2020-07-05
同朋友聚會,有人話想食四川嘢,又有人怕辣。呢個時候就最麻煩,有咩地方又可以食到美味嘅川菜,唔食辣嘅朋友又啱口味嘅呢?最後我哋揀咗喺灣仔嘅川流,過咗一個愉快嘅晚上!🌈環境:餐廳係用咗現代嘅裝修風格,好似入咗間好有情調嘅酒吧咁。事實上,佢真係有一個好大嘅吧枱,而且仲有唔少四川特色嘅 cocktails。係幾好玩喎!枱同枱中間嘅距離都唔係太迫,絕對比到足夠嘅空間你同朋友傾偈。經理話仲有party room, minimum charge 都係$8000,可以容納十幾人。下次試吓先!😎🌈食物:今次無叫餐,散叫。反而叫多咗唔同嘅款:🥢前菜 - 有四款。枱枱都有既。燦燦覺得最有特色嘅係辣椒味爆谷。淡淡的辣椒味,令到個爆谷好惹味。⭐️⭐️⭐️🥢家鄉燻臘肉胡椒餅 - 外脆內軟,超有胡椒味,又juicy。必食!!!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥢酸菜魚 - 味道好balance, 魚片好滑。佢哋嘅湯經過特別處理,真係可以就咁當湯飲。⭐️⭐️⭐️⭐️🥢黑豬黑毛豚酥肉- 調味超好,而且一啲都唔覺得肥。完全唔食辣嘅人都會食得好滋味!⭐️⭐️⭐️⭐️🥢五十二度慢煮樟茶鴨胸 - 煙熏味好出色。用52度嘅溫度去煮嘅鴨胸,肉汁都被鎖住,口感非常好!呢個都係
最後我哋揀咗喺灣仔嘅川流,過咗一個愉快嘅晚上!
🌈環境:
🌈食物:
今次無叫餐,散叫。反而叫多咗唔同嘅款:
🥢五十二度慢煮樟茶鴨胸 - 煙熏味好出色。用52度嘅溫度去煮嘅鴨胸,肉汁都被鎖住,口感非常好!呢個都係必食推介!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🥢豆酥桂魚 - 同酸菜魚嘅魚片一樣,好滑。佢嘅調味都唔錯,好balance,又係唔辣嘅人都可以係咁食既一道菜!⭐️⭐️
🥢鍋貼 - 入口juicy。雖然唔係招牌菜,但係都無hea你!⭐️⭐️⭐️
🥢千絲蘿蔔酥 - 水平都ok既。咁當然啦,如果冇咁大個胃,建議食返佢其他特色野先!⭐️⭐️⭐️
🥢玫瑰吐司抄手 - 賣相非常吸引。燦燦本身唔太好炸嘢,但係佢呢個炒手有啲玫瑰味,感覺又幾清新喎!⭐️⭐️⭐️
🥢沖繩黑糖糍粑- 唔會太甜,而且食落好煙韌。食埋個黑糖糍粑,真係飽晒!⭐️⭐️⭐️⭐️
🌈飲品:
川流既drink menu 好豐富,有酒、雞尾酒、啤酒、清油、茶、果汁...你諗得出嘅都有。
最有特色嘅,一定係佢哋嘅雞尾酒。燦燦同朋友都各自叫咗。燦燦叫咗杯chilli margarita。本來諗住試一試,對杯野都不存厚望,而佢竟然比我想像中好飲好多,甚至比我係出面酒吧飲既margarita調得更加好。⭐️⭐️⭐️⭐️😋😋😋
🌈整體:
川流整體嘅菜式同格局都好現代fusion feel, 每一碟都比較精緻。整體食物質素唔錯,有辣有唔辣,最適合嗰啲又想食下四川嘢,又怕辣或者太油膩嘅人。
另外,要讚下餐廳經理呀!我哋留意到佢由介紹菜單、落單、上菜、收碟、埋單...都親自出馬,一手包辦。🤣🤣 真係要畀多幾個like佢!!!辛苦晒!👍🏻👍🏻