2018-01-20 255 瀏覽
因為係觀塘炒散既關係.下晝4點放工後去食野.之前係openrice 搵到依間cafe.而且個地址就係炒散既附近.4點幾上到去無咩客.入到去無店員招呼.就自己隨手攞個餐牌去左櫃檯叫野食.比埋錢搵個位坐.大概坐左2分鐘左右就可以去攞野食..叫左個紅燒牛肉便當+熱台式奶茶所謂紅燒牛肉即係牛腩.配菜超咸好難食總括黎講.環境裝修先係最吸客既重點
叫左個紅燒牛肉便當+熱台式奶茶
所謂紅燒牛肉即係牛腩.配菜超咸好難食

總括黎講.環境裝修先係最吸客既重點
2018-01-19
7 分鐘 (堂食)
2018-01-14 420 瀏覽
是日友人想食台灣菜咁就一戰觀塘嘅小時光個位置都幾難搵嫁 平日會八點到就等一兩張枱🤔🤔環境系有主題嘅 校園擺設小小嘅枱同凳 有一種重返校園嘅感覺👍🏻👍🏻要自己排隊點菜🙄🙄小編點左紅燒牛肉麵同紫薯latte大家叫左個炸物拼盤share炸物拼盤 好油 好易飽牛肉麵就 一般 有d牛肉淋 有d好硬面偏硬身反而紫薯latte有驚喜 味道好夾好香🤗🤗🤗🤗你問我去打下卡 吹下水 我會覺得ok如果追求美食 會有更好選擇
是日友人想食台灣菜

反而紫薯latte有驚喜 味道好夾好香🤗🤗🤗🤗

你問我去打下卡 吹下水 我會覺得ok
如果追求美食 會有更好選擇

2018-01-14 302 瀏覽
之前見到好多朋友係小時光打卡,成日都好想去,於是有一食lunch就同一班同事去試吓啦。一入到去好有台灣學校感覺,成個餐廳嘅主題都仿效台灣嘅高中。連侍應都着住台灣嘅校服。餐牌都有好多選擇,而且價錢都唔貴,全部都$60樓下。食物嘅份量都真係好多下,除咗主菜之外仲有嘢飲同埋一個小菜。我自己就叫咗個番茄牛肉麵,除咗面之外仲送咗一大盤沙律,成班人食就啱啱好,一個人真係食唔晒。朋友叫咗滷水拼盤亦都係送咗好小菜。飲品都好有特色,整體感覺非常良好,以後會再嚟。

餐牌都有好多選擇,而且價錢都唔貴,全部都$60樓下。

朋友叫咗滷水拼盤亦都係送咗好小菜。

飲品都好有特色,整體感覺非常良好,以後會再嚟。
2017-11-10
係工廈入面嘅台式餐廳裝修佈局好似台灣高中咁🏫連員工都著住校服 餐具 擺設都同校園有關 好有feel☺️☺️食物亦相當不錯 牛腩炆得好冧好入味 加左佢地嘅辣醬好正🤤一定會再去😆
係工廈入面嘅台式餐廳

裝修佈局好似台灣高中咁🏫

食物亦相當不錯 牛腩炆得好冧好入味 加左佢地嘅辣醬好正🤤

一定會再去😆
趁著週末,跟好姊妹食友去鯉魚門之前,我們先在觀塘區找間餐廳食餐 lunch 慢慢坐吧!她建議了兩間餐廳給我,分別是 <小時光> 及 <HOW>,我選擇了一間隱身於觀塘工業大廈的台式懷舊校園主題餐廳 <小時光>!因為,先看看 Openrice 的相片、餐牌、還見到這是得獎熱店!對這間餐廳更有興趣!<小時光> 是舊年得獎熱店,加上裝潢幾懷舊吖! 一於去食台灣嘢啦!餐廳內隨處可見懷舊擺設,鐵甲萬能俠、長頸鹿公仔的蹤影、...台灣中學的書桌及椅子!影相打卡的好地方!好可能懷舊裝潢的關係,我覺得衛生程度麻麻地!供應台式美食為主,便當、麵類、小食、炸物、甜點、多款特調飲品...等,幾十元已有交易,價錢合理!以自助形式,食客直接走到收銀位落單付款!等待電子感應器響起,便走去開放式廚房前自取食物!連筷子設計看似鉛筆,十分玩味!東坡肉套餐 $58看來這個便當很豐富!包括:台式小食、東坡肉東坡肉不算入味,肉質鬆軟度一般,亦比預期乾了一點!卻不算熱,味道調教得合口味,勝在份量足夠,飯不夠熱!方塊酥脆酥脆香脆鬆化,鹹度剛好!蜜瓜拿鐵 $35香甜順

<小時光> 是舊年得獎熱店,加上裝潢幾懷舊吖!
 一於去食台灣嘢啦!

好可能懷舊裝潢的關係,我覺得衛生程度麻麻地!

連筷子設計看似鉛筆,十分玩味!

東坡肉套餐 $58
看來這個便當很豐富!

包括:台式小食、東坡肉
東坡肉不算入味,肉質鬆軟度一般,亦比預期乾了一點!
卻不算熱,味道調教得合口味,勝在份量足夠,飯不夠熱!

東坡肉套餐
東坡肉方塊
方塊酥脆
酥脆香脆鬆化,鹹度剛好!
蜜瓜拿鐵 $35
香甜順喉,溫熱不熨口,是適合入口的水溫!最驚喜莫過於飲到尾聲見到長頸鹿頭!最驚喜莫過於飲到尾聲見到長頸鹿頭
蜜瓜拿鐵
享受美好小時光!

個人覺得,另一間位於中環 PMQ 以台灣懷舊裝潢的 <喵一下>,比這裡的食物更勝一籌!

2017-10-14
蜜瓜拿鐵
2018-01-02 312 瀏覽
上上星期女朋友話想食台式野見到呢間好多好評就想試下味道普通 無咩特別無想像中咁好味加上芝士薯條 只有芝士粉 十分失望 同 m字頭既加d粉上去無分別環境係唔錯 仲有漫畫睇 視覺上good 但味覺上就...
上上星期女朋友話想食台式野
見到呢間好多好評就想試下
味道普通 無咩特別
無想像中咁好味
環境係唔錯 仲有漫畫睇 視覺上good 但味覺上就...
2017-12-30 366 瀏覽
同朋友仔係官塘搵食 走入工廠舊區 好似拍戲咁 轉上舊樓梯 一開門 見到一間課室一坐低店員就解釋 係半自助型式 自己去柯打菜單 食完捧番套餐盤去收餐處。餐廳係比搭枱嘅 吾緊要。我同朋友仔兩個坐左六人大枱,我地坐係一邊三個,對面都有三個位。吾明點解店員叫我地仲要坐埋啲 比另外三個女仔坐做咩佢地要坐四個位咩?佢地坐低左對面 吾夠一分鐘就起身走左。Anyway it didn’t spoil our appetite 我地仲食埋兩個甜品先走。價錢都算合理。食品份量好夠,都可以再黎嘅!

做咩佢地要坐四個位咩?
甜點
2017-12-28
甜點
2017-12-26 400 瀏覽
同朋友專程黎到工廈諗住食好野,搵到小時光,個環境係幾靚,有啲懷舊感。但係啲野食真係。。。我就叫左個鹽酥雞湯面。講個雞先,份量係ok,但質素真係好一般,好粉既感覺。個湯面就係冇味既,啲面叫有咬口既,但個人都係認為唔好食。我諗成個餐最好食可能係果兩條菜😂😂😂我個fd就叫左咩滷水拼盤餐,我試佢個滷肉飯,um...味道有啲重,食左小小真係唔想再食。個蘿蔔就ok既,幾冧。總括黎講,呢間野得個境,啲質素真係非常麻麻,唔會再黎🙈🙈
總括黎講,呢間野得個境,啲質素真係非常麻麻,唔會再黎🙈🙈
鹽酥雞
2017-12-20 696 瀏覽
隱身在觀塘的工廠區,但一推門進去真的被驚艷到了,整個佈景就是在學校嘛!然後會看到不同的用餐區域是學校不同的課室,例如訓導處,都是濃濃的港味,立刻就想起自己的小學時光! 和朋友去吃的下午茶,不太貴,一個卤肉飯20元左右但要自己去點餐自己取, 卤肉飯好吃,中規中矩,飲品方面,我喝的咸檸七,都很好喝
2017-12-18 735 瀏覽
昨天在觀塘看完婚紗禮服,就在附近找東西吃。Openrice到一間「小時光」,於是開Google Map找。一到星期日,工業中心便會關大門,而需要大家轉橫街走入停車場入去,走得很入後才找到。大門口寫著:「小時光到了」。入面非常懷舊,像極學校,有學校門、醫療室等,而桌椅是學校canteen feel。餐廳是自助形式的,自行買票、找位坐,給你的顯示器響閙時再出去取餐,吃完再自行退回餐盤。晚餐set有十多款,大概$50-$70,再有小食、菜、飲品(大概$40-$50),價錢很相宜。我們點了兩個餐。台式滷水便當 - 2片牛𦟌(入味)、1條海帶、六七條豬耳(爽口入味)、一隻雞蛋對半分開、2件蘿蔔(入味且甜而無渣)及一件豆腐,再配上滷肉飯和小配菜。滷肉飯的飯很淋,可惜不夠熱,滷肉除了肉碎,還可以吃到三層肉,味道不俗。小配菜有小棠菜,水煮的,沒什麼味,我放在湯裹加熱吃,好好多。$58的價錢,晚餐套餐,真的非常抵!台式紅燒牛肉麵 - 五香、小辣。用的是牛筋腩,三件牛腩(2件很淋,1件一般)、兩小片牛筋(十分淋)。麵很有口感,配上熱辣辣的小辣湯,清清的,可以喝,口道很好。尤其是昨天的寒冷第一天,氣溫跌到1

台式紅燒牛肉麵 - 五香、小辣。用的是牛筋腩,三件牛腩(2件很淋,1件一般)、兩小片牛筋(十分淋)。麵很有口感,配上熱辣辣的小辣湯,清清的,可以喝,口道很好。尤其是昨天的寒冷第一天,氣溫跌到12度,暖胃非常!

玫瑰洛神花茶 - 玫瑰花配洛神花茶,茶很香也濃,完全沒有處理不好的藥水味。$40一壺,跟一個玻璃杯,跟他要多了一個杯子,兩個人喝。其實這一壺茶兩個人都夠喝,但我們坐著談天,向staff要了兩杯熱水,一杯加進茶,茶味還是很濃。兩個人喝,很抵!

食物好一般,千祈唔好食東玻肉,俾哂d勁肥既,平時都會食肥豬肉,但係佢俾既肉肥到完全食唔到,好無奈。另外,餐具好唔衛生,認真唔想用佢d餐食野,未見過食肆會用喱d餐具🙈🙈🙈原來見到裝修都想試下,但食完認真唔ok
原來見到裝修都想試下,但食完認真唔ok
2017-12-12 328 瀏覽
原來見到裝修都想試下,但食完認真唔ok
2017-12-09 591 瀏覽
下午慕名而來到位於觀塘工廠大廈內的小時光食lunch,地點不算好找,走進工廈找了一會才看見餐廳入口,但絕對值得一訪。環境十分有特色,用了得多裝飾營造了台式懷舊氣氛,桌子椅子都是學校用的木製桌椅,筷子是顏色筆造型,很特別。書架、窗邊還放了很多漫畫,任由顧客取閱。點餐取餐都是自助形式。菜式選擇很豐富,有便當類、湯麵等等,我和朋友分別點了滷水便當和鹽酥雞便當,食物質素不錯,價錢又經濟,十分推薦大家一試。餐廳雖然人流不斷,但環境舒適,吃完也沒有趕人走。

餐廳雖然人流不斷,但環境舒適,吃完也沒有趕人走。

2017-12-03 953 瀏覽
觀塘工廈西餐食得多,台灣菜顯然較少有,見網上評價餐廳環境滿有特色,少不了懷住期待而來。去到門口已經有大大個m & m 公仔歡迎你,準備進入呢個時光大門。入到去係一個充滿懷舊味道既課室主題,眼見有輔導室,治療室等等,連侍應都著住校服,果然蠻有特色的。唔知係咪星期六既關係,叫野食唔包飲品。本身想飲水果茶,不過飲品比正餐價錢還要貴,一個便當$58, 一杯水果茶反而要$45...🤔。叫餐係全自助形式的,之後有個機震動叫你取餐。全程同侍應其實無咩交流,儘管有校服既造形,但感受到既只係機械式既點餐服務,沒什麼親切感同活力。餐具比我有點不潔既感覺,可能燈光比較暗,總是有種殘舊feel.不過佢對筷子幾得意,係鉛筆黎台式滷肉便當($58): 眼見真係幾豐富,$58蚊黎講係真好抵食,不過好唔好食又係另一回事。✨伴碟小食豪不吸引,只是一d 冬菜,一條無味既菜,同埋無味既.....,我都食唔出係乜,所以都唔係好想食落去。✨先試一口滷肉飯, 滷肉半肥瘦得黎好腍身夠入味,其實味道唔錯既,不過衰起啖飯度。雖然我都鍾意食軟飯,但佢軟既程度係接近"爛飯"既質地, 非常失望,一路食心情都不太爽。✨滷水拼盤: 真係好大碟,

叫餐係全自助形式的,之後有個機震動叫你取餐。

不過佢對筷子幾得意,係鉛筆黎

台式滷肉便當

✨滷水拼盤: 真係好大碟,勁多豬耳。比較好食應該係蘿白同牛腱,夠腍身有肉香。不過佢個滷水汁真係.......好淡好淡,所以豆乾,蛋果d 真係無咩味,感覺好寡,老老實實屋企買果d 滷水汁仲好食過佢。

同行朋友食個清燉牛肉麵,都話湯底好淡好淡...

✨紫鐵拿鐵($35): 飲落係暖既唔係好熱。面頭奶泡好滑,紫薯味好香,甜度適中👍🏻今餐總算有d 安慰
紫鐵拿鐵

成餐飯其實都食得唔係好舒服,雖然天氣已經十零度好涼,但入到黎真係好熱好熱好熱......

Lunch 以一百蚊既價錢黎講,可以有更好既選擇。
紫鐵拿鐵
2017-12-02 560 瀏覽
講到觀塘懷舊feel既cafe一定非小時光莫屬🙈好耐冇食過今日同朋友約左去個到食飯啦😆我同朋友一人叫左一個香酥雞便當(唔記得係咪呢個名😂),午餐去仲送埋野飲😆個雞扒係啱啱炸起,擺入口仲係熱辣辣,要攤一陣等佢涼啲先食到😂啲肉仲好嫩添🤤不過略嫌個炸粉有少少厚。個便當份量都算大,就算冇食早餐去都好,都食到好飽好飽,仲要食唔晒添😂不過小時光最吸引我既絕對唔係食物,而係佢入面既擺設同裝修,真係好有復古feel,好靚,啲野都好有趣,好多影相位呀🙈❤
2017-11-29