2023-09-21 154 瀏覽
朋友介紹銅鑼灣「尚座」食物質素唔錯,而且有多個套餐都好抵食,所以我地一家人來試一試,順便當提早食中秋飯飯😆「尚座」以經典填鴨聞名餐廳鄰近利園,店內地方寬敞,中式裝修為主,感覺優雅時尚舒適,有兩間VIP房,可預先訂座❣️先嚟個前菜開開胃先,陳醋餚肉、冰鎮柚子鮑魚、素鵝當中陳醋做成啫喱狀非常開胃,餚肉入味我最喜愛👍🏻黄金鴨件配魚子醬底下有2塊薯片,中間有片山楂,上面就係黃金鴨片加埋魚子醬,店長話要一啖擺入口食,口感豐富,一試難忘🉐🉐🉐重點出場啦~酥香烤鴨鴨皮油亮有光澤,鴨肉軟腍,配其他材料包起來吃,口感豐富美味。其中一個食法係唔包,就咁點沙糖食,入口即化既口感超正💯酸菜魚呢個又係比到驚喜我,酸菜魚食得多,用龍躉整嘅酸菜魚第一次,酸酸辣辣啖啖肉,必食必食❣️薺菜魚肉羹,每啖都非常滿甜鮮味,大人細路都好岩食,無骨營養又高👏🏻爆汁牛肉煎餅,望落就知香口,爆汁到一咬成枱都係😂拔絲玻璃鮮果,非常靚岩哂打卡,兩款鮮果係蘋果及香蕉,食埋呢個飯後甜品,呢餐飯好滿足🥳

「尚座」以經典填鴨聞名

先嚟個前菜開開胃先,陳醋餚肉、冰鎮柚子鮑魚、素鵝
當中陳醋做成啫喱狀非常開胃,餚肉入味我最喜愛👍🏻

黄金鴨件配魚子醬

重點出場啦~酥香烤鴨

酸菜魚

爆汁牛肉煎餅,望落就知香口,爆汁到一咬成枱都係😂

• 薺菜魚肉羹
  • 黄金鴨件配魚子醬
  • 酸菜魚
  • 拔絲玻璃鮮果
2023-09-12 1700 瀏覽
深知肥肥家族擁有饞嘴基因,同樣嗜飲好食嘅親友一有新發現都不忘推介,今期就搞咗次大食會,一試雲集潮州菜、上海菜、京川菜等不同中菜嘅「尚座」。地舖嘅螢光招牌於新寧道上十分鮮明。門外貼出嘅套餐餐牌似乎係想吸引商務貴客。用餐大堂光線充裕,簡潔企理,唯一洗手間就有待改善。十人派對被安排於廂房內進行,有專人招待,私隱度高,個電動轉盤仲可以自己轉。貴客如欲自攜佳釀,開瓶費設於$200/樽標準裝紅、白、汽酒,絕對係良心價!菜單早已預先訂好。桌上擺有齊備嘅自用及公用餐具,個鴨仔筷子座好菂薂別緻。小葱海蜇頭:爽脆嘅海蜇頭酸甜醒胃。宮廷煙燻素鵝:腐皮冷盤賣相吸睛,正當長輩們讚賞齋菜爽潤不油膩時,小肥卻嫌其味道過份清淡,明顯大家口味有所不同。魚子醬溏心蛋:以魚子醬點綴嘅溏心蛋蛋鮮濃有彈性,不過食落好似有陣煙燻味,蕃薯uncle話應該係之前食嗰件素鵝嘅煙味仍留喺口中所造成,姑且信佢一次吧。老陳醋鎮江餚肉:前菜中,個人覺得層次分明且潤而不膩嘅鎮江餚肉最為清新可口。花雕醉雞:醉雞嘅花雕味醇香不過火,肉質軟腍,雞皮都好柔滑,皮下脂肪不多,輕盈健康之選。招牌潮州翅:或許過份期待吧,成晚最失望反而係個翅翅,因為湯底比市內
用餐大堂光線充裕,簡潔企理,唯一洗手間就有待改善。
小葱海蜇頭:爽脆嘅海蜇頭酸甜醒胃。
小葱海蜇頭
宮廷煙燻素鵝
魚子醬溏心蛋
老陳醋鎮江餚肉
花雕醉雞醉雞花雕味醇香不過火,肉質軟腍,雞皮都好柔滑,皮下脂肪不多,輕盈健康之選。
花雕醉雞
招牌潮州翅:或許過份期待吧,成晚最失望反而係個翅翅
,因為湯底比市內其他潮州菜館嘅咸同稀。
招牌潮州翅
酸湯煮杉斑:席上嘅魚王魚后都大讚白雪雪嘅杉斑魚油豐沛,魚肉厚身結實得黎潤滑非常
,鮮美入味,骨膠原所在嘅魚皮更加係柔韌冇渣。
酸湯煮杉斑
脆皮三支骨:要選出整晚之最的話,細佬唔洗諗一定會揀外觀看似平平無奇嘅脆皮三支骨
!細問下方才得知此乃牛牛第三條肋骨,該部位嘅牛肉油花較為豐富。
脆皮三支骨
脆炸過嘅三支骨外層香脆酥化,牛仔骨肉爽嫩鬆潤,肉味香濃,不用多點醬汁已夠惹味,菜式細膩得很
脆皮三支骨
酥香烤鴨片皮鴨醉雞一樣完全唔見有肥膏,玻璃鴨皮薄如紙張,鬆化脆巧!
酥香烤鴨
少肥嘅鴨肉幼嫩香潤,以另上嘅麼麼皮甜醬配料包製出DIY烤鴨卷,實滋味無窮!
清炒萵筍絲:青翠光滑嘅萵筍絲爽脆清甜
,一向唔鍾意食菜嘅XO仔一個人竟然食咗成大半碟,必吃推介也!
清炒萵筍絲
灌湯小籠包:新鮮蒸出嘅小籠包熱力十足,皮層唔會過厚,豬肉餡心尚算軟嫩,不過入面就唔係好夠湯汁。
灌湯小籠包
手工水餃:兩款水餃餡多飽滿,作為單尾可能要加配一碗上湯先會暖到個胃。
手工水餃
紫米椰露:微甜嘅紫米椰露芬芳滑溜
,甘香軟糯,十分討好。
紫米椰露
疫情中於銅鑼灣開設嘅「尚座」環境光鮮優雅,服務生友善客套,集合不同派系嘅中菜用材優質,當中以「脆皮三支骨」、「清炒萵筍絲」及「酸湯煮杉斑」最為出色,唔叫翅翅應該會抵食得多
2023-09-05
老陳醋鎮江餚肉
花雕醉雞
清炒萵筍絲
紫米椰露
2023-08-11 372 瀏覽
朋友生日飯🎂2個人嗌左半隻鴨,一個黃金蝦球,一份小籠包,一份紅油抄手同埋一碗酸辣湯小籠包一份有6個,熱辣辣,皮薄包住啲熱湯岩岩好,推介🫶🏻 會提供醋黃金蝦球,一開始朋友見到話$200幾覺得好貴,但我話咁多人都推介,試埋啦,份量都多,一共有6隻蝦,咸蛋黃均勻地包裹成隻蝦👍🏻 一開始見到咁大隻,心諗… 又要食炸粉,但實際炸粉比我想像中少,蝦係好大隻😻 推介🫶🏻紅油抄手 同酸辣湯 唔知嗌咩 所以嗌黎試下試完覺得好普通鴨先係依間餐廳既重點,2個人嗌左半隻,黎到覺得份量有啲少😢 如果係食量大既,可以考慮嗌少一個小菜,嗌全隻鴨🥳👏🏻隻鴨唔會係枱隔離片,餐廳安排左一張片鴨既枱係大廳,都可以睇到店員皮鴨既過程。皮係超級脆🔥🔥 肉亦好滑 唔鞋口🫶🏻甜食 同咸食一樣咁好食🤪價錢已包括 荷葉餅同配料,配料就黎食完既時候,店員會好主動問你洗唔洗加,免費續。荷葉餅會有熱水一直加熱,同埋有紙隔住,所以唔會乾同埋痴埋一齊👍🏻加分本來想食個拔絲做甜品,插支生日快樂旗仔上去為朋友慶祝生日,可惜師傅放假😭😭 所以無辦法試整體用餐十分愉快🫶🏻店員好親切亦都好主動,食物質素都好好🤗2個人埋單 700多,包括每人$20茶錢,可
朋友生日飯🎂

紅油抄手

皮係超級脆🔥🔥 肉亦好滑 唔鞋口🫶🏻
甜食 同咸食一樣咁好食🤪
片皮鴨半隻

整體用餐十分愉快🫶🏻店員好親切亦都好主動,食物質素都好好🤗
2個人埋單 700多,包括每人$20茶錢,可接受範圍
2023-08-09
小籠包
黃金蝦球
片皮鴨半隻
2023-06-05 850 瀏覽
今餐同同事們黎食中菜,有人話想食片皮鴨,所以就Book左呢間試吓喇.我地叫左個餐前菜有:🔸魚子醬糖心蛋合桃個蛋唔會太熟,合桃好鬆脆,好味道!🔸鎮江肴肉一邊係醋汁啫喱,另一邊係肉不過個汁偏甜🔸煙燻素鴨煙熏味好出,口感豐富,好好味,賣相仲好靚添🔸密椒三文魚鰭好甜,三文魚鰭已經淋晒,唔好食如果換甜酸醬會好食好多.到主菜喇~~~~~~~~~~~~~~~🔸黃金蝦球蝦球好大粒,可惜太鹹🔸清炒萵筍絲吵得啱啱好,唔會太鹹,好受歡迎😂🔸招牌小籠包正正常常,唔算太出色🔸老上海炒飯雖然見到有好多乾辣椒,但一啲都唔辣,有乾辣椒嘅香味,炒得好乾身,賣相一流,果然值得一試🔸砂鍋花膠雲吞雞中規中矩,雞肉會另上,肉質都算滑🔸香酥烤鴨呢個我哋有預先訂咗,即係片皮鴨,原本以為每人只係分到一塊,但原來份量好多,係即時起肉,配上醬料,一絕!唔會太膩🔸酸湯煮海斑片海斑片好大片!肉質好滑!加上個汁酸酸辣辣好惹味!🔸脆皮三支骨牛肉以兩種煮法烹調,一種係比較脆口,牛肉味好重。另一種肉質好嫩滑,值得一試。甜品~~~~~~~~~~🔸合桃露湯圓唔會太甜,仲有湯圓,令到碗糖水唔會太單調,令成餐飯畫上一個完美嘅句號..總括嚟講: 呢一餐飯好滿
今餐同同事們黎食中菜,
有人話想食片皮鴨,所以就Book左呢間試吓喇
我地叫左個餐

前菜有:

🔸魚子醬糖心蛋合桃
個蛋唔會太熟,合桃好鬆脆,好味道!

🔸鎮江肴肉
一邊係醋汁啫喱,另一邊係肉
不過個汁偏甜

🔸煙燻素鴨
煙熏味好出,口感豐富,好好味,賣相仲好靚添

🔸密椒三文魚鰭
好甜,三文魚鰭已經淋晒,唔好食
如果換甜酸醬會好食好多

到主菜喇~~~~~~~~~~~~~~~

🔸黃金蝦球
蝦球好大粒,可惜太鹹

🔸清炒萵筍絲
吵得啱啱好,唔會太鹹,好受歡迎😂

🔸招牌小籠包
正正常常,唔算太出色

🔸老上海炒飯

🔸砂鍋花膠雲吞雞
中規中矩,雞肉會另上,肉質都算滑

🔸香酥烤鴨

🔸酸湯煮海斑片
海斑片好大片!肉質好滑!加上個汁酸酸辣辣好惹味!

🔸脆皮三支骨

甜品~~~~~~~~~~
🔸合桃露湯圓
總括嚟講: 呢一餐飯好滿意,所有菜式都令大家有煥然一新嘅感覺。另外份量好足夠,每一位都食得好飽

2023-05-19
生日
介紹返💁🏻‍♀️。。🇨🇳 片皮鴨 在銅鑼灣 🇨🇳。尚座。中國太平大廈地舖。招牌小籠包 Steamed Minced Pork Dumpling。HKD72 + 10%醋溜土豆絲 Pan-fried Shredded Potatoes。HKD98 + 10%酥香烤鴨 Peking Duck。HKD248 + 10% @ Half。HKD468 + 10% @ Regular🤫 男朋友生日大家通常食啲咩慶祝㗎呢?我男朋友話佢想食片皮鴨慶祝生日喎🤭好啦~我哩啲廿四孝女朋友緊係用盡九牛二虎之力去研究邊度有最好嘅片皮鴨俾佢開心吓啦~經過一大輪明查暗訪..終於我哋決定去銅鑼灣嘅尚座食哩餐特別嘅生日飯🎂🤫 飯腳仔..即係我嘅男朋友仔一早Plan好要兩個人隊一隻鴨🦆再加一份小籠包..咁我就求其加咗個醋溜土豆絲叫做有返個菜食吓🤫 新鮮滾熱辣嘅小籠包好快就送到..小籠包嘅皮唔算話好薄但勝在餡靚..而且湯汁超多..有爆汁嘅感覺之餘仲有鮮甜味..小籠包嘅Size大過一隻中式匙羹少少..份量都幾足夠..屬於中上質素🤫 然後就到醋溜土豆絲..一眼望埋去呢碟土豆絲有唔少嘅辣椒乾..本身諗住今次大鑊啦..唔通又係辣到我
介紹返💁🏻‍♀️

。HKD98 + 10%

酥香烤鴨 Peking Duck
。HKD248 + 10% @ Half
。HKD468 + 10% @ Regular

🤫 然後就到醋溜土豆絲..一眼望埋去呢碟土豆絲有唔少嘅辣椒乾..本身諗住今次大鑊啦..唔通又係辣到我食唔到嘅土豆絲🥲點知試咗一啖發現佢原來係麻辣㗎..土豆絲爽口..帶有好重嘅麻香再加少少嘅辣味..呢個味道我好鍾意~最緊要係唔鍾意食蔬菜嘅飯腳仔都大啖大啖食
🤫 最後我哋嘅重頭戲出場..侍應哥哥首先將一籠片皮鴨嘅餅皮送上..先唔講見到隻鴨嘅嗰個驚喜..我好欣賞尚座好細心咁樣會有一個滾水放喺餅皮下邊為保持餅皮嘅溫度..因為平時最驚就係食吓食吓嗰啲片皮鴨餅皮就已經變到凍冰冰..雖然呢個位唔係話啲咩特別嘢..但係最起碼你睇得出呢間餐廳係有心保持食物嘅質素👍🏻 By The Way..一份例牌片皮鴨係有成廿塊餅皮咁多..學飯腳仔話齋..從來都未試過唔使擔心啲餅皮唔夠包啲鴨皮食🤪 另外仲要真心講吓..佢啲餅皮真係唔錯..超級透薄..些少煙靭..非常有口感😋
🤫 再之後就係片皮鴨嘅配菜..好精美嘅九宮格碟放有各式各樣嘅配菜..入邊當然有必須要嘅片皮鴨醬汁..京蔥絲青瓜絲..然後更加有一啲平時好少見嘅項目..譬如係甜美可口嘅哈密瓜絲..酸酸咪咪嘅山楂啫喱條..仲有白砂糖同埋估都估唔到原來同片皮鴨咁夾嘅生蒜蓉
🤫 最後離遠望住餐廳嘅女師傅仔細咁樣令一隻令立立嘅燒鴨變成一片片嘅片皮鴨..手法純熟嘅程度簡直係一個表演
🤫 唔知大家知唔知道片皮鴨同北京填鴨嘅分別呢? 我就為咗飯腳仔嘅呢一餐做咗啲Research..原來真真正正剩係得一浸皮..完全同肥膏同埋鴨肉分開咗嘅先為之片皮鴨..相反北京填鴨就係連皮帶肉食嘅嗰一種..而且真正嘅片皮鴨其實喺香港已經少之又少..而家大部份嘅都係北京填鴨嘅整法..而尚座就係碩果僅存嘅片皮鴨做法
🤫 師傅飛快咁樣分解咗隻鴨之後..上枱嘅時候依然係出煙熱辣辣..你睇吓幅相..嗰片晶瑩剔透嘅鴨皮油脂滿滿..但係又唔會成口肥膏..第一份自己包好嘅片皮鴨放入口嘅嗰一剎那真係有俾佢Woa到..好鬆化好好味..真係唔係Hard Sell..我都好少見飯腳仔會喺一餐裏面講咁多次好好味㗎..最緊要係仲可以每一片都配搭唔同嘅配菜去發掘自己最鍾意嘅口味..而我最鍾意嘅就係鴨皮兩片加鴨肉一片再加兩條京蔥一條青瓜同埋大量生蒜蓉..簡直係正到痹🤩
🤫 好啦..差啲讚到口水乾..真係好少中菜可以得到我嘅垂青..唯一就係尚座地方唔大..大廳得八張四至六人枱..後邊一間細房同埋兩張大枱..係咁多🤭 不過佢哋呢度嘅服務都相當唔錯..加茶斟水做到足..最搞笑就係片皮鴨師傅忙完一大輪之後走過嚟問我哋覺得好唔好食之餘仲話見到我偷影佢..叫我記得介紹佢係Jackie婆婆😎 仲有呀..Jackie婆婆話我哋其實應該一開始食片皮鴨首先夾一塊鴨皮點砂糖食..咁先至係最最最識食嘅方法喎😲哎呀~我下次一定要咁樣食試吓💪🏻
🤫 題外話..作為一個廿四孝女朋友又點會咁簡單淨係請佢食餐飯就算呢..隔多兩三個美食日記就為大家披露究竟我俾咗啲咩驚喜我呢個腌尖腥悶嘅飯腳仔男朋友😉大家記得期待一下
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-05-19
2023-05-22 706 瀏覽
係片皮鴨關注組,尚座呢個名字嘅出現率都多,所以都想試下究竟。預先book定半隻片皮鴨係平日dinner食,夜晚六點入去,離開後都滿座,每枱上面一定有片皮鴨,會見到有個人keep住係不停切呀切。$228 酥香烤鴨 (半隻) 上枱有片皮鴨擺盤 ,餅皮(最少有九塊,因為我兩個frd每人食到三舊以上),醬料碟(有京蔥,青瓜,哈密瓜,填鴨醬,砂糖,蒜茸)片皮鴨冇咩肥膏,顏色方面唔太有吸引,冇紅燒果種感覺,算薄同脆,可惜的是油,就算包住食都感覺到個陣油膩味啊,更何況到最後冇哂餅皮要濟食嘅時候,不過都可以點砂糖食中和下。片下面係會有碎嘅瘦鴨肉鋪墊,包嘅時候可以加埋入去啊!皮都幾薄下,所以易穿😂 可能枱枱都叫的關係,所以就算預先order到落單片皮鴨都係最後先上枱$88 蟲草花炒翡翠苗份量唔少,冇草青味,可能落油嘅份量唔少,入口嫩、少爽$108 老上海炒飯 普通一個炒飯,有獲氣,配料有肥煙肉,蝦,性價比一般。中價價位,合格水平,三個女仔,飽住離開。

酥香烤鴨 (半隻)

$228 酥香烤鴨 (半隻)
片下面係會有碎嘅瘦鴨肉鋪墊,包嘅時候可以加埋入去啊!
皮都幾薄下,所以易穿😂

$88 蟲草花炒翡翠苗
份量唔少,冇草青味,可能落油嘅份量唔少,入口嫩、少爽

老上海炒飯

$108 老上海炒飯
普通一個炒飯,有獲氣,配料有肥煙肉,蝦,性價比一般。

中價價位,合格水平,三個女仔,飽住離開。
2023-05-18
2023-05-21 312 瀏覽
整體餐廳感覺高雅中式餐廳 服務相當好,食物質毒整體不錯,但係吾算太出色 吾食吾得,片皮鴨係超回味。好適合帶長輩或者外國朋友去食,中上價位 容易book位 各方面都吾失禮。 當日嗌左二人午市套餐,我地覺得份量都啱啱好,送上嘅小菜都有驚喜 好好食,感受到餐廳嘅細心。不過就冇主食(飯or麵),如果澱粉質人士可能要另外加個主食。 片皮鴨:大推主角,擺盤精緻皮同鴨肉係分開上下放 食個陣可以一塊片一塊肉。個面皮好薄又吾會好易爛,仲有盤滾水座住 吾會感快凍。配料好齊全,有哈密瓜,蔥絲,青瓜,糖,片皮鴨醬,蒜蓉。傳統型:皮肉+醬+蔥+青瓜清爽型:皮肉+糖+蔥+哈密瓜大滿足:ALL IN 花膠雲吞鴨湯:湯底濃郁 有鮮味 但有少許味精味。鴨肉吾都係嫩嘅,雲吞穿左所以有d扣分 皮都係滑 厚薄適中,餡味道不錯,花膠就好麻麻 食落係脆嘅 好似鞋底。 小籠包:中上 好多湯汁 個餡就正正常常,皮係薄得黎吾易穿,都值得一試!鮮鮑海蜇頭:鮑魚新鮮彈牙,海蜇夠爽脆,配個醬汁好特別酸酸甜甜好開胃。 蟲草花炒翡翠苗:冇加太多調味食到菜原本嘅味道,新鮮爽脆,不過有啲太油。

傳統型:皮肉+醬+蔥+青瓜
清爽型:皮肉+糖+蔥+哈密瓜
大滿足:ALL IN

• 小籠包
2023-05-17 270 瀏覽
約了家中長老午餐,選址要交通方便,環境要好一點的,當然食物要可口!見網絡上這店好評如潮,於是一試。網站上輕易訂了座,按時赴會。拉到網頁最下方,發現有用餐時限!90分鐘。假日的利園一帶,頗為休閒寧靜。我以為假期餐廳會滿座的,有點意外,連我這一桌,整個餐廳只有三檯客人。貴賓室裡的跟我差不多時間到,坐大堂的另一桌比我們遲一點。三個人,胃納有限。前菜是素鵝(味道正常)蔬菜選了干煸花椰菜(未試過這種作法,味道辣的,這們可以接受)點心是小籠包(可能我們太慢,吃第二個時,覺得熱度走得有點快。主菜當然是烤鴨半隻(薄餅一直熱著,鴨片有適當脂肪、配菜醬料共九種,我們三人都不吃京蔥的,如果可以提供讓客人自選更佳)因為已經很滿足,也就不點甜品了。整體感受,水準以上,不是極度驚艷。
拉到網頁最下方,發現有用餐時限!90分鐘。
假日的利園一帶,頗為休閒寧靜。
因為已經很滿足,也就不點甜品了。
整體感受,水準以上,不是極度驚艷。
2023-04-30
午餐
2023-05-11 294 瀏覽
喺片皮鴨群組發現呢間舖頭俾人推薦,約咗好耐冇見嘅朋友試吓,貪佢坐得舒服,地點又方便好在係平日夜晚,所以都容易book位,三個女仔叫咗半隻半皮鴨 小籠包 擔擔麵 同埋扙絲水果點皮鴨唔會令你失望,佢嘅皮喺入口即溶,同埋佢嘅配料比傳統皮鴨嘅變化多啲,我覺得啱後生啲嘅口味,都說係我食過好食嘅片皮鴨其中之一其餘嘅食物普普通通,而扙𢇁水果係用嚟打卡,佢一碟入邊可以揀鴛鴦,即係蘋果加香蕉, 我覺得前者同糖膠夾得好味啲,真係影相位嚟嘅。

呢間係片皮鴨關注組推介嘅餐廳,我哋食完係覺得質素唔錯,可惜服務質素真係有待改善!我哋飲完個花膠雞湯,發現有隻昆蟲,叫咗經理幫我哋換過隻碗,雖然佢一句唔好意思或者抱歉嘅說話都冇,但我哋都諗住算啦~之後叫咗幾款甜品糖水share嚟食。叫咗個侍應姐姐拎四隻碗仔俾我哋,佢竟然話:「下?!洗唔洗四隻咁多呀,比三隻你地算啦。」個態度仲要係好唔願意咁。我哋真係一頭霧水,點解拎幾隻碗仔都有問題呢?服務態度咁都得?我哋之後同經理反映,經理都無理我哋,我哋最尾嬲爆爆埋單走人,仲見到經理望左我哋一眼之後走返入去,理都唔諗住理我哋。真係食到一肚氣,就算嘢食有幾好食,性價比有幾高,咁樣嘅服務質素真係好難令人再去食一次或者推介俾人。

難得J小編同中同食飯,比左幾個選擇佢哋揀,一致選擇去食片皮鴨😆呢到環境就真係唔大,中菜廳嚟講仲算細添,平均應該只係坐到within 12-15張細至中型嘅圓枱,但就見到有3-4間包廂房,如果人多就可以選擇book房。整體質素都真係中上,同埋勝在價錢唔算好貴,性價比好高。當日J小編同朋友去到都真係幾乎滿座,所以想嚟試下呢度片皮鴨嘅朋友記得預早book定枱啦😊

🐖水晶肴肉
🍜四川膽膽麵
🥟招牌小籠包 (6隻)
2023-04-21 2708 瀏覽
哥哥生日想食片皮鴨,明明只係一個普通嘅星期四,但出名嘅酒店、餐廳全都訂滿,連想排wait list都係第十個之後,經濟復甦定係大家忍得太耐要報復式消費?躊躇之際喺網上發現片皮鴨居然都有關注組,見到一家中菜館好評甚多,別無選擇下一試。訂咗八點第二輪,餐廳滿座等咗差不多十五分鐘,整體裝潢新潮光猛,餐具都融入鴨子元素,可愛用心。宮廷煙燻素鵝 $68素鵝嚟到色彩繽紛,同認知中煎到脆卜卜嘅有少少唔同,食落清新,腐皮帶有淡淡煙薰香氣,頗有驚喜。楊枝沙律蝦球 $228蝦球大大隻,炸得乾身,肉質彈牙,裹上酸酸甜甜嘅香芒沙律汁,好夾又好餸飯。脆皮三支骨 $368出面中菜少見原條Short Rib上,牛肉經過慢煮過肉質軟淋,再炸咗個皮,肉味香濃,調味略嫌輕手少少,整體還是美味。酥香烤鴨 $428因只有一人負責處理鴨肉,其他餸菜食到八八九九,隻鴨才千呼萬喚始出來。上桌時片皮鴨砌成飛天狀,皮烤得脆口鬆化,脂肪被刮走,食落難得沒有膩感,伴上的九格小碟相當精緻,比想像中好食,值得等待!招牌小籠包 $68一客六件的小籠包新鮮熱辣,胖呼呼多汁。紅油抄手 $68辣汁唔算最惹味有層次,作為點心不過不失。蟲草花炒翡翠苗蔬菜
宮廷煙燻素鵝 $68
楊枝沙律蝦球 $228
脆皮三支骨 $368
酥香烤鴨 $428
招牌小籠包 $68
一客六件的小籠包新鮮熱辣,胖呼呼多汁。
紅油抄手 $68
辣汁唔算最惹味有層次,作為點心不過不失。
蟲草花炒翡翠苗
蔬菜炒得翠綠,無令人討厭嘅草青味。
本來光顧前都有少少遲疑,畢竟一面倒嘅好評還是有點不真實,試過後覺得性價比果真不錯,食物質素(尤其片皮鴨)有驚喜,係近來少有想推薦給朋友的餐館。
2023-03-09
15 分鐘 (堂食)
朋友仔生日揀咗間雅緻嘅中菜小聰櫻桃 海蜇頭海蜇頭好入味,色澤光亮晶瑩,爽口彈牙,麻油香濃!令人👀眼前一亮✨️嘅開胃招牌小籠包, 皮薄餡靚熱辣辣, 小籠包仲包住好多肉湯🥰被關注嘅片皮鴨果然係名不虛傳 , 片皮鴨 🦆皮薄,皮身夠香脆而且入口鬆化, 鴨肉肉嫩一啲都唔韌,仲好 juicy,配料有傳統京醬、 清甜哈密瓜、 清香京蔥、 爽脆青瓜同蒜泥,另外仲可以點砂糖食!片皮鴨分量都唔少,餅皮大概有👐🏻塊, 抵讚嘅係餐廳好細心用蒸爐將餅皮保溫,令餅皮唔會好易變硬,就算慢慢嘆都唔使驚👍🏻清脆萵筍,味道清香仲有蟲草花點綴
朋友仔生日揀咗間雅緻嘅中菜

小聰櫻桃 海蜇頭
海蜇頭好入味,色澤光亮晶瑩,爽口彈牙,麻油香濃!
令人👀眼前一亮✨️嘅開胃

招牌小籠包, 皮薄餡靚熱辣辣, 小籠包仲包住好多肉湯🥰

被關注嘅片皮鴨果然係名不虛傳 , 片皮鴨 🦆

清脆萵筍,味道清香仲有蟲草花點綴
2023-04-05
  • 小籠包
2023-04-15 444 瀏覽
美味烤鴨交通近地鉄站利園旁邊!宮廷素鵝有水準小蘢包美味! 牛肉餅爆汁烤羊架也夠香蘇! 雲吞雞也色香味開水白某只合打咭普通野再加拔絲蘋果香蕉雙掽鐵觀音合資格平均六人每人約晚飯三佰三!中等價位!適合聚會但留意收10:30pm推介
2023-04-15
  • 宮廷素鵝
  • 爆汁牛肉餅
  • 上湯菜苗
2023-04-01 889 瀏覽
被北京烤鴨關注組點名說抵食的尚座烤鴨, 果然人潮如湧, 就算是八點半入座的第二輪也是滿座. 每枱也會點烤鴨, 而且大部份也是原隻上枱, 在如此大的Turnover下, 烤鴨不會待太久, 所以夠熱, 外皮夠脆也沒有油膉味, 鴨肉口感和酥香度不錯, 只是片起來厚薄不一, 只有一位侍應負責片鴨, 看得到它的吃力. 片皮鴨的麵皮和配料也是可預期的, 較有新意的也許是哈密瓜吧, 其多汁和果甜能中和烤鴨的油膩.由於烤鴨份量夠的關係, 小菜也少點了, 但其烤牛肋條, 肉汁豐富, 肉質嫩滑也夠脂香, 簡單做法享受其原本的原味和質素, 件頭不比烤鴨少, 相當滿足. 黃金蝦和燻蛋也保持應有水準, 如果要批評的, 也許就是侍應人手嚴重不足, 基本上要等一段不短的時間才有招呼, 特別是負責片鴨的, 只有一位同事, 滯留的烤鴨容易產生油膉嗎, 這樣就得不償失了.Nobility is famous for her roasted duck with Peking style. Taste and texture is good and it is the flavour you can taste in Nor

Nobility is famous for her roasted duck with Peking style. Taste and texture is good and it is the flavour you can taste in Northern China. Other dishes such as beef ribs, shrimp and smoke egg are not bad at all. However, the waiters are too busy and they are obviously overloaded that the manager should be handle.