2018-04-26 428 瀏覽
我諗無幾個香港未食過富臨,因為總有一個係我地身邊. 今日係屋企老闆娘生日,爸爸就提議一家去食富臨 首先黎左個姬松茸花膠燉響螺,花膠味都好濃好香,而且個湯都唔會太過重味道 ,花膠亦都夠彈牙,唔會冧晒好似食紙皮咁,響螺既鮮味亦都好突出,用黎開胃既湯真係唔錯,而且酒樓姐姐仲好推薦呢比我地話每日鮮煮無味精 呢個個個湯既渣,可見真係好足料 西蘭花帶子珊瑚蚌 首先帶子既鮮味完全咁keep住,帶子亦都煎得好香 而且西蘭花亦都好爽口 唔會冧晒 媽媽都話好鐘意呢個菜 黑椒頂級牛仔骨 呢個菜比想像中份量多 4個人食都食唔晒 而且牛仔骨既香味係一出廚房都已經聞到 牛肉唔會太硬 都算易入口 反而如果薯仔再煮耐少少會更好 果皮蒸鮑魚 媽媽一直好鐘意食海鮮 鮑魚唔會好難咬同腥 而且都好入味 細細隻咁都算入口 鮮茄魚茸蒸蛋白 蒸蛋白亦都無嗌錯 蛋白好滑好香 而且佢既蛋白汲收晒配料既味道 成個菜唔會太dry 用黎伴飯就好 一家大細食就唔錯 每次食富臨都比到一樣既水準比我 屋企既老闆娘亦都好鐘意今次既安排 希望下次都可以食返一樣既味道
我諗無幾個香港未食過富臨,因為總有一個係我地身邊.
今日係屋企老闆娘生日,爸爸就提議一家去食富臨

呢個個個湯既渣,可見真係好足料

西蘭花帶子珊瑚蚌
首先帶子既鮮味完全咁keep住,帶子亦都煎得好香
而且西蘭花亦都好爽口

希望下次都可以食返一樣既味道
慶祝紀念
生日
2018-04-22 341 瀏覽
今年媽咪生日想到富臨食中菜, 其實個人對富臨印象不好, 公司附近的分店都被我黑名單了, 不過她聽鄰居太太介紹說食物不錯, 所以就心動了, 好吧!最緊要她開心, 希望這家分店不要令我們失望吧!準時8時入座, 分店地點較偏, 但食客都差不多有7成, 想必不會太差吧? 不過點菜時我開始發現問題。首先是無論我如何揮手, 都沒人過來, 不知是有意還是不夠一眼關七!好不容易有伙計過來, 正想點菜時她說找人給我下單, 如是者又我們邊聊邊等, 差不多10分鐘都沒人過來, 於是再揮手, 我要求這位伙計直接幫我寫, 但伙計就說她不能幫食客下單, 要找經理過來幫我下單這麽簡單都要經理?那請你們回來幹什麼?只會加茶加水? 抱歉, 我們喝掉一整壺茶, 都從來沒人幫我們處理! 最後找到一位黑衫經理來下單, 我們正點菜, 她卻在自顧自的說有其他優惠。 其實她出發點不是錯, 但時機不對。 由於她不斷說話但又沒在留意我的點菜內容, 所以我也只好強行重複, 直至確認她聽到為止。點菜小插曲總算完結, 我們一行五人點了$298的套餐: 一條頂級叉燒皇, 一條1斤蒸富貴龍躉斑和一碟蒸貴妃蚌(4隻); 另外還點了個$1木桶豉油雞

點菜小插曲總算完結, 我們一行五人點了$298的套餐: 一條頂級叉燒皇, 一條1斤蒸富貴龍躉斑和一碟蒸貴妃蚌(4隻); 另外還點了個$1木桶豉油雞(1隻), 一碟生炒骨和一碟西蘭花炒帶子蚌片。

最快送到的是生炒骨和叉燒。

生炒骨份量還算合理, 配菜多, 微稠的甜酸汁醬掛在生炒骨上, 入口已感覺到陣陣酸氣, 甜酸味道適中, 有肉食, 不是大大件骨, 這個菜不錯。

這個所謂「頂級」叉燒皇, 是頂級地差!賣相差, 顏色暗啞, 頭尾位置都燒得比較燶, 而且看起來都不像是原條切的, 有點左搭右搭的感覺。立即叫他們更換, 但再換的根本看上去是同一碟, 只是切掉了燒燶位置罷了, 我們不是太滿意, 但他們也沒意思要更換, 媽咪說算了, 免得跟他們耗時間, 所以我才作罷。但心裡滿生氣的

叉燒不夠蜜汁, 而且份量很少, 每件都的的骰骰, 基本上1人也能輕鬆吃掉有餘。除了不夠蜜汁外, 豬肉偏肥, 真正能吃的肉也不多, 還有微微的豬"除"味, 質素和味道都強差人意

陸續送上的有蒸貴妃蚌和炒西蘭花蚌片和$1雞。

貴妃蚌肉質稍微實了一點, 不過味道鮮甜, 蒜味很香, 是不錯的, 不過如果蓋面的粉絲能清爽點會更好, 現在油太多了, 很肥膩, 要扣分!

炒西蘭花蚌片, 份量適中, 不過西蘭花過於爽脆, 稍微軟一點點會更合適, 蚌片那些給的數量也算合理, 不會過少, 味道鮮甜, 不過太油了!

木桶豉油雞, 這個$1雞比想像中大隻, 賣相還好, 味道都不錯。雞肉不算是嚡, 但就略嫌有點韌, 不過以$1雞來說, 算是交到功課的, 當然如果雞是正價, 我們的要求就不是這麼低了!

吃著吃著都差不多吃光所有菜, 發覺還有蒸魚未到, 好幾次請伙計和經理追單, 但每次等了好久都沒消息。 再找伙計理論時, 剛好有位經理經過, 那個伙計立即叫著她, 但她一心要走到前面跟熟客聊天, 所以根本沒在意身邊發生的事, 亦聽不到伙計叫喚。 今時今日, 此等服務態度實在不行! 最後在忍無可忍的情況下, 我親自走過去打斷經理的聊天時間, 直接了當地問那條蒸魚到底何時會到。簡直十級忿怒, 好聲好氣地追過了, 責罵地追也追過了, 都不當一回事, 那還想我們怎樣?

最後有一位稍為有責任心的經理, 有點歉意的說多等幾分鐘, 並送上一客妃子桂花糕給我們。老實說, 我寧願你快點蒸魚給我, 一直追一直罵, 吃再多都補不了死掉的腦細胞!

不過客觀地說, 魚肉很滑和新鮮, 整體而言不錯。

送的桂花糕切得大小不一, 賣相不美觀, 好hea
。沒桂花清香味道, 是「糖水糕」, 很假的甜味, 完全不好食。

我們快快吃掉蒸魚後就埋單了!

這兒的食物有些是不錯, 但有些則水準太差了, 所以整體來看, 平均水準只是中規中矩。 但中規中矩的食物遇上差劣的服務, 不得不說$600多有點不值。至少給這個價, 我們可以有更好質素的食物和服務, 富臨以後都不來了!太失望。

$1木桶豉油雞

菠蘿生炒骨

清蒸富貴龍躉斑

菠蘿生炒骨
清蒸富貴龍躉斑
難得和住在馬鞍山的朋友聚聚,所以選了在鞍駿街迎濤灣商場一樓的富臨皇宮吃晚飯。店員送上了一客零食小吃,是脆卜卜的花生、蠶豆和青豆。第一味來到的是黑椒頂級牛仔骨,剛上桌時還在微微冒煙,滋滋作響。牛仔骨煮得得十分香口,肉質頗鬆化,黑椒味濃郁。酒樓花了少許心思在這小菜中,特別加了炸過的薯仔和蕃茄,令味道及口感更豐富清新。吃一件酸酸的蕃茄,味蕾也不會覺得那麼單調。吃小菜當然要叫一碗白飯,落單後約五分鐘白飯便來到了,而且飯的質素也不錯。點了第二款小菜海參花菇扣玉掌,約一百元便能吃到這款美食,性價比頗高。鵝掌炆得頗軟,充滿骨膠原。花菇的size也大大的,約有三份一隻手掌般大,鮑汁味道濃郁。之後來到的為生煎菜肉包,菜肉包煎成金黃色,賣相吸引。咬一口菜肉包,能吃到三款口感:最外層煎得微脆而香口、包的部分鬆鬆軟軟,裡面的饀料則夠juicy。

2018-03-30 122 瀏覽
早幾日得返阿媽同我2個人, 煮餸都難, 所以決定出街食飯~ 就一於黎屋企樓下富臨, 唔洗諗.好耐都冇飲過湯, 所以就叫左個金銀菜燉白肺湯, 超清甜, 飲完一碗又一碗, 豬肺仲要好好食.另外, 叫左碟果皮蒸鮑魚比媽食, 難得出黎, 食好D. 鮑魚爽滑、彈牙, 而且果皮味夠重, 阿媽勁中意.仲叫左個西蘭花炒珊瑚蚌, 份量好多, 勁多西蘭花, 而珊瑚蚌就好爽口.最後仲點左個麻蓉流沙包, 入面滿滿既芝麻蓉流哂出黎, 食落好香, 而唔算太甜, 感覺都OK!

另外, 叫左碟果皮蒸鮑魚比媽食, 難得出黎, 食好D.
鮑魚爽滑、彈牙, 而且果皮味夠重, 阿媽勁中意.

2018-03-26
2018-03-30 91 瀏覽
最近屋企人太懶唔煮飯, 所以近近地去左屋企附近間富臨食~叫左幾碟,有金銀菜燉白肺湯, 栗子雞煲同蝦球炒通菜.個金銀菜燉白肺湯真係好飲,  清甜得黎又滋潤, 最欣賞係豬肺洗得好乾淨都係一件難事, 屋企一定唔會煲.份量多, 每人飲到2碗, 仲有相當足料,  感覺好健康! 栗子雞煲既栗子好食, 雞肉亦非常嫩滑, 仲要唔係hea, 入面好多件. 而個蝦球炒通菜好爽口, 最中意係翠綠既根, 不過蝦球就少左d. OVERALL 整體都唔錯, 下次都會再黎既咁近咁方便 =]
最近屋企人太懶唔煮飯, 所以近近地去左屋企附近間富臨食~
叫左幾碟,有金銀菜燉白肺湯, 栗子雞煲同蝦球炒通菜.

份量多, 每人飲到2碗, 仲有相當足料,  感覺好健康!

2018-03-26
2018-03-24 99 瀏覽
今日媽咪生日所以就嚟咗中餐去食晚飯搵咗最近嘅一間酒樓因為飛一間酒樓有好多唔同嘅食物同埋質素都好高姬松茸花膠燉響螺 $$168首先估唔到呢個湯有咁多材料有雞有花膠有螺份量多好多而且冇落調味料所以更加食到雞嘅鮮味再加上花膠都有好多每人食咗兩次都仲食到有花膠響螺都係好新鮮好爽口生煎菜肉包係新鮮煎出嚟而且入面有豐厚嘅肉汁入邊嘅材料都好多食第一啖會覺得好熱因為係煎完即刻拎出嚟同埋個包都係好香好鬆軟鮮茄魚茸蒸蛋白係我最期待既餸因為好健康個底有好多蛋白而且味道都好濃冇將蛋白溝左水再加上面曾有魚湯番茄食我會更加鮮甜果皮蒸鮑魚好彈牙嘅鮑魚而且好香好入味西蘭花帶子珊瑚蚌尼一道餸都炒得好好食因為有好好食嘅帶子好爽口嘅珊瑚蚌黑椒頂級牛仔骨有薯仔入邊好香嘅牛味同埋汁都好濃

今日媽咪生日所以就嚟咗中餐去食晚飯

好爽口嘅珊瑚蚌

黑椒頂級牛仔骨
有薯仔入邊好香嘅牛味同埋汁都好濃
2018-03-22 105 瀏覽
位於馬鞍山迎濤灣商場1樓的富臨皇宮,是提供性價比高的中菜酒樓。酒樓的面積十分寬廣,如果星期一至五的晚飯時間來到,應該不用等位,頗適合住在馬鞍山市中心的朋友。而且酒樓營業至凌晨十二時,晚上要OT也不用擔心。如果想吃清蒸海鮮,可以選優惠組合,三款菜色約三百元。另外酒樓也提供十多款小炒,每款由七十至百⼀元不等。首先來到的為叉燒皇,一上桌果非浪得虛名,賣相十分吸引,令人垂涎三尺。雖然是半肥瘦叉燒,但是入口一點也不肥膩,肥膏的比例剛剛好。叉燒還是暖暖的,肉質鬆化,再配上蜜糖叉燒汁,和朋友很快便吃完一碟。西蘭花帶子珊瑚蚌來到了,巨大的帶子有四粒,啖啖肉而且煮得十分香口,味道頗鮮甜。珊瑚蚌炒得頗有鑊氣,爽口彈牙。西蘭花的份量也十分慷慨,熟度剛剛好,不會太硬。點了一份金銀菜燉白肺湯,份量大約有十碗,頗抵飲,更會有專人舀湯。慢火燉了四小時的湯味道清香而菜乾味濃郁,喝完後不會頸渴。店員更會把湯料撈起,和豉油一起奉上,除了飲湯,也可吃吃豬肺。
位於馬鞍山迎濤灣商場1樓的富臨皇宮,是提供性價比高的中菜酒樓酒樓的面積十分寬廣,如果星期一至五的晚飯時間來到,應該不用等位,頗適合住在馬鞍山市中心的朋友。而且酒樓營業至凌晨十二時,晚上要OT也不用擔心。

西蘭花的份量也十分慷慨,熟度剛剛好,不會太硬。

慶祝紀念
生日
2018-03-21 76 瀏覽
今日約左幾個馬鞍山朋友去富臨食飯7點準時入座 環境好大, 坐得幾舒服, 座位又多坐底當然要睇下有咩好食!!真係好多野都好吸引 人多自然可以簡多幾味菜 姬松茸花膠燉響螺  好濃的雞味,, 雞的精華去哂個湯度,,仲好足料真係要飲多碗呀,, 栗子炆雞, 每隻雞都很大件 栗子易入口, 炆得好入味 花膠北菇玉掌花膠滑又夠入味 玉掌炆到好軟身再配埋菜, 清清地又唔會好油膩!!西蘭花帶子珊瑚蚌 一黎到已好吸引 帶子好大粒 仲有好多珊瑚蚌 咬落口感不會硬硬的感覺 果皮蒸南非鮑魚 有六隻, 每次食鮑魚都怕會唔淋 點知呢個係好易就咬開 配埋果汁~~好好味~~最後仲叫左生煎包 即叫即煎, 包面脆脆的, 很鬆軟 戀結:: 每一碟的份量都算多, 而且好足料 而且當日仲送左桂花糕做甜品, 大飽肚富~~價錢合理, 同三五知己去食真係一流!!
今日約左幾個馬鞍山朋友去富臨食飯
7點準時入座
環境好大, 坐得幾舒服, 座位又多

坐底當然要睇下有咩好食!!
真係好多野都好吸引
人多自然可以簡多幾味菜

姬松茸花膠燉響螺
好濃的雞味,, 雞的精華去哂個湯度,,仲好足料
真係要飲多碗呀,,

栗子炆雞,
每隻雞都很大件
栗子易入口, 炆得好入味

花膠北菇玉掌
花膠滑又夠入味
玉掌炆到好軟身
再配埋菜, 清清地又唔會好油膩!!

一黎到已好吸引
帶子好大粒 仲有好多珊瑚蚌
咬落口感不會硬硬的感覺

果皮蒸南非鮑魚
有六隻, 每次食鮑魚都怕會唔淋
點知呢個係好易就咬開
配埋果汁~~好好味~~

最後仲叫左生煎包
即叫即煎, 包面脆脆的, 很鬆軟

戀結::
每一碟的份量都算多, 而且好足料
而且當日仲送左桂花糕做甜品, 大飽肚富~~
價錢合理, 同三五知己去食真係一流!!
2018-03-20 101 瀏覽
^四個朋友去富臨食晚飯 7點就可以入去啦  餐牌有好多野都好想食~ 大家都有選擇困難叫左姬松茸花膠燉響螺, 花膠北菇玉掌, 生煎包, 栗子雞同西蘭花帶子珊瑚蚌 果皮蒸南非鮑魚 -姬松茸花膠燉響螺好足料 響螺好QQ 隻雞好入味 好嫩D肉花膠好"冧" 真係食多D-花膠北菇玉掌又一味花膠 好多菜仲有腳掌 哈哈  大家都係咁食花膠冬菇仲要係大大的 -栗子雞醬汁配埋每一件入哂味的雞肉真係好好食 栗子仲有好"冧"身食落又不會很乾身 正~-西蘭花帶子珊瑚蚌帶子真係好大粒 仲有伴住好多珊瑚蚌 同 西蘭花帶子份量係一人一粒 想多都無啦 珊瑚蚌軟身的 不會好難咬開-果皮蒸南非鮑魚 蒸魚的做法  熟度剛剛好 一點都不韌很好食 要多點豉油同蔥一齊食 更加好食生煎包熱騰騰 包住小小的肉咬落去肉汁有流出黎 好好食~ -甜品- 桂花糕地方乾淨 侍應有禮下次會再黎 想試下個桶雞 見好多人叫但我地太多都係有雞 所以等下次啦~
^四個朋友去富臨食晚飯 7點就可以入去啦
 餐牌有好多野都好想食~ 大家都有選擇困難

叫左姬松茸花膠燉響螺, 花膠北菇玉掌,
生煎包, 栗子雞同西蘭花帶子珊瑚蚌 果皮蒸南非鮑魚

-姬松茸花膠燉響螺

冬菇仲要係大大的

-栗子雞
醬汁配埋每一件入哂味的雞肉
真係好好食 栗子仲有好"冧"身
食落又不會很乾身 正~

-西蘭花帶子珊瑚蚌

好好食~

-甜品- 桂花糕

地方乾淨 侍應有禮
下次會再黎 想試下個桶雞 見好多人叫
但我地太多都係有雞 所以等下次啦~

2018-01-28 211 瀏覽
今日嚟到人稱美食沙漠嘅馬鞍山 梗係冇啖好食 所以 只好選擇連鎖嘅餐廳 最後揀左黎到富臨酒家呢度食中餐咁啱做緊優惠 有芝士焗龍蝦烏冬 就叫咗個上菜嘅時候有啲失望 因為樣貌唔係幾靚有啲似嘔吐物 不過聞到好香芝士味 食落芝士味都夠濃郁同鹹香 龍蝦冇乜肉 較為水 穀比較多 不過都有d鮮味 烏冬有啲林同埋斷開 不過配埋芝士汁一齊食都ok 百幾蚊兩個人食 有咁嘅質素還可以
百幾蚊兩個人食 有咁嘅質素還可以
2018-01-22 218 瀏覽
我同屋企人經常去富臨飲早茶既雖然飲慣茶既人都知張點心紙食黎食去都係個幾樣但係就係咁先試到佢既水準穩唔穩定今次食左1個孖寶 蝦餃 粉果同2個特價飯咁孖寶就叫左牛肉腸粉+菜肉包粉腸其實係最尾先黎到一開頭都奇怪點解咁耐都唔黎一上枱就覺得等得值得啦!大大條腸粉,牛肉料足冇乜肥肉!粉皮幼滑唔會未夾就爛!之後2個飯呢就一如既往既好食~排骨鳳爪飯 飯粒今日有點少水 較硬!蝦餃就係咁啦!每粒入面有2-3隻蝦我發現富臨好鍾意落胡椒係蝦餃度⋯唔知係好事定壞事啦粉果 如圖啦 非常飽滿既不過今日粉質唔夠煙un呀 用左第二隻粉!
我同屋企人經常去富臨飲早茶既
雖然飲慣茶既人都知
張點心紙食黎食去都係個幾樣
但係就係咁先試到佢既水準穩唔穩定
今次食左1個孖寶 蝦餃 粉果同2個特價飯
咁孖寶就叫左牛肉腸粉+菜肉包

粉腸其實係最尾先黎到
一開頭都奇怪點解咁耐都唔黎
一上枱就覺得等得值得啦!
大大條腸粉,牛肉料足冇乜肥肉!
粉皮幼滑唔會未夾就爛!
之後2個飯呢就一如既往既好食~
排骨鳳爪飯 飯粒今日有點少水 較硬!

蝦餃就係咁啦!每粒入面有2-3隻蝦
我發現富臨好鍾意落胡椒係蝦餃度⋯
唔知係好事定壞事啦

粉果 如圖啦 非常飽滿既
不過今日粉質唔夠煙un呀 用左第二隻粉!
2017-12-14 242 瀏覽
今晚一家人食飯落咗樓下間富臨皇宮食一坐低就帶咗個湯先屋企人點左水鴨燉響螺湯呢個湯都非常足料大大隻水鴨係個湯入面而且仲非常之鮮甜亦都充滿了水鴨的味道之後見到龍蝦今晚有優惠所以就叫咗一隻呢度嘅龍蝦都非常之大隻而且每件都啖啖肉而且個上湯仲要教得非常之咁好唔會太杰身食落口都有少少Creamy的味道另外在叫左焗黑椒德國豬手用上了完整一隻嘅鹹豬手爽口彈牙嘅豬手皮非常之咁入味而且充滿晒黑椒的味道一入口就係那爽口嘅豬手皮之後就係啖啖肉嘅另外在叫咗半打生煎包雖然生煎包都知道係來貨交來的但係啱啱煎好就即刻食嘅生煎包簡直令人食指大動
今晚一家人食飯落咗樓下間富臨皇宮食

雖然生煎包都知道係來貨交來的
但係啱啱煎好就即刻食嘅生煎包

簡直令人食指大動
2017-12-12 140 瀏覽
前幾日同爸爸行過富臨見到呢排佢哋做緊波士頓龍蝦爸爸暗示過想試一試吓所以今晚就黎到食晚飯兼食吓個波士頓龍蝦波士頓龍蝦用上湯焗下面在沾上了伊面底龍蝦大大隻而且每件都非常之肉質飽滿每一件嘅龍蝦肉都頂晒過龍蝦殻而且個伊面中吸收晒龍蝦嘅味道另外在叫左一個火腩大鱔煲淨係睇過色水都知道非常之夠火喉而且個煲入面大仙鱔返份量都好多再加上啱啱煮好就拎出嚟所以個溫度都非常之高夠晒熱冬天熱辣辣咁食非常之咁過癮另外在叫左花膠北菇鵝掌煲花膠嘅份量都好多吓而且仲用上厚身嘅花膠鵝掌都煮得入味已經林晒而且北菇仲用上了大大隻嘅種類呢餐飯爸爸食得十分之開心
前幾日同爸爸行過富臨

另外在叫左花膠北菇鵝掌煲

而且北菇仲用上了大大隻嘅種類

呢餐飯爸爸食得十分之開心
2017-10-24 546 瀏覽
今年唔想同人逼所以提早慶中秋,但心儀既酒家爆滿逼於無奈選過第二間見富臨有位以前又食過ok,一於再次光顧,去到見到坐冇虛席有叫小菜和火鍋,見到其他食客既小菜都幾靚,心想今晚應該有餐美食落肚,點知就出事!睇完餐牌我哋叫左個中秋盈月晚市套餐A,另外加多幾個小菜。首先講吓套餐d餸先:法式焗美國龍蝦(連伊麵底),個芝士汁好好味龍蝦好彈牙,不過就冇乜肉和伊麵份量好少原盎燉靚湯話賣晒,逼住轉為豆腐湯羹,兩者相差太遠但都算幾好味。紅燒乳鴿,可以叫做全晚最正既餸,皮脆肉嫩,美味香口古法蒸龍躉件,厚肉嫩滑,雲耳爽口。山珍泡翡翠,睇個名好似好高貴好正,點知原來係菇仔浸菜心,菇仔好嫩,但菜心就非常老和韌蒜茸蒸帶子,講起真係一肚氣因為我哋叫完餐已經冇左張菜單纸,唔知套餐裏有乜嘢餸,祇係有餸到就食,當我哋用饍一個半小時,準備埋單之制,居然送上一碟蒜茸蒸帶子,這時先知道原來還有餸未出其實之前唔使個半鐘已食完想走,不過坐吓吹吓水先噤內,好在未走,唔係就…不過唔食都冇損失,因為帶子咬落又老又韌除左個套餐,另外叫左:木桶豉油雞、孖寶(極品燒鵝皇、果皮蒸鮑魚)、高山耳浸菜苗、京式素鵝和豉汁蒸大鱔。木桶豉油雞,份量夠大,但雞
今年唔想同人逼所以提早慶中秋,但心儀既酒家爆滿
逼於無奈選過第二間
見富臨有位以前又食過ok,一於再次光顧,去到見到坐冇虛席

睇完餐牌我哋叫左個中秋盈月晚市套餐A,另外加多幾個小菜。
首先講吓套餐d餸先:
法式焗美國龍蝦(連伊麵底),個芝士汁好好味
龍蝦好彈牙,不過就冇乜肉和伊麵份量好少

法式焗美國龍蝦(連伊麵底)

原盎燉靚湯話賣晒,逼住轉為豆腐湯羹,兩者相差太遠
但都算幾好味。
豆腐湯羹

紅燒乳鴿,可以叫做全晚最正既餸,皮脆肉嫩,美味香口

紅燒乳鴿

古法蒸龍躉件,厚肉嫩滑,雲耳爽口。
古法蒸龍躉件

山珍泡翡翠

蒜茸蒸帶子,講起真係一肚氣

蒜茸蒸帶子

木桶豉油雞,份量夠大,但雞肉有d咬口,要d牙力

木桶豉油雞

極品燒鵝皇,食落啖啖肉,味道適中

極品燒鵝皇

果皮蒸鮑魚,鮑魚鮮甜可口
果皮蒸鮑魚

高山耳浸菜苗,唔知道套餐裏面嗰個係菜心,唔係就唔會叫呢個菜,不用我多講,和先前既菜一樣,又老又靭

高山耳浸菜苗

京式素鵝,皮薄好脆,唔油膩
京式素鵝

豉汁蒸大鱔,味道剛剛好
不過唔係好大條,份量唔夠
豉汁蒸大鱔

最後埋單,食完呢餐後,我相信唔會再有下次,真係唔明點解每間富臨新開張時好正,但唔知點解會越做越差,失望!!!
2017-09-24
法式焗美國龍蝦(連伊麵底)
紅燒乳鴿
極品燒鵝皇
京式素鵝
2017-10-11 1851 瀏覽
朋友新居入伙, 特意去拜訪, 馬鞍山對我來講實在陌生, 幸好友人一早訂了酒樓晚飯, 免卻茫無頭緒的煩惱. 人多加上有小朋友酒樓最穩陣, 這次拉大隊去了富臨皇宫.​由於人數眾多, 女的大部份忙着看管小孩, 實在沒有空檔看餐牌, 忙亂間不知最後由誰點了菜, 也就全程做食客本份, 努力地吃. 脆皮燒乳鴿 ($38) 細細隻的乳鴿, 肉不厚但夠瘦, 沒有肥膩感, 皮下就是肉, 脂肪不多. 醃得很入味卻不過鹹, 皮燒得香脆, 色澤均勻, 明顯有五香粉和南乳味道, 兩種味道跟乳鴿也很夾.​肉質嫩滑油潤, 肉不多但十分惹味, 每人半隻雖有點不夠喉, 但小食多滋味更回味.​貼心的吃完後還奉上一碗檸檬茶給我們洗手去除油膩.​淮杞燉響螺 ($128) 超級足料和清甜的燉湯. 材料有響螺頭, 瑤柱, 雞, 瘦肉, 雞腳, 淮山, 杞子, 紅棗等.​燉湯一向清而潤, 材料的鮮甜和藥效全溶進湯裡, 喝一口相當滋潤, 甜品天然沒有味精, 平時懶得燉湯, 這一碗讓大家都讚不絕口.​材料多得盛起滿滿一碟, 精華都盡在湯中, 忙碌的父母們趁機進補一下.​芝士焗波士頓龍蝦烏冬 ($168) 破格選用較少用的稻庭烏冬

脆皮燒乳鴿 ($38)
​貼心的吃完後還奉上一碗檸檬茶給我們洗手去除油膩.
淮杞燉響螺 ($128)
芝士焗波士頓龍蝦烏冬 ($168)
破格選用較少用的稻庭烏冬代替伊麵底, 有點驚喜. 龍蝦雖然不算大隻, 但肉也算多, 而且波龍殼較軟, 可直接咬開, 吃起來也較方便. 龍蝦肉爽口彈牙, 鮮味突出, 能滿足我這個龍蝦狂.
​芝士夠多, 能掛汁在每條烏冬上, 入口creamy而有口感, 感覺特別亦飽肚. 不過我還是比較喜歡傳統的伊麵底.
花膠北菇鵝掌煲 ($98)
不知是否點菜的友人想女士們都補一補, 竟點了很多養顏菜式. 這個花膠煲又是回本之作, 花膠鋪滿了砂鍋面, 下層有鵝掌, 大花菇, 小棠菜等, 滿滿的材料絕不稀塲. 花膠雖不是貴價的種類, 但同樣很有嚼勁和充滿骨膠原, 汁料不過鹹, 沒蓋過鮮味.
​鵝掌也能保持嚼感, 沒有稔得支離破碎; 花菇厚肉而香味濃郁, 相當抵食.
清蒸沙巴龍躉 ($168)
出街食我甚少會吃魚, 因為點魚等於自討苦吃, 家中一大一細都要我幫忙挑骨, 到魚也放涼了自己才能吃上一口, 所以我從來不會點魚. 但老實說出街吃魚又很值得, 一來健康一點, 二來食店能拿捏蒸魚的時間, 還有淋面那些滾油和醬料, 令魚的鮮味更表露無遺. 沙巴龍躉是價錢經濟卻有很有貴價海斑味道的魚種, 過時過節我也經常買來煮. 不用多說, 鮮魚用蒸的方式最能突顯鮮味, 肉質有嚼勁, 結實, 碎骨不多, 啖啖肉, 挑骨頭的時間也縮短, 還有那引人入勝的蔥油, 鮮甜油潤, 相當美味.
果皮蒸南非飽魚($58/隻)
九孔吃得多, 蒸南非鮮飽魚倒是頭一次吃. 南非飽價格比本地貨高出很多, 質素也高幾班. 南非飽魚肉厚, 結實, 口感和嚼勁一流, 配上果皮, 蔥絲, 薑絲同蒸, 簡單又能突出鮮味, 傳統的食法已令人很回味, 不用搞什麼Fusion創新口味已是最好.
​席間還有吃其他菜式, 但沒留心拍照, 不記得那麼多, 只知傳統酒樓人情味較濃, 職員多數是上年紀的中年女士, 對同枱的小朋友愛護有加, 不時過來逗孩子玩, 又慷慨地送了小朋友橙和甜品, 服務有禮殷勤, 上菜快收拾桌面也主動, 雖然菜式都是家常為主, 沒太多特色, 但味道和品質取勝, 家庭聚餐不二之選, 下次家中有聚會, 或可試試住所附近的分店呢~
2017-09-07