2024-01-13 2360 瀏覽
將軍澳皇冠假日酒店近日推出「海鮮盛宴」自助晚餐,主打多款高質海鮮,好似麵包蟹、生蠔呢啲,即刻試一試佢!佢整體嘅款式唔算特別多,但勝在都好高質,淨係煮佢嘅海鮮同甜品已經好夠,可以由晚上6:30食到9:30,而且食物refill得好快,好抵食!------------------------------◖ 「海鮮盛宴」自助晚餐◗ 🦐▪️ 海鮮凍海鮮有即開生蠔、松葉蟹腳、青口、黃金螺、白蜆、凍蝦,星期五至日、公眾假期同前夕仲可以嘆到麵包蟹同扇貝,呢個價錢食到呢啲款式,真係幾有驚喜!凍海鮮整體水準都唔錯,全部都幾新鮮,尤其鍾意松葉蟹腳同麵包蟹,蟹腳唔會死鹹幾鮮甜;麵包蟹爆曬膏,回本首選!🍣▪️ 刺身壽司有五款刺身:吞拿魚、三文魚、象拔蚌、帶子同紅蝦,全部都大大塊厚切,好鮮甜!佢個三文魚、帶子同紅蝦真係不斷encore,口感超軟糯,三文魚油脂豐富,滿滿嘅甘香,仲有預覽嘅部位,高質!留意返帶子刺身同阿根廷天使粉紅蝦刺身都係星期五至日、公眾假期同埋前夕先有㗎‼️🥗▪️ 冷菜 佢嘅cold cut有煙三文魚、凍肉同兩款芝士🧀,可以放上梳打餅到食~另外仲有多款水果同自家製沙律,不過呢啲都係試少少好啦~🔥▪️ 熱食
◖ 「海鮮盛宴」自助晚餐◗

🦐▪️ 海鮮

🍣▪️ 刺身壽司

🥗▪️ 冷菜

🔥▪️ 熱食
佢嘅熱葷選擇唔算太多,有蒸魚、炒小菜類、炸物同烤物,大概十款左右,每樣都係試少少!有啲兩款限定推出嘅款式,蒸好會響鐘仔,係🌟花膠鮑魚茶碗蒸同芝士蒸龍蝦,兩款都唔錯,幾鮮甜!仲有自助餐必備嘅港式麵檔,仲有啲滷味、白切雞呢啲,款式比較簡單冇咁多元化,但味道都唔錯!

🍨▪️ 甜品
今期以韓國草莓🍓做主題,推出多款士多啤梨蛋糕同甜品,好鍾意佢全部都係細細件,每樣都可以試少少,又唔會驚俾人夾到爛晒!有十幾款甜品,好似韓國草莓千層酥、韓國草莓櫻花蛋糕、韓國草莓泡芙山,同其他蛋糕仔、布甸杯,全部都唔會好甜,好食!仲有即叫即煎嘅法式班戟,可以根據自己口味配上唔同配料;仲有任食嘅Haagen-Dazs雪糕,推介開心果味雪糕,粒粒果仁超香!仲有個草莓朱古力噴泉,好豐富,全部都值得試一次!😍

☕️▪️ 飲品
自助吧有提供咖啡、茶、果汁等飲品,仲有玫瑰檸檬有汽水,平時要$12一支,而家比顧客無限試飲,微甜幾夠氣!

🌟Encore指數:9/10
自助午餐推廣,第2位只需加11蚊。你精佢唔苯, 第一位收原價, 才可享有第2位11蚊, 平均每人215個大洋囉!預訂平日時段,不滿座,以長者為主。就座後,要先看看有什麼好東西。 生蠔     沒有標示什麼品種,只知蠔肉細隻又薄身,不CREAMY。因為蠔肉太薄,只有少少脆口,微微的鮮味,餘韻不長。 二百几,不求有龍肉,有得試下便算了!   喜歡蠔的人,會失望; 不喜歡生蠔的人,會蝕本。   我倆介乎2者之間,總之要多食几件當回本。前後取來一打了! 中東轉轉烤肉檔使用雞肉, 所以放棄。聲稱是烤紐西蘭<肉眼>扒      午餐初段, 剛切開的牛扒仍是粉嫩帶光澤, 容易咀嚼,牛味一般。 個人覺得:  這塊牛扒比較似西冷。外圍那長長的筋位, 還附帶著脂肪,烤過後有如橡筋。厚厚的橡筋呀,你懂的!  來到1點左右, 烤牛肉的肉汁蒸發流失,牛肉不再滑溜。唯有到中東轉轉烤肉檔加上乳酪,牛油果醬 辣醬 蕃茄 生菜 洋蔥 , 自製烤牛肉沙律。粥檔  來到後段,轉戰澱粉質。 早已看中生滾蟹粥 ,所以要來一碗滿满的真-蟹粥。  蟹身細細隻易出味, 有蟹蓋有蟹身。先消滅蟹件,然後把蔥花炸蒜灑在粥底
自助午餐推廣,第2位只需加11蚊。
你精佢唔苯, 第一位收原價, 才可享有第2位11蚊,
平均每人215個大洋囉!
預訂平日時段,不滿座,以長者為主。
就座後,要先看看有什麼好東西。
生蠔
沒有標示什麼品種,只知蠔肉細隻又薄身,不CREAMY。
因為蠔肉太薄,只有少少脆口,微微的鮮味,餘韻不長。
二百几,不求有龍肉,有得試下便算了!
喜歡蠔的人,會失望; 不喜歡生蠔的人,會蝕本。
我倆介乎2者之間,總之要多食几件當回本。
前後取來一打了!
中東轉轉烤肉檔使用雞肉, 所以放棄。
聲稱是烤紐西蘭<肉眼>扒
個人覺得:  這塊牛扒比較似西冷。
外圍那長長的筋位, 還附帶著脂肪,烤過後有如橡筋。
厚厚的橡筋呀,你懂的!
來到1點左右, 烤牛肉的肉汁蒸發流失,牛肉不再滑溜。
粥檔
來到後段,轉戰澱粉質。
早已看中生滾蟹粥 ,所以要來一碗滿满的真-蟹粥。
蟹身細細隻易出味, 有蟹蓋有蟹身。
先消滅蟹件,然後把蔥花炸蒜灑在粥底裡,慢慢享用充滿蟹味的真蟹粥。
甜品
每款來一件, 跟茂利對分, 就可每款都LAM少少。
然後來杯black coffee。
這間酒店的自助餐在網上的評價非常麻麻,訂位時都有些猶豫,但都只是人均$200多些就可以任吃生蠔的自助午餐,那就試試啦,當吃甜品放題。我們在平日的中午來,客人不多,只坐滿一半的客人。所以沒有枱貼枱的問題。這間酒店提供的是蘇格蘭生蠔,由自助餐開始到完結都沒有太長的人龍,不用等好耐就取到,每人限取三隻。可以吃得滿足。當然若果生蠔是好食。這裡的生蠔有點小,只有很淡的蠔味,相反海水味就很突出。所以建議都是加些雞尾醬,辣椒仔那些調味一起食。食物款式不太多已經是意料之內。其中凍海鮮的熟蝦、紐西蘭肉眼扒、海南雞是比較高質的食物。甜品就很豐富,有蛋糕,朱古力噴泉,即做心太軟,葡撻,haagen dazs雪糕。小朋友應該會很開心。另外都有即滾粥可以給老人家享用。
這間酒店的自助餐在網上的評價非常麻麻,訂位時都有些猶豫,

這裡的生蠔有點小,只有很淡的蠔味,相反海水味就很突出。
所以建議都是加些雞尾醬,辣椒仔那些調味一起食。

另外都有即滾粥可以給老人家享用。

2023-11-14
2024-03-31 177 瀏覽
今期尚廚推出「蠔得喜」自助午餐,因為用了65折優惠,係假日二百幾蚊已經食到豐富美味嘅酒店自助!凍海鮮有即開生蠔、紐西蘭青口、黃金螺、白蜆、熟蝦,星期六、日及假期仲有松葉蟹腳、吞拿魚及油甘魚刺身,冷盤有四款刺身、六款壽司、水耕菜沙律吧。熱食都好得,中西餐點都有,有多款頭盤、主菜、點心、中西餐湯、燒紐西蘭草飼西冷牛扒、豉椒炒青口、花膠冬菇炆豬腩肉、中東旋轉烤肉檔、花膠螺片上湯泡飯、即煮粉麵檔等等。我至愛嘅甜品區有兩枱,十多款細細件甜品、八款口味的Haagen-Dazs雪糕、朱古力噴泉、蛋撻、即制法式班戟等。飲品當然有自助任飲即磨咖啡、紅茶、檸檬水等等。綜合來說,是豐富又抵食嘅自助午餐!

飲品當然有自助任飲即磨咖啡、紅茶、檸檬水等等。

綜合來說,是豐富又抵食嘅自助午餐!

2024-03-26 135 瀏覽
尚廚最新自助餐主題·「尚廚」蠔得喜自助午餐正正岩哂鍾意食生蠔嘅我!即開生蠔鮮甜爽嫩· 唔好睇佢細細隻·但隻隻飽滿!好彩師傅開蠔開得快手· 所以來來回回都食左兩打·͜· ︎︎ꕺ冷盤區:加埋其他凍海鮮·紐西蘭青口、黃金螺、白蜆、熟蝦 刺身當日係三文魚、𩶘魚、油甘魚、醋鯖魚樣樣都新鮮· 而且refill得好快真係冷盤都夠回本.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪ꕺ熱食區每次自助餐必食牛扒同即煎肉類仲有港式點心同粉麵檔不過最推介係花膠螺片上湯泡飯可以自選海鮮材料· 有帶子鮮甜蜆肉同魷魚足料又鮮甜· 忍唔住食哂一碗!ꕺ甜品區又黎到第2個胃系列!餐廳開始有復活節主題· 選擇種類繁多·好似去左糖果屋!更有部分甜點選用韓國草莓主題每樣質素都唔錯· 韓國草莓千層酥大推柑橘杏仁果撻同藍莓芝士蛋糕都值得一產另外仲有大小朋友都愛嘅朱古力噴泉同埋即製法式班戟未食完一轉· 第2個胃都滿埋不過最後都要食埋Haagen-Dazs 雪糕就夠哂滿足仲有8款雪糕口味可以選擇!
尚廚最新自助餐主題·「尚廚」蠔得喜自助午餐
正正岩哂鍾意食生蠔嘅我!
即開生蠔鮮甜爽嫩· 唔好睇佢細細隻·但隻隻飽滿!
好彩師傅開蠔開得快手· 所以來來回回都食左兩打·͜· ︎︎

ꕺ冷盤區:
加埋其他凍海鮮·紐西蘭青口、黃金螺、白蜆、熟蝦
刺身當日係三文魚、𩶘魚、油甘魚、醋鯖魚
樣樣都新鮮· 而且refill得好快
真係冷盤都夠回本.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪

ꕺ熱食區
每次自助餐必食牛扒同即煎肉類
仲有港式點心同粉麵檔

不過最推介係花膠螺片上湯泡飯
可以自選海鮮材料· 有帶子鮮甜蜆肉同魷魚
足料又鮮甜· 忍唔住食哂一碗!

甜品
又黎到第2個胃系列!
餐廳開始有復活節主題· 選擇種類繁多·好似去左糖果屋!
更有部分甜點選用韓國草莓主題

每樣質素都唔錯· 韓國草莓千層酥大推
柑橘杏仁果撻同藍莓芝士蛋糕都值得一產

另外仲有大小朋友都愛嘅朱古力噴泉
同埋即製法式班戟
未食完一轉· 第2個胃都滿埋
不過最後都要食埋Haagen-Dazs 雪糕就夠哂滿足
仲有8款雪糕口味可以選擇!
2024-03-21 146 瀏覽
前排好想瘋狂食甜品,咁啱見到皇冠假日酒店推出咗個幾抵嘅下午茶自助餐 ($214 + $26.8),以韓國士多啤梨為主題,所以就book枱去試吓🤓我去嗰日都幾多人,幾乎坐滿曬咁多枱,好彩攞嘢食都唔洗排隊(除咗即叫即製嘅食物)🙈第一碟當然要試甜品,我攞咗千層酥、櫻花蛋糕、芝士撻、慕絲蛋糕、泡芙、酥皮忌廉卷同埋牛乳布丁,全部都係士多啤梨味,當中以慕絲蛋糕和櫻花蛋糕最出色,兩隻都做得好綿滑、士多啤梨味突出👍🏻不過唔建議攞酥餅類嘅食物,因為大部份都好硬好乾,配搭嘅忌廉亦都唔足夠💩今餐嘅MVP一定係即叫即製法式班戟,師傅煎得夠薄又唔會過熟過硬,可以揀加士多啤梨/芒果/香蕉/忌廉,不過唔知點解啲芒果有啲酸😂 Häagen-Dazs雪糕有八款口味,包括比較特別嘅開心果同栗子撻,不過我覺得pancake要配返啲清新少少嘅口味,所以試咗綠茶同士多啤梨先😋熟食方面有4款中式點心,燒賣內餡幾彈牙、面頭隻蝦仁都好爽口😝部份菜式有用士多啤梨入饌,例如香煎龍脷柳配韓國草莓莎莎、燒鴨胸配雜草莓,不過兩者都唔太食得出士多啤梨味🫢龍脷柳嘅肉質唔錯、夠厚身,至於煙鴨胸就有啲韌…炸物方面有蝦多士、咖喱角同好長嘅春卷,雖然蝦肉
即叫即煎法式班戟
炸物方面有蝦多士、咖喱角同好長嘅春卷,雖然蝦肉幾彈牙、調味掌握得唔錯,但油饐味好重,所以都冇再翻兜☹️菠蘿Pizza嘅批邊就比較硬,不過叫做有唔少芝士👌🏻
冷盤方面,有麵包控必試嘅羊奶芝士多士同埋草莓蝦仁三文治,羊奶芝士切到好厚、味道濃郁,不過多士唔係即時烘熱就硬係爭咗啲😗蝦仁好爽口,但青瓜嘅味道太出,完全食唔出士多啤梨,變咗青瓜夾包🤣至於壽司、火腿、蕎麥麵就正常自助餐水平~

即叫即製湯飯
即叫即煎法式班戟
2024-03-14 172 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯「尚廚」蠔得喜自助午餐一去到即刻去試即開生蠔,超級鮮甜又有海水味。另外海鮮區仲有我最愛嘅長腳蟹、海蝦、青口,淨係食呢啲都回到本。刺身區三文魚、白立、油甘魚和醋鯖魚都好新鮮。熟食區有傳統嘅港式粉麵、自選材料泡飯、燒味飯麵都一應俱全。而令我最驚喜嘅,係佢哋甜品種類繁多,除咗有葡撻,蛋白杏茶,粉紅色嘅朱古力噴泉,芝士蛋糕,草莓千層酥,柑橘杏仁果撻(上面仲有金箔),韓國草莓櫻花蛋糕,水果亦都有四款,最重要係有八款Häagen-Dazs雪糕口味可以選擇,亦都有即時製造法式班戟!可以講整個甜品嘅種類都超過30款!如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

「尚廚」蠔得喜自助午餐

刺身
三文魚、白立、油甘魚和醋鯖魚都好新鮮。

熟食區
有傳統嘅港式粉麵、自選材料泡飯、燒味飯麵都一應俱全。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

2024-03-12 180 瀏覽
最近朋友介紹有間酒店自助餐優惠 有著數!原來做會員可領尚廚自助午餐65折優惠喔!上星期來到位於將軍澳的皇冠假日酒店🏨 的尚廚 品嚐了「蠔得喜」自助午餐連無限暢飲!食物相當豐富,有齊即開生蠔🦪、紐西蘭青口、黃金螺、白蜆、蝦、燒紐西蘭草飼西冷牛扒、中東旋轉烤肉檔、即煮花膠螺片上湯泡飯, 更有松葉蟹腳、吞拿魚及油甘魚刺身, 但聽朋友說是只限星期六、日及公眾假期, 幸好我星期日來可以品嘗到!另有十多款甜品🍮蛋糕🍰,班戟 !更有Haagen-Dazs雪糕🍦及朱古力噴泉 ⛲️🍓🥰🍫好開心食高質自助餐又有優惠呢!
最近朋友介紹有間酒店自助餐優惠 有著數!
原來做會員可領尚廚自助午餐65折優惠喔!
上星期來到位於將軍澳的皇冠假日酒店🏨 的尚廚 品嚐了
「蠔得喜」自助午餐連無限暢飲!

另有十多款甜品🍮蛋糕🍰,班戟 !
更有Haagen-Dazs雪糕🍦及朱古力噴泉 ⛲️🍓🥰🍫

好開心食高質自助餐又有優惠呢!
2024-03-02 261 瀏覽
本人以親身付費經歷而寫的食評,绝對是本人的感受,希望作大家一個參考。Oh, 點解好似比錢食lunch Buffet 但感到難受?因為取生蠔地方是一條窄窄的巷,因為開生蠔的員工超慢....開.......開.....開 (因為每人有3隻,所以用了3個"開"字。因為員工不理有多少人在排隊。因為員工不理那條窄巷有多麼辛苦的等待。很辛苦取了3隻x2次。中途開生蠔師傅休息?停止供應了10幾分鐘。唔可以用超級差去形容。但無乜其它野好食。普普通通啦。無期待,唔會有太大失望。試過算啦。講完。

2024-02-22 219 瀏覽
i had a post lunch valentine date with my hubby it was such a pleasant and enjoyable lunch. not a large selection of food but everything was chosen with food taste and quality...and to top it all Service was superb! all the staff were attentive, courteous, and accommodating. we enjoyed our lunch and we will definitely come back.
2024-02-15
2024-02-14 370 瀏覽
每年農曆新年,我跟朋友都喜歡找个buffet開年開心下。這次來到將軍澳,酒店的自助餐不算貴,而且食物豐富,多年前已來吃過下午茶,應該水平還不錯,於是再來試試。自助餐的價錢,新春期間沒有特別加價,仍是原價加一,那是不錯。進門時,已有很多人在排隊,進餐廳便看到甜品部分,看來颜色繽粉,色彩艷麗,非常吸引。魚生供應充足,熱食加入了很多新年意頭的食物元素,各菇、發菜少不少,中段時間還有撈得起給客人來熱鬧一下。最後更有財神來拜年,氣氛很好。
最後更有財神來拜年,氣氛很好。
一月生日月,當然要周街食好嘢🥳 今次嚟到將軍澳皇冠假日酒店嘅《尚廚》👩🏻‍🍳 超期待!因為係要食海鮮自助晚餐呀😍😍今次係瘋狂食海鮮嘅節奏呀😍 首先冷盤已經超多海鮮,螺同帶子都好鮮甜,不過重點係蟹,超、好、食!麵包蟹超多蟹膏,松葉蟹腳勁大隻,鮮甜又啖啖肉😋!之後刺身都有好幾種🍣😍 我當然係不停encore三文魚喇😆🥳熟食方面都有超正嘅海鮮🤪!包括芝士焗龍蝦、鮑魚花膠茶碗蒸、清蒸比目魚,忍唔住食完又食啊🤤🤤除咗海鮮,各種小菜、燒味、粉麵、甜品⋯ 全部都好高質㗎😍

除咗海鮮,各種小菜、燒味、粉麵、甜品⋯ 全部都好高質㗎😍
2024-01-19 489 瀏覽
位於將軍澳唐德街3號香港九龍東皇冠假日酒店一樓的尚廚(The Chef’s Table),主打豐富自助餐。餐廳剛巧進行推廣,折扣後連加一每位約$480。近日,餐廳的主題為「海鮮盛宴自助晚餐」,頗為適合愛吃海鮮的食客。順便一提,當晚入座率約為八成,頗為爆滿,建議先於網上或致電預留位置。筆者則認為桌子與桌子的距離頗為狹窄,前往取食物時需要注意一下。。自助晚餐的用餐時間為下午六時半至下午九時半,頗為充裕。。星期五至日、公眾假期及前夕限定: 麵包蟹、扇貝、帶子刺身及阿根廷天使粉紅蝦刺身(Friday to Sunday, Public Holiday and eve special: Brown crab, chill scallop, Argentina pink shrimp and Hokkaido scallop sashimi)有幾款凍海鮮是假日限定的,帶子和天使粉紅蝦刺身的味道鮮甜,肉質飽滿。•凍海鮮包括即開生蠔、松葉蟹腳、青口、黃金螺、白蜆、凍蝦 (Chilled seafood including freshly opened oysters, snow crab legs,

自助晚餐的用餐時間為下午六時半至下午九時半,頗為充裕。

•凍海鮮包括即開生蠔、松葉蟹腳、青口、黃金螺、白蜆、凍蝦 (Chilled seafood including freshly opened oysters, snow crab legs, mussels, golden whelks, clams, shrimps)

生蠔的味道也頗為鮮甜,海水味不會太過濃太過重。

今次筆者和母親一同來用餐。筆者愛吃凍海鮮,而母親則愛吃熱食。這餐廳的熱食至少有十五款,頗為豐富,母親對這頓自助餐頗為滿意。

母親愛吃這款錦繡鮑魚雞丁,雞丁和翠玉瓜炒得頗有鑊氣,而且還有小鮑魚。

燒紐西蘭草飼肉眼牛扒、燒豬鞍
(Roasted New Zealand Prime Ribeye & Roasted Pork Rack)

花膠鮑魚蟹肉茶碗蒸
這款茶碗蒸是限定菜式,職員敲鐘,食客便開始排隊領取茶碗蒸了。

茶碗蒸表面擺放了原隻小鮑魚和花膠,賣相矜貴,襯熱吃味道最好,質感滑不溜口。蒸蛋裡面還有絲絲蟹肉。

海鮮釀蟹蓋

即煮粉麵檔

•十多款甜品包括韓國草莓千層酥、韓國草莓櫻花蛋糕、韓國草莓泡芙山、即煎法式班戟,

八款口味的Haagen-Dazs雪糕
(Haagen-Dazs Ice-cream with Eight Flavours)

草莓朱古力噴泉
(White chocolate fountain - Strawberry flavour)

📌任飲即磨咖啡、紅茶、檸檬水、橙汁、蘋果汁
(All you can drink coffee, tea, lemonade, chilled orange juice and apple juice)

尚廚 - (The Chef’s Table)
📌將軍澳唐德街3號香港九龍東皇冠假日酒店一樓
2024-01-14
  • 生蠔
  • 刺身
  • 熱盤
2024-01-14 443 瀏覽
九龍東皇冠假日酒店嘅尚廚自助晚餐食物種類豐富,而且經常有優惠,三百幾蚊食到自助晚餐性價比真心高。雖然生蠔細咗啲,唔夠肥美,但其他海鮮新鮮,芝士龍蝦好味,而且refill得很快。芝士龍蝦肉美味海鮮

芝士龍蝦肉

美味海鮮
2024-01-13 303 瀏覽
酒店聖誕佈置可愛,有唔少打卡位!大人細路都影得好開心! 聖誕節當然帶埋一家人去食自助餐!自助晚餐分兩輪,6pm、8:15pm。我哋揀第二輪,款式很多,海鮮不斷refill,還有定時新鮮出爐嘅芝士龍蝦!本人最愛環節是甜品部,喜歡甜品嘅女士應該都明白,因為一次過可以食唔同種類嘅甜點,細細件又精緻。今次buffet有豆腐花好滑,值得推介,當然唔少得雪糕放題。其實食咗差唔多一個鐘已經好飽,聖誕老人出嚟同每一枱影相 !

其實食咗差唔多一個鐘已經好飽,聖誕老人出嚟同每一枱影相 !