2015-05-27 688 瀏覽
由細到大都係住馬鞍山,眼見呢排忙住返學,好耐未試過飲茶,聽母親講開左間富臨,上星期見係假日就去左試一試。呢間富臨位於迎濤灣個商場,位置都算偏,唔講都唔知開左間酒樓,相而隔離酒店間酒樓知名度仲高,可能商場外牆冇乜宣傳掛。今次同母親兩人去飲酒,大約一點入座,正正係午市時段,又未到下午茶。一入到去坐低,點心紙有張係叫午市孖寶,我地叫左兩份孖寶,再加個點心,total 5樣。首先叫左個釀茄子,一碟有三大件,味道一般,比d豉油cover晒個味。然後就黎左個小籠包,一般小籠包都多汁,但呢度既小籠包反而有d乾身,冇想像中咁好味。叉燒腸粉就好滑,不過就比較少叉燒,口感唔係咁好,好似食緊齋腸粉咁。食點心當然要食d煎炸野啦。我地叫左個炸春卷,一份有4條,佢切左一半,不過切唔晒,好實,加上件春卷有d凍,應該係預先整好,但攤得太耐,所以唔係咁脆。到最後,叫左個南瓜煎堆,呢樣係母親推介話黎富臨一定要食。個煎堆比起一般既煎堆大好多,有拳頭咁大,食落口都好有口感,十分煙軔,不過都係唔熱,如果整完即食既話一定好好食。整體黎講,我覺得呢度d野食都係一般般,加上馬鞍山都開左好多酒樓,下次可能去返去開果幾間算。

春卷
腸粉
咸水角
小籠包
春卷
腸粉
小籠包
2015-04-30 496 瀏覽
富臨皇宮今天晚上湊巧所有家人都放假,有空可以一起吃火鍋,馬鞍山的選擇沒有太多,在馬鞍山居民的眼中,馬鞍山是一個劣食之都,可能商家看準了馬鞍山擁有劣食之都的是「美譽」,近幾個月不少新餐廳都紛紛進駐馬鞍山,希望可成為全城焦點。富臨皇宮在馬鞍山來說都算較新的酒樓,看到任食雞煲只需$128,想也不想便入去了。這次我們叫了一個藥膳醉雞煲,等了大約十分鐘藥膳醉雞煲便上枱了,碎雞煲的雞件也不小,而且聞落亦非常香,雞件非常嫩滑,醉雞味都幾濃郁,不知不覺間我們便吃光了所有雞件,接着便叫火鍋配料,我們瘋狂叫肥牛、豬頸肉、雲吞等全部質素也不太差呢,都尾聲,我們在叫了唐生菜和小白菜,可是小白菜的樣子太差了,不太新鮮亦不太乾淨,之後,弟弟再叫了一個公仔麵,大家都很飽了!雖然質素不是最好,但價錢便宜我們都不能要求太多,畢竟可以任飲任食又有店員服侍,打足兩小時邊爐,也只是收$128!
富臨皇宮

2015-04-28
2015-04-28 650 瀏覽
同朋友諗住近近地食飯, 又唔想太多人, 就揀呢個冇咩人既商場。點知錯了,, 我地7點幾去到,呢間富臨都已經有人龍。D人大部份係去食小菜, 望落係幾抵, 有1蚊1隻雞, 幾十蚊1個冬瓜盅。但我地一心想打邊爐, 又見佢有任食$128埋單全包價咁就諗住試下。等位等左都差唔多45分鐘, 其實等攞飛都等左10分鐘。好明顯樓面既人手係嚴重不足。D碗同餐具污糟就預左既, 畢竟酒樓佢都預你自己洗多次架啦,,但係感覺始終唔係幾好。好似食緊人口水尾咁...一坐低就叫左個胡椒豬肚雞煲, 隔左一陣個侍應行埋黎望一望, 跟住就話 "丫, 唔知有冇落到單呢...."我地都滴晒汗... 你無啦啦咁講,,, 跟住我地就係咁追其他樓面問啦,因為都等左幾個字喇...後尾其中個侍應係好好既, 佢不停幫我地追單, 服務質素真係冇得頂。要比個LIKE佢! 係成餐飯最值得讚既!好, 講返個煲, 千呼萬喚此出來.. 見佢一黎都熱騰騰都急不及待喇, 因為都8點半,,好肚餓!試左D豬肚先, 個味道其實都OK既, 跟住朋友食左舊雞。一咬..發現原來係未熟既...即刻lur返出黎....認真講, 真係冇諗過係酒樓既野, 放得上枱竟然會係未
點知錯了,, 我地7點幾去到,呢間富臨都已經有人龍。

好似食緊人口水尾咁...

要比個LIKE佢!
 係成餐飯最值得讚既!

試左D豬肚先, 個味道其實都OK既, 跟住朋友食左舊雞。
一咬..發現原來係未熟既...即刻lur返出黎....
認真講, 真係冇諗過係酒樓既野, 放得上枱竟然會係未熟既...
其實我地都對跟住落黎既任食配料都冇咩期望, 不過有幾款實在係太經典, 不得不同大家分享。
蟹柳 - 唔可以話唔好食, 不過口感同味道完全唔係平時食開既蟹柳。合埋眼食既話唔會估到係蟹柳。
餃子 - 完全係攤到溶晒, D皮係溶晒, 想夾都夾唔起... 最後只好放棄...
最後埋單, 3個人4百幾蚊, 唔知佢點計, 但就一定唔係好似poster講既$128全包囉...
總括黎講呢間野既任食火鍋真係唔會有下次...

2015-04-24
45 分鐘 (堂食)
2015-02-07 562 瀏覽
富臨皇宮在迎濤灣開業以來都未光顧過,今次二人周六同行試下早茶,10:30到達不用等位可直入,樓面招待都OK有禮(我指我果圍枱),叫了五款點心(煎腸粉、炸兩、鮮竹牛肉、香芋炸春卷、汁义燒飽),要彈係春卷係脆,但是凍的,炸兩都係暖嘅唔夠熱,最好食都係义燒飽夠熱同埋都夠味,另外人手唔夠,食晒嘢都冇人執拾,埋單$108,收費都算一般啦。
煎腸粉
煎腸粉
2015-01-16 595 瀏覽
馬鞍山有新商場落成,可喜可賀。不過據我所知,這樓盤,這商場,已落成多年,時至今日才正式把原是售樓處的商場開幕,完全是一貫《華懋集團》的奇怪作風。而當這商場一開幕,FB的馬鞍山群組就立即傳來一個好消息,就是有一個新既飲茶地點,商場新開了一間《富臨》。更好的消息,就是人流未算得上多,如果去新港城、市中心,或附近屋邨的酒樓,星期日飲茶等位,我相信要預一個鍾頭的時間。而我們去的那一次,基本上是直行直入。一家五口飲茶,都是以點心為主食,再去加一兩個味部小點,在味道小點,我們點上了一個胡椒豬肚,務求簡單惹味。酒樓的胡椒豬肚,是大製作,不過味道一點也不參差,豬肚爽口,咸菜香甜,胡椒味也是夠適中的。老爸要食飯,而任何酒樓都會識做,都會推出燒味飯優惠,記憶上是20多元一碗蜜味的叉燒飯,叉燒,不肥,入口腍身而且有蜜味,已經是很好的一份叉燒。素腐皮卷,內裡的羅漢齋餡的味道濃郁,腐皮卷亦炸得酥香,不是素食者也覺得這個素點心好食。邪惡地,我們要了一籠臘腸卷,臘腸的油滲透了在包的內心,非常之香口,而且包是軟綿綿的,入口時味道亦帶甜,令我們邪惡地得到滿足感。蝦餃,細個的我的其中一個至愛,到現在,亦是我兒子的最愛。餃

蝦餃,細個的我的其中一個至愛,到現在,亦是我兒子的最愛。餃皮晶瑩而帶煙韌感,而內餡是傳統的荀絲加蝦,入口有蝦肉的爽口感,有肥豬肉的香,感覺很美。
至於燒賣,也就是傳統的以豬肉為主蝦為次的味道,肉味更加之重,入口就更加之香口,一入口肉味、蝦味、香菇味集結於一身,感覺也是很美。
不過,綿花雞就令人失望了,魚肚明顯地太爽,未夠腍,而且亦未能盡吸湯汁精華,頓是令到這點心的味道只集中在雞肉之中,不夠平衡。
總結起來,味道是好的,《富臨》飲茶絕對是有返咁上下水準,看來,馬鞍山街坊有一個新的美味聚腳點了。
2014-11-17 606 瀏覽
一個字差,雞煲冇雞煲味,油太多。牛肉難食,咬唔開。冇炸腐皮。只得生根。配料款式唔多,多數為平價貢丸,牛丸,包心丸等…………。粟米淡而冇味。限食兩小時,其實都足夠有多。
一個字差,
雞煲雞煲味,油太多。
牛肉難食,咬唔開。
冇炸腐皮。只得生根。
配料款式唔多,多數為平價貢丸,牛丸,包心丸等…………。
粟米淡而冇味。
限食兩小時,其實都足夠有多。
雞煲+清湯
2014-11-17
2014-10-02 562 瀏覽
新開張去試下,一行三人去試下午茶時段。一開始出左煎蘿蔔糕及釀茄子都勁多油(之後啲食物都唔少油),蝦餃又腥,腸粉唔知點解會係咁硬。人手又唔夠,叫極啲侍應生都扮見我唔到;叫加水,攞左水壺走,好耐都唔返黎,追咗幾次先喺隔離枱攞壺水過來。加單好耐都無來,最後等得唔耐煩取消走人。總之就難食及服務差。
新開張去試下,一行三人去試下午茶時段。

總之就難食及服務差。
2014-10-02
60 分鐘 (堂食)