2017-09-12 3071 瀏覽
同崇尚健康飲食嘅朋友去食飯,好自然就搵咗間素食。呢間素食係觀塘中海日昇中心,即係以前蒲點樓上,店面位置縮埋左一角,如果唔係特登去搵,都唔知個嗰個位有間食肆。我地7點去到,都唔需要等位,而入面嘅食客都唔多,環境清靜而且幾闊落,坐得好舒服。餐牌入面有得叫嘅野食都好多種類,我地兩個人,又唔想諗就叫咗個二人餐,剛好套餐仲做緊75折。 首先上咗個前菜,涼拌杞子苦瓜拼柚子醋珍珠耳,我唔食苦瓜所以冇食到,但珍珠耳好爽口而且醋味唔重。之後上咗個湯,係羊肚菌松茸燉湯,嗰餐可以免費升級,味道清甜,啲料都足。另外叫咗個紅燒竹笙燴素翅,食落感覺同平時啲翅唔係幾同味,但我覺得呢款好食啲。另一款頭盤海鹽金針菇,佢一上枱我以為自己叫咗薯條,原來佢就係金針菇。食落唔覺得入面有菇 ,好似食緊一堆炸粉,真係好似食薯條。開頭食覺得海鹽味好正,但食得多都會油膩。清香黑松露百福袋一咬開有好濃沃嘅黑松露味散出,食落黑松露味都幾重,入面仲有啲荀 令到口感好爽。跟住我哋二人餐之外仲叫多咗個腐皮卷,腐皮卷入面有冬菇,仲有雲耳等等嘅材料。同百福袋嘅口感差唔多,但我個人就比較鍾意腐皮卷。 最後仲有個自家糖水係阿膠糖水食落比較,但係好好味,
同崇尚健康飲食嘅朋友去食飯,好自然就搵咗間素食。

最後仲有個自家糖水係阿膠糖水食落比較,但係好好味,而且熱食。

最後埋單都係$557,但食咗咗多野都算幾抵!