餐廳: 寿々乃
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-04-05 24 瀏覽
一向覺得Omakase價錢好貴,而且係廚師發辦,質素真係可以好參差,但今晚跟朋友去左呢間位於銅鑼灣嘅「寿々乃 Suzuno」就完全推翻曬我之前嘅想法🤤非常高質,一定會再去食!當晚嘅omakase menu係$1888再加一,但係包左超多野食,而且樣樣都好新鮮,擺盤亦都好靚,睇得出師傅嘅用心,絕對係超值👍🏻👍🏻前菜係擺盤好精緻嘅岩手縣大蝦、櫻樽魚子、昆布卷,同埋魷魚仔拼盤,樣樣都有樣有內涵。仲有個大蜆湯,師傅強調係一粒鹽都無落,一飲真係驚為天人,點解會有咁肥美咁鮮味嘅蜆肉,鮮甜得黎又會有海水嘅咸香,師傳話呢度一隻嘅價錢絕對貴過去街市買一斤🤣😍中間就有好多好特別嘅刺身,師傅真係會好耐心咁一道道同我地解釋來自邊度,應該點樣食,例如櫻鯛刺身要配酸汁,從未聽過縞鰺,係深海池魚王,師傅仲原條拎左出黎比我地睇,真係大開眼界🤩另外仲有白海老,無諗過有咁細隻嘅蝦,係富山特產,一d拎黎炸,一d一隻隻咁剝殼做刺身,真係心機之作!刺身方面仲有白見貝、北海道八爪魚、櫻鯛白子、北海道八角、神戶針魚、金目鯛、青森帆立貝、下北櫻鱒、宮城赤貝、甘海老,最特別嘅係關鯖,因為師傅話平時唔可以做刺身,但佢呢隻就夠曬靚😌最後仲

最後仲有10款壽司同海膽手卷,10款壽司入面最出色一定係拖羅,入口即融,真係正過去日本食🤤🤤🤤跟住係用金錢堆砌出黎嘅馬糞海膽手卷,見師傅成板咁砌上去,真係要相機食完先到我食🤣再加埋甜品,真係捧住個肚走,但樣樣嘢都真係好好食,就算已經好餓但都仲係好想放佢入口,成個用餐體驗都非常滿意,唔怪得咁多人鍾意食omakase啦(當然可能我食呢間特別出色😝🤣)一定會再有下一次!
2023-04-05 25 瀏覽
近年廚師發辦已經變成一種新興日本菜系,坐低之後就好似開盲盒咁,究竟下一道菜會享用啲咩呢?而廚師發辦,最主要既,當然係廚師本人,慶幸今晚鄧師傅在場,體驗極之良好。前菜上菜時已經令人心花怒放,日本嚟既櫻花裝飾為整道前菜錦上添花。芝海老肉質彈牙,鱒魚昆布卷口感紮實,魚肉同昆布兩者順味入口,加上旁邊滑身飽滿光澤鮮明既自家製醋漬螢光魷魚,作為開胃前菜簡直滿分下一道吸物係來自千葉縣既大蜆,湯呈淡乳白色,整個湯冇加入任何鹽作調味,完完全全係大蜆本身既鹹鮮味,將附面既柚子皮泡入湯中,更加清爽鮮甜刺身由靜岡縣產既魴鮄打響頭炮,肉質紮實清甜,配上加入蘿蔔蓉調製既酸汁,更加帶出魴鮄既鮮甜其次係熊本天草產既縞鰺,肉質肥嫩,有脂肪結實感,魚油甘香豐腴,無論口感同味道,都相當深得我心炸白蝦就食得多,來自富山既白蝦刺身都係第一次食,蝦味鮮甜濃郁,而且口感細綿黏口,不加任何調味下以白蝦甘甜本身既味道,已經可以征服味蕾當然,零嘴聞名既炸白蝦,鄧師傅一樣能夠滿足到,鹹香酥脆既炸白蝦作為菜式之間既過場,同樣出色入座時眼前係另一位廚師係到處理緊赤貝,殊不知眨眼既功夫已經出現係我面前,橙紅色既赤貝表面帶光澤,肉質爽厚,輕輕抹過

入座時眼前係另一位廚師係到處理緊赤貝,殊不知眨眼既功夫已經出現係我面前,橙紅色既赤貝表面帶光澤,肉質爽厚,輕輕抹過墊底既鮮檸檬,味道更鮮甜

鯖魚多為熟食或鹽醋醃漬後先可以食用,而關鯖係云云鯖魚之中可以刺身姿態出現,關鯖肉質有彈性且油脂豐厚,越嚼越濃魚油香氣,成功穩坐鄧師傅全晚心水菜式三甲

要數全晚口感最特別既菜式,非八爪魚既吸盤莫屬。芥末漬配上八爪魚既觸鬚同吸盤,吸盤口感有啲似三文魚籽,但一口咬破後口感爽韌有嚼勁,怪唔之得全場客人都一致認為吸盤略勝觸鬚一籌

炸物有日本青椒配海老真丈,嗯,係炸蝦丸呀🤣當然味道及口感上,都同大家試過既炸蝦丸有過之而無不及,每一粒真丈都以30隻白蝦製成,軟滑同彈牙竟然可以係一道菜式上展示到

中場同尾場時鄧師傅都會問大家全晚最歡喜既菜式係咩,我既答案由始至終都係呢一道昆布醬油燒櫻鯛白子。本身我對魚類內臟已經非常著迷,奈何鱈魚白子既季節已過,幸好鄧師傅準備呢道櫻鯛白子,令人念念不忘呀
白子外層薄膜一咬開,猶如cream cheese奶油口感既白子傾瀉而出,燒過既白子多咗味醬油鹹鮮同焦香,但最吸引我既,始終都係果種順滑creamy既口感

終於來到壽司環節,亦都係欣賞鄧師傅即席揮毫既時候。鄧師傅準備咗10道手握壽司,鄧師傅仲即場拎出來自北海道小樽既八角魚比我地睇,完美彰顯出何謂‘’我很醜但很好吃‘’🤣
當中以季節時令既櫻鱒最為出色,櫻鱒係鱒魚中的高級別,鄧師傅話前一晚剛好完成咗櫻鱒料理會席🥹

吞拿魚三點亦都相當出色,醬油漬既赤身比一般吞拿魚更軟滑,配上海鹽既拖羅減啲過重既魚油油膩感之外更加可以提鮮,最特別既就係吞拿魚既皮下肉,薄薄一片加上醬油漬,口感細膩滑嫩更有魚油甜香
鄧師傅仲拎咗一段蛇腹拖羅出嚟切開比大家睇拖羅既雪花紋,真係靚到忍唔住齊齊拎起電話影低佢,真係會發光

作為壓軸嘅海膽手卷,選用北海道既馬糞海膽,毫不吝嗇咁擺上三層滿滿既海膽,甘甜濃厚既海膽,過後口中依然有回甘,呢個相信就係海膽能夠俘虜人心既魅力之一

最後以麵豉湯同來自沖繩既熱情果芝士蛋糕作結,作為當晚堪稱一絕既廚師發辦做最後歡送

當晚下來真係獲益良多,除咗滿足咗飽腹之慾外,鄧師傅全晚亦絕無冷場,除咗仔細地介紹每樣食材之外,亦分享咗好多佢自己既見聞同知識,呢道廚師發辦既晚膳,係最滿足既一餐
在黃泥涌道近銅鑼灣段,有一家鮨店低調地豎立著,寿々乃 坐上師傅發辦席的鮨店是我的基本要求,這家更是只有師傅發辦席,今晚是俊師傅主理,感覺不錯廁所在後庭園內,景致優雅,不過下雨時就要撐傘了是晚俊師傅風趣幽默,一人輕鬆應對不同時間入咗的七名客人,很是厲害前菜素之醋漬昆布櫻鱒 像希靈魚般爽彈,口味清新螢光魷魚 🦑 魷魚內餡充足,肥美甘飴岩手之海老 彈牙爽脆,調味簡單,蝦味濃郁蜆肉清湯 無鹽 山葉 柚子皮驚人的清香,沒有用鹽只靠蜆肉配海水的鹹味,鮮味驚人地濃,怕鮮的可輕嚼一些柚子皮或山葉蜆肉也是巨大而juicy!不過我是覺得不用加柚子皮吃最正櫻鯛 紫蘇有食用紫蘇花搭配的櫻鯛,花清香,但配紫蘇的獨有草香更具吸引力,醬油配與不配也可以縞鰺 紫蘇非常爽脆,入口回彈的魅力尤在,少量醬油提味更是鮮美白蝦 刺身比細蝦更甜更細嫩的白滑小蝦,一束束的吃更具甜味,配一點點小山葵跟醬油鮮味更出富山白蝦 素揚以鹽連皮烤焗,連皮也脆彈易入口,蝦🦐雖小但入口味道有夠濃,跟刺身相映成趣白見貝 北海道即北海道象拔,含極濃的貝鮮香,完全是北海道的貝類代表北海道水八爪魚🐙八爪中身口味幼滑,配紫蘇花口味較清吸盤脆彈煙韌,配山葵更

在黃泥涌道近銅鑼灣段,有一家鮨店低調地豎立著,寿々乃

廁所在後庭園內,景致優雅,不過下雨時就要撐傘了

前菜

素之醋漬昆布櫻鱒 像希靈魚般爽彈,口味清新
螢光魷魚 🦑 魷魚內餡充足,肥美甘飴
岩手之海老 彈牙爽脆,調味簡單,蝦味濃郁

蜆肉清湯 無鹽 山葉 柚子皮
蜆肉也是巨大而juicy!
不過我是覺得不用加柚子皮吃最正

櫻鯛 紫蘇

縞鰺 紫蘇
非常爽脆,入口回彈的魅力尤在,少量醬油提味更是鮮美

白蝦 刺身

富山白蝦 素揚

白見貝 北海道
即北海道象拔,含極濃的貝鮮香,完全是北海道的貝類代表

北海道水八爪魚🐙
八爪中身口味幼滑,配紫蘇花口味較清
吸盤脆彈煙韌,配山葵更合適
山葵有兩種,普通山葵跟其莖部截然不同,莖部的碎入口刺鼻非常,但又不像放題那些款式那麼重粉感,相當特別

穴子魚苗
即鰻魚魚苗,口感像極了蒟蒻麵,味道帶濃魚鮮,配柚子汁微酸清新,一道菜兩種口味有趣至極

燒白子
鯛魚的精巢,細滑至極,比鱈魚更濃味,燒過的白子味道更濃縮,暴力般的美味!

白蝦丸
做成巨大的炸蝦球再讓他收縮,熱力鎖在裡面,芯部的熱力比外面更強,口感不油膩,非常出色

鮟鱇魚肝
豐富甘飴的肝臟香,少量鹹香,魚油香十足!配適量酸汁會比較提胃

鮨物

針魚
來自神奈川,這白身魚口感爽脆甘甜,飯的比例佳,口感温度怡人,不俗

八角
小樽特產,口感相當彈牙,帶點劍魚腩清新的魚脂香,但口感更佳

魴鮄
比較清淡煙韌的白身魚

金目鯛
相當肥美,外皮脆彈,美艷奪目的一種白身魚

關鯖
難得有我喜歡的鯖魚品種,沒有跟一般芝麻鯖魚(背部有點)一樣以醋漬殺掉寄生蟲,較一般鯖魚肥美而易入口得多

平貝(日本版沙插)
非常爽脆的類帆立貝壽司,口感一梳梳,甜味較淺反而帶些微貝類香

中拖羅
入口即化又不會有過度油脂,仍保有一些吞拿魚的鮮味,是我最愛的吞拿部分

大拖羅
入口即化在口中油香暴發,那魚油香極重,頂級魚油的滋味在口中迴盪

非常正點的三文魚近親,油香更似但跟三文比更醇

海膽手卷
採用北海道根室馬糞海膽,相當鮮甜而且入口即化,去掉紫菜我也可以呀!

麵豉湯
少量魚肉,麵豉湯底極濃稠,難以置信的美味

靜岡士多啤梨🍓 熱情果芝士餅
士多啤梨甜中帶酸,熱情果芝士餅軟身帶脆餅底,為是晚畫上完美的句號

附註:俊師傅會為客人拿出該份刺身或鮨物的原型魚,非常貼心,值得一讚再讚!
呢間Omakase 非常高質,Omakase除咗食材質素,成餐嘅體驗都非常重要。呢間Omakase師傅好識得同客人交流,介紹食材,而且仲介紹好多魚類知識俾我哋。基本上成個用餐體驗非常好,真係唔係有好多間香港嘅Omakase 做到。晚市廚師發辦$1,880/位。本日前菜、季節清湯、刺身五點、和食料理二道、手握壽司十貫、 麵豉湯及甜品。▶️前菜:岩水芝海老用上麵豉醃製,蝦非常爽口。素之醋漬櫻鱒昆布,咬落好似希靈魚爽爽口感。螢光魷魚下面有菜之花,係春天嘅蔬菜。▶️蜆湯好鮮味好好飲😍蜆超大隻鮮甜,有柚子條增加柚子香,湯鮮味無比!▶️刺身魴佛魚魚質綿滑,配紫蘇花更香。白身魚魚味淡身點酸汁更提鮮。間八鹿兒島產,肥美鮮味!富山白蝦超鮮甜,好味🤤青森白見貝,好爽口帶甜甜地味。沖繩赤貝超厚又爽口,好鮮甜😍中間師傅安排咗小食:炸白蝦好香口水八爪魚 🐙吸盤超超超爽口,好正!愛媛縣海鰻魚苗每年得一個月多啲,超級矜貴,透明新鮮。師傅話今日有好多新鮮嘅食材,所以即興加多左刺身送俾我哋食☺️▶️和食白蝦丸及青椒🫑白蝦丸超級大粒,入邊嘅蝦肉軟綿綿,好好味!A3 和牛肉質粉嫩、和牛味香濃,好肥美juicy! 點少少岩鹽更好味🤤▶️

晚市廚師發辦$1,880/位。
本日前菜、季節清湯、
刺身五點、和食料理二道、
手握壽司十貫、 麵豉湯及甜品

▶️前菜:
岩水芝海老用上麵豉醃製,蝦非常爽口。
素之醋漬櫻鱒昆布,咬落好似希靈魚爽爽口感。
螢光魷魚下面有菜之花,係春天嘅蔬菜。

▶️刺身
魴佛魚魚質綿滑,配紫蘇花更香。白身魚魚味淡身點酸汁更提鮮。
間八鹿兒島產,肥美鮮味!
富山白蝦超鮮甜,好味🤤
青森白見貝,好爽口帶甜甜地味。

沖繩赤貝超厚又爽口,好鮮甜😍
中間師傅安排咗小食:炸白蝦好香口
水八爪魚 🐙吸盤超超超爽口,好正!

愛媛縣海鰻魚苗每年得一個月多啲,超級矜貴,透明新鮮。

▶️和食
白蝦丸及青椒🫑白蝦丸超級大粒,入邊嘅蝦肉軟綿綿,好好味!

▶️壽司
神奈村針魚,肥肥地有口感。
八角北海道小樽名物,肥美富油香。
金目鯛,用湯忍熱水保留皮下脂肪,黏黏口感。
關鯖全新鮮,魚味濃,真係第一次食就愛上😍
青森帆立貝大粒鮮甜。

四國愛媛中拖肥味道適中,鍾意食拖羅嘅我已經好滿足!
之後再到大拖羅,呢個真係超級肥美,魚油滿滿🤤
櫻樽係淡水魚,口感好黏,幾好味☺️
富美丸海膽當然超級鮮甜,一大排海膽流口水🤤

▶️甜品:靜崗士多、紅豆糕🫘 作結。

呢間Omakase真心高質,怪唔得咁多人推介。當日平日都滿座,真心勁!
2023-03-31 23 瀏覽
男朋友帶我嚟跑馬地呢間最近搬新鋪嘅omakase。位置都好方便,time square 行幾分鐘就到。總括嚟講,呢度嘅師傅好熱情,會細心介紹每道菜式。食材新鮮,配搭都有心思,物有所值。我哋叫咗suzuno omakase $980/head. 有前菜、季節清湯、刺身5點、和食料理,壽司8貫、仲有點品、飲品同烏東或熱湯。前菜係海草茶碗蒸、油菜花。茶碗蒸吸收咗海草、蜆同鮮蝦味道,蛋滑溜有鮮味。蜆湯清湯十分impressive,師傅話蜆湯無落鹽,但有濃厚蜆肉嘅海水味。剌身五點第一款係嚟自長崎縣嘅魴鮄魚,肉質爽口。縞鰺魚 油份就較高,魚味濃。另外仲有白海老同赤貝。最impressive嘅係呢條1米長嘅北海道水八瓜魚,腳同吸盤兩個部位口感唔同,仲可以配上 wasabi漬食, 口感好過癮。壽司方面, 總共8貫。overall 每款都十分新鮮。凡立貝厚肉十分鮮甜,另外北海道甘海老一次過3隻咁食,滿滿嘅鮮甜,真係好滿足針魚八角 小尊北海道 甘海老 3隻青森 凡立貝油漬吞拿中拖羅大拖羅海膽卷食到呢度已經好滿足,仲有熱烏東同羊羹甜品。
我哋叫咗suzuno omakase $980/head.
剌身五點

油漬吞拿
中拖羅
大拖羅
海膽卷
食到呢度已經好滿足,仲有熱烏東同羊羹甜品
2023-03-31 14 瀏覽
一個人去搵食,最高境界就係唔駛諗食乜嘢,全部由大廚設計發辦。🥢🍽入行接近30年嘅大廚, 匠心獨運, 運籌帷幄。 一路睇住佢手法嫻熟地製作刺身,壽司,手捲, 一路聽佢解釋食物嘅來源, 質地, 味道, 各種不同嘅食法。 就像一本關於飲食的書,一頁一頁地翻動, 帶領住食客的食慾。🤤🤤享受食物之際 ,又聽得津津有味 ,另一番享受也 。大廚嘅宗旨係不時不食, 這是最有智慧的傳統飲食模式, 也是最養生的飲食。 食野味道由淡開始,逐漸加厚加濃, 質地由疏至密,層次逐漸加多, 這樣才不影響味蕾的感覺。前菜(一)菜之花 , 鮮黃嫩綠 ,用油菜花最嫩嘅部分, 上湯灼加蛋花 ,淺淺的甘苦中有清香和鮮美。前菜(二 )海藻蒸蛋 , 嫩滑嘅蛋有海藻特殊的香味,鮮蝦和蛤的鮮甜。前菜(三)千葉縣地蛤湯 ,有兩只肥大的蛤,三葉草, 柚子皮 配色增香,完全冇落鹽, 只有蛤裡海水嘅鮮味。刺身五款🐟1,魴弗魚🐠刺身, 汁係檸檬同柚子配成,上面個花係紫蘇嘅花⚘️,有特別嘅香味。2,縞鰺simaagi, 超肥美鮮甜。3,關鯖魚 ,來自九州, 軟淋淋 ,砌得好靚,刀工一流。4,白海老,🦐來自富山縣, 甜美軟糯, 味蕾超滿足, 人間

入行接近30年嘅大廚, 匠心獨運, 運籌帷幄。 一路睇住佢手法嫻熟地製作刺身壽司,手捲, 一路聽佢解釋食物嘅來源, 質地, 味道, 各種不同嘅食法。 就像一本關於飲食的書,一頁一頁地翻動, 帶領住食客的食慾。🤤🤤
享受食物之際 ,又聽得津津有味 ,另一番享受也 。

刺身五款🐟
2,縞鰺simaagi, 超肥美鮮甜。
3,關鯖魚 ,來自九州, 軟淋淋 ,砌得好靚,刀工一流。
4,白海老,🦐來自富山縣, 甜美軟糯, 味蕾超滿足, 人間極品。
5,北海道水八爪魚,🐙 脆脆的吸盤 ,配兩種Wasabi ,原味同醬油漬物。

6,炸物一款,北海道白海老炸物,即係炸蝦丸 ,鬆軟彈牙, 鮮味無比。

7,🍣壽司八款
針魚壽司,爽口鮮嫩,形狀特殊。
金目鯛壽司 ,最勁係青森帆立貝壽司, 用粒巨型帶子包住壽司飯。青森嘅櫻鱒壽司, 中吞拿魚腩壽司 ,大吞拿魚腩壽司,吞拿魚醬油漬壽司, 海膽手卷。
8,蔬菜麵豉湯

9,沖繩熱情果芝士餅, 面頭係晶瑩通透嘅熱情果凍, 酸酸甜甜,下面係香滑軟熟嘅芝士餅, 超正。

10,咖啡
十全十美嘅設計, 色香味俱全嘅享受 ,呢一個套餐真係超美又超值。
2023-03-30 27 瀏覽
呢一餐真係超級滿足!好耐冇食過一間咁高質嘅日本菜。夜晚一個餐牌。Dinner Omakase $1,880/head:包括前菜季節清湯刺身五點和食料理二道手握壽司十貫麵豉湯甜品開始之前師傅會問你有冇嘢唔識食同埋敏感,然後為你安排。好快就有前菜。前菜3點,係芝海老、素之醋漬櫻鱒昆布及螢光魷魚。芝海老色澤非常靚,師傅話用咗麵豉醃製,所以味道甜甜鹹鹹,好爽口。素之醋漬櫻鱒昆布醋漬味特別。螢光魷魚夠鮮。呢度幾特別食完前菜會有一個湯暖一暖個胃。是日係大蜆湯,大蜆好鮮甜。師傅話湯完全冇調味,但係都好鮮甜。之後就到刺身環節。首先係魴鮄魚,第一次食真係覺得好鮮。另一款刺身係間八,油脂豐滿。師傅話近期白蝦非常新鮮,係時令。真係好好食🤤另外,白見貝、赤貝都好爽口鮮甜,鍾意食貝類嘅我真係好滿意。水八爪魚都係是日嘅焦點。除咗水八爪魚仲有水八爪魚吸盤。未食過嘅一定要試真係好爽口。師傅話今日有食神有海鰻魚苗。呢個係非常之矜貴嘅食材,每年只有一個月多產期,真係好好彩食到。中間仲有炸白蝦,做佐酒小食啱哂。和食部分有炸白蝦丸及A3 和牛。兩款都好好食,炸白蝦丸金黃色,估唔到咁好食。和牛底下有一大塊岩鹽,可以用來調味。食
Dinner Omakase $1,880/head:
包括前菜
季節清湯
刺身五點
和食料理二道
手握壽司十貫
甜品

開始之前師傅會問你有冇嘢唔識食同埋敏感,然後為你安排。

食到呢度都已經飽咗一大半,仲有壽司呀😍
針魚、八角、金目鯛、關鯖、帆立貝、中拖羅、大拖羅、櫻樽同海膽。每一款都非常新鮮,我最鍾意食關鯖及帆立貝。當然拖羅都非常正。海膽更加唔駛講超好味!

最後有個麵豉湯同甜品甜品有靜崗嘅士多啤梨同埋紅豆糕。

2023-03-29 40 瀏覽
這個月工作壓力爆燈,感覺身心都好疲累,所以趁今日覆診收早,一早book定我最愛,是什麼?當然是廚師發辦!一於豪食一餐,好好慰勞自己。門口裝潢優雅別緻,叢林的擺設給人舒適寫意的感覺。還有盞射燈照亮着,很美!內裏環境同樣優雅,一室木材為主,富和風色彩。內設有一張十至十二人的壽司吧枱,波浪型設計,幾有動感,即使師傅走到那一位置,客人也可見到他,亦可好好交流。今晚的師傅除了手藝了得外,還好有笑容和健談,讓各位客人都可開懷地渡過這一晚上。而用膳區外還有一個小花園,優靜舒適,可讓客人抖抖氣。晚巿只供應廚師發辦  Omakase,價錢為$1880,大致有前菜、清湯、刺身、和食、手握壽司、麵豌湯及甜品,師傅話一定有多沒有少,必定豐富。期待呀! 另外,還有酒水供應,但我今晚就滴酒不沾。******************************前菜精緻,擺設得體,分別有來自岩手縣芝海老,色澤鮮橙,口感爽味道鮮甜。下面有一件昆布包櫻鱒魚,此命名有春天意意。昆布味相當突出,伴着鹹鮮帶甜的櫻鱒魚,挺特別。旁邊有數之子,即是魚籽,非常爽脆微甜,好吃!還有白現貝配菜之花,前者爽彈兼有鮮美,後者清爽帶點甘甘地。**
蜆清湯
接着上一碗暖笠笠的蜆清湯,師傅講明完全沒有下鹽,純食材的味道。又厚大又肥美的蜆是來自千葉縣,肉嫩鮮甜,咬下去還爆汁,優質!湯的味道清得來帶鹹鮮,完全嚐到蜆的本身鮮味,喝時再浸一浸內裏的柚子皮,多份清新的味道,好喝得很。
四國櫻鯛
輪到刺身出場,看着師傅的手藝,又一享受啊!刺身共有五款,逐一介紹。先是四國櫻鯛,肉質透亮,柔軟嫩滑,極鮮味。旁邊配有醋橘片,吃時將櫻鯛在上掃一掃,好清新!還有,可將紫蘇花芯放入配有辣蘿蔔蓉和葱花的酸汁內,蘸一蘸,帶點辛辣,吃出另一風味。
富山縣白蝦
再來是來自的富山縣白蝦。不時不食,其正是3-4月當造之物。嘩!別以為細細碗,其實好多隻蝦,還要是師傅們逐一拆殼,夠新鮮!口感黏黏滑滑,味道極鮮甜,個人認為不作任何添加最美味。
間八
然後是來自九州櫻島的間八,肉質紅潤亮麗,好滑身油潤,魚味香濃,高質!
炸白蝦
刺身中場突然送上一小食,太驚喜!炸白蝦炸至殼也能吃,外有鹹香,內鮮美,用來佐酒一流。師傅話喜歡幾時食就幾時食,我就停不到口不停食,不出一會就吃光了….
赤貝
接着又欣賞師傅的手藝,他先將赤貝拍幾拍令其捲曲,再巧手地切成如八爪魚鬚,看起來很有動感,果然精美。其極之爽口又鮮美,吃時壓些檸檬汁,更清新!
櫻鯛白子
最後是櫻鯛白子,跟酸汁拌勻吃。入口好滑,滑至入口慢慢溶,帶點黏,味道跟酸汁好夾,能中和漏的感覺。
白海老增夫
三款和食慢慢上枱,先是白海老增夫,這是一道令我回味無窮的菜式之一。一上枱就聞到青椒仔香,其爽嫩不辣。白海老增夫是由白蝦加蛋製成,炸至金黃,口感好似魚腐,但好鮮味,兼有蛋香,沒有配任何醬料已經好好食,師傅話一件已經差不多有四十多隻白蝦,難怪如此美味。
昆布醬油燒鱈魚白子
又來一款白子,但今次是昆布醬油燒鱈魚白子。鱈魚白子俗稱雲子,原來是它外表彎彎的,好似舊雲,有趣!經輕燒過,外層多份不同口感,全件都Creamy好鮮,配上昆布醬油好有風味。
鮟鱇魚肝配酸汁
最後是鮟鱇魚肝配酸汁,以中和其漏滯之感。以蒸的方法製作,有入口即溶的感覺,好甘鮮,味香回甘,味道還久久留在口腔中,令人回味。
又有機會欣賞師傅的手藝,就是握壽司的英姿。每件壽司已加了芥末和醬油,味道已剛好,不用憂心。
八角壽司
八角
第一件是來自北海道小樽特產的八角壽司,原名特鰭,究竟有幾奇?師傅拿原條出來,嘩!令我吃驚,樣子真是很奇!肉質爽,因其是白身魚,味偏淡。
針魚壽司、金目鯛壽司、關鯖壽司、帆立貝壽司
第二是針魚壽司,滑兼微爽,好透亮,可見師傅的巧手刀工。針魚也屬淡味魚,肉質柔軟微爽,清淡的鮮味。
第三件是金目鯛壽司,魚皮鮮紅,用熱水滾過,口感有些爽。肉身也亮澤粉紅,爽嫩鮮美。
第四件是來自九州大分的關鯖壽司,魚香味好重,跟我平時吃的鯖魚完全不同,好吃得很,讓我對鯖魚改觀。
第五件是來自青森帆立貝壽司,師傅的握法很有創意,將其分半包住壽司飯,好特別的賣相。肉厚肥大,口感柔軟且黏滑,味道好鮮甜,一流!
甘海老壽司
第六件是來自北海道的甘海老壽司,同樣好特別的握法,足足有三隻蝦包捲着壽司飯,好滿足!一入口就有黏滑感,再咬下去有些爽,每咬一口都爆出鮮甜味,好好味!
中拖羅壽司
接着是令人難忘的三式吞拿魚壽司,師傅原件即切,看到我雙眼發光。先嚐我最愛的中拖羅壽司,色澤粉紅,充滿魚油香,嫩滑鮮美。
大拖羅壽司
再來一件大拖羅壽司,師傅不用醬汁,改用鹽,因為再用醬汁會好漏,鹽反而提鮮,巧妙!巧妙!其佈滿雪花油脂,肉質油潤且柔軟,無比甘香,難以形容的美味!
赤身
最後品嚐竟是赤身,師傅選用了吞拿魚的中心位,稱為天身。將醬油倒在刺身上,吸收醬汁變醬汁漬,吃落柔軟嫩滑,魚味比想像中濃,跟一般的赤身完全不同。
海道馬糞海膽卷
壓軸出場是北海道馬糞海膽卷,看着師傅拿出一盒海膽,再將一排放在壽司飯上,非常滿足!以香脆的紫菜捲着,每咬一口都嚐到海膽的甘香,油潤豐膄,黏滿口腔,跟壽司飯和紫菜同吃,啖啖教人回味!
麵豉湯
吃完一輪壽司後,此刻來一碗暖笠笠的麵豉湯就最適合不過。以是令蔬菜和魚肴成,湯內還有不少香滑的豆腐、京蔥等配料,味道剛好,啖啖鮮美,很好喝!
靜崗士多啤梨配紅豆水羊羹
最後以靜崗士多啤梨配紅豆水羊羹作完美的總結。一向好怕吃羊羹,因為好甜,但這件自家製紅豆水羊羹就完全不同,有些似紅豆沙,甜度適中,又好有紅豆香,再伴上酸酸甜甜的靜崗士多啤梨同吃,一點也不甜膩,好夾!
每當有壓力就想豪食一餐,多是吃我最愛的Omakase。今晚全程投入跟師傅交流、全程投入品嚐每道菜式,感謝師傅給我一晚開懷滿足之夜。
2023-03-22
$2068 (晚餐)
四國櫻鯛
赤身
海道馬糞海膽卷
靜崗士多啤梨配紅豆水羊羹
2023-03-26 39 瀏覽
鍾意食Omakase除咗因為食材新鮮之外仲欣賞唔同嘅用餐體驗同師傅溝通交流今次呢餐算係數一數二最愛嘅Omakase————————-本身約咗7:30但早到咗半個鐘都歡迎我哋入去價錢雖然要$1880但係跑馬地嘅地段及食物質量相當高絕對值回票價前菜分別有蝦、昆布蟹籽、螢光魷魚而左上角嘅為魚體內嘅卵子食落去相當爽脆 非常好食昆布蟹籽亦都相當特別昆布味較重 而蟹籽脆口加埋一齊好特別極愛呢一款蜆湯新鮮嘅食材唔需要落鹽只係用咗水同蜆蜆肉相當鮮甜 類似巨大嘅沙白好甜好香五款嘅刺身以魚類較多食材岩岩日本到港非常新鮮無需再額外嘅調味已經可以食得出魚嘅鮮甜油香另外白蝦都係其中一個驚喜師傅一隻一隻蝦去殼呢度已經用咗20隻蝦了鮮甜到唔需要落豉油吸管八爪魚都係另一精華本身擔心會好韌食唔到估唔到原來係淋同埋滑第一次見八爪魚腳可以有咁長熟食亦都推介炸白蝦球啖啖甜蝦入口相當滿足壽司仲要10件其中最難忘嘅八角望到條魚都已經覺得好震撼最愛絕對係拖羅特別鍾意中拖羅同埋大拖羅魚嘅油香絕對難忘—————————-成晚大約用咗三個鐘同師傅交流再品嚐到如此新鮮嘅食材再加埋唔同嘅烹調方法呢晚嘅用餐體驗絕對值10分
鍾意食Omakase
但早到咗半個鐘都歡迎我哋入去

價錢雖然要$1880
但係跑馬地嘅地段及食物質量相當高
絕對值回票價

前菜分別有蝦、昆布蟹籽、螢光魷魚
而左上角嘅為魚體內嘅卵子

再品嚐到如此新鮮嘅食材
再加埋唔同嘅烹調方法
呢晚嘅用餐體驗絕對值10分
2023-03-26 39 瀏覽
同男朋友差不多相識了一年,一直都好想同他食廚師發板,我亦經常不經意提起,今日終於等到了。他向朋友取經,最後決定帶我來到這間位於港島的日本餐廳。門口叢林亭院擺設好靚,俾我的感覺好幽靜舒服。裏面樸素簡約,擺設唔花巧,坐得舒適寫意。只有一張浪波型的壽司吧枱,亦係我最想坐的位置,因為可邊食邊欣賞師傅的手藝,是我最期待的一環。睇咗嗰menu,晚上廚師發辧($1880/位),師傅話內容大致喺咁,一定有多無少,就興奮。前菜好精美,一共有四款,有芝海老、昆布包櫻鱒魚、數之子和白現貝。最鍾意係數之子,啲魚籽極之爽脆,仲甜甜地。蜆清湯好清晰,見到大大隻的蜆肉,又肥大又鮮美,正!師傅話無落鹽,所飲到都係蜆的鹹鮮,再加埋片柚子皮,清新鮮味,正!輪到我最期待的刺身,好興奮!今晚有櫻鯛、白蝦、八間、赤貝和白子,五款都令我難忘。初初見到師傅切八間,我仲話係油甘魚,好瘀呀!食落去八間果然唔同,魚味重,又油又香,正!第一次食白蝦,細細隻,又黏滑又鮮甜,撈啲芥末食又有唔同,特別!和食就有三款,每款都係用心之作:1)白海老增夫:炸得好靚仔,成件金黃。原來用咗40幾隻白蝦加蛋整成,真係估唔到。口感好輕盈,味道好鮮。2)昆布醬
櫻鯛
白蝦
八間
白子
白海老增夫
和食就有三款,每款都係用心之作:
昆布醬油燒鱈魚白
2)昆布醬油燒鱈魚白:入口暖暖地,味道好甘鮮,好黏滑。
鮟鱇魚肝
3)鮟鱇魚肝:入口即溶,甘香味留喺口中,好正!最鍾意加咗酸咪咪的酸汁,食落無咁漏,夾!
1) 八角壽司
針魚壽司
金目鯛壽司
跟住就欣賞師傅握壽司。每件壽司已加了芥末和醬油,我就唔駛擔心。
1) 八角壽司:味道屬淡,原來是白身魚,肉質就微爽。
2)  針魚壽司:晶瑩剔透,師傅犀利呀! 。針魚都係屬淡味魚,清淡鮮味,肉嫩兼爽。
3)  金目鯛壽司:皮肉都紅紅地,口感爽嫩,味道鮮。
關鯖壽司
帆立貝壽司
甘海老壽司
4)  關鯖壽司:一向對鯖魚無乜好感,但關鯖魚香味濃,又爽滑,好吃!
5)  帆立貝壽司:師傅包到好似一個豆沙包,有趣! 非常肥美,柔軟鮮甜,高質素!
6)  甘海老壽司:今次師傅就握到好似車軚呀,特別! 用咗三隻蝦包捲着壽司飯,每口都好黏滑,仲好有鮮甜味。
醬汁漬赤身
7)  吞拿魚壽司:分別有勁有魚油香的中拖羅壽司,肉嫩鮮美。跟住係大拖羅壽司配鹽,而唔係配醬汁,食落無咁漏。全片油脂滿佈,非常甘香,令我宜家都回味緊….最後醬汁漬赤身,好嫩滑柔軟,魚味仲幾濃,同平時食的赤身完全不同。
北海道馬糞海膽卷
8)  北海道馬糞海膽卷:海膽份量好多,啖啖甘香,非常油潤,跟壽司飯和脆身的紫菜一齊食,簡直停唔到口。
麵豉湯
麵豉湯熱辣辣,好暖身。湯內有蔬菜、魚肉、豆腐、京蔥等,味道鹹鮮,唔會好係平時飲的麵豉湯味道偏鹹,非常好飲!
士多啤梨配自家製紅豆水羊羹
最後梗係甜品,今晚係士多啤梨配自家製紅豆水羊羹,好精美。紅豆水羊羹好有紅豆的香甜,甜度岩岩好,同埋酸咪咪的士多啤梨一齊食,更岩!
2023-03-22
$2068 (晚餐)
慶祝紀念
醬汁漬赤身
北海道馬糞海膽卷
士多啤梨配自家製紅豆水羊羹
2023-03-26 34 瀏覽
今日男朋友帶我黎食Omakase,呢度嘅食物好食,師傅好有心思,而且會好認真咁講解👍🏻本日前菜魚子好爽口,好適合春季,章魚仔同蝦好新鮮🐙原隻蜆肉湯飲得出一粒鹽都冇落,隻蜆好大隻仲好鮮甜,放左一薄片柚子,聞到好香嘅柚子味,浸落去令到味道更昇華😋魴鮄刺身餐廳準備咗酸汁同紫蘇花配搭,師傅拎左條魚展示俾我哋睇,仲詳細咁解釋呢條魚嘅構造同習性❤️蝦三味刺身: 每一條都係一隻蝦bb赤身,好特別,建議用紫蘇葉包住嚟食素掦: 蝦仔炸得好香脆,好惹味蝦球: 將蝦肉打成球狀,外皮好脆,但係入邊啲蝦肉鮮嫩多汁🦐縞縿刺身望落似油甘魚 好鮮甜🐟赤背刺身來自沖繩嘅赤背脊彎起,代表着佢非常新鮮😆八爪魚刺身好長嘅八爪魚腳,見到之後好驚訝,來自北海道,吸盤同鬚每樣有兩片,旁邊仲有啲醬油潰wasabi昆布醬油燒雪魚白子一咬落去就爆汁😝手握壽司十貫呑拿魚油脂豐富,入口即溶🥺麵豉湯好鮮甜,入面仲有魚肉😁
本日前菜
魚子好爽口,好適合春季,章魚仔同蝦好新鮮🐙
原隻蜆肉湯
魴鮄刺身
蝦三味
素掦: 蝦仔炸得好香脆,好惹味
蝦球: 將蝦肉打成球狀,外皮好脆,但係入邊啲蝦肉鮮嫩多汁🦐
縞縿刺身
望落似油甘魚 好鮮甜🐟
赤背刺身
來自沖繩嘅赤背脊彎起,代表着佢非常新鮮😆
八爪魚刺身
昆布醬油燒雪魚白子
一咬落去就爆汁😝
手握壽司十貫
呑拿魚油脂豐富,入口即溶🥺
麵豉湯
好鮮甜,入面仲有魚肉😁
2023-03-26 22 瀏覽
一直以嚟,都冇咩機會去食貴價日本菜,咁啱今日係我哋嘅拍一週年紀念,一於book一間黎試下。餐廳喺馬場對面,銅鑼灣站a出口行過嚟都係五分鐘。門口裝修日式風格,而且餐廳名就係日文字, 對身處喺日本一樣。而且呢度淨係接受預約嘅客人, 如果想去食記住要預約啦。講返嘢食方面先,餐廳食材好新鮮,每日都有日本最新鮮嘅食材空運去香港,而且師父熟悉日文同埋典故,每上一味菜師傅都用日語去介紹先,將廣東話黎講解。而且師傅好熱情,令到我哋都融入喺餐廳入面。首先係前菜,總共有三樣前菜,分別係知海老,瑩光光魷魚, 練魚子,知海老即係蝦,而練魚子一咬入口,就爆曬出嚟,口感好特別。 另外,師父仲配咗一支嘅櫻花,真係好有日本味道🥰食完前菜之後,師父就安排咗蜆湯畀我哋,最特別嘅係,湯完全無落鹽,只係靠蜆嘅鮮味同埋自帶嘅海水調味,我會畀呢個湯十分滿分,真係好鮮甜。跟住就去到刺身嘅環節,大大話話我食咗起碼有五六樣嘅刺身酸汁配魴弗魚,沖繩赤貝,北海道水八爪魚,缟縿等等,最特別嘅係白海老,師傅將白海老做咗三味菜式,其中一味就係刺身,全部都好新鮮,就算唔使點豉油,食材原本嘅鮮味已經好好食👍👍👍再到小食嘅部分,白海老素掦,加咗少少嘅
而且呢度淨係接受預約嘅客人, 如果想去食記住要預約啦。
而且師傅好熱情,令到我哋都融入喺餐廳入面。
跟住就去到刺身嘅環節,大大話話我食咗起碼有五六樣嘅刺身
再到小食嘅部分,白海老素掦,加咗少少嘅椒鹽粉,非常之香脆。都係白海老,而係炸蝦肉球,熱辣辣。

壽司都有好多種類,八角/特旗魚, 金目雕,間白,活凡立貝,甘海老,鹿兒島大吞拿魚腩配鹽,中吞拿魚腩, 吞拿魚醬油積, 三種吞拿魚都係入口即溶😍😍😍
和食有昆布醬油燒雪魚白子❤️
最後有馬糞海膽做手卷結尾
當然唔少得係甜品,今日係靜剛士多啤梨加紅豆水羊更, 酸甜合一,好完美嘅完結
2023-03-22 473 瀏覽
Omakase standard varies among Hong Kong Suzuno - for a restaurant located in happy valley, I expected high standards and Suzuno fully delivered.Nice design of the front door and a hint of elegance Menu $1880 per guestAdvise book in advance as quite full even on week days evening This ain’t some quick Japanese mealWhole course of the dinner takes around 2-3 hoursPlease be prepare to sit back and enjoy Few snaps of the inside and the chef tableTop left - appetizers marinated shrimps and other seaf

Menu $1880 per guest

Top left - appetizers
marinated shrimps and other seafood

Top middle - seasonal clear soup
Soup as as simple as it is, no salt added
And all from the natural flavours of the fresh ingredients such as clam and water

Top right and bottom left - seasonal hot dishes
Top right - fried white shrimps
Very tiny shrimps and simple frying them
Bottom left - white shrimps, a lot of them blended and deep fried as a fishball or shall I say shrimp ball
Juicy as ever and the flavour is just unbelievable

Bottom middle
A snack the chef provided, fried sardines as chips

Bottom right - Japan side dishes
All refillable and don’t be shy

A few quick snaps of the chef performing and working
Professional and social-able

The ingredients are freshly fly in from Japan each day. You will witness the chef from preparing the fish to serving the food to you
Nothing hidden

Sashimi
From the very fish delivered from Japan.
The fish was caught within 24 hours to serving
Fresh as ever and prepared by the chef

Middle left - white shrimps sashmi
More than 100 of white shrimps are peeeled and served

Bottom right - the chef previously showed you the large octopus and then preparing for you to taste

All top quality
Just like the sushi you eat at a top restaurant in Ginza

Chef showing you the fish you ate

Last but not least
Miso soup and dessert
Miso soup filled with fish flavour as fish are cooked along

Dessert - red bean cake and strawberry
Perfectly wrapped up the night
2023-03-20
$2000 (晚餐)
2023-03-19 53 瀏覽
食過十幾次唔同嘅Omakase,開始發現啲款式開始差唔多,驚喜相對無咁大,直至去到suzuno,將Omakase推左去另一境界師傅熱誠一位做左好多年嘅師傅,但係我見過最有心最有熱誠衝勁嘅師傅,非常用心詳細講解,只要你想聽,師傅願意講,而且感受到佢好想客人鍾意啲食物同係佢度食嘢係開心舒服,好佩服同欣賞師傅用餐環境舒服入到餐廳,環境舒服,師傅細心留意每位細節同感覺,為左令客人慢慢享受食物,師傅甚至每晚只做一round,等你慢慢舒服咁傾下計食餐飯味覺視覺享受正如之前所講,食過幾次Omakase就開始款式類似,但呢度食嘅款式有一部分係從無食過,而且用料新鮮,就算食過嘅,烹煮方法都係唔一樣,例如出面白子多配醋,但Suzuno用另一方法做,而且非常好食。而且食咁多次,第一次係師傅咁用心講解,同埋真係大大舊新鮮材料係你面前切,有啲魚更加會拎個樣比你睇,而且係好少見到嘅魚,令你上左一課咁,為你帶黎雙重享受。平時相機食先嘅我,都想好好享受食物,所以都只係影左好少相。整體而言,好推薦比朋友一試,食完食唔返其他Omakase😂價錢未必平,但質素絕對對得住價錢,款式都好多,食左好多款咁。美中不足係本來慶祝生日

師傅熱誠

用餐環境舒服

味覺視覺享受

美中不足係本來慶祝生日致電希望甜品安排生日字句,但未知是否因為當初訂座時有點混亂左,所以無左安排。但因為對用餐已相當滿意,所以都無特別去提醒要求,因為已經係一餐舒服開心難忘的生日飯了❤️
2023-01-26 278 瀏覽
裝修:超級靚!好似去咗日本!環境:很乾淨舒服!空間寬躺。食材:出色!明顯有細心挑選。味道:一流!全部都好好味。師傅:專業!亦照顧客人需要。師傅仔細清晰介紹食材,客人如想打咭,亦主動協助。氣氛:師傅會同每一個客人傾偈,氣氛很好!今次選了午餐Omakase- ($980)。整體customer journey 出色。全程都令人十分滿意。氣氛和食材都好過一些排幾個月先有得吃的中環omakase,亦好過五星酒店內的omakase體驗。希望之後再有機會光臨。值得推薦。
裝修:超級靚!好似去咗日本!
環境:很乾淨舒服!空間寬躺。
食材:出色!明顯有細心挑選。
味道:一流!全部都好好味。
氣氛:師傅會同每一個客人傾偈,氣氛很好!