2016-05-11 570 瀏覽
成日見到有人排隊,咁去試一試咩東東一間以台灣課室做主題既台式餐廳。入到去真係覺得有點返左去讀書時既感覺入面既台,櫈,餐具全都係圍繞校園。一行四人我叫左個鹽酥雞飯:我覺得雞有點咸,可能炸得耐左D。有DD硬 !但OK 既!同事叫左海南雞飯:味道唔係好差,OK!牛肉麵:呢個幾好,湯底重牛味,而牛都‘林’!
成日見到有人排隊,咁去試一試咩東東
一間以台灣課室做主題既台式餐廳。
入到去真係覺得有點返左去讀書時既感覺
入面既台,櫈,餐具全都係圍繞校園。

一行四人
同事叫左
海南雞飯:味道唔係好差,OK!

牛肉麵:呢個幾好,湯底重牛味,而牛都‘林’!

2016-05-10 654 瀏覽
因為睇左我的少女時代,再加上有咁多雜誌報導,我就同朋友一齊去試下喇....呢日我地兩個晚上7點到去到,見到有好多人啊....我地坐低後就跟店員嘅指引出去買野食喇。叫左一個海鮮喇沙同埋鹽酥雞扒飯。先講一講個海鮮喇沙,唯一可以讚嘅係佢有個沙律,但係個湯真係冇味,好似滾人咁淡淡的,唔知以為自己叫左個清湯,同出面果啲喇沙真係超級唔同。啲海鮮又好細粒,完全係普通雜海鮮包果類。我有再加杯飲品,飲品就ok啦然後友人食鹽酥雞飯,欣賞佢有配菜,但係鹽酥雞扒暖暖地,根本就唔夠熱,而且都唔脆,可能係太多人的關係,炸定晒所以先係咁。本人始終覺得鹽酥雞要即炸先好食!我諗唔會再有下次喇

本人始終覺得鹽酥雞要即炸先好食!

我諗唔會再有下次喇
2015-12-15
2016-05-09 466 瀏覽
觀塘作為一個工業區,在製造業息微之時,成功利用地方寬廣、租金便宜的空置工廠單位,翻身成為新興的飲食區。成本下降所帶來的價廉物美,吸引了不少食客於假日前往一探真偽。筆者於是鎖定了「工廠餐廳」,最後在眾多餐廳中挑選了這間名叫「小時光」的台式餐廳。入夜後,工廠大廈開始陷入沉睡,連同大廈的主入口都封閉起來。在一番打探後,終於在停車場出入口的二樓發現了「小時光」的招牌。走上樓梯,就正式抵達目的地。推門進內,兩個「台灣學生妹」打扮的接待員正在招待著為數不算太多的客人。等位時間不到五分鐘,就有接待員詢問筆者能否到上一層位置用餐。雖然餐廳採用自助式點餐,顧客需要先到主層點餐及付款再根據提示器提示取餐,但能免卻等候時間自然欣然接受需要上下走動的不便。整間餐廳的裝潢和設計是以校園為主題,模擬校園的不同角落,選用了課室的黑板、舊書桌、舊椅子,也有很多陳年擺設,令人份外深刻。最令人歡喜的,是書桌上有著各種屬於學生的塗鴉和雕刻;雖說是台式的味道,依舊能帶著食客的心神回到童年校園的時光。安頓好後,便開始選擇餐點。雖然選擇不多,但我們也選了片刻,最後選擇了夜市香酥雞便當 ($55) 配抹茶紅豆($30) ,以及古香

安頓好後,便開始選擇餐點。雖然選擇不多,但我們也選了片刻,最後選擇了夜市香酥雞便當 ($55) 配抹茶紅豆($30) ,以及古香味炸排骨便當($55) 配西柚蘇打 ($35)。

大概等了十分鐘,提示器響起,筆者便拿著提示器去取餐。餐點的擺設很有特式,裝著飲料的器皿是實驗室用的錐形瓶和燒杯,筷子則為粉紅色木顏色款式。
夜市香酥雞便當配抹茶紅豆:

香酥雞排分量充足並且厚身,表面炸皮厚度一般,尚算是脆而不硬。雞排肉質一般但不乾身,肉汁加上雞皮與本身雞排的脂肪對肉質的稍作補救。香酥雞本身沒有任何醬汁,亦毋需醬汁已味道充足。

抹茶紅豆的味道尚算可口,外觀也是一流,唯一可以在雞蛋裡挑骨頭的是凍飲時冰塊在杯面上浮動導致較難飲用,餐廳可能需要考慮作出改善。
古香味炸排骨便當配西柚蘇打:

排骨的分量不輸於香酥雞,薄切的肉排與簿身的炸皮、經油炸後尚算柔嫩的肉質,肥瘦適宜並帶骨,在口感上可以說是十分滿意。唯排骨本身的肉味及調味較淡,加上醬汁後不算乾身但亦不夠濃味。

西柚蘇打,滿分,好喝。

除了便當的主菜外,跟餐的還有白飯和配菜。珍珠白米加上黑芝麻點綴,唯白飯的溫度不算很足,只能說是溫暖;配菜有三種:西蘭花,沒有特別,只是分量極細;芽菜,爽口,清爽,不錯;菜甫,帶有指天椒絲,清脆含辣,好吃。

由於餐廳的座位數目充足,享用食物過後,還可以多留一會跟朋友聊聊天,也可以看看書架上的漫畫。
題外話/補充資料: 補充:整體上筆者是十分滿意餐廳的所有事物。唯獨最大的問題,就是最初吸引筆者的元素:工廠。離開餐廳時大約十點多,工廠的大部分出入口已經關閉(包括筆者進入餐廳的超方便樓梯!!!),食客只能從較遙遠的車輛行走通道離開,而且途中燈光灰沉和需要與貨車爭路!
2016-04-23
  • 夜市香酥雞便當
  • 配菜
2016-05-05 689 瀏覽
行完山諗住係九龍東搵食啦~原來將軍澳附近都無野好食, 決定去返多選擇,非連鎖的觀塘. 有人提議去試小時光, 呢間久聞其名, 從未光顧, 點知.....環境係唔錯的, 只係原來係全自助. 一黎SERVE的姐姐仔講國語(唔知係台灣人定大陸人呢),總之已經俾香港人同化左, 快, 無表情, 想你快D食快D走咁的樣. 呢度扣一分觀塘咁多好野食, 暫時唔會再揀呢度羅~~~
行完山諗住係九龍東搵食啦~原來將軍澳附近都無野好食,
決定去返多選擇,非連鎖的觀塘.
三杯雞飯
夜市雞排飯
豬肉餃子配酸辣麵
觀塘咁多好野食, 暫時唔會再揀呢度羅~~~
題外話/補充資料: PS 佢要自己倒水嫁嘛. 咁啱我地樓上無晒杯, 落去問佢攞, 佢俾個崩的我. 仲要俾一個咁大把, 明明話幾個嫁嘛.....知唔知咩叫崩口人忌崩口碗呀姐姐仔?
2016-05-02
2016-05-01 968 瀏覽
位於工廠中的台式餐廳,冒名而來!由於午餐時間,好full,坐上第2層較寧靜,菜式都充滿台味,有似足台灣高中的學校課室的檯櫈,但是腳長的朋友就同我呻坐得不舒服! 下層的窗邊有一排排漫畫以供選擇, 整個氛圍令我諗起電影「我的少女時代」 以自助式為主,餐具,點餐都是自理的。海鮮喇沙湯米+沙律+凍黑糖奶茶,沙律多但略嫌醬汁太少,由於喇沙的椰奶味較重,所以不太辣,味道還算ok, 可惜配料方面並沒有用上新鮮的蝦,有點兒失望 配合四周課室的氛圍,奶茶用實驗室的器皿裝載,幾特別 奶茶,冰粒,黑糖粒分別放於3個不同的杯,任由個人加或減冰粒的數量,不用沖淡奶茶的味道 黑糖粒似啫喱,增添咬感,可惜奶茶本身較甜,略嫌太少茶味,味道一般般。麻油雞麵線+抹茶拿鐵,雖然主菜麻油雞及麵線已經分開,但麵線好快就變得極腍。另外,雞塊浸於一大碗麻油中,除左油外,我吃不出有其他任何味道,總結一句,好難食 抹茶拿鐵旁有一塊曲奇作茶點,幾窩心,可惜拿鐵只有甚少抹茶味,而且超甜 整體而言,雖然格局充滿台味,食物味道一般,飲品偏甜,無下次。
以自助式為主,餐具,點餐都是自理的。
配合四周課室的氛圍,奶茶用實驗室的器皿裝載,幾特別
午餐
2016-04-30 765 瀏覽
觀塘的樓上舖開得愈演愈烈,百花齊放甚麼菜式都有,今晚放工後與小冤家一起晚飯,佢提議去一間好想去但又一路未去的餐廳試吓,就是這間“小時光”了!踏進二樓的時候,看到牆上的壁佈版、桌椅……就感覺進入了班房一樣,亦不禁勾起了一些童年的回憶雞塊好大塊,外層脆卜卜炸得很鬆脆,入面仍然鎖住了雞肉的肉汁!這款麵除了鹵肉粒外,還跟一碟有5種餸的鹵水拼盤、分別有(蘿蔔、蛋、豆腐、雞翼、牛) 鹵得入味之餘又沒有咸得霸道,恰到好處
香酥雞
台南鹽水意麵
香酥雞
台南鹽水意麵
Ventured to the dark side today. About Kwun Tong...Kwun Tong is famous for the unique cafes and specialty eateries inside the old industrial buildings. It is actually hard to find these places without a guide. Not many of these restaurants put signs on the streets and there is very few indications to tell people that there is food up there inside these buildings which 40" long trucks come in and out. Lucky that I have my cousin as my guide today and she brough me here. Interior...Service...A ver

About Kwun Tong...

Interior...Service...
A very cute and cosy place indeed, and a cute Taiwanese (or a HK girl with Taiwanese accent) greeted us. Besides the sweet welcoming, I was instantly impressed by the 80s childhood/primary school decor. They do the styling of the cafe quite well that it is not over-done nor fall on the cheapie side, in fact I fit well to the primary school desk and chair, and a drawer for my handbag - comfy! It is self served here.

As for the Food....
We both ordered the Taiwanese minced rice + marinated tofu and meat (beef, chicken wings) set, which came with a cold starter dish and a drink - everything on a tray which looks cute. Tasted good and authentic too.

Overall...
It is so great that there is such place for lunch to get away from the busy work and rushy environment. Hope to explore more around Kwun Tong these two week while I am working onsite here
2016-02-02
2016-04-26 1041 瀏覽
在openrice看到今日營業到10pm已經專程830趕到過去點知一入去問:「幾位」答完「兩位」就話:「我地臨檔出唔切餐已經停左單」1)明明門口都冇貼告示。2)而且咁岩撞到個朋友都未點餐朋友話我地同台,亦都唔得,堅持話自臨檔其實如果佢講句「唔好意思可能即使心你點餐都會等到10點半後」都冇咁惱。咁你營業時間中意收就收,問左兩位但又話唔做生意⋯令人太失望!唔會再光臨!
在openrice看到今日營業到10pm

已經專程830趕到過去

點知一入去問:「幾位」

答完「兩位」就話:

「我地臨檔出唔切餐已經停左單」

1)明明門口都冇貼告示。

2)而且咁岩撞到個朋友都未點餐

朋友話我地同台,亦都唔得,堅持話自臨檔

2016-04-26
2016-04-21 1483 瀏覽
早聞小時光的名氣,特意遲點出門,避開午市的人潮。點了魯肉飯便當套餐,有一碗魯肉飯、配菜、羅白豆腐及雞翼,老水味濃,十分好下飯。魯肉飯肥瘦肉相間,十分之好味,另有牛展, 軟硬適中, 食了一整碗,豆腐老得入味,值得一讚!
2016-04-17 1628 瀏覽
星期五晚約咗哥嫂明天出去下午茶,喺openrice search到呢間小時光,所以特別前來試下,去到門口就見到好懷舊,似陳相識嘅感覺。食物方面,我地叫了夜市香酥雞便當,紅燒牛肉便當,紅燒牛肉麵,仲有滷味拼盤同炸拼盤,紫薯拿鐵,摩卡同美式咖啡,啲杯好得意見到兒時玩意,好懷念
2016-04-16
下午茶
2016-04-17 1350 瀏覽
藏身於工廈的一角. 到達時已經接近兩點,但等候的人潮不絶. 好在流轉速道快,十分鐘內已可入座.很多食評已經提及環境,的確有小時候的感覺. 餐具的選擇也很有心思. 非常愛杯裏藏著的長頸鹿!但食物質素只是一般.我們點了炸排骨及肉燥飯.排骨份量大又厚,但唔夠香.感覺似炸完放左好耐. 肉燥飯跟鹵水牛肉雞翼,但不諗也不入味.

但食物質素只是一般.

2016-04-16
10 分鐘 (堂食)
2016-04-16 8741 瀏覽
今天來到觀塘的小時光過一個悠閒下午。甫走進小時光,便覺得自己穿過隨意門來到台灣的課室。整間餐廳樓高兩層,裝潢擺設非常有心思,全都是圍繞著課室這個主題,牆上貼滿工作紙,還有許多充滿童趣的海報,還有書櫃、黑板、圖書、地球儀等等讀書時期的物品。就連餐桌都是班房的桌子,有鐵櫃桶的那種,桌面有放筆的凹陷位,還有塗改液原子筆的塗鴉。餐點全是台式食物,菜單很可愛,除了食物名稱,還附上簡介和注音。仔細閱讀菜單,我決定點台式三杯雞便當($55)和紫薯拿鐵($35),朋友的是麻油雞麵線($60)和黑糖紅棗桂圓薑母茶($40)。在櫃枱點菜後,店員會給一個取餐感應器。餐廳準備好食物時,感應器便會響起,而且響得非常急促和大聲。我們在餐廳不斷聽到感應器的響聲,難免有點煩躁,建議餐廳把響聲轉為靜音震動,讓顧客安靜享受屬於他們的時光。餐點很快就準備好了,需要自取餐具,想不到餐廳的心思細密至餐具都和課室有關,筷子是顏色筆,盛載餐具的籃子和擺位都很像美術室的陳設,唯一要挑剔的是碗碟很油,摸上去的感覺不太好。三杯雞的調味很濃、很入味,非常下飯,可惜的是雞肉太老太柴。前菜小食如菇類、椒類、西蘭花正好填補了三杯雞飯沒有蔬菜的不

台式三杯雞便當
三杯雞的調味很濃、很入味,非常下飯,可惜的是雞肉太老太柴。前菜小食如菇類、椒類、西蘭花正好填補了三杯雞飯沒有蔬菜的不足。
麻油雞麵線
朋友說她的麻油雞麵線欠缺點麻油味,不好吃。
紫薯拿鐵
雖然這裡的食物質素平平,但飲品卻十分出色。小時光的所有拿鐵都無咖啡成分,我的紫薯拿鐵賣相非常討好,粉紫色的,還拉了個白色心形。喝起來質感綿密,溫暖的牛奶中滲透一陣陣紫薯香,配一塊香脆的曲奇,絕對是味覺的享受。

朋友的黑糖紅棗桂圓薑母茶果真的養生飲品,各樣滋補材料放滿整個茶壺,喝著溫熱的薑母茶,間中吃一口桂圓,身體漸漸暖起來。

建議各位在這裡點杯飲品,邊喝邊欣賞店家的陳設裝飾,回味一下學生時代。
2016-04-15 7360 瀏覽
入到黎你就會忍唔住唱起“小幸運”呢間餐廳係我係觀塘工廈試過既餐廳暫時最特別的一間呢度有2層.地方都算大.冇諗過呢度都有呢啲theme dining事前想book枱.不過佢話5個人或以上先有得book星期五的晚上8點.都有成20個人等.我+男友+細妹3個人.大約等左20分鐘就有位一入到去見到個裝潢係好樸素果啲(即係冇乜裝修).佢放左好多懷舊/讀書有關既野連waitress都係 (相的右上角)我地坐上層. 啲枱櫈好有學校feel仲要用塗改液畫晒野咁.好正.仲有啲lab先有既大枱最正係仲有成個漫畫架.啲漫畫係-----真既!真係有人睇架!點餐又點呢?原來要係番下層排counter俾錢.好似學校canteen咁餐廳另一個特色: 成間都有好多長頸鹿!! 真係周圍都有呢堆係收銀機前的長頸鹿點完餐就可以係呢度拎餐我地點左: 其實3個餐啲餸都好大份.女仔一定夠飽.男仔黎講碗飯就應該唔夠喉呢個魯肉便當都幾正.好鬼多餸.啲牛好好味架!!!啲豬扒好厚身.其實抵食.不過略嫌佢啲粉厚左少少.食落去啲邊感覺有點油膩.不過味道其實ok香酥雞一向冇得輸. 都唔錯.真係好大舊根本你碗飯食晒但啲肉應該仲有一半未食特別提
入到黎你就會忍唔住唱起“小幸運”

呢間餐廳係我係觀塘工廈試過既餐廳暫時最特別的一間

事前想book枱.不過佢話5個人或以上先有得book

waitress都係
(相的右上角)
我地坐上層. 啲枱櫈好有學校feel
仲要用塗改液畫晒野咁.好正.仲有啲lab先有既大枱
最正係仲有成個漫畫架.啲漫畫係-----真既!

真係有人睇架!

點餐又點呢?
餐廳另一個特色: 成間都有好多長頸鹿!! 真係周圍都有
呢堆係收銀機前的長頸鹿
點完餐就可以係呢度拎餐
我地點左:
台式魯肉便當
呢個魯肉便當都幾正.好鬼多餸.啲牛好好味架!!!
古早味炸排骨便當
夜市香酥雞便當
香酥雞一向冇得輸. 都唔錯.真係好大舊
根本你碗飯食晒但啲肉應該仲有一半未食
特別提下個“綠茶拿鐵”..omg.勁勁勁好飲!!!我唔記得幫佢影張單人照
...啲綠茶味好重.要試下!!
美祿恐龍
呢個都好多人點...好得意!!係用conical flask 同mini beaker裝住朱古力同美祿粉
仲要又長頸鹿杯!!!
紫薯拿鐵
我就點左紫薯latte. 平時都好少見有呢個選擇.一於試下!
雖然佢紫薯冇綠茶個味咁重.不過都ok既
暖笠笠的感覺!

成餐飯都係咁影相.因為實在太多野影
上層有個跳馬.我叫男友扮跳住俾我影相(haha希望冇嚇親隔離枱)
其實地下仲有跳飛機..呀...好old school呀.應該要著校服黎
仲有野賣
樓梯牆紙係....試卷&練習!
好有feel 的餐廳!
20 分鐘 (堂食)
台式魯肉便當
古早味炸排骨便當
夜市香酥雞便當
美祿恐龍
2016-04-11 1553 瀏覽
觀塘工廈特色cafe 愈來愈多, 今次來到校園時代為主題的小時光。位置有點偏僻, 如果不是門外的公仔, 恐怕會走過。一到埗, 果然好有校園味道,不止四周環境, 服務生更穿著台灣味道的校服呢哈哈點餐形式有點像快餐店, 點餐及取餐都於出面。今次點了排骨便當和魯肉便當。總括來說, 影相呃like post fb 是cp 值高的。
點餐形式有點像快餐店, 點餐及取餐都於出面。
今次點了排骨便當和魯肉便當。
魯肉便當
古早排骨便當
2016-04-10
魯肉便當
2016-04-10 1157 瀏覽
香酥雞和炸排骨都可以不過有點不明白,餐單上明明有奶茶叫,但服務員卻說沒有奶茶賣,最後叫特飲黑糖奶茶,令到整個晚餐的消費增加了很多。這一點就令我覺得這一餐很不值。另外,強調地說起司薯條不要吃,薯條很硬,而且只是起司粉,沒有起司的味道。差!
香酥雞和炸排骨都可以

2016-04-10