2021-12-16 548 瀏覽
🥚🥚🐷串揚與串燒✨性價比:7.5/10🍳食物:8/10🌏環境:7/10🕺🏻服務:8.5/10💰是次消費:$ 118 - 138#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在銅鑼灣
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃日本菜————————銅鑼灣近灣仔有間日本菜,主打串揚串燒,有個午市套餐都幾抵食。套餐包一碗餐湯,兩款前菜,飯團兩件,汽水或茶。串揚套餐B – 5款 ($128)包括 美國安格斯牛肉眼/鹿兒島五花肉,海蝦,日本洋蔥,紫蘇雞肉,半熟流心蛋。第一次試串揚,我會形容為串燒與天婦羅的中間,串揚的炸衣比較薄身,純粹一層包裹食物,感覺較輕盈,沒有太多油,脆炸口感。店員建議要加鹽一同食用。紫蘇葉好香,雞肉嫰滑;流心蛋真正內脆外軟,海蝦肉彈牙。串燒套餐 – 4款 ($118)包括汁燒雞翼,煙肉車里茄,美國安格斯牛肉眼,鹿兒島五花肉。食肉獸更適合叫這個套餐,所有想吃的肉類,豬牛雞都有,而且串燒方法更能把肉的香味發揮出來。店員推薦加添七味粉一起食用。牛肉眼以串燒方式食用,會發現肉味更香濃,充滿肉汁。五花肉都醃到香噴噴,肥瘦肉一層一層。汁燒雞翼是我最期待的,雞翼皮燒得脆口,塗上燒汁十分香口。前菜為中華沙律及醃蘿蔔。飯
🥚🥚🐷

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在銅鑼灣
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃日本菜
————————
套餐包一碗餐湯,兩款前菜,飯團兩件,汽水或茶。
玄米茶

串揚套餐B – 5款 ($128)
店員建議要加鹽一同食用。
紫蘇葉好香,雞肉嫰滑;流心蛋真正內脆外軟,海蝦肉彈牙。
串揚套餐B

串燒套餐 – 4款 ($118)
包括汁燒雞翼,煙肉車里茄,美國安格斯牛肉眼,鹿兒島五花肉。
店員推薦加添七味粉一起食用。
牛肉眼以串燒方式食用,會發現肉味更香濃,充滿肉汁。
五花肉都醃到香噴噴,肥瘦肉一層一層。
汁燒雞翼是我最期待的,雞翼皮燒得脆口,塗上燒汁十分香口。
串燒套餐

汁燒雞翼
美國安格斯牛肉眼

前菜為中華沙律及醃蘿蔔。
飯團幾有驚喜,想不到原來有內涵。飯團中心是鹽漬昆布,飯粒本身都加入了鹽去調味,意外地美味。

店員熱心好客,會禮貌地介紹菜式和建議食法,又會問題食物狀況。

岳川串揚 ʏᴀᴋɪᴍᴏʀɪ
🚦銅鑼灣摩理臣山道8號地舖
(銅鑼灣站 A 出口, 步行約7分鐘)
🕰營業時間:12:00 – 15:00/ 17:30 – 22:00
2021-12-07
  • 串揚套餐
  • 串燒套餐
2021-12-14 29 瀏覽
串揚店聽聞係西環神川分店,當然要朝聖!七點全院滿座,好彩book左位串揚識食,一定係食海鮮,炸粉薄,海鮮新鮮,即刻叫左蝦同帶子,炸完仲juicy先係精粹最後再encore食多兩次!芝士控一定要食呢個無諗過串揚店既串燒仲好食,掛住食一張相都無影😓我最後食晒全個menu既串燒。燒牛肉同大蔥雞必食♥️♥️♥️♥️最後再加個蕎麥麵,圓滿結束🥰同場仲有手工啤,飲左支港女要再嚟先得,下次影返多啲相再推介午餐套餐仲好抵食,下次嚟試吓先
串揚店

最後再encore食多兩次!

芝士控一定要食呢個

同場仲有手工啤,飲左支港女

要再嚟先得,下次影返多啲相再推介
午餐套餐仲好抵食,下次嚟試吓先
2021-12-13 280 瀏覽
🍢岳川串揚🍢📍:銅鑼灣摩理臣山道8號地舖⏰:12:00pm-3:00pm,5:30pm-10:00pm⭕️:現金、信用卡呢個小店新開🙈想食串燒既一定要去試下!同坊間嘅唔同在於串揚沾上炸漿油炸 香港地好少見 座位雖然唔多 但係環境乾淨 坐得幾舒服 店員服務態度好好!午市套餐選擇都係得四款 價錢喺銅鑼灣來講唔算貴 啱晒啲選擇困難既人🤣-串燒4款套餐- 💰118(汁燒雞翼、煙肉車厘茄、美國安格斯牛肉眼、鹿兒島五花肉)🐥雞翼外皮燒得好脆 唔乾好食!🥓鹹鹹地既煙肉包住車厘茄 味道好特別🐮安格斯牛肉好嫩多汁 入口味道豐富🐷有油脂 比較肥美😍-串揚5款套餐(牛)- 💰128(美國安格斯牛肉眼、大蝦、日本洋蔥、紫蘇雞胸肉串、半熟流心蛋)🌜炸粉普遍都偏薄 唔會覺得好油膩 有醬汁配搭 但係我覺得反而原汁原味更加好食😂🐮安格斯唔鞋 有肉味 炸過都保留到肉汁🍤我推薦呢個😍大蝦好厚肉鮮甜 爽口彈牙🧅洋蔥好淋 估唔到炸左都咁好食🐥我自己就唔太鍾意呢個😂唔鍾意食雞胸肉🙈🥚半熟玉子原隻上 店員教我地 咬開佢之後落啲鹽食 好味好多🤣流心蛋液流出黎 好正🤣🔸套餐包前菜、湯、飯團🔸#香港美食 #平民美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣美
🍢岳川串揚🍢
📍:銅鑼灣摩理臣山道8號地舖
⭕️:現金、信用卡

-串燒4款套餐- 💰118
(汁燒雞翼、煙肉車厘茄、美國安格斯牛肉眼、鹿兒島五花肉)
🐥雞翼外皮燒得好脆 唔乾好食!
🥓鹹鹹地既煙肉包住車厘茄 味道好特別
🐮安格斯牛肉好嫩多汁 入口味道豐富
🐷有油脂 比較肥美😍

-串揚5款套餐(牛)- 💰128
🐮安格斯唔鞋 有肉味 炸過都保留到肉汁
🍤我推薦呢個😍大蝦好厚肉鮮甜 爽口彈牙
🧅洋蔥好淋 估唔到炸左都咁好食
🐥我自己就唔太鍾意呢個😂唔鍾意食雞胸肉🙈

🔸套餐包前菜、湯、飯團🔸

#香港美食 #平民美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #hkig #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #岳川串揚 #串揚店
2021-12-11
2021-12-13 29 瀏覽
香港嘅串揚店唔多 今日就去咗位於銅鑼灣摩理臣山道嘅一間小店食串揚🤩 座位唔係好多想試嘅朋友可以預先訂座😎 食物選擇都幾豐富架🤤上菜嘅時候店員會為你介紹各款串揚 串燒配搭嘅食法 例如係點串揚汁 海鹽或者七味粉👅 我哋今晚就食咗以下嘅食物 由於每樣一串 所以可以試更加多唔同嘅食材:1. 帶子三文魚籽 新鮮帶子加上沙律醬調味 同三文魚籽👍🏻2. 紫蘇魷魚卷 薄薄嘅炸漿包住紫蘇魷魚🦑 咬落有陣陣嘅紫蘇葉香味 個人都幾鍾意👅3. 天使之海老 大大隻海老炸得好香脆 連個頭都脆到可以食埋😆4. 黑松露芝士竹輪 竹輪入邊充滿芝士 加上黑松露沙律醬好惹味🤤5. 廣島蠔 香脆嘅廣島蠔加上沙律醬 無得輸👍🏻6. 半熟玉子 必試推介 切開半熟玉子 加上少少海鹽食 簡簡單單勁好食😋7. 香脆雞翼 炸得好香脆 咬開簡直係肉汁爆發😱 加上甜甜哋嘅醬汁 推薦😍8. 香菇 香菇串燒平時已經好正 串揚做法一樣非常出色👅9. 年糕 香脆內煙韌 仲有年糕醬油 好特別👍🏻10. 洋蔥 洋蔥熟度岩岩好 好甜😌11. 茄子 都好值得一試 點少少串揚汁更正🤩12. 山芋 咬落外皮香脆 入面爽口 出面比較少食到👍🏻13. 芝士 邪惡拉

1. 帶子三文魚籽 新鮮帶子加上沙律醬調味 同三文魚籽👍🏻

12. 山芋 咬落外皮香脆 入面爽口 出面比較少食到👍🏻

13. 芝士 邪惡拉絲😍
14. 美國牛肉眼 一定要試 牛肉眼肉質好腍好嫩🤤
15. 燒白鰻 推介😆 燒到好香口 好惹味👅

16. 煙肉青提卷 平時多數都係食番茄仔 第一次試青提 特別香甜🤩

17. 熱湯烏冬 加上大量櫻花蝦味道香濃😋
18. 冷烏冬 口感更彈牙 個人偏愛冷烏冬多一點🌟
2021-12-12 27 瀏覽
岳川串揚 (銅鑼灣).呢間真係又係滿分推介🥰🥰 喜歡佢服務好,食物慢慢上有次序,味道好食,仲要價錢相宜合理🥰 !.▪️和風蒜子蕃茄沙律 /枝豆▪️.和風蒜子蕃茄沙律必叫,酸甜嘅和風汁做底,配上新鮮蕃茄,勁開胃枝豆有啲鹽係面,微鹹,佐酒小食!.▪️帶子三文魚籽 ▪️.炸帶子再加上沙律醬及三文魚籽,如此邪惡之物真係好好食😋 帶子入面唔會好熟,微生,但炸粉皮一啲都唔厚.▪️北海道帶子串,紫蘇魷魚卷,鹽燒牛舌▪️.帶子串就係上面嘅帶子三文魚子但係冇沙律醬冇三文魚籽version😂如果唔鍾意食三文魚子嘅人可以叫呢個;魷魚包住紫蘇再炸,咬落有淡淡香口同由於少少黏;燒牛舌非常出色,剛好超爽.▪️ 鹽燒雞腎 ; 牛油芝士翠玉瓜 ; 汁燒帶子; 北海道薯仔 ▪️.鹽燒雞腎粒粒爽,芝士翠玉瓜好好食,超juicy!汁燒帶子調味得宜,北海道燒薯仔都係第一次食,可惜呢個鹽重手左.▪️燒白鰻▪️.個皮燒得好脆,鰻魚又夠香.▪️葱香醬油燒飯團🍙▪️.我個人幾喜歡食飯團,呢個係成個飯團已經撈左醬油再加啲葱,出面係脆飯焦!.▪️冷蕎麥麵▪️.呢個主食真係性價比之王,太抵食! !$45一個主食蕎麥麵仲要好好食,麵質爽口有咬口,軟硬恰到好處!.📌 岳
岳川串揚 (銅鑼灣)

▪️和風蒜子蕃茄沙律 /枝豆▪️
枝豆有啲鹽係面,微鹹,佐酒小食!

▪️帶子三文魚籽 ▪️

▪️北海道帶子串,紫蘇魷魚卷,鹽燒牛舌▪️

▪️燒白鰻▪️
個皮燒得好脆,鰻魚又夠香

▪️葱香醬油燒飯團🍙▪️

▪️冷蕎麥麵▪️
呢個主食真係性價比之王,太抵食! !
📌 岳川串揚 (銅鑼灣)
銅鑼灣摩理臣山道8號地舖

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-12-10 48 瀏覽
*💭岳川串揚平時多數都是吃日式串燒,今日午餐時分終於有機會一嚐日式串揚😍小店位於銅鑼灣,離地鐵站有段距離,但環境挺舒服,店員熱情有禮☺️會主動介紹每道串燒😋串揚5款套餐🍢套餐可選擇美國安格斯牛肉眼或是鹿兒島五花肉,另外還配有海蝦、洋蔥、紫蘇雞肉、半熟流心蛋和兩個飯團😍串揚炸粉很薄,炸的時候沒有放上調味料,客人可以自行決定要否加上岩鹽、七味粉、或是串揚汁,點上串揚汁後感覺不會太熱氣,而且可以中和油膩感😋店員介紹原來洋蔥是來自日本的,所以味道比香港洋蔥甜,而且沒有很重的辛辣感,炸過後外脆內軟,很有驚喜🤤另外原來飯團🍙是可以追加的😍男生們不用擔心會不夠飽🤣飯團是傳統的日本飯團,飯裡加入了醃海帶,很有日本風味😋雖然餐廳位置有點遠,但感覺到餐廳的用心製作,而且有店員熱情款待,不枉此行☺️
💭岳川串揚

串揚5款套餐🍢

2021-12-10 60 瀏覽
收工約左人食飯,朋友介紹下去左近天樂里既日式小店食串燒同串揚。晚上七點左右嚟到,已經坐左好多枱客,想食的話最好預先book定枱。串揚同串燒唔同,串揚係關西名物,以竹籤沾上炸漿油炸,再點一下調過味既串揚汁,別有一番滋味。由左至右分別係1. 枝豆、和風蒜子蕃茄沙律、大蔥豬頸肉2. 紫蘇魷魚卷、黑松露芝士竹輪、燒大蔥、鹽燒雞翼3. 北海道薯仔、香菇串揚、茄子串揚、牛油芝士翠肉瓜串揚做得好出色,脆炸既地方薄薄一層緊貼著食材本身,咬落又唔會好油,點埋醬汁真係一流。鹽燒美國肉眼串值得一讚既係牛肉燒得好好食,未食已經聞到好香,燒得啱啱好。鹽燒牛舌心牛舌咬落充滿肉汁,好好食!燒白鰻燒白鰻亦同樣係必點既食物之一,外層燒到微脆帶甜味,魚肉肉質鮮嫩。汁燒雞胸雞軟骨雞肉幾滑,軟骨亦幾有咬口。炸雞胸雞軟骨汁燒帶子冷烏冬最後食個清清地既冷鳥冬,中和一下油膩感。今餐真係飽得嚟好滿足。

由左至右分別係
1. 枝豆、和風蒜子蕃茄沙律、大蔥豬頸肉
2. 紫蘇魷魚卷、黑松露芝士竹輪、燒大蔥、鹽燒雞翼
3. 北海道薯仔、香菇串揚、茄子串揚、牛油芝士翠肉瓜

鹽燒美國肉眼串
值得一讚既係牛肉燒得好好食,未食已經聞到好香,燒得啱啱好。

鹽燒牛舌心
牛舌咬落充滿肉汁,好好食!

汁燒雞胸雞軟骨
雞肉幾滑,軟骨亦幾有咬口。
炸雞胸雞軟骨

汁燒帶子

2021-12-10 49 瀏覽
喺灣仔摩理臣山呢度轉角位,開咗一間食炸串嘅小店。開頭以為佢係居酒屋,佢係用黑色為主調嘅設計,同我之前喺大阪見到炸串店風格都有啲唔同~我就好掛住日本好掛住大阪,唔知你哋有冇同感呢?今日我哋嚟叫咗午市套餐 $128串揚5款套餐 🟡日本洋蔥洋蔥香甜爽口,開胃晒~🟡美國安格斯牛肉眼/ 鹿兒島五花肉(二揀一)同同事每人揀咗一款。牛肉軟腍,咬落去Juicy,面頭嗰陣薄薄嘅炸漿,非常之脆口,令到牛肉串嘅口感更加豐富。五花肉有油香,咬落去爽口,又唔會覺得太肥膩。🟡大蝦超級爽口彈牙🤤最鍾意就係食炸蝦🍤🟡紫蘇雞肉帶紫蘇嘅香味,就算係雞胸肉都唔會覺得鞋☺️🟡半熟流心蛋呢個真係出色!一咬開就係流心嘅蛋黃,店員炸嘅時間拿捏得非常之好食嘅時候可以點埋醬汁,咁就會再惹味啲。套餐係包左前菜、兩個飯團、同埋味增湯,佢哋另外晚市都有提供廚師發板,或者唔同嘅散叫。同時佢哋仲有好多唔同嘅清酒或者日本酒,一邊飲酒一邊食咋請多一個非常之炸串嘅享受

我就好掛住日本好掛住大阪,唔知你哋有冇同感呢?

今日我哋嚟叫咗午市套餐 $128

串揚5款套餐

🟡日本洋蔥
洋蔥香甜爽口,開胃晒~

🟡美國安格斯牛肉眼/ 鹿兒島五花肉(二揀一)
同同事每人揀咗一款。
五花肉有油香,咬落去爽口,又唔會覺得太肥膩。
🟡大蝦
超級爽口彈牙🤤最鍾意就係食炸蝦🍤

🟡紫蘇雞肉
帶紫蘇嘅香味,就算係雞胸肉都唔會覺得鞋☺️

🟡半熟流心蛋

食嘅時候可以點埋醬汁,咁就會再惹味啲。
套餐係包左前菜、兩個飯團、同埋味增湯,

岳川串揚 𝗬𝗮𝗸𝗶𝗺𝗼𝗿𝗶 🇯🇵香港食炸串嘅餐廳唔多,今次試咗呢間新開嘅岳川串揚 𝗬𝗮𝗸𝗶𝗺𝗼𝗿𝗶,開左兩個幾星期!位於銅鑼灣同灣仔之間,鵝頸橋再入少少。餐廳面積唔大,有大約𝟭𝟲個座位。有高枱同𝗻𝗼𝗿𝗺𝗮𝗹枱。點餐用𝗤𝗥 𝗰𝗼𝗱𝗲,除咗串揚,佢地仲有串燒同佐酒小吃。佢地嘅串揚全部炸粉都好薄,溫度控制得好好,熱辣辣送到,一啲油膩感都無!大部份嘅串揚已經做好適量嘅調味,個人比較喜歡唔點醬汁進食都同樣夠味。帶子三文魚籽 𝗛𝗸$𝟰𝟬 🐚🌟- 其中一個佢哋嘅𝘀𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲🤩 皮薄餡靚❤️魚籽份量都幾多,帶子相對比較細粒,不過鮮味❣️天使之海老 𝗛𝗸$𝟰𝟴 🦐🍤🌟- 呢隻海老係我今餐嘅最愛🤤🤤❤️ 成隻蝦由頭至尾都食得!十分香濃嘅蝦味,超正‼️炸雞胸雞軟骨 𝗛𝗸$𝟮𝟴 🐣🌟- 雞胸同雞軟骨嘅比例岩岩好,肉味濃郁,軟骨脆卜卜。燒白鰻 𝗛𝗸$𝟰𝟮 🐠- 燒出黎個溫度岩岩好,好好食🤩 再厚身啲就更好🤤鹽燒牛舌心 𝗛𝗸$𝟰𝟮 👅- 中規中矩嘅牛舌心,重牛味且爽口,好食!鹽燒雞胸雞軟骨 𝗛𝗸$𝟮𝟲 🐥🌟- 同炸雞胸雞軟骨一樣,超級𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆❗️鹽燒雞腎 𝗛𝗸$𝟮𝟱 🐓- 好爽口,一啲雪味都冇,十分新鮮!黑松露芝士
岳川串揚 𝗬𝗮𝗸𝗶𝗺𝗼𝗿𝗶 🇯🇵

帶子三文魚籽 𝗛𝗸$𝟰𝟬 🐚🌟

天使之海老 𝗛𝗸$𝟰𝟴 🦐🍤🌟

炸雞胸雞軟骨 𝗛𝗸$𝟮𝟴 🐣🌟
- 雞胸同雞軟骨嘅比例岩岩好,肉味濃郁,軟骨脆卜卜。

燒白鰻 𝗛𝗸$𝟰𝟮 🐠
- 燒出黎個溫度岩岩好,好好食🤩 再厚身啲就更好🤤

鹽燒牛舌心 𝗛𝗸$𝟰𝟮 👅
- 中規中矩嘅牛舌心,重牛味且爽口,好食!

鹽燒雞胸雞軟骨 𝗛𝗸$𝟮𝟲 🐥🌟
- 同炸雞胸雞軟骨一樣,超級𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆❗️

鹽燒雞腎 𝗛𝗸$𝟮𝟱 🐓
- 好爽口,一啲雪味都冇,十分新鮮!

黑松露芝士竹輪 𝗛𝗸$𝟯𝟬 🧀
- 松露味特出不過芝士竹輪偏細。

汁燒雞翼 𝗛𝗸$𝟮𝟲 🐥🌟
- 平時食開鹽燒,呢個汁燒超級𝗶𝗺𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗶v𝗲!香濃嘅醬汁唔會蓋過咗雞翼本身嘅味道,肉質濕嫩,推介!

炸黑豚肉 𝗛𝗸$𝟰𝟱 🐷
- 同樣肉質鮮嫩,不過豚肉偏細,性格比不高。

七味魚翅 𝗛𝗸$𝟳𝟱 🎣🌟
- 送酒一流嘅佐酒小吃!雖然價錢略貴,但係份量超級多❗️下次嚟都一定會再叫😛😛

激辛櫻花蝦翠玉瓜 𝗛𝗸$𝟮𝟮 🥒🌟
- 第一次食辣味櫻花蝦配翠玉瓜呢個組合,超級好食超級野味‼️ 𝗣𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵 💯🤩🤩🤩

𝗦𝗮𝗸𝗲 𝟳𝟮𝟬𝗺𝗹 𝗛𝗸$𝟱𝟱𝟬 🍶
- 食炸串/串燒邊少得清酒🍶 偏𝗱𝗿𝘆,暫時𝗦𝗮𝗸𝗲 選擇唔太多。

👨🏻‍💼店員服務十分親切殷勤。聽店員講原來𝗬𝗮𝗸𝗶𝗺𝗼𝗿𝗶 係神川嘅支店,𝟭𝟮月尾隔離會開埋神川𝗼𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲第二分店!有興趣就快啲𝗠𝗮𝗿𝗸低啦☺️😋
  • 天使之海老
2021-12-06 61 瀏覽
點樣食推介✨💛高質串揚居酒屋💛💛銅鑼灣黃店💛岳川串揚 地址:銅鑼灣摩理臣山道8號地舖🍖串揚- 帶子三文魚籽 $40 (7.8/10)居酒屋狂魔表示好開心銅鑼灣又有新開嘅居酒屋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),特別表揚依間d串揚嘅炸衣真係做到超特薄😗!咬落酥脆唔油膩,個帶子本人都幾大粒同甜,加埋d沙律醬同三文魚籽就更加清爽同埋鹹香味十足😗🍖七味魚翅 $75 (7.8/10)睇價錢可能覺得有d貴,但其實嘅份量真係好有誠意,比同類型嘅居酒屋係多一倍有多😂😂😂(信我,我食過好多間居酒屋嘅魚乾🤣),送酒一流,多到兩個人食到餐飯嘅尾聲都仲係食緊d魚乾😂😂,魚乾只要燒得勁香又辣辣地咁已經好好食🍖串揚- 廣島蠔 $48 (7.5/10)炸衣都已經讚過,啊蠔本身就都新鮮嘅,仲有d花花點綴夠曬靚仔🍖串揚- 天使之海老 $48 (8/10) 🌟好味道🌟黎到一定要嗌依串串揚!真心好好食,個蝦頭d殼超脆超香蝦味,蝦肉肉質爽口彈牙又鮮甜!🍖和風蒜子番茄沙律 $48 (7.8/10)番茄簡直係解油膩同開胃嘅神器,成兜野甜味勁酸酸甜甜再加埋生蒜味激辛感覺真係不得了👅💦🍖串揚- 紫蘇魷魚卷 $30 (7.8/10)高質!鍾意紫蘇香味嘅朋
點樣食推介✨

💛高質串揚居酒屋💛
💛銅鑼灣黃店💛

岳川串揚
地址:銅鑼灣摩理臣山道8號地舖

🍖串揚- 帶子三文魚籽 $40 (7.8/10)

🍖七味魚翅 $75 (7.8/10)

🍖串揚- 廣島蠔 $48 (7.5/10)
炸衣都已經讚過,啊蠔本身就都新鮮嘅,仲有d花花點綴夠曬靚仔

🍖串揚- 天使之海老 $48 (8/10) 🌟好味道🌟

🍖和風蒜子番茄沙律 $48 (7.8/10)

🍖串揚- 紫蘇魷魚卷 $30 (7.8/10)
高質!鍾意紫蘇香味嘅朋友都要嗌!同魷魚好夾🤤,點埋串揚d甜甜又偏酸嘅醬一齊食就好正

🍖串揚- 黑松露芝士竹輪 $30 (7.5/10)
本身好期待依串,結果其他串揚太高質將佢比下去😂,不過炸芝士竹輪都好食嘅,但個黑松露醬就得物無所用🤣

🍖串揚- 蓮藕 $25 (7.8/10)
蓮藕本身已經脆,加埋d脆嘅炸衣再點埋d串揚醬就更加正

🍖串揚- 半熟玉子 (7.8/10)
炸蛋真係高難度動作黎,做到已經好勁😂,我就冇食到,男朋友表示好滿足

🍖鹽燒牛舌心 $32 (7.3/10)
黎依度都係建議主攻串揚🤣🤣,串燒都ok,但個牛脷心稍微燒過籠有少少韌

🍖汁燒雞胸軟骨 $26 (7.8/10)
我最近由雞軟骨fans轉左去左雞胸軟骨fans😗,汁燒燶燶地咁好香口,有d焦糖化左嘅香味,好食!

🍶小左御門純米吟釀 300ml $250 (7.5/10)
依款sake用左美山錦嘅米去釀製,(個人偏愛山田錦多d因為米香較重),精米步合55%,入口都算爽,果味唔算出但都有少少蘋果香,after taste入喉嚨有少少好輕微嘅辛,拎黎配串揚都唔錯,可以解到油膩感

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
2021-12-05 94 瀏覽
銅鑼灣新開的串揚店午市套餐有四款,三款係串揚 (炸串),另一款係串燒。套餐包前菜、湯、飯團🍙。——串燒套餐$118汁燒雞翼、煙肉車里茄、美國安格斯牛肉眼、鹿兒島五花肉4串串燒都好食 😋牛肉同五花肉好香,好有肉汁雞翼外皮燒得脆口,但唔會乾煙肉車里茄,咸咸地煙肉加埋fresh車里茄,味道幾特別飯團質感比較煙韌, 內放左醃製既黑木耳—- 串揚套餐 $128串揚有美國安格斯牛肉眼、海蝦、洋蔥、紫蘇雞肉同半熟流心蛋炸粉偏薄,唔會覺好油最鐘意海蝦,肉質好彈牙紫蘇雞肉都配搭得好好
銅鑼灣新開的串揚店

——

串燒套餐$118
汁燒雞翼、煙肉車里茄、美國安格斯牛肉眼、鹿兒島五花肉
4串串燒都好食 😋
牛肉同五花肉好香,好有肉汁
雞翼外皮燒得脆口,但唔會乾
煙肉車里茄,咸咸地煙肉加埋fresh車里茄,味道幾特別
飯團質感比較煙韌, 內放左醃製既黑木耳

—-

串揚套餐 $128
串揚有美國安格斯牛肉眼、海蝦、洋蔥、紫蘇雞肉同半熟流心蛋
炸粉偏薄,唔會覺好油
最鐘意海蝦,肉質好彈牙
紫蘇雞肉都配搭得好好
📍 岳川串掦 @yakimori_hk味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️黃店💛一間主打串燒、串揚 既日式居酒屋🏮燒物選擇非常齊全 🚂海鮮、肉類、蔬菜一應俱全🎆⭐️前菜日本胡麻豆腐$45香濃既胡麻醬搭上滑嫩既豆腐 入口豆香味十足🧆⭐️ 串揚香脆雞翼$25黑松露芝士竹輪 $30煙肉青提卷$24年糕$20半熟玉子$32茄子$25山芋$28露筍$32 串揚係香港既居酒屋唔係太常見✨呢度嘅串揚 粉皮薄 有金黃嘅色澤 🌟食落當然唔少得帶少少酥脆❤️入口乾爽完全唔油膩 罪惡感大減😈其中必食推介一定係以下2️⃣款食物煙肉青提卷🍇咬落去既一刻有提子清甜嘅爆汁感💫大大減低煙肉嘅鹹味 味道平衡得恰到好處⚖️半熟玉子🥚外脆內軟 蛋黃呈現半熟狀態⏲入口蛋漿緩緩流出 非常滑溜⚪️⭐️串燒燒雞軟骨$28鹽燒雞腎$25汁燒美國肉眼串$45汁燒黑豚肉$35鹽燒牛舌心$32汁燒帶子$38大蔥豬頸肉$25串燒食物方面 同樣出色👍🏻廚師控制火候方面做得好好👨🏻‍🍳每款串燒都好juicy 唔會燒得好干身 🔥調味料就有海鹽同七味粉 落少少就更加惹味🧂個人會私心推介以下2️⃣款汁燒美國肉眼串🥩牛味香濃 肉質柔軟 又充滿有肉汁🐮鹽燒牛舌心牛舌切得厚薄適中 牛舌心較一般牛
📍 岳川串掦 @yakimori_hk
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

黃店💛
一間主打串燒、串揚 既日式居酒屋🏮
燒物選擇非常齊全 🚂
海鮮、肉類、蔬菜一應俱全🎆

⭐️前菜

花果香味好清爽 不過酒精濃度就偏高少少🌸

最值得一讚嘅店員好nice 😚
每次上菜都會好細心咁介紹食物同調味料嘅配搭👏🏻

👨🏻‍🍳 銅鑼灣摩理臣山道8號地舖

#hkfoodie #foodiehk #hkblogger #blogger #銅鑼灣 #灣仔 #銅鑼灣美食 #灣仔美食 #香港美食 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣食咩好 #香港食咩好 #香港好去處 #香港加油 #居酒居 #串燒 #香港居酒居 #香港串燒店 #美食推薦 #美食推介 #必食 #必食推介 #食好西 #相機食先 #手機食先 #打卡 #岳川串掦

2021-11-29
2021-12-01 44 瀏覽
呢間新開嘅串揚專門店,啱啱新裝修好,店員好有禮貌會主動介紹菜式。而且坐喺路旁邊嘅花枱仲可以睇到佢燒烤同埋炸嘢嘅過程,十分之療癒。全部食物都係即叫即炸或者燒,香脆雞翼($25)大大隻超級多汁,加埋特製嘅醬汁好惹味。另外露筍($32)同埋前菜嘅蕃茄蒜香沙律($48)都好新鮮,前者好大條好爽口,後者有成個蕃茄嘅份量,加埋蒜頭同埋蔥仲有醬汁,真係別有一番風味。講到我最鍾意嘅係串燒牛舌心($32)熟度啱啱好,又軟熟又香口。
2021-12-01
  • 香脆雞翼
2021-11-29 45 瀏覽
今日同朋友去灣仔食個日式午市套餐,個性價比都不錯一個係串揚套餐,包咗安格斯牛肉眼/鹿兒島五花肉,海蝦,日本洋蔥, 紫蘇雞肉,半流心蛋,另外一個就係串燒四款套餐,包咗燒汁雞翼,煙肉車厘茄,美國安格斯牛肉眼,同埋鹿兒島五花肉2個套餐兩個套餐都有飯糰,飯糰個份量都幾大,口感軟嫩,裏面再加咗酸梅,酸酸甜甜,非常之開胃前菜有酸蘿蔔,再加中華海蜇,q彈嘅中華海蜇,配酸甜度岩岩好嘅酸蘿蔔,非常之開胃,一個不錯嘅前菜車厘茄外面包住煙肉,外面燒得好香,咬落去爆汁,將車厘茄汁同煙肉嘅香味,混為一體,非常吸引燒汁雞翼,雞翼燒得非常的juicy,外面雞皮非常的脆身,再加上醬汁的關係,口感豐富美國安格斯牛肉眼,味道非常之豐富,入口juicy , 鹿兒島五花肉,有油脂,油花非常之香,非常之吸引,入口軟嫩另外朋友既串揚,加咗薄嘅炸粉,令到個表皮呈金黃色,非常啲脆口,蝦嘅味道非常的香濃,外脆內q彈,另外佢個流心蛋,非常之香,入口順滑,不錯不錯
今日同朋友去灣仔食個日式午市套餐,個性價比都不錯

2021-11-26 132 瀏覽
位於銅鑼灣的岳川串揚是一間串燒居酒屋,主打各種日式串揚📸 有別於傳統日式串燒,「串揚」是關西流行一種小食,串炸沾上炸漿油炸,十分滋味,在香港也甚少有機會吃🌟餐廳主打各種日式串揚,當中以吉天使之海老 、廣島蠔、帶子三文魚籽最受歡迎,此外也有提供露筍、和風蒜子蕃茄湯律、枝豆等小食,適合與朋友聚餐Chill下🥳🍢 廣島蠔蠔味濃郁,肉質飽滿,再拈上沙律醬,口感層次更加豐富✨🍢 天使之海老 海老外表金黃亮麗,外層炸得脆而不乾,內層蝦非常鮮甜,值得一試😋🍅 和風蒜子蕃茄湯律鮮甜的蕃茄配上特製和風蒜子的鹹香,酸酸甜甜的,解膩一流,絕對有驚喜🤩👏🏻🌱 露筍露筍外脆內嫩,口感清香,最適合想食炸物但又怕熱氣的朋友😇✨🍢 煙肉青提卷清甜的青提配上煙肉的鹹香,一甜一鹹意外地夾,平時比較少機會試到😉

🍢 廣島蠔
蠔味濃郁,肉質飽滿,再拈上沙律醬,口感層次更加豐富✨

🍢 天使之海老

🍅 和風蒜子蕃茄湯律

🌱 露筍
露筍外脆內嫩,口感清香,最適合想食炸物但又怕熱氣的朋友😇✨

🍢 煙肉青提卷
  • 天使之海老