2018-09-30 46 瀏覽
今日俾左個monchichi 迷帶左去而間野到試食同影相呃下like 自己唔算係monchichi fans 但黎到發覺其實都幾靚下有埋公仔可以抱住影相啊!熱朱古力及水果茶 我個人比較喜歡水果茶 d生果好新鮮 飲啖茶食啖生果唔錯喔明太子意粉 個汁好正好好味 意粉硬度適中 撈埋一齊yummy 最鐘意而個了 豬扒炸到勁脆勁香口之餘d蛋又好滑 仲有d我最愛既芝士係上面必點必點喔忌廉蟹肉餅 而個新鮮即炸,熱啦啦架一咬落去勁啦口 哈哈 食到入面勁軟綿綿,有小小似薯仔加豆腐咁勁好味佢地出面仲有d公仔可以即場買走架仲有d日本直送既生果 下次黎試埋而d先

自己唔算係monchichi fans

但黎到發覺其實都幾靚下

有埋公仔可以抱住影相啊!

熱朱古力及水果茶

豬扒炸到勁脆勁香口之餘d蛋又好滑
仲有d我最愛既芝士係上面
必點必點喔

忌廉蟹肉餅
而個新鮮即炸,熱啦啦架
一咬落去勁啦口 哈哈
食到入面勁軟綿綿,有小小似薯仔加豆腐咁
勁好味

佢地出面仲有d公仔可以即場買走架

仲有d日本直送既生果
下次黎試埋而d先

之前吃過尖沙咀店的雪糕早已念念不忘,得知旺角新商場T.O.P 開了Cafe 當然要來捧場啦!而最近Cafe 更設有可愛的Monchhichi 主題💕學生時代曾是半個迷的我看得心花怒放😍除了牆紙桌面、掛畫外,每個座位都有Mochhichi頭咕𠱸,讓你坐得舒服之餘能好好靠近他~而且Mochhichi 還跟女朋友在吃飯!巨型版MC就坐在旁邊,不妨跟他們拍照打卡!店內更設有商品售賣Corner,有不少限定和最新產品,在場也不少MC 迷來朝聖呢!這裡有季節限定的時令水果甜品,遺憾的是清甜的蜜瓜造已過去,幸好現有甜美的黃金桃代替💕為了吃到好吃的主菜(甜品),跟朋友Share 了一客北海道芝士豚肉腸咖喱蛋包飯,單點小食豚肉腸也要$38,這客蛋包飯$98已可滿足所有需求👍🏻芝士上面還撒上紫菜粉造成MC 頭像😍至於味道也不錯,咖哩味濃,芝士豚肉腸美味,雞蛋也頗滑,大人小童也喜歡吧!明太子雞翼($38)是朋友說必點的,明太子餡料足帶少許辣特別惹味😋最後吃主菜時間,有店員推薦的原味千層蛋糕,忌廉香滑清甜,但個人認為蛋糕皮略嫌有點濕,影響了口感。至於黃金桃梳乎厘班戟味道不俗,有原個黃金桃,清甜可口,梳乎厘班戟

巨型版MC就坐在旁邊,不妨跟他們拍照打卡!

北海道芝士豚肉腸咖哩蛋包飯

明太子雞翼($38)是朋友說必點的,明太子餡料足
帶少許辣特別惹味😋
原味千層蛋糕

黃金桃梳乎厘班戟

至於黃金桃梳乎厘班戟味道不俗,有原個黃金桃,清甜可口,梳乎厘班戟在碟上彈呀彈😆
配忌廉和蜜糖吃甜而不膩😋口感清新
期待將來推出更多時令水果甜品🤤
2018-09-26
北海道芝士豚肉腸咖哩蛋包飯
黃金桃梳乎厘班戟
2018-09-30 1139 瀏覽
最近我們都情有獨鍾卡通主題餐廳,今次就來了山下菓子,因為有朋友喜歡的monchhichi做主題,而我則想吃甜品,故我們一拍即合來吃下午茶。看到產地直送的黃金桃系列,馬上心花怒放起來,我超愛黃金桃呢。之前老闆買了一箱黃金桃給我,我午餐,晚餐都吃上一個,難得遇到黃金桃甜品,當然要一嚐。黃金桃比利時窩夫多片黃金桃圍繞著,窩夫香氣更引發食慾。窩夫不會乾巴巴的,跟綿密的忌廉和甜蜜的蜜糖一起簡直絕配,鮮甜的黃金桃令我回味無窮。既然有黃金桃甜品,也不少得黃金桃飲品。最近的凍時令水果特飲是黃金桃梳打,心想太幸福吧,喝的都是黃金桃。混合黃金桃的果蓉與原片果肉的梳打視覺效果不俗,不死甜卻果香十足,瞬間透心涼。鮮果千層蛋糕個頭不少,內餡新鮮水果有芒果和奇異果,搭配滑溜的鮮忌廉及薄軟的千層蛋糕皮,吃第一口有飛上天的感覺,濃厚但不膩,可口極致。青森直送手製酥皮蘋果批層層疊疊的蘋果粒多麼漂亮,熱騰騰的蘋果批香味撲鼻而來,酥皮不油不乾,入口鬆化,香甜的蘋果加上濃厚的玉桂粉使蘋果批生色不少。朋友大讚她的凍香檳巨峰提子泡茶西日融合,完全沒有違和感。濃重的巨峰提子滋味和泡茶迸發出不一樣的酸甜美,檸檬,青檸及各式水果增添泡

朋友大讚她的凍香檳巨峰提子泡茶西日融合,完全沒有違和感。濃重的巨峰提子滋味和泡茶迸發出不一樣的酸甜美,檸檬,青檸及各式水果增添泡茶那果芳。
2018-09-29 33 瀏覽
今晚同朋友黎慶祝生日🎂,食餐生日飯,呢間店舖期間限定monchhichi cafe!一入到間店舖就感受到好濃厚既 monchhichi 氛圍,放在好多公仔,每張chair 都有個monchhichi 椅墊,坐得幾舒服呀!店員比左個餐牌我地,限時食75分鐘,我同朋友睇完就叫左個蕃茄汁大蝦🍤意粉同埋甜品琉乎里!仲加多熱帶杯水果茶!等左10分鐘左右個意粉登場啦!超吸引!當然相機食先啦!大蝦🍤好爽好新鮮,配埋茄汁醬好惹味,係細碟左少少😅😅!另外個琉乎里超鬆軟,仲印埋朱古力味既monchhichi 個樣係上面,超kawaii 呢!差不多每檯都係必叫既招牌菜式!🤗!杯熱帶水果茶都唔錯,茶味🍵好香唔太甜,有好濃厚既百香果味道!仲有好多水果可以食!👍
2018-09-29
慶祝紀念
生日
朋友好喜歡monchichi,一知道山下菓子有主題餐廳,好快就去潮聖。每人最少消費$140,每個座位都有可愛的monchichi cushion。餐廳每個角落也是拍照好地方,好讓fans瘋狂,更看到有不少客人帶了自己的monchichi公仔一起拍照。紙檯墊也是好精緻蕃茄汁配蝦意粉 $88濃郁蕃茄汁,蝦肉算爽口,至於意粉煮得較硬。芝士吉列豬扒咖哩蛋白飯 $98賣相好可愛,monchichi好似在床上睡覺蛋相當滑,芝士味濃郁,少辣的咖哩幾惹味豬扒有點厚粉,但味道也可接受雜果梳乎厘班戟 $98上一塊質感好軟滑,至於底下一塊質感厚實。當中更有不少精品可買

紙檯墊也是好精緻

蕃茄汁配蝦意粉 $88
濃郁蕃茄汁,蝦肉算爽口,至於意粉煮得較硬。

芝士吉列豬扒咖哩蛋白飯 $98
賣相好可愛,monchichi好似在床上睡覺

蛋相當滑,芝士味濃郁,少辣的咖哩幾惹味

豬扒有點厚粉,但味道也可接受

雜果梳乎厘班戟 $98
上一塊質感好軟滑,至於底下一塊質感厚實。

當中更有不少精品可買

2018-09-29 37 瀏覽
見到兒時回憶既公仔,就入嚟食餐飯,哈。芝士北海道豚肉腸咖哩蛋包飯 $98紫菜粉整成既mochhichi係芝士塊上,可愛子。日式咖哩汁既結度軟軟,容易混入飯當下,包住每粒飯。芝士混入飯,多左一種口感。咖哩不辣帶甜,再加上芝士多一層微cream味,不錯!北海道豚肉腸用叉一叉落去好大脆皮聲,嘩左下,咁堅既?!食落非常juicy帶豚肉汁,好食呀,好想自己一個食哂唔share,呵呵!蕃茄汁配蝦意粉 $88有個好靚既mochhchi彩虹牌,好靚!紫色好可愛,紫葡萄咁,cutie!蕃茄汁係日式個種,重香草而唔咸既汁。反而係意粉硬左d,岩岩熟個下上枱。其他枱食明太子都好似不錯,有機會食下。Monchhichi Cremia $45Cremia雪糕不用介紹,大家都知佢既魔力好牛奶香cream味,而且厚實唔係一口氣。場內仲有精品買,好得意!狂熱fans一定超開心。

見到兒時回憶既公仔,就入嚟食餐飯,哈。

芝士北海道豚肉腸咖哩蛋包飯 $98

蕃茄汁配蝦意粉 $88

Monchhichi Cremia $45

場內仲有精品買,好得意!狂熱fans一定超開心。
2018-09-29 66 瀏覽
Monchhichi 係我既兒時鍾意既公仔, 從朋友口中得知有monchhichi 主題餐廳仲話吾錯, 我當然捉埋男友去啦🤣到步後有個位置有monchhichi 賣,款式算多仲有限量版❤️門口仲有隻monchhichi 影相位📸 臨走時買多隻monchhichi 公仔先走😍太可愛😌咖啡點子☕️見menu寫係佢地係採用日本咖啡豆,甘一於試杯咖啡飲品啦!味道香濃細滑, 入面仲有咖啡味配料都更混口感同層次!咖哩炸蝦滑蛋飯🍤🍚🍳滑lulu既蛋配埋咖哩汁成個飯好夾好惹味😋 可能太惹味關係個飯多多小小就好🤣味覺同視覺既享受和風博多明太子意大利麵🍝麵質軟硬到剛好, 吾會過‘腍’有咬口記得撈混哂先食,更加滋味
臨走時買多隻monchhichi 公仔先走😍太可愛😌

咖啡點子☕️
見menu寫係佢地係採用日本咖啡豆,甘一於試杯咖啡飲品啦!
味道香濃細滑, 入面仲有咖啡味配料都更混口感同層次

咖哩炸蝦滑蛋飯🍤🍚🍳
滑lulu既蛋配埋咖哩汁成個飯好夾好惹味😋
可能太惹味關係個飯多多小小就好🤣
味覺同視覺既享受

和風博多明太子意大利麵🍝
麵質軟硬到剛好, 吾會過‘腍’有咬口

記得撈混哂先食,更加滋味

2018-09-19
  • 和風博多明太子意粉
  • 咖啡點子
  • 咖啡滑蛋蝦飯
2018-09-29 18 瀏覽
Monchichi主題既cafe❤️除咗好多款甜品之外都仲有主菜可以叫。一心諗住專門食甜品既店主菜未必好食,點知個吉列豬扒芝士咖哩蛋包飯係岀奇地好食😂🙈 最緊要啲蛋同飯,蛋應該用咗日本雞蛋,好重蛋香,好濕潤好滑。加埋煙韌既珍珠米飯更加冇得輸👌🏻最受歡迎應該係呢度既pancake, 不過蜜瓜賣哂,揀翻原味~ pancake好靚,有monchichi印係上面!食落好鬆軟,空氣感重得黎入面仲保留咗啲濕潤感,加埋忌廉同楓糖食味道仲好😝另外加咗2個蛋糕下午茶set, 有飲品又有蛋糕,都只係40幾蚊。蛋糕好鬆軟,cream既比例比較重,食落會有啲偏甜。但一路食一路飲野,傾下偈都幾舒服😌
Monchichi主題既cafe❤️

除咗好多款甜品之外都仲有主菜可以叫。

但一路食一路飲野,傾下偈都幾舒服😌
2018-09-29 26 瀏覽
放假天出左旺角行街,見到旺中相連有一個新商場,於是入去逛下順便搵下野食..路經見到有間cafe成間都係monchhichi..超靚呀!於是就被吸引咗入去...好可愛..周圍都係影相位😍同埋我相信入座好多都係fans黎😂因為我見有好多帶埋自己個公仔黎一齊影相😍因為係第一餐所以我叫左個all the breakfast..超正!好豐富😋白栗米好鮮甜,北海道豚肉腸好好味👍🏻呢碟係芝士吉列豬扒咖喱蛋包飯,個Monchhichi好靚喔😍除咗靚之外碟飯都好好味㗎,睇得又食得👍🏻呢杯凍山下水果茶..成杯係滿滿嘅水果..少少酸酸地飲落非常清新,而且仲送左個杯墊tim朋友就叫咗呢杯黃金肚沙冰,呢杯推介呀好好飲!另外間鋪仲會有好多唔同精品買...總之有得食有得買有得影相啦👍🏻

超正!好豐富😋白栗米好鮮甜,北海道豚肉腸好好味👍🏻

朋友就叫咗呢杯黃金肚沙冰,呢杯推介呀好好飲!

2018-09-27
下午茶
1K
期間限定嘅Monchhichi主題嚟到山下菓子旺角T.O.P分店,除咗招牌嘅Cremia雪糕同梳乎厘班戟等甜品之外,連熱食都有唔少選擇。難得今個weekend M佬約咗朋友釣魚,我就一於約Monchhichi嘆個Tea啦。明太子雞翼明太子雞翼脹卜卜,又香又脆又嫩,一啖咬落去,細心去骨之餘,仲會爆汁,夠晒juicy!香味十足,鹹好有口感。芝士咖哩蛋包飯芝士面上嘅香草Monchhichi,傻更更嘅樣真係好cute呀!炒蛋好嫩滑,蛋味香濃,撈埋半溶芝士,仲有芝心蛋嘅效果!甜而不辣嘅日式咖哩汁,夾埋一齊食真係好match!凍香檳巨峰提子泡茶呢杯香檳巨峰提子泡茶,充滿果香,夠晒解喝!除咗以巨峰提子為基底味,仲有火龍果同荔枝,令味道更加豐富,仲有檸檬同青檸調味,唔會話太甜。Creamia時令水果芭菲最後又點少得Cremia雪糕甜品呢!今日叫咗呢杯Creamia時令水果芭菲,有大量嘅黃桃,好香甜。而Cremia牛奶軟雪糕依然充滿牛奶嘅濃郁甜味,芭菲杯入面仲有士多啤梨同大量粟米片,好滿足呀!

芝士咖哩蛋包飯

凍香檳巨峰提子泡茶

Creamia時令水果芭菲

2018-09-27
2018-09-28 48 瀏覽
原本一個好好的週末,一個超級颱風山竹假原本去旅行的想法打消了。之前在雜誌看到旺角新開一個商場T.O.P, 正好在山竹來臨前過去逛一逛。這個商場正好在旺角中心旁邊他是以前政府貿易大樓改裝而成的。它沒有大改變他的設計,保留了中庭是中空和三樓連接旺角中心的天橋。在那條天橋旁邊有一間KINGSLEY'S CAFE.全部都係MOCHHICHI, 非常可愛。正好要食午餐的時候, 就在這兒解決吧。鋪頭不大,祇有數張枱,我們等了大約15分鐘左右才有位,我們後面還有一大堆人在等著呢。身邊的朋友對這個大馬騮不太感興趣,但無損我對它的熱愛。收銀旁邊擺了一大個廚師MOCHHICHI,還有個系列MOCHHICHI精品任君選擇, 未食之前已經可以玩一輪。他揀了一個全日早餐, 有牛奶炒蛋,蘑菇,沙律菜,番茄,香腸,可惜的是他的窩夫售罄,所以我們只可以改點飯糰。全日早餐送上來,非常豐富,食物顏色跟店鋪裝修非常配襯,可愛非常。Cremia雪糕,非常吸睛,所以我點了他的清新蜜瓜配Cremia雪糕。 蜜瓜的清香,配上香濃牛奶味雪糕的幼滑,即時減卻了山竹帶來的悶熱感覺。本來想點它的鮮橙汁,但是店員話沒有。所以我們改點了蜜瓜特

在那條天橋旁邊有一間KINGSLEY'S CAFE.
全部都係MOCHHICHI, 非常可愛。

身邊的朋友對這個大馬騮不太感興趣,但無損我對它的熱愛。

本來想點它的鮮橙汁,但是店員話沒有。所以我們改點了蜜瓜特飲,蜜瓜跟蘇打打成的,因為要他不要加糖水,所以味道係可以啦 。

想不到今次山竹的破壞性這麼強,整天都沒有出街,幸好打風前可以跟MOCHHICHI見面,不然整個週末就白白浪費了。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
舒適度:8
總分:8
  • cremia日本蜜瓜
2018-09-27 36 瀏覽
唔行唔知,原來旺角開左個新商場叫TOP,地鐵仲特別為佢開左多一個新出口! 因為知道有monchichi主題,專程同朋友黎試下呢間山下菓子,聽到佢名既時候以為佢係一間專做日式甜品既餐廳,但原來都有正餐。餐廳既裝修擺設真係全部monchichi,而且仲有精品專賣區Lunch menu都幾抵食,而且竟然做到3點,太好了吧!? Lunch menu都係西日各半,同朋友揀左意粉同蛋包飯share,仲要左明太子雞翼蟹餅奇異果益力多沙冰沙冰好大杯,飲落都係益力多味為主,奇異果味一般,甜得黎微微帶酸食物都好快送到,意粉份量都幾多,仲有六隻蝦! 睇粗幼,意粉應該係3號,食落軟硬適中,而且夠乾身,汁同意粉比例岩岩好,肉醬都好香。蝦最驚喜,又爽又大隻,而且味道幾好,無雪味。咖哩蛋包飯,見佢仲有蛋漿係面已經流哂口水! 半生熟既質感永遠最好食! 咖哩係日式咖哩,帶甜,加埋蛋一齊配飯食,非常開胃。比較特別少少,佢加左忌廉落咖哩,多左一陣忌廉既香,整個配搭唔錯!明太子雞翼脹卜卜,大大啖咬落去超好味! 吠開仲見到佢入邊塞到滿一滿既材料,正!忌廉蟹餅真係好忌廉,睇外表炸得好挺身,但咬落其實非常軟滑,真係炸得外脆內軟,但

食物都好快送到,

忌廉蟹餅真係好忌廉,睇外表炸得好挺身,但咬落其實非常軟滑,真係炸得外脆內軟,但蟹味一般,反而忌廉同鮮奶既味較突出~

水果千層蛋糕每款蛋糕都會畫一隻monchichi,真係好有心機!千層蛋糕比較普通,係pancake皮放上cream同生果,然後一層一層疊上去。味道正正常常,唔太特別

青森蘋果批蘋果用糖漿煮腍煮香,再用餅皮包好,放入焗爐再焗。出黎既效果外脆內嫩,蘋果既大小切得適中,食落超好味,加埋香脆既餅皮,令人愈食愈想食! 推介!
2018-09-27 179 瀏覽
This is Our Place簡稱TOP是近期人氣急升的商場,自從翻新重開後,許多不同形式店舖進駐,況且交通方便,吸引不少人流位處三樓的「山下菓子」今個暑假,同Monchhichi 合作,在旺角 T.O.P 商場開了間期間限定 Café,我當然不會錯過門口放置了一隻廚師👨🏻‍🍳造型的Monchhichi,超級Cute,還有一系列不同公仔和擺設,Monchhichi迷一定十分喜愛食物選擇也多元化,配搭靈活,價錢也不過數十元日式咖喱蛋包飯,咖喱唔會太辣,入口香中帶有甜甜蛋味,印有主題咖啡杯賣相特別吸引「All day breakfast」份量十足,特別是香腸爆汁脆皮,格餅香甜味美,特別推薦忌廉蟹餅,蟹肉味香濃,一試難忘吉列炸蝦🍤,香脆肉嫰,好睇又好食,一人一件搶住食祇需加30元就可以配上水果千層蛋糕🍰,香滑酥軟,另一款是沒有水果的,任君選擇期間限定的Monchhichi cafe,到處都是主題造型,實在太可愛了

食物選擇也多元化,配搭靈活,價錢也不過數十元
日式咖喱蛋包飯
All  day  breakfast
吉列炸蝦🍤,香脆肉嫰,好睇又好食,一人一件搶住食
午餐
日式咖喱蛋包飯
All  day  breakfast
千層蛋糕
之前早已係其他商場見過依間山下菓子鋪頭會用唔同既公仔做主題今日朋友捉我來食咦~點解成間鋪都係monchhchi每個位都有個好大既Moochhchi攬枕比你一邊坐一邊攬住~而餐廳有個角落仲放左Monchhchi既擺設比我地自拍一去到朋友就發左癲甘~瘋狂攬住monchhchi 話好Cute 仲有好大既專櫃賣住唔同Monchhchi既精品~難怪我個朋友仔會甘興奮啦!我地放工6點零7點去到 店鋪唔算好多人~一去到已經有位坐打開Meun睇到 真係好抵~簡直又食又拎~可以食個餐 仲可以帶埋Monchhchi既精品番屋企! 坐左一陣我地都餓啦~就叫左兩個主食一個甜品芝士吉列豬扒蛋包飯 $98炸到鬆脆嘅吉列豬扒配上滑溜嘅雞蛋,再加塊邪惡嘅芝士,滑蛋下面嘅白飯都唔無聊,因為仲有香濃嘅咖喱汁。當然最重要有monchhichi個樣係上面,睇得又食得。和風博多明太子意粉 $98意粉比忌廉汁混個大量既明太子同紫菜完全包裹!我地每一啖都好香同滿載明太子既鮮味!絕對係明太子既粉絲們,必點之物!原味梳乎厘斑戟 $98梳乎厘斑戟絕對係女生們既致愛,鬆軟棉密既口感再淋上一層薄薄既日式楓糖漿~明明係甘邪惡既野!竟然食落去甜
之前早已係其他商場見過依間山下菓子
鋪頭會用唔同既公仔做主題
今日朋友捉我來食
咦~點解成間鋪都係monchhchi

而餐廳有個角落仲放左Monchhchi既擺設比我地自拍

我地放工6點零7點去到
店鋪唔算好多人~一去到已經有位坐

打開Meun睇到 真係好抵~

坐左一陣我地都餓啦~就叫左兩個主食一個甜品

芝士吉列豬扒蛋包飯 $98

和風博多明太子意粉 $98
絕對係明太子既粉絲們,必點之物!

原味梳乎厘斑戟 $98
梳乎厘斑戟絕對係女生們既致愛,鬆軟棉密既口感再淋上一層薄薄既日式楓糖漿~明明係甘邪惡既野!竟然食落去甜而不膩~想一啖接一啖甘樣食....一份唔夠啊!上枱5分鐘已經比我地纖滅左...

食飽飽之後仲可以行下依個新開 T.O.P 集創意、潮流於一身既商場行下~爽啊!
2018-09-24
  • 原味梳乎厘斑戟
2018-09-25 35 瀏覽
我有位朋友是Monchhichi粉絲,她知道旺角T.O.P商場的山下菓子是monchhichi的專門店後十分雀躍,第一時間約我在這裏品嚐食物。朋友一到埗便見到一個如五六歲小朋友身高的monchhichi 已經很興奮,沿舖頭進入見到很多相關的精品陳列著,她只顧望著這些產品卻忘記了向職員說要入座,可想而知她的投入程度。卡邦尼意粉 濃厚蛋黃及芝士包著意粉,軟硬適中,味道不錯。鮮雜果比利時窩夫實質上是一塊夾餅,不過相對上校厚身,咬落去鬆鬆軟軟,烘的時間掌握得不錯, 外表少少金黃色,配上一些雜果令整個甜品也清新起來。蜜瓜特飲 調教過的蜜瓜特飲不會太濃味,淡淡的蜜瓜蓉很悦目,飲後確實透心涼。酥炸魷魚鬚驚喜是啖啖魷魚味,只因沾的粉漿不會太多,更有咬口。眼看周圍食客都很陶醉不斷影相自拍,有些還带埋Monchhichi來餐廳,加上牆壁、餐紙、咕臣都有Monchhichi的影子,彷彿就進入了他的夢幻世界中,只要是粉絲一定會喜愛的。

卡邦尼意粉
濃厚蛋黃及芝士包著意粉,軟硬適中,味道不錯。

鮮雜果比利時窩夫

蜜瓜特飲

酥炸魷魚鬚
驚喜是啖啖魷魚味,只因沾的粉漿不會太多,更有咬口。