2023-12-18 23 瀏覽
麻辣魚皮麻辣魚皮幾乎係川菜開胃必食🧚🏻‍♀️ 魚皮爽口彈牙索晒麻辣汁超過口癮🔥香辣海鮮干鍋大大盤嘅海鮮干鍋係絕對要送飯⭐濃郁嘅麻辣味如果就咁食都好入味 個人覺得好啱送飯食好香好多辣椒仔 味道好出海鮮除咗有幾隻鮑魚、蝦、八爪魚同蜆等等蜆都幾好用而且好入味 Peach Corona Cocktail最後都叫咗杯 Peach Corona Cocktail  ,白桃果味香濃,酒精味唔會太重好易入口又大杯,就算你個人Share 都Ok
麻辣魚皮
麻辣魚皮幾乎係川菜開胃必食🧚🏻‍♀️
魚皮爽口彈牙索晒麻辣汁超過口癮🔥

香辣海鮮干鍋
大大盤嘅海鮮干鍋係絕對要送飯⭐
濃郁嘅麻辣味如果就咁食都好入味 個人覺得好啱送飯食
好香好多辣椒仔 味道好出
海鮮除咗有幾隻鮑魚、蝦、八爪魚同蜆等等
蜆都幾好用而且好入味

Peach Corona Cocktail
好易入口又大杯,就算你個人Share 都Ok
2023-12-14 38 瀏覽
今日同朋友仔喺荃灣,見到間餐廳食生蠔$10隻,又好耐冇食干鍋,就喺荃灣廣場食川魔試左4隻生蠔先😋肥嘟嘟幾好味😆蒜蓉又燒得岩岩好,最後忍唔住encore 6隻😆🤣我哋見到自選干鍋好想食,就叫咗四個餸,萵筍豆卜豬腸同埋豬肚,叫左孜然味😆孜然味好開胃🤤個味調得岩岩好。豆卜吸曬啲味超正,豬肚都係淋身啲既好味,平時食開湯既萵筍,今次試下炒。菜就叫左醬爆豬頸肉拼四季豆,有菜有肉😆味道都好夠。黑糖珍珠奶茶同埋芝士奶蓋蜜桃烏龍都好大杯,野飲性價比好高好滿足既一餐😆鐘意燒生蠔既哩餐性價比好高😆

孜然味好開胃🤤個味調得岩岩好。

菜就叫左醬爆豬頸肉拼四季豆,有菜有肉😆味道都好夠。

黑糖珍珠奶茶同埋芝士奶蓋蜜桃烏龍都好大杯,野飲性價比好高

好滿足既一餐😆鐘意燒生蠔既哩餐性價比好高😆
2023-12-05 57 瀏覽
喺荃灣廣場見到呢一間裝修得唔錯嘅川菜,於是就同朋友一齊食辣過下口癮啦~椰子竹笙燉雞湯(2位用)💰HK$88個湯超多湯料,椰子味好濃郁,但味道有少少偏咸~川燒生蠔💰HK$168食落新鮮,用咗勁多蒜茸同少少辣椒碎做調味,好惹味~肉抹水晶粉💰HK$88水晶粉好彈牙,可惜成兜粉都冇乜味,肉碎亦好少,好失望~干煸雲南花菜💰HK$88成餐飯最好食嘅野,花菜食落好爽口又入味,真係辣得幾過癮~自選干鍋💰HK$198我地簡咗麻辣嘅小辣,配料有肥腸、藕片 、M5和牛牛肩肉同雞軟骨!雞軟骨特別有咬口,肥腸同藕片都好入味!美中不足係M5和牛牛肩肉食得出只係普通肥牛,口感都好韌~

椰子竹笙燉雞湯(2位用)💰HK$88
個湯超多湯料,椰子味好濃郁,但味道有少少偏咸~

川燒生蠔💰HK$168
食落新鮮,用咗勁多蒜茸同少少辣椒碎做調味,好惹味~

肉抹水晶粉💰HK$88
水晶粉好彈牙,可惜成兜粉都冇乜味,肉碎亦好少,好失望~

干煸雲南花菜💰HK$88
成餐飯最好食嘅野,花菜食落好爽口又入味,真係辣得幾過癮~

自選干鍋💰HK$198

椰子竹笙燉雞湯
干煸雲南花菜
肉抹水晶粉
2023-10-19
干煸雲南花菜
川燒生蠔
自從荃灣冇左我食開的麻辣風雲,朋友就介紹一間位於荃灣的【川魔】。整體環境闊落好坐,每張枱的距離唔會好逼,服務態度好好。 ⦁酸辣土豆絲🥔土豆絲好爽口,酸辣適中,好食之餘仲大大份。⦁炸饅頭一份有六粒,細細粒唔會食到飽晒,外脆內軟,推介👍🏻👍🏻⦁太極鴛鴦鍋🐟水煮魚同酸菜魚,兩樣都想試,呢個啱啱好,嚟到兩邊份量都唔細(兩個人食都完全夠飽),魚肉好嫩滑無骨,不過味道偏淡,鍾意食辣嘅可以叫中辣🌶️以上。 ⦁黑糖珍珠奶茶🧋⦁紅糖糍粑

⦁酸辣土豆絲🥔
土豆絲好爽口,酸辣適中,好食之餘仲大大份。

⦁炸饅頭
一份有六粒,細細粒唔會食到飽晒,外脆內軟,推介👍🏻👍🏻

⦁太極鴛鴦鍋🐟

⦁黑糖珍珠奶茶🧋
⦁紅糖糍粑

2023-12-04
2023-12-01 20 瀏覽
荃灣食肆多,天氣轉涼,想食辣野暖暖胃,就決定試下呢間川菜。🔹前菜:麻辣魚皮微辣、爽口、份量挺多。🔹燒生蠔🦪抵食推介🔅優惠期間$10/隻,仲要隻隻生蠔都好肥大,配上蒜香蔥,非常惹味。🔹香辣肥腸干鍋雖然眼見大大的辣椒🌶️,但是微辣,因為是可自選辣度🉐所以辣度剛好;肥腸香脆,最喜歡食它的豬油香。🔹芒之戀人🥭濃郁的芒果味,仲再芒果雪葩襯托💛🔹菜肉蒸水餃菜肉餡料飽滿,帶有一點肉汁,配有辣醬。
荃灣食肆多,天氣轉涼,想食辣野暖暖胃,就決定試下呢間川菜。

🔹前菜:麻辣魚皮
微辣、爽口、份量挺多。

🔹燒生蠔🦪

🔹香辣肥腸干鍋
🔹芒之戀人🥭
濃郁的芒果味,仲再芒果雪葩襯托💛

🔹菜肉蒸水餃
菜肉餡料飽滿,帶有一點肉汁,配有辣醬。
2023-12-01 20 瀏覽
香港人愈嚟愈鐘意食辣野❗️所以,啲川菜都開到周圍都係🤤今次嚟左荃灣一間食乾鍋好似幾出名嘅鋪頭😼仲有全港最平十蚊一隻燒生蠔😻等陣再介紹‼️❣️香辣花蜆乾鍋($128 +萵荀$32+土豆條$28)乾鍋叫左微辣,但都有小辣嘅程度😳蜆嘅份量都幾多,雖然唔算好大隻,但都鮮甜冇沙😋萵筍切成薄片,爽脆好食🤤最出色都係土豆條😻😻😻吸收晒啲醬汁超入味😆送飯簡直一流‼️‼️如果嚟到加配料一定要嗌土豆條❤️‍🔥❤️‍🔥!❣️醬爆豬手($88)豬手炆到好淋,係滿滿嘅骨膠原😻調味都唔錯,豬手都可以揀辣不過我哋乾鍋揀咗辣,豬手揀返原味都夠👍❣️川燒生蠔($10, 原價$28)可能係全世界最平嘅燒生蠔?!全香港就差唔多😆點可能平得過祖國呢😆不過都係好平架啦!生蠔大大隻🦪鋪滿蒜蓉同蔥燒到出哂油😂十蚊一隻冇野好挑剔😼不過留意返加一係用原價計算😼見到其實佢嘅飲品都好特別,30幾蚊一杯唔算貴可惜仲病緊就冇叫凍野飲啦😬回頭率:4.3/5
香港人愈嚟愈鐘意食辣野❗️
所以,啲川菜都開到周圍都係🤤
今次嚟左荃灣一間食乾鍋好似幾出名嘅鋪頭😼
仲有全港最平十蚊一隻燒生蠔😻等陣再介紹‼️

❣️香辣花蜆乾鍋($128 +萵荀$32+土豆條$28)

乾鍋叫左微辣,但都有小辣嘅程度😳
蜆嘅份量都幾多,雖然唔算好大隻,但都鮮甜冇沙😋
萵筍切成薄片,爽脆好食🤤

最出色都係土豆條😻😻😻吸收晒啲醬汁超入味😆
送飯簡直一流‼️‼️
如果嚟到加配料一定要嗌土豆條❤️‍🔥❤️‍🔥!

❣️醬爆豬手($88)

豬手炆到好淋,係滿滿嘅骨膠原😻
調味都唔錯,豬手都可以揀辣
不過我哋乾鍋揀咗辣,豬手揀返原味都夠👍

❣️川燒生蠔($10, 原價$28)

可能係全世界最平嘅燒生蠔?!
全香港就差唔多😆點可能平得過祖國呢😆不過都係好平架啦!
生蠔大大隻🦪鋪滿蒜蓉同蔥燒到出哂油😂
十蚊一隻冇野好挑剔😼不過留意返加一係用原價計算😼

見到其實佢嘅飲品都好特別,30幾蚊一杯唔算貴
可惜仲病緊就冇叫凍野飲啦😬

回頭率:4.3/5
2023-12-01 20 瀏覽
荃灣廣場嘅川菜,朋友未試過想試吓,呢日冇嗌到太辣嘅菜式,家常菜為主~🔘紅燒獅子頭 差不多成個拳頭咁大好誇張,大肉丸燜煮得軟綿可口,吸收晒醬汁嘅精華,配菜係白菜仔同木耳,有啲菜食吓幾好~🔘川燒生蠔 做緊特價$10一隻幾抵食,中等size,非常香蒜味,隻蠔幾肥美脹卜卜,絕對推介叫多幾隻~🔘北方菜肉水餃 幾大隻,餡料飽滿,食到有豬肉同香蔥,點辣醬食幾好味~🔘燒雞翼/雞腎/軟骨惹味香口嘅串燒,調味好有孜然粉嘅味道,不過燒得略為乾咗少少~🔘三絲炒米炒得乾身唔油膩,配料幾多有腸仔絲、蛋絲、芽菜等等,食落口感好豐富~

🔘紅燒獅子頭

🔘川燒生蠔

🔘北方菜肉水餃
幾大隻,餡料飽滿,食到有豬肉同香蔥,點辣醬食幾好味~

🔘燒雞翼/雞腎/軟骨

🔘三絲炒米
2023-11-30 18 瀏覽
見到朋友推介荃灣廣場呢間川魔餐廳有$10隻生蠔就即刻去食,我係個超級生蠔粉❗️❗️店內環境都坐得幾舒服,有卡位亦都有普通枱。店內係用QR code落單,落咗單都好快有嘢食上嚟。一睇個餐牌就望到$10 1隻川燒生蠔,仲要寫明無上限,叫幾多隻都可以😍😍😍川燒生蠔🦪限時優惠,$10 (原價$28隻每隻蠔肉都好肥美,上面仲有蔥蒜、少少辣椒,辣椒唔算太多,所以唔食得辣嘅人都可以食到,味道唔算太重口味啱啱好。非常值得encore。🤤🤤🤤自選乾鍋$160由於朋友唔係幾食得辣,所以最後揀咗個蔥味道,竟然意外地都好好食。配料方面最少揀四款,我哋就揀咗鯛魚片、牛肉、雞腎、土豆條。紅糖糍粑$48 食川菜紅糖糍粑真係必食🫣,作為甜品收尾啱啱好,紅糖嘅香甜而不漏🤤,糍粑煙煙韌韌令人不斷想繼續食。黑糖珍珠鮮奶茶$32 🧋🧋大大杯珍珠奶茶,奶味都幾香濃,唔會過甜但如果珍珠再多少少就好啦。Mango Corona Cocktails🍹$48估唔到呢度都有唔同嘅Cocktail選擇,最後揀咗芒果味。飲落有少少似冰沙嘅感覺,芒果味中和咗酒味嘅苦度變得啱啱好。#美食 #香港美食 #美食介紹 #美食博主 #飲食 #飲食推介 #香

川燒生蠔🦪限時優惠,$10 (原價$28隻

自選乾鍋$160

紅糖糍粑$48

黑糖珍珠鮮奶茶$32 🧋🧋

Mango Corona Cocktails🍹$48

#美食 #香港美食 #美食介紹 #美食博主 #飲食 #飲食推介 #香港 #內地 #澳門
#foodporn#foodpics#foodiegram#snapshot#discoverhongkong#delicious#yummy#instafood#foodphotography#eat#eating#香港美食#香港#美食#吃貨人生 #吃貨 #吃貨日常 #吃 #吃吃吃 #吃到飽 #美食推薦
2023-11-29 27 瀏覽
今晚和太太在荃灣廣場買完東西,最近無胃口口淡淡,想起有好一陣子沒有吃辣,發現這家川魔,於是來試試水準。餐廳以中式清新為主題,位置空間感足夠,裝潢高雅環境有品味,正好可以舒舒服服地邊食邊傾計。餐牌有不同的川式菜品,有各式水煮、干鍋、各式四川小炒等。燒生蠔 $10新鮮的生蠔,燒至生熟程度剛好,一咬蠔味鮮冶而肉質嫩滑,味道清甜可喜,加上恰量的蒜蓉,非常惹味,特價$10一隻超值。紅燒獅子頭 $88一上枱就知道十分對辦,一咬肉質鬆軟可口,滿口盡是脂香肉香,加上濃油赤醬的紅燒醬汁,一流。香辣跳跳蛙干鍋 $98一股香辣氣味撲鼻而來,一嚐田雞件,舌尖立馬發麻,夠香夠辣,醬汁特別惹味,滲透骨肉,味道令人上癮,田雞件份量多,肉質嫩滑飽滿。北方菜肉水餃 $48水餃皮薄而餡料紮實豐富,味道自然鮮美,入口層次豐富,清甜不膩口,配上的特製的醬汁,微辣帶甜,絕對有驚喜。四季春 $26四季春份量十足,有別一般茶飲店的出品,真材實料製作,能品嚐到真正的茶香。

餐牌有不同的川式菜品,有各式水煮、干鍋、各式四川小炒等。
燒生蠔 $10

四季春 $26
2023-11-29
四季春
2023-11-29 9 瀏覽
荃灣特色川菜「川魔」位於荃灣廣場座位非常多而且好闊落😃餐廳使用手機點餐非常方便👍🏻⭐️雲南花菜炒臘肉廚師炒得好惹味尤其是呢啲秋冬天氣配埋個白飯一流😆⭐️肉抹水晶粉廚師用咗肉碎炒水晶粉當中加入咗椰菜同京蔥等配料令到口感特別豐富😊⭐️北方菜肉水餃一共有八隻嘅水餃每隻都皮薄餡多點埋特製嘅豆瓣醬非常配搭🥳⭐️酸菜炒豬頸肉酸菜非常開胃而且豬頸肉炒得好入味亦都好新鮮好有咬口好食😋⭐️飲品🍸-Lychee Corona Cocktails賣相非常吸引荔枝味清甜加埋corona啤酒好正用嚟打卡一流🤟🏻
荃灣特色川菜「川魔」
位於荃灣廣場

加埋corona啤酒好正
用嚟打卡一流🤟🏻
2023-11-23
2023-11-25 28 瀏覽
今日經過荃灣嚟食吓荃灣廣場一間食川味菜嘅餐廳試吓,估唔到入邊啲嘢食大份夾抵食😍干鍋$188入邊我哋自選咗牛肉,雞腎,薯仔同鯛魚片,我哋就揀咗微辣嘅,首先味道方面我就非常滿意,特別係雞腎脆卜卜超級有咬口,薯仔亦索滿醬汁令人食到停唔到口😍,最值得介紹嘅就係鯛魚片,同埋魚嘅份量非常之多呢個價錢食到呢個質素係非常之抵㗎🥰,再加上牛肉嘅肉質亦都好鮮嫩,令人一啖接一啖!紅糖糍粑$48一咬落去煙煙韌韌脆卜卜咁再配埋紅糖食係一流,女仔必食因物推介🙌大大隻蒜蓉焗生蠔$10而家做緊推廣價先至$10 1隻仲要超級大隻,再加埋蒜蓉大大啖一口咬落去,簡直食到停唔到口,性價比極高!🫶🏻黑糖珍珠奶茶$32黑糖茶味好濃,珍珠亦做得非常煙靭,完全冇挑剔嘅位置芒果Cocktail $48外型好特別,十分值得打卡,味道方面亦有好濃嘅芒果味😆,食辣嘢再飲一啖簡直係完美配搭🤪 川魔 (荃灣)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓439-441號舖

干鍋$188

紅糖糍粑$48

大大隻蒜蓉焗生蠔$10
簡直食到停唔到口,性價比極高!🫶🏻

黑糖珍珠奶茶$32
黑糖茶味好濃,珍珠亦做得非常煙靭,完全冇挑剔嘅位置

芒果Cocktail $48

紅糖糍粑
黑糖珍珠奶茶
芒果cocktail
2023-11-25 13 瀏覽
朋友見天氣凍,話想食下辣嘢,就去咗川魔到食飯,貪佢座位寬落,又有冷氣,夠舒服。最初見佢叫川魔,以為佢剩係得辣既菜式。打開餐牌,見佢除咗麻辣乾鍋外,亦有好多唔辣嘅菜式,怕辣嘅朋友都可以食得盡興。雲南花菜炒臘肉花菜充分吸收咗臘肉同埋醬汁嘅鹹香味, 食落冇渣好惹味。 臘肉嘅數量都幾多下,但就咁食會覺得有好鹹, 建議配白飯食。自選組合麻辣魚皮 蒜泥白肉 黑木耳拌蓮藕苗 腐皮卷拌胡麻醬一上枱嗰時見個擺盤都幾靚下,高高低低錯落有致,啱哂打卡。四款小食入面,最鍾意係黑木耳拌蓮藕苗 ,食落帶有泡椒嘅辣味 ,仲帶花椒嘅麻味,蓮藕苗脆脆哋唔會話好粉,幾開胃下。菠蘿雪葩造型非常之特別,用半個迷你菠蘿裝住。 入口冰涼,帶菠蘿酸味, 唔會話好甜。

雲南花菜炒臘肉

自選組合

麻辣魚皮 蒜泥白肉 黑木耳拌蓮藕苗 腐皮卷拌胡麻醬

菠蘿雪葩

荃灣廣場好食川菜🌟地點方便 好易搵叫左一份酸菜魚🐟 兩個人食岩岩好 另外仲可以叫水煮/金湯一上枱 好大盤🤣有大量魚片 食極都仲有 魚片好滑~酸菜味道適中 蓮藕片 芽菜都好入味另外加左薯粉同窩筍 浸耐啲會更好食啊 索多啲酸菜湯薯粉係扁身果款 帶軟韌感 份量都係好多叫左🌶️小辣但唔算好辣 下次可以試下叫中辣🙌🏻食得酸菜魚又點可以唔叫飯🍚咁開胃 成個飯食晒都無難度🥳.見到仲有好多四川小菜/自選乾鍋下次同屋企人黎食叫多啲款先~
荃灣廣場好食川菜🌟地點方便 好易搵

叫左🌶️小辣但唔算好辣 下次可以試下叫中辣🙌🏻
食得酸菜魚又點可以唔叫飯🍚
咁開胃 成個飯食晒都無難度🥳
見到仲有好多四川小菜/自選乾鍋
下次同屋企人黎食叫多啲款先~
2023-11-13
放工後跟老公到荃灣廣場的川魔吃飯,我們都是嗜辣之人,特別喜歡川菜。餐廳環境舒適寬敞,燈火通明,以木色為主色。四川口水雞 $88雞肉肉質鮮嫩,麻辣味香,偏辣,十分合乎我們口味。份量還好。自選干鍋我們點了香辣,配菜選了豬腩肉、牛肉、土豆條、娃娃菜及溫室泡蓮藕。每款配菜大約$28-$40,價錢份量尚算合理。味道佳,辣度剛好,十分惹味。豬腩肉肥瘦適中,牛肉新鮮嫩滑,土豆條香口,娃娃菜清甜,泡蓮藕爽脆開胃,配上一碗白飯,我和老公都很滿足。芝士奶蓋茉莉綠茶 $28另加$4配蜂蜜分子,即蜜糖味爆珠。芝士奶蓋香滑濃郁,茉莉茶清香,解辣一流。

四川口水雞 $88
雞肉肉質鮮嫩,麻辣味香,偏辣,十分合乎我們口味。份量還好。

芝士奶蓋茉莉綠茶 $28

出左荃灣行街,夜媽媽突然想食麻辣嘅晚餐,睇睇openrice附近開左間川魔,就去試一試。麻辣無骨鴨掌無骨鳳爪就食得多,無骨鴨掌都係第一次試,好爽口,配埋個麻辣汁,相當刺激😋😋麻辣魚皮同鴨掌一樣勁爽口,無鴨掌咁辣,一樣好好味川燒生蠔原價$28,做緊推廣$10,我地叫左6隻食,燒得啱啱好,唔辣,好惹味,尤其蒜味好出,好正👍🏻👍🏻太極鴛鴦鍋。水煮豬肚雞 小辣 加薯粉。酸菜魚片 小辣 加薯粉酸菜魚夠麻夠酸,魚片夠滑,水煮豬肚雞夠麻夠辣,兩樣都好好味,而且份量十足,配料又夠多,真係食呢鍋野都夠飽羊肚菌合桃螺頭燉雞湯我完全無諗過川菜店都可以有咁出色嘅燉湯,足料夠火侯,好飲。士多啤梨多多冰芒果多多冰兩杯都解辣好飲,或者呢間可能係被川菜耽誤嘅茶飲店🤣🤣🤣

麻辣無骨鴨掌

麻辣魚皮

同鴨掌一樣勁爽口,無鴨掌咁辣,一樣好好味

太極鴛鴦鍋

。水煮豬肚雞 小辣 加薯粉
。酸菜魚片 小辣 加薯粉

羊肚菌合桃螺頭燉雞湯

我完全無諗過川菜店都可以有咁出色嘅燉湯,足料夠火侯,好飲。

士多啤梨多多冰

芒果多多冰

兩杯都解辣好飲,或者呢間可能係被川菜耽誤嘅茶飲店🤣🤣🤣