2018-03-23 1761 瀏覽
12:00開始已經好多食客取生蠔,所以取完一碟後想之後再取,因為中午自助餐時間是由12:00至14:15,怎料去到13:45想再取多一碟生蠔時,酒店職員已經陸陸續續收拾食物,於是我去到取生蠔位置有禮貌地問職員是仍否有生蠔,雖然職員表示有,還叫我稍等,但我等了五分鐘仍未取到生蠔,而且職員忙於收拾及清理,完全沒有意識去取生蠔或冲洗生蠔,最後我都沒有再等便走了……下次如果沒有得再取,請表示取食物時間已過,不要讓客無終止地等,仲慘過乞!😲😝
2018-03-18 1583 瀏覽
第二天,由酒店步行十分鐘左右就到海邊,該處風光優美,是晨跑早操的一流之選呢! 由於這天還有豐富活動,早上起來梳洗收拾後,也差不多要下樓吃豐富早餐,然後 check-out 準備回教會了~ 早餐地點是 The Chef's Table 尚廚,數年前來吃午餐已經很喜歡,原來自助早餐也是一樣的棒!一進場是不同款的麵包、片裝蛋糕、牛角酥(很好吃)、冬甩、鬆餅之類,背面則是不同款的穀物、配料、牛奶、豆漿等。 另一邊還有不同款的切件水果、乳酪杯、瑞士燕麥、麵包、多士、牛油、果醬;再走下去還有早餐沙律吧、煙三文魚、火腿片,以及另一邊沒拍的中式粥檔,配料並不少的。 早餐又有番茄汁、西柚汁、橙汁、凍水,以及新鮮榨起的西瓜汁、五青汁及菠蘿汁,感覺十分健康;另一邊還有原根香蕉、原個青/紅蘋果,以及我最愛、每天必吃的橙。 早餐的麵檔選擇也十分豐富,還有4款不同的中式點心,當日包括鮮竹卷、腸粉、素餃及包子等等,充分照顧中國胃。 接下來熱盤選擇更令人目不暇給,如燒豬扒、照燒茄子、春卷、炒麵、黑松露焗蛋、粟米、咖哩蛋、牛肉腸、雞肉腸、煙肉、甘筍、火腿、扒番茄、炒豆,總之應有盡有! 場內也有太陽蛋、反

場內也有太陽蛋、反蛋、即叫即煮的奄列蛋,以及提供更多款式的 Egg station,連水波蛋、蛋白奄列也能供應~最後連紐倫堡腸也有得吃,選擇真不是一般的豐富啊!

一入座時,親切的侍者又會主動詢問咖啡/茶,我選的早餐茶沒甚特別,但爸爸的心型拉花 Latte,以及兩兄妹的笑臉朱古力,都為這個早上帶來美好陽光心情!

差一點忘了,場內還有即製 Pancake 機,以及小朋友最愛的糖果吧,所以這天的早餐吃得異常豐富,我們不客氣啦!吃完豐富又滿足的大早餐,兩兄妹還在餐廳外的扭蛋機,成功扭出心水玩具,開心不得了~

可惜我們要趕著離開,不然他們還想到 Asobi Park 再玩多次!其實酒店還有不同的 Easter 推廣,如小童免費吃喝,於3月30日至4月2日復活節期間獲贈遊戲卡等等,或者遲些再找機會來玩來吃~
2018-03-11
2018-03-12 1653 瀏覽
雖然我唔食生蠔,少左一樣回本食品,但其他食物有羊架,鐵板燒,刺身,都好味。每樣食啲,我覺得都回左本。因為我經openrice訂位,2人有75折最有驚喜係啲甜品,都唔少款式,重有朱古力噴泉添
2018-03-09 1285 瀏覽
we had a good time, spent a night in the hotel, 15% discount was provided. food was not especially good, crowded, and a bit expensive. but for 5 star hotel, they actually provide better price than others. i would like to try their tea buffet! staff are okay
2018-02-24
2018-02-10 2535 瀏覽
生蠔非常新鮮,是即開即食。冷盤 琵琶蝦、凍蝦、海螺、青口、魚生,都很新鮮,而且清甜美味。有些意外驚喜是可以用不同食材,即煮不同口味的意粉,例如,茄汁,白汁,還可以炒意粉。甜品亦有8至10款可撰譯,還有朱古力噴泉小朋友十分喜愛。熟食亦有很多種類,起碼超過20款。正
生蠔非常新鮮,是即開即食。

甜品亦有8至10款可撰譯,還有朱古力噴泉小朋友十分喜愛。

熟食亦有很多種類,起碼超過20款。正
2018-02-10
紀念日
2018-01-30 2934 瀏覽
今天是男朋友的生日,想左好耐,終於揀左呢間自助餐,因為係屋企附近,食飽番屋企都方便,晚上6點20分就可安排入去坐,但唔比拎野食,佢地話6點半先開始,唯有等下有時間望下有咩食,都唔算差, 折完之後,4百幾蚊,又龍蝦,又鵝肝,又有生蠔,感覺真係好抵一開始都係食凍野先,無咩驚喜,不值一提,算是不過不失,熱食款式不錯,大部分食物都見到有加龍蝦同鵝肝入熱食當中!講番服務方面,可能係閒日,餐廳唔多客,等即煮食物很快就有,一食完起身,就收左我隻碟,有D驚訝!最後因為男朋友,另外餐廳仲可以幫手安排生日碟,慶祝一下!以前望完食評,真係會諗下黎唔黎好,因為劣評,多過好評,不過今次試完之後,真係可以過有驚喜,希望可以Keep 到個水準有機會,可以再黎食過~~~~

一開始都係食凍野先,無咩驚喜,不值一提,算是不過不失,

熱食款式不錯,大部分食物都見到有加龍蝦同鵝肝入熱食當中!

最後因為男朋友,另外餐廳仲可以幫手安排生日碟,慶祝一下!

有機會,可以再黎食過~~~~
頭盤
哈根斯雪糕
  • 鵝肝
  • 龍蝦
2018-01-22 2686 瀏覽
今日為左慶祝屋企人生日嚟試下唯一的將軍澳酒店buffet...喺openrice訂枱滿4人有65折,唔夠都有7折,而且生日月份仲有半價加紅/白酒一枝送,埋單連加一都係$1494, 有質素有服務都算係咁冷盤唔算好多,只有翡翠螺,虾,青口,長腳蟹同即開蠔,但肉質都甜嫩新鮮,而蠔都算肥美,但由於即開有d慢同每人每次只限拎3個而熟食就好多選擇,最欣賞係鹅肝意大利飯,唔要飯,自己去自制鵝肝多士就覺得煎得好香同舊包太細了,哈哈 另外,威靈頓牛肉就可以不食,全散開的唔知食乜,建議食豬柳會好d甜品都算多選擇仲有pancake同即整雞蛋仔必食: 人參雞湯(濃郁冇味精)

甜品都算多選擇仲有pancake同即整雞蛋仔
必食
: 人參雞湯(濃郁冇味精)

2018-01-19
  • 人參雞湯
2018-01-21 2205 瀏覽
無意之中睇到這間五星酒店的 Tea Buffet 連加一也只不過係$168, 二話不說立刻訂位。沒想過即時有位還以為 Full booking 。講到食物, 有點心。鮑魚雞粥。即場煮粉面。壽司。沙律。熟食。甜品等種類好多。熟食好食。始終係下午茶。炸物比較多。一樣有炒飯炒面。不過點心個人覺得麻麻地好食。特別係係餃子。皮太厚。甜品主題係草莓。好多款。不錯。最重要有 H 字頭的雪糕。有五款供應。以這價值不錯。假日和朋友聚會不錯選擇。好過食三層tea set 。

甜品主題係草莓。好多款。不錯。
最重要有 H 字頭的雪糕。有五款供應。

以這價值不錯。
假日和朋友聚會不錯選擇。
好過食三層tea set 。
2018-01-14 2152 瀏覽
起初見到呢間酒店buffet有鵝肝仼食,而且見喺openrice訂位的話便有8折勁扺,星期六晚去折完每人不用500蚊,所以就bk左6:30pm枱同屋企人二人世界。不過都見到網上有負評話鵝肝不是仼食又細件又盛,所以懷住戰戰兢兢心態去試。到達目的地後,侍應禮貌地安排入座。我哋第一輪出去拎嘢食嘅時候,還未搵到鵝肝,不過有好多海鮮選擇,例如龍蝦、蝦、生蠔、長腳蟹等(忘了其他,因為我唔係咁鍾意食海鮮,所以無留意)。之後問人有無鵝肝,原來有人煎緊,但個位置唔起眼所以難搵d。可能我地呢批係6:30pm入,比較早,所以未煮好意大利飯(用嚟配鵝肝的),咁佢就直接俾左兩舊鵝肝我(咁就唔洗俾d飯佔胃)舊鵝肝都幾大,同洲濟buffet 差不多,不過放一陣就已經出曬一堆油味道都ok,算香。後來飯煮好左,每逢要鵝肝都要配上預設的意大利飯,不過鍾意食鵝肝的你,可以同佢要求要三塊鵝肝(飯就依然得一舊)。其實d意大利飯都唔差,味道都ok,不過每次去拎鵝肝的時候,d飯的配料都有少少不同,有次係加了粟米粒(正),有次係加了蕃茄乾(無咁滯),不過始終唔好食咁多飯,怕食唔落其他野到甜品環節,出乎意料,大部分蛋糕都不錯,Tira

(咁就唔洗俾d飯佔胃

),有次係加了蕃茄乾(無咁滯
),不過始終唔好食咁多飯,怕食唔落其他野

甜品環節,出乎意料,大部分蛋糕都不錯,Tiramisu都ok,另外仲有pancake和梳乎厘,味道都還可以
雪糕就有Haagen-Dazs(共五隻味),印象中有抹茶麻糬、咖啡、曲奇,其他忘了🤦🏻‍♀️

整體來說,今晚的buffet咁既價錢都算唔錯,可以食到好味的海鮮、鵝肝、特色壽司甜品,兩人埋單1000蚊有找。

一堆海鮮
壽司
梳乎厘
2018-01-13
一堆海鮮
壽司
梳乎厘
2018-01-12 1801 瀏覽
雖然我住將軍澳,但係呢幾年確實太多食肆開,令我好耐無去呢間在將軍澳唯一的酒店自助餐,其實比起我幾年前嚟確實進步不少,可能周圍buffet都平,呢間自助餐平日都做65折,夠4位就得!冷盤好多野都有,剌身,壽司,煙三文魚,芝士,仲有凍蝦大大隻,幾鮮甜,又有翡翠螺同埋我最愛既即開生蠔,生蠔唔算好細,少少爽口,任食實在太好了!熱食都唔差,咖喱牛肋條好味,夠淋,有點心,carving有羊脾,又有肉眼,我最愛既係巨輪芝士意粉,師傅即煮,可以揀配料,芝士味超濃!甜品都好繽紛,有豆腐花,有5款H字頭雪糕,天氣咁凍又有熱辣辣既芝麻糊,仲要咖啡茶任飲,每人唔洗$220, 真係抵到無朋友!

2018-01-12
  • 甜品
  • 咖喱牛肋條,巨輪芝士意粉
2018-01-07 1324 瀏覽
適逢有朋友生日,見尚廚做龍蝦、鵝肝、蠔得喜自助晚餐,壽星公有半價兼送餐酒,最亮眼係有我至鐘意嘅鵝肝,於是三五知己約埋諗住大快朵頤。為咗避免閒日食兩輪唔夠時間,寧願揀假日(比平日每個人頭貴40蚊𠺢)食。整體而言,水準不過不失,但最令人失望係鵝肝竟然唔係全件任食,而係細細舊兼硬加炒飯俾你,淨係要鵝肝話唔得。我去過濠江巴x人及金中三寶之一香x里x,人地個主題都冇話鵝肝,但係鵝肝大大件仲夾塊法蘭西麵包,我只可以講好失落,亦有上當的感覺....
2018-01-07
2018-01-03 1401 瀏覽
見到4人同行優惠65折 仲有賣點 龍蝦 鵝肝 蠔 就決定左去試試 點知失敗中既失敗 先講自助餐既原意就食、食、食 點知事實係龍蝦...有殻無肉....餐廳拆晒d肉去煮其他嘢 一隻龍蝦分十個餸食 焗龍蝦變左沙律醬焗魷魚粒 仲要超難食 唉 當堂灰晒...鵝肝碎粒 每十分鐘出一次 每一次同6-8粒 ($5 size 咁上下大既)蠔都唔知有幾款啦 因為佢地無牌 無提示 無說明 (大概兩隻手指咁上下大細既)蟹腳...可能非洲黎既 又瘦又乾 仲要好多隻都係梅左肉既唉!食個自助餐 好似去乞食咁 下下要問佢收埋d嘢食係邊....咁孤寒 唔好做buffet啦...失望已經唔夠黎形容我既心情 下不為例 無返轉頭
2017-12-27 1079 瀏覽
昨日聖誕拆禮物日,突然想食自助餐,間間酒店都滿座,幾經辛苦終於搵到尚廚仲有位,而且價錢唔貴,五百幾就有聖誕自助餐食,但心諗,今日都仲有位,唔通啲嘢好唔掂 ? 再睇下開飯嘅食評,真係唔多好咁喎,但係真係好想食自助餐,又得佢一間有位,點都好,博一鋪喇,於是就懷住戰戰兢兢的心情去試下,點知原來有驚喜,海鮮新鮮之餘,種類也不少,有即開生蠔,龍蝦,蟹腳,蝦,海螺同蜆,牛扒,羊架,聖誕當然唔少得火雞喇,仲有熱葷,燒味,即煮意大利飯,面檔,日式刺身等。而且環境清幽,最重要係無乜內地人,唔使爭飲爭食,食得舒適。服務人員有禮貌,收碟也快。唯一缺點係熱葷爐唔夠熱,食物和暖,令原本好味的食物都大打折扣。由於掛住食,無乜點拍照,只能上傳幾張照片。
由於掛住食,無乜點拍照,只能上傳幾張照片。
2017-12-26
撇除忘記了很久,童年殘缺不全的記憶,今晚我在將軍澳「皇冠假日酒店」餐廳「尚廚」的平安夜自助餐,應該是我人生第一次的聖誕自助餐。我早已經在網上訂了位,平安夜下午一早已經來到「Popcorn」商場翹首以待,排隊等候入座。不過,始料不及將軍澳區內的市民,都好像前世未食過自助餐的樣子,一早在「尚廚」門外苦苦等待,直至可以入座為止。「皇冠假日酒店」跟「尚廚」在聖誕節期間推出自助餐,跟「X際酒店」的做法十分相似,就是晚市自助餐也有分開推出兩場。我在網上訂位時,已經發現六點鐘開始那一場晚市自助餐,座位一早已經被訂滿。結果我只能選擇訂晚上八點十五分開始的那一場晚市聖誕自助餐。結果我來到「皇冠假日酒店」的時候,上一場食客都還未完全離開,包括我在內的下一場自助餐食客,就只能站在餐廳外的等待區,等待餐廳「開閘」放人。我在八點三入場之前,一早已經跟接待員交代了,已經在「開飯喇」訂了一位。說起來真慚愧,我本想請老豆食平安夜自助餐,但是他婉拒了,阿媽平安夜要開工,二妹最近快將分娩,整家人最近都沒空,我最後亦找不到細佬。餐廳職員在這方面的接待能力能算不錯,很快就知道我孤身上路,還刻意為我安排一張兩人檯給我。另一方面

結果我只能選擇訂晚上八點十五分開始的那一場晚市聖誕自助餐

另一方面,雖然「皇冠假日酒店」和「尚廚」平安夜自助餐分開兩場進行,但是價錢其實一點也不便宜,成人一位要港幣六百三十八元,連加一服務費的話,埋單就要給七百元了。

或許你看到這裡,你跟我說平安夜自助餐本來就是這麼昂貴,這麼多人,有什麼好批評。那麼我都再詳細點,解釋我昨晚在「尚廚」遇到的情況。

首先我要講講「尚廚」的是,「尚廚」處理食品上,出現了的少許瑕疵。「尚廚」處理和提供生蠔的位置,其實都頗為隱蔽,如果不是刻意詢問職員的話,我也未必能及時發現提供生蠔的位置和職員。

「尚廚」處理生蠔的職員,一個人站在廚房內努力地開生蠔,所以開生蠔和清洗過程,都略帶少許粗疏和馬虎。「尚廚」職員好不容易成功開到三隻生蠔,都未完全經過清洗,就直接交到我的手上。

我看見「尚廚」開和清洗生蠔過程都略帶草率,為安全計,我今次還是落多一點雞尾醬和檸檬汁到生蠔身上,起碼會吃到少點腥味。

但是最後,我還是在生蠔裡面,發現有隻生蠔裡面,裡面還有少許碎殼未被清洗掉。至於其他生蠔雖然問題不大,但是稍嫌生蠔體積比較細小,沒有明顯的口感而已。

至於龍蝦方面,「尚廚」的龍蝦比較小隻,而且一早已經煮熟,肉質經過一段時間,龍蝦肉已經有收縮的跡象,所以實際吃到龍蝦已經不多。龍蝦肉味道較重鹹味,我覺得可能是「尚廚」的人,用鹽水煮過龍蝦所致。

我稍嫌龍蝦味道偏鹹,所以只是小試一隻龍蝦,點到即止就算數好了。跟着我就開始品嚐「尚廚」裡面的主菜,燒牛肉、燒雞扒和火雞肉。

可能「尚廚」的燒牛肉和火雞肉燒出來的效果偏為偏硬的關係吧,所以廚師也花盡力氣,努力用刀和叉不斷起勢切割,才成功切出一塊份不大不小的燒牛肉和燒火雞肉吧。

再加上「尚廚」燒烤燒出來的雞扒,以及「尚廚」的海鮮炒飯,我的主菜就大功告成了。順帶一提,由於「尚廚」自助餐沒有提供日式拉麵,所以「星期日拉麵時間」唯有暫停一週,敬請原諒。

吃到中後,「尚廚」侍應送上了一碗以砂鍋上,一人一碗的「燕窩竹笙雞皇羹」。「尚廚」的而且確沒有食言,真的在自助餐贈送「燕窩竹笙雞皇羹」,我吃到很明顯,珍貴又口感滑溜的燕窩。

「尚廚」亦放了不少的竹笙在燕窩裡面,竹笙口感十分爽脆新鮮,配合名貴的燕窩,和肉質偏嫩的雞肉,「尚廚」成功造到外表華麗,但是配料實在飽肚的「燕窩竹笙雞皇羹」。

除此之外,我還吃到有雞肉口感的肉在燕窩裡面,「燕窩竹笙雞皇羹」口感豐富之餘,燕窩亦沒有偷工減料,所以已經算是我最欣賞的「尚廚」食品。

可惜「燕窩竹笙雞皇羹」每位只得一碗,否則這碗「燕窩竹笙雞皇羹」值得我再三追加,添食的中式湯品。
燕窩竹笙雞蓉羹

吃完主菜,是時候講到「尚廚」,不過很可惜,甜品反而是「尚廚」最令人感到失望的一部分。因為「尚廚」相對賣相較精美,或者適合我食,沒有咖啡因的蛋糕已經不多,有都已經被其他食客拿走快七七八八。

給我只能拿走一件芝士蛋糕,再在一旁等待師傅製造「疏乎厘班㦸」好了。不過製造「疏乎厘班㦸」的店員嬸嬸經驗又嚴重不足。「尚算」只能用錫紙捲成的餐具,給嬸嬸慢慢在平底鑊上,慢慢一個一個地煎「疏乎厘班㦸」了。

另一方面,「尚廚」提供的「哈根大師」雪糕,隨着時間變化,都有不同版本出現。之前「尚廚」還在提供紙杯裝的「哈根大師」雪糕,怎料「尚廚」到了平安夜,雪糕都已經變成了人手手刮版本。

「尚廚」的雪糕總共有五款口味,除了一般比較尋常的「雲呢拿」、「奶油曲奇」和「朱古力」口味之外,還有兩款口味較與眾不同的新口味,分別抹茶麻糬雪糕,以及北海道紅豆麻糬雪糕。

儘管「尚廚」提供裝雪糕的餐碗比較平庸,只是一隻平凡的小餐碗,但是小餐碗至少,都比發泡膠餐碗來得環保和美觀吧。

說實在一點的說話,我比較喜歡「哈根大師」的麻糬雪糕多一點,因為雪糕夾雜了麻糬比較煙韌的口感,令雪除了有抹茶甘味,和北海道紅豆的甜味之外,整體感覺變得多層次。

所以在「尚廚」五款口味「哈根大師」雪糕之中,麻糬雪糕相對較受「尚廚」食客歡迎,平安夜自助餐去到尾聲,兩款麻糬雪糕已經被食客搜刮得,剩下所剩無幾了。

再吃多一口「尚廚」的甜品蛋糕,還是嬸嬸經辛苦製作出來,外型有點殘缺,但是味道還甜,質感還是很滑的「疏乎厘班㦸」,我的「皇冠假日酒店」自助餐廳「尚廚」的平安夜自助晚餐,終於都「完美」地結束。

唯一考慮到「尚廚」的平安夜自助餐,價錢實在很昂貴,價錢比起香港島和九龍的五星級酒店自助餐,「皇冠假日酒店」「尚廚」的自助餐性價比和抵食程度相對打了折扣,不夠「都會X逸酒店」自助餐那麼抵食。

但是,我未有為這次平安夜自助晚餐感到後悔,只是因為這是我第一次食平安夜或者聖誕自助餐,這些寶貴的機會對我來說,是千金不換的寶貴經驗來的。
2017-12-24
5 分鐘 (堂食)
$701.8 (晚餐)
平安夜
燕窩竹笙雞蓉羹
2017-12-21 1333 瀏覽
昨晚第一次食,同想像中有很大落差,食物種類吾多,海鮮有蟹腳生蠔蝦等都算新鮮,but,完全mini size lor😹吾好相信果D圖片,好多食物都是‘沒有的’Why?why so break my heart 💔即叫即煮區有各式邊爐丸和普通粉面,你無睇錯😹D菜睇落好似你去街市見到都不會買的菜,好求其,好搵笨,沒有任何免費汽水酒,要加錢$48一個加任飲汽水,only 一個!😹my god🤪熟牛肉又老又硬,相信牙力不夠的人絕對handle 吾到。甜品都算ok。wait!個‘梳忽厘’超迷你不太buy囉我。杯咖啡☕️🤢真係吾知講乜。booking 果陣仲寫了是結婚週年紀念日,仲以為會有少少surprise ,一朵小小的玫瑰花🌹都可以有吧😹如果乜都無為乜又有得俾人寫啊?😹anyway ....今次當大懲小戒掛,唯有甘諗😹肉赤我的銀包啊⋯⋯食物麻麻,價錢又貴,最後連好朋友豆腐花也沒有心機食啦相信沒有下次阿門
相信沒有下次
阿門