尚廚

The Chef's Table
2020年6月18日 (星期四) 7:45am 29°C 酒店自助早餐時間:6:30am - 10:30am 本人特地早上 6:30am 起身梳洗,換好衣服便乘電梯落一樓,吃免費自助早餐。 本人被安排坐近門口位置,而餐廳內亦坐了不少食客。 自助早餐提供新鲜水果和各地美食,以中西式為主。 以五星級酒店來說,侍應們欠缺親切笑容,有待改善。 環境光亮整潔,餐具乾淨。每張餐桌均提供紙巾和口罩套,以便客人使用,很貼心。 人數:2人 不用等位 可以叫廚師為你滾麵 腸類、煙肉 煎蛋 - 賣相 100 分 庵列、捲蛋 丸子類 - 可以叫廚師為你淥 沙律食材 - 新鮮,但種類比較少。 果醬、牛油 - 草莓果醬最受歡迎 粥、菜圃 - 加些油條,味道提升,又富咬口。 粟米片 - 穀類早餐,營養豐富,味道好,本人至愛! 西式麵包 - 本人很久沒吃過牛角包了,鬆軟美味。 水果 - 新鮮水潤 粥 - 加了油條更具咬口 捲蛋 - 金黃滑溜 茄汁焗豆 - 好味道! 炒飯 - 又乾又硬 炒麵 - 味道一般 粟米片 - 加入全脂牛奶,脆卜卜,冰冰涼涼,炎夏之選! 西式麵包 - 兩款都鬆軟好味 煙薰三文魚 - 跟刺身差不

自助早餐

2020年6月18日 (星期四) 7:45am 29°C

酒店自助早餐時間:6:30am - 10:30am

本人被安排坐近門口位置,而餐廳內亦坐了不少食客。

自助早餐提供新鲜水果和各地美食,以中西式為主。

以五星級酒店來說,侍應們欠缺親切笑容,有待改善。

人數:2人

不用等位

可以叫廚師為你滾麵

腸類煙肉

煎蛋 - 賣相 100 分

庵列捲蛋

丸子類 - 可以叫廚師為你淥

沙律食材 - 新鮮,但種類比較少。

果醬牛油 - 草莓果醬最受歡迎

菜圃 - 加些油條,味道提升,又富咬口。

粟米片 - 穀類早餐,營養豐富,味道好,本人至愛!

西式麵包 - 本人很久沒吃過牛角包了,鬆軟美味。

水果 - 新鮮水潤

- 加了油條更具咬口

捲蛋 - 金黃滑溜

茄汁焗豆 - 好味道!

炒飯 - 又乾又硬

炒麵 - 味道一般

粟米片 - 加入全脂牛奶,脆卜卜,冰冰涼涼,炎夏之選!

西式麵包 - 兩款都鬆軟好味

煙薰三文魚 - 跟刺身差不多,無煙過的味,嫩滑鮮甜。

薯仔沙律 - 薯味很淡

炒飯 - 又乾又硬

炒麵 - 味道一般

奶皇包 - 乾乾硬硬

燒賣 - 十分難吃

山竹牛肉 - 味道一般

熱奶茶 - 茶味清淡,不算濃郁。

《 影 片 》:

《 環 境 》:

《 門 面 》:

2020-06-18
早餐
紀念日
2020-10-12 93 瀏覽
餐廳表示因應近日有客人反映魚生類食物欠新鮮,故是日暫停魚生及海產類食物,代之向每位客人送上半隻芝士焗龍蝦,但可惜那客芝士焗龍蝦非常難吃。其他食物種類亦十分少,燒味只有雞及紅腸。中式湯與茶餐廳的味精例湯無異。麵檔配料種類少及十分難吃。生果只有西瓜、菠蘿及哈密瓜。而甜品及雪糕種類尚可。整體而言,餐廳侍應態度良好,勤幫客人清理枱面;惟食物質量均欠理想,雖然疫情下客人數量減少,但餐廳亦應提供合理的食物種類,並需注意食物的味道。
生果只有西瓜、菠蘿及哈密瓜。而甜品及雪糕種類尚可。
2020-10-01 745 瀏覽
記得舊年差不多這個時候都去幫襯過一次,畀我印像很好,有生蠔,熟食和甜品款式亦都很多,有不同種類水果。所以今次中秋做節,第一就諗起這間酒店,食佢嘅buffet啦,但係今次真係令我非常非常非常失望,不單止沒有生蠔, 三文魚就有,但係冇人幫襯, 平時三文魚都 有人排隊攞,但我坐咗咁耐只係見到零聲一兩個,所有熟食都少咗,甜品又少咗, 啲水果又唔甜,西瓜顏色仲係淡紅色的 ,得三款蛋糕仔,仲係好細件,豆腐花又唔熱,連D夥記都少咗,下次亦不會再幫襯。
2020-09-29
2020-09-29 859 瀏覽
服務態度:由一到達餐廳,向餐廳reception表示我的booking,一開始員工找不到我的booking,然後就開始皺眉,我發現自己留了另一個電話,那位員工更加向我反了一下白眼。講真:今時今日仲咁既服務得唔得啊?食物質素:理所當然這個價錢不可能想像食物質素很高,可是這自助餐連一般都未能達標準,最普通的食物,雞肉腸、凍蝦,全部肉質都很霉。講真:我要求已經唔高,最普通一條腸仔都唔食得,我真係冇野好講。☹️疫情下的措施:本來這餐廳的環境佈局,已經十分擠迫,而在疫情之下完全沒有隔枱,只有一塊單薄的透明板檔在每張枱的一則。在食物方面,檸檬在疫情下有冇清洗過都引人懷疑,檸檬上的貼紙還在檸檬的表皮上。講真:其他野其實有冇洗過? 😂即使餐廳做什麼優惠都好,撇除食物質素,都不應該有如此的服務態度和衛生情況。大家睇路啊💩

講真:其他野其實有冇洗過? 😂

2020-09-29
  • 仲有貼紙既檸檬🤓
2020-07-25 2637 瀏覽
好少在香港吃自助早餐,但都幾多選擇,好ok喎。菓汁都有幾款,我哋兩個人試了西爪汁、火龍果同五青汁之後來個自制All day breakfast多士同麵包都好多選擇,我試了麥包配了兩款果適醬加牛油(肥死)但好味😋,麥片有好多款,我每様試了小小,味精還可以,我還選了番茄🍅湯底米粉,餸吾多款式,只得丸類同菇菌類,雞旦有太陽旦、熟蛋同即煮奄列,我選了洋蔥火腿奄列,但過火了小小,蛋變得老了,吾好味。乳酪有三種口味,原味、士多啤梨🍓同菠蘿🍍味嘅,仲有少量點心,但吾太好味,個人認為好一般,可以不試。中式早餐就麻麻了,但總括來講都不錯👍🏻。
好少在香港吃自助早餐,但都幾多選擇,好ok喎。
菓汁都有幾款,我哋兩個人試了西爪汁、火龍果同五青汁
之後來個自制All day breakfast
中式早餐就麻麻了,但總括來講都不錯👍🏻。
2020-07-06 2374 瀏覽
7月3日試尚廚自助午餐、入口接待員miss Law十分有禮貌先同我們探熱再安排入座、枱上每人一個信封放口罩、跟着我們各人便出去找心愛美食、食品排放得好整潔、有四款魚生、四款壽司、绿茶冷麵、沙律吧也十分豐富、熟食有麵檔、烧味有紅腸和鹽焗雞、小量中式点心、燒牛扒、鐵板蔬菜、春卷、豬肋骨和幾款熱葷、最特别有麻辣凍粉、甜品也有拾多款、雪糕也有八款-本人最愛芒果拿破崙、蓝苺芝士餅、水果也十分新鮮、最讚是工作人員十分有禮貌、今次多謝openrich提供折扣和食評使本人可以品嘗各區美食
2020-06-29 2529 瀏覽
在這個疫情下,雖然限聚令放寬些,都唔可以咁離譜,衰過茶餐廳,人數比正常酒店安排多一倍,食物供應又唔足,因人數超額,雖然是星期一,竟然有這恐佈現像,若是星期五六日,真不敢想像,有折都無用,衰咗個照牌,唔會再嚟,連柱邊都唔放過,照加枱,唏,係咪酒店嚟㗎,可以告佢,坐都咁迫,嚇死人啦。食物唔惦,都算啦,侍應又無禮貌,衰過食街邊檔,環境又嘈,可能人太多…
2020-06-26 2345 瀏覽
今早同老婆在皇冠假日酒店嘆個自助早餐, 疫情減弱下早餐時段都算多人,估唔到仲要越晏越多人都有八九成滿。 部分枱與枱之間有膠屏風阻隔, 還有口罩紙皮套。 整體嚟講呢間酒店自助早餐種類都算足夠,粥粉麵飯點心樣樣有啲, 西式腸仔蛋奄列樣樣齊 三款凍肉和煙三文魚, 另外有三款切芝士。 個人推介自選庵列, 早餐麵包酥類較一般大酒店少選擇, 麵檔D丸同材料都唔錯, 沙律菜都新鮮選擇都足夠 , 自助飲品有四款, 兩款果汁,豆漿加脫脂奶。 切片生果有四款。 咖啡要另外叫服務員上, 印像中有三款可選擇齋啡,牛奶咖啡,泡沫咖啡。 唯一美中不足 就係服務員唔係咁足夠, 叫咖啡又要等,又冇乜人收碟。

。 部分枱與枱之間有膠屏風阻隔, 還有口罩紙皮套

。 整體嚟講呢間酒店自助早餐種類都算足夠

,粥粉麵飯點心樣樣有啲

, 西式腸仔蛋奄列樣樣齊

三款凍肉和煙三文魚, 另外有三款切芝士。

, 沙律菜都新鮮選擇都足夠

早餐
2020-06-14 3774 瀏覽
𝐻𝑎𝑝𝑝𝑦 𝐵𝑖𝑟𝑡ℎ𝑑𝑎𝑦 𝑡𝑜 𝑚𝑒 🤣正日生日飯,梗係要同屋企人過啦,我兩位妹妹就選擇咗呢一間餐廳幫我慶祝。Buffet主題龍蝦和鮑魚,一入門口就比呢隻大龍蝦公仔吸引住,梗係要幫佢影張相啦,呢個其實係甜品corner。第一樣,梗係睇吓佢啲冷盤海鮮先啦,好吸引,一隻隻龍蝦放晒喺度,任揀,仲有麵包蟹,蟹腳,翡翠螺,青口...龍蝦仲有好多膏,好有龍蝦的味道鮮甜試吓佢啲刺身先,刺身師傅好細心,佢每一件都係厚切,好新鮮主題係龍蝦和鮑魚,所以好多菜式都加入龍蝦或鮑魚。喺某一個時間響鐘,可以出去攞佢特別安排的食物,就係有一個鮑魚佛跳牆飯,材料十足,味道濃郁,必食😋再試下佢嘅車仔麵,佢有清湯同埋喇沙湯底,配菜自己選擇,選擇很多,但主要提及係新鮮鮑魚,我選擇左喇沙湯底,雖然有少少辣,但喇沙味道比較淡咗少少燉湯每人一盅,服務員會為你送上牛油果他他,有魚子和龍蝦肉,很清新有一款菜式我好鍾意,但係唔記得影相,焗薯蓉-入面有好多鮑魚仔,鮑魚口感適中唔會太硬,有啲似焗田螺,但係口感比較好甜品係我嘅最愛,每一款都很精緻而且味道適中不會過甜,生日仲會有額外一件蛋糕送的我最鍾意嘅雪糕,雪糕口味也很多,還有水果,大
𝐻𝑎𝑝𝑝𝑦 𝐵𝑖𝑟𝑡ℎ𝑑𝑎𝑦 𝑡𝑜 𝑚𝑒 🤣

龍蝦仲有好多膏,好有龍蝦的味道鮮甜

試吓佢啲刺身先,刺身師傅好細心,佢每一件都係厚切,好新鮮

主題係龍蝦和鮑魚,所以好多菜式都加入龍蝦或鮑魚。

燉湯每人一盅,服務員會為你送上

牛油果他他,有魚子和龍蝦肉,很清新

甜品係我嘅最愛,
每一款都很精緻而且味道適中不會過甜,
生日仲會有額外一件蛋糕送的

我最鍾意嘅雪糕,雪糕口味也很多,還有水果,大約有四至五種

飲品 - 凍檸茶,熱檸茶,咖啡奶茶,無限refill, 自助形式

整體不錯,價錢優惠,七五折,生日有半價優惠,有長者價在七五折,我哋四個人,大約$1550。

食物質素和環境嚟講,真係ok,唯一唔好嘅,就係人手不足,我哋食咗3-4碟都冇人收碟,
平日自助餐也有這麼多選擇,而且食物質素唔差,我爸爸已經想再去食,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
2020-05-27
2020-05-31 4508 瀏覽
5月30星期六去食過,548另加一,85折之後都要五舊幾水一個人,真不值呢個價錢!與圖片不符,有欺騙成份,無生蚝,無煎鵝肝,龍蝦限量供應,我半隻都食吾到,鮑魚手指尾咁大粒!太小家了!三百蚊都嫌貴!小心吾好中招
2020-05-21 6381 瀏覽
疫情穩定下來的自助餐自從要戴口罩之後好耐冇食過自助餐,呢間酒店5月9號開始有返週末自助餐。Search過發現週末午餐用左Openrice八五折之後先$320就Go Go Go ....✅正常地佢都會幫每個客人量體溫先入座、同以前一樣嘢食自己出去拎!全日最期待就係海鮮、佢有長腳蟹同龍蝦任食(龍蝦係因為冇生蠔先會出現),另外仲有黃道蟹真係好似麵包蟹同埋蝦仲有螺 ⋯ 我淨係想食海鮮所以都幾滿足。不過食到一半長腳蟹越嚟越咸、其他海鮮都不錯,$320有咁多海鮮已經好開心!✅熱食就比較一般,基本上唔吸引。原本見到一大鑊泰式牛丸牛雜好吸引、點知食落全部都唔好味,D牛丸似牛筋丸非常麻麻而啲牛肚又唔夠入味食完一舊冇下次。西湯係忌廉蘑菇湯但難飲既、反而中湯係椰子雞好香!試咗一舊燒鴨都唔錯,其他熱食真係冇乜掂因為唔係炒意粉就係炒飯 ⋯✅最後甜品都有好多雪糕而且拿破崙芒果好新鮮幾好味!如果為咗海鮮我會再嚟、但熱食佢哋真係做得好弱希望可以好一D。員工收碟都快但唔知係咪戴咗口罩所以一句說話都唔想講,記得以前食Dinner Buffet都幾有禮貌同客有交流、今次反而門口Receptionist態度好過裡面侍應。
疫情穩定下來的自助餐

凍海鮮
普通沙律配煙三文魚
黃道蟹
2020-04-27 5772 瀏覽
又到我哋既紀念日 近近地就去左尚廚食自助餐🍽個晚都好多人 坐到full哂 一坐低就去拎海鮮啦 都尚算多選擇 不過蝦就唔太新鮮😯 其他菜式就正正常常啦 無話好特別有一樣memorable甜品反而幾好 tiramisu好正👍🏻不過sweet既係 多謝男朋友既surprise🌹
2020-01-15
紀念日
2020-04-12 4543 瀏覽
住附近,唔想行咁遠,試試。失望😔中位價錢,低質服務,食品一般。當快餐hea 食下,還可以。用低價蠔作招徠,的確係平,迷你蠔仔冇咩味,0期望去試下係得既。侍應態度差。
住附近,唔想行咁遠,試試。
失望😔
中位價錢,低質服務,食品一般。
當快餐hea 食下,還可以。
用低價蠔作招徠,的確係平,迷你蠔仔冇咩味,
0期望去試下係得既。
侍應態度差。
2020-03-02 5192 瀏覽
我無乜寫過食評,但今次真係要分享下,希望唔好再有人中招。 *從未食過咁難食嘅自助餐* 有圖有真相。。。垃圾,真係無樣野放得入口,肉干憎憎無味,海鮮唔新鮮,西瓜無味,菠蘿生outout酸到即吐出嚟,甜品差,服務態度更加唔想講。收得成千蚊,真係無乜理由俾d咁野客人食囉。燒牛扒酸酸地,鮑魚橡皮又無味,連揀無可揀食條腸仔成陣雪味+咸到苦,我真係想問問到底d食物係咪過左期,以後都唔會再去,咁大間酒店,真係估唔到可以差成咁。
2020-03-01
2020-02-11 4939 瀏覽
今日老公生日,我地膽粗粗咁去食buffet,係呢個疫情下好多間酒店都無開buffet啦,而呢間近我地屋企,又有折扣,就過黎試下!今次食buffet你香港好似放題嘅方式去食,侍應會俾張點菜紙我地點野食,之後再由侍應拎俾我地食,我覺得咁樣幾好,夠晒衛生,不過相對侍應就要走黎走去,好辛苦。呢度既野食都幾豐富,有新鮮既海鮮,有蠔、蟹腳、田螺等等。而三文魚都幾肥美,不過熟食就中規中矩,而甜品都幾好食,拿破崙最出色。最後我老公都好滿意今次嘅buffet,可能因為太耐無食。
  • 刺身
  • 即開生蠔