2018-12-30 92 瀏覽
近日才知道有呢間餐廳,有晚唸住入去試下,点知店員話冇訂位要等到8:30後都未必有位;咁結果訂左試下啦,原來有最低消費,中午都要成180元。我3個人試左個2人餐加小食和一杯熱飲,埋單連加一成6xx元係咪太過貴呢!講真食物真係一般,蛋咖哩飯都收成99元一個收費好不合理嘅貴。如果想要埋隻鴨杯,係你必須食到最低消费個180元,然後叫杯嘢要成89元,咁隻杯才可以攞走。我本身都係鴨咪,唔係因為呢隻鴨,我都唔會入去。
我本身都係鴨咪,唔係因為呢隻鴨,我都唔會入去。
2018-12-23 73 瀏覽
今期變咗 Pekkle cafe, 我這個鴨迷當然要朝聖,由於知道香港有好多鴨迷,所以一定會訂枱,啲工作人員都好有禮貌,唔錯 👍🏻👍🏻👍🏻。 由於太多鴨迷,所以第一次去時,杯同樽被人攞晒,餐廳就變了送襟章;後來店舖返咗貨,決定再朝聖,今次兩樣都有,超開心,滿載而歸 🥳🥳🥳🥳🥳我的至愛 😍😍😍😍😍😍😍雪糕🍦 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻烏冬套餐,唔錯 咖啡好味,隻杯真係好靚 😍😍😍😍

我的至愛 😍😍😍😍😍😍😍

雪糕🍦 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

烏冬套餐,唔錯

咖啡好味,隻杯真係好靚 😍😍😍😍

• Ice  Cream
話説我今日同我表姊去左TOP(旺角中心隔離個商場)買聖誕禮物,買到甘上下我地就搵過地方坐下食d野甘,我表姊就想食甜物,果時下午大約4點左右,我同佢係TOP行左一轉見到山下菓子無人又有位(其他cafe好多人好迫)方便順便整理一下戰利品。我地入到去坐底左,我叫個靚囡waitress 過黎點左一份waffle 跟一份chip ,跟住我見到靚囡走左去同個便服靚女講野,我想信佢係管理層,然後靚囡waitress 番過黎攞起張menu同我講“呢度個人最低消費$180或者可以點多兩杯野”果時我心諗唔係阿嘛,我再睇下個menu waffle 跟chip大約$140,姐係我地要點多二百幾蚊野,諗左兩秒,我就同靚囡waitress 講甘算啦唔食啦,即走! 我係第一次食OpenRice 食評,我心入面真係有小小嬲,我唔係嬲在食物既質素,員工既態度,或餐廳既環境,又或姐衛生情況;我係嬲在你連想比我入去食野既機會都無!首先我評價唔到食物既質素,因為我連食既機會都無(睇到呢度肯定有人會話我食唔起就無食啦之類既) 唔係因為我食唔起,

首先我評價唔到食物既質素,因為我連食既機會都無(睇到呢度肯定有人會話我食唔起就無食啦之類既) 唔係因為我食唔起,甘大家不如換個角度諗諗,我同我表姊兩個人無可能再點多個蛋包飯再加杯野飲家,因為我地本身就打算食小小野,無可能要我食個正餐係果個鐘數,就算你送比我食我都食唔落啦,既然如此我地唯有走羅,等真係正餐先去幫親(成人個人最低費$180)

講到底其實我都有疏忽,我唔應該唔睇清楚佢門口個menu就衝左入去,因為menu真係清清楚楚列明成人最低消費$180,如果我今日睇左我地係一定唔會入去既,因為心知係食小小野。試問各位真係會每一次去食野都會係門口睇左menu??下午茶時分,個人要消費滿$180確實彼有難度,阿....我可以點6杯特飲每人三杯肯定超過$360,又或姐2份waffles 3杯特飲,甘就一定滿足最低消費既要求哈哈。幻想歸幻想,現實又有幾個人真係食到甘多野係下午時分??

味道 1/5 食都無得食
環境 3/5 平心而論都可以
服務 2/5 有很大進步空間
衛生 3/5 平心而論可以
抵食 2/5 一般,以地理位置計

2018-12-22
下午茶
2018-12-20 116 瀏覽
為了滿足朋友豬對呢隻AP鴨既強烈慾望,就陪佢一齊請假過黎一試。之前去過銅鑼灣果間用Little twins star為主題既甜品店,當黎到門口見到類似既佈局同銷售模式,心想又有伏?唯一不同是有主食(好多熱食),食物價錢可接受。堂食75分鐘,最低消費180蚊(初時仲覺得好乸利,原來熱飲杯可以攞走,甘就差唔多啦~)味道: Mocha幾好味(其實我好少飲coffee,為左隻杯。。。)烏冬份量夠1個女仔飽肚,味道不差可接受。牛奶樽可選朱古力,用黎溝mocha幾好味噃。(即係我1個人飲2杯野,咪又係為左個樽囉)Burger要讚個蕃茄好大塊又厚,味道都唔錯,芝士唔夠溶。全場映相位處處,鴨迷必到朝聖地。精品好快比人掃清,原來即日係會補貨的,只是時段問題。我地2點3到無晒tote bag,問侍應佢話不定時補貨,但無講原來係即日,我地食野期間見到佢係倉走出黎,的tote bag係晒入面,再問佢先話再等4點,大家留意啦!侍應服務有禮貌的,只是。。。取票等候入座時,即使有客人離席,有空席,侍應也不會主動叫你入座,可能係你張票上已寫上大約入座時間吧(我地比個時間早20分鐘可以座低,全靠我朋友問一問入得未)

味道:

烏冬份量夠1個女仔飽肚,味道不差可接受。

牛奶樽可選朱古力,用黎溝mocha幾好味噃
。(即係我1個人飲2杯野,咪又係為左個樽囉)
Burger要讚個蕃茄好大塊又厚,味道都唔錯,芝士唔夠溶。

全場映相位處處,鴨迷必到朝聖地。

晒入面,再問佢先話再等4點,大家留意啦!
Mocha
朱古力奶
2018-12-20
10 分鐘 (堂食)
2018-12-14 100 瀏覽
因為朋友非常中意pekkle *所以就去左哩間身處旺角新廣場既新cafe我地就叫左個二人餐..二人餐食物包括2個主食2個甜品2杯飲品我地揀左..咖哩蛋飯卡邦尼意粉芝士檸檬蛋糕香桃果凍由於我地4個人嘅關係..就再叫多1個小食加2杯野飲最後埋單每人$175另外順帶一提其中一位女店員態度極差😡
因為朋友非常中意pekkle *
所以就去左哩間身處旺角新廣場既新cafe
我地就叫左個二人餐..
二人餐食物包括2個主食2個甜品2杯飲品
我地揀左..

咖哩蛋飯

卡邦尼意粉

芝士檸檬蛋糕

香桃果凍
由於我地4個人嘅關係..
就再叫多1個小食加2杯野飲

最後埋單每人$175
另外順帶一提其中一位女店員態度極差😡
2018-12-10 69 瀏覽
細細個已經好鍾意AP鴨,雖然好多人會將佢同DD Duck視為一體,但我好肯定咁講📣AP鴨唔係DD Duck...AP鴨唔係DD Duck🔊......依間餐廳用AP鴨做主題,親愛嘅表妹一早就約我去試,因為係我童年嘅至愛。。。老實講,餐廳性價比低,食物質素仲有好多進步空間,只係童年回憶無價 。。。叫左2人餐,主食有咖哩飯...係咖喱汁+炒滑蛋飯, 冇特別,咖喱唔夠香,滑蛋比某連鎖餐廳早餐還要差。。。係屋企煮到嘅質素。。。另一個主食係卡邦尼意粉,唔講以為係洋蔥火腿炒意粉,再加埋白汁,完全沒有卡邦尼嘅感覺,一d都唔香,冇蛋同creamy嘅質感,食落口,我忍唔住望多次張單,睇下係咩意粉。。。甜味叫左cheesecake同白桃流心蛋糕。。。cheesecake唔多似cheesecake,只係普通嘅蛋糕,白桃洗心蛋糕,沒有任何桃味,亦沒有流心。。。如果唔睇餐牌,唔理係咩甜品嘅話,其實唔錯,但你知道佢係咩甜品嘅話,係絕對會失望飲品方面叫左一杯水果茶,一杯紅茶,冇任何期望,亦不見出色。。。後記: 餐牌寫可以抽AP鴨pins,但冇人叫我地抽…我返到屋企先記得啊總結: 去依間餐廳,只係為左隻鴨,所以對食物
。。。
,但你知道佢係咩甜品嘅話,係絕對會失望
飲品方面叫左一杯水果茶,一杯紅茶,冇任何期望,亦不見出色
。。。

總結: 去依間餐廳,只係為左隻鴨,所以對食物唔好有期望,影下相算啦
而且價錢比較貴,2人餐加埋一,差唔多$500
只係AP鴨係童年回憶,讓我豪一次
2018-12-06 81 瀏覽
朋友係超級AP鴨迷。從讀書到做野都有儲AP鴨物品,以前細個每年送依個AP鴨迷朋友既生日、聖誕禮物都離不開AP鴨精品,由筆、月曆、毛巾、Tshirt、到行李喼都送過。隨住年齡增長人變得實際左,加上AP鴨無再出新精品之後,朋友對AP鴨既熱情都變淡左。知道AP鴨開限時cafe之後第一時間同AP鴨迷朋友分享,仲馬上約定飯局😄😄星期三晚唔算人多,七點四左右到餐廳,職員寫左張飛話要七點九先有位。無問題,餐廳門口好多AP鴨家族紙牌背景比你影相打卡,眨下眼就有枱喇。餐廳可以話係AP鴨overload😌。檯面、餐紙、飲管、杯墊Menu全部印滿AP鴨個樣。所有餐廳既食物都有AP鴨影蹤⋯⋯撊咗一輪之後終於決定點個二人套餐。套餐包甜品2選2、主食3選2、特飲4選2。主食點左咖喱飯同卡邦拿意粉,甜品係芝士餅同流心桃蛋糕。真心覺得味道一般般。日式咖喱飯好難做得差,義粉好足料,超多火腿。兩個甜品味道一樣,而且未融曬雪🤔🤔。兩個飲品都係一般吧。驚喜當然係所有菜都帶AP鴨裝飾。咖喱飯個白飯壓成個鴨樣先上菜。蛋糕都倒模AP鴨個樣。意料之外既係真係好多AP鴨迷呀⋯⋯個個都瘋狂影相,不論男女老少都不停拍照拍照,真係好忙。餐廳

餐廳可以話係AP鴨overload😌。檯面、餐紙、飲管、杯墊Menu全部印滿AP鴨個樣。所有餐廳既食物都有AP鴨影蹤⋯⋯撊咗一輪之後終於決定點個二人套餐。套餐包甜品2選2、主食3選2、特飲4選2。主食點左咖喱飯同卡邦拿意粉,甜品係芝士餅同流心桃蛋糕。真心覺得味道一般般。日式咖喱飯好難做得差,義粉好足料,超多火腿。兩個甜品味道一樣,而且未融曬雪🤔🤔。兩個飲品都係一般吧。驚喜當然係所有菜都帶AP鴨裝飾。咖喱飯個白飯壓成個鴨樣先上菜。蛋糕都倒模AP鴨個樣。意料之外既係真係好多AP鴨迷呀⋯⋯個個都瘋狂影相,不論男女老少都不停拍照拍照,真係好忙。餐廳有最低消費,埋單時可以抽AP鴨噤章。

總括而言,如果你係AP鴨迷的話,就一定要來朝聖👍🏻👍🏻
咖喱蛋飯
飲品
咖喱蛋飯
飲品
2018-12-03 74 瀏覽
旺角街頭各式各樣的美食,我大概也吃了大部份的餐廳!新開的在旺角中心附近的商場T.o.p,有一間Cafe蠻休閒的感覺,於是就走進去了。疏乎厘pancake,而且我還點選了日本運來的蜜瓜pancake!喜歡吃pancake的我,發現這間小店的pancake還算軟熟呢!而且配上了甜甜的忌廉,味道非常吸引!至於蜜瓜方面,因為沒有切開,所以就必須自己動手!在切開蜜瓜皮的時候,非常要有技巧!如果你是有興趣的,那這裏或許合適。環境方面,休閒舒適,可惜的是我們當天發現食物到了的時候,我們並沒有任何餐碟。在我們請求遞上餐碟後,享用甜品的時刻我們又發現並沒有足夠的餐具。食物種類方面,正餐選擇較小,小食大部份偏向炸物。
如果你是有興趣的,那這裏或許合適。
食物種類方面,正餐選擇較小,小食大部份偏向炸物。
我同朋友一行三人,一入去,女店員喺明明有四人枱嘅情況下,安排咗張二人枱入我地。當時隔離仲有張二人枱,正想要求泊埋兩張枱之際,佢就比其他人入。本身都有考慮食水果甜品放題,但咁嘅環境,真係立即打消念頭。我地叫咗2個主食,1個小食。上菜嘅時候,放咗一個主食,加我地3隻碟,張枱嘅位置已經所淨無幾。到再上小食嘅時候,我地問咗男店員:「你覺得我地真係夠位食?」男店員回應:「冇枱真係冇辦法。」戲肉就到上另一個主食,女店員送埋黎,我地都好束手無策地移位,希望放到個主食,我朋友同女店員講:「我盡左力架喇。」個女店員回應一句:「我都盡左力架喇!」然後將我地碟蛋包飯凌空放係枱角,凌空,係凌空呀,得四分一隻碟喺張枱度,之後佢就走左去。都係想同朋友開開心心食餐飯,點知食到一肚氣。出面得幾個人等位,點解唔可在用心安排坐位。女店員態度真係十分趕客,好似欠左佢咁,睇留言見到好多都話員工態度惡劣,仲要收加一服務費,真係好意思,請呢間公司正視員工態度!

男店員回應:「冇枱真係冇辦法。」

2018-11-09 148 瀏覽
喺日本第一次食Cremia雪糕覺得好食到難以形容,而家香港好多地方都可以食到喇👍🏻Cremia 牛奶雪糕+oreo碎+芝士 $58(唔記得左杯雪糕個名🤣)因為雪糕會溶得勁快,所以我揀左杯裝住,而杯裝又有多啲配料好豐富(我個人好貪心)🙈🐷香滑濃郁牛奶雪糕,灑上朱古力粉🍦👍🏻底層既芝士勁厚,好正😍不過我始終覺得用返雪糕筒裝住會好食啲,因為佢個雪糕筒係好似白之戀人既餅咁好食既

Cremia 牛奶雪糕+oreo碎+芝士 $58
(唔記得左杯雪糕個名🤣)

香滑濃郁牛奶雪糕,灑上朱古力粉🍦👍🏻底層既芝士勁厚,好正😍

外賣自取
2018-11-04 192 瀏覽
點了日式咖喱旦包飯,賣相唔錯,味道可以。之後的日式水果雪糕放題,也算可以除了香印提子沒有香印味,巨峰提子有點兒酒味宿味,頭兩次點的日本蜜瓜近瓜皮有部分透明及沒有什麽味,青森萍果只有酸味及叫一份會給你大半碟促消,日本杮是淋一點,桔子肉及奇異果肉是正常的呢!
點了日式咖喱旦包飯,賣相唔錯,味道可以。

2018-11-04
2018-11-03 355 瀏覽
第一次寫食評,因為真係忍唔住,嬲啊!!啲野食ok嘅,意粉,pancake……生果都幾新鮮,蜜瓜同柿好味!!Pudding就見仁見智啦!我就覺得太甜但最差係上生果太慢!好似唔想俾你食咁多咁!主菜,甜品上得好快,但生果每次等15-20分鐘!!每次15-20分鐘!!(重要嘅野要講多次) 唔使煮,齋切都要等咁耐!最後我一次過點6份,都淨係俾佐3份我!唔捨得就唔好搞咩放題任食,仲要點主菜額外加$99一位!唔會再想去嘅一間餐廳,太無道德!!
Pudding就見仁見智啦!我就覺得太甜

但最差係上生果太慢!好似唔想俾你食咁多咁!
2018-10-16 382 瀏覽
專登嚟食雪糕。食之前坐低食個午餐,叫咗個“蛋包飯”。一切開裡面竟然係白飯.......一間標榜日本食物既餐廳,竟然唔識整蛋包飯,真係無言。個午餐已經食得好奄悶!埋單之後喺門口買杯雪糕,點知一樣瀨嘢!同日本食完全係兩回事,呢度食 只食到奶粉味。真係無下次...真係好好好失望,唔明點解要賣呢隻日本雪糕,但可以整到咁難食?係咪博啲客人未去過日本食?真係搞笑?!午餐加飲品就一定要加埋小食,真係R得就R。咁做生意,一定大把回頭客!
專登嚟食雪糕。食之前坐低食個午餐,叫咗個“蛋包飯”。
埋單之後喺門口買杯雪糕,點知一樣瀨嘢!
午餐加飲品就一定要加埋小食,真係R得就R。
咁做生意,一定大把回頭客!
2018-10-16 420 瀏覽
旺角新商場T.O.P連接著旺角中心,成為新一個年輕人的潮流聖地,除了潮人潮物外,餐廳選擇也不少。甜品店山下菓子近日與卡通人物Monchhichi聯承,推出全新青森蜜瓜系列,當然要來朝聖一下!餐廳近門口一排展示櫃擺滿可愛的Monchhichi毛公仔及周邊商品出售,每個造型都維肖維妙,融化你心室內牆飾、桌椅、餐墊均換上Monchhichi版本,非常夢幻,充滿童趣!客人可以抱著咕臣公仔拍照打卡呢先點了一客明太子雞翼醫肚,焦香的雞翼外皮內釀滿明太子餡料,很日式的做法。主角當然是甜品 — 日本蜜瓜配梳乎厘班戟🍈Soufflé pancake印上Monchhichi logo, 加上班戟蓬鬆的空氣感,更添可愛日本青森蜜瓜果然名不虛傳,甜度十分高👍🏻配上一杯蜜瓜味梳打特飲,滿足。
明太子雞翼
時令日本蜜瓜配梳乎厘班戟
主角當然是甜品 — 日本蜜瓜配梳乎厘班戟🍈
日本青森蜜瓜果然名不虛傳,甜度十分高👍🏻
配上一杯蜜瓜味梳打特飲,滿足。
時令日本蜜瓜特飲

2018-10-13 2309 瀏覽
我雖然不是Monchhichi die hard fans, 但好久以前亦曾經對Monchhichi公仔着迷,今日行旺角新落成的商場"This is our Place"時,竟然發現"山下菓子"成為Monchhichi期間限定cafe, 真係好驚喜,超開心門口有一個好大嘅Monchhichi 厨師公仔,好cute呀我要同佢合照呀成個餐廳每一個角落都係Monchhichi,好colorful, 好可愛,真係所有童真都返哂黎好開心呀!仲有Monchhichi公仔和產品可以即場買有日本不同地方直接運送到港的新鮮水果🍊🍎🥝🍑鮮果千層蛋糕~北海道奶油製成嘅忌廉配上薄薄嘅餅皮, 層層疊疊 煙韌細密的餅皮,內藏牛奶及吉士雙重口味忌廉 ,帶出柔軟細緻奶香味 ,仲有鮮芒果和奇異果,與忌廉好配合,所以一點也沒有腻的感覺鮮雜果梳乎厘班戟~每日限定30份, 第一時間落咗呢個order先,幾驚售罄 製作時間需要30分鐘,但完全無問題呀!好嘢就係要等一陣ga la 印左個Monchhichi happy face上個班戟度,幾唔捨得破壞個班戟呀!班戟脹卜卜,質感又厚又綿密,口感軟綿綿,鬆軟細滑,有很重的日本蛋味,

我要同佢合照呀

好開心呀!

仲有Monchhichi公仔和產品可以即場買

有日本不同地方直接運送到港的新鮮水果🍊🍎🥝🍑

鮮果千層蛋糕~

印左個Monchhichi happy face上個班戟度,幾唔捨得破壞個班戟呀!班戟脹卜卜,質感又厚又綿密,口感軟綿綿,鬆軟細滑,有很重的日本蛋味,加上maple syrup楓糖更美味

忌廉蟹肉餅~炸漿好薄好脆,一點油也沒有,裏面的忌廉好滑,正

香烤牧家香腸(辣味)~北海道直送,肉味濃郁,肉汁飽滿,好驚喜

Cremia軟雪糕~鮮奶油25%,高乳脂肪12.5%,充分使用北海道生產的優質鮮奶油,牛奶濃郁鮮香,配上鬆脆的曲奇cone,我俾滿分💯

熱抹茶Latte~抹茶味濃而順滑

下次再來一定要試~春森直送酥皮蘋果批