相信大家都知道我真係好鍾意食海鮮😍而呢間主打就食蒸氣海鮮火鍋,因為用蒸氣蒸熟啲海鮮,所以對於海鮮既新鮮程度係好講究的!-🌟是日廚師智選套餐 $318/位呢款套餐包括有刺身拼盤、八款時令海鮮、四款時蔬及一款主食,真係好豐富,食左差唔多兩個鐘,完全係捧住個肚咁走🤰🏻仲要逢星期一至四係免加一免茶芥,真心抵食❤️-🎈刺身拼盤裡面有三文魚、帶子、北寄貝、象拔蚌和油甘魚,成日以為呢啲中式既蒸氣火鍋所附送既刺身應該麻麻地,但又比想像中好,都幾新鮮同埋厚切😝-🎈避風塘炒鮮魷炒得好有鑊氣,香脆得來夠惹味!🌶️一定要提及既係炒香左既粒粒炸蒜,就咁食都勁好味😋-🎈時令海鮮 首先店員會先蒸肉蟹同蟹蓋,熟左後就會直接將蟹蓋放落去粥底到熬,等肉蟹既精華慢慢滲入去鍋粥到~之後就開始蒸粉絲扇貝、海蝦🦞、鮑魚同埋馬友,每款海鮮所蒸既時間都有所不同!鮑魚超爽口彈牙;海蝦好新鮮;扇貝勁大粒,肉質鮮甜,配埋粉絲認真不錯😌建議可以加少少豉油去帶出它既鮮甜~而馬友肉質嫩滑,基本上真係啖啖肉,好肥美,魚油十足!之後仲食左蟶子、蜆肉、青口同賴尿蝦!賴尿蝦真係好新鮮,未蒸前仲係好生猛仲識郁既🤭-🎈蟲草花蒸雞及烏冬初頭以為食哂海鮮就直接食粥
🌟是日廚師智選套餐 $318/位
🎈刺身拼盤

🎈避風塘炒鮮魷

🎈時令海鮮

🎈蟲草花蒸雞及烏冬
蟲草花蒸雞及烏冬

初頭以為食哂海鮮就直接食粥底,點知原來仲有蟲草花蒸雞及烏冬同埋啲時蔬,包括有粟米、蒜蓉勝瓜、紫薯bb、南瓜芋頭等。雖然已經好飽,但同男朋友仔仍然好欣賞個蟲草花蒸雞,好滑好有雞味!而啲烏冬完全給付哂啲雞油,好好味!🥰
🎈瑤柱粥底火鍋
瑤柱粥底火鍋

最後最後,仲有瑤柱粥底火鍋等住我地😍之前所有蒸海鮮既精華都完全滴哂係煲粥裡面,仲有啲瑤柱豬骨去調味提鮮,食落好鮮甜,飽到咁都忍唔住要繼續食個粥啊,真係唔好浪費😳😳
🎈甜品

估唔到最後仲有埋甜品,煙煙韌韌咁而裡面係紅豆餡料,超圓滿的晚餐!🥳
🔸小漁港海鮮舫 鮮蒸•鮮味火鍋
📍太子荔枝角道127-133號地下
2023-04-13
蟲草花蒸雞及烏冬
瑤柱粥底火鍋
想食豐富嘅蒸海鮮餐?由頭到尾坐定定等食,有專人招呼幫你煮埋?咁價錢咪一定好貴囉?🤔未必!位於太子嘅《小漁港海鮮舫》,3百幾蚊就可以滿足晒😍 我哋星期一嚟食都座無虛席,想試嘅朋友仔記得book位~呢度主打幾款優惠價海鮮餐,價錢由$318起,最貴都只係$498!星期一至四仲免收加一同茶芥😳今次蕃薯妹就同friend子嚟試吓價錢最實惠嘅$318「是日廚師智選套餐」!============ヽ(○´∀`)ノ♪避風塘鮮魷魚 $68一坐低蕃薯妹就同朋友叫咗支啤酒同埋餸酒小食啤啤佢先😂 魷魚新鮮彈牙,炸得酥脆,辣辣哋好惹味👍🏻============ヽ(○´∀`)ノ♪「是日廚師智選套餐」$318❀ 刺身拼盤、8款時令海鮮、四款時蔬、一款主食刺身拼盤有三文魚、象拔蚌、北寄貝、油甘魚、帶子,全部都好新鮮😋特別係三文魚,夠厚夠肥美🤤食完刺身,店員就放咗啲米、排骨同瑶柱去鍋底,開始蒸海鮮😋海蝦、粉絲蒸扇貝、鮑魚、馬友魚海蝦大大隻,鮑魚同扇貝都一樣都唔細隻,全部嘢都好鮮甜,口感正👍🏻第一次食蒸馬友魚,肉質嫩滑都幾好味。蠔、蜆、花甲是日貝款海鮮竟然有蠔😍😍 咁樣蒸出嚟嘅蠔脹卜卜,鮮甜多汁;蜆同花甲一樣新鮮無沙👍
未必!位於太子嘅《小漁港海鮮舫》,3百幾蚊就可以滿足晒😍

我哋星期一嚟食都座無虛席,想試嘅朋友仔記得book位~

星期一至四仲免收加一同茶芥😳

============ヽ(○´∀`)ノ♪

避風塘鮮魷魚

避風塘鮮魷魚 $68
一坐低蕃薯妹就同朋友叫咗支啤酒同埋餸酒小食啤啤佢先😂
魷魚新鮮彈牙,炸得酥脆,辣辣哋好惹味👍🏻

============ヽ(○´∀`)ノ♪

「是日廚師智選套餐」$318
刺身拼盤、8款時令海鮮、四款時蔬、一款主食

海鮮拼盤

蟹粥

食完刺身,店員就放咗啲米、排骨同瑶柱去鍋底,開始蒸海鮮😋

鮑魚、馬友魚、大蝦、粉絲蒜蓉蒸扇貝

海蝦、粉絲蒸扇貝、鮑魚、馬友魚

蠔、蜆、花甲
是日貝款海鮮竟然有蠔😍😍 咁樣蒸出嚟嘅蠔脹卜卜,鮮甜多汁;蜆同花甲一樣新鮮無沙👍🏻

其實佢係肉蟹定膏蟹呢? 又多膏又多肉😂
俾我影完張靚相,店員就將兩個蟹蓋放埋落鍋底嘅粥入面,蟹身同蟹腳就繼續蒸😚

🤩隻蟹真係好驚艷,啲膏真係多到爆,而且都好多肉,啲蟹肉仲要好甜😋 忍唔住連最細嗰節蟹腳肉都要撩埋出嚟食🤣🤣🤣

蟲草花蒸雞烏冬

四款時蔬有南瓜片、粟米、蝦乾蒸勝瓜、小蕃薯、芋頭片🤔咦?有5款嘅😂 時蔬同主食一齊蒸。

蟲草花蒸雞烏冬
今日主食係🐓蟲草花蒸雞烏冬底,蒸完出嚟個烏冬吸收曬蒸雞嘅精華,好好味!但係實不相瞞,已經開始食唔落😂

蟹粥
食曬所嘢之後店員就幫我哋處理埋個粥,個粥集合曬蟹膏同所有海鮮嘅精華🤤 一打開已經見佢俾蟹膏染到變咗橙黃色🤤 雖然已經飽到上心口,但係真係超甜超好味😋忍唔住食咗兩碗🫠😂

甜品
最後仲有甜品🥹😅 係一件類似和菓子嘅黑糖糕點🤔 入面有紅豆饀,連個甜品都好好味🫠 好飽…

🫶🏻真心推薦!蕃薯妹都一定會再帶朋友嚟食🤩 不過如果人少就唔好好似我咁為食叫小食🤣個餐真係好豐富!
2023-04-24
  • 刺身
  • 避風塘鮮魷
  • 膏蟹
2023-04-19 1208 瀏覽
一埋位就見到個好有特色既蓋😀😀😀小漁港海鮮舫主打蒸氣火鍋焗海鮮餐,當然唔可以唔提及蟹蓋粥底,係超鮮甜美味😝🍣刺身拼盤三文魚、油甘魚、象拔蚌、帶子、北寄貝刺身好新鮮,賣相唔錯,食落夠厚身鮮甜~ 估唔到有驚喜❣避風塘炒鮮魷夠辣,脆卜卜,熱食酥脆、勁好食☺新鮮的海鮮基本上唔駛要任何醬料,不過出面都好多自助選擇💕🦀肉蟹先打頭陣係一隻大肉蟹,勁多膏❣員工叫我地先食刺身,佢就放整隻去蒸,蒸好就將整個蟹蓋放入粥底,跟住就開始我地既海鮮宴啦💕💕🦐鮑魚+蒜蓉粉絲蒸扇貝+鮮蝦+🐟馬友鮑魚同扇貝都好鮮好大隻好爽口,蝦肉每人2隻爽爽聲好正~最surprise係馬友魚趁熱食係軟林鮮味好出❣🐚蒜辣聖子+青口+蜆聖子香甜爽口,蒜辣到位😁青口同蜆都夠大隻厚肉~~~🍖蟲草花蒸雞+烏冬+蒜蓉蝦米勝瓜+芋頭+粟米+蕃薯仔其實去到呢個環節我已經好飽,但食D蔬菜都係中和返~~雞好香滑,D雞汁入晒烏冬係好正,一D都唔浪費😆到最後就係煲返成餐飯既粥底火鍋,第一啖...嘩!好鮮甜!因為原來有瑤柱、排骨,再加之前放入既蟹蓋煲,精華都喺晒入面😳唔甜就奇啦!!PARCO 發板餐 $398/位逢星期一至四免加一,好抵食😝✨
一埋位就見到個好有特色既蓋😀😀😀

小漁港海鮮舫主打蒸氣火鍋焗海鮮餐,
當然唔可以唔提及蟹蓋粥底,係超鮮甜美味😝
🍣刺身拼盤
三文魚、油甘魚、象拔蚌、帶子、北寄貝刺身好新鮮,
賣相唔錯,食落夠厚身鮮甜~ 估唔到有驚喜❣
避風塘炒鮮魷
夠辣,脆卜卜,熱食酥脆、勁好食☺

新鮮的海鮮基本上唔駛要任何醬料,
不過出面都好多自助選擇💕
🦀肉蟹
先打頭陣係一隻大肉蟹,勁多膏❣
員工叫我地先食刺身,佢就放整隻去蒸,
蒸好就將整個蟹蓋放入粥底,跟住就開始我地既海鮮宴啦💕💕
🦐鮑魚+蒜蓉粉絲蒸扇貝+鮮蝦+🐟馬友
鮑魚同扇貝都好鮮好大隻好爽口,
蝦肉每人2隻爽爽聲好正~
最surprise係馬友魚趁熱食係軟林鮮味好出❣
🐚蒜辣聖子+青口+蜆
聖子香甜爽口,蒜辣到位😁
青口同蜆都夠大隻厚肉~~~
🍖蟲草花蒸雞+烏冬+蒜蓉蝦米勝瓜+芋頭+粟米+蕃薯仔
其實去到呢個環節我已經好飽,但食D蔬菜都係中和返~~
雞好香滑,D雞汁入晒烏冬係好正,一D都唔浪費😆
到最後就係煲返成餐飯既粥底火鍋,第一啖...
嘩!好鮮甜!
因為原來有瑤柱、排骨,再加之前放入既蟹蓋煲,
精華都喺晒入面😳唔甜就奇啦!!

PARCO 發板餐 $398/位
逢星期一至四免加一,好抵食😝✨
  • 避風塘炒鮮魷
  • 蟲草花蒸雞烏冬底
2023-04-10 944 瀏覽
蒸氣火鍋真心正,小漁港海鮮舫主打蒸氣火鍋,用蒸氣焗熟海鮮,海鮮嘅精華汁水會再留落底下粥底到😝最後就享受埋個粥。我成8點先入去,裡面爆曬場,海鮮味好香。是日廚師智選套餐 $318/位,逢星期一至四仲免加一,好抵食😝✨首先有刺身拼盤,入面有齊三文魚、油甘魚、帶子、北寄貝等等。刺身都好新鮮,三文魚好香好厚身,北寄貝爽口味道鮮甜。避風塘炒鮮魷勁好食,拎上黎時仲熱辣辣,金黃酥脆嘅即炒鮮魷☺️☺️✨夠鑊氣,入面啲蔥都好好食。馬友魚•鮑魚•蒜蓉粉絲蒸扇貝•蝦我最鍾意馬友,食落好肉質細膩,魚肉綿滑爽口😚落少少豉油就好正。鮑魚大大粒好爽口,食完已經好飽😳扇貝大大粒食落鮮甜😋蝦肉就爽嘅。聖子•青口•蜆聖子真係冇得輸,只要火候啱啱好就好爽口😀青口好大隻入面好厚肉。賴尿蝦•肉蟹賴尿蝦都新鮮,啲肉爽爽地😁仲有佢哋係新鮮㗎,放落個鍋嘅時候仲係識得郁。肉蟹大大隻,多膏多肉,味道濃郁。殼唔會太厚,肉質厚實。食曬所有蒸海鮮,原來仲有蟲草花蒸雞烏冬同新鮮蔬菜,蒜蓉蝦米勝瓜、芋頭、粟米同蕃薯仔。蟲草花蒸雞好好食好香好滑,烏冬熱辣辣軟淋淋好正😆最後有更加精彩嘅粥底火鍋,入面有大大件排骨、蟹蓋,所有海鮮嘅精華都落曬去,大滿足🍲 整

馬友魚•鮑魚•蒜蓉粉絲蒸扇貝•蝦

聖子•青口•蜆

賴尿蝦•肉蟹

食曬所有蒸海鮮,原來仲有蟲草花蒸雞烏冬同新鮮蔬菜,蒜蓉蝦米勝瓜、芋頭、粟米同蕃薯仔。蟲草花蒸雞好好食好香好滑,烏冬熱辣辣軟淋淋好正😆最後有更加精彩嘅粥底火鍋,入面有大大件排骨、蟹蓋,所有海鮮嘅精華都落曬去,大滿足🍲 整餐的海鮮、肉類蒸出來嘅精華,都喺晒入面😳

所有職員都好好禮貌,好快手幫手收碟,主動問有無野要幫忙😳👍🏻讚

• 鮑魚
  • 蟲草花蒸雞烏冬底
✔️Parco 發板餐 $318呢個餐包咗一份刺身拼盤同主食、八款時令海鮮、4份時蔬💫一開頭會先嚟咗盤刺身 一共有五款🥰 刺身唔算好厚切 不過尚算新鮮☺️ 最好食係帶子~之後上咗碟小食 嗰日係椒鹽豆腐😝 豆腐炸到外脆內軟🔥椒鹽份量適中唔會太鹹 建議襯熱快啲食唒佢 口感好好多👍🏻第一份蒸嘅係鮑魚+鮮蝦+馬友+扇貝 一個字「鮮」!講唔停最鍾意扇貝 尤其上面嘅粉絲吸晒啲汁 鮮到無得頂🤤 馬友油脂好多 好正🥹 第二份係蠔+青口+蜆 同樣都好新鮮 蠔肉頗大隻 蜆亦都冇沙 但第一份太令人驚艷 相比之下 尼round比較普通🙈 第三份係肉蟹🦀 講唔停覺得蟹膏有點苦🥲 但蟹肉不錯 鮮味十足😋 第四份係蟲草花蒸雞 非常有驚喜‼️ 淡淡雞油滲入晒喺底嘅烏冬 呢款超級好食😚 最後係海鮮粥🍲 包含晒啱啱海鮮同雞嘅精華 而且煲得好棉 食完feel到個胃暖暖哋 好舒服☺️
✔️Parco 發板餐 $318
呢個餐包咗一份刺身拼盤同主食、八款時令海鮮、4份時蔬💫

地道海鮮蒸鍋|小漁港海鮮舫@seafoodporthk 同一班前同事gathering,有同事提議食蒸海鮮鍋,鍋心又食過,就決定試吓新餐廳,最後揀咗太子近深水埗嘅小漁港海鮮舫。嗯⋯⋯總捨成餐飯,叫做不過不失,海鮮食材方面,佢係優質同新鮮。我哋揀最貴個Parco發板餐每位都要$398(另加一),刺身多,有三文魚、象拔蚌、帶子等。海鮮如鮑魚,龍蝦都好大隻,好好食😋但佢嘅蜆如青口就稍腥,部分同事都食唔到😂另外最後嘅蟲草花蒸雞鳥冬底個啲雞隻,店員調較蒸嘅時間之後,竟然唔熟,仲有血水😅我哋要自己蒸多次先得🥹晚市套餐🍽人均:$420🕰時間:1900(需預早留位)PARCO發板餐"parco是日精選套餐"🥢每位398(兩位起),套餐包括以下:象拔蚌剌身拼盤貝殼三寶元貝一隻鮑隻一隻龍蝦半隻尿蝦一隻海蝦一隻海魚一件農家四寶蟲草花蒸雞鳥冬底另加小食—避風塘炒鮮魷 $68鮮魷好惹味,但份量就得6-8件,再多返少少會較好👍🏻Bible: 7/10📍地址:小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 (太子)太子荔枝角道127-133號地下
地道海鮮蒸鍋|小漁港海鮮舫
@seafoodporthk

晚市套餐
🍽人均:$420
🕰時間:1900(需預早留位)

PARCO發板餐
蟲草花蒸雞鳥冬底

另加小食—避風塘炒鮮魷 $68
鮮魷好惹味,但份量就得6-8件,再多返少少會較好👍🏻

Bible: 7/10

📍地址:小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 (太子)
太子荔枝角道127-133號地下
龍蝦
蟲草花蒸雞鳥冬底
龍蝦
  • 象拔蚌刺身拼盤
2023-03-28 121 瀏覽
小漁港海鮮舫(太子)好耐冇出街食飯啦,今日老公話俾個驚喜我,佢帶咗我過太子食海鮮。小漁港海鮮舫主打蒸氣火鍋,用蒸氣焗熟海鮮,海鮮嘅精華汁水會再留落底下粥底到,滋味無窮!我同老公每日叫咗個是日廚師智選套餐,$318位。首先,一開始有個刺身拼盤,有齊三文魚、帶子,北寄貝和貝等等。刺身都好新鮮,我最鍾意帶子,帶子厚切,味道鮮甜。八款時令海鮮海鮮有蟹、扇貝、鮑魚、海蝦、蜆、螺、青口、魚,選擇非常豐富。大大隻的蟹多膏,食落鮮甜,肉質厚實。扇貝有蒜蓉粉絲一齊蒸,食落份外惹味,扇貝大大粒,有一梳梳嘅口感,粉絲吸收了海鮮的精華,惹味無窮。海蝦就有四隻,非常新鮮,肉質鮮甜而且爽口。鮑魚非常大隻,肉質彈牙,蒸嘅時間啱啱好,一啲都唔韌。蜆肉大大粒,好飽滿,食落一樣鮮甜多汁。除咗海鮮,仲配有蟲草花雞,雞肉份量多,蒸完之後肉質嫩滑,帶點爽口嘅感覺,配上蟲草花來吃,更富口感。四款時蔬蔬菜分別有南瓜、粟米、翠玉瓜同芋頭。粟米好甜,翠玉瓜好多汁。南瓜同芋頭蒸完之後口感非常綿密。到最後,我哋就品嚐左滿晒海鮮、雞肉同蔬菜精華嘅粥底。以上嘅精華令粥底非常鮮甜、帶點點海鮮味。除咗有以上嘅精華,餐廳仲加咗排骨同瑤柱粒,食落份外
小漁港海鮮舫(太子)

八款時令海鮮

四款時蔬

到最後,我哋就品嚐左滿晒海鮮、雞肉同蔬菜精華嘅粥底。以上嘅精華令粥底非常鮮甜、帶點點海鮮味。除咗有以上嘅精華,餐廳仲加咗排骨同瑤柱粒,食落份外鮮甜。
2023-03-21 133 瀏覽
屋企人就不嬲都好鍾意食海鮮🦞今日就book左太子嘅一間主打蒸氣海鮮嘅餐廳😼✨門口出面就已經有勁多個魚缸放海鮮👻海鮮即叫即撈😍好彩有預約定位,呢度平日夜晚都勁爆埸🤣🧊PARCO 發板餐 $398/位要留意,每一日嘅海鮮都唔同㗎😚唔想知有咩食就要留意佢哋嘅社交平台la🤍🫶🏻❄️象拔蚌刺身拼盤刺身嘅種類都唔少😍,有北寄貝、三文魚🐟、帶子、油甘魚🐠、仲有鮮味十足嘅象拔蚌😼,象拔蚌咬落去爽口🥰食到象拔蚌嘅鮮味,咁多刺身做前菜真係冇得頂👍🏻❄️龍蝦🦞龍蝦既份量都唔細😆但味道好夠哂鮮味又爽口,而且仲有膏添😙上面鋪滿左大量嘅蒜🧄令龍蝦肉充滿蒜香味同海鮮嘅鮮味🦑❄️賴尿蝦新鮮到喺落鑊之前仲係咁郁嚟郁去🤣食落去超級鮮甜😍肉質好彈牙👍🏻❄️貝殼三寶 青口超級大隻🤩隻隻都好肥美脹卜卜咁😋蜆同埋馬刀貝都好新鮮🐚仲唔會有沙添!👅❄️元貝已經預先幫我哋去除咗啲唔食得嘅嘢👍🏻好細心😍一食就食得🥰上面啲粉絲吸收晒元貝嘅精華🔥❄️鮑魚鮑魚大大隻🤩今次唔加入蒜🧄或者果皮蒸,鮑魚已經預先去除晒唔食得嘅內臟🫶🏻蒸熟之後size唔算細,咬落去又唔會韌,食得出鮑魚嘅鮮甜味🏖❄️海蝦雖然size唔算好大,但係好新鮮😆完全唔痴殼😛,肉質仲幾彈牙添🦐

🧊PARCO 發板餐 $398/位

❄️元貝

❄️鮑魚

❄️海蝦

❄️海魚
一蒸好,姐姐就建議我哋食咗呢啲魚先😙因為唔識啃骨,好怕食魚🤣但係呢啲魚唔會有骨👻時間蒸得啱啱好,好嫩滑😍,味道又唔會有腥味🙊

❄️農家三寶
食到咁上下,就有返啲蔬果🌽俾我哋蒸🤪呢幾款都係我鍾意食嘅蔬果,特別係芋頭同南瓜🎃

❄️蟲草花蒸雞烏冬底
烏冬吸收晒蟲草花同埋雞嘅精華😍完全唔使額外加任何嘅調味料都已經超級夠味!🥹雖然已經飽飽地,但係都忍唔住係咁食係咁食🤣

❄️ 粥底
最後點少得食埋呢個粥底😗呢個粥底由一開始已經喺度,吸收晒每一樣海鮮嘅精華✨仲已經有埋龍蝦頭喺入邊一齊煮🫶🏻冇得彈!🔥

人均消費💵: $300-400
性格比: 9/10
好食程度😋:9.5/10
回頭指數💓:9/10

一到食都聽到唔小打嚟book枱嘅電話☎️如果有興趣嘅朋友仔真係要拿拿聲打嚟book位啊!🦶🏻

📍小漁港海鮮舫 鮮蒸‧鮮味火鍋 (太子)
太子荔枝角道127-133號地下
這間海鮮專門店位於太子附近,店外巨型的魚缸養滿多種鮮活的海鮮,海鮮即叫即撈起。餐廳主打海鮮蒸氣火鍋,能品嚐多種鮮味海鮮。用餐期間,侍應會放入食材及操作烹飪時間。是日廚師智選套餐 - $318/位逢星期一至四免加一、茶芥及小食小食一款是酸甜可口的酸橋頭清爽脆口,另一款則是炸青豆酥脆不膩。刺身拼盤六款時令刺身包括三文魚、油甘魚、帶子、北寄貝和馬刀貝。當中的馬刀貝較特別,豐厚的貝肉甘甜飽滿,有濃郁的海洋滋味。一款主食避風塘炒鮮魷金黃酥脆的即炒鮮魷充滿鑊氣,厚身的魷肉特別鮮嫩彈牙,富避風塘濃郁的蒜香和微辣。八款時令海鮮蒜蓉粉絲蒸扇貝大大隻蒸扇貝雪白肉厚,肉質鮮甜爽彈,晶瑩剔透的粉絲富蒜香之餘,更吸飽扇貝的肉汁。鮑魚厚肉爽身的鮮鮑魚特別鮮嫩有彈性,鮮甜的鮑魚味好突出,有清新的海水味。馬友魚豐溢魚脂的馬友魚很濃郁,細膩的魚肉綿滑爽口,幾乎沒有魚刺。蝦新鮮海鮮的肉質特別爽滑彈牙。瀨尿蝦肥美飽滿的蝦肉含水分超多,肉味鮮甜嫩滑,有獨特鮮香。蜆蜆肉好鮮甜,入口沒有沙。蠔清蒸生蠔保留鮮嫩的原味道,富清新的海水鹹香。青口大大隻青口肥美肉厚,入口鮮甜香滑。肉蟹肉蟹全身上下也充滿著鮮甜飽滿的蟹肉,尤其蟹鉗位置啖啖

是日廚師智選套餐 - $318/位
逢星期一至四免加一、茶芥及小食

小食
小食
一款是酸甜可口的酸橋頭清爽脆口,另一款則是炸青豆酥脆不膩。

一款主食

八款時令海鮮
蒜蓉粉絲蒸扇貝

馬友魚
豐溢魚脂的馬友魚很濃郁,細膩的魚肉綿滑爽口,幾乎沒有魚刺。
馬友魚&鮑魚&蒜蓉粉絲蒸扇貝&蝦

新鮮海鮮的肉質特別爽滑彈牙。
瀨尿蝦
肥美飽滿的蝦肉含水分超多,肉味鮮甜嫩滑,有獨特鮮香。
蜆&蠔&青口

蜆肉好鮮甜,入口沒有沙。

清蒸生蠔保留鮮嫩的原味道,富清新的海水鹹香。
青口

大大隻青口肥美肉厚,入口鮮甜香滑。
肉蟹
肉蟹全身上下也充滿著鮮甜飽滿的蟹肉,尤其蟹鉗位置啖啖肉,拆開流出濃郁蟹肉汁,蟹身更帶少少甘香的蟹膏。
蟲草花蒸雞烏冬&四款時蔬
四款時蔬
蒜蓉蝦米勝瓜,那肉質緊密而結實的大蝦乾充滿風味,還有芋頭、南瓜及粟米。
蟲草花蒸雞烏冬

幼滑細膩的稻庭烏冬吸飽荷葉之餘,更吸飽鮮雞件流出來的黃油,脆嫩爽滑的蟲草花為鮮雞件提鮮,嫩滑又多汁。

海鮮粥底
整餐的海鮮、肉類及蔬菜蒸出來的精華,都流進這鍋粥內,精美無比。

黑糖紅豆糕
黑糖紅豆糕
煙韌略黏的紅豆糕富紅豆的沙沙感,更有陣陣香甜的黑糖。
2023-03-08
2023-03-09 111 瀏覽
前排天氣凍,想打邊爐又唔想咁普通,就揀左蒸氣火鍋食暖個身▫️餐廳位置唔算十分就腳,但都吸引到好多食客到訪,到訪當日係閒日都全場爆滿,質素口碑都有保證▫️餐廳走港式漁港主題,連蒸籠個蓋都用左漁夫帽嘅設計,牆上多幅舊香港漁村時嘅掛畫▫️店員嘅服務好好,全程會服侍我地蒸海鮮、計時、換蒸盤🍲海鮮蒸鍋套餐 $318成個套餐都4層海鮮,一開始食之前店員會將米、排骨、瑤柱同蟹放係蒸盤底層,蒸每層海鮮都會有蒸氣倒漏返落個粥底,最後再享用充滑精華嘅蟹粥😍一入座店員先送上刺身拼盤同避風塘炒魷魚🍣刺身拼盤有三文魚、帆立貝、北寄貝、油甘魚,好鮮甜😋🌶避風塘炒魷魚一上菜好夠鑊氣,魷魚脆卜卜帶啲辣,好惹味🦐第一層係鮑魚、扇貝、蝦、海魚扇貝好大粒,上面鋪左滿滿嘅粉絲,索哂啲鮮味鮑魚口感彈牙,海魚肉質嫩滑🦪之後係花甲、蜆、青口每隻都勁大隻,脹卜卜好鮮甜🦀再之後係兩大隻勁肥美嘅蟹,隻隻都好肥美勁爆膏😍🍜最後係蟲草花蒸雞烏冬配時令蔬菜,蔬菜有芋頭、粟米、翠玉瓜、南瓜、蕃薯仔,另外蟲華雞仲有烏冬擺底,烏冬索哂蒸雞嘅精華,好夠味😋🍲到最後最後就係個蟹粥😍份量勁多,估唔到靠啲蒸氣都蒸到咁大鍋粥😍蟹粥集齊哂所有海鮮同雞嘅精華匯聚而成,

前排天氣凍,想打邊爐又唔想咁普通,就揀左蒸氣火鍋食暖個身
▫️店員嘅服務好好,全程會服侍我地蒸海鮮、計時、換蒸盤

🍲海鮮蒸鍋套餐 $318

一入座店員先送上刺身拼盤同避風塘炒魷魚
🍣刺身拼盤有三文魚、帆立貝、北寄貝、油甘魚,好鮮甜😋

🌶避風塘炒魷魚一上菜好夠鑊氣,魷魚脆卜卜帶啲辣,好惹味

🦐第一層係鮑魚、扇貝、蝦、海魚
扇貝好大粒,上面鋪左滿滿嘅粉絲,索哂啲鮮味
鮑魚口感彈牙,海魚肉質嫩滑

🦪之後係花甲、蜆、青口
每隻都勁大隻,脹卜卜好鮮甜

🦀再之後係兩大隻勁肥美嘅蟹,隻隻都好肥美勁爆膏😍

🍲到最後最後就係個蟹粥😍份量勁多,估唔到靠啲蒸氣都蒸到咁大鍋粥😍蟹粥集齊哂所有海鮮同雞嘅精華匯聚而成,鮮味十足,唔洗落任何調味都好鮮甜,但係成哂全部海鮮+雞其實都已經幾飽,蟹粥嘅份量可以夠5-6個人都唔係問題,建議可以搵多幾個朋友一齊食

🍡食到好滿足好滿足之際店員送上埋甜品,務求令我地有個完滿嘅晚餐,甜品外層煙煙韌韌,入面係紅豆餡,甜甜地幾好食

佢地嘅海鮮全部都係新鮮,係佢地門口嘅魚缸新鮮撈上黎😍海鮮樣樣都好肥美同鮮甜,平時打邊爐都要落調味料,但食呢個火鍋係唔洗落醬油都已經好夠鮮味😋同埋會想唔落醬試佢原本嘅鮮味
1K
同朋友都勁鍾意食海鮮,成日都會周圍食海鮮😆前排又出動去呢間專門食海鮮嘅餐廳。雖然話係「小漁港海鮮舫」,但其實係市區內,位置夠方便👍🏼呢到係專人幫手蒸海鮮+serve你的,服務超好,橋埋手等食就ok🤭🤭【鮮味滿滿嘅海鮮之夜】✨象拔蚌刺身拼盤- 無諗過連刺身都幾有水準,每件刺身都好夠凍同新鮮,帶子厚切味道鮮甜,象拔蚌新鮮得來口感爽口。三文魚更加係好長身,肉著爽滑。之後就由店員逐樣海鮮蒸來食~1. 🦞龍蝦半隻- 新鮮到放上蒸籠後都郁,肉質彈口鮮甜,而且都幾多肉下😋😋😋2. 🦐海蝦- 估唔到係非一般咁大隻,蝦肉比較肥美,肉質結實得來彈口鮮甜,食落去好滿足☺️3. 元貝- 上面鋪上粉絲,吸曬帶子鮮甜精華,正!4. 鮑魚- 大大隻,肉質肥美,有嚼勁,鮮甜味慢慢滲出5. 海魚🐟- 其貌不揚,估唔到肉質都嫩滑juicy,魚皮好滑6. 貝類3種- 貴妃蚌肉厚,味道鮮甜,好重海水味- 蜆粒粒都好鮮甜飽滿,好好食- 仲有我最鍾意嘅蟶子,大大條幾躲肉,而且都鮮甜- 3種貝類食過後滿口都係鮮甜味😆7. 蟲草花蒸雞烏冬底🐔- 要由店員反覆蒸2次,熟度剛剛,雞肉好甜同肉嫩- 另外烏冬本身好彈口,撈上咖哩濃度剛好😋8.

【鮮味滿滿嘅海鮮之夜】
象拔蚌刺身拼盤

✨象拔蚌刺身拼盤

之後就由店員逐樣海鮮蒸來食~

1. 🦞龍蝦半隻
海蝦

2. 🦐海蝦
元貝

3. 元貝
- 上面鋪上粉絲,吸曬帶子鮮甜精華,正!

4. 鮑魚
- 大大隻,肉質肥美,有嚼勁,鮮甜味慢慢滲出

5. 海魚🐟
- 其貌不揚,估唔到肉質都嫩滑juicy,魚皮好滑

6. 貝類3種
- 貴妃蚌肉厚,味道鮮甜,好重海水味
- 蜆粒粒都好鮮甜飽滿,好好食
- 仲有我最鍾意嘅蟶子,大大條幾躲肉,而且都鮮甜
- 3種貝類食過後滿口都係鮮甜味😆
蟲草花蒸雞烏冬底

7. 蟲草花蒸雞烏冬底🐔
- 要由店員反覆蒸2次,熟度剛剛,雞肉好甜同肉嫩
- 另外烏冬本身好彈口,撈上咖哩濃度剛好😋

8. 粥底
- 最後仲有底下嘅粥底海鮮精華,本來好飽了,但真係好鮮甜,所以都食多碗

【大🈵️足】
無諗過$398/位就有咁賓至如歸嘅蒸海鮮體驗,仲食到咁鮮甜海鮮。店員都好好,下次要再約朋友來🥰😍
象拔蚌刺身拼盤
海蝦
元貝
蟲草花蒸雞烏冬底
2023-03-04 108 瀏覽
天氣乍暖還寒,想食番啲暖嘢,又想提早試試海鮮,呢間小漁港嘅海鮮蒸鍋,滿足呢兩個願望🤤今次係兩個人去食蟹粥嘅海鮮蒸鍋😆每次都有職員細心擺唔同嘅食物落去蒸,每次打開蓋陣陣海鮮嘅香味,真係好有驚喜😌🐠刺身拼盤+魚乾條刺身厚薄適中,唔會凍得滯搶咗本身嘅味道❄️之後食番熱熱地嘅魚乾,有趣有趣😋鮮蒸海鮮拼盤喺上層擺咗唔同嘅蜆、鮑魚、蝦、扇貝、魚塊等等,每次打開蓋之前都好期待!啲蜆蒸咗都開哂口,鮑魚同扇貝都好大粒,啖啖鮮肉!蝦都好入味~🦐蒸時蔬雞肉麵食咗咁多海鮮,都要食番啲蔬菜,先係均衡飲食啦~🥦加埋雞肉同麵條,真係好滿足!蒸蟹粥🦀由於最底鋪咗蟹粥嘅材料,所以之後加喺上層嘅蜆、鮑魚、蝦、扇貝、魚塊都會一齊加味入去而成海鮮粥🥣分量好足架!我哋都盡力食哂佢😚呢間店舖4~6人一齊食嘅話,蒸嘢嘅時間一路傾計一路食,會係一個好好嘅聚腳點!👨‍👩‍👧‍👦可以見到魚缸入面啲蝦好生猛咁郁嚟郁去,係等緊蒸鍋完成嘅時候,其中嘅小插曲✨

🐠刺身拼盤+魚乾條

鮮蒸海鮮拼盤

蒸時蔬雞肉麵
食咗咁多海鮮,都要食番啲蔬菜,先係均衡飲食啦~🥦
加埋雞肉同麵條,真係好滿足!

蒸蟹粥🦀

2023-02-08
15 分鐘 (堂食)
成日聽朋友講,太子有間超正的蒸氣海鮮火鍋,抵食之餘重點係超新鮮!餐廳唔算好近地鐵站,喺雷生春附近,不過步行距離都係5-8分鐘,唔難行,餐廳都好易搵到,絕對無問題!首先一讚,員工服務超好,基本好留意食客一舉一動,不論係茶壺加茶、蒸氣火鍋夠鐘、收碟上菜,全部都一眼關七,呢點已經加晒分!卡位入座,全晚都座位都舒服。

套餐已包括,超多海鮮,千祁唔好以為唔夠食。

¶刺身拼盤
絕對唔Hea,五點刺身都好新鮮,特別係帶子,好厚肉又鮮甜。另外兩款貝類爽口,三文魚、油甘魚魚油甘香肥美,中餐食到的質素,好唔錯,分分鐘正過唔少放題。¶避風塘鮮魷 $68
雖然係火鍋店,但小菜都好出色!!全晚最念念不忘,一定有佢份!炸皮唔厚粉,無咩油膩感,香口亦好惹味!用避風塘炒,炸蒜味超濃,加上熱辣辣,mvp!!!$68係超值得一試。¶八款時令海鮮
海鮮由餐廳揀的,Omakase咁樣樣。今晚八款海鮮包括糕蟹、蝦、飽魚、扇貝、馬友、蜆、蟶子同青口,不得不說海鮮真係好新鮮。員工放上旁邊的用餐架時,已經聞到陣陣新鮮的海鮮味。首先將將蟹蓋放落粥底熬,之後開始食海鮮。1st Round,先食蝦、飽魚、馬友。馬友比我想像的好食,平時

套餐已包括,超多海鮮,千祁唔好以為唔夠食。

¶刺身拼盤

¶避風塘鮮魷 $68

¶八款時令海鮮

1st Round,先食蝦、飽魚、馬友。馬友比我想像的好食,平時通常係煎,魚油豐富,蒸的肉質仲嫰身。另外蝦,超甜,飽魚彈牙唔過火。扇貝上有粉絲,帶子厚肉,

2nd Round,刀貝、蟶子,青口,三款都係新鮮就一定好食。蟶子雖然係細隻,但都好甜。刀貝海水味濃,青口肥美,全程員工控制,火侯控制得剛剛好唔會過熟。

3rd Round,糕蟹,食到第3轉,其實已經開始full,樣樣都係Protein,唔好以為一件起兩件止份量小,其實都幾滿足。隻蟹好靚仔,多糕,蟹鉗仲要超大隻,要大力扑先拆到。超甜,幾飽都留肚食佢呀,如果6人以上,仲可以轉原隻長腳蟹,已經book mark定下次齊腳要再試!

¶五款時蔬

芋頭、南瓜、粟米、勝瓜、甜薯,同埋蟲草花雞烏冬一齊蒸。南瓜同芋頭都好甜,勝瓜配上蝦乾蒜蓉,粟米、甜薯單點的話,我都會點呢兩樣。女仔來講,已經好full,時蔬份量好好呀,每位一件,唔會浪費。

¶主食

蟲草花蒸雞烏冬,蒸雞先醃,味道啱啱好。雞件非常嫩滑,烏冬放底吸味,加埋雞油不得了。

¶海鮮粥底

最後唔好唔記得,全晚精華。粥底比平時稀身,水份比較多,味道唔錯,本身已有少少豬骨加元貝仔,再吸收曬前面咁多款海鮮嘅精華,用來做晚餐的收尾,極滿足。

➜另外仲有2枝可樂、甜品同前菜。9點後入座,啤酒10元,一大班朋友想食餐粥底火鍋,呢間揀得過。

➜過程中員工經常性幫手計時睇火,我們呢種唔識煮只識食的港孩,唔洗擔心蒸唔熟堆海鮮,又心掛掛會唔會過火。

望望餐牌,平日一至四晚市,只係318,免茶、免前菜,免加一,自己唔使洗、唔使煮、唔使擔心唔識買,呢間係唔錯的選擇。
  • 避風塘鮮魷
  • 蟲草花蒸雞
  • 海蝦
  • 膏蟹
2023-03-01 709 瀏覽
呢幾年好興蒸氣火鍋,但係我好似冇乜點食過🙈咁難得太子有間蒸氣火鍋🍲仲要好多人去食,咁我就慕名而來😚就即刻試咗佢最出名嘅Parco發板套餐$398/位 先佢入邊有好多樣嘢,一開始就會上咗象拔蚌刺身拼盤🍣啲刺身好新鮮,好彈牙☺️而且都有幾款可以食,跟住佢就會有貝殼三寶,有聖子、青口、扇貝,仲會有元貝、鮑魚、海魚🐠、海蝦🦞,最重要係有我鍾意嘅蟹🦀食嗰啲蟹膏好鮮甜,食得出幾新鮮,而且啲肉都好多,啖啖肉,好大隻,跟住佢仲有啲蟹膏,放咗入去個粥度,個粥即刻變得好入味🥰 個粥係放喺個爐最底果度,所有嘢食嗰啲汁同精華就會跌咗落去,所以食落就會好鮮甜,而且粥入邊都有瑤柱、瘦肉等等作調味🫶🏻 另外,佢亦都會有蟲草花蒸雞烏冬,免得我哋唔夠飽,唔想變成食肉獸嘅,你仲可以叫四款蔬菜食🥬 $400都唔使就可以食到咁多嘢,其實又真係幾抵🥳仲可以成家人一齊食嘢,吹吓水,如果食完呢個唔夠飽,仲可以叫小食!而我哋就叫咗個避風塘仙鮮魷魚🦑炒得好香,好惹味!呢間可以一試!總括而言 (5個🧡係最高)好味指數 : 🧡🧡🧡🤍🤍服務態度 : 🧡🧡🧡🧡🤍環境打卡 : 🧡🧡🧡🤍🤍回頭指數 : 🧡🧡🧡🤍🤍📍小漁港海鮮坊 鮮蒸·鮮味火鍋🏢太子

總括而言 (5個🧡係最高)
好味指數 : 🧡🧡🧡🤍🤍
服務態度 : 🧡🧡🧡🧡🤍
環境打卡 : 🧡🧡🧡🤍🤍
回頭指數 : 🧡🧡🧡🤍🤍

📍小漁港海鮮坊 鮮蒸·鮮味火鍋
🏢太子荔枝角道127至133號地下
🕗星期一至日 17:00 - 00:00

#太子美食 #太子必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-02-20
2023-02-20 136 瀏覽
平時都係食開海鮮粥底火鍋,今次專燈去試試粥底蒸鍋有咩唔同,喺openrice留意到呢間餐廳有個$318套餐包曬刺身、海鮮、時蔬同主菜,專燈約埋朋友過嚟食。———————————————🌟刺身拼盤呢個刺身拼盤一共有六款剌身,每一樣食落都非常鮮美,而且份量亦都ok。.🌟八款時令海鮮今日嘅八款海鮮包括蟹、蝦、飽魚、扇貝、馬友魚、兩款蜆同貴妃蚌,不得不說海鮮真係好生猛,嚟到上台嘅時候都仲識郁。蟹食落啖啖肉,員工仲會幫你將蟹殼放落粥底熬,確保蟹蓋嘅精華都可以保留。鮑魚唔算係好大隻,但食落都好有咬口同彈性。另外值得一讚嘅係馬友魚,魚肉,食落好香滑而且唔算多骨,呢個真心正。過程中基本上都會有員工經常性幫您計時睇火,完全唔洗擔心蒸唔熟個海鮮。.🌟四款時蔬想講南瓜同芋頭都真係不得了,兩個口感都超粉嫩超好食,直頭想叫多份嚟蒸嚟食。另外仲有舊節瓜上面配有蝦乾蒜蓉,食落好似小點心咁好香口,粟米亦都非常鮮甜,唯一美中不足嘅地方就係時蔬份量真係比較少,如果多少少就更好喇!.🌟一款主食主食方面有蟲草花蒸雞烏冬,烏冬唔係平時茶記果種而係有少少稻廷烏冬feel。蒸雞有事先醃味道啱啱好,而且雞件一啲都唔肥仲非常嫩滑。.🌟
———————————————
🌟刺身拼盤
🌟八款時令海鮮
🌟四款時蔬
🌟一款主食
🌟海鮮粥底
呢度嘅粥底比平時食開嘅較為稀,水份比較多,但味道都一樣唔錯,多咗嘅水份就好似飲海鮮湯咁,用豬骨熬製再吸收曬前面咁多款海鮮嘅日月精華,食完真係非常滿足。
🌟避風塘鮮魷 $68
雖然放到最後先講,但想講呢個小菜先係全晚嘅mvp,佢最好食嘅地方在於外面果陣金黃色嘅炸皮,食落同平時果啲完全唔一樣,非常香口而且厚度啱啱好,再連同各種配料一齊爆香,熱辣辣食真係好味到返尋味,呢個一定會係回訪必叫小食。
🔸整體評價🔸
$318有咁多款海鮮性價比其實都高,而且食完後仲有一個類似黑糖糯米糕嘅小甜品贈送為成個晚餐作結。服務方面都好唔錯,員工一直好積極觀察唔同客人嘅海鮮蒸鍋情況,添茶速度亦都非常快,加上現場幾乎都坐滿,員工依然顧好每一台,真係非常值得稱讚。