2023-03-09
前排天氣凍,想打邊爐又唔想咁普通,就揀左蒸氣火鍋食暖個身▫️餐廳位置唔算十分就腳,但都吸引到好多食客到訪,到訪當日係閒日都全場爆滿,質素口碑都有保證▫️餐廳走港式漁港主題,連蒸籠個蓋都用左漁夫帽嘅設計,牆上多幅舊香港漁村時嘅掛畫▫️店員嘅服務好好,全程會服侍我地蒸海鮮、計時、換蒸盤🍲海鮮蒸鍋套餐 $318成個套餐都4層海鮮,一開始食之前店員會將米、排骨、瑤柱同蟹放係蒸盤底層,蒸每層海鮮都會有蒸氣倒漏返落個粥底,最後再享用充滑精華嘅蟹粥😍一入座店員先送上刺身拼盤同避風塘炒魷魚🍣刺身拼盤有三文魚、帆立貝、北寄貝、油甘魚,好鮮甜😋🌶避風塘炒魷魚一上菜好夠鑊氣,魷魚脆卜卜帶啲辣,好惹味🦐第一層係鮑魚、扇貝、蝦、海魚扇貝好大粒,上面鋪左滿滿嘅粉絲,索哂啲鮮味鮑魚口感彈牙,海魚肉質嫩滑🦪之後係花甲、蜆、青口每隻都勁大隻,脹卜卜好鮮甜🦀再之後係兩大隻勁肥美嘅蟹,隻隻都好肥美勁爆膏😍🍜最後係蟲草花蒸雞烏冬配時令蔬菜,蔬菜有芋頭、粟米、翠玉瓜、南瓜、蕃薯仔,另外蟲華雞仲有烏冬擺底,烏冬索哂蒸雞嘅精華,好夠味😋🍲到最後最後就係個蟹粥😍份量勁多,估唔到靠啲蒸氣都蒸到咁大鍋粥😍蟹粥集齊哂所有海鮮同雞嘅精華匯聚而成,
前排天氣凍,想打邊爐又唔想咁普通,就揀左蒸氣火鍋食暖個身
▫️店員嘅服務好好,全程會服侍我地蒸海鮮、計時、換蒸盤
🍲海鮮蒸鍋套餐 $318
一入座店員先送上刺身拼盤同避風塘炒魷魚
🍣刺身拼盤有三文魚、帆立貝、北寄貝、油甘魚,好鮮甜😋
🌶避風塘炒魷魚一上菜好夠鑊氣,魷魚脆卜卜帶啲辣,好惹味
🦐第一層係鮑魚、扇貝、蝦、海魚
扇貝好大粒,上面鋪左滿滿嘅粉絲,索哂啲鮮味
鮑魚口感彈牙,海魚肉質嫩滑
🦪之後係花甲、蜆、青口
每隻都勁大隻,脹卜卜好鮮甜
🦀再之後係兩大隻勁肥美嘅蟹,隻隻都好肥美勁爆膏😍
🍲到最後最後就係個蟹粥😍份量勁多,估唔到靠啲蒸氣都蒸到咁大鍋粥😍蟹粥集齊哂所有海鮮同雞嘅精華匯聚而成,鮮味十足,唔洗落任何調味都好鮮甜,但係成哂全部海鮮+雞其實都已經幾飽,蟹粥嘅份量可以夠5-6個人都唔係問題,建議可以搵多幾個朋友一齊食
🍡食到好滿足好滿足之際店員送上埋甜品,務求令我地有個完滿嘅晚餐,甜品外層煙煙韌韌,入面係紅豆餡,甜甜地幾好食
佢地嘅海鮮全部都係新鮮,係佢地門口嘅魚缸新鮮撈上黎😍海鮮樣樣都好肥美同鮮甜,平時打邊爐都要落調味料,但食呢個火鍋係唔洗落醬油都已經好夠鮮味😋同埋會想唔落醬試佢原本嘅鮮味