2019-01-28 45 瀏覽
Sanrio 卡通人物一向受歡迎,今次輪到AP duck 做主題,約左朋友向住童真國度出發門口已經有隻茶杯鴨仔迎接我餐牌每款食物都有AP duck logo 牆身有一排AP Duck 出現造型十分可愛最抵都係2人餐,有二杯特飲,二碟main ,2客甜品飲品好有ocean feel ,仲有3粒鴨仔jelly 味道吾太甜,十分好呢個鴨仔咖喱蛋飯真係超級可愛咖哩好好味蛋又滑,不過份量偏少,適合女仔食卡邦尼意粉,好濃好多汁,好飽肚,差d食吾晒Double cheese cake ,芝士味偏淡,吾會好溜,好味白桃流心蛋糕淨係賣相都滿分白桃,但仲有d冰,未流心,要等耐d先有,但味道吾錯,好清甜

門口已經有隻茶杯鴨仔迎接我

餐牌每款食物都有AP duck logo

牆身有一排AP Duck 出現
造型十分可愛

最抵都係2人餐,有二杯特飲,二碟main ,2客甜品

飲品好有ocean feel ,仲有3粒鴨仔jelly
味道吾太甜,十分好

呢個鴨仔咖喱蛋飯真係超級可愛
咖哩好好味蛋又滑,不過份量偏少,適合女仔食

卡邦尼意粉,好濃好多汁,好飽肚,差d食吾晒

白桃流心蛋糕
淨係賣相都滿分

白桃,但仲有d冰,未流心,要等耐d先有,但味道吾錯,好清甜

2019-01-28 25 瀏覽
最近旺角top商場嘅山下果子同ap鴨crossover, 今日有時間就即刻去試下, 去到鋪頭門口已經有ap鴨紙板可以影相留念門口除咗全部ap鴨佈置,仲有個投影儀投影落地下, 成個設計好有心思好靚呀一入門口係個open cafe連出菜位, 對住有個小counter,賣嘅全部都係特別嘅ap鴨精品,好cute好可愛,不過去嘅時候有部分已經售罄啦我哋叫咗個忌廉明太子意粉, 意粉份量都幾多, 明太子辣辣地,夠鹹夠味, 兩個人share啱啱好之後仲叫咗啲小食share食, 一口芝士外脆內軟, 忌廉蟹肉餅,好香忌廉同蟹肉味, 食落仲食到一絲絲蟹肉明太子雞翼已經起骨, 食起上嚟非常方便, 小食全部都伴沙律菜同薯條, 全部都新鮮炸起,好夠熱呢度除咗裝修之外,連食物擺盤,同埋餐紙餐巾, 都係用返ap鴨嘅公仔, 好精美有部分嘅食物同飲品,係 連埋餐具,即係可以喺埋單時,叫職員洗乾淨帶走, 有部份餐點仲可以抽獎。總括喺度食完飯,走嘅時候都覺得好開心, 期待佢下次再同其他可愛度爆錶嘅卡通人物crossover

2019-01-26 20 瀏覽
話說朋友好鐘意AP鴨,聽講山下菓子呢期做緊AP鴨特場,超級興奮,中午食飯時間就拉我過來朝聖。真系好多AP鴨公仔及周邊產品賣,好得意。餐廳裝修以藍色為主,感覺十分溫馨。好多卡通公仔影相位。朋友就周圍影相打卡呢d靚靚卡通公仔,而我就關心緊野食,昵間餐廳睇得又食得,選擇都十分豐富。玫瑰咖啡,估唔到質素咁高,香濃的咖啡伴有淡淡玫瑰香,口感好滑。炸豬扒咖哩飯,飯糸整成AP鴨個樣,好得意,日式咖哩晤辣,好易入口,炸豬扒金黃香脆,配上咖哩汁送飯一流。特厚和風明太子漢堡包配薯條,賣相好靚,厚切的薯條系我最愛。漢堡扒好大舊,配上明太子勁惹味。甜品個名字好特別,叫捉迷藏法式多士,系兩舊好似樹樁既西多士,新鮮滾熱辣,烤至外脆內軟,口感不錯。甜度正岩,連我本身不太好甜食的人都覺得幾好味。

真系好多AP鴨公仔及周邊產品賣,好得意。

餐廳裝修以藍色為主,感覺十分溫馨。好多卡通公仔影相位。

特厚和風明太子漢堡包配薯條,賣相好靚,厚切的薯條系我最愛。

漢堡扒好大舊,配上明太子勁惹味。

2019-01-21
午餐
  • 捉迷藏法式多士
  • 炸豬扒咖哩飯
內有拎走AP duck紀念品攻略一知道呢度做AP duck主題已經好想黎食! (係呀我係80後我認🙆🏻♀🙆🏻♀)但本來以為淨係得甜品食 ... 所以一直無黎到…後尾朋友話原來都有主食供應! 咁就即刻黎潮聖😝估唔到 唔單只係有主食 直情係好多主食款下~而且‼ 好多款都會有唔同既AP duck禮物送架!!🌟所以揀野食同時其實係(主要)考慮埋想要咩禮物😎例如:: 炸物,漢堡類會送紅色鐵罐熱飲會送牛奶樽或者杯.. 而食滿$200又會送襟章咁 !!如果以上既禮物都未滿足到你😆 呢度仲有大量AP duck精品出售🐤🐤強烈建議大家唔買都睇下 睇下都已經好開心! XD餐廳成個環境都充滿童真呢~ 仲播住AP duck既主題音樂不過我覺得幾細聲下.. 如果播大聲D既話氣氛一定會再好D ~!! : )連餐廳外面都有個少少corner!😆枱面都好好影🤤話咁快我地叫既飲品首先上枱😍朋友叫既 凍朱古力 (本來無架.. 不過因為朋友唔飲咖啡.. 所以員工好好咁幫我地轉左做朱古力~)*牛奶樽係可以拎走架朱古力味都幾濃郁 不過同時入面都幾多冰塊下❄所以要快D飲!!🍫🥛我叫既係養生的 熱山下水果茶🍓🍇🍑隻杯都好得意🤤 *
內有拎走AP duck紀念品攻略
但本來以為淨係得甜品食 ... 所以一直無黎到…
後尾朋友話原來都有主食供應! 咁就即刻黎潮聖😝
估唔到 唔單只係有主食 直情係好多主食款下~
而且‼ 好多款都會有唔同既AP duck禮物送架!!
🌟所以揀野食同時其實係(主要)考慮埋想要咩禮物😎
例如:: 炸物,漢堡類會送紅色鐵罐
熱飲會送牛奶樽或者杯.. 而食滿$200又會送襟章咁 !!
強烈建議大家唔買都睇下 睇下都已經好開心! XD
朱古力味都幾濃郁 不過同時入面都幾多冰塊下❄
所以要快D飲!!🍫🥛
熱山下水果茶
我叫既係養生的 熱山下水果茶🍓🍇🍑
隻杯都好得意🤤 *又係可以拎走!!
呢杯茶出乎我意料地出色bor !
茶包加上熱情果, 火龍果, 荔枝同橙的配搭
果味比茶味重少少☕ 同時無落過多既糖份所以無過甜👍🏻
厚切日本叉燒烏冬配AP牛奶樽飲品餐$
等左一陣之後, 朋友叫既 厚切日本叉燒烏冬配AP牛奶樽飲品餐$139 就黎到啦!
出現左好多隻AP duck! XD (連舊咁細既蘿蔔都切成”P”字樣~!)
碗烏冬入面有:: 叉燒,1片, 鳴門卷🍥2片, 燒玉子1件, 魚板1件 同 適量木耳同菇
整體味道不錯, 特別係個湯底幾好, 香得黎唔會過咸🍜
厚切日本叉燒烏冬配AP牛奶樽飲品餐$
叉燒味道其實都唔錯, 不過我覺得口感可以再鬆軟D~
特厚和風明太子漢堡包配薯條餐
而我叫既 特厚和風明太子漢堡包配薯條餐$189 就要再等耐D喇~~
賣相真係好吸引人呀~ 見到佢都會好開心
*裝薯條個紅色鐵罐係可以拎走架 !
雖然薯條份量比較少… 但係個burger份量好足! 🍔 🍔
特厚和風明太子漢堡包配薯條餐
漢堡扒好厚身, 而明太子醬都非常多呀, 令到個burger好惹味~~
夾埋熱溶芝士味道好豐富~!!🧀 同埋真係好飽肚
特厚和風明太子漢堡包配薯條餐
漢堡扒雖然中間係好juicy, 但係邊位略嫌煎得過火了, 所以邊位有d硬
薯條都係有炸得過火既問題🍟
如果呢個位都改善埋既話 質素真心很不錯呀
最後 當然要試埋甜品啦! 😋
呢度既甜品 最吸引我既反而已經唔再係賣相喇, 而係CREMIA雪糕! (係日本食過一次之後就念念不忘!! 🤤🤤)
芒果流心蛋糕配Cremia雪糕$99
芒果流心蛋糕配Cremia雪糕
以前淨係得牛奶味.. 而家已經多左口味喇! 今次係第1次試朱古力味呢!🍦
朱古力味好好好好濃郁, 質地一同所料, 當然係非常綿密幼滑啦 : >
芒果流心蛋糕配Cremia雪糕
估唔到賣相得意既AP duck芒果流心蛋糕都做得唔錯, 陣芒果味唔會假同太甜💛
整體拿掐得幾好~ 香滑又香甜
整體黎講… 除左有小朋友既家庭之外.. 鐘意有卡通/童真感覺既朋友 都非常適合黎呢💕👶👶
環境, 精品同食物賣相方面, 絕對唔會令你失望 !
而食物質素方面, 個人覺得呢度既甜品比主食更出色!

而員工服務方面, 可能我比較高要求, 覺得係主題餐廳既話, 個人既心態都要融入返… 如果呢度既員工都多D笑容既話, 相信客人係會受感染, 成個用餐經驗係會更加愉快 : )
2019-01-20
熱山下水果茶
2019-01-23 901 瀏覽
今日同女朋友去旺角新建嘅商場TOP,行到肚子餓嘅時候見到呢間以AP鴨既Cafe,女朋友冇話特別鍾意AP鴨,不過難得見到一間咁特別嘅cafe,仲要係全球首間限定既AP鴨cafe,所以入咗去食午餐。無論餐牌、枱、牆身、都可以見到AP鴨,自己望望下又真係發覺幾得意。首先我地叫咗和風博多明太子意粉,明太子分量真係超多,撈勻之後每一啖意粉都有明太子,非常惹味,意粉軟硬程度亦啱啱好。之後叫咗雜菜薯餅漢堡配薯條。漢堡包面印上AP鴨嘅樣,木砧板上亦有AP鴨既樣,連裝薯條嘅紅色桶亦見到AP鴨既樣,呢刻我腦海裏亦只得A P鴨。呢個漢堡除咗鬆軟既漢堡扒之外,仲有雜菜同薯餅,薯餅令我喜出望外。近排香港興起一股梳乎厘班戟潮。難得餐廳有疏乎厘班戟,我哋當然唔可以放過,所以叫咗捉迷藏梳乎厘班戟,但製作需時,需要30分鐘。上菜講下果然冇令我失望,賣相非常吸引。味道方面,蛋味香濃,比較厚實,但仍有一定空間感嘅質感,班戟上面嘅鮮忌廉不太甜,令整體唔會太膩。旁邊嘅餅仔亦不錯。最後仲叫咗杯凍山下水果茶,可謂非常足料,入面有多款唔同水果,茶味亦算香濃,甜度亦適中,值得一試。值得留意嘅係餐廳有最低消費同用膳時間!走嘅時候發覺自己

值得留意嘅係餐廳有最低消費同用膳時間!

走嘅時候發覺自己有少少鍾意咗AP鴨😂
2019-01-11
  • 和風博多明太子意粉
  • 捉迷藏疏乎厘班戟
2019-01-17 752 瀏覽
約了友人在旺角見面,本來打先去花園街逛逛,買點家品,然後再去吃下午茶。但原來這個丫頭竟然連早餐也還沒吃,所以就決定先找個地方吃點輕食。友人提議去「AP 鴨主題 Café」。吓?喺邊度嚟㗎?原來友人得知位於旺角 T.O.P 的「山下菓子」最近大變身,不但將餐廳化身成全球首間期間限定 AP 鴨主題 Café,而且更推出一系列以 AP 鴨作點綴的美食和甜品,所以想帶我來見識下。餐廳佈置以小型博物館為概念,店內有不少打卡位讓大家拍照,另外亦有一個小小的陳列櫃位,展出設計師的手稿及珍藏品,大家可以近距離參觀。至於近門口就設有售賣區,內有多款限定精品,例如毛料手挽袋、牛仔帆布袋、錢包連手挽繩等,相信 AP 鴨迷見到一定會超興奮。翻開餐牌,入面有勁多款 AP 鴨主題美食,而且好多款做型都非常盞鬼,令人心花怒放。心大心細,好不容易才落下決定,最後揀咗咖哩蛋飯同漢堡套餐各一客。先嚟嘅 Ahiru No Pekkle 北海道豚肉腸日式咖哩蛋飯 ($129)  以白飯砌成 AP 鴨模樣,賣相萌爆,可愛到令人差點不捨得吃下肚。咖喱汁味道唔錯,帶甜和果酸,有餘香,不膩也不辣,而蛋亦非常嫩滑,豚肉腸肉味濃郁,配米
先嚟嘅 Ahiru No Pekkle 北海道豚肉腸日式咖哩蛋飯 ($129)  以白飯砌成 AP 鴨模樣,賣相萌爆,可愛到令人差點不捨得吃下肚。咖喱汁味道唔錯,帶甜和果酸,有餘香,不膩也不辣,而蛋亦非常嫩滑,豚肉腸肉味濃郁,配米飯一起吃,超惹味。
至於另一客 Ahiru No Pekkle 特厚漢堡扒洋蔥圈漢堡包配薯條 ($189)  就以 AP 鴨木砧板呈上。漢堡包非常厚身,中間夾滿了芝士、蕃茄、漢堡扒同洋蔥圈,餡料一層疊一層,勁足料,未食已經令人流曬口水。洋蔥圈外層香脆,內裡洋蔥軟軟甜甜,而漢堡扒亦鬆軟多汁,配埋旁邊的薯條一齊食,滋味無窮。另外裝薯條的紅色桶,食完仲可以帶回家留念添!
本來很想吃甜品,只可惜這天身體有點抱羔,所以只點了杯熱山下水果茶 (跟餐) 作結。杯水果茶超足料,入面有勁多款水果,包括有士多啤梨、橙、麒麟果、檸檬、荔枝、青檸、藍莓、薄荷葉等,感覺就好似飲緊 detox 咁,味道非常清新。沒試友人點的凍山下水果茶 ($59),但據說水準亦不俗,茶味香濃又唔會過甜,啱曬友人口味。
2019-01-16
2019-01-16 204 瀏覽
Ahiru No Pekkle(AP鴨)我女朋友,喜歡的卡通人物有數個,其中最愛之一,非一隻鴨莫屬,全名叫Ahiru No Pekkle,簡稱AP鴨,或者PK鴨。近月,山下菓子與AP鴨聯乘,在旺角T.O.P商場,開設了一間AP鴨的主題CAFE。適逢假期,當然要帶女朋友去朝聖。可能因為熱潮已過,或者是因為下午茶時段,所以客人不多,基本上不用等,就被按排入座。餐牌上,除了有單點,還有一些套餐,其中一個特別套餐,要預先上網預訂,送的禮品是限定的。最後,我們沒有預訂,只能單點。一份叉燒烏冬配一樽玫瑰咖啡,以及北海道日式咖哩蛋飯,和一杯抺茶拿鐵,還有一份小食併盤。先來,玫瑰咖啡以及抺茶拿鐵,拿鐵的拉花是AP鴨,兩者味道一般,稱不上特別美味,後者茶味濃郁,不甜。飲品重點,不在內而在外,用來盛載的器皿,分別是一個牛奶樽,另一個是高身咖啡杯,分別都印有AP鴨的圖案,亦是我女朋友主要的目標。食物呢,分別大約等候了,半小時以及一小時,才上齊菜,時間真的太長了,幸好邊談天,邊欣賞AP鴨為主的裝飾,加上客人不多,更容易拍照,不會太悶。小食併盤,有薯條及炸芝士,即叫即炸,水準也是不過不失。义燒烏冬,除了烏冬,配
Ahiru No Pekkle(AP鴨)

小食併盤,有薯條及炸芝士,即叫即炸,水準也是不過不失。
义燒烏冬,除了烏冬,配料還有义燒,印有AP鴨的玉子蛋,腐皮,竹輪,日式魚蛋,味道不過不失。

北海道咖哩蛋飯,等候一小時的味道,就是蛋很滑,咖哩汁是典型日式系風格,味道是不錯。

總共消費了三百五十多元,抵不抵見人見智,不過這個價錢,又可以食又可以拎又可以拍照,確實不算貴。

山下菓子 抵玩指數(2-/3)
旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 3樓315號舖

初心為本,喜歡簡單用文字及相片分享我的味覺之旅,有興趣請follow~緣食魔宮。
抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。

义燒烏冬
咖哩豚肉蛋包飯
小食併盤
2018-12-26
2019-01-11 50 瀏覽
行新商場時留意到地下有投影圖案是AP Duck 😲😝曝露左年紀嗎?就決定去童年一下🤣一入去店員就同我地講是有最低消費的,我地再睇睇menu都ok,食個主餐+杯野飲都差不多!和風博多明太子意粉,明太子一坨堆起好想一啖食曬佢,當然連埋底部既醬汁一齊攪拌是最惹味!捉迷藏梳乎班戟,班戟屬厚身,感覺想一舊有彈性又軟熟的海棉,碟旁的魚仔餅乾真不錯啊,帶點曲奇味道!熱山下水果茶,茶味偏重,飲落都有水果既果酸味,清清地既酸澀味!附送既陶瓷杯送完即止,就會改送襟章,埋單時見到抽襟章既食客都好開心
行新商場時留意到地下有投影圖案

是AP Duck 😲😝曝露左年紀嗎?就決定去童年一下🤣

• 和風博多明太子意粉
2019-01-08 47 瀏覽
細細個就已經好鍾意AP鴨今次AP鴨竟然同呢間甜品店聯成梗係要黎啦周圍都係AP鴨仲有好多精品買==============================二人餐其實都幾抵食不過今次唔太餓所以只係散叫算果茶都幾足料,幾多生果洋蔥圈漢堡包配薯條洋蔥圈同薯條都炸得好香脆漢堡都做得唔錯漢堡扒夠晒厚又幾JUICY曲奇就麻麻啦,放太硬,唔鬆脆梳乎厘班戟好有水準比得上D專食班戟既專門店放上台已經不斷動L而且整到厚得黎又香又軟,入口即溶好有水準蘋果批就有D失望啦蘋果食得出係靚蘋果黎蘋果味好香好甜,唔係砂糖果種無層次既甜而係蘋果既果甜不過個酥皮就吸晒水令到成個皮都好淋好得意既啫哩糖
細細個就已經好鍾意AP鴨
今次AP鴨竟然同呢間甜品店聯成
梗係要黎啦
周圍都係AP鴨
仲有好多精品買
二人餐其實都幾抵食
不過今次唔太餓所以只係散叫算
果茶都幾足料,幾多生果
洋蔥圈漢堡包配薯條

洋蔥圈同薯條都炸得好香脆
漢堡都做得唔錯
漢堡扒夠晒厚又幾JUICY
曲奇就麻麻啦,放太硬,唔鬆脆
梳乎厘班戟好有水準
比得上D專食班戟既專門店
放上台已經不斷動L
而且整到厚得黎又香又軟,入口即溶
好有水準
蘋果批就有D失望啦
蘋果食得出係靚蘋果黎
蘋果味好香好甜,唔係砂糖果種無層次既甜
而係蘋果既果甜
不過個酥皮就吸晒水
令到成個皮都好淋
好得意既啫哩糖
2019-01-06
  • 梳乎厘班戟
2019 年第一篇食文就獻給 kawaii 的 AP 鴨 ~~在 Sanrio 的卡通人物中儍媽最鍾意的就是 My Melody而朋友仔就喜歡這隻黃色嘴巴的 Ahiru No Pekkle 鴨所以這日特別與朋友仔去潮聖喇 !!!店內的佈置以 Pekkle 鴨為主題牆上、枱面、餐紙、杯墊、menu、食物全部都是 Pekkle 鴨 ... 很多靚靚影相位 ~~點了一客烏冬套餐 ... 厚切日本叉燒烏冬配 Pekkle 鴨牛奶樽飲品 HK$139日本叉燒軟嫩,烏冬煙靭又夠滑飲品可以自選一款咖啡或抹茶凍飲飲完可以拎走個印有 Pwkklw 鴨公仔的牛奶樽作為紀念儍媽就點了杯熱拿鐵 Latte @HK$89 ... 價錢好似高了少少但是睇見個靚靚心心拉花和 Pekkle 鴨造仔在咖啡上面飲完仲可以拎走埋個陶瓷杯作為紀念,即刻覺得抵番哂朋友仔又要隻杯所以點多了杯 latte ~~ 特厚漢堡扒洋蔥圈漢堡扒包配薯條 HK$119 漢堡扒夠厚身,入口鬆軟多汁又有肉香,配上香脆的洋蔥圈和薯條,超滿足 !!!入座前要注意 ...用膳時間為 75 分鐘12 歲或以上小童及成人最低消費為 HK$180 **

在 Sanrio 的卡通人物中
儍媽最鍾意的就是 My Melody
所以這日特別與朋友仔去潮聖喇 !!!

店內的佈置以 Pekkle 鴨為主題

日本叉燒軟嫩,烏冬煙靭又夠滑

飲品可以自選一款咖啡或抹茶凍飲
飲完可以拎走個印有 Pwkklw 鴨公仔的牛奶樽作為紀念

但是睇見個靚靚心心拉花和 Pekkle 鴨造仔在咖啡上面
飲完仲可以拎走埋個陶瓷杯作為紀念,即刻覺得抵番哂
朋友仔又要隻杯所以點多了杯 latte ~~

特厚漢堡扒洋蔥圈漢堡扒包配薯條 HK$119

入座前要注意 ...

用膳時間為 75 分鐘
12 歲或以上小童及成人最低消費為 HK$180

** 以上分享是以我的口味、喜好及情況作出分享和感受,一試 / 合用與否請自行決定
2019-01-03
午餐
2019-01-06 131 瀏覽
陪老友去只為拍鴨仔飱廳,滿懷歡喜入,坐下問女侍應menu既內容條文,態度極為惡劣,搞到食客入去似乞佢咁款。食物質素一般,份量是兒童餐,熱飲唔熱。價格貴定平,個人價值觀不一,400舊幾水如只為拍相/紀念品,寧可去精品店,起碼笑住消費完,得到你想要既野,唔洗貼錢被班侍應激到一肚氣!!!叫左89蚊唔熱熱飲,是為老友可拎走隻杯紀念,限食時間75分鐘,我地只用左35分鐘時,老友想影下相,我地一起身而且又未埋單,野飲未飲完,全店得3張檯有食客,都唔阻佢地做生意吧!!班女侍應問都冇問,明明執緊隔籬張檯,就轉身黑晒面收走晒我地D餐具!!仲喝我地唔俾倒杯既餘渣!!! 唔喝止佢連杯都收埋😠D女侍應完全將食客當出氣袋!!!
食物質素一般,份量是兒童餐,熱飲唔熱。

唔喝止佢連杯都收埋😠D女侍應完全將食客當出氣袋!!!
2019-01-06
2019-01-06 82 瀏覽
諗住找到一間我喜愛鴨鴨嘅主題餐廳... 點不知 服務態度令我非常之失望😣.... 職員完全係冇禮貌 影響我 之前喜悅嘅 心情😑... 只此一次永無下次😣... 如果 惡劣服務 態度繼續依然遲早關門🤧
2019-01-05 65 瀏覽
同朋友喺旺角睇完戲,就去咗旺中行街行街。發現佢起3樓個到有條天橋仔接駁左去隔離嘅新商場。依個新商場又幾年青化。重有幾間吾錯可以輕食既餐廳我細細過都好中意Pitchi依隻公仔,岩曬我去搵返童年回憶依個餐廳睇落好似卡通樂園,入去既感覺好有童真我地點左個套餐 $420 of 2 Person套餐包括兩個主菜,兩款甜品🍮及飲料🥤❣️Spaghetti Carbonara 上枱都有少少嚇親,都幾大碟架。幾香濃既忌廉味,醬汁做得幾乾身而且意粉質地煮得剛剛好,勁彈牙😍如果有芝士就更加好啦-❣️日式咖哩蛋飯🍛外形超級可愛,見到都有少少吾忍心去食這個蛋包飯只有咖喱汁配上蛋🥚跟飯🍚完全沒有任何肉類咖喱好濃郁,好香。同日本食既差不多雖然日式蛋未做似流心狀態,但都幾滑嫩-❣️青森直送手制酥皮蘋果批蘋果撻不是即叫即焗,而且酥皮雖未烤焗成酥脆。但蘋果店家指名是用上青森縣蘋果🍎蘋果果真做到香甜味美,而焗後的蘋果更甜更入味。吃著蘋果撻還有陣玉桂粉味略嫌蘋果撻索價太貴,份量只是一細件,秒速吃完了。-❣️日本千層蛋糕配Pitchi果凍🍰 $69價錢偏貴,細細件就已經要賣上$69對依個千層蛋糕都失敗😥上枱既時候蛋糕已經塌下來🤦‍♀️

我細細過都好中意Pitchi依隻公仔,岩曬我去搵返童年回憶
依個餐廳睇落好似卡通樂園,入去既感覺好有童真
我地點左個套餐 $420 of 2 Person
套餐包括兩個主菜,兩款甜品🍮及飲料🥤
❣️Spaghetti Carbonara
上枱都有少少嚇親,都幾大碟架。
幾香濃既忌廉味,醬汁做得幾乾身
而且意粉質地煮得剛剛好,勁彈牙😍
如果有芝士就更加好啦

❣️日式咖哩蛋飯🍛
外形超級可愛,見到都有少少吾忍心去食
這個蛋包飯只有咖喱汁配上蛋🥚跟飯🍚
完全沒有任何肉類
咖喱好濃郁,好香。同日本食既差不多
雖然日式蛋未做似流心狀態,但都幾滑嫩

❣️青森直送手制酥皮蘋果批
蘋果撻不是即叫即焗,而且酥皮雖未烤焗成酥脆。
但蘋果店家指名是用上青森縣蘋果🍎
蘋果果真做到香甜味美,而焗後的蘋果更甜更入味。
吃著蘋果撻還有陣玉桂粉味
略嫌蘋果撻索價太貴,份量只是一細件,秒速吃完了。

❣️日本千層蛋糕配Pitchi果凍🍰 $69
價錢偏貴,細細件就已經要賣上$69
對依個千層蛋糕都失敗😥上枱既時候蛋糕已經塌下來🤦‍♀️而忌廉都開始溶化了。未能做到柔軟細緻。連及餅皮也偏乾,應該不是即日做😖
講真Lady M好食過佢100倍。
而最好吃反而是配那3粒啫喱🤦‍♀️啫喱做到口感煙韌,令人吃過不停。

菜單索價都算貴,同埋我見餐牌上有寫,
每人最低消費180
所以都建議可以點套餐。
如果有希望改善的空間,就是希望店員能親切一點吧,有點冷漠😂
2019-01-02 64 瀏覽
價錢唔算平,為左想要隻杯,所以叫左一杯凍,一杯熱。抹茶拿鐵同玫瑰咖啡,好難飲。拿鐵要熱,但黎到杯野係凍同暖中間,奶味重過抹茶。食物等左好耐,等左8個字,應該漏單。要催單先知。好在食物尚算ok, 炒蛋好滑,但腸得一條,略嫌少左些。烏冬套餐較為便宜,連埋飲品,烏冬係幼細,不過叉燒就嚡左些。小食冇咩特別。主題餐廳來說,價錢正常,但質素一般。飲品絕對需要改善,貴但難飲。而且,餐廳應該放些ap鴨公仔供食客影。

食物等左好耐,等左8個字,應該漏單。要催單先知。

2018-12-26
雖然放假仍要努力溫習準備考試但吊頸都要抖下氣一於趁自己Set好既放晏時間約下朋友嘆下Tea先😆位於旺角新開既商場T.O.P既山下菓子山下菓子本身一直都以甜品做主打最近山下菓子就同Monchichi代言合作將呢度化身成Monchichi小天地😆不論係裝修設計飾物以至食物都係Monchichi !🤪Monchichi~全部都係Monchichi🤪恍如回到童年時期咁👧🏻充滿童真之餘又十分得意☺️感受Monchichi氣氛之餘🤪主題Cafe既食物亦難得保持到色香味😋芝士吉列豬排咖哩蛋包飯雖然份量唔多但作為主題食物之一點少得有Monchichi大嘜頭🤪喺芝士面用香草灑出Monchichi盡顯心思😆炒蛋夠哂嫩滑Juicy之餘🤤蓋上半溶芝士亦增添「芝心蛋」效果🤤吉列豬排即叫即炸夠哂新鮮熱辣之餘外脆內軟既感覺令人大讚🤤配上香甜奶滑既日式咖哩汁亦垂涎三尺🤤Monchichi All the Breakfast以炒蛋、北海道豬肉芝士腸、窩夫、沙律同埋茄汁豆蕃茄蘑菇做多重配搭🤪主題全日早餐亦盡顯豐富架子!😆當中炒蛋炒到夠哂嫩滑之餘😋厚厚的亦充滿住蛋汁十分Juicy🤤🍳而窩夫焗到外脆內軟效果之餘亦散發出微微蛋香
雖然放假仍要努力溫習準備考試

吉列豬排即叫即炸夠哂新鮮熱辣之餘
外脆內軟既感覺令人大讚🤤
配上香甜奶滑既日式咖哩汁亦垂涎三尺🤤

Monchichi All the Breakfast
以炒蛋、北海道豬肉芝士腸、窩夫、沙律
同埋茄汁豆蕃茄蘑菇做多重配搭🤪

梳乎厘蛋香味濃郁之餘🤤
口感軟綿綿夠哂嫩滑😋
配上有微微甜香既楓糖漿亦多一份香甜☺️🍬
2018-10-14
10 分鐘 (堂食)