2019-10-30 537 瀏覽
九龍城出名多美食,由其是泰國菜。早前我就有寫過泰金國的食評,整體上味道和質素真的不錯(只是我當時等了兩個小時,所以不敢再去吃了)這一次就想換換新口味又不想等太久,所以就決定去嚐一下九龍城的其他泰菜。在網上看到小曼谷海鮮燒烤屋是主打海鮮跟咖哩,我又最喜歡吃海鮮和咖哩,所以就決定去嚐一嚐。椰青 $38清甜又解渴,夏天很適合點的飲品青檸菠蘿沙冰 $36青檸味很重,有點搶走了菠蘿的味道但是我朋友很喜歡這重偏酸帶甜的味道,所以他很喜歡泰式生蝦 $118蝦的SIZE不是很大,但是很夠鮮味辣汁很惹味,因為很辣又有一點酸味這個必點泰式馬拉盞炒椰菜苗 $82很有鑊氣又夠哂惹味偏辣和重口味,很喜歡這個我下一次也會再點點咖哩必點的 泰式原味烤薄餅 $30剛剛弄好,所以熱辣辣又夠哂香口鬆脆泰皇咖哩炒海鮮 $238很黏稠的咖哩,甜而不辣而且有陣陣的蛋香味, 配上原味烤薄餅,很好吃!有很多不同的海鮮,當中虎蝦最好吃肉質札實和爽口,可以吃得出來不是死蝦咖哩只是沾到虎蝦表面,所以沒有覆蓋到蝦肉的鮮味燒安格斯西冷牛扒 $228肉質鮮嫩,牛味很濃的牛扒火候剛剛好,可以看到肉質呈粉紅色總結來說,很喜歡這一家的咖哩!那種蛋香

椰青 $38
清甜又解渴,夏天很適合點的飲品
青檸菠蘿沙冰 $36
青檸味很重,有點搶走了菠蘿的味道
但是我朋友很喜歡這重偏酸帶甜的味道,所以他很喜歡
泰式生蝦 $118
蝦的SIZE不是很大,但是很夠鮮味
辣汁很惹味,因為很辣又有一點酸味
這個必點
泰式馬拉盞炒椰菜苗 $82
很有鑊氣又夠哂惹味
偏辣和重口味,很喜歡
這個我下一次也會再點
點咖哩必點的 泰式原味烤薄餅 $30
剛剛弄好,所以熱辣辣又夠哂香口鬆脆
泰皇咖哩炒海鮮 $238
很黏稠的咖哩,甜而不辣
而且有陣陣的蛋香味, 配上原味烤薄餅,很好吃!

有很多不同的海鮮,當中虎蝦最好吃
肉質札實和爽口,可以吃得出來不是死蝦
咖哩只是沾到虎蝦表面,所以沒有覆蓋到蝦肉的鮮味

燒安格斯西冷牛扒 $228
肉質鮮嫩,牛味很濃的牛扒
火候剛剛好,可以看到肉質呈粉紅色

總結來說,很喜歡這一家的咖哩!那種蛋香味加上甜中帶辣的味道,很惹味!
2019-10-20
  • 泰皇咖哩炒海鮮
  • 燒安格斯西冷牛扒
  • 泰式馬拉盞炒椰菜苗
2019-10-29 32 瀏覽
同朋友相約食泰國菜,當然會揀九龍城啦,而今次就揀左呢間係九龍城既小曼谷海鮮燒烤屋去試試。店鋪門口有一隻很大的吹氣公仔,十分易認。望望餐牌,店鋪菜色選擇甚多,由串燒,海鮮,泰菜等等,應有盡有。首先order 了泰式炸蝦餅 (HK$72),蝦餅小份有三粒(HK$72) ,大份則有五粒(HK$112)。 蝦餅十分大粒,炸至金黃色,而且蝦膠爽口彈牙。當然要試下呢度既燒烤,就點了兩隻雞全翼 (HK$18/one)。雞全翼燒得剛好,雞肉很嫩很香口,而且配上沙嗲醬,好吃。試下小曼谷推介-明爐香檸汁蒸桂花魚(HK$248)。湯底酸酸辣辣甜甜,令人開胃,而且桂花魚頗大條,但肉質仍很滑很嫩,讚!泰式鮮蝦炒金邊粉(HK$88),金邊粉有三大隻鮮蝦,而且炒得乾身,味道酸酸甜甜,配上青檸及花生碎,十分滋味。另外點了兩杯飲品,奇異果沙冰(HK$28)及芒果椰汁沙冰(HK$36),沙冰很滑,而且還有少量生果放在沙冰上。特別一題,當晚八點半至九點半還有live band 聽。

店鋪門口有一隻很大的吹氣公仔,十分易認。

特別一題,當晚八點半至九點半還有live band 聽。

2019-10-23 52 瀏覽
今日同老婆去九龍城行街,去得九龍城當係去揾泰國菜食,九龍城太多泰國菜館,真係花多眼亂,都唔知食邊間,但講到食咁多次都keep到水準,非小曼谷莫熟,不過今次就唔係去佢總店既小曼谷,係去佢另一間叫"小曼谷海鮮燒烤屋",佢門口個吹氣公仔係每次行過最吸引我既地方依間叫得燒烤店,當然唔少得好多海鮮選擇,又有燒蟶子,燒魚,好多唔同選擇但我都係鍾情d舊菜,首先叫左個咖喱炒蜆,依個係我每次黎小曼谷必點,又大碟,蜆又大隻,而且d咖喱汁夠餸2碗飯。冬蔭公湯麵係必點,2人份量其實都唔細,仲有2隻大蝦係入面,大隻又爽口,好新鮮。小曼谷炒飯,佢地個精心推介,必試,入面係泰式炒飯,面頭係d蛋皮包住,超好食泰式炒金邊粉需然係好普通,但亦係最考功夫,要唔太乾又唔可以太濕,少少甜又少少酸,如果平衡唔到就會唔好食最後緊係唔少得馬拼盞炒通菜,好入味,好大碟。食完俾番個總結,都食左佢地好多年,但都keep到水準,價錢亦好合理 最緊要係碟碟都咁大碟份,真係抵佢爆晒場咁好生意。

最後緊係唔少得馬拼盞炒通菜,好入味,好大碟。

2019-10-22
  • 泰皇咖哩炒大蜆
2019-10-21 52 瀏覽
九龍城呢間小曼谷次次搭車經過都會見到好多人排隊,同埋比佢外面個吹氣公仔吸引😆 今日終於有機會試下啦!望到個menu真係好厚,基本上所有泰國菜都有就有😍 見到有咁多串燒揀,得兩個人唯有叫4款試試🤤 叫左 豬肉、牛肉、墨魚穌同珍寶腸。 墨魚穌穌真係要燒到有小小窿先好味泰式炸蝦餅$72 一上到黎熱辣辣 蝦好足料 膽膽肉Papaya salad $72 木瓜沙律又係必食之一🤤 愈食愈開胃泰式鮮蝦炒金邊粉 $88 份量好多 食落唔會好油膩我同友人叫左茫果沙冰同椰青, 椰青好清甜仲有新鮮椰青肉可以食 😋

泰式炸蝦餅$72 一上到黎熱辣辣 蝦好足料 膽膽肉

泰式鮮蝦炒金邊粉 $88 份量好多 食落唔會好油膩

2019-10-19 1150 瀏覽
咁大個女都估唔到會有一日係冇地鐵搭嘅,但香港人一向生活好有彈性,咁岩又想食泰國菜,唔使諗一於搭巴士去九龍城。小曼谷一向係我最愛,因為地方坐得闊落,而且食得輕鬆又有 live 音樂真人唱歌,心情輕鬆食慾大增。《泰式鮮蝦柚子沙律》$98最鍾意食柚子沙律夠開胃,柚子粒粒飽滿鮮甜又多汁,泰式鮮蝦 酸辣有勁,加埋新鮮蔬菜健康又好味。《泰式拼盤》$176本小姐有選擇困難症,泰式拼盤係我每次必叫的菜色,一個 combo 已經有齊所有喜歡食嘅炸物,蝦餅絕對是彈牙之選。《鐵板豬頸肉啫芥蘭》$89老人家話要食多啲蔬菜,芥蘭係我最愛,鐵板上熱辣辣香噴噴,豬頸肉肥美爽甜,啫芥蘭脆口又惹味。《小曼谷五星燒雞》$148因為今晚叫咗好多唔同款式嘅餸菜,所以就叫返人氣燒雞半隻,平時我哋一家人要食一隻先夠喉㗎!小曼谷招牌菜,稱得上為五星當然有番咁上下質素,秘製燒雞醬汁味道食過返尋味,肉質柔嫩幼滑,加上美味焦香的雞皮,真係食到停唔到口。《泰式鮮蝦炒金邊粉 》$88食泰菜我比較鍾意食炒金邊粉,味道始終較為地道同埋特別,泰式鮮蝦爽滑彈牙,撈埋花生配菜一起吃更加滋味。《雞全翼》$18雞全翼自己冇可能燒得咁均勻美味,所以必定要o

《泰式鮮蝦柚子沙律》$98

《泰式拼盤》$176

《鐵板豬頸肉啫芥蘭》$89

《小曼谷五星燒雞》$148

《泰式鮮蝦炒金邊粉 》$88

《雞全翼》$18
雞全翼自己冇可能燒得咁均勻美味,所以必定要order。

《椰青》$38
《芒果沙冰》$36
簡直係消暑極品,清新解渴!

短時間冇得飛去泰國,來小曼谷過下癮未嘗不可,值得下次再來!

• 椰青
  • 串燒
  • 鐵板豬頸肉炒椰菜苗
  • 小曼谷五星燒雞
  • 芒果沙冰
2019-10-19 51 瀏覽
平時搭巴士都會見到呢到門口有個大吹氣公仔同大家揮手,裝修舒服企理,仲有户外地方坐。呢到既廚師👩‍🍳都係泰國人。泰皇咖哩法包軟殼蟹咖喱好惹味好食,咖哩會放落法包做成既碗到,切開法包脆卜卜好鬼正。點咖哩食一流。仲有軟殼蟹都啖啖肉無腥味都正。9/10串燒叫左3串雞肉,1串豬肉,1串墨魚丸,好後悔,因為豬肉實在太好味,燒得好香好嫩,叫得一串太少了。沙嗲醬汁又好味😋 仲叫左雞肉,墨魚丸,但系一定一定要叫豬肉,因為真係好好味 🤪🤪🤪🤩🤩🤩9/10炸蝦餅炸得熱辣辣,仲好香好脆,巨型級蝦餅,細份有三舊,不過係好大舊,少人的話,已經好夠食,蝦肉彈牙好食。9/10炸魚餅辣辣地配一個有青瓜既甜酸醬好夾。我中意。9/10辣椒雞肉乾炒河炒得好有鍋氣,味道OK,雞肉嫩滑,辣椒味可以再出D。 7/10

泰皇咖哩法包軟殼蟹

點咖哩食一流。仲有軟殼蟹都啖啖肉無腥味都正。9/10

串燒

炸蝦餅

炸魚餅
辣辣地配一個有青瓜既甜酸醬好夾。我中意。9/10

辣椒雞肉乾炒河
2019-10-17 122 瀏覽
有一排冇食泰國嘢,剛好經過了九龍城,被搶眼吹氣公仔吸引了。走近一看原來是泰國菜泰式生蝦刺身 有六隻,好肥美,入口好鮮甜,辣得來非常之惹味,必點之選!泰式炒金邊粉 好夠鑊氣,份量大份。海鮮孖寶A+B 先$228 好抵食牛油蒜蓉燒大蟶子牛油蒜蓉香氣洋溢,最讓人驚訝的是有一些,炸魚仔。鮮甜嘅聖子栽培口感脆脆的魚仔,別有一番風味芝士煙肉粒焗美國生蠔好大隻,手掌咁大既焗生蠔,真係第一次食,想不到佢哋嘅芝士焗到脆脆的 中間的芝士拉絲,讓人讚不絕口。鐵板豬頸肉啫椰菜苗(馬拉盞)椰菜苗(馬拉盞辣得來又帶一點甜,椰菜苗炒得爽脆入味,入口仲有少少蝦乾,豬頸肉爽脆可口。牛舌沙嗲醬配厚實肥美的牛舌,值得再叫多串。

泰式生蝦刺身
有六隻,好肥美,入口好鮮甜,辣得來非常之惹味,必點之選!

泰式炒金邊粉
好夠鑊氣,份量大份。

海鮮孖寶A+B 先$228 好抵食

椰菜苗(馬拉盞

牛舌
沙嗲醬配厚實肥美的牛舌,值得再叫多串。

1K
2019-10-17 46 瀏覽
冇來呢頭開飯都有一排,難得係附近最啱去食番餐特色美食,話晒有咁多食肆選擇又真係幾傷腦筋,都係聽好友話去食番餐泰國菜話晒呢度都係一個小泰國,而且確係一個唔錯選擇,既然有咁多泰國菜館,梗係要去間人氣推介嘅食肆,就來左小曼谷海鮮燒烤屋品嚐一餐地道美食,係餐牌上已有多款特色菜式,點了幾款人氣美食一同享用,打頭陣有人氣泰式拼盤份量十足,有蝦餅/魚餅/春卷/雞棗,春卷炸得金黃香脆,蝦餅肉質彈牙爽口,魚餅香軟鮮甜,雞棗啖啖肉食落份外滋味,到另一款係泰式燒豬肋骨,先食片卜卜脆蝦片再食件香嫩豬肋骨,入口肉質鮮嫩又食到油脂香甜夠晒惹味,輪到有菠蘿雞肉炒飯,飯粒食落好入味,同時食到雞肉香滑,記得撈埋肉鬆一齊食更加提升口感,唔少得飲個清甜又多汁椰青夠晒解渴,食咗咁耐仲係有D嘢未食,原來係泰式沙爹串燒,點番幾串品嚐下豬、牛當然必吃,燒得特別香濃,又食到啖啖香甜肉汁夠晒地道風味,最後食埋甜品椰汁西米糕拼泰色千層糕,同時食到兩款風味糕點咁先至係一餐泰國美食。
唔少得飲個清甜又多汁椰青夠晒解渴,

2019-10-17 38 瀏覽
今晚又身痕,好想食泰國嘢,記得之前有個朋友介紹過呢間一定要食,所以一放工即刻拉埋個friend搭車去九龍城搵食😋。呢間嘅位置唔算難搵,搭巴士落車行1至2分鐘就到,喺正大馬路邊,門口有個大大隻嘅吹氣公仔,遠遠已經望到佢啦!我哋揀咗張outdoor 嘅枱,有feel啲😍帶位既侍應姐姐好好禮貌,佢知道坐出邊冇咁容易叫佢哋,特登同我地交代返如果需要叫佢哋,舉手就可以啦,佢哋喺入邊會留意,感覺幾舒服,唔使擔心坐喺出邊會冇人理🙈兩個人食嘢真係唔食得多,結果我哋一條魚,咖喱雞,薄餅同埋甜品(其實都唔少🙈)明爐香檸汁蒸桂花魚:成晚嘅主角,我同朋友都好鍾意食魚,食泰國嘢就一定會叫明爐蒸魚,不過平時食烏頭多,今次想試吓桂花魚。一上菜已經聞到少少香檸汁既酸味,條魚熟咗我哋已經急不及待搶着食。條魚好新鮮,魚肉好滑,點上檸檬汁,好夾。黃咖喱雞肉:由於我唔係好食得辣,所以就叫咗黃咖喱,雞肉好滑,個人覺得唔辣,另外叫咗個烤薄餅,個餅烤得好香脆,再點小小咖喱汁,冇得頂👍椰汁西米糕拼泰式千層糕:好傳統嘅泰式甜品,去泰國嘅時候我好鍾意食,今次叫一份懷緬一下。椰汁西米糕,好滑,椰汁味好濃郁。泰式千層糕,口感煙煙韌韌,味道唔

椰汁西米糕拼泰式千層糕:好傳統嘅泰式甜品,去泰國嘅時候我好鍾意食,今次叫一份懷緬一下。椰汁西米糕,好滑,椰汁味好濃郁。泰式千層糕,口感煙煙韌韌,味道唔會太甜。

晚飯時間,仲有個小型Band show,氣氛唔錯。
2019-10-14
  • 明爐香檸汁蒸桂花魚
2019-10-14 42 瀏覽
今晚想食泰菜就黎左呢到食😋兩條友嗌左好多野先黎兩個椰青,勁鮮甜 重點係入面啲椰肉好鬼嫩呀!加哂分啫啫豬頸肉通菜,好有鑊氣,通菜翠綠又爽甜 豬頸肉份量都好多下!細份炸蝦餅都有三大舊,大大隻脆卜卜 點埋泰式辣醬呢個不得了 超大份 生菜有好多塊,成大兜炒肉碎 包埋食口水都流超大碟呢個烤鱔唔平嫁$120兩條,不過燒得好好味 塊皮脆嫁 一咬落去啲汁流哂出黎 好鮮嫩 點埋佢個酸辣sauce好正主食嗌個飯啦。呢個蝦膏炒飯粒粒分明 上面仲成塊蛋蓋飯 好足料!!完全係食唔哂要打包番去食😋 想飲下冬蔭公又驚太大兜飲唔哂,朋友望到餐牌有呢個冬蔭公雲吞河 就試下啦~ 丫點知啲雲吞都唔錯喎!大大粒入面仲有蝦,真材實料 河粉都好闊身 掛到湯埋單六百幾,樣樣都大份又惹味,
今晚想食泰菜就黎左呢到食😋

兩條友嗌左好多野

先黎兩個椰青,勁鮮甜 重點係入面啲椰肉好鬼嫩呀!加哂分

細份炸蝦餅都有三大舊
,大大隻脆卜卜 點埋泰式辣醬

超大碟

呢個烤鱔唔平嫁$120兩條,不過燒得好好味 塊皮脆嫁
一咬落去啲汁流哂出黎 好鮮嫩 點埋佢個酸辣sauce好正

埋單六百幾,樣樣都大份又惹味,
2019-10-13 40 瀏覽
小曼谷海鮮燒烤屋 網址: 地址: 九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖 電話: 27167868 住九龍區,要食泰國菜腦中必然第一閃出九龍城為地點。發了薪水,多預算能點多些菜式,那要一道海鮮$228combo 抵食,比分開點平2成左右。 燒盲鰽魚,好似不論單獨食或蘸醬食都好襯,大大條多肉的,面上沾滿了鹽,中間塞了香料去除腥味,多了芳香齒脥留香,骨邊位都全啜食不浪費搭扇具,汁好甜$148 豬手煲,首先皮都脂肪都煮到好腍身,入口即化,個汁似甜豉油,撈飯一流,豬手肉都吸盡醬汁,皮又qq 軟滑,必點菜$ 72 鹹魚炒芥蘭菜,靚芥蘭唔會苦澀,仲好爽身架,濃郁重口味搭上鹹魚炒,一股強烈魚香隨即飄出!口味略鹹重但好下飯抵食所以在一區有幾間分店就知無去錯啦
小曼谷海鮮燒烤屋
網址:
地址: 九龍城太子道西398號御太子地下1-3號舖
電話: 27167868

住九龍區,要食泰國菜腦中必然第一閃出九龍城為地點。

發了薪水,多預算能點多些菜式,那要一道海鮮

搭扇具,汁好甜

抵食所以在一區有幾間分店就知無去錯啦

2019-10-11 493 瀏覽
小曼谷海鮮燒烤屋最近一直都好想入九龍城食泰菜,諗起泰菜就諗起小曼谷🤣,今日帶爸爸出黎食好西啦😋,爸爸好high呀,一入去就有live band show睇,泰式燒盲曹$168🐟好新鮮,成條魚好厚肉,肉質嫩滑,好juicy呀,魚肚入邊塞咗好多香料,火候啱啱好,醃料調味得啱啱好👍🏻羊架$118🐑楊家燒得啱啱好,7成熟左右,外脆內軟,肉質好嫩滑,保留左少少羊騷味,爸爸好鐘意呀黃咖哩牛腩$88🐂咖喱味好香,有少少微辣,牛腩好淋好嫩,份量都吾小🥘,陣陣椰香味好食呀菠蘿海鮮炒飯🍍$83啲飯炒到一粒粒乾身既,好有火候,有菠蘿、肉鬆、洋蔥等等。成個飯酸酸甜甜好開胃,邊個話我地兩個人食唔晒,我哋每次出去食飯都會清晒,因為唔會浪費。椰青天氣咁熱 當然飲番杯椰青水😋好清甜呀,啲肉好嫩滑。 最高為(5/5)味道⭐⭐⭐⭐⭐️價錢⭐⭐⭐⭐環境⭐⭐⭐⭐服務⭐⭐⭐⭐推薦星數⭐⭐⭐⭐#hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggger#hkfoodblog#hkrestaurant#foodpotography#openricehk#foodpic#foodporn#picoftheday#instafood#

小曼谷海鮮燒烤屋

羊架$118🐑
楊家燒得啱啱好,7成熟左右,外脆內軟,
肉質好嫩滑,保留左少少羊騷味,爸爸好鐘意呀

黃咖哩牛腩$88🐂
咖喱味好香,有少少微辣,牛腩好淋好嫩,
份量都吾小🥘,陣陣椰香味好食呀

菠蘿海鮮炒飯🍍$83

椰青
天氣咁熱 當然飲番杯椰青水😋好清甜呀,啲肉好嫩滑。

最高為(5/5)
味道⭐⭐⭐⭐⭐️
價錢⭐⭐⭐⭐
環境⭐⭐⭐⭐
服務⭐⭐⭐⭐
推薦星數⭐⭐⭐⭐

#hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggger#hkfoodblog#hkrestaurant#foodpotography#openricehk#foodpic#foodporn#picoftheday#instafood#topcitybiteshk#hkig#hkiger#hkigers#foodie#foodgasm食評#相機食先#食好西#九龍城泰國菜#小曼谷海鮮燒烤屋
2019-10-08
無聽過朋友講都好,搭車經過都會比佢門口隻吹氣公仔吸引,相當有動感😂 一場黎到,見到呢隻野心情都靚番啲!入到去發現居然連live music performance都有😮 而且都幾好聽,都算係驚喜☺️ 呢一餐既食物真係相當高質素!👍🏻🍽 鐵板馬拉盞炒豬頸肉通菜必點之一🌟 超大份量,濃郁惹味,豬頸肉好軟腍,食完碟菜都飽左一半!🍽 海鮮孖寶海鮮孖寶又係一絕!強烈建議嗌鹽燒盲鰽,真係好大條好厚肉!一揭開焦燶既魚皮,入面係啖啖嫩滑魚肉,真係好滿足😋另外嗌左牛油蒜蓉燒帶子,差啲想加個白飯呀!☺️🍽大蝦炒金邊粉味道都相當唔錯,而且蝦唔似出面又梅又細隻,呢度足足有3大隻爽口既蝦,而且有蝦味!非常推薦🌟總括黎講,呢間既份量同味道都好過水準,黎九龍城食泰菜果然係明智之舉!😎

呢一餐既食物真係相當高質素!👍🏻

海鮮孖寶-鹽燒盲鰽
大蝦炒金邊粉
  • 香燒扇貝
  • 鐵板豬頸肉炒椰菜苗
今晚同寶寶嚟九龍城呢邊買嘢,順便嚟呢邊懷緬下以前讀書嘅日子,畢竟之前喺呢度都讀左兩年書😝一場過到嚟,順便喺呢區食埋飯先返去😎嚟咗呢一間以前成日同同學來嘅餐廳❗️呢度仲有live聽添,有少少泰國海邊酒吧嘅feel😝 唱嘅歌都係英文歌為主~牛油蒜蓉燒聖子王(3隻)$163蟶子皇真係超大隻超多肉❗️食落爽口彈牙好新鮮❣️同時夠濕潤,冇燒到乾晒咁,燒得岩岩好👍🏻鋪喺表面脆卜卜嘅銀魚仔仲增加左脆脆口感☺️.泰皇咖喱炒海鮮 $238好大份,應該係二人分量來~入面嘅海鮮有青口、大蝦、蜆肉、魷魚及帶子❗️好豐富❣️青口及蜆肉同蟶子口感一樣咁彈牙爽口😍大蝦嘅殼幾易剝,咬落感覺實在,冇霉~仲有啲蝦嘅鮮味添☺️咖喱好香,唔會好辣,平時唔太食得辣嘅我一直食落去都唔使點飲水😆 最欣賞佢軟滑綿綿嘅質感☺️泰式原味烤薄餅(2塊)$30一睇就知係點來蘸咖哩食嫁啦🙈熱辣辣♨️香氣四溢❗️上枱即刻聞到好香牛油味🤤入口香軟酥脆,蘸埋咖喱一齊食更加係錦上添花😍.小曼谷原隻芒果糯米飯 $78大大個原隻芒果🥭 切成細細舊,好方便食🥰入口鮮甜軟熟,生熟程度啱啱好❗️配埋芒果糯米飯➕椰漿,口感豐富又甜甜地咁,做飯後甜品一流❣️
一場過到嚟,順便喺呢區食埋飯先返去😎

嚟咗呢一間以前成日同同學來嘅餐廳❗️

牛油蒜蓉燒聖子王(3隻)$163
牛油蒜蓉燒蟶子皇

蟶子皇真係超大隻超多肉❗️
鋪喺表面脆卜卜嘅銀魚仔仲增加左脆脆口感☺️
泰皇咖喱炒海鮮 $238
泰皇咖喱炒海鮮

好大份,應該係二人分量來~
入面嘅海鮮有青口、大蝦、蜆肉、魷魚及帶子❗️好豐富❣️
青口及蜆肉同蟶子口感一樣咁彈牙爽口😍
大蝦嘅殼幾易剝,咬落感覺實在,冇霉~
仲有啲蝦嘅鮮味添☺️

泰式原味烤薄餅(2塊)$30
泰式原味烤薄餅

一睇就知係點來蘸咖哩食嫁啦🙈
熱辣辣♨️香氣四溢❗️上枱即刻聞到好香牛油味🤤
入口香軟酥脆,蘸埋咖喱一齊食更加係錦上添花😍
小曼谷原隻芒果糯米飯 $78
小曼谷原隻芒果糯米飯

大大個原隻芒果🥭 切成細細舊,好方便食🥰
入口鮮甜軟熟,生熟程度啱啱好❗️
牛油蒜蓉燒蟶子皇
泰皇咖喱炒海鮮
泰式原味烤薄餅
小曼谷原隻芒果糯米飯
  • 泰皇咖哩炒海鮮
  • 泰式原味烤酥餅
2019-10-08 51 瀏覽
雖然開始入秋,但呢排天氣都仲係好熱,今晚想食d酸酸辣辣既野,所以就約frd去食泰國菜,成日都聽九龍城有好多好食既泰國菜,就search完決定呢間。佢一入門口就有好大個充氣公仔做生招牌,唔怕見唔到,我地大約7:30到,已經見到好多人食緊,除左招牌泰國野之外,呢間仲有串燒食,都幾多元化。我地叫左唔同既串燒,睇menu價錢都好平,多數20蚊內一串。我地叫左包括豬牛雞各一串、雞全翼。估唔到性價平都算高,大大份,特別雞全翼好貼心幫我地分開兩截易d食,用黎配啤酒無得輸。蔬菜方面,我地唔想啖啖肉,就叫左翠肉瓜貼冬菇中和下。翠肉瓜就不過不失啦,但冬菇相當唔錯,一咬菇好多汁,有香濃冬菇鮮味,唔會燒到太乾。除左串燒,我地都叫左青咖喱海鮮同芝士namm餅。青咖喱唔會太辣,入面有鮮魷同青口,加埋namm餅食幾好味。另外,我地叫左細既冬蔭公湯,雖然話係細,但每人都有3碗,飲唔曬咁濟。冬蔭公湯正常發揮,傳統酸辣加少量椰奶味,都可以一試。總括黎講,九龍城泰國菜相當唔錯,價錢中等,食到飽一飽,買單兩個人600蚊到,下次可以再黎食多次。