2019-08-23
香港咁多自助餐,大部分都係千遍一律的食材,無意中睇Facebook見到凱悅有海膽主題自助餐,對於海膽忠實fans我黎講,當然九秒九book位去試食。特登簡左平日夜晚去食,貪佢價錢抵d又少人d,事先係open rice book左位先,有額外85折。一入去坐低,第一個映入眼簾的就係壽司吧排列整齊海膽壽司,師傅將海膽一片片放上壽司飯,個個海膽都好飽滿肥美,而且出乎意料係完全唔腥。除此之外,個飛魚子海膽炒飯都係不得不提,飛魚子炒飯撲鼻香味,臨尾再係炒飯上面,睇住師傅拿筷子夾上一方格加拿大海膽,完全係做到色香味俱全。見到咁美味海膽炒飯,對於熱愛海膽朋友,簡直無任何抵抗能力。最令我為之驚訝係佢竟然有海膽雪糕,第一次聽時候真係打左個突,海膽同雪糕搭配,真係令我認知同視覺上都產生左好大衝擊。鼓起勇氣試左,咦,味道又ok wor,雪糕係柚子+ 姜組合好fresh,海膽舖係雪糕上面,唔會喧賓奪主,建議有勇氣朋友都可以試下e個特別體驗。除左無生蠔外,一般自助餐要有食物佢有做到,而且味道都ok,最後埋單折完一個人五百幾。
飛魚子海膽炒飯