2019-11-18 118 瀏覽
近日在觀塘成業街,發現了一間比較隱蔽的食店,就係位成運工業大廈既「巧得鍋」。用得巧得做店名,相信對自己既食物都非常有信心。 巧得鍋係一間雞煲火鍋與烤肉合拼的餐廳,客人可選擇自己想要的食法,甚至兩樣一齊食都可以,而我今次就只選擇了雞煲火鍋。雞煲黎講絕對係「巧得」,醬汁非常入味,而且辣度適中,係香港人既口味,而且還有大量雞肉,認真抵食。配料既洋蔥亦都非常香甜,隨著時間越煮越入面,越食越好食,個個都食到比晒like。去到火鍋環節,食完雞煲其實都有六分飽,點都要試試佢地既火鍋料係咪都係咀得。叫左一大份牛肩胛,份量賣相已經唔洗講,入口濃濃既牛脂香湧過黎,對起住咁靚既雪花紋理。飲品黎講都好多選擇,連沙冰都有,而我就叫左士多啤梨沙冰,香甜又開胃,推介