2005-07-02 11 瀏覽
昨天同大B去銅鑼灣峰壽司(白沙道那間),六點多去,等左好耐都依然係32號,都等左45分鐘才有得食~不過,等,都值得架~因為實在好好味!超級推介呢~十個讚!足足食左15碟!食得好像多過去元氣食~價格都同元氣差不多。蟹柳壽司係非一般的蟹柳,好蟹味,加埋個沙拉醬,好惹味!帶子壽司好鮮味,正!酢青魚壽司就好魚味,感覺好特別!三文魚子軍艦(即是壽司有紫菜包住o個隻),嘩~個汁簡直就係「必」晒出黎o個隻,好有口感,讚!火炙鰻魚壽司、三文魚壽司都好食~但左口魚壽司、魚背壽司就令我有點失望啦....不好吃的!而個吞拿魚腩同三文魚腩就較多根,反而普通平凡的,不是腩就好食d!另外,鹽海螺壽司就好清新,好檸檬汁加鹹味,都ok架!花x旗x卷(忘記名稱),外面的彩色粒粒好像魚糧,但卻是卜卜脆的,中間卷炸蝦的,味道ok啦~xx軟殼蟹卷,外面是黑色魚子,中間是軟殼蟹,味道挺好啊!而蔥粒吞拿魚軍艦看上去就好像碎肉一樣,很惹笑!最後的海膽軍艦,我之前都食過,諗住食o下呢度d鮮味,但證實我實在不喜歡食的,因為我不好蟹膏的關係,而兩者味道兼口感相同,所以不設評價。最讚的就是材料夠鮮味,好正呢!而軍艦的紫菜又夠脆口,飯亦與一

最讚的就是材料夠鮮味,好正呢!而軍艦的紫菜又夠脆口,
飯亦與一般壽司有點不同!實在要強力推薦!
上星期日同朋友去行街,一早約定食峰壽司,預咗要排長龍,所以5時許行定過去攞飛。點知去到唔洗等,有點意外,不知是否開了分店的關係呢?幸好我們有點肚餓,亦不理會時間提早開餐。點了約12碟壽司,有三文魚,蟹柳,帶子,海膽,魷魚,燒元貝,腐皮等。大致上用料很新鮮,最欣賞帶子的鮮甜,但海鰻則不如食評說般好吃,海膽亦是一般貨色。眼見師傅們製作認真,值得一讚,亦不奇怪食客那麽願意等。以迴轉壽司來講,水準確是不錯。埋單$220,很合理,不貴。值得一試。

埋單$220,很合理,不貴。值得一試。
2005-06-30 1 瀏覽
其實已經係好耐之前食架啦! 之前等過兩次都等唔到, 終於等到啦! 不過我覺得好咸,不過因為等左咁耐, 所以要食多d, 但係之後要不停飲水囉
2005-06-26 18 瀏覽
我都食o左好多次啦...由2 月到依家...不過我又覺得排隊係好值得因為佢d壽司真係好好食...我最鐘意佢既蟹柳壽司我次次同男朋友都一定食成7、8碟既...又唔係細件...個人認為好過和花亨同板前2個人食200蚊左右..睇你有冇食好多貴個d姐
我都食o左好多次啦...
由2 月到依家...
不過我又覺得排隊係好值得
因為佢d壽司真係好好食...
我最鐘意佢既蟹柳壽司
我次次同男朋友都一定食成7、8碟既...
又唔係細件...個人認為好過和花亨同板前
2個人食200蚊左右..睇你有冇食好多貴個d姐
2005-06-25 9 瀏覽
食過佢好幾次,無次都無退步,D野仲比初初黎食既時候大件左,而家開多左間分店,仲唔洗等咁耐位添,唯一有D美中不足就係兩間都係銅鑼灣......去得峰,第一樣要試既就係佢既帶子寿司,真係好正~超甜超新鮮,又大隻,我第一次可以俾一件寿司塞爆我個口(=口=),有咁多優點都只係廿蚊一碟~抵到爛,次次去到都要整兩碟~其次就要試下佢個特大海鰻啦~又大又嫩~正~仲有佢個海膽都唔錯~雖然唔係好頂級既貨色,但係廿五蚊算有個交代,比起出面元綠元氣果D抵得多啦~我個人就好鍾意食佢個油甘魚腩啦~好鮮又夠魚油~正!!呢排有set海膽軍艦,有三件,包括淨海膽,另外兩個唔記得係乜= =”不過我上次去佢話未有囉......本來好想試下佢個峰蝦~超大隻~不過我就覺得貴左少少囉....好似成35一件!仲要俾我見次有隻係迴轉度好似乾屍咁。。。。怕怕= =”總括黎講呢~係唔試唔得既!必食!
總括黎講呢~係唔試唔得既!必食!
2005-06-25 6 瀏覽
每次經過峰壽司,都一定好多人等位,所以一直都好想試。今日出開銅鑼灣,所以就專登六點鐘去拎定飛,終於差不多7點鐘有位。首先講下未食之前的感覺。我地係坐迴轉位,先係見到盛壽司的碟,好賤,褪曬色,賣相已經打左折扣,同埋唔知係咪佢地唔夠透明蓋,唔係每一碟壽司都被蓋住。講到味道,講真,真係好一般,係個甜蛋好味少少。果度除左壽司,仲有小食,從迴轉中拎左碟芝士波,唔係好得,好似放左好耐,又唔熱又"林"曬,所以如果食小食,都係直接向佢地order會好d。兩個人埋單over百五蚊,論質素,真係覺得唔係好抵。總括黎講,呢度各方面都俾我想像中差,真係唔明點解會咁多人等位。

兩個人埋單over百五蚊,論質素,真係覺得唔係好抵。

2005-06-18 5 瀏覽
15/6 四兜友去食,12:40 等1 pm 入得,當然Hyper 十足la!同Jackie celebrate her B day and it has been the 1 st time l came there.成日見門口咁多人,原來...帶子sushi好吃,炸蠔sushi ok,特長鰻魚我無食,Jackie話好味n really 長,鹽八爪魚sushi 不是太好吃,蝦天婦羅ok ,我想飲個蟹湯a but l couldn't find it in the Menu ar... 都食得幾開心,service ok ga!
2005-06-15 1 瀏覽
thank you very much for your come!雖然唔知小姐你係咩時間黎食野,但係都好多謝你黎我地公司食野~(我就係個日企係門口,嗌得好大聲個wiatress呀^__^)
2005-06-13 7 瀏覽
星期日去好多人,六時取票,八時才有位,好在中間去了shopping! D 魚生都幾新鮮,唔係好差,但是如果講要有特色,就會欠奉囉!我覺得板前好味D,峰壽司d食物同豉油好鹹,要成日飲水!不過要等兩小時,唔係好值囉!
2005-06-11 5 瀏覽
點解d野咁差仲有咁多人排隊ka ??我之前o係佢開業時去食,o個時排得好耐都值得呀.因為d壽司直係好大件好好食, 好衛生... 所以我難得去銅鑼灣梗係再去la, 但今次真係令我好失望呀!! *壽司縮水, 比之前好細件.*d師傅都唔係做野o既,成日o係度玩,好唔正宗.*整完d壽司之後,見到迴轉帶無空位放,都要(格梗)放上去,搞到一碟碟壽司逼住晒,仲有佢o地放完上去之後就唔理,連蓋都唔蓋上d壽司度. 好唔衛生呀!!*落單又落錯por,不過值得一讚係門口個waitress, 佢都幾好禮貌,仲好大聲.**總之我下次唔會去ka la, 又要等咁耐....
點解d野咁差仲有咁多人排隊ka ??
*壽司縮水, 比之前好細件.
*d師傅都唔係做野o既,成日o係度玩,好唔正宗.
*落單又落錯por,

**總之我下次唔會去ka la, 又要等咁耐....
2005-06-08 4 瀏覽
當然要花時間在舖前排隊就真係唔好預我。星期六去捧人地場,早了去到銅鑼灣,約了接送的車子又要遲些來,肚子空空的,找處地方快快手吃多少野。行過這裡,已經三點鐘,但都有大約三十人在等。我一個人,吃迥轉正好合適,就來碰下運氣看有沒有位。領位的妹妹立即說有,所以我就在眾目睽睽的情況下,坐了在壽司履帶前,前後也不用十五秒。侍應添了茶,拿了點芥末及醬油,就睇下有咩好食。呢度壽司由九蚊至三十五蚊,價錢比和花亭平一點,同板前就好似差不多。因為剛好坐在其中一個師傅前,所以基本上佢有咩拿出來我就食咩,見佢整壽司都算熟手及一絲不苟,加蛋了信心。埋單計數,頭尾食左六碟,分別是蛋、魷魚鬚、左口魚邊、帶子、水松貝及甜蝦。基本止這裡的壽司是不差,飯不算軟熟亦偏乾,但至少也是手握壽司,算係咁。比較好吃的有帶子,甜味一般,勝在夠大塊不欺場;最貴的是甜蝦,味道反而一般,始終在這些迥轉壽司店,吃平的比吃貴的胯算較高。魷魚鬚及水松貝都幾新鮮又爽脆,都食得過。食到飽一飽,侍應服務都幾好,而看幾個師傅在默默的整壽司,幾認真,不錯。埋單一百廿幾,唔算好平,但都算物有所值。離開時見出面都係幾十人在等緊,當然如果計埋等候時間,就物非所值
當然要花時間在舖前排隊就真係唔好預我。
埋單一百廿幾,唔算好平,但都算物有所值。離開時見出面都係幾十人在等緊,當然如果計埋等候時間,就物非所值啦!
2005-06-07 8 瀏覽
琴日再同女朋友去食, 七點幾鐘都唔使點等, 一坐底見到Bar 枱中間有幾個水池, 原來係挪黎解涷三文魚, d水混混濁濁咁,雖然d三文魚有野包住, 但都令人食慾大減, 原來"針"板上既污糟野都會掃落去個水池到....只係落左兩碟海膽(一般,同好少海膽), 兩碟帶子(好梅,又唔爽, 無乜味, 好似食面粉團), 再食三文魚(唔想提, 完全唔好味), 仲有D其他野, all below average...唔好味都算, D人一邊切魚生, 一邊好大聲狂講野, 真係睇住D口水噴出黎...佢d料好似全部好下欄咁, 我見到d鰻魚,原來一舊舊係白色雪涷晒, 求其加d色就賣俾人...仲有好多唔想提...佢d野唔算好平, 但質素只可以講係一間日式麥記..仲要係一間唔干淨既麥記, 食完果晚同女朋友一人肚瀉左三次, 真係貼錢買難受, 以後都係去番元氣好過, 起碼食咁耐都無事...

2005-06-06 8 瀏覽
上星期同朋友到峰壽司食晏, 可能星期二關係(因後面街蒲公英逢星期二lunch有平) 所以唔使等位就直入! 我地兩個人同三個唔識o既女仔share 一個卡位, 每次有嘢食送上嚟, 個侍應拋下碟嘢就算, 又唔講係乜嘢, 我o地兩堆人次次要估大家叫過, 最離譜係十次有八次俾錯嘢我o地仲死話我o地有叫, 下下要對單-好無癮囉!
2005-06-05 7 瀏覽
試海膽壽司,確實唔錯(以呢個價錢,算是超價)。但其他壽司就一般,唔見得特別好食。好似帶子壽司,就有D失望,同和花亭帶子壽司仲有一大段距離。朋友推介蟹柳壽司,係好食過一般蟹柳,但可能希望太大,冇想象中咁好食,但論價錢,都食得過!可能峰壽司比人吹捧得太厲害喇(加上門口等人群非常壯觀),結果,慕名而我就覺得冇想象中咁好食…唔知係咪希望越大,失望越大呢?
2005-06-05 5 瀏覽
我試過幾次,都唔多滿意。1.成日都要排隊。2.價錢唔平。3.食物普通(有時唔新鮮)。4.服務員太忙。
我試過幾次,都唔多滿意。
1.成日都要排隊。
2.價錢唔平。
3.食物普通(有時唔新鮮)。
4.服務員太忙。