2017-07-29 145 瀏覽
地方比較難搵 都要問保安先識去到等位 有位坐但有異味無錯有好多懷舊野 但直頭係舊野書 鐘 裝飾 牆等 係黃左潮濕左 無電 塵等其實係收集哂舊野既老人屋食物 普通無味 但分量夠 價錢平民
地方比較難搵 都要問保安先識
去到等位 有位坐但有異味
無錯有好多懷舊野 但直頭係舊野
書 鐘 裝飾 牆等 係黃左潮濕左 無電 塵等
其實係收集哂舊野既老人屋
食物 普通無味 但分量夠 價錢平民
5 分鐘 (堂食)
2017-07-27 194 瀏覽
没有想到,这家如此有特色的台湾餐厅竟然会在一个这么隐蔽的工业大厦里面,找到这家餐厅的时候真的有一种山重水复疑无路,柳暗花明又一村的感觉!喜欢吃特别台湾菜的同胞们,来这里绝对不会后悔!连装新品的容器都被设计成做化学实验用的烧杯,复古的格调真的很让人喜欢。我和朋友们点了三杯鸡,东坡肉套餐和夜市香酥鸡便当🍱,分量不大,一个人刚好能吃饱。做为2016得奖热店,还是很推荐那些喜爱台湾风格又有些怀旧的朋友们来这里尝一尝美味
2017-07-27
10 分鐘 (堂食)
2017-07-26 147 瀏覽
距離觀塘地鐵站不遠,地理位置方便。由於是工廈食店,空氣不流通,空調和風扇也比較舊,所以在夏日炎炎容易讓人喘不過氣來。食物方面,點了一個台式魯肉便當和紅燒牛肉麵。食物賣相可以,但味道卻強差人意。台式魯肉便當中,飯略嫌過濕,口感欠佳;而魯肉則全是肥膏,雖入口即溶,但太膩了。魯肉味道偏淡,汁也不足以讓白飯拌勻,整體質素較低,比預期失望反而配菜讓人驚喜,蘿蔔 海帶和豆腐也十分入味,豬耳亦很爽口。推薦推薦紅燒牛肉麵中,麵質值得一讚,軟硬適中。而牛肉亦很淋身,牛筋和牛肉的比例剛好,不會太濟,配撘青蔥和酸菜同時亦可滅低飽濟感。可是,湯底較淡味,完全吃不出味來總括而言,順路經過可以一嚐,但不必特地來一趟,質素一般。

總括而言,順路經過可以一嚐,但不必特地來一趟,質素一般。
紅燒牛肉麵
台式魯肉便當
2017-07-24 220 瀏覽
難得今日放半日假,男朋友同我去拍拖仔,之前都嚟過一次,因為係facebook睇到同學仔D相,覺得幾有童年感覺,所以同男朋友嚟試吓!其實第一次嚟除左環境吸引之外就冇乜突別!飲品唔算出色,只因為唔夠熱……點知今次再嚟仲失望,連飯都係凍,我要拎去換,仲有叫左件朱古力蛋糕,真係嬲呀!超細件……收$42😠😠大家睇吓圖片比較吓就知!今次要出手寫寫,反應吓!下次唔會再嚟!
2017-07-12 869 瀏覽
由公司走過去約15mins,在工厦覓食慣了,但坐客上到去我都要揾-揾,因為完全無指示牌。-打開門,裏面已經滿滿是食客(約12:30pm),幸好今天單人匹馬來試試,才不用等位。週圍裝飾很有校園風,坐在書桌前吃午飯!形式是出去㕑房前付款落order, 再等機仔震動就去取餐。我點了大家review 推薦的鹵肉便當,餐包飲料,我揀了台式奶茶。鹵肉飯內有肥肥鹵肉,味道ok。便當包的主菜有牛、豬耳、蘿蔔、鹵蛋,牛又淋又入味,豬耳很爽口呢!奶茶就很像三合一冲劑的味道。整體而言,除却多人不能細味環境,$58在懷舊鋪內吃這份量的便當,是挺不錯。

,豬耳很爽口呢!

奶茶就很像三合一冲劑的味道。

2017-07-12
2017-07-12 624 瀏覽
網上講到咁好,身為觀塘人當然要來試試,一行三人,來到小時光,我叫左個炸排骨便當、朋友叫了東坡肉套餐、鹵肉便當,個排骨便當一酊,頂!難食到不堪,又干又柴皮、又硬,一個最普通最簡單的排骨都做唔到,呢個真係可以收檔。而東坡肉真心麻麻,肉質好、汗入得唔夠,鹵水明顯唔夠力、唔夠時間;而個鹵肉便當就一般般,算是吞得落肚,但都係果句鹵水明顯唔夠力、唔夠時間,個鹵水膽明顯少左野,偷師偷唔曬,所以有此下場。總結一句,唔會再黎,898。

總結一句,唔會再黎,898。
炸排骨便當
帳單
2017-07-12
2017-07-11 504 瀏覽
之前嚟過一次,點知冇開。今次嚟之前Double check咗幾次XD入面裝修好特別,好似課室~而且飲品器皿亦充滿實驗室風格,諗起以前中學去Lab上堂嘅日子~我地兩個人嗌咗一份綜合水餃和台南鹽水意麵套餐。綜合水餃比較普通,配上酸辣湯麵;而意麵則比較有特色,麵質口感煙韌,鹵水拼盤都煮得好入味~另外我地叫咗杯美祿恐龍,佢用燒瓶裝住,賣相特別~而且由於啲脆粉係自己加,所以唔會有浸得太耐變冧嘅問題~此外仲有一杯香芋Latte,放喺兩層玻璃杯內睇落更漂亮~總括來說食物味道普通,但環境氣氛一流
之前嚟過一次,點知冇開。
今次嚟之前Double check咗幾次XD

另外我地叫咗杯美祿恐龍,佢用燒瓶裝住,賣相特別~

而且由於啲脆粉係自己加,所以唔會有浸得太耐變冧嘅問題~
此外仲有一杯香芋Latte,放喺兩層玻璃杯內睇落更漂亮~

總括來說食物味道普通,但環境氣氛一流
非常隱蔽的台式舊日情懷食店,店內很有台式青葱歲月的情懷😊,包裝著普通的台式便當。味道來説不怎麼好吃,一般吧,六七玩一個便當再加杯飲品,那就👌啦。這間食店真鬼祕,從工廈B座兜入A座,以為要搭電梯,原來一直行見到個M&M公仔就到了小時光😏最吸晴都係其裝修格局,食客也很年輕,令人懷愐那些年的學生lunch hour。原來還有二樓,比一樓寬闊一點,以為回到學生common room 😜還有很多漫畫書,阿仔問有冇老夫子😮 … 對唔住,冇,這𥚃嘅書唔係好啱你,但啱我睇,不過因為你,唔睇住啦😉😏🙂📓📔📒📕📗📘📙行到盡頭原來有個愛美臣古懂,伴大家一同吹水😜講到便當,有好多選擇,張menu有點蒙。叫了三杯雞,味道真係一般,整體無什麼突出。最特別係用化學尊做杯,夠創新👍🐷腳幼麵意外地好味海南雞飯也是一般,件頭小了點。鹵肉也是一般😐又係🍜,香酥雞湯麵也不錯。整體來說,食🍜好過食🍚,價格相對👌

📓📔📒📕📗📘📙

行到盡頭原來有個愛美臣古懂,伴大家一同吹水😜

講到便當,有好多選擇,張menu有點蒙。

三杯雞

🐷腳幼麵意外地好味

豬腳麵線

海南雞飯也是一般,件頭小了點。

海南雞飯

鹵肉也是一般😐

鹵肉

又係🍜,香酥雞湯麵也不錯。

香酥雞湯麵

整體來說,食🍜好過食🍚,價格相對👌

豬腳麵線
香酥雞湯麵
2017-06-25 312 瀏覽
係觀塘行黎行去都唔知食咩好,朋友話不如試下工廈餐廳小時光,上到去見到裝修又幾靚,懷舊feel,成場都係文青風格既後生仔。叫左個雞扒飯,台式奶茶。估唔到份量都幾大,差少少食唔晒,涼菜好味,雞扒薄身,炸得唔錯,杯奶茶就淡淡地。但環境幾好坐得又舒服,會再黎。

但環境幾好坐得又舒服,會再黎。
2017-06-23 241 瀏覽
已經有起碼3個月冇黎小時光食Lunch今日Lunch time突如其來一場大雨  近近地不如就小時光啦可能落雨關係 入面只係得3個人等緊位所以等左2分鐘已經有位今日食左個炸排骨大便當 (HK$58)加$2配凍水蜜桃紅茶個排骨略嫌有d鞋口, 唔係好夠滑 雖然排骨下面有D汁但本身排骨可能醃得唔夠入味所以味道都相對較淡 最大嘅敗筆係食嘅時候個皮同肉係完全分離另外,每一個lunch set都會有碟小小嘅配菜今日嘅配菜係菜餔 (送飯一流)、一粒西蘭花、蘿蔔條(味道有點兒奇怪, 又唔酸又唔咸)溫馨提示一下: 食飽飽要有手尾, 自己執返個盤去餐車先好離開
已經有起碼3個月冇黎小時光食Lunch
可能落雨關係 入面只係得3個人等緊位
所以等左2分鐘已經有位

今日食左個炸排骨大便當 (HK$58)
加$2配凍水蜜桃紅茶

個排骨略嫌有d鞋口, 唔係好夠滑
 雖然排骨下面有D汁
但本身排骨可能醃得唔夠入味
所以味道都相對較淡

最大嘅敗筆係食嘅時候個皮同肉係完全分離
炸排骨大便當

另外,每一個lunch set都會有碟小小嘅配菜
炸排骨大便當

2017-06-23
2 分鐘 (堂食)
2017-06-19 202 瀏覽
前排勁多人post ig 於是跟風慕名一試 分別點左 五香牛肉飯同鹽酥雞排飯 以台式餐廳黎講 無咩特別 味道不及尖東既鐵牛 紅磡既讚好 連鎖式既小王牛肉麵唯校園風既環境唔錯 志在同友人 傾下計 坐下抖下都可以一試 為食野就免了
鹽酥雞排飯
2017-06-19
2017-06-16 159 瀏覽
同朋友一行三人初嘗觀塘工廈餐廳美食,今次便選擇了這間以台式懷舊校園風為主打噱頭的餐廳。由觀塘地鐵站前往這間餐廳大概需要15分鐘,由於當天是下雨天,我們覺得有稍稍不便,但亦無阻我們前往嘗鮮的決心。🤣一進入餐廳,門口便有此告示餐廳環境餐廳環境 餐牌👆由於收工後,我與友人們都已經非常肚餓了,我們便快快點餐,我們order了R1, R7 ,R8三個套餐及一個小食拼盤,付款後便返回座位,等待叫號取餐。(溫馨提示: 小時光的點餐方式為自助形式)大概等了10多分鐘,我們便能取餐,第一時間,當然相機食先!😜😜三個套餐👆三個套餐連小食拼盤👆老實說,食物的味道普通,但份量及價錢亦算合理,如大家有興趣前來品嚐,我會推介大家點選台式滷肉便當,味道, 份量及價錢均算不錯。

一進入餐廳,門口便有此告示

餐廳環境

餐廳環境

餐牌👆

三個套餐👆

三個套餐連小食拼盤👆

5 分鐘 (堂食)
2017-06-12 216 瀏覽
系雜誌見人介紹 觀塘有間別具特色店 只係睇相都好想去難得今日下午無野做 即刻約埋朋友過黎試下呢到既裝修好舊色 用埋台灣學校風格 令到好似重返校園咁💼💼💼呢到用既枱枱櫈櫈都係回收小學棄置個啲 特別有感覺😯😯😯隔離仲有好多漫畫書任人睇 如果鍾意睇漫畫既人 一定有一本o岩睇🤓🤓🤓話哂台灣店 當要叫返個店台式滷肉肉噪飯加杯台灣奶茶飲下喇滷水汁咪重令到呢豆腐蘿蔔雞翼都好夠味肉噪又夠味配碗白飯剛好😋😋😋
系雜誌見人介紹 觀塘有間別具特色店 只係睇相都好想去
難得今日下午無野做 即刻約埋朋友過黎試下

呢到用既枱枱櫈櫈都係回收小學棄置個啲 特別有感覺😯😯😯

話哂台灣店 當要叫返個店
台式滷肉肉噪飯加杯台灣奶茶飲下喇
滷水汁咪重令到呢豆腐蘿蔔雞翼都好夠味
肉噪又夠味配碗白飯剛好😋😋😋
2017-05-19
15 分鐘 (堂食)
  • 魯肉飯
今日有幸係小時光飲到“小強特飲”,唔知下係咪你,只要向店員出示以下圖片,你就可以進食到由小時光贈送的特飲一杯。我個人認為飲食業有小動物係廚房生存係正常,但出現係餐檯上,未必正常。我已經好好聲氣,叫店員請示經理或者店長,要求有交代。 最後,只有電話中的一句,“咁你想點”。一句道歉說話都沒有。當然有按我要求退款,不過這就是小時光的五星級衛生待遇。

一句道歉說話都沒有。
當然有按我要求退款,不過這就是小時光的五星級衛生待遇。
2017-06-07
2017-05-25 178 瀏覽
觀塘工廈,隱藏左不少美食,又或者不少富有特色嘅cafe。小時光,定必係其中嘅佼佼者。走校園風,將cafe佈置成一間班房一般,又有好多懷舊玩具、漫畫等等,影相一流。食物主打台式食物,例如牛肉麵、滷肉飯,由開業到依家,一直都吸引左唔少人流。同朋友夜晚黎到,難得搵到位坐。我叫左個台式滷肉便當,要左一杯珍珠奶茶。滷肉便當包括一盤滷水拼盤,有蛋啊、豆腐、牛𦟌等等,同埋一碗滷肉飯。老實說,食物我係覺得好一般嘅,味道無特別,珍珠奶茶亦只屬不過不失。不過以cafe黎講,環境的確唔錯,裝修用心,同朋友都暢談左一個晚上。