2017-10-07 235 瀏覽
個人推介指數分7.5(10分為滿分) - 海鮮質素屬中上, 不會比你自家在西貢, 三聖等地買回來的遜色. 食材炮製方面簡單直接, 沒有花巧, 味道卻比起一些標榜特式煮法的店子讓筆者滿意. 服務方面, 真想不到酒樓的服務也能做到很貼心, 服務員細心又有健談, 值得比多個讚. 是日請了一天假, 和太太探望友人的新居, 新居環境雖不大但精緻整潔. 閒話間友人說住在馬鞍山樣樣都不錯, 不過貴為飲食沙漠(早陣子看了文章, 說馬鞍山和青衣是飲食沙漠, 青衣是沙漠, 我住過倒是很認同), 沒有太多選擇. 友人預早訂了酒樓的位置, 他說這裡的海鮮還萛不錯, 價錢又合理,是沙漠中其中一點水源, 是他宴請親朋的首選,說法真是誇張. 這裡環境和一般酒樓相約,筆者不特別描寫。重点是店內的食物和優質的服務,讓我也感到頗滿意。 先來一個足料燉湯 - 淮杞燉響螺燉湯和一般老火湯不同,味道會較濃郁和沒有太多油份,可以用純這個字來形容。 這個燉一飲也去,感受到的就是那份純,食材的鮮甜完全滲入湯中。 以大量瘦肉做湯底,再用雞腳等提味,使主角響螺的甜更突出。 品嘗後,平日上火的我,喉嚨也感到一份舒緩的暖意。接着來的是三道家

先來一個足料燉湯 - 淮杞燉響螺
以大量瘦肉做湯底,再用雞腳等提味,使主角響螺的甜更突出。
品嘗後,平日上火的我,喉嚨也感到一份舒緩的暖意。

接着來的是三道家常蒸点,好食與否,主要來自食材本身和火喉的控制。
金銀蒜蒸日本元貝 - 元貝SIZE 絶對不少, 厚肉鮮嫩, 非常彈牙. 蒸煮滲出來的汁完全給粉線索晒入去, 伴以炒香的蒜和蒸焗的蒜來吃, 夾多一口白飯,
簡直是絶配.

果皮蒸南非鮑魚 - 和平日吃到的九孔味道完全不同. 先說肉質, 鮑魚肉最少雖有一吋厚, 但蒸煮得剛剛好, 內裡非常柔軟, 真是一分錢一分貨. 調味方面, 只用最簡單的方法, 以薑蔥和果皮伴以蒸魚豉油來蒸焗, 果皮味道(優質)準能滲透鮑魚, 給鮑魚鮮味外多一份層次.

清蒸沙巴龍躉斑 - 這個菜不多說, 原條中等SIZE, 肉質結實不會老, 口感有點像吃蟹肉般鮮美.

花膠北菇鵝掌煲 - 老實說, 花膠萛不上上等的級數, 不過出來的味道也不錯, 不然成本就真的很高昂. 鵝掌炆煮得很綿, 兩種食材也有相當膠質, 充滿着骨膠原. 墊底的還有厚厚的花菇, 盡把前兩者食材的味道吸收過來, 意外成為了主角.

波士頓龍蝦 (芝士稻庭烏冬)- 龍蝦配烏冬頗為有新意, 不是每次也是用伊面. 烏冬的口感更佳, 和汁醬混在一起也不會變冧. ,龍蝦的份量不少, 只是有肉的部份不萛很多. 不過也是老實說, 以這個價錢能吃龍蝦, 也萛合理.

整体而言, 確有驚喜, 不用花很多就能品嚐海鮮味, 盡是不錯.
2017-09-07
2017-09-13 305 瀏覽
最近好友搬入馬鞍山, 所以岩岩個weekend 入左去探佢~參觀完佢間屋就去佢屋企樓下間富臨食!連埋佢老公,4個人叫好多餸~ 不過唔記得影哂…其中有花膠北菇鵝掌煲、紅燒乳鴿、芝士伊麵焗龍蝦、淮杞燉響螺湯!個紅燒乳鴿偏細隻,$38一隻真係唔好expect咁多. 如果大隻d 會好d!本來諗住飲冬瓜盅, 點知冇哂, 侍應介紹話試下淮杞燉響螺湯$128~估唔到又真係唔錯!用料十足,有淮山、杞子、響螺、仲有成隻雞,湯熱辣辣好飲,唔覺有味精。而花膠北菇鵝掌煲有好大塊既花膠, 鵝掌份量都多,食落好惹味!芝士伊麵焗龍蝦先最正,伊麵勁多,而且充滿芝士味,好香~加上龍蝦非常爽口,價錢都唔貴,$168咋,值得推介 =]

連埋佢老公,4個人叫好多餸~ 不過唔記得影哂…

杞子燉響螺湯

花膠北菇鵝掌煲

芝士伊麵焗龍蝦

2017-09-10
杞子燉響螺湯
花膠北菇鵝掌煲
芝士伊麵焗龍蝦
2017-09-12 195 瀏覽
細佬升職請食飯,所以星期日近近地0係屋企附近間富臨食~3個人叫左果皮蒸鮑魚、花膠北菇鵝掌煲、龍躉斑、金蒜銀絲蒸帶子、淮杞燉響螺湯.個淮杞燉響螺湯真係好飲, 好有屋企煲既FEEL, 感覺都幾健康, 仲有成隻雞.花膠北菇鵝掌煲D花膠完全冇腥味,正!龍躉斑啖啖肉,唔錯!果皮蒸鮑魚好大隻,而且爽口~金蒜銀絲蒸帶子既帶子大大粒,蒜蓉好入味。OVERALL 整體都好滿意,不過星期日晚真係好多人,要等一陣先有位。但相信下次都會再黎!
細佬升職請食飯,所以星期日近近地0係屋企附近間富臨食~
花膠北菇鵝掌煲D花膠完全冇腥味,正!
龍躉斑啖啖肉,唔錯!
果皮蒸鮑魚好大隻,而且爽口~
金蒜銀絲蒸帶子既帶子大大粒,蒜蓉好入味。

但相信下次都會再黎!
2017-09-10
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
今日去馬鞍山探親戚,跟住話請我地食飯,就帶左我地黎富臨皇宮呢度啦。發板既當然都係親戚啦,佢見到有個黃油蟹餐就問我地食唔食啦。平時多數食大閘蟹,黃油蟹就真係第一次!我地一行四個人,叫呢個四人餐剛剛好!極品黃油蟹餐!首先,先上盅嚮螺湯。好足料,有准山、雞、豬肉、螺頭等。湯鮮甜,好香雞味。湯渣雞同豬肉都好林,應該煲左好耐,湯料約有半鍋。湯我地四人分,每人約飲左兩至三碗。飲完湯就上左碟生煎菜肉包底同面煎過,所以好脆,好香,包同肉都好軟熟,有芝麻同蔥既香味。蠔皇花膠扣翡翠花膠好多,好大塊,夠林!生菜爽口,唔會林晒,蠔油味道剛好,唔會好咸,所以夾住菜食無飯都ok!xo醬爆蝦球蚌片xo醬唔算好多,但都夠味既。蝦球夠大同爽口。蚌片厚又大塊,好肉、鮮甜,正!伴炒既菜好似係萵筍頭,爽同多汁。呢個送用萵筍炒幾好,唔洗次次都係食西芹!乳豬半只個皮好脆,肉滑嫩,唔肥!古法蒸龍躉腩腩肉雖然較肥,但好嫩滑,啖啖肉,魚肉夠鮮。汁淡淡地,幾岩口味。主角黎啦!黃油蟹!共有兩只!唔開佢都無咩特別甘,但一開。。。。。嘩嘩嘩!超多膏!睇見都流口水!啲黃油膏浸到落蟹腳子入面都有!蟹膏無大閘蟹啲味甘濃,但好鮮甜,好似食緊好多好多既

極品黃油蟹餐!

湯渣

飲完湯就上左碟生煎菜肉包

蠔皇花膠扣翡翠

xo醬爆蝦球蚌片

乳豬半只
個皮好脆,肉滑嫩,唔肥!

古法蒸龍躉腩

主角黎啦!黃油蟹!共有兩只!

唔開佢都無咩特別甘,但一開。。。。。

嘩嘩嘩!超多膏!睇見都流口水!

啲黃油膏浸到落蟹腳子入面都有!

蟹膏無大閘蟹啲味甘濃,但好鮮甜,好似食緊好多好多既海膽甘!

而蟹肉多同實淨,好鮮味!呢兩只蟹都好新鮮、好好肉同好多黃油膏。因為清蒸,所以保留左黃油蟹既原汁原味!

今次係第一次食黃油蟹,真係令人回味無窮,果然係極品黃油蟹!!推推推!
2017-08-26 132 瀏覽
鮑魚落單時已經要求必須起內臟,其他餸已經食噻,個鮑魚遲遲未見影,以為起內臟需要多d時間,終於等到遲來的鮑魚,點知都系無起內臟,胃口即時減半,埋單又等勁耐,連收錢都慢過人,吾會再幫襯
2017-05-09 229 瀏覽
今日難得收早d同家人一齊去茶樓食晚飯。第一次去遠少少既富臨,樓下間稻香食到好悶。老豆最鐘意食燒腩仔同乳鴿,所以各叫左一樣。脆皮燒腩仔呢碟燒腩仔真係好好食,熱辣辣之餘仲脂肪同肉既比例岩岩好,外皮仲有少少脆。有少少咸味但又唔會太咸,帶出肉既鮮味。忍唔住食左好幾塊。紅燒乳鴿38蚊一隻,真係好抵食,正常水平,肥瘦剛剛好,瑤柱上湯什菜煲呢個就中規中距,係因為叫得太多肉所以叫既蛋黃蓮蓉大壽包本身諗住叫生煎包,但無曬,好想食包所以叫左,上果陣估唔到咁大個,熱辣辣,好多餡,好正,個咸蛋王都好好味呀!

老豆最鐘意食燒腩仔同乳鴿,所以各叫左一樣。

脆皮燒腩仔

38蚊一隻,真係好抵食,正常水平,肥瘦剛剛好,

瑤柱上湯什菜煲
呢個就中規中距,係因為叫得太多肉所以叫既

蛋黃蓮蓉大壽包
2017-04-17
  • 燒腩仔
2017-04-28 227 瀏覽
其實我一直以黎都好鐘意酒樓啲小菜同炒飯類既野,但係平時都係有人擺酒先有機會去酒樓食,平時好少就咁去食,而且都係打邊爐居多,今次比個fd捉左去食富臨,終於可以叫啲小菜加飯咁啦~~雖然第一次同fd gathering咁樣好似怪怪地但係其實我覺得個環境都幾好,同埋其實好多人都會咁做,約齊三五六個知己一齊食,有少少打邊爐既feel xd由於小妹我真係好好好鐘意燒鵝同伊面特別叫左呢個孖寶餐(心心眼燒鵝啲皮好脆,肉汁亦好好香,唔會燒得太乾,叫個例牌都夠3個人食啦,利申:我食左隻鵝脾重頭戲緊係唔少得龍蝦伊面,其實點解間間茶樓都有伊面,我硬係要揀富臨呢? 事緣同家人有一次係到擺酒慶嫲嫲大壽,跟著叫左個伊面令我一試難忘,想試再試xd呢個伊面我食左差唔多一半,呢到既伊面有得揀芝士焗or湯,芝士咁邪惡,我當然要消滅佢,成盤伊面都係芝士會唔會太正,芝士好濃而家啲伊面都好滑,最緊要啲龍蝦啖啖肉,可惜係食嗰陣真係超污糟,(因為我唔鐘意剝殼加剝殼好煩同唔識剝) T.T整體黎講係超推薦 (十粒星跟著再叫左個一口牛肉可惜啲薯仔多過啲牛QQ其實薯仔少啲都ok 牛肉都唔算少係比啲薯仔遮住晒啫(sor影得唔好啲牛肉唔會太韌同

利申:我食左隻鵝脾

整體黎講係超推薦 (十粒星

跟著再叫左個一口牛肉
可惜啲薯仔多過啲牛QQ
其實薯仔少啲都ok 牛肉都唔算少
係比啲薯仔遮住晒啫(sor影得唔好
啲牛肉唔會太韌同乾,啲醬汁都好好食
對肉獸(瘦?
黎講真係好吸引

其實3個人黎講唔算太過份,有男有女(即係我
啲男仔同我講話想要多個炒飯
心諗,有無咁拆得,想食到我破產?
洗唔洗加多兩隻靚燒鵝?(明既會明
個炒飯我就食左少少only
份量都幾多下,同好香飯味
如果煮得濕多少少就好
因為唔太鐘意乾既飯

如果諗唔到食乜,不妨去酒樓食,價廉物美環境又好,唔會趕你走,仲唔洗排隊tim(基本上
好過食嗰啲大排長龍既連鎖店又食得一陣就收晒你啲野嗰啲
嗰陣食左差唔多2個幾鐘先走,慢慢食,談天說地~都算唔錯阿
2017-04-26 1610 瀏覽
今日放工後,同兩位同事嚟到馬鞍山富臨食夜晚飯。「極品燒鵝皇」例(2-4位) $20半隻(5-7位)$40一隻(8位以上)$78服務員推薦我地點呢款做緊promotion嘅燒鵝皇,$20就可以食到,除開每人都係比幾蚊,真係好抵呀!上桌嘅時候熱辣辣,皮脆肉嫩,點酸梅醬一齊食加分不少!「金蒜銀絲蒸鮮帶子」$88帶子一碟四隻,蒸得剛剛好,隻隻鮮甜肥美,不會過韌。粉絲更是精華所在,索晒蒜頭和豉油的香味,真想再encore一碟。「竹笙羅漢上素」$62食材豐富,有竹笙、 粟米芯、草菇、木耳、芽菜、筍片、紅蘿蔔等等,味道天然,實屬健康之選。「大澳香蝦骨」$72豬肉炸得酥脆,蝦醬味道香濃,非常香口,用嚟送酒一流呀!「香薯一口牛」$88呢碟值得一讚,牛仔嫩滑,醬汁濃郁,充滿蒜香,惹味非常!一啖一粒,唔洗撕唔洗扯,剛剛好。「花膠燒豆腐」$78花膠不腥不潺,口感彈牙,而且份量很多,用料充足,絕無欺場!豆腐滑劣劣,很快便一掃而光。最後點了「香芒糯米卷」$12.8,一共3舊,外形呈長方體,均勻地灑上椰絲。芒果香甜,糯米外皮軟硬度剛剛好,推介!每人都係百幾蚊,食到咁豐富的一餐,絕對值得一來再來!
今日放工後,同兩位同事嚟到馬鞍山富臨食夜晚飯。
「極品燒鵝皇」
例(2-4位) $20
半隻(5-7位)$40
一隻(8位以上)$78
「金蒜銀絲蒸鮮帶子」$88
「竹笙羅漢上素」$62
「大澳香蝦骨」$72
豬肉炸得酥脆,蝦醬味道香濃,非常香口,用嚟送酒一流呀!
「香薯一口牛」$88
「花膠燒豆腐」$78
每人都係百幾蚊,食到咁豐富的一餐,絕對值得一來再來!
2017-04-25
2017-04-13 252 瀏覽
今日老豆呀媽去左堂細佬間新鋪成日,返到屋企冇飯食 ><3個人落樓下搵飯食,黎到富臨見唔洗等,就一於食下啦,反正好耐冇食!一去到坐低,已經好多野想叫!! 望落價錢都唔貴~ 有個龍蝦孖寶,我地叫左上湯伊麵龍蝦配乳鴿2隻~勁抵食,HKD$238咋!上湯伊麵同龍蝦既份量都勁多,龍蝦啖啖肉,伊麵非常滑彈,唔錯! 乳鴿非常嫩滑,皮又脆,超香口!之後仲點左個蒜蓉炒通菜~通菜色澤翠綠,蒜香味美,感覺好健康! 最後仲點左個果皮蒸鮑魚,雖然唔算好大隻,不過係食到鮑魚既鮮味,而且好爽口,有咬感! 最後埋單$ 500 內,有龍蝦、又鮑魚,好抵食!小評:味道:★★★★☆環境:★★★★★服務:★★★★☆衛生:★★★★★抵食:★★★★★
今日老豆呀媽去左堂細佬間新鋪成日,返到屋企冇飯食 ><

一去到坐低,已經好多野想叫!!

望落價錢都唔貴~

有個龍蝦孖寶,我地叫左上湯伊麵龍蝦配乳鴿2隻~

勁抵食,HKD$238咋!

乳鴿非常嫩滑,皮又脆,超香口!
之後仲點左個蒜蓉炒通菜~

通菜色澤翠綠,蒜香味美,感覺好健康!

最後仲點左個果皮蒸鮑魚,

雖然唔算好大隻,不過係食到鮑魚既鮮味,而且好爽口,有咬感!

最後埋單$ 500 內,有龍蝦、又鮑魚,好抵食!

小評:

味道:★★★★☆

環境:★★★★★

服務:★★★★☆

衛生:★★★★★

抵食:★★★★★

2017-04-12
2016-10-16 1012 瀏覽
間中和家人到酒樓用餐,富臨也是一個不錯的選擇。蜜汁叉燒外脆多汁,肥瘦均勻,個人喜歡半肥瘦的叉燒,這個便最適合了。手抓跳舞雞$48元一隻燒雞,價錢相當便宜,賣相有趣,雞皮烤得略乾,幸好內裏肉汁能夠保持。食用前,侍應會幫忙將雞撕好。上湯蒜子莧菜能吃到家常便飯的風味,蒜味突出,菜也煮得夠腍。乳鴿相當出色,外皮香脆,鴿肉多汁多油,很美味。吃得出是即點即烤。冬瓜盅來有蝦肉豬肉也有蟹柳,分量很大,湯汁清甜。芝士焗龍蝦伊面底龍蝦份量不少,肉質彈牙。芝士也下得很多,與伊面撈在一同吃用,10分滿足。
間中和家人到酒樓用餐,富臨也是一個不錯的選擇。
手抓跳舞雞

上湯蒜子莧菜

能吃到家常便飯的風味,蒜味突出,菜也煮得夠腍。
冬瓜盅來有蝦肉豬肉也有蟹柳,分量很大,湯汁清甜。
芝士焗龍蝦伊面底

2016-07-25 1404 瀏覽
除了大時大節家人生日, 都很少去酒樓晚飯. 今天去富臨是因為有有抵吃特價龍蝦. 波士頓龍蝦, $98特價沒期望下很有驚喜. 龍蝦份量勁多, 而且廚師拆件比較合理, 全部龍蝦肉都可輕易用筷子"篤" 出來吃, 不似細個時吃的龍蝦, 廚師切得求其, 往往要各客人輪流用蟹鉗.龍蝦多肉爽口, 波士頓龍蝦本身味較淡, 配芝士吃口感就最好了. 芝士味道濃郁又不漿口, 再加上伊麵真是一流. XO醬炒蝦球象拔蚌仔, $98象拔蚌仔切片,彈牙爽口, 整碟最多的是爽脆的薄片蓮藕和西芹, 風格一致 - 脆. 只是較油膩, 顏色比較暗啞. 手抓跳舞雞, $48原來還有另一個特價菜式. $48 已經有一隻燒雞. 勁抵. 見圖片是站立的雞, 好似我之前自已整的啤酒烤雞, 所以點了一試. 侍應會將全雞放臺上, 我們決定不自己撕了, 侍應便在旁邊幫手撕好, 將雞肉放雞底的碟子內. 剩下的雞殼還放在企架上, 像食人族的感覺, 其實不太討好. 幸好雞肉尚算燒得嫩滑, 至於雞皮就不是脆的. 海皇冬瓜盅, $88冬瓜消暑, 夏天必點. 材料有蟹柳、蝦肉、豬肉等. 夠很多人的分量. 最後的西瓜是最驚喜的, 勁甜.
波士頓龍蝦, $98
芝士味道濃郁又不漿口, 再加上伊麵真是一流.
XO醬炒蝦球象拔蚌仔, $98
手抓跳舞雞, $48
海皇冬瓜盅, $88
最後的西瓜是最驚喜的, 勁甜.
2016-07-20
2016-07-24 905 瀏覽
到中式菜館食飯,為良久不見的朋友或家人,是聚會的好地方,一邊食飯一邊聊天,是多麼的開心,談談近況。今晚選址馬鞍山的富臨皇宮,正好是聚會的好地方。今晚正好為從外國遠道回來的友人食餐飯,並由友人發辦食中菜。芝士波士頓龍蝦(伊麵底)並不常吃,但是今餐卻又想吃,故點來一個。龍蝦與伊麵被芝士覆蓋,上桌時有芝士的香味。入口固然有濃郁芬芳怎芝士味道,龍蝦亦具鮮味濃郁。伊麵沾滿芝士,也是濃厚味道。泡椒鳳爪是一道很平常的冷盤,反正友人都說很久沒吃過鳳爪,就點來一個。鳳爪略有酸味,食落是幾爽口的,只是略為硬了一點吧。天氣這麼的熱,來一個海皇燉冬瓜盅,可助消消暑。隨著時代不同,冬瓜盅有不同的做法法,有傳統的做法,也有加入新食材,隨個人口味。而這冬瓜盅則有蟹柳、魚肉等海鮮,味覺鮮甜,冬瓜肉亦燉得軟腍。叉燒皇顏色較深,是半肥瘦叉燒,亦有燶邊位置,入口鬆化而蜜味充足,吃起來不會嚡,亦夠軟滑,是不錯的燒味。XO醬翡翠炒蝦球象拔蚌仔是一道幾惹味的一道菜,其當中的食材很爽口,蝦球亦具彈牙,象拔蚌爽得來又煙勒,而入口時是惹味的,又不辣。當中的食材包括了蓮藕片,芹菜,象拔蚌和蝦球。上湯蒜子浸莧菜是今晚相對地沒有那麼濃厚的味

上湯蒜子浸莧菜是今晚相對地沒有那麼濃厚的味道,清清淡淡地又不失蒜子的味道,原粒蒜子在莧菜之。上,除非連莧菜一起吃,否則只是有淡淡的味道,上湯浸著也不覺油膩的。
今晚的菜式,相當不俗,而且服務亦是稱心的。
2016-07-19
2016-07-21 614 瀏覽
平時同親朋食飯,好多時候都揀食西餐,但今日都係食傳統嘅中菜,重新細味當中嘅滋味。平時返工食晏,都好中意食燒味飯。今晚食晚飯,當然亦要食下明爐燒味: 半肥瘦叉燒,肉質鬆軟易入口,外面有蜜糖點綴,當然好食;手撕燒雞亦相當特別,呈上全隻燒雞後,侍應會將雞肉撕下,肉汁徐之流出,品嚐之下雞肉亦嫩滑,果然屋企人無介紹錯。接著要左一個冬瓜盅,清新唔油膩嘅選擇,非常適合夏天飲用。而材料除左冬瓜之外,亦都有蟹柳、蝦肉、豬肉,所以呢個湯水係清新之外,亦都鮮味無比。波士頓龍蝦伊麵亦都係食中菜必叫之選。芝士味道濃郁,但質感唔會太厚,配合彈牙嘅伊麵,整體感覺唔會太heavy。而龍蝦份量相當之多,件件都係啖啖肉,彈牙而新鮮。白飯魚煎蛋,看似平凡,但其實唔係好多地方食到,今次久別重遇,當然要再嚐久遺嘅味道。最後要左一道XO醬炒蝦球象拔蚌仔。XO醬點到即止,帶點滋味,又唔會瘋走泣海鮮嘅鮮味。而象拔蚌仔彈牙嘅感覺,跟爽脆嘅蓮藕西芹有著兩種特別嘅口感。
2016-07-19
150 分鐘 (堂食)
2015-09-02 991 瀏覽
通常意大利粉是西餐既菜式,喺酒樓係好少見,但是呢間酒樓就用咗意大利粉煮中菜。上湯龍蝦一向都係跟伊麵,但係今晚就試下跟意粉喇。意粉都可以,唔會太淋,用上湯煮都幾好。龍蝦都新鮮,肉質都算鮮甜,龍蝦肉彈牙,不過就太少喇,但是以$78既價錢,就okay啦!蔥爆牛仔骨$88,好香,好惹味,可能調味時加咗糖,有d甜。蔥爆後沒有隔清d油,食到成口都係油。
上湯龍蝦意大利粉
蔥爆牛仔骨
2015-09-01
上湯龍蝦意大利粉
2015-08-15 743 瀏覽
預先訂左位, 到左後發現酒家攪一周年慶祝晚會, 大廳開行音響唱歌, 幸好我們是被安排坐房內的檯, 否則嘈死, 我們連BB 共9人給了一張大檯, 因未齊人我們先點菜, 再叫起....其間一 "知客" 入來想要求我們換檯, 出返大廳坐, 說什麼有十幾人在外等緊想要我地張大檯, 我說不調, 她再說他們一早訂左檯, 原本呢張檯係佢地訂左.......她真的當我們傻的嗎 ? 我都係訂左位你地安排我地坐, 仲叫晒野, 根本就係突然有街客, 想我換大檯比佢地, 出面嘈到拆天咁點食, 講句野都聽唔到, 跟住聽到個知客好大聲咁同出面講: 佢地唔肯換呀 (她的聲音很不悅)講返食物 龍蝦芝士烏冬 $68份  - 我地7人以上可以叫2只, 上檯發現得幾舊龍蝦, 似一份份量, 向個著紅衫的女侍應查問後佢就拎返走, 後尾再上返就多左2-3舊咁下下, 但全碟都係腳,爪, 頭等部位, 一件龍蝦身的肉都冇(係一件都冇, 唔係少), 烏冬底依然係一人份量, 睇佢張上菜紙明明寫住 "龍蝦芝士烏冬 1" , 再問返個侍應, 她很悔氣話呢個1 並唔係1份, 話佢張單係入2份, 呢個有2份.......但其他菜我地叫1份, 佢

講返食物

龍蝦芝士烏冬 $68份  - 我地7人以上可以叫2只, 上檯發現得幾舊龍蝦, 似一份份量, 向個著紅衫的女侍應查問後佢就拎返走, 後尾再上返就多左2-3舊咁下下, 但全碟都係腳,爪, 頭等部位, 一件龍蝦身的肉都冇(係一件都冇, 唔係少), 烏冬底依然係一人份量, 睇佢張上菜紙明明寫住 "龍蝦芝士烏冬 1" , 再問返個侍應, 她很悔氣話呢個1 並唔係1份, 話佢張單係入2份, 呢個有2份.......但其他菜我地叫1份, 佢張上菜紙又係寫1 .....咁即係任佢講 ?
佢又堅持話你叫 2份龍蝦都係得1份烏冬份量, 呢間富臨好呃秤
  即係我地比2份錢就只係食龍蝦頭同爪+1份烏冬 ? 好離譜啫

頂級牛仔骨煲 $88 - 呢個都好過份, 全煲就係比牛仔骨 "果粒白色骨" +薯仔粒, 牛仔骨食得多, 原來呢間的牛仔骨就係指淨係比粒 "骨" 你食, 而粒骨痴住果少少肉都係冇咪同 UN, 又乾, 呃錢之選, 搵笨!
  (上菜時忘記影相, 臨尾先補影一張, 真係全煲都係呢D骨粒
頂級牛仔骨
極品燒鵝皇半只 $180 - 呢個ok, 皮燒得夠身, 幾香嘅

花膠姬松茸燒豆腐 $62 - 豆腐切得薄身, 因為薄所以炸完太乾, 燴唔入味, 成碟冇乜味

鐵板黑椒豬手 $98 - 黑椒味唔夠, 皮又唔夠淋, 麻麻地

海參花菇鵝掌煲 $88 - D海參硬梗梗, 冇味, 都未扣到淋身就煮, 失敗! 鵝掌就正常夠淋

最後埋單,又係果個著紅衫的女侍應, 收我地9個茶位, 我問佢BB 都要計?
佢仲大聲加悔氣話我一早唔講, 訂位時就要講定架啦, 而家打左單你先講, 我話訂位時講左啦係你地唔mark, 佢先細聲返D
, 後尾退返1位茶錢, 但呢位阿姐態度真係很差勁!

頭2個菜都係搵笨, 呢間野好唔老實,  商品說明條例知唔知係乜 ?

2015-08-13