的肉質🥰加埋我喜歡的XO醬+沙茶醬👇,又有湯香,咬完,再飲啖啤酒🍺,係呀😂又 cheers 🍻🥂😜巧得大拼盤🉐🉐🉐海鮮類: 大扇貝,日本廣島蠔,蟹柳,日本带子🦪🐚🥠海鮮絕對要新

😝麻辣雲耳,涼拌蓮藕 🧆
麻辣雲耳,涼拌蓮藕

滋補花膠燉竹絲雞🐤鍋 (半隻)

再伴以半隻大竹絲雞🐥,好落本,真係性價比甚高🍲
滋補花膠燉竹絲雞鍋 (半隻)

巧得牛肉拼盤🥓🥩🍖
巧得牛肉拼盤

巧得大拼盤🉐🉐🉐

海鮮類: 大扇貝,日本廣島蠔,蟹柳,日本带子🦪🐚🥠

海鮮絕對要新鮮, 外表一看便知龍與鳳 🤩加上樣樣咬落肥美,成件事咪變得好完美 perfect 💯😻
巧得大拼盤

韮菜安格斯牛肉餃🥟 和 牛肝菌羊肉餃🥟
點解要介紹呢2款? 因為前者多韮菜,而且有靚牛牛做餡,我特別鐘意,有d人吾受得呢種味,每人喜好不同🤭😄
韮菜安格斯牛肉餃

後者有一種獨有的香味,真好特別,牛肝菌不是普通食材,又加上羊肉的少少羶味,Like like ✌️😝😛
牛肝菌羊肉餃🥟

蜂巢豆腐💞 質感好特別,我真心喜歡😘索哂d湯汁,咬落好有層次感,不像一般豆腐,你要試試啊😆

巧得蔬菜盤🥬🥒🥦🥒
巧得蔬菜盤

有齊多款吾同選擇, 有瓜又有菜 🥒🥬🥦最緊要夠新鮮,又夠份量,呵呵,吃得哂咪做大嘥鬼✌️😄
麻辣雲耳,涼拌蓮藕
滋補花膠燉竹絲雞鍋 (半隻)
巧得牛肉拼盤
巧得大拼盤
韮菜安格斯牛肉餃
牛肝菌羊肉餃🥟
巧得蔬菜盤
  • 滋補花膠燉竹絲雞鍋(半隻)
2020-11-15 462 瀏覽
觀塘lunch time  peak hour 覓食真係有如打仗, 唔少打工仔捐窿捐罅都有啲鐵竇心頭好嘆返個lunch。 今日工作關係過了午飯時間先出去, 嚟到觀塘工廠區樓上餐廳《巧得鍋》。这裏晚上火鍋都好得, 午市也有不少套餐供應。價錢相宜,廚師推介款式甚至比茶餐廳更平,仲有野生蕎麥茶和餐前沙律附送。時間許可,仲可以來個二人雞煲套餐😍这壺蕎麥茶真係飲過最有麥香味道的靚茶, 況且唔收你茶芥,絕對有誠意。麻醬沙律菜, 清新開胃麻辣和牛面肉湯手打烏冬估唔到份量好大, 好像來了一碟餸 ~和牛麻辣牛面肉另上, 還有涼拌蓮藕 ,雲耳!麻辣味道唔算太激可以接受, 而且都幾入味 唔係得個辣字。 牛面肉質地似牛腱, 啖啖肉唔韌 仲好有肉味。手打烏冬又滑又煙韌 ,配帶點麻辣的湯底,有點似食緊火鍋~魚湯海鮮烏冬, 奶白色的魚湯睇見都 流曬口水 顏色配搭都好豐富! 魚湯底濃郁鮮甜唔覺有味精, 配合健康雲耳,蕃茄👍👍還有海蝦, 墨魚仔,蟹柳 ,白蜆~ 非常豐富, 白蜆尤其鮮甜!兩點後午餐轉特飲只係加$8。吃過麻辣餸菜心思思想來一杯沙冰降溫 。熱情果沙冰, 份量唔少,沙冰打得幼滑均勻, 唔會有啲偏甜有啲冇味,

这裏晚上火鍋都好得, 午市也有不少套餐供應。

時間許可,仲可以來個二人雞煲套餐😍

麻醬沙律菜, 清新開胃

麻辣和牛面肉湯手打烏冬

手打烏冬又滑又煙韌 ,配帶點麻辣的湯底,有點似食緊火鍋
魚湯海鮮烏冬

魚湯底濃郁鮮甜唔覺有味精, 配合健康雲耳,蕃茄👍👍

熱情果沙冰

兩點後午餐轉特飲只係加$8。
吃過麻辣餸菜心思思想來一杯沙冰降溫 。
熱情果沙冰, 份量唔少,沙冰打得幼滑均勻, 唔會有啲偏甜有啲冇味, 熱情果帶有番石榴味道, 兩者其實好相似, 味道清新帶有濃郁的果香

鮮果雜飲
好少特饮會有這款奇異果綠作底色😍 非常魔幻 ,配合很多雜果粒:菠蘿,哈密瓜,密爪,西瓜。。

好啱奇異果愛好者, 結合夠氣嘅梳打水, 係我近期饮過幾有創意, 味道有驚喜的特飲。😋👍

食物出品美味有誠意, 選擇多樣化服務也很周到
魚湯海鮮烏冬
熱情果沙冰
2020-10-14 1552 瀏覽
觀塘工業區呢頭雲集唔少食肆,呢間火鍋店之前同朋友食過覺得唔錯,今晚再度歸來黎個"十下十下"之夜量好體溫就安排入座,打開餐單點選今晚食咩先當然要落左個湯鍋先,晚間天氣涼左少少,突然想起胡椒咸菜豬肚鍋 ($68),滾番起時,未飲已經聞到胡椒香味,入口果然有料到,辣味尤在,飲完一碗真係額頭冒出汗來(唔係講笑); 而湯料豐富,咸菜入口淡口,就咁單食都可以; 豬肚係急凍貨,但入口有口感,配上少少芹菜葉,不禁未開始烚料就食左一碗先!係飲緊湯嘅同時,火鍋材料已陸續上枱,最先出場係呢客手打鮮墨魚滑 ($68)大細粒由我話事,浮起就食得,入口超彈牙,隱約食到墨魚碎粒,再加埋蟹子嘅脆卜卜,好快全落在肚中!多款不同牛肉部位選擇,唯獨呢客頂級本地手切肥牛頸脊 (小/$198)最得我歡心,肉色靚仔,大小厚薄均一,肥瘦分佈恰當由於唔太厚,夾住放入湯烚幾下一轉色就食得,肉味偏香,質感柔軟,又食到少少油脂香味,無令人失望!愛上火鍋時食嫩鴨血 ($58)係源自台式火鍋,可能受歡迎,依加好多火鍋店都有供應,呢度嘅份量超多入口好似食緊果凍咁滑,無腥味,配上芫茜蔥碎增加香味及口感,正呀!海鮮類代表有呢客脆鯇骨腩 ($68),

量好體溫就安排入座,打開餐單點選今晚食咩先

海鮮類代表有呢客脆鯇骨腩 ($68),肉色望落有光澤,唔係乾爭爭似擺左好耐嘅貨色

腩位多肉但帶細骨,食時要小心; 連帶骨位部份食落有爽脆感,食佢就係想要呢種口感咋嘛.....哈哈...!

平時食開用萵荀 ($38)做火鍋多數係片狀,呢度係條狀,需時耐少少,但入口仍然帶爽脆度,仲多一份甜味!

綠色食物..........來者不拒,叫多個巧得蔬菜盤 ($68),綠葉蔬菜有幾款: 包括油麥菜,芥蘭,白菜,娃娃菜; 仲有南瓜,冬瓜片及金菇冬菇,烚完全部都更加鮮甜!

食到飽晒,呢個時候侍應送上冰凍西瓜,入口爽甜爆汁,食得出係無"浸"過糖水嘅,下火之選!
2020-10-12 875 瀏覽
好友約了生日飯在觀塘工廠區內的海鮮火鍋店。距離地鐵站唔遠, 但入口係有點隱蔽要穿過停車場入囗再搭𨋢上。餐牌有兩頁,一目了然, 主打海鮮, 雞煲,烤魚鍋和各種巧手火鍋配料。好友話今晚嘅目標係唔辣嘅烤魚鍋~ 原來佢之前已經吃了 一餐重慶麻辣火鍋, 當然冇問題唔辣嘅話就食返條靚魚先。醬料調味也可先自行調配~巧得招牌烤魚鍋$168用上肉質比較嫩滑 冇咁容易煮到鞋嘅桂花魚😋😍桂花魚先略炸過外皮較硬令魚身冇咁易散, 魚味濃又夠滑。鍋裏面仲有好多配料, 有啲好厚實非常吸湯嘅豆腐卜, 豆腐綿密, 係吸滿湯好聚手好鬼過癮。 還有大量芽菜和蓮藕片~ 配料也非常美味!這裏的餐牌有好多雙拼嘅選項, 特別之處係 唔同 類型也可相併, 好像丸類可以配蔬菜, 蔬菜配麵食也可, 太細食嘅人也可是选多些唔同品種。自家牛肝菌羊肉餃拼手打墨魚丸$98喜歡吃羊肉 的人不要錯過! 羊肉味道道真係好濃都,配合同樣濃味嘅牛肝菌, 係我吃過眾多嘅羊肉餃中味道最濃郁芳香, 齒頰留香!手打墨魚丸同樣出色,夠彈牙鮮味!即炸響鈴拼長城午餐肉$63午餐肉能夠著名牌子真係有心思, 午餐肉控對唔同牌子嘅午餐肉甚有研究及期望。響鈴好脆好香口!紅薯粉

好友約了生日飯在觀塘工廠區內的海鮮火鍋店。

巧得招牌烤魚鍋

醬料調味也可先自行調配~

巧得招牌烤魚鍋$168
用上肉質比較嫩滑 冇咁容易煮到鞋嘅桂花魚😋😍
桂花魚先略炸過外皮較硬令魚身冇咁易散, 魚味濃又夠滑。

自家牛肝菌羊肉餃拼手打墨魚丸

自家牛肝菌羊肉餃拼手打墨魚丸$98

手打墨魚丸同樣出色,夠彈牙鮮味!

即炸響鈴拼長城午餐肉

即炸響鈴拼長城午餐肉$63
午餐肉能夠著名牌子真係有心思
, 午餐肉控對唔同牌子嘅午餐肉甚有研究及期望。
響鈴好脆好香口!

紅薯粉併白菜仔

紅薯粉併白菜仔$33
紅薯粉唔算好煙韌所以唔需要淥咁耐, 質地有啲似粉絲。

飲品沒有太多選擇,涼茶都以紙包裝為主。

臨尾有果盤贈送~冰凍嘅西瓜, 透心涼又解膩!

巧得招牌烤魚鍋
自家牛肝菌羊肉餃拼手打墨魚丸
即炸響鈴拼長城午餐肉
2020-12-31 130 瀏覽
天氣轉涼,又是打俾邊爐的時候,今次光顧,再一次沒有讓我失望。今次叫了一個巧得鍋,當中已包括了牛肉拼盤,蔬菜拼盤和大拼盤(雲吞,丸和貝殼類海鮮),仲有兩道小食,基本上已足夠兩三個人食用。稱讚的是,他的牛肉出奇地新鮮,非常有牛肉味,打邊爐真的一流。這次另加了桶蠔,桶蠔非常地大隻,而且新鮮,入口有爆漿的感覺,令人一吃上癮,非常滿足。黑牛柏葉也非常爽口,非常好吃。豬粉腸有驚喜,非常粉嫩,好吃。鴨血很滑,配上麻辣湯底,真是一流,非常入味。最後想講的是,這間店除了材料新鮮之外,味道好吃,份量也是出奇地多,難怪這麼多人光顧。

2020-12-07 75 瀏覽
天氣慢慢轉涼,又是打邊爐的季節,趁疫情還未有進一步擴散之際,便和朋友去巧得鍋打邊爐食雞煲。入座先點了一個招牌雞煲,薑蔥蒜的香氣撲鼻,香味四溢,而且醬汁濃郁,雞肉非常惹味。另外,值得一讚的是雞肉的肉質鮮嫩,雖然只點了半隻雞,但份量十足,非常抵食。吃完雞煲之後,店家就為我們加入清湯打邊爐。我們點了一份掛架安格斯牛頸脊,牛肉的雪花分布均勻,一片一片的鋪們在冰面之上,又或掛放在架上,相當有氣派。夾起了一片牛頸脊,放入湯中快灼幾秒就可以進食。牛肉味到新鮮,肉味濃郁,而且爽滑有嚼勁。另外,也點了芥蘭苗和豆卜,份量同樣充足,放滿一整碟。芥蘭苗非常新鮮,適合打邊爐湯底,入口爽脆清甜。豆卜附湯力強,完全吸收了湯底,非常入味,而且只$28,十分抵食。值得一提的是店家秘製的XO醬,味道微辣並帶有濃厚的鮮味,而且不會覺得油膩,火鍋食物沾著XO醬來調味,非常美味。

2020-11-26 79 瀏覽
疫情時好時壞,但係日子還是要過。依家出去食飯都想幫襯多啲本地店舖,今日決定去工廈裏面嘅火鍋店打邊爐。店舖做足防疫措施,入去前量體溫同酒粒消毒雙手。因為唔係太肚餓,又得兩個人,所以只係叫左少少野食,唔想浪費。今日想食得健康啲,叫左個清啲嘅蕃茄薯仔湯。個湯一黎,嘩,勁多蕃茄同薯仔,驚喜係入面有啲一口牛粒,量仲要唔少,淨係啲湯料已經可以當一個餸。湯清清甜甜👍🏼👍🏼👍🏼. 叫左兩個牛,同一個雙拼菜(油墨菜同蒿荀)。牛分別係大份本地牛手切牛勁脊,同細份安格斯。兩個都次,新鮮同牛味夠,個人更喜愛本地手切,口感再正啲。菜有得雙拼真心好,人少少可以食兩種菜冇咁寡(已食左八成)。呢度仲有一人一鍋,個價好抵食,一下次再試!

菜有得雙拼真心好,人少少可以食兩種菜冇咁寡(已食左八成
)。

呢度仲有一人一鍋,個價好抵食,一下次再試!
2020-11-25 34 瀏覽
今日約咗舊同事去咗觀塘商業大廈裏面打邊爐,呢度嘅邊爐火鍋湯底有13種選擇,有四川麻辣沙嗲滋補泰色的湯底。今日就叫咗個胡椒咸菜豬肚鍋,上枱豬肚同鹹菜分量十足,其實兩個人淨係食過嗰鍋都有啲飽,湯底味道非常香濃,好夠胡椒味,食完成身都暖笠笠,同埋呢度加湯,唔係加熱水㗎,見到佢個湯都非常濃郁。打邊爐當然唔少得混醬-配菜辣椒芫荽蔥花都有,佢哋啲豉油喺雪櫃攞出嚟可以保持鮮味。我哋仲叫咗碟牛脷,口感非常軟滑,有肉味但不會太騷。三色丸有墨汁丸,墨魚丸及蝦丸,三種味道都好出色,非常新鮮彈牙,黑蚊蚊的墨汁丸的味道尤其突出。點了百花油炸鬼,喺油炸鬼裏面有啲蝦肉,一齊炸過,非常香口,可以配下酒。打邊爐啲嘢好熱氣,所以點左手拍青瓜的冷盤。呢度仲可以一邊打邊爐一邊烤肉食,有韓式的鐵板,店員避免癡底,會加一張吸油紙墊在鐵板上,叫了一個巧得三豬肉拼盤,裏面有豬頸肉,日本豬腩肉,黑豚肉及午餐肉,佢哋全部啲肉上枱都冇加腌味,完全食得出用了料新鮮,對食材有信心,唔會用醬汁去蓋過雪味,店員會另配上一枝秘制燒烤汁,自己去調味,呢度的胡椒同鹽係用電動,所以唔使自己扭㗎,撳個掣非常方便,值得一讚!後尾店員同我哋講,配料其實你可以自
我哋仲叫咗碟牛脷,口感非常軟滑,有肉味但不會太騷。
打邊爐啲嘢好熱氣,所以點左手拍青瓜的冷盤。
後尾店員同我哋講,配料其實你可以自行決定打邊爐定係烤熟,非常好玩,一個食材兩種食法。
佢哋而家海鮮拼盤仲做緊特價,下次可以嚟試多一次。買單$680食咗咁多嘢,價錢幾合理,最緊要味道好吃又好玩。
2020-11-03 183 瀏覽
行過門口被佢哋海鮮拼盤圖片吸引入去,一心諗住叫個海鮮拼盤, 點知坐低睇吓菜單,最終揀咗”巧得set”有雞煲食之餘又可以食火鍋,哈, 哈,哈!人就係貪心的😂😂先送上兩款前菜,味道唔錯喎!不久之後,雞煲就上枱,這個雞煲個汁醬調較得剛好,微辣、不太咸,雞肉细細件,啱哂!易入味,啖啖肉都係香滑!食完個雞煲都飽左一半🤪跟住上枱就係“巧得牛肉拼盤”:有肥牛,牛仔粒,牛肉,牛舌,啱晒我哋兩個牛魔王😅😅再黎就係“巧得大拼盤”:有帶子、蜆、蠔、餃子、墨丸⋯⋯樣都好新鮮。最鍾意佢種類多多,分量又不會太多。好似食咗好多、好多😍同好朋友,一路打邊爐、一路飲住杯沙冰,幸福的感覺就只係$268/位!真係好味又抵食👍🏻食肆改名真係一門好大嘅學問,巧得鍋正正就係一個好名。最近好喜歡在觀塘工廈搵啲隱世食肆,這些食肆必定係受歡迎,才能在工廈仍可立足💪🏻

再黎就係“巧得大拼盤”:有帶子、蜆、蠔、餃子、

食肆改名真係一門好大嘅學問,巧得鍋正正就係一個好名。
2020-11-01 113 瀏覽
朋友介紹觀塘工廈打邊爐,就走去試試,果然有驚喜。BOOK了7點半,到步己看到有7成滿座,疫情期入座率都高,證明食物質數有保證! 餐牌雖然得兩頁,但種類極之多,鍋底都有13款,對於有選擇困難的我, 最後選了巧得SET$268/位套餐,套餐包括前菜、鍋底,牛肉拼盤、海鮮拼盤、蔬菜拼盤、甜品及飲品! 先黎凍盤麻辣雲耳及涼伴蓮藕,兩者酸辣適中,開胃非常! 我們選了BB辣的烤魚鍋,烤魚外皮香脆,肉質嫩滑,配上辣湯底,有另一番口味!湯底配菜料也有很多,芽菜、炸豆腐、蓮藕,如有有埋海帶更一流!! 牛肉拼盤也相當出息,擺設吸引,有五款牛的選擇: 牛頸脊、牛肩胛、牛柳粒、牛展及牛脷,最喜愛是牛頸脊,肉味香濃而且脂肪比例分佈均勻,入口即溶,必食之選! 海鮮拼盤有我最愛的廣島蠔,大隻夠肥,咬落creamy! 手打蝦丸夠爽口彈牙,有粒粒蝦肉!跟餐還可配所有飲品及梳打特飲,我選了鮮果特飲及藍草莓梳打,兩者都清新可口,食完辣飲佢可解渴值得一題是店主很貼心,每一張枱都有個叉電位,照顧每一位食客,好貼心服務,剛巧得10%電量,可以使用,才有電拍下美食!

2020-10-21
2020-10-25 107 瀏覽
當你認為付錢點9x海蝦與16x澳洲牛肉這類食品時,他們奉上的海蝦並不是新鮮,並且冰凍一段時間,質素差。澳洲牛肉更加不灰話下,只是外表奉上時十分精美,但是入口的質感並沒有牛肉味,與你所想大相逕庭。唯一可取之處只有石蜆和每碟菜都有金菇,如果仍去消費,請不要點金菇及只有石蜆可以用新鮮二字黎形容。而且價錢質素與店鋪所在的位置更名過副實。所以若果要我再選一次,我一定不會再到此消費,謝謝希望貴店收到消息可以從中改善,在疫情放緩及經濟有所增長時,請提早食物質素以挽顧客。一名希望香港好的香港人上
一名希望香港好的香港人上
  • 石蜆
2020-10-21 86 瀏覽
因為近公司,見嗰名有啲卓頭「巧得鍋」,便慕名而去。👍防疫:自助式量度體溫,酒精搓手液,夠方便!🤵服務:員工友善,好快便被安排入座,效率相當快。環境:座位舒適,感覺不錯!店內提供Wifi,方便食客使用,而密碼張貼在當眼處,讓客人容易找到,讚!選了食物後,很快便端上鍋底-胡椒咸菜豬肚鍋。另外為了吃到不同款式的牛肉,便叫了安格斯牛肉拼盤(安格斯牛頸脊、安格斯牛肩胛、安格斯牛柳粒、牛脷、金錢牛展),黑柏葉及手打麥汁墨魚滑拼盤和山水豆腐及蓮藕片拼盤。 胡椒咸菜豬肚鍋喜歡這鍋底,因豬肚健脾暖胃的功效,而胡椒又能溫中散寒;入秋了,梗係要試吓啦!果然,材料豐富,豬肚爽丶林合體,咸菜莖部份爽脆的,湯咸辣有至,最啱我哋嘅體質。安格斯牛肉拼盤:安格斯牛頸脊外表雖與肥牛肉差不多,但肉較瘦有彈性,肉味濃厚和鮮嫩,也是一個不錯的選擇!但需注意淥的時間,控制得宜,口感更佳!安格斯牛肩胛我覺得口感比牛頸脊更佳,勿以為中間的那一根透明的嫩筋很韌,竟然淥久了一點,仍覺美味。安格斯牛柳粒特別推介安格斯牛柳粒!真的超正,鬆軟可口,口感佳!牛脷牛脷軟嫩,加上XO醬,最佳配搭!金錢牛展金錢牛展肥瘦相間,本是

因為近公司,見嗰名有啲卓頭「巧得鍋」,便慕名而去。
👍防疫:自助式量度體溫,酒精搓手液,夠方便!
🤵服務:員工友善,好快便被安排入座,效率相當快。
胡椒咸菜豬肚鍋

胡椒咸菜豬肚鍋

安格斯牛肉拼盤

安格斯牛肉拼盤:
安格斯牛頸脊

安格斯牛肩胛

安格斯牛柳粒
特別推介安格斯牛柳粒!真的超正,鬆軟可口,口感佳!

牛脷
牛脷軟嫩,加上XO醬,最佳配搭!

金錢牛展
金錢牛展肥瘦相間,本是用長時間炆的美食,奈何自己淥耐了一點,有些韌(或許與平常吃慣的滷水牛展比較),希望下次自己可以控制得好啲啦!真的若能提供每樣美食的烹調時間,會更加幫助食客盡情享受到食材的鮮味!
手打墨汁墨魚滑+黑柏葉(雙拼加$10)

黑柏葉
爽脆好味,欣賞他們細心的把黑柏葉切幼,淥的時間可以控制得更好!

手打麥汁墨魚滑
鮮甜美味又彈牙,墨魚內裏有粒粒墨魚,真的吃到不停口!
蓮藕片+山水豆腐(雙拼)加$5

山水豆腐蓮藕片
藕片脆口,豆腐新鮮嫩滑,真的火鍋不可缺的食材!

甜品:哈密瓜:
火鍋後來幾口冰凍鮮甜的哈密瓜,真的有說不出的滿足,為這次的美食劃上句號。