2015-05-27
由細到大都係住馬鞍山,眼見呢排忙住返學,好耐未試過飲茶,聽母親講開左間富臨,上星期見係假日就去左試一試。呢間富臨位於迎濤灣個商場,位置都算偏,唔講都唔知開左間酒樓,相而隔離酒店間酒樓知名度仲高,可能商場外牆冇乜宣傳掛。今次同母親兩人去飲酒,大約一點入座,正正係午市時段,又未到下午茶。一入到去坐低,點心紙有張係叫午市孖寶,我地叫左兩份孖寶,再加個點心,total 5樣。首先叫左個釀茄子,一碟有三大件,味道一般,比d豉油cover晒個味。然後就黎左個小籠包,一般小籠包都多汁,但呢度既小籠包反而有d乾身,冇想像中咁好味。叉燒腸粉就好滑,不過就比較少叉燒,口感唔係咁好,好似食緊齋腸粉咁。食點心當然要食d煎炸野啦。我地叫左個炸春卷,一份有4條,佢切左一半,不過切唔晒,好實,加上件春卷有d凍,應該係預先整好,但攤得太耐,所以唔係咁脆。到最後,叫左個南瓜煎堆,呢樣係母親推介話黎富臨一定要食。個煎堆比起一般既煎堆大好多,有拳頭咁大,食落口都好有口感,十分煙軔,不過都係唔熱,如果整完即食既話一定好好食。整體黎講,我覺得呢度d野食都係一般般,加上馬鞍山都開左好多酒樓,下次可能去返去開果幾間算。
春卷
腸粉