2024-08-15 25 瀏覽
川魔 - 荃灣1)太極鴛鴦鍋 (水煮魚+酸菜魚) 中辣 $298兩邊既魚塊都散左d 但份量勁多 +$28叫多左份紅薯粉 幾入味 🤰🏻:7.5/102) 香辣干鍋 (+五花腩, 肥腸, 土豆條, 藕片) 中辣 $162好香辣度剛剛好 五花腩好大塊 唔會過肥/瘦 肥腸無乜臭味 土豆條正常 有d藕片好薄 整體幾入味 個人prefer干鍋>>鴛鴦鍋🤰🏻:8/103) 芝士奶蓋茉莉綠茶 $32奶蓋勁厚omg 仲厚過1個手指頭 不過無乜鹹味 茶味都唔出 唔會太甜 for解膩係唔錯的🤰🏻:5.5/10#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #荃灣美食 #酸菜魚 #水煮魚 #干鍋 #hkig #hkiger #hkfood #hk
川魔 - 荃灣

1)太極鴛鴦鍋 (水煮魚+酸菜魚) 中辣 $298
🤰🏻:7.5/10

🤰🏻:8/10

3) 芝士奶蓋茉莉綠茶 $32
🤰🏻:5.5/10

2024-02-04 196 瀏覽
星期日中午一點幾想搵嘢食,見到呢間咁多好評咁少負評以為好嘢,去到門口發現間鋪八成吉,都有啲驚,不過個位比較偏,以為因為咁樣先至冇咁好生意,冇諗咁多就入咗去。叫咗個午市飯餐同麵餐,雖然午市套餐唔應該有太高期望,但呢個絕對係非常低質素嘅一餐,肉有雪味,個擔擔麵似酸辣湯麵,面質亦普通,飯又硬,個茶成個茶包連埋個牌擺落啲水度,總之唔明點解可以有咁多好評,員工服務亦基本上唔存在。雖然我知道而家請人好難,但係見到呢啲餐廳嘅情況真係好唏噓。

雖然我知道而家請人好難,但係見到呢啲餐廳嘅情況真係好唏噓。

🦪川燒生蠔 $10燒生蠔做緊推廣由原價$28 減到$10,簡直係蠔迷不能錯過嘅優惠呀😍生蠔🦪蠔身好肥美,用咗勁多蒜茸同少少辣椒碎做調味,超香超惹味🤤由於係即叫即燒,真係要即刻食!必推!又好食又抵食! 🥘香辣肥腸乾鍋 $98肥腸乾鍋可以揀辣度,小編就揀左微辣,但食落覺得可能再辣啲再惹味啲🌶️乾鍋上枱時熱辣辣,啲香味出哂嚟!肥腸處理得好好,去除左入面多餘嘅肥膏,加上炸到脆卜卜,所以食落好香口,而且唔會成口油🤭🍜擔擔麵擔擔麵小編都係揀咗微辣,份量十足,湯底都算濃厚,不過呢度嘅微辣真係好微,小編唔算食得辣,不過都覺得再辣返少少就惹味啲🌶️😛🥤芒之戀人$32芒之戀人啱哂啲鍾意芒果🥭味嘅朋友仔!因為呢杯mocktail有極濃郁嘅芒果味,再加埋芒果雪葩🍧,成件事嘅芒果🥭甜味極高!呢杯mocktail 仲要係解辣之選😚小編非常欣賞😆

🦪川燒生蠔 $10

🥘香辣肥腸乾鍋 $98

🍜擔擔麵

🥤芒之戀人$32
  • 川燒生蠔
  • 燒生蠔
2024-01-24 126 瀏覽
#20240119 📝📍 川魔 @sichuan_magic 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓439-441號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#山東手撕雞 $108💭 呢個手撕雞有啲特別,同平時🐷認知上既手撕雞唔同,佢係熱辣辣,然後充滿鹵水既味道👅佢係原隻拆肉上,隻雞本身唔大隻所以就算雞胸位都好嫩好淋,而且係鹵到連啲骨都化化地既狀態,好入味🐔.#過橋金湯翡翠苗 $78💭 好高級既藝術品咁🎨用一個好中國色彩既煲好煮住啲雞湯,然後打邊爐咁比左啲金菇同翡翠苗可以淥落去煮尼食🍲兩種菜本身同雞湯都好夾,好似上湯煮菜咁好好味😋而且即煮即食熱辣辣,食完菜仲可以飲埋啲湯暖下胃,冬天食感覺好窩心❄️.#肉抹水晶粉 $88💭 係住家炒粉絲既感覺,入面有啲椰菜絲🥬肉碎同蛋碎🍳重重既麻油味,食多幾啖發現呢個同韓式炒粉絲有啲相似🇰🇷啲粉絲非常煙韌,係比薯粉更加煙韌,身為煙韌控既朋友真係唔可以錯過☺️.#荃灣美食 #🐷在荃灣 #🐷_食 .#荃灣好去處 #川菜 #川魔
#20240119 📝

#肉抹水晶粉 $88

#荃灣美食 #🐷在荃灣 #🐷_食
#荃灣好去處 #川菜 #川魔
2024-01-23 101 瀏覽
今日同朋友係荃灣廣場行街,比我地發現左間好好味嘅川菜餐廳,環境舒適之餘,食物質素都好好😌值得推介比大家!而家餐廳做 $10一隻川燒生蠔🦪每隻都大大隻,而且燒得好正,呢個價錢食到咁高質嘅燒蠔,非常抵食!一定要點返幾隻😎我地首先點左雲南花菜炒牛肉,花菜非常香口,牛肉鮮嫩,好好味😋我地再叫左煎封小魷魚籽,小魷魚煎得好好味🤤 最後,我地叫多一串雞軟骨串燒,充滿孜然味,而且燒得好香,下次會再過來食飯!

我地再叫左煎封小魷魚籽,小魷魚煎得好好味🤤

2024-01-17 73 瀏覽
現在不用回內地也能吃得到經典川菜、足料燉湯,平常愛去荃灣的我最近發現荃灣廣場一角的川魔,雖然川魔位於商場的角落,人但每到用餐時段人潮都不少,這天我與家人一起來川魔用膳,想吃正宗川菜又想喝湯的話,來川魔吧。先來個藤椒汁拌鯛魚片開個胃,好讓等等熱炒上桌可吃更多,平常都是藤椒汁拌魚皮,這樣涼拌的鯛魚片的純吃法還是第一次,鯛魚片口感爽彈,帶點酸酸辣辣的藤椒汁很讚,底下的青瓜更是爽口。川魔的出菜度頗快,才吃幾口藤椒汁拌鯛魚片,其他熱炒就紛紛上桌集合。羊肚菌合桃螺頭燉雞湯一甕裡滿滿滋補食材,經過長時間文火慢燉,把食材豐富的營養燉煮出來,裡頭的羊肚菌、合桃、螺頭、瘦肉、雞肉相當滋養,喝上一碗羊肚菌合桃螺頭燉雞湯補充蛋白質,盡是精華,真材實料令人一喝就愛上,忍不住多喝好幾碗,實在太好喝了。醬燒豬手使用秘製醬汁煮到極致,外皮油亮亮的光澤多誘人,香噴噴的畫面讓人口水直流。醬燒豬手肥瘦兼具,老少咸宜,瘦肉不會老柴,裹住醬香,肥肉軟滑,飽含膠質,醬燒豬手一吃就黏著嘴巴,越嚼越香。蓮藕苗炒豬頸肉的蓮藕苗酸辣度適中,酸味明亮,起到增添豬頸肉、木耳風味的作用,蓮藕苗是稱職的小炒配料。紮實帶點彈勁的豬頸肉與蓮藕苗爆炒

蓮藕苗炒豬頸肉的蓮藕苗酸辣度適中,酸味明亮,起到增添豬頸肉、木耳風味的作用,蓮藕苗是稱職的小炒配料。紮實帶點彈勁的豬頸肉與蓮藕苗爆炒過後的鹹香辣酸令人喜愛,十級過癮的一道菜色,讓人不知不覺就扒了好幾口飯,可見魔力有多大。

川燒生蠔只是十元? 我沒看錯。川燒生蠔顆顆肥嫩飽滿,端上時視覺上也大衝擊,川燒生蠔高溫鎖住內裡甘甜的鮮度,咬下還會噴出豐沛的海味,生蠔吸收了蒜香變得更有層次。

蒜蓉燒鮑魚就是要吃天然的鮮美原汁原味,故川魔只使用蒜蓉、青蔥調味,鮑魚熟度掌握精準,嘴巴嚼不停的彈牙咬感,大啖蒜蓉燒鮑魚令人太幸福了,是晚我成了燒海鮮的大富翁。

揚州炒飯裡頭叉燒、蝦仁、雞蛋、青蔥下去大火快炒,飯粒粒分明,嚐起來還有微微的蛋香,簡單的配料卻令媽媽一口接一口,整碟揚州炒飯吃光光,媽媽即時跟朋友說川魔的揚州炒飯很好吃。

我太鍾情紅糖糍粑,大家來川魔時一定要點紅糖糍粑,好吃到我吃完還外賣一份,軟糯嚼感無敵味美。紅糖糍粑是道地川菜的飯後甜品,愛吃甜品的絕不能錯過,金黃香脆的外層與內層軟糯彈彈的質感,淋上紅糖漿,甜蜜滋味超療癒。
2024-01-15 60 瀏覽
最近同老公係荃灣行街 見到位於荃灣廣場既一間川菜餐廳—川魔見到餐廳食物種類繁多又吸引 即刻入去試下😋 -🔸椰子竹笙螺頭燉雞湯(2人用)
 一向好鐘意飲火湯 見到餐廳竟然有三款湯 好驚喜
湯非常好飲 更估唔到湯入面材料真係好足料 全部份量都好多 雞肉仲好滑 😍
-🔸炸牛奶饅頭
外脆內軟既香脆炸饅頭 一口一件 配上煉奶真係絕配😍
-🔸川燒生蠔🦪餐廳最近做緊推廣 原價$28一隻川燒生蠔 而家只需$10 好超值😍
生蠔好香蒜容味而且好大隻 好好食👍🏻-🔸辣子魷魚鬚非常香口既炸魷魚鬚 配上配菜既辣椒真係又香脆又惹味但又唔會太辣 平時食開小辣既朋友都可以放心試😌 -🔸山東手撕雞(一隻)
 一隻手撕雞份量好滿 幾個朋友一齊食都絕對足夠
手撕雞好香 肉質好滑好嫩 配上餐廳跟配既醬汁非常好味配飯一流 我同老公都讚口不絕😋
-🔸黑糖珍珠厚鮮奶🧋見到個杯既size真係好驚喜 估唔到咁大杯
岩晒我依個珍珠飲品愛好者 可以慢慢嘆黑糖味好香 配上厚鮮奶又唔會太甜 剛剛好
-🔸芝士奶蓋茉莉綠茶
芝士奶蓋依個配搭無人不愛 加上好香既茉莉綠茶食一啖辣子魷魚鬚 再飲一啖芝士奶蓋茉莉綠茶剛剛中和到飲得非常滿足😌
最近同老公係荃灣行街 見到位於荃灣廣場既一間川菜餐廳—川魔
見到餐廳食物種類繁多又吸引 即刻入去試下😋
🔸椰子竹笙螺頭燉雞湯(2人用)
 一向好鐘意飲火湯 見到餐廳竟然有三款湯 好驚喜
🔸炸牛奶饅頭
外脆內軟既香脆炸饅頭 一口一件 配上煉奶真係絕配😍
🔸川燒生蠔🦪
生蠔好香蒜容味而且好大隻 好好食👍🏻
🔸辣子魷魚鬚
非常香口既炸魷魚鬚 配上配菜既辣椒真係又香脆又惹味
但又唔會太辣 平時食開小辣既朋友都可以放心試😌
🔸山東手撕雞(一隻)
 一隻手撕雞份量好滿 幾個朋友一齊食都絕對足夠
黑糖味好香 配上厚鮮奶又唔會太甜 剛剛好
🔸芝士奶蓋茉莉綠茶
芝士奶蓋依個配搭無人不愛 加上好香既茉莉綠茶
2024-01-13 41 瀏覽
主打辣既食店係香港越開越多今天下班晚餐的時候就選了一家裝修好有風味坐得又舒服的川菜館品嚐 ~ ~擔擔麵麵質清爽彈牙湯頭濃郁帶點香甜,辣度適中令人十分開胃,吃起來很有四川風味三絲炒米有火腿、肉絲、炒蛋、紅蘿蔔、牙菜等配料配料比炒米多,吃起來口感很豐富質地彈牙米粉爽身、有米香兼有嚼勁,也不太油大大碟我都一個人吃哂,好食~~◎◎川燒生蠔做推廣$10一隻大大隻非常抵食即叫即燒 香氣四溢生蠔肥大肉厚、肉汁豐富蒜蓉及生蠔鮮味十足一定要襯熱食,可以保持肉嫰多汁◎◎串燒豬腎◎串燒雞軟骨◎串燒雞翼串燒款式多樣豐富,熱辣辣好夠味每款點一串可以多試幾款口味雞軟骨Q彈脆口,令人食唔停口豬腎爽口煙韌夠咬口雞翼炸得外脆內軟,肉質帶香亦能維持嫩滑,配合辣粉食好惹味芒果多多冰非常大杯,喝起來好濃芒果味一邊吃串燒一邊飲真是無得彈,簡直係人生一大享受實在是非常有水準的川菜竹和串燒,值得一試!..❤️💛🧡
主打辣既食店係香港越開越多
今天下班晚餐的時候就選了一家裝修好有風味
坐得又舒服的川菜館品嚐 ~ ~
擔擔麵
麵質清爽彈牙
湯頭濃郁帶點香甜,辣度適中
令人十分開胃,吃起來很有四川風味
三絲炒米
有火腿、肉絲、炒蛋、紅蘿蔔、牙菜等配料
配料比炒米多,吃起來口感很豐富
質地彈牙米粉爽身、有米香兼有嚼勁,也不太油
大大碟我都一個人吃哂,好食~~
◎◎川燒生蠔
做推廣$10一隻大大隻非常抵食
即叫即燒 香氣四溢
生蠔肥大肉厚、肉汁豐富
蒜蓉及生蠔鮮味十足
一定要襯熱食,可以保持肉嫰多汁
◎◎串燒豬腎◎串燒雞軟骨◎串燒雞翼
串燒款式多樣豐富,熱辣辣好夠味
每款點一串可以多試幾款口味
雞軟骨Q彈脆口,令人食唔停口
豬腎爽口煙韌夠咬口
雞翼炸得外脆內軟,肉質帶香亦能維持嫩滑,配合辣粉食好惹味
芒果多多冰
非常大杯,喝起來好濃芒果味
一邊吃串燒一邊飲真是無得彈,簡直係人生一大享受

實在是非常有水準的川菜竹和串燒,值得一試!
❤️💛🧡
2024-01-04
2024-01-12 38 瀏覽
雖然唔食辣,不過呢度有好多京川滬菜選擇,可以各取所需。🥢涼拌四拼:揀左醉雞、蒜泥白肉、滕椒汁拌鯛魚片同麻醬腐皮卷。我✨推薦✨又辣又爽既鯛魚片!腐皮卷包住爽脆木耳同芽菜絲,清脆又有芝麻香☺️。蒜泥白肉好香蒜味但偏重味,醉雞酒味偏苦。🥢金湯海鮮拉麵:拉麵爽口!金湯清淡,有蝦、蜆等海鮮算多料。🥢蒜蓉燒生蠔🦪:$10隻仲好肥美🤗。🥢紅糖糍粑:最尾黎個軟糯又帶黑糖香既糍粑,食完感到滿足。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

雖然唔食辣,不過呢度有好多京川滬菜選擇,可以各取所需。

🥢金湯海鮮拉麵:拉麵爽口!金湯清淡,有蝦、蜆等海鮮算多料。

🥢蒜蓉燒生蠔🦪:$10隻仲好肥美🤗。

🥢紅糖糍粑:最尾黎個軟糯又帶黑糖香既糍粑,食完感到滿足。

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2024-01-07 44 瀏覽
好耐冇食川菜啦最近聽朋友介紹荃灣廣場有間川菜餐廳仲推薦要食燒生蠔🦪每隻都只係$10😳🔸椰子竹苼燉雞湯 HKD88餐牌有三款燉湯長期供應🍲椰子雞湯一定係我嘅首選🙋🏻‍♀️打開蓋見到滿滿嘅材料燉湯夠哂火喉同入味 正啊✌🏻🔹 酸菜炒豬肚 HKD98酸菜系列可以配唔同嘅肉類豬肚處理得乾淨 食落爽口彈牙配埋大量酸菜 非常適合配飯食🔸肉抹水晶粉 HKD88水晶粉口感煙韌 有啲似韓國粉絲每啖都可以食到椰菜 肉醉 蛋絲 好滿足!🔹燒生蠔HKD10/隻原價$28/隻 依家$10就可以食到既然係咁……就緊係要叫半打😌每粒都漲卜卜 面頭鋪滿大量蒜蓉!一咬落去就已經爆汁💦夠哂鮮味🦪💰人均消費大約$180/位🚩川魔 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓439-441號舖
好耐冇食川菜啦

豬肚處理得乾淨 食落爽口彈牙
配埋大量酸菜 非常適合配飯食

🔸肉抹水晶粉 HKD88
水晶粉口感煙韌 有啲似韓國粉絲
每啖都可以食到椰菜 肉醉 蛋絲 好滿足!

🔹燒生蠔HKD10/隻
原價$28/隻 依家$10就可以食到
既然係咁……就緊係要叫半打😌
每粒都漲卜卜 面頭鋪滿大量蒜蓉!
一咬落去就已經爆汁💦夠哂鮮味🦪

💰人均消費大約$180/位

🚩川魔
  • 川燒生蠔
2024-01-04 42 瀏覽
見天氣凍.....想食下辣嘢..........一家位於荃灣廣場的川菜館.....依度有好多唔同種類嘅辣野食....真係花多眼亂......點了自選乾鍋......可以自己選擇配料......好香辣好惹味.......雞絲粉皮做得好爽口.....肉抹水晶粉廚師用咗肉碎炒水晶粉當中加入咗椰菜同京蔥等配料.....令到口感特別豐富...........人食到停唔到口......都十分出息!!黑糖珍珠厚鮮奶.....濃郁的鮮奶和咀嚼珍珠........以甜美黑糖調味.....都幾大杯

2023-12-27 51 瀏覽
川魔荃灣大壩街4-30號荃灣廣場L4樓439-441號舖荃灣廣場4樓行入少少有間食川菜開波見佢話做會員會送甜品所以做咗簡單登記,諗住下次試吓有九折優惠見到餐牌有黑糖珍珠鮮奶 又被逼入去了 因為是珍奶控haha南瓜金湯鯛魚湯拉麵湯底結合了南瓜順滑和鯛魚鮮味湯底比較清甜順滑 帶有微妙甜味拉麵麵條 採用比較幼細直麵 蔥花木耳簡單調味酸菜炒鯛魚片酸菜帶有酸爽的口感和獨特酸味將鯛魚片稍微煎炒至表面微焦,以保持魚肉鮮嫩度 加入酸菜和調味料,如蒜末、姜絲和醬油等繼續翻炒使其均勻混合 用呢個小菜用嚟阻飯食一流 惹味開胃黑糖珍珠厚鮮奶濃郁的鮮奶和咀嚼珍珠 以甜美黑糖調味豐富乳脂和濃郁奶香 鮮奶質地柔滑 而且都幾大杯
川魔

荃灣廣場4樓行入少少有間食川菜
開波見佢話做會員會送甜品
所以做咗簡單登記,諗住下次試吓有九折優惠
見到餐牌有黑糖珍珠鮮奶 又被逼入去了 因為是珍奶控haha

黑糖珍珠厚鮮奶
濃郁的鮮奶和咀嚼珍珠 以甜美黑糖調味
豐富乳脂和濃郁奶香 鮮奶質地柔滑 而且都幾大杯
2023-12-25 78 瀏覽
天氣凍就想食辣野😆呢間川魔係荃灣廣場到,有好多款唔同既小菜食!一定要叫佢地既生蠔!推廣價10蚊隻真系勁抵!另外佢地既干鍋都係必點既。可以揀配好既或者自選配料,下次要多啲人黎再食過!   1️⃣香辣海鮮干鍋(小辣)($230) 入面有蝦、魷魚鬚、鮑魚、魚片,食落香辣惹味🔥而且鮑魚唔係得一兩粒😋  2️⃣ 紅燒獅子頭($88) 好大粒🤩有啲白菜仔伴碟,食落好有肉汁!  3️⃣ 過橋金湯翡翠苗($78) 天氣凍就想食啲熱辣辣既野。金湯滾住,可以自己落啲翡翠苗同金菇~  4️⃣ 川燒生蠔($10/隻) 好抵食!呢個必點!生蠔大大粒而且好鮮!面頭滿滿蒜粒☺️好正
 1️⃣香辣海鮮干鍋(小辣)($230)
香辣海鮮干鍋
 2️⃣ 紅燒獅子頭($88)
紅燒獅子頭
好大粒🤩有啲白菜仔伴碟,食落好有肉汁!
3️⃣ 過橋金湯翡翠苗($78)
過橋金湯翡翠苗
 4️⃣ 川燒生蠔($10/隻)
川燒生蠔
好抵食!呢個必點!生蠔大大粒而且好鮮!面頭滿滿蒜粒☺️好正
香辣海鮮干鍋
川燒生蠔
2023-12-20 53 瀏覽
聖誕就到所以特別多飯局。今晚就嚟到荃灣廣場四樓“川魔”食晚飯。頭盤就嗌左自選組合,任何四款$138。我地叫左花雕醉雞,腐皮倦伴日本和胡麻醬,雞絲粉皮同蒜泥白肉 。醉雞嘅味道剛剛好,花雕嘅酒味恰到好處,襯托咗雞嘅香味,沒有喧賓奪主。腐皮倦就正常發揮都幾開胃。雞絲粉皮做得好爽口,最後蒜泥白肉薄薄一片的,同蒜泥味道非常夾。天氣凍啦,就叫左一個“”椰子竹笙燉雞湯“$88,意想不到嘅係非常足料,仲有花膠等等, 飲得出冇味,十分滋潤。主食就點了一個“”濕炒粗麵“”$88。麵唔喺烏冬圓形果隻,而係粗粗地扁身嘅,出面比較少見 ,而且好豐富有魚片,魷魚,腩肉片等等,份量10足。最抵食嘅就燒蠔,推廣價都係10蚊一隻,即叫即整,面頭配有大量嘅蒜蓉 ,夾埋燒蠔食簡直係一流。總結食物選擇多,性價比都幾高。

2023-12-14
2023-12-19 26 瀏覽
喺荃灣廣場行街,行行吓原來呢度都有四川麻辣野食,睇睇餐牌都幾抵食,就入去試吓。香辣肥腸乾鍋$98 再加魷魚鬚$38我地叫咗少辣,唔算太辣,個乾鍋炒得都好乾身,肥腸同魷魚鬚份量都唔算少,肥腸炸到脆卜卜,入面d肥膏已經清晒,所以食落一d都唔肥,魷魚鬚都爽口彈牙,呢2個餸已經入晒d麻辣香味,非常惹味,食到停唔到口。蒜香骨,炸到非常鬆脆,外脆內軟,d肉仲好juicy,上面鋪滿炸蒜,蒜香味勁特出,送酒就一流。芒果多多冰,個賣相都好靚,飲落甜甜酸酸,好開胃,d沙冰都好幼滑,解辣就啱晒。

香辣肥腸乾鍋$98 再加魷魚鬚$38