2019-03-20 43 瀏覽
成日食日式放題,素食放題你食過未呢😆餐廳午市可以選擇素食放題或者叫餸,放題以點心為主亦有些飯和面食。有一系列嘅黑松露點心,例如黑松露蒸茄子,松露扇貝及黑松露糯米燒賣!松露味道好香好好食!亦有其他以不同菌類製成嘅點心,例如鹿茸菇餃子,台式三杯猴頭菇等等。老闆親自搜羅珍貴的野生菇菌,有好多不同種類!配上不同的煮法,好味✌🏻🥰成個放題都好少用素肉,以鮮蔬及菇菌為主,例如蓮藕腐竹炆冬菇 芋頭糕 蘿蔔糕 香芋春卷等等。最吸引嘅係黃金蝦多士,蝦多士炸得香脆,素蝦好似真既一樣,再加上芥末沙律醬,好好味呀!最後亦有養生甜品俾你選擇作終結,分別係桂花桃膠雪耳,紅棗桂圓蓮子露❣️🥳依個下午茶放題好滿足啊!飽到夜晚都食吾落飯😳
成日食日式放題,素食放題你食過未呢😆

依個下午茶放題好滿足啊!飽到夜晚都食吾落飯😳
2019-03-20 29 瀏覽
今日約好友來尚素吃晚飯,同事推薦的,話尚素主打食材超新鮮。餐廳內乾淨舒適,座位寬敞,原來食素有甘多選擇😎之前冇乜食過素 但呢度有新穎的菜式、創意點心、養生甜品、惹味小炒、火鍋都有、應有尽有,最後我地點左:甜酸咕嚕魔芋、草菇炒鮮腐竹黑松露松子炒飯,甜品有棗皇膏、意米腐竹糖水,咕嚕摩芋口感新穎煙韌彈牙、甜甜酸酸十分醒胃,炒飯的黑松露十分惹味,松子加入口感更豐富可口😍👍本身都好鍾意食中式糕點不得不贊的枣皇膏,做到层次分明,一層是紅棗膏一層是椰汁膏,甜度適中,兩種味的發揮十分煙韌香甜😍👍薏米腐竹糖水都尚算足料。用了2個鐘吃完整頓好滿足的素吃晚餐,👍😊很好味道我會再次光顧的😊
今日約好友來尚素吃晚飯,同事推薦的,話尚素主打食材超新鮮。

2019-03-20 22 瀏覽
等待朋友的時候,我就先看看餐牌,了解到關於素食的資訊及餐廳的理念餐廳以推廣素食為理念,我本身是一個非素食人士,今次試過素食的菜式,對素食有一個更好的印象,因為覺得健康之餘,原來不食肉都有飽肚感。這次到餐廳進食還長知識:原來透過素食減少碳排放,及減少殺害動物以作食物用途。餐廳亦有善心,每逢星期 3,會把一部分營業額用作慈善用途。十分欣賞餐廳的理念今天雖然是平日的晚上,但幾乎坐滿人到餐廳進食,食物的質素都十分重要,以下會介紹幾款美食~看到餐廳貼有全部菜式均以過濾水,有機黑糖烹調,絕不含味精,食起上來更安心!紅燒竹笙燴素翅 $48素翅的成分是蒟蒻等材料,以熬製蔬菜上湯 (代替鷄湯) ,及野生竹笙煮的素翅素翅的味較天然,能品嚐到食材的原味尚品素湯$38味道跟眉豆湯很相似,所以就算沒有肉都很夠味!黑松露松子仁炒飯 $98黑松露炒飯香氣撲鼻,炒飯不含蛋 (純素),但同時小油又不會黏底,加上意式黑松露醬及菜心粒。台式三杯猴頭菇 $98甜甜咸咸,猴頭菇爽口重慶龍口粉絲 $78不會太辣,粉絲爽口帶韌性,當中有些粒粒看起來和吃起來很像肉碎粒多得朋友今次帶我到尚素吃晚餐,令我對素食有新感覺,以後都可以多嘗

餐廳亦有善心,每逢星期 3,會把一部分營業額用作慈善用途。
十分欣賞餐廳的理念

今天雖然是平日的晚上,但幾乎坐滿人

到餐廳進食,食物的質素都十分重要,以下會介紹幾款美食~

紅燒竹笙燴素翅 $48
素翅的味較天然,能品嚐到食材的原味

尚品素湯$38
味道跟眉豆湯很相似,所以就算沒有肉都很夠味!

黑松露松子仁炒飯 $98

台式三杯猴頭菇 $98
甜甜咸咸,猴頭菇爽口

重慶龍口粉絲 $78

多得朋友今次帶我到尚素吃晚餐,令我對素食有新感覺,以後都可以多嘗嘗素餐

如果花多眼類,可以在套餐中選擇
2019-02-27
2019-03-16 41 瀏覽
一間餐廳能否令人再光顧,除了食物質素,員工服務態度也很重要。香港雖然是投訴之都,顧客要求真的很高甚至有時會過份,我也很體諒做餐飲業者的辛勞。但今晚於尚善用餐後才明白,有些服務人員真的很差勁,完完全全貼錢買難受。朋友一早預訂好六人檯子。我和另外兩人比預約早了五分鐘左右,向門口女侍應表示已預約六人,暫來了三人。其實都知未齊人可能不可入座,那女侍應態度很不友善道:咁你地出返去等啦!玄關位的確峽窄,我們亦聽話步出餐廳。過了一分鐘,該女侍應又行出來問我們多少位。我們心想又問?再答她一次:訂了六人暫到了三人。女侍應叫我們入內,帶我們到一張四人檯。我們都呆了一下問:訂了六個人啊!女侍應即時發脾氣大叫:你又話三個人?之後揚手叫我們坐旁邊的十人檯然後就離去。老實說我們做錯甚麼?若不是約好了朋友,一定會拂袖而去。其他男職員幫忙落單態度是好的。至於食物方面,實在普通無特別,絕對無需要再來。燉湯是有色無味,菇菌類也不特別出色。惟炒飯不錯。普遍食物溫度只是微暖,像煮起放久涼了。

其他男職員幫忙落單態度是好的。

• 黑松露松子仁炒飯
2019-03-15 54 瀏覽
適逢今日係守齋日,所以相約一位食齋朋友一起食齋去。平時不太食齋的我,對於食齋都會滿滿好奇。因為齋菜餐廳總會做一些能滿足我這類食肉獸的口感滿足。今次就去了朋友介紹的䐡菜餐廳「尚素」。首先,當然是看看餐牌,看看有什麼好吃的,餐牌上的確太多選擇,對我有選擇困難症的人來說卻是頭痛。然後服務員很好地介紹了我們一個晚餐Set,只需$388元已經包含了湯,三個前菜,二個主菜,仲有甜點。我們馬上選了晚餐。湯有二個選擇,我們各自選了一款,我飲的是湯羹。我平常都很愛羮類,但怕沒有肉會味道很淡。但味道非常好,而且很有玉米的。馬上接著的是三款小食(串燒,餃子和春夏拼盤),拼盤真是不得了,這個涼菜味道很清新和味道不太濃。主菜從十多款中選了吉列百靈菰扒和川式龍口粉絲。仲有兩個白飯。但因龍口粉絲的份量太大,不用吃飯也可。而且粉絲炒得很好,夠火喉,而且其他餐廳很小吃到這種炒粉絲,一絲都沒留下。但我覺得吉列石靈菰扒更好味,不油,而且真的有食吉列豬扒雞扒的感覺,只可惜只有四塊,真的想再 encore。最後仲有一個意米糖水作終結。真是超完滿的齋菜套餐~

最後仲有一個意米糖水作終結。真是超完滿的齋菜套餐~
2019-03-15 57 瀏覽
之前經過看到門面便一直想試一下『尚素』,於是在GREEN MONDAY便試一下。我們懶得諗吃什麼,見二人餐有折便點了二人餐!整體來說是很不錯的,最欣賞是兩個湯、和串燒,竹笙花菇扒時蔬。兩個湯都很清又好飲,朋友喜歡黃耳冬瓜翡翠羹,很清潤。我就中意尚品素湯多一點,明顯是老火湯!春夏拼盤是冷盤,除了我不太吃的辣的那part,其他也不錯。竹笙花菇扒時蔬整個很新鮮,整得也好入味,吃到最後很飽也忍不住要吃完!柚子醬三色串燒,燒得不錯,柚子醬甜甜的有少少似蜜糖,好味!!送的薏米甜品清清的也不錯!
我們懶得諗吃什麼,見二人餐有折便點了二人餐!

兩個湯都很清又好飲,朋友喜歡黃耳冬瓜翡翠羹,很清潤。
我就中意尚品素湯多一點,明顯是老火湯!
春夏拼盤是冷盤,除了我不太吃的辣的那part,其他也不錯。

送的薏米甜品清清的也不錯!

2019-03-11
2019-03-08 59 瀏覽
心血來潮想食得清淡D食少D肉 今日就同爸爸去食素~有好多好多菜式見到有個二人套餐$388  我地唔想諗就叫左唸呢個有三個前菜 Set 好 冬菇、脆玉瓜、豆腐湯有2種 我地就叫左素湯然後揀2個主菜  配白飯X2香酥百靈菇 ... 其實唔係好特別不過味道真係唔錯~ 1定1定要食層皮! 又唔會太油~ OK~!! 但送飯 就唔太岩咁菠蘿咕嚕素肉就十分好送飯素肉質感好稔身~加入了酸甜汁真係幾正 好醒胃餐後甜點-薏米腐竹薏米好大粒!!! 好有咬口 幾好食!
心血來潮想食得清淡D食少D肉
今日就同爸爸去食素~

有好多好多菜式
見到有個二人套餐$388  我地唔想諗就叫左唸呢個
有三個前菜 Set 好
冬菇、脆玉瓜、豆腐
湯有2種 我地就叫左素湯
然後揀2個主菜  配白飯X2

香酥百靈菇 ...
其實唔係好特別
不過味道真係唔錯~ 1定1定要食層皮!
又唔會太油~ OK~!!
但送飯 就唔太岩咁
菠蘿咕嚕素肉就十分好送飯
素肉質感好稔身~
加入了酸甜汁真係幾正 好醒胃
餐後甜點-薏米腐竹

薏米好大粒!!! 好有咬口 幾好食!
2019-03-06
2019-03-08 94 瀏覽
啱啱新年完,食得多肉,所以靈機一觸尼食素,尼間已經食過兩次,係觀塘少有好食嘅素食,不過宜家先知原來個名改得咁有意思,“尚”字代表專注,”尚素”代表專注製作美味健康嘅素食,全部菜式為純素 (不含蛋奶),小用素肉,主要以鮮蔬及菇菌製作特色菜式,比起出現嘅素食鋪更天然,用料更好,更加可以食到食材嘅味。⭐️牛肝菌香煎芙蓉鮮腐竹 $138以新鮮腐竹,慢火煎出一個蛋餅形狀,加上野生牛肝菌,加強整個菜式ge味道。尼個菜式主要是考驗厨師ge技術,沒有蛋的情況下要不黏底及將腐竹煎到熟度剛剛好,腐竹外脆內嫩,仍然保持到軟滑嘅質感⭐️蝦多士 $98素蝦與麵包夾埋一齊炸,香脆,加上香菜葉中和油膩感,配上芥末沙律醬,口感豐富⭐️黑松露松子仁炒飯$98炒飯粒粒分明,黑松露味好香,配上松子仁令口感更加豐富,一軟一脆,簡單嘅食材都可以煮得好食!❤️⭐️純麥汁$28佢有兩款,一個係黑麥汁,另一個係純麥汁,問咗有咩分別,黑麥汁分咪就係加咗黑糖,飲落好似冇酒精啤酒,係香港都算少見

⭐️牛肝菌香煎芙蓉鮮腐竹 $138

⭐️蝦多士 $98

⭐️黑松露松子仁炒飯$98

⭐️純麥汁$28
2019-03-07 450 瀏覽
新年過後,真係重左好多。。。。 但係有d朋友始終係要出嚟見下面傾下計所以今日我哋就揀咗去食素觀塘嘅素食餐廳唔多, 呢間尚素好似都係新開唔係好耐, 入到去覺得個裝修好舒服, 位置又闊落, 我哋兩個人仲畀咗張四人嘅枱我哋因為好少食素所以唔知食咩好, 就決定試下佢嘅二人餐二人餐包咗三個小食, 兩個湯, 跟住喺十五個小菜裏面可以揀兩樣, 再配兩個白飯兩個糖水, 咁多野加埋係388 蚊加一, 舒服嘅用餐環境同美味嘅食物我就覺得真係吾貴我地點餐既時候。。。。待應同我地講佢地呢度係純素不含蛋奶冇味精,主動既服務又吾錯喎。。。。 可能呢度好多人都係食開素嘅黎食,所以佢先講到明喇二人餐嘅三個前菜都幾好食, 其中一個柚子醬三式串燒,我完全大愛呀。。。。柚子清甜好味, 搽咗係啲 翠玉瓜冬菇上面完全fresh 同juicy煎餃子既菇菌味好濃又係正另外我哋叫咗兩個小菜,分別喺川式龍口粉絲, 長沙辣炒素豚肉。。。因為我地都愛食辣,所以呢兩個小菜完全合心意呀~ 粉絲係酸辣嘅炒粉絲,配飯一流素豚肉嘅感覺炒得好香,勁似真既豬肉,又係好配飯另外佢地有兩款湯畀我哋揀,我地每樣叫左一個,好清甜好飲最後既飯後甜品係腐竹煲薏米,
所以今日我哋就揀咗去食素
因為好少食素所以唔知食咩好, 就決定試下佢嘅二人餐
煎餃子既菇菌味好濃又係正
素豚肉嘅感覺炒得好香,勁似真既豬肉,又係好配飯
另外佢地有兩款湯畀我哋揀,我地每樣叫左一個,好清甜好飲
最後既飯後甜品係腐竹煲薏米,好清潤
其實食少啲肉,減少碳排放確實係對環境有幫助,不錯不錯
2019-03-06
2019-03-07 71 瀏覽
過年放假實在吃得太多太雜,於是這晚就到了公司附近的素食店, 平衡一下。尚素在平日午飯時間都常常滿座, 晚餐時段也有不少人呢~除了是因為他們的理念是尚.素: 專注於製作美味健康素食外, 他們較少用素肉, 多以新鮮蔬菜及菇菌, 食材更加天然。有點懶不想再多花心思吃什麼, 就點了一個二人新春晚餐。前菜是富貴海珊瑚撈起, 果然是新春的意頭菜。這個"撈起"和平時吃的口感真的差不多, 都是有些爽脆的青瓜, 蘿蔔等, 還有Q彈的海珊瑚, 加入日式胡麻醬就更覺清新了。顏色漂亮的柚子三色串雖然只是鮮冬菇,翠玉瓜和豆製品組成, 材料簡單, 吃到原材料的味道。但煎烤後加上柚子汁味道相當不錯, 加了清新感, 有點驚喜。 黑松露糯米燒賣也頗大粒, 帶着濃濃的黑松露香。加入了較黏口的糯米, 香味的冬菇等, 味道又幾夾, 吃完也飽肚暖胃。金黃色的金湯竹笙雪耳羹不只賣相漂亮, 味道也是很可口。以南瓜汁打蓉做清, 味道又香又甜, 加入竹笙雪耳, 口感多了層次, 又爽又滑。即使不加肉也夠味夠香, 是我喜愛的湯羹。主色我們選了兩個惹味的小炒, 一點也不比葷食遜色。菠蘿咕嚕素肉的素肉質感與平時的豬肉做得頗似, 炸過後加入了酸

尚素在平日午飯時間都常常滿座, 晚餐時段也有不少人呢~

有點懶不想再多花心思吃什麼, 就點了一個二人新春晚餐。

前菜是富貴海珊瑚撈起, 果然是新春的意頭菜。

主色我們選了兩個惹味的小炒, 一點也不比葷食遜色。

菠蘿咕嚕素肉的素肉質感與平時的豬肉做得頗似, 炸過後加入了酸甜汁真的幾可亂真。菠蘿真的醒胃又多汁, 整個餸都好"送飯"。

牛肝菌麻婆豆腐又是一個可連吃兩碗飯的小菜, 牛肝菌香濃惹味, 配上豆腐的滑溜, 一點也不會令人覺得只是在吃素, 打破吃素就是吃菜和豆腐的單調感。

餐後還送來兩碗紅棗雪耳糖水, 清甜滋潤一番。沒想到整個二人餐是這樣飽肚的。

偶然素食不但健康, 更帶來新鮮感,實在不錯。
2019-03-06 109 瀏覽
新年食太多肉,素菜就可以健康d原來素食都有放題,仲係畫點心紙即叫即整唔係自助餐咁一盤盤放係度,自己拎食物睇過main menu後,擔心叫左個飯後,只係食到一個餸,我地2個人又想食多d款,放題就啱我地Menu上仲有寫烹調使用有機蔗糖不使用味精👍🏻整體餸菜都好夠味,而且部份係一件件落單,可以按人數點或個人口味鹿茸菇餃子皮脆唔厚腐皮卷入面有竹笙木耳蘿蔔絲等,材料豐富素芋頭糕煎得好香而且食到粒粒芋頭三杯雞有茄子,雞係菇類 ,有少少辣松露金耳節瓜,黃耳蒸完唔腍,有膠質養顏所以之後都叫左個黃耳粥粥夠綿,而目加左菜粒 配薑汁菜心好好味,好清新,薑汁味濃甜品紅棗桂圓蓮子露糖水好滋潤桂花桃膠雪耳雪凍左,雪耳爽口而且有桂花香
新年食太多肉,素菜就可以健康d
原來素食都有放題,仲係畫點心紙即叫即整
唔係自助餐咁一盤盤放係度,自己拎食物

Menu上仲有寫烹調使用有機蔗糖
不使用味精👍🏻

鹿茸菇餃子皮脆唔厚
腐皮卷入面有竹笙木耳蘿蔔絲等,材料豐富
素芋頭糕煎得好香而且食到粒粒芋頭

三杯雞有茄子,雞係菇類 ,有少少辣
松露金耳節瓜,黃耳蒸完唔腍,有膠質養顏
所以之後都叫左個黃耳粥

粥夠綿,而目加左菜粒
配薑汁菜心好好味,好清新,薑汁味濃

甜品
紅棗桂圓蓮子露糖水好滋潤
桂花桃膠雪耳雪凍左,雪耳爽口而且有桂花香
2019-03-06 51 瀏覽
| 晚市二人套餐 | .  -全部菜式為純素 即係不含蛋奶 而且絕不含味精😋其中一個鍾意尚素係 老闆好有愛心會定期派發飯盒比有需要人士 例如老人家我覺得素食黎講 味道比較普通 價位中高 我prefer greencommon/ 無肉食/ mama slow food lol🔹#二人套餐$388 指定菜式選兩個做主菜 又有白飯同餐後甜點前菜好豐富有🔹#串燒 🔹#香煎日式鹿茸菇餃子🥟同🔹#涼菜拼盤 🔹#香煎日式鹿茸菇餃子 既餡料有鮮味 雖然餡料少餃子皮唔脆🍄🔹# 長沙辣炒豚肉 d豚肉好似豬頸肉  香辣味小炒 🔹# 咕嚕肉 炸過ge素肉配咕嚕汁 味道顔色幾天然 同平時餐廳比🔹# 腐竹薏米糖水腐竹溶曬好香 甜度適中 好有住家飯味道.Jeng lv: 🍄🍄🍄/5.#ri_kwuntong #ri_veggie #ri_chinese———————————————— .  🌟尚素 觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B舖————————————————
| 晚市二人套餐 | .

全部菜式為純素 即係不含蛋奶 而且絕不含味精😋

炸過ge素肉配咕嚕汁 味道顔色幾天然 同平時餐廳比
🔹# 腐竹薏米糖水
腐竹溶曬好香 甜度適中 好有住家飯味道
Jeng lv: 🍄🍄🍄/5

———————————————— .
🌟尚素
觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B舖
————————————————
2019-03-05 58 瀏覽
朋友之前試過呢間素食既lunch覺得水準唔錯就叫我一齊去試下佢既晚飯,對於我呢個食肉獸,我就當清下腸胃啦!兩個人叫咗一盅黃耳大棗淮山羹, 鮮淮山腐竹小食, 蘆筍苗百合炒竹笙, 羅漢齋炒河同埋紫薯千層糕~所有食物上菜速度都好快,不過係新鮮熱辣👍個羹好足料,濃稠程度剛剛好,黃耳大大粒,淮山好爽口,口感豐富😋個淮山腐竹小食用個好似甜品杯嘅器皿裝住,好 精緻👍 配有少少花生醬,幾特別,腐竹好滑,淮山同樣都係好爽口蘆筍百合炒竹笙用料新鮮,露筍無渣,百合唔會煮得太熟搞到淋,竹笙係用野生,好大片👍羅漢齋炒河有好多料,份量適中, 雖然係炒河但係唔油膩,非常好👏紫薯千層糕都係即刻蒸,熱辣辣,總共有五層, 係紫薯同椰汁梅花間竹,好有心機,兩樣材料都好香,一齊蒸出黎係非常吸引😀雖然今餐冇肉但係都好滿足,多謝朋友好介紹👏
所有食物上菜速度都好快,不過係新鮮熱辣👍
黃耳大棗淮山羹

鮮淮山腐竹

蘆筍苗百合炒竹笙

羅漢齋炒河

紫薯千層糕

雖然今餐冇肉但係都好滿足,多謝朋友好介紹👏
2019-03-05
紫薯千層糕
  • 紅棗黃耳山藥羹
  • 鮮淮山伴腐竹
2019-03-04 64 瀏覽
媽媽一向都好鍾意食素,所以今日帶咗佢嚟食。觀塘都算方便,由mtr行去都非常快。店內裝潢好時尚,加上有種舒服嘅感覺,而且好靜,同媽媽坐得好舒服。熱豆漿 $22豆漿好鮮甜,甜度剛剛銖,但飲落相信並唔係沖粉嘅豆漿,天氣涼飲杯熱豆漿,胃都暖埋。四川擔擔麵 $68湯底係由麻醬同花生醬混合而成,相信鍾意食呢兩種醬嘅人一定鍾意食擔擔麵。再配合爽口嘅拉麵,可以話係萬勿錯過。麻辣素海蜇 $48雖然並不是真海蜇,但味道好逼真,每一啖食都好似抱住個好奇嘅態度,所以好快就比我食哂。竹笙榆耳腐皮卷 $118呢個可以話係我今日嘅最愛。炸腐皮卷係一樣看似簡單但實際要炸得鬆脆絕不容易。口感脆嫩嘅炸腐皮炸得非常好,非常脆口,內好像係有榆耳、黃耳、竹笙等配料,食落好似比起唔係齋嘅腐皮卷更好味,材料更充足。XO碧綠素花枝片 $88雖然並不是真花枝,但口感尤如真一樣。加上有我最愛嘅翠肉瓜,爽口鮮甜。再加埋三色椒的確最好不過。無諗過花枝、翠肉瓜加三色椒係咁夾,加埋XO醬的確係生息不少。
🍽8/10🔎 尚素 (觀塘)觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B舖

熱豆漿 $22

四川擔擔麵 $68

麻辣素海蜇 $48

竹笙榆耳腐皮卷 $118

XO碧綠素花枝片 $88

🍽8/10
🔎 尚素 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B舖
2019-03-04 43 瀏覽