餐廳: 小越廚
資訊:

2017-10-29 310 瀏覽
呢間越式餐廳位置離地鐵站都幾遠下,見雜誌報導先揾到黎呢頭,舖頭地方不大,呢類家庭式餐廳難免人手少嘅情況,雖然樓面只得一個侍應,要招呼晒全場人真係唔易呢碗扎肉湯濛算係食過咁多餐廳中,數一數二嘅好味,扎肉混雜豬耳軟骨,令口感更加豐富,肉質係爽口彈牙咬落完全唔係出面嗰啲得調味料味,好有越南嘅味道同桌就點左雞絲湯河,河粉質感幼滑,唔係普通潮州河粉嘅味道而湯底就無想像中咁油膩,咸度適中,仲帶少少甜味,都幾惹味!如果咁都覺得油,咁就唔好食越南野喇好少見餐廳會有牛油果沙冰就點黎試下完全喜出望外嘅好飲,沙冰打得幾滑,散發好濃嘅牛油果香,$25咁大杯都算抵飲,畢竟一個牛油果都唔平以前睇雜誌或者blogger推介,十個有九個都係伏,不過呢個真心覺得好味,價錢又唔貴,都幾值得經過荃灣黎試下嘅

扎肉湯濛

咬落完全唔係出面嗰啲得調味料味,好有越南嘅味道

雞絲湯河

同桌就點左雞絲湯河,河粉質感幼滑,唔係普通潮州河粉嘅味道

牛油果沙冰

好少見餐廳會有牛油果沙冰就點黎試下

扎肉湯濛
牛油果沙冰
2017-10-09 392 瀏覽
朋友介紹!話點都要試下!好好食!朋友都成日食!朋友強烈推介蟹膏檬粉,但因為有少少唔舒服,所以我叫左清清地嘅雞絲湯河,朋友叫左蟹膏檬粉。佢啲檬粉唔似我地食開透透地明果啲,佢好似米粉咁,但食落去又唔似米粉,總之好好食就係喇
朋友介紹!話點都要試下!好好食!朋友都成日食!

奶茶
芒果糯米糍
越式春捲
2017-10-07
奶茶
芒果糯米糍
越式春捲
新西越南迷福音😇 荃灣堅係隱世高質越式小店 食越式法包同牛油果沙冰唔使出到深水埗喇 價錢非常貼地 食物質素好有驚喜 真係平靚正!.#米紙蝦卷 $28 😋:9/10.米紙卷好多地方都有得食 但呢度點解會咁好食就係喺個醬度!只係收你$28既米紙卷個醬好有誠意 有酸蘿蔔 乾蒜 花生既醬 甜甜地 加埋米紙卷一齊食係勁好味 好味到dor最後扒哂成碟醬黎食🙈.# 牛油果沙冰 $25 😋: 9/10 .成日想飲牛油果沙冰 (其實牛油果奶昔會比較貼切) 都要出深水埗#Q1第一郡 度飲 呢度既smoothie更好味 冇咁甜 入口更滑更香濃 好味到一口氣飲哂想即刻encore.#香茅豬肉撈檬 $45 😋:8/10.香茅豬肉好軟稔又入味 檬粉唔係平時食開透透地明嗰隻 更加爽口 配上魚露同青檸汁好開胃.#越式法包 $38 😋: 7/10.超級足料既banh mi 不過個包烘得唔夠脆 扣左少少分 暫時最好食banh mi都仲係第一郡.總結呢間小店好多食品都高質 而且價錢非常貼地 一定會再返黎試埋其他野😋😋
#米紙蝦卷 $28 😋:9/10

#香茅豬肉撈檬 $45 😋:8/10

#越式法包 $38 😋: 7/10

2017-09-05 252 瀏覽
前晚上FB見到好多Post介紹呢間小店, 有機會經過就試下吧!舖位細細, 加上卡位冇搭枱, 晚上7點多已經坐滿人, 等左十幾分鐘左右終於可以入~由於下午4點幾食左個豐富下午餐的關係所以唔太餓, 一行2人叫左一個主食, 2個小食!蟹膏檬先飲一口湯, 唔會太濃味, 但是亦冇乜蟹味的~ 除左一塊蟹膏餅之外, 其他材料還有豬紅, 豆卜, 扎肉, 同半粒蕃茄~檬粉似係米粉, 唔似平時食果隻透明檬炒, 但係幾爽口~ 唔錯!蟹膏餅都幾好味, 食到有少少蟹肉, 不過蟹味唔太突出~ 而其他材料就正常味道~$45碗都算係咁啦~米紙蝦卷入面有蝦乾、五層肉、仲有D香草同大量菜~配埋自製花生醬甜甜地, 唔錯, 幾清新!!烤肉串應該係豬肉, 食落甜甜地~ 如果有醬汁配來吃會更好!甜品有芒果糕同紫米糕! 喜歡這質感~ Q彈的~紫米糕好有椰香味~ 紫米較有咬口! 而芒果糕偏甜~餐茶

蟹膏檬

先飲一口湯, 唔會太濃味, 但是亦冇乜蟹味的~
蟹膏餅都幾好味, 食到有少少蟹肉, 不過蟹味唔太突出~
而其他材料就正常味道~
$45碗都算係咁啦~

米紙蝦卷

入面有蝦乾、五層肉、仲有D香草同大量菜~
配埋自製花生醬甜甜地, 唔錯, 幾清新!!

烤肉串

應該係豬肉, 食落甜甜地~ 如果有醬汁配來吃會更好!

甜品有芒果糕同紫米糕!

喜歡這質感~ Q彈的~
紫米糕好有椰香味~ 紫米較有咬口! 而芒果糕偏甜~

餐茶

2017-08-25 214 瀏覽
打風後的上班日, 要開OT是常識吧!到荃灣與男友會合並一起去攞車時, 順道食個快飯, 兩個又唔太肚餓, 左逛右逛到晚上9點幾, 見到了這間舖位細細, 約可容納二十多人的越南餐廳, 雖然已過了晚飯時間, 但它差不多全店滿坐😱;我倆坐下就叫了一碗香茅牛肉湯河和一個肉鬆法飽, 還有咸檸水及越式咖啡;全部都能給我們意想不到的味道, 如果你係香港食越南河既湯底大都差不多味道, 差別可能是味精多寡, 這間越南河的湯底加左薑皮及胡椒粉, 香茅牛肉片上(並不是外面大大塊咁上), 令湯味道清新而且同味濃既牛肉更相夾;肉鬆法包既皮好脆唔硬而包身鬆軟, 肉鬆加上酸蘿蔔絲更加開胃又更添𡁻口!👍🏻
2017-08-24
$45 (宵夜)
  • 肉鬆法飽
2017-07-19 439 瀏覽
知到有這家越南店好久,就是平時唔經過所以一直無去!難得今天有時間又經過附近,所以去了!$45蟹膏檬粉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻配料豐富:有豬紅、扎肉、豆卜、蕃茄、蟹膏肉餅、羅勒、生菜!!湯底酸甜鹹鮮!正正!可以揀河粉/檬粉!大大碗,下次要叫少粉...食唔晒😂$25冰越南滴滴咖啡特別裝置,口味一般,忘了已經在底部有奶,加了一包糖,甜過龍😂咖啡滴由過濾壺滴晒落杯後,自己將咖啡倒進另外一杯冰度,有少少棘手,容易倒瀉啊😂
$45蟹膏檬粉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
$25冰越南滴滴咖啡
2017-07-11 350 瀏覽
香茅豬肉撈檬:以為是豬扒, 原來是豬肉塊, 但無乜香茅味, 但檬入面反而有d 越南常用ge香葉(唔知叫咩), 好香, 夾埋一齊食幾正,  撈檬果d 酸汁就少左d, 可以成樽俾我任倒就好了。春卷: 無哂米紙卷, 惟有叫春卷, 正常質素, 如果想要生菜包,要問佢地拎, 生菜籃有驚喜, 因為附有幾款越南常用香菜, 感覺幾地道。
香茅豬肉撈檬:

2017-07-07 376 瀏覽
行街之前食個晏,見有間食越南菜嘅小越廚,大多數越南嘢都會有唔少蔬菜,總比港式食物健康,於是就鎖定目標。除非係比較新派或者撈埋泰菜,否則越南菜嘅食物變化唔會太大,所以餐牌嘅選擇同深水埗間第X郡有啲相似。叫咗個香茅牛肉撈檬,魚露唔係任用,而係每碗跟一小碟。切條牛肉用香茅醃過,口感軟腍。仲有啲薄荷葉、生菜絲、青瓜絲、醃蘿蔔同花生碎等等,檬粉同平時半透明嗰種有少少唔同,呢個嘅顏色比較實色,質感都幾爽口。加埋杯凍檬茶,純粹係用嚟解渴咋。

行街之前食個晏,
見有間食越南菜嘅小越廚,
大多數越南嘢都會有唔少蔬菜,
總比港式食物健康,
於是就鎖定目標。

除非係比較新派或者撈埋泰菜,
否則越南菜嘅食物變化唔會太大,
所以餐牌嘅選擇同深水埗間第X郡有啲相似。

香茅牛肉撈檬

叫咗個香茅牛肉撈檬,
魚露唔係任用,
而係每碗跟一小碟。

香茅牛肉撈檬

切條牛肉用香茅醃過,
口感軟腍。
仲有啲薄荷葉、生菜絲、青瓜絲、醃蘿蔔同花生碎等等,
檬粉同平時半透明嗰種有少少唔同,
呢個嘅顏色比較實色,
質感都幾爽口。

凍檬茶

加埋杯凍檬茶,
純粹係用嚟解渴咋。
2017-07-03 274 瀏覽
見不少媒體及KOL介紹過,雖然過度密集的推介往往令我生疑是畀錢賣廣告,但自己一向喜歡越南菜,自從小巴黎關門大吉後,荃灣就真的多年沒有再出現越南小店了,見晚市不算太多人,就試試。雖然之前已有朋友告誡過我質素一般,但還是親身試一次方為真。星期日晚晚市大約等一兩枱,年青人主理,有點手忙腳亂。茶記格局,四處雜物,坐得不太舒服。招牌菜蟹膏蕃茄檬$45,也可選河粉,叫任何粉麵加$4/6配熱或凍飲,原價$14/16。我選了檬粉,這裡的檬粉更像米粉,但質地爽口彈力,尚算好吃。湯底是沒有蟹膏也沒有蕃茄,是清湯,蟹膏混入雞蛋煎成蛋餅,再切成方塊放在粉上。在電視飲食節目中看過其他越南大廚煮這道菜,蟹膏是罐頭的,其實這個價錢,有幾多真蟹膏應該心中有數。蟹膏蛋餅質地和味道都像焗禾蟲。其他配料有兩片扎肉、半隻蕃茄、兩粒豬紅和兩粒應該浸了很久、一半變成深啡色的豆卜。我不知道這跟我在北角華順食到的檬曉是不是同一個菜,但我比較喜歡華順那個把蟹膏和肉末完全融入湯底的蟹膏湯粉。蝦餅$35,份量頗大,蝦味不濃,還是比較偏好泰式炸得比較香脆的蝦餅。伴以的酸醋汁也不夠酸。反而酸蘿蔔絲幾開胃。

蟹膏檬

蝦餅

2017-07-02
2017-05-15 455 瀏覽
假期在荃灣買左飛睇戲,諗起呢間小越廚想食又未食,就決定今日食佢啦!中午一點幾黎到,要等位,等左大概10-15分鐘就二人入座。蟹膏檬粉$45不得不說,呢個蟹膏檬真係平嘅,佢係蕃茄湯底配蟹膏、豬紅、扎肉、豆卜個湯底睇落好清,但出奇地夠味,不過令人感覺怪,長時間熬煮出黎唔應該咁清徹,唔係我地心中嘅濃湯。檬粉白色唔通透似米粉咁,材料中最好味係中間果件似蛋餅的東西,係咪蟹膏呢?我地搞不清楚。豬肉撈檬$45豬肉粒好嫩,好似豬脾咁,但調味頗鹹,豬肉份量同配料都多,豐富。春卷$35:我嫌春卷炸得太硬,唔夠鬆脆,亦無配生菜一齊食,只是一般。油菜$15油菜灼得比較淋,而配嘅魚露就較鹹。舖頭好細,好迫,食物唔太夠位放,客人食完嘅嘢放喺枱好耐,店員都唔得閒收,知佢地忙,不過感覺好唔衛生。但做街坊生意勝在平又足料,所以都受歡迎。

蟹膏檬粉$45

豬肉撈檬$45

春卷$35:
我嫌春卷炸得太硬,唔夠鬆脆,亦無配生菜一齊食,只是一般。

油菜$15
油菜灼得比較淋,而配嘅魚露就較鹹。
15 分鐘 (堂食)
2017-04-29 680 瀏覽
因為電視及報章報導過所以來這裡一試。我一直以為自己叫了香茅豬扒湯檬,誰知食物來到時我問店員:不時豬扒嗎?人家這裡只有香茅香亦,香茅豬肉,沒有香茅豬扒。瘀到上天花板。湯頭很清甜,感覺不到有絲毫味精,加上洋蔥很鮮香呀。豬肉很嫩,唯吃不到香茅味。另有一個缺點,很多油淨在湯上,下次叫走油就perfect池。
2017-04-25 548 瀏覽
本来想点纸米卷,店员说没有米浆所以没有纸米卷供应,已经很失望了;想点法包,店员又说没有法包;心裏想:这裏的存货管理怎麽搞的,不会有下次了。吃了蟹膏捞蒙,蒙粉捞着薄荷、金不换等香草,调味一流,蒙粉口感适中,就是捞蒙本身已很满意。配料除了蟹膏,还有扎肉、熟番茄、猪红,加了番茄,感觉上健康一点,猪红嫩滑有汁,是意外驚喜!鱼露鸡翼热辣辣、不太乾,好吃,但调味不太觉有鱼露味,可能是因为没有点另附小碗裏的鱼露吧。滴滴咖啡味道香、纯、濃郁,完全没有酸苦味,是目前喝过最好的滴滴咖啡。由于食物和咖啡的質素实在比一般越式食店高,还是会再来的,希望下次可以试到纸米卷和法包吧。
題外話/補充資料: 卡位和身后坐的食客背对背共用一个椅背,身后食客起身挨低若不注意放軽,便会感到震动,座椅不太舒适。所以环境方面扣了分。
2017-04-22
15 分鐘 (堂食)
  • 滴滴咖啡
2017-04-22 497 瀏覽
本身見到呢間餐廳有唔少嘅好評所以黎試吓去到第一個感覺已經好差企左係門口5至10分鐘度都係冇人理你嘅都唔知係就咁行入去自己搵位定係要攞飛好啦等左三個字終於有位終於有人嚟我哋到坐低左叫咗嘢食 我等咗半個鐘先有得食 🤦🏻‍♀️其實如果等得來嘅會唔會講聲好啲呢人哋蒸肉餅需要時間蒸話要等四個字都會講一講 問你等唔等啦再者我哋叫嘅只係髮法包同埋撈檬我都唔明點解要等咁耐叫左個越式法包 係多菜少肉嘅唔講以為我食緊個素菜包其他檬粉嘅份量都好少不過要讚一讚個蟹膏湯檬同埋豬肉撈檬係幾好食嘅蟹膏加埋蛋撈埋一齊煎都幾香口豬肉醃得唔錯食到好勁嘅香茅味唯獨是我哋坐門口啲人有好冇手尾永遠開咗門都唔識閂門個😑侍應見到又冇反應嘅真係有啲燘燘地幾好食都無用服務又差又冇人理我下次唔會再黎
本身見到呢間餐廳有唔少嘅好評所以黎試吓

蟹膏加埋蛋撈埋一齊煎都幾香口
豬肉醃得唔錯食到好勁嘅香茅味

真係有啲燘燘地
幾好食都無用服務又差又冇人理我下次唔會再黎
10 分鐘 (堂食)
2017-04-21 432 瀏覽
行過見到這間小店,感覺好似好正宗咁(有啲小巴黎嘅影子),梗係要入去試一試佢啦!個職員d口音好似真係西貢小姐,我立即對d食物好有期望 睇睇menu, 好多都想食,而且價錢仲好經濟!我們叫左蟹膏河粉&雞翼撈檬,賣相吸引(好似實物仲靚過Menu),雞翼好香,份量都唔細真係一試愛上!好好味呀!雞翼雖然細細隻,但係好入味好香口,好意外個檬粉都好彈牙好有味!正 老公話碗蟹膏河粉啲朱紅同埋湯底都好正!飲品方面,杯滴滴咖啡真係好香,正宗越南咖啡!另外只要加$3就有杯凍奶茶,大大杯,奶茶又夠茶味,真係餐飲都唔會馬虎!今時今日仲有碗咁抵食嘅越南粉,真係去邊度搵呀!

睇睇menu, 好多都想食,而且價錢仲好經濟!

老公話碗蟹膏河粉啲朱紅同埋湯底都好正!

今時今日仲有碗咁抵食嘅越南粉,真係去邊度搵呀!
越南滴滴咖啡
蟹膏河粉
魚露雞翼撈檬
2017-03-21
越南滴滴咖啡
蟹膏河粉
魚露雞翼撈檬
2017-04-15 361 瀏覽
昨晚去尼間諗住食下越南野,真係食到一肚火。六點幾去到,發現裏面有十多張枱,奇怪的,全場只有一個侍應,無論落單,收錢,送餐,清理枱面都係得佢一個,等左幾個字先揾到佢落單,等左45分鐘到七點半,都只係尼左兩礶汽水同一碗檬粉,有好多我地之前d客都吾等走左,我地亦都結賬吾等走。門口等位的人亦都冇人理,亦吾知幾時先有位。食物方面非常一般,湯檬亦是不熱的。但最吾明廚房有四個人,點解出菜都咁慢同冇人出舖面幫下手