尖沙咀凱悅酒店咖啡廳

Cafe, Hyatt Regency Tsim Sha Tsui
2018-10-27 4182 瀏覽
以前很喜歡這裡,假日lunch $360雖沒有貴價海鮮,但食物精緻,水準高,有crepe。現在中午索價更高,多了蚧腳,味道很好,但天婦羅的漿厚了,BBQ 全燒焦了,只有現成甜點,蛋糕還是原來的水準但已經沒有驚喜,人流不多尚算舒服。
2018-10-01
2018-10-20 3724 瀏覽
今日一行九人5個大人4個小朋友, 四歲以下仲唔使錢, 真係好抵食! 我經openrice book枱有7折, 小朋友計埋加一都係160蚊, 大人折咗320左右, 而且甜品種類好多, 好啱小朋友去食, 另外海鮮都有好多選擇有長腳蟹、青口, 壽司刺身都好新鮮, 下次有聚會都會過嚟呢度食 而且樓底極高,座位 很舒適,地方好乾淨, 個鵝肝炒飯好好味, 楊枝甘露都係非常之好味, 仲有好多甜品, 葡撻、 雪糕、馬卡龍…… 侍應收碟速度很快,食完一陣就已經收碟服務一流, 仲有一杯餐飲跟,good
2018-10-17 4051 瀏覽
老尖的tea buffet好多都食過賣點不外乎係抵食 或賣高檔 已經無咩新意Cafe Hyatt原來係K11裡面本身正好要去K11買嘢 啱晒密集食評推介佢的dinner buffet好得心yuk yuk都想試不過向來唔跟大隊的我 一於試試tea buffet先再寫食評 俾大家多個參考dinner buffet找個機會再試Tea buffet 果然無令人失望估唔到 仲有驚喜鵝肝、鵝肝醬係我至愛 成本亦較高大多數酒店通常dinner buffet先有Hyatt的tea buffet 竟然有鵝肝醬+烘乾吐司質素都唔錯 個人口味覺得再重d酒味會仲好味無論如何 我厚切左三次!食三件已經係無比抑制仲要留肚食其他吖嘛眼見入座率都有七、八成不過唔知點解 個兩件鵝肝磚 銷情都係一般般🤔 除左再三品嚐鵝肝 豉油炒腸粉都攞左三次腸粉唔係死實實個隻 豉油超香、惹味達到無其他酒樓或酒店可以膍美的水平👍🏻🍕 無留意咩名 食落有片皮鴨味 Surprise 好味! 沙冰有兩款 其實個人比較喜歡檸檬柚子 清清地但飲過兩款之後 始終芒果蜜桃比較討好送咸食、油膩食物一流天婦羅即炸的 賣相正正常常好彩有試咋 因為除了有新鮮
老尖的tea buffet好多都食過
再寫食評 俾大家多個參考
dinner buffet找個機會再試

Tea buffet 果然無令人失望
估唔到 仲有驚喜
鵝肝、鵝肝醬係我至愛 成本亦較高
大多數酒店通常dinner buffet先有
Hyatt的tea buffet 竟然有鵝肝醬+烘乾吐司
質素都唔錯
個人口味覺得再重d酒味會仲好味
無論如何 我厚切左三次!
食三件已經係無比抑制
仲要留肚食其他吖嘛
眼見入座率都有七、八成
不過唔知點解
個兩件鵝肝磚 銷情都係一般般🤔
鵝肝醬

炒腸粉、天婦羅

除左再三品嚐鵝肝
豉油炒腸粉都攞左三次
腸粉唔係死實實個隻 豉油超香、惹味
達到無其他酒樓或酒店可以膍美的水平👍🏻

🍕 無留意咩名 食落有片皮鴨味
Surprise 好味!

沙冰有兩款
其實個人比較喜歡檸檬柚子 清清地
但飲過兩款之後 始終芒果蜜桃比較討好
送咸食、油膩食物一流

天婦羅即炸的 賣相正正常常
好彩有試咋 因為除了有新鮮蔬菜之外
內含一隻嫩口的蝦 食落就知新鮮 堅得!
大大舊都食晒

鵝肝醬、炒腸粉、豬脾
梳乎厘班㦸
馬卡龍
Earl  Grey
  • 炒腸粉、鵝肝醬、Earl  Grey
2018-10-12 3534 瀏覽
呢間酒店自助餐既質素無疑係好好既!食過幾次午餐同晚餐都覺得性價比高👍🏻👍🏻今次係第一次食佢既下午茶!估吾到佢同午餐價錢係一樣🤣但熟食既種類好似比較少!不過我係眼闊肚窄既人,所以食左少少熟食就主攻甜品類!甜品大部分都係有位廚師幫你領,大部分既蛋糕甜品都有試到!當然都係伯爵茶既甜品最好味♥️♥️朱古力都要排第二😋😋另外好似見到有豆腐花食好鐘意佢既熱檸茶係一大壺!可以好好甘配食甜品!但總體泥講都係食返午餐會抵啲
呢間酒店自助餐既質素無疑係好好既!
食過幾次午餐同晚餐都覺得性價比高👍🏻👍🏻
今次係第一次食佢既下午茶!
估吾到佢同午餐價錢係一樣🤣
但熟食既種類好似比較少!
不過我係眼闊肚窄既人,所以食左少少熟食就主攻甜品類!
甜品大部分都係有位廚師幫你領,大部分既蛋糕甜品都有試到!
當然都係伯爵茶既甜品最好味♥️♥️
朱古力都要排第二😋😋
另外好似見到有豆腐花食
好鐘意佢既熱檸茶係一大壺!
可以好好甘配食甜品
但總體泥講都係食返午餐會抵啲
2018-06-02
下午茶
不得了啦!不得了啦⋯⋯尖沙咀凱悅酒店自助餐,雖然無蠔食,但款式都叫多,同都好好味哦!例如:阿拉斯加蟹、油甘魚刺身、PARMA Ham、龍蝦、燉湯、羊架、鵝肝、蝦天婦羅、原條燒魚等等。大部分美食都係即煮,所以少不免要排隊等候,有部分刺身要定時定候先有得食。阿拉斯加蟹就長期排隊,大家去食就做好心理準備啦!甜品方面好多選擇,由豆腐花到雪糕都有得食。喜歡榴蓮既朋友仔,可以食埋個貓山王芝士撻~成餐飯,真係少啲食力都唔得掂呀,同地方都算闊落,拎野食同排隊等拎野食既都唔會迫到好埋~
不得了啦!不得了啦⋯⋯尖沙咀凱悅酒店
自助餐,雖然無蠔食,但款式都叫多,同都好好味哦!
2018-10-08 2543 瀏覽
今晚星期天,跟朋友一行五個人去 cafe hyatt 吃自助晚餐。晚餐六點半開始才讓食客入座。一入座就見到其他食客一窩蜂的跑去帝王蟹 countet 排隊,大概有三十多人。這些排隊的食客還要等待十五分鐘才能夠拿到一條蟹腳。我聽到有食客問廚師為什麼要在六點半才開始煮蟹,讓食客白白浪費十五分鐘時間排隊 什麼也吃不到。坡姐我最討厭像難民那樣跟人搶食物,因此我就走去排隊伍比較短的鵝肝 counter。沒想到廚師卻說鵝肝還沒準備好,要吃就要排隊十五分鐘。好......,我忍!再走去燉湯 counter 想拿一碗湯喝, of.my.surprised, 廚師也說燉湯還沒好。最後,我走去刺身 counter.想吃帶子,廚師説沒有帶子供應,這時候我真想死........!餐廳有幾百個食客,供應的食物雖然矜貴,廚師卻少分量的煮,所以使到食客排隊多過在吃。唯一不需要排隊的係 salad, hot dish 和甜品。我只吃了一個小時就放棄不吃了,因為一肚子气。在這一個小時里我吃了什麼?四個鵝肝,三隻天婦羅蝦,半邊龍蝦,一條蟹腳,一碗黃酒雞湯,三個馬克龍,兩塊迷你蛋糕,一個榴槤撻和一杯咖啡,埋單$675。我看見有幾個港女把擺在帝王蟹 counter 上的生帝王蟹拿在手上,然後開心的叫朋友拍照,她們到處拍照,我真的覺得 unbelievable,行為同大陸人沒分別。這次的 buffet 我罕見的沒有拍下食物,因為人太多,食物供應慢,到處都是排隊人龍,怎麼拍?
我覺得餐廳做生意的手段很不老實,雖然説有帝王蟹,卻拖慢的供應給食客,實在要不得。之前也看了 open rice 其他食客寫的食評,那些給與餐廳好評的食客,我真懷疑他們是不是打手?我在 open rice 寫的評語都會附上我用餐後的收據,以證明我是真的付錢去吃的。一切公平,公正 公開 沒有造假。
我當這次係花錢買經驗,讓我知道以後要 blacklist 這家餐廳。如果你們不介意花錢買排隊,不妨自己去體驗吧!
2018-10-07
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
信用卡優惠
2018-09-08 3313 瀏覽
我羞羞的跟大家說!我又多了位自助情人了(掩面)!嘻嘻呢位新情人就在尖沙咀凱悅酒店咖啡廳,佢就係阿拉斯加帝王蟹喇! 由9月起至10月31日,一隻隻勁生猛阿拉斯加帝王蟹將於咖啡廳任食!悅新鮮生猛阿拉斯加帝王蟹專區推廣期只限星期五至日、公眾假期及前夕的自助晚餐時段供應!而以往極受歡迎的生猛龍蝦專區亦會繼續於星期一至四自助晚餐時段如常供應,收費星期一至四成人$628 / 小童$314,星期五至日、公眾假期前夕及公眾假期成人$688 / 小童$344。 自助餐的甜品剛好放在門口中央位置,那便先看看甜品吧!甜品區在自助餐入口處供應著多款甜品,有香蕉朱古力蛋糕、紅莓椰子蛋糕、芒果夏威夷果仁蛋糕、德國榛子蛋糕、綠茶紅豆蛋糕! 雲尼拿破崙、意大利芝士杯、椰子奶凍、白朱古力慕絲、及法式馬卡龍等等!還有中式糖水、麵包布甸、葡撻。 最吸引我是這個楊枝甘露配豆腐花,真的沒有想過可有這樣的配搭,待一會必須好好品嚐它。 雪糕區有豐富配料,另備6款口味的雪糕任君選擇! 夏日炎炎自助餐中肖無限任飲的檸檬柚子沙冰、芒果沙冰便最合我意了! 看罷甜品鏡頭一轉便到熱辣辣的美食專區,先有一系列印式美食,如印式天多

自助餐甜品剛好放在門口中央位置,那便先看看甜品吧!甜品區在自助餐入口處供應著多款甜品,有香蕉朱古力蛋糕、紅莓椰子蛋糕、芒果夏威夷果仁蛋糕、德國榛子蛋糕、綠茶紅豆蛋糕!

雪糕區有豐富配料,另備6款口味的雪糕任君選擇!

看罷甜品鏡頭一轉便到熱辣辣的美食專區,先有一系列印式美食,如印式天多利烤雞、印式羊肉咖喱、印式蝦咖喱和印度黃飯!

不過我當然第一時間走到我的情人面前卿卿我我一番先啦!生猛活潑的阿拉斯加帝王蟹,由大廚用最原始的煮法烹調,清水烚煮保證鮮味爆棚的帝王蟹!

而蟹蓋也沒有浪費大廚將之烹成香口的蟹籽炒飯!

行前些便是燒烤海鮮區,放滿多款靚貨如魷魚、鯧魚、秋刀魚等,燒起熱辣辣香噴噴,喜歡吃魚的朋友必定選到心頭好!

燒烤海鮮區後是西式熱葷放有薯角、白汁長通粉、威靈頓牛柳、紅酒燴牛尾、燒牛舌、燒豬串骨、紐倫堡腸及椰菜花湯。

新鮮的冰鎮海鮮有翡翠螺、青口、海蝦、鮮蜆及凍蟹,全部都好有光澤肯定新鮮,這夜注定又爆肚啦!

另一回本位是限定原條手切魚生,分開三個時段由師傅即場生劏,這夜有油甘魚、平政魚和鱆紅魚,還記得上一趟車爸爸虎視眈眈這肥美魚生呢!

除了即劏原條靚魚外刺身櫃內的高質刺身也令人垂涎三尺,有肥美帶子、八爪魚、三文魚及吞拿魚,向愛吃魚生的朋友大大推介軟綿帶子!另外還有美味壽司、卷物等供應呢!

沙律區内有多款新鮮沙律菜、現成沙律、生果及前菜、風乾火腿及煙三文魚等貴精不貴多!

而後方的日式鐵板燒區有超正鐵板西冷、羊架、鵝肝,邪惡的食肉獸們可盡情狂野去吃了!

在鐵板燒的旁邊便是天婦羅Counter,有茄子及大蝦天婦羅,即場製作熱騰騰的美食。

中式方面明爐燒味供應著叉燒、燒鵝、油雞和乳豬都有待大家法落!

即淥粉麵區供應越式生牛肉湯粉,湯頭還很香甜配料又足,跟到越南餐廳吃無異!

是夜燉湯沙參玉竹燉豬展足料非常必飲一盅,但只怕您胃沒位置呢!!

另外還有雞肉串燒等香口美食!

另一推介是大大罉的豬腳薑,喜歡這味的朋友仔可喜了,油香十足的薑醋十分好味道,不用等添丁也可吃夠本,不過咪吃過量喔薑醋好燥熱的但補身一流!

中式小菜有部份是師傅堂弄的所以鑊氣十足,有老乾媽炒蝦、豉汁炒沙白、紅燒腩肉、椒鹽鯧魚、欖菜肉鬆炒飯、清炒時蔬,全部都有質素好好味的!

另外芝士區有四款選擇,另有杏甫、提子果仁及多款麵包配襯!

還有冷盤涼瓜、芹菜雞肉及鴨肝醬,都是可口美食!

介紹完豐富的美食後,當然是跟我的新情人幽會的時候!

大家看我的新情人腿長迷人、肉地嫩滑、味道鮮到一個點啊!太肥美的關係只能品嚐兩趾已告滿足非常!

刺身肥美亮澤尤其是帶子軟綿又鮮味仲要原粒上,簡直是幸福的味道喔!

由6:45起分三個時段即場生劏油甘魚、平政魚和鱆紅魚,而當晚我最喜歡是鱆紅魚,肉質充滿彈性,魚香滿滿很好吃喔!

再吃點超新鮮生果和沙律,便要進入熱葷環節!

燉湯沙參玉竹燉豬展材料豐富,湯色清澈湯味香甜而且一點也不油膩,有胃納不妨多喝兩碗!

日式鐵板燒區超正的鵝肝也是不忽視之物,甘香油潤香而不羶太誘人了!

即燒鯧魚、秋刀魚燒起熱辣辣香噴噴,不過師傅重手了今次有點乾!

再來一碗美味高質的豬腳薑,那怕吃罷狂飆瘡因為實在好味道!

另外必吃定是期間限定的貓山皇榴槤芝士撻,剛出爐的榴槤芝士撻外皮酥脆,內裡那濃濃化不開的榴槤芝士餡引人入勝不已美妙美妙!

我滿足到連其它甜品也不能吃下,不過清甜的檸檬柚子沙冰則喝了兩杯,解膩消滯更是消暑我鍾意!
2018-09-01
夏天,為大地帶來美腿;而今個秋日,Hyatt 為食客帶來更誘人的帝王蟹腳!各位海鮮迷聽好了:尖沙咀凱悅酒店 咖啡廳 Cafe,於9-10月期間逢星期五六日、公眾假期及前夕,將「悅新鮮」生猛龍蝦區升級為生猛阿拉斯加帝王蟹專區,加上即劏刺身,呈獻無可抗拒鮮味誘惑~  原汁原味、鮮甜彈嫩,新鮮阿拉斯加帝王蟹從來都是蟹中極品(雖然,嚴格來說少了一對腳的帝王蟹只是螃蟹近親!);然而質素也反映在價格上,每隻帝王蟹動輒過千,在餐廳吃更加的貴。這次尖沙咀凱悅 咖啡廳 破天荒推出 buffet 任食,絕對是食客福音!自助晚餐成人$688+/小童$344+,多吃幾隻腳已經回本了;如是週一至四改回供應生猛龍蝦,成人$628+/小童$314+,另設網上8折優惠。另一著數位是:尖沙咀凱悅及灣仔君悅的自助餐都是滿了六歲的小童才開始收費。吃帝王蟹的首選,當然是牠的三對腳,最方便易食;但其實鉗位也一樣肉嫩鮮甜,只是拆肉要花多一點心力。醬汁有薄荷鮮桃酸奶醬、泰式辣醬、山葵飛魚籽汁及鮮檸角,非常建議初時淨食,原汁原味已經超正,之後可以試試泰式辣醬,將蟹的鮮甜味完全逼出來!吃完蟹腳、蟹鉗,還可以品嚐一下阿拉斯加蟹黃炒飯,炒

原汁原味、鮮甜彈嫩,新鮮阿拉斯加帝王蟹從來都是蟹中極品(雖然,嚴格來說少了一對腳的帝王蟹只是螃蟹近親!);然而質素也反映在價格上,每隻帝王蟹動輒過千,在餐廳吃更加的貴。這次尖沙咀凱悅 咖啡廳 破天荒推出 buffet 任食,絕對是食客福音!自助晚餐成人$688+/小童$344+,多吃幾隻腳已經回本了;如是週一至四改回供應生猛龍蝦,成人$628+/小童$314+,另設網上8折優惠。另一著數位是:尖沙咀凱悅及灣仔君悅的自助餐都是滿了六歲的小童才開始收費。吃帝王蟹的首選,當然是牠的三對腳,最方便易食;但其實鉗位也一樣肉嫩鮮甜,只是拆肉要花多一點心力。醬汁有薄荷鮮桃酸奶醬、泰式辣醬、山葵飛魚籽汁及鮮檸角,非常建議初時淨食,原汁原味已經超正,之後可以試試泰式辣醬,將蟹的鮮甜味完全逼出來!吃完蟹腳、蟹鉗,還可以品嚐一下阿拉斯加蟹黃炒飯,炒飯中拌有不少蟹肉及蟹膏,膽固醇之友又要高呼萬歲了!

除了主打的活煮新鮮阿拉斯加帝王蟹,場內也有供應其他凍海鮮,如花蟹、沙白、翡翠螺 、藍貝及凍蝦,甜魔媽媽最愛細細隻但很鮮甜的花蟹,同行囡囡就追著凍蝦來吃,正是各投所好。

刺身櫃乍看只有帶子、八爪魚、三文魚及吞拿魚,但其實每晚6:45/7:15/7:45,鼓聲一響,就會順序供應新鮮即劏油甘魚、平政魚及鱆紅魚,鮮味滿分!

胃納有限,這晚只取了柔嫩富脂香的油甘魚,加上Chloe喜愛的三文魚刺身及甜蝦壽司,已經十分滿足。

而在頭盤區其他選擇還有切件水果(西柚、火龍果、木瓜、西瓜、蜜瓜及哈蜜瓜都很高質素!)、凱撒沙律、柚子沙律、海鮮沙律、泰式粉絲沙律、小米沙律,以及自助沙律吧等~

西式的前菜/冷盤還有巴馬火腿拌哈蜜瓜,以及凍櫃內的煙三文魚~另一邊還有中式涼菜包括芝麻涼拌雞絲芹菜、脆青瓜,以及甘香美味的鵝肝醬拌脆多士。

接著在阿拉斯加帝王蟹專區另一邊,還有印式美食,選擇包括:天多利烤雞、印式羊肉咖哩、印式咖哩蝦、印度黃飯,以及薄荷醬、乳酪醬等,味道也不差呢。

場內也有芝士專區,提供 Edam、Brie、Emmental、Blue Cheese 以及提子、杏脯、餅乾等配料。

開始介紹熱盤,首先不容錯過燒烤專區,像魚檔一樣供應新鮮即點即燒鱸魚、秋刀魚、鯧魚、沙甸魚、鰈魚及魷魚,每一款都非常吸引!

這裡的威靈頓牛柳也非常有名,外層酥皮金黃靚仔、香脆酥化,中間的牛柳味濃又多汁,配上牛仔汁非常美味,牛魔不能錯過!而更多西式美饌還包括:燒羊脾、燒鴨胸、茄汁肉丸、紐倫堡腸、忌廉焗薯、海鮮螺絲粉、燒雜菜等,最後還有西式番茄湯以及麵包專區!款式及賣相都挺吸引的,就看大家胃口夠不夠大了~

接著介紹更多的日式、港式、越式及中式美食!首先是鐵板燒專區,供應邪惡誘人的鐵板鵝肝,滿足食肉獸的鐵板羊架、鐵板西冷;之後又有深得囡囡喜愛的天婦羅專區,新鮮海老及雜菜源源不絕炸起!

幾間 Hyatt 酒店的燒味都非常出色,尤勝不少中菜廳;這晚也忍不住在燒味檔斬了乳豬、燒鴨、油雞及叉燒,帶回去大快朵頤!

之後又有新增設的越式生牛肉湯粉專區,配上炸乾蔥、檸檬、魚露、蔥花、指天椒、洋蔥,口味夠地道;接著還有沙參玉竹燉豬展、個人超愛的豬腳薑、辣雞肉串、黃金蝦、紅燒腩肉、麻辣燜雞...

更多美食還包括椒鹽鯧魚、咸魚雞粒炒飯、清炒時蔬,真的要幾多個胃才能嚐遍啊?

還未完,別忘了入口位的豐盛甜品區呢!一開首的君度酒生果沙律已經很吸引,而另一邊的檸檬柚子沙冰更是驚艷推介,清新美味,消暑一流,芒果迷則可以嘗試芒果沙冰。

場內又有紫米露、麵包布甸、涼粉,以及妹妹最愛的葡撻及糖果專區;當然也少不得甜魔媽媽最愛的雪糕櫃,供應著 Haagen Dazs 六款口味雪糕/雪葩,分別是比利時朱古力、綠茶、芒果、咖啡、士多啤梨及紅桑子味。

另一邊又有很好吃的脆皮泡芙、清甜嬌艷的士多啤梨撻、朱古力蛋糕小方,以及一整個任選任食的餅櫃,款式包括:雲呢拿拿破侖、意大利芝士杯、椰子奶凍配芒果汁、白朱古力慕絲配紅莓、綠茶芝士蛋糕、伯爵茶朱古力蛋糕、車厘子栗子蛋糕、芒果夏威夷果仁蛋糕、德國榛子蛋糕、熱情果朱古力蛋糕,最要命是款款都很吸引,有選擇困難症的不要來啊!!!

而在同場還有七彩馬卡龍,以及可以獨立吃,又可以拌在一起的楊枝甘露配搭豆腐花。

最後還有五款特色創作雪糕甜品,包括蘋果批雪糕杯、墨西哥肉桂炸包;綿花糖雪糕杯、啫喱及綿花軟糖;牛油果、薄荷乳酪雪糕杯;綠茶、焙茶雪糕拌紅豆布甸;海鹽焦糖香蕉雪糕杯、朱古力炸包,而在晚上7:45左右,鈴聲一響,更會推出貓山皇榴槤芝士撻啊!!!

這裡的美食實在太豐富了,我們努力取來蟹腳、海鮮、刺身、鵝肝、肝醬、燒魚、水果、沙律、威靈頓牛肉、燒味、越南粉、鐵板燒、豬腳薑、燉湯、咖哩,仍有大量中西式熱食未照顧到!而吃完這頭一轉,取碟即劏油甘魚,再添多隻肥美鮮甜的蟹腳,已快爆肚了...
但再飽也不能錯過美味貓山皇榴槤芝士撻,又香又濃超好吃!這裡的拿玻侖、Tiramisu 也是心水推介,再加上雪糕及咖啡/茶,飽足滿足不得了~筆時又在心掛美腿了,怎辦?
試食活動
Happy Friday 去邊好? 9月1日至10月31日,逢星期五、六、日、公眾假期及前夕,去 Cafe 咖啡廳 - Hyatt Regency Hong Kong, Tsim Sha Tsui 食自助晚餐就更加happy,因為有新出的【活煮新鮮阿拉斯加帝王蟹】,全港只此一間,無限量供應,認真不得了。 每次等候時間大約5分鐘,就等到大隻肉厚的阿拉斯加帝王蟹腳,原汁原味,非常的鮮甜細嫩又彈牙,想吃得有特式一點,可沾上配料醬汁同吃,又是另一番風味﹗我吃了2隻蟹腳已經飽飽……旁邊還有阿拉斯加蟹黃炒飯,怎麼辦?Happy事情繼續來,有鮮宰原條平政魚、油甘魚、鱆紅魚,師傅手起刀落,快手片出幾件平政魚給我,肉嫩味濃,平日已甚少吃魚生,這晚都忍不住口呢﹗老人家喜歡吃魚,但又不喜歡刺身嗎?燒烤區有燒秋刀魚、比目魚及魷魚,貼心細心,保證滿意﹗鐵板燒專區,有即燒西冷、羊架、鵝肝,即燒即食,就是美味。吃牛的,別忘了威靈頓牛柳啊﹗日式廚房有即炸天婦羅,秋葵、海老、紅蘿蔔等,粉漿薄脆不油膩,吃多幾件也不嫌多﹗印度廚房,有印籍廚師烹調的特式咖喱、天多利烤雞、印度薄餅等等,一試難忘﹗西式廚房有德國腸、茄汁肉丸、白
Happy Friday 去邊好?

鐵板燒專區,有即燒西冷、羊架、鵝肝,即燒即食,就是美味。

吃牛的,別忘了威靈頓牛柳啊﹗

西式廚房有德國腸、茄汁肉丸、白汁長通粉等,不過,我倒比中式廚房的佳餚吸引著,因為有好美味的豬腳薑,不太辣,但豬腳好嫩滑。

黃金蝦、麻辣燘雞、五花腩、 酥炸倉魚同樣惹味。

不可缺少的是燉湯,潤喉潤肺。

連越式生牛河都有供應,實在是應有盡有。

多款佳餚美食下,我已只能淺嚐冰鎮海鮮、巴馬火腿、意式雜錦冷盤、鮮拌沙律。

甜品區又是款式多到不得了,基本的如豆腐花、涼粉、雪糕。

想不到,連貓山皇榴槤芝士撻都有,不得了不得了,香濃軟滑,必吃﹗

多達20款的蛋糕切餅又是必吃的﹗甜度剛好,美味程度爆燈﹗

看著看著,原來更有4款自製甜品,怎麼可能會這麼豐富的﹗第2個胃都已經沒有空間了…

沙冰亦是必飲的﹗檸檬柚子沙冰酸甜度剛好,好開胃﹗連平日絕少凍飲的我,也忍不住要喝2杯﹗
題外話/補充資料: 阿拉斯加帝王蟹專區: 2018年9月1 日至10月31日 逢星期五、六、日、公眾假期及前夕自助晚餐時段供應 ; 生猛龍蝦專區: 逢星期一至四自助晚餐時段供應 自助晚餐 星期一至五:晚上 6 時至 10 時 星期六、日及公眾假期:晚上 6 時 30 分至 10 時 星期一至四:成人 $628 小童 $314 星期五至日、公眾假期及前夕:成人 $688 小童 $344
  • 阿拉斯加帝王蟹
2018-09-04 3152 瀏覽
嚐過不少自助餐,不過今回真的要出動攻略,並不是「延禧攻略」中毒太深,而是據聞「咖啡廳」繼活龍蝦又推出一橫行破格的新搞作! 第一次來到「咖啡廳」,高樓底、偌大的空間,配合木製傢俱、柔和得來又拍照友善的燈光,感覺特別精神爽利,相信稍後的搶鮮攻略該無往而不利! 香港云云的自助餐中,相信以活阿拉斯加帝王蟹作推廣,確是為史無前例,聽到也心動! 更何況置身其中?!即席烹調的活阿拉斯加帝王蟹自然吸引客人第一時間排隊輪候, 廚師一臉笑容拿著粗壯的新鮮蟹腳,未嚐已被感染得到甜溜溜了! 每位客人每次只獲蟹腳一條,以便更快讓每一位客人品嚐得到阿拉斯加帝王蟹的滋味! 雖然輪候時間不會太長,但若然不著急的話,可等待中段、人龍漸散時才向蟹腳進攻! 蟹腳啖啖肉,既鮮嫩、甜美又多汁,只有活蟹才能達到如斯完美的境界,實在太誘人了。心中不暗唱起:我要靠近你,要咬你食你,糖一般怎可抵抗你! 蟹蓋做出來的炒飯,仍具相當的吸引力! 為何只有星期五、六、日、公眾假期及前夕才可親近你,其實無論那一天都愛你,為了你可以不戀家、放棄「延禧攻略」! 另一個搶鮮攻略必然是原條手切魚生,必然要緊記黑板上三個開魚時段! 人龍未屆開魚時間已現,

蟹蓋做出來的炒飯,仍具相當的吸引力!

人龍未屆開魚時間已現,可見客人早早洞悉先機,肥美魚腩不等人,還是預先排隊為要!

每位客人都帶著喜悅嚐鮮之心,有禮貌及有秩序地等侍,值得表揚!

油甘魚、平政魚和鱆紅魚三款也試了,肉質緊緻爽彈,好吃極了!

嚐過原條手切魚生,卷物和壽司會是下個追蹤目標嗎?!

凍海鮮方面,備有令人注目的翡翠螺、青口、凍蝦和蜆等,橙紅的三點蟹更是我的至愛!

食物精彩、花多眼亂,差點忘記各式沙律和芝士!

面對琳瑯滿目的食物款式,一般我會以清水伴送,但「咖啡廳」的自助沙冰也十分合適,備有芒果和青檸兩款口味,個人愛酸,所以對青檸味更為喜愛,順道要一讚餐廳採用了環保紙飲管!

鐵板燒是另一人頭湧湧的專區,滿滿鵝肝羊架西冷,怪不得肉香瀰漫!

作為食客一分子,我們也來盡義務分擔一下邪惡、分享一下滋味!

還有細緻的天婦羅,蝦和蔬菜天婦羅也合心意!

威靈頓牛柳不好做,亦不是輕易嚐到好的出品,想不到竟在自助餐裡出現!

酥皮鬆香、牛柳腍滑無根,酥皮與牛柳間的碎磨菇把酥皮與牛柳味道帶起,整塊威靈頓牛柳滋潤芳香,配上牛仔汁,好吃極了,強烈推介給每一位客人,更納入為牛癡的搶鮮攻略!

威靈頓牛柳旁的紅酒燴牛尾燒牛舌燒豬串骨,絕對能迎合肉肉的大好友!

還有雜菜海鮮長通粉紐倫堡腸椰菜花湯的選擇。

提到嚐鮮,絕不能缺少魚類,燒烤區的鮮魚最合符搶鮮攻略的資格。沙甸魚、鱸魚、鰈魚、魷魚、䱽魚和秋刀魚,各具特質的鮮魚!

我們嚐了䱽魚和秋刀魚!

這邊煙霧迷離,幾層高的蒸爐彷彿在錬仙丹似的,不過我卻認為內裡清潤鮮甜的沙參玉竹燉豬蹍湯,要比仙丹更能理順身心,一連飲了三大碗,大滿足!

斬料、斬料、斬大嚿燒味,油雞、燒鴨、乳豬樣樣都有,斬大嚿燒味!

不愛燒味,來到中式專區,還有很多選擇。椒鹽䱽魚、辣雞肉串、老乾媽炒蝦、豉汁炒沙白、紅燒腩肉、欖菜肉鬆炒飯和清炒小棠菜,老少鹹宜!

我的中式合闢,乳豬、油雞、燒牛舌、紅酒燴牛尾和燒牛舌!

看到一鍋超巨型的豬腳薑,我的呷醋癮又燃燒起來!豬腳燜得腍軟帶咬口,呷了半碗醋,馬上覺得渾身是勁!

除了印式烤雞,印度區的印度黃飯、印式羊肉咖喱和印式蝦咖喱也是我的心頭好,可惜胃納容量有限,未能逐一細嚐!

如果主食都要搶鮮的話,即製的越式生牛肉湯粉,眼見生牛肉由鮮紅被滾熱的牛湯灼至粉紅 必然是鮮味不可擋!

自行加上炸乾蔥、檸檬、蔥花、指天椒、魚露和洋蔥。

香噴噴的越式生牛肉湯粉,鮮美的牛湯簡直是靈魂!

甜品款式不少,包括綠茶芝士蛋糕、法式馬卡龍、雜莓撻、椰子香蕉蛋糕、杏仁朱古力蛋糕、芒果柚子蛋糕、涼粉、豆腐花和布甸等!

當叮噹聲一響,代表貓山皇榴蓮芝士撻出爐!芝香和貓山皇榴蓮香來得平衡,質感軟滑飽滿,成為我搶鮮攻略的好吃甜品

當然雪糕是我的必吃甜品,哈根大師的朱古力、士多啤梨乳酪、紅桑子雪葩和芒果口味雪糕!

不過原來低調、隱藏在某個角落,「咖啡廳」自家製的牛乳軟雪糕,乳香與軟溜來得恰到好處,輕甜又不膩,絕對是驚喜之作,即時撥入搶鮮攻略的必吃甜品

從來沒有自助餐讓我肚皮脹滿後,依然有著依依眷戀、續吃的慾望。到第二天早上,老公和我二人仍對「咖啡廳」念念不忘,好想找機會再施展搶鮮攻略啊!
題外話/補充資料: 「咖啡廳」自助餐收費: 星期五至日、公眾假期及前夕:成人每位 HK$688/小童每位 HK$344 (生猛龍蝦升級為帝王蟹,9至10月為供應期) 星期一至星期四:成人 HK$628 / 小童 HK$314 (供應生猛龍蝦)
2018-09-01
在Buffet內,能夠以任食活煮龍蝦的酒店,真係一隻手數得出,位於尖沙咀的Hyatt Regency就是其中之一,第一次造訪,已經忍不住拍了段短片,想不到事隔多月,酒店方面是更上一層樓,今次是呈獻「悅新鮮」阿拉斯加帝王蟹專區。 年前曾在韓國品嚐過一次,一隻普通體形都要過千,何況今次是更大隻。 咖啡廳平日是活煮龍蝦,但遇上指定日子,就會搖身一變,由龍蝦轉成阿拉斯加帝王蟹,性價比更高。 活煮新鮮阿拉斯加帝王蟹配料有薄荷鮮桃酸奶醬/泰式辣醬/鮮檸角/山葵飛魚籽汁每人每次只可取蟹爪或蟹鉗位一條,但實在超級大條,食兩round都差不多飽肚,蟹肉柔嫩可口、鮮甜味美,不過 Buffet 初段時間要輪候較長時間,但有攻略提供,由於是無限量供應,當晚食到8點半左右,人龍開始消失,根本無須排隊,隨時可以食到,大家倒不如把時間用在輪候即切魚生吧!因為每款只得一條啊! 原條手切魚生 是晚會即切三款魚,包括平政魚、油甘魚及鱆紅魚。 時間分別為 : 6點45分 : 油甘魚 7點15分 : 平政魚 7點45分 : 鱆紅魚想食魚腩位就要預先排隊,得幾份好快無。三款雖

活煮新鮮阿拉斯加帝王蟹

配料有薄荷鮮桃酸奶醬/泰式辣醬/鮮檸角/山葵飛魚籽汁

原條手切魚生
是晚會即切三款魚,包括平政魚、油甘魚及鱆紅魚。
時間分別為 :

6點45分 : 油甘魚

7點15分 : 平政魚

7點45分 : 鱆紅魚

想食魚腩位就要預先排隊,得幾份好快無。

三款雖然同是白肉魚,但質感、魚味都各有不同,愛刺身的朋友絕對是另一必食位。

阿拉斯加蟹黃炒飯

既然原隻拎去煮,蟹蓋當然不會浪費,蟹黃都用作炒飯,好乾身,又夠豐腴,試少少好啦,因為仲有好多野食。

Seafood Station

雖然有太正既阿拉斯加蟹,海鮮區仍有花蟹、沙白、翡翠螺
、藍貝及凍蝦提供,尤其是翡翠螺超大隻,肉質煙韌,個胃仲有空間既,不妨試下。

刺身

有肥美肉厚的帶子、柔韌彈牙的八爪魚、肥美可口的三文魚及吞拿魚,大家可要花點胃納去食返轉。

Carving Station

另一個人龍位,就是輪候鐵板鵝肝了,即煎鵝肝夠肥美,又富油香;鐵板羊架煎得啱啱好,但羶味不會太重,同行的女性朋友都大讚;仲有肉味濃郁,即煎鐵板西冷

大堂一角,提供的威靈頓牛柳質素好,牛柳嫩滑,肉質嫣紅,外層酥皮鬆化,是難得的水準。

中湯是火喉十足的沙參玉竹燉豬展,熱辣辣又清甜,實在忍不住喝了兩三碗。

天婦羅
有即炸海蝦及茄子,賣相不錯,但近日喉嚨發炎,唯有放棄。

熱葷

大概可分為中式同西式兩類,先講中式。

越式生牛肉湯粉

可以選擇金邊粉或檬粉,牛肉上湯清澈而濃香,熱燙地將生牛肉灼熟,保留肉汁,令牛肉更覺柔嫩,而客人又可按喜好加入蔥花、香蒜及辣椒粒之類,務求令味道多變化。

豬腳薑

其實賣相勁澎湃,海鍋豬腳薑,單係個砂鍋蓋,要拎起都好吃力,豬腳炆得好稔,雞蛋入味,不錯。

另外,仲有辣雞肉串、老乾媽炒蝦、豉汁炒沙白、紅燒腩肉、椒鹽鯧魚、欖菜肉鬆炒飯

至於西式有紐倫堡腸、紅酒燴牛尾、燒牛舌及燒豬寸骨

燒味

全是酒店自家出品,乳豬皮薄香脆;叉燒選半肥瘦的、油雞入味甜香,而燒鵝皮脆肉滑。

若果喜歡印度食物,又有印度黃飯、印式烤雞、印式羊肉咖哩及印式咖哩蝦

甜品

整個甜品區根本可以自成一國,喜歡的朋友基本上可以消磨一晚。

如果喜歡榴槤的話,就要留意晚上大約7點45出現的貓山王榴槤芝士撻,每位可以取兩件,表面烘得微焦,榴槤軟熟香口,超正。

雪糕迷就要試下餐廳的自家製雪糕,有Chocolate、Vanilla、Raspberry Sorbet、Mango、Frozen Yogurt Strawberry與及Coffee口味,質感香滑,再加點 toppings,此刻,大人都變細路。

想食檸檬柚子沙冰或芒果沙冰,就千萬不要心急,因為要花時間打成冰粒,食到尾聲先拎都未遲。

自家製豆腐花,輕盈富豆香,旁邊的楊枝甘露,用上小樽盛放,方便衛生。

先細數一下,有香蕉朱古力蛋糕、紅莓椰子蛋糕、芒果夏威夷果仁蛋糕、德國榛子蛋糕、綠茶紅豆蛋糕、雲呢拿拿破崙、Tiramisu、椰子奶凍杯芒果汁、白朱古力慕絲配紅莓、綠茶芝士蛋糕、法式馬卡龍、雜莓撻、椰子香蕉蛋糕、杏仁朱古力蛋糕、芒果柚子蛋糕、麵包布甸、葡撻及涼粉,種類夠多了吧?

簡單的試了法式馬卡龍,味道有七八款,外表飽滿,甜度不算太強;Tiramisu相當對板,鬆軟又濕潤,淡淡的酒香更是誘人;綠茶芝士蛋糕比較結實,但芝士味與綠茶好夾。

P.S : 奉勸大家有心想食就要注意日子,仲要留定肚,單單蟹腳加刺身差不多已經回本。

供應期由9月1 日至10月31日
星期一至五: 晚上6時至10時
星期六、日及公眾假期 : 晚上6時30分至10時
星期一至四 : 成人$628 / 小童 $314
星期五至日、公眾假期及前夕 : 成人$688 / 小童 $344

2018-09-04 3721 瀏覽
曾在前文提及過,親友 是 K11 Hyatt Buffet的常客,所以每年總會來Hyatt吃過一、兩趟Buffet。 也許大家會有個疑問, 作為同一間酒店的自助餐常客,不會有生厭的一天嗎? 只是個人吃自助餐的宗旨是貴精不貴多, 對食物的質素尤其是要求甚高, 與其到不同的食場吃水準參差的自助餐, 倒不如把目標鎖定在有水準的自助餐好了, 當然偶爾還是期待在水準不變的基礎上, 會帶來不一樣的新鮮感吧!對Hyatt Buffet的主打最熟悉不過了, 龍蝦、 鵝肝、 扒類、 燒味、 甜品......太多太多的心水美食,卻只恨胃就只得一個, 飽足過後總有遺憾, 因此每次到訪還是帶著期待的。這趟自助餐主題是最為驚喜的一次, 因為Hyatt在星期五、六日,公眾假期及前夕加推阿拉斯加帝皇蟹任食,價格不變維持在$688一位(未加一),確是自助餐史無前例的一次。不過先旨聲明, 這阿拉斯加帝皇蟹實在太受歡迎, 即使供應是源源不絕, 但由於阿拉斯加帝皇蟹都是鮮活堂煮 , 每次廚師只會即開即煮一隻巨蟹 , 識途老馬已是磨拳擦掌 , 早就佔了有利位置, 蟹腳當然是志在必得,長食長有吧 !若然像我等氣定神閑、慢條斯理

不過先旨聲明, 這阿拉斯加帝皇蟹實在太受歡迎, 即使供應是源源不絕, 但由於阿拉斯加帝皇蟹都是鮮活堂煮 , 每次廚師只會即開即煮一隻巨蟹 , 識途老馬已是磨拳擦掌 , 早就佔了有利位置, 蟹腳當然是志在必得,長食長有吧 !若然像我等氣定神閑、慢條斯理的, 在 人人都想食蟹腳的情況下, 最初就只能分得蟹鉗而已, 雖然蟹腳、蟹鉗同樣是彈牙鮮甜,肥大肉厚 , 但確是不及吃蟹腳般暢快 ,因此想吃甜美蟹腳,就要留意蒸蟹的出爐時間了。
阿拉斯加皇帝蟹

對Hyatt的食桌再熟悉不過了, 不過每次都是眼闊肚窄, 因此我還是挑自己喜愛的來品嚐。

蕃茄湯

先到刺身壽司區, 這兒除了肥美的三文魚、 鮮甜的帶子最得我心, 還有現場即切的原條平政魚,刺身最是清甜彈牙。
刺身

鵝肝、牛扒同樣是我的最愛, 尤其喜歡鵝肝煎得外脆內嫩。
鵝肝.牛扒.天婦羅

即切巴馬火腿伴哈密瓜是我的必食推介, 每次吃到的巴馬火腿都十分高質, 這次的哈密瓜又特別香甜, 不可錯過。
巴馬火腿

吃下巨型的蟹鉗和蟹腳後, 胃部可容納的空間已不多了, 主食也只能夠點到即止。 不過Hyatt的甜品是萬不可錯過的。

淺嚐了伯爵茶巧克力切餅, 巧克力香濃,茶味亦出眾, 這家的蛋糕總是不會令人失望的。不同口味手指型馬卡龍是個小小的驚喜,馬卡龍迷不可以錯過。貓山皇榴槤芝士撻是Hyatt的熱賣甜品,趁熱吃風味最佳。
貓山皇榴槤芝士撻
甜品

這次發現在芒果沙冰以外,另一款檸檬柚子沙冰酸酸甜甜的, 比芒果沙冰味道更加討好。
檸檬柚子沙冰

屈指算算, 已是第六次光顧Hyatt的自助餐了, 這次是最令人滿意的一個主題, 全因有阿拉斯加皇帝蟹的坐鎮, 雖然澳洲龍蝦同樣吸引, 但一場龍爭蟹鬥之下, 勝利者自然是呼之欲出了, 蟹迷千萬不要錯過這自助餐的稀客呢!
鵝肝.牛扒.天婦羅
檸檬柚子沙冰
蕃茄湯
貓山皇榴槤芝士撻
巴馬火腿
2018-09-01 1595 瀏覽
見到呢度有龍蝦仲要系清蒸 [?烚] 吾系冷盤/芝士焗所以就俾佢吸引左喇~其實 吾錯嘅龍蝦都新鮮 彈牙 鮮甜不過,,如果切開左吾夠熟佢哋會放落水烚返熟佢所以 會好濕淋淋…佢仲有提供吾同sauce 俾你配搭龍蝦有泰式酸辣醬有個芥末蟹子沙律醬仲有樣吾記得左系咩…不過本身龍蝦都好新鮮所以我都冇掂就咁食仲好食 ~刺身都新鮮 冇咩咁突出冷盤長腳蟹 螺 蝦 青口個長腳蟹都幾咸…其他都冇咩鮮甜嘅味道…羊架 比較有質素生熟度控制得幾好裏面軟淋淋 吾會覺得好蘇 吾錯um…… 個人覺得 生左啲裏面粉紅色未熟嘅部分 多左啲呢…所以冇食到 出去再拎叫佢煎熟啲…定時會 “叮叮叮 ” 話你知有好嘢就系佢喇!!!都幾新鮮 可能我吾太好甜品啦食左兩啖冇食喇好普通好普通好普通嘅甜品 食物種類吾多質素一般呢個價錢 如果吾系特別想食龍蝦我寧願食另一間嘅lunch buffet…
見到呢度有龍蝦
仲要系清蒸 [?烚] 吾系冷盤/芝士焗
所以就俾佢吸引左喇~

其實 吾錯嘅
龍蝦都新鮮 彈牙 鮮甜
不過,,
如果切開左吾夠熟佢哋會放落水烚返熟佢
所以 會好濕淋淋…
佢仲有提供吾同sauce 俾你配搭龍蝦
有泰式酸辣醬
有個芥末蟹子沙律醬
仲有樣吾記得左系咩…
不過本身龍蝦都好新鮮
所以我都冇掂
就咁食仲好食 ~

刺身都新鮮 冇咩咁突出

冷盤
長腳蟹 螺 蝦 青口
個長腳蟹都幾咸…
其他都冇咩鮮甜嘅味道…

羊架 比較有質素
生熟度控制得幾好
裏面軟淋淋
吾會覺得好蘇 吾錯

um……
個人覺得 生左啲
裏面粉紅色未熟嘅部分 多左啲呢…
所以冇食到
出去再拎叫佢煎熟啲…

定時會 “叮叮叮 ” 話你知有好嘢

食物種類吾多
質素一般
呢個價錢
如果吾系特別想食龍蝦
我寧願食另一間嘅lunch buffet…

2018-08-26 2314 瀏覽
尖沙咀凱悦酒店,用tablemap訂枱有75折,朋友話小朋友六歲以下免費,咁好抵食呀。我們三個大人三個小朋友,12點半來到,看看有甚麼選擇先。有蝦,青口,長腳蟹,螺,刺身,燒味,咖喱,天婦羅,即煮粉麵,燒烤,點心,熱葷,冷盤,沙律,湯,甜品……選擇好多。蝦,青口好新鮮爽甜,巴拿羅火腿咸香配蜜瓜好味又爽又甜,薯仔沙律good。甜品區好大雪糕的配料好多,有熊仔糖,m&m,糖,綿花糖雪糕也不少選擇甜品十分多海鮮薯蓉好滑,有蝦同魷魚好味。咖喱好多影,我試了咖喱豆,不是好辣但夠香,配薄餅好味,天婦羅即炸的,好薄的粉漿,好味呀,蝦大小適中好新鮮夠爽,茄子juicy好甜,粟米仔爽脆好味。pizza細細件好多芝士好多料,夠熱夠軟好正,長腳蟹夠咸鮮甜,南瓜湯足料cresmy,仲有青檸檬沙冰,好fresh,不算十分凍,好味又解渴。雪糕好香又滑好好味鵝肝炒飯也是好正,鵝肝好出的味道,飯粒粒分明炒到好乾身又夠香macaron好好味,唔係好甜,好新鮮好脆,朱古力蛋糕好好味,又唔係好甜,好軟又紅朱古力味,仲有金薄係面。最後有杯檸檬茶,好大壺的呀。

甜品區好大

雪糕的配料好多,有熊仔糖,m&m,糖,綿花糖

雪糕也不少選擇

甜品十分多

雪糕好香又滑好好味

最後有杯檸檬茶,好大壺的呀。

2018-08-16
$278.8 (午餐)
2018-08-20 1423 瀏覽
呢間黎咗兩次,第一次食佢果隻水煮龍蝦真係好鮮味食咗成五隻,係無錯即係十邊,幾乎都無乜食過其他,但係唔知係咪因為煮龍蝦啲水無換過,越食會越咸,雖然有幾款醬汁,但都係欣賞汁原味多啲。第二次同埋屋企人黎食,佢地都話龍蝦正,但都係越食越咸,另外我最鍾意隻柚子檸檬沙冰,好味好refresh,食物種類算唔錯,鍾意食龍蝦嘅一定唔可以錯過
呢間黎咗兩次,第一次食佢果隻水煮龍蝦真係好鮮味

2018-08-01
$565.2 (晚餐)
  • 龍蝦